2020-09-25 445 瀏覽
開始可以出街食夜晚飯之後,我都唔敢話周圍去食飯,都係揀d附近既餐廳。聽落好似好求其,但係其實呢間絕對唔求其,調番轉我覺得佢絕對係其中一間北區最好食既餐廳之一。首先我覺得餐廳環境好乾淨企理,用餐時都好舒服,食物質素更加係好高。首先一定要講呢個秘製特色牛骨湯河,性價比絕對係100分,料勁多勁豐富,牛肉牛腩夠淋又充滿牛味,牛丸煙韌彈牙,牛柏葉爽口,另外個湯底都勁出色,搞到我忍唔住飲哂成個湯。跟住令我覺得無得彈既係呢碟馬拉盞炒秋葵。廚師處理得好好,秋葵食落完全唔會有滑潺潺既感覺,調番轉個質感好爽好好味,我從來無食過咁好味既秋葵,因為我本身唔係太鐘意果個味道,而家少少辣非常惹味。仲有叫左一品牛柳粒,鐵板上令個牛柳粒更加惹味,蝦餅彈牙皮夠簿得黎又脆,最後軟殼蟹米紙卷賣樣靚,餡勁足料好好味。

2020-09-23 339 瀏覽
今日同朋友去到上水屋邨商場食下泰國野,雖然唔係旺區,但質素同性價比絕對超值😋無骨酸辣鳳爪沙律:份量15-20隻左右la, 上枱夠哂凍,唔會好似其他餐廳咁擺到暖哂👍🏻,偏辣既,酸味都夠,咬落爽趣多汁😛,去骨都去得幾乾淨。個底會有幾塊生菜隔住d汁,唔會浸住馬來海鮮炒粉絲:夠哂鑊氣😎,上枱仲熱辣辣出哂煙既,配菜有芽菜、青椒、蛋絲等,海鮮有魷魚、青口等,唔算話太多海鮮。粉絲炒得幾好,仲有d咬口,但唔會太韌,又唔會炒丁斷哂,仲可以好輕易夾起,味道上唔會好咸好濃味,幾易入口既😋地道串燒:牛肉同雞肉本身已經醃好左,唔洗點醬都有香味同少少甜味,沙嗲醬幾好,唔太濃唔太搶,點多多都唔怕😳。感覺上串燒唔會太油膩同熱氣,配菜有d雜菜同菠蘿粒中和下。👍🏻MEE喇沙:其實係滲滲黎,用米粉溝油麵,一啖麵有兩隻口感,喇沙湯底都夠味,配料都算多,整體份量一個男人都夠飽既。兩種麵好在唔會索湯,食到最尾都唔怕吸哂d湯🥰香芒椰汁糯米飯:有4件,整到壽司咁,賣相幾口可愛😂糯米飯煙煙韌韌唔會硬,口感岩岩好,味道上唔會太重椰汁味,食完唔會喉乾。芒果屬清甜,唔會好酸都唔會好濃味。另外仲有d芒果粒仲配菜。火灸芝士黑糖形珠鮮奶:奶味比較

火灸芝士黑糖形珠鮮奶:奶味比較出亦比較甜,甜度係可接受既,珍珠唔粉有咬口,咬落亦有黑糖味

黑糖仙草鮮奶:奶味相對無咁出亦無咁甜,反而更易食到仙草味今日同朋友去到上水屋邨商場食下泰國野,雖然唔係旺區,但質素同性價比絕對超值😋

無骨酸辣鳳爪沙律:份量15-20隻左右la, 上枱夠哂凍,唔會好飲其他餐廳咁擺丁暖哂,偏辣既,酸味都夠,咬落爽趣多汁,去骨都去得幾乾淨。個底會有幾塊生菜隔住d汁,唔會浸住

馬來海鮮炒粉絲:夠哂鑊氣,上枱仲熱辣
2020-09-23 214 瀏覽
今晚難得同媽媽二人世界,決定帶佢食餐好,經過我一輪資料搜集後,發現北區有間特色的星馬泰餐廳,就決定帶佢來試試打開menu,發現食物的選擇非常多,款款都很想試,重點是價錢實惠,不知不覺間我地二人就點了六款食物!由於我自己好鍾意食海南雞,每逢餐廳有海南雞我都必定會點!一上菜,就見到海南雞份量出奇的多,想不到還配了湯和菜,真的非常抵食,加上味道不錯,海南雞本身已起了骨,岩晒我呢種懶人,食落啖啖肉,而且肉質非常嫩滑,推介至於炒金邊粉份量適中,味道酸酸甜甜的,食落幾開胃,入面還有幾隻大蝦吸收了金邊粉的味道精華,非常豐富還有一款令我地驚喜的是地道串燒,我地揀了牛肉雞肉各兩串。串燒燒得剛剛好,非常惹味,若想味道更濃的話,亦可以點一點串燒旁的沙嗲醬調味。另外,媽媽點的軟殼蟹米紙卷亦不錯,中間夾雜了一些菜及蘿蔔等,感覺很清新健康,同樣亦有醬提供,方便食客自行調味。最後又怎能缺少甜品呢?由於最近疫情關係去不了旅行,所以我地特意點了較地道的甜品,芒果椰汁糯米飯同椰汁西米糕。兩款甜品的外觀都非常精美,吃之前亦忍不住拍多了幾張相打卡呢

2020-09-09
  • 招牌無骨海南雞飯
  • 香芒椰汁糯米飯
  • 地道串燒
2020-09-17 186 瀏覽
最近成日落雨,由上水火車站行過彩園商場完全唔使淋雨,所以就揀咗其中一間食肆試吓。餐廳嘅選擇好多元化,越南菜泰國菜新加坡菜甚至台灣珍珠奶茶都有...2個人唔係太肚餓,叫左一個拼盆,馬拉盞通菜,1碗喇沙share。拼盤入邊有春卷,牛油雞翼,串燒,泰式鳳爪,炸蝦餅...1次過滿足曬多個願望。喇沙嘅材料非常豐富,而且湯底好正好濃郁,油麵加米粉嘅配搭好好食,份量足料,2個人食都夠飽。食完主菜梗係要食埋甜品啦,椰汁糕同芒果糯米飯都好好食,而且個芒果糯米飯好似壽司咁一件件,share 食就唔怕分唔暈啦。

2020-09-17
2020-09-17 655 瀏覽
第三波疫情爆發後真係好少出去食飯,近日確診數字開始回落至個位數字,限聚令亦慢慢放寬,小妹先放心出去嘆番個午餐🤤MEE... 喇沙 $82 見餐牌上面有👍🏻推介,MEE...喇沙其實係海鮮喇沙,海鮮配料相當豐富,有齊哂🦐🦑、魚蛋、蜆、半隻蛤蛋、索湯嘅豆卜..... 重點係哩度嘅Laksa 麵底用上米粉加油麵,做法正宗馬來海鮮炒粉絲 $76平時食親泰菜都係揀炒金邊粉居多,小妹今次就揀咗炒粉絲😆份量十分有睇頭,粉絲較金邊粉有咬口,煙煙韌韌咁,而且食得出係即炒出嚟,鑊氣十足👍🏻馬來一品牛柳粒 $92另外再叫左個廚師推介牛柳粒,用鐵板上嘅牛柳粒仲熱辣辣嘅,牛柳軟稔有牛味,配上香濃嘅黑椒味💯💯送飯一流😋香芒椰汁🥥糯米飯 $48嚟到甜品時段就必選芒果糯米飯啦,哩個糯米飯外表睇落平平無加咁,但俾到小妹驚喜喎,佢嘅芒果係超級甜,仲帶少少荔枝味添,搞到小妹食到停唔到口呀,椰漿另上可以自己調教甜度👍🏻👍🏻

MEE... 喇沙 $82

馬來海鮮炒粉絲 $76

馬來一品牛柳粒 $92

香芒椰汁🥥糯米飯 $48
  • 香芒椰汁糯米飯
2020-09-15 216 瀏覽
呢間應該係上水唯一一間食東南亞野既餐廳。上次我同大家介紹過外賣,今次我去堂食,試多幾款菜式~1️⃣十勝紅豆伯爵奶茶&十勝紅豆抹茶(各$32)飲品黎到,我先諗起我冇叫少甜,我仲擔心左一下。🙈但飲落唔會好甜,抹茶味夠。👍🏻最正都係啲紅豆,夠林又夠甜☺️。❕除咗可以堂食叫野飲外,餐廳外設有飲品corner,就好似一間手搖飲品店咁,經過想淨係買杯飲品都可以架~2️⃣馬拉盞炒通菜($64)均衡飲食點少得蔬菜。呢碟通菜色澤好靚,通菜好新鮮~少少辣好惹味,食落仲好有鑊氣添!❕唔想食炒菜,呢度仲有好幾款泰式沙律俾你揀~3️⃣馬來蔗蝦(3件)蝦肉真係包喺一條蔗仔上面先拎去炸。外面夠脆口,蝦肉夠彈牙,食到入面仲有微微蔗香味!伴碟仲有米粉,好欣賞米粉唔會一夾即散。❕喜歡香口炸物既朋友可以試試!而米粉就建議用此店既魚露甜酸汁撈黎食。4️⃣地道串燒(牛、雞各兩串)($66)串燒淋上有少少椰香既醬汁,另外有沙嗲醬俾你點。沙嗲醬同平時食開既有啲唔同,我詞窮唔識形容😆,但朋友認為個醬幾正宗幾有風味。側邊仲有啲配菜、麵包。我地覺得個醬幾好,用左麵包點黎食。❕菠蘿非常甜😋,食完咁多肉,再食返幾舊菠蘿,解膩一流~5️⃣馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬(

1️⃣十勝紅豆伯爵奶茶&十勝紅豆抹茶(各$32)
十勝紅豆伯爵奶茶&抹茶

2️⃣馬拉盞炒通菜($64)
馬拉盞炒通菜

❕唔想食炒菜,呢度仲有好幾款泰式沙律俾你揀~

3️⃣馬來蔗蝦(3件)
馬來蔗蝦

4️⃣地道串燒(牛、雞各兩串)($66)
地道串燒(牛、雞各兩串)

❕菠蘿非常甜😋,食完咁多肉,再食返幾舊菠蘿,解膩一流~

5️⃣馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬($68)
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬

好多豬扒,多到睇唔到檬粉!食肉朋友岩晒~呢度既魚露甜酸汁都好出色,頭先撈米粉,而家撈埋檬粉。😛

❕有時食撈檬,食完我會口乾口渴,呢樣係我對食物有冇味精既指標。但喺度食撈檬冇呢個問題,做得好!

6️⃣movenpick雪糕(雲尼拿&士多啤梨味)(一杯$18)

最後用甜品作結,大滿足!

❕晚市$18一杯,但中午跟套餐叫只需加$12咋,好抵呀!🤩
十勝紅豆伯爵奶茶&抹茶
馬拉盞炒通菜
馬來蔗蝦
2020-09-14 151 瀏覽
上水站附近見有Mee Lemongrass 星馬泰菜餐廳,之前係其他地方都有分店,仲未食過,呢日係上水做野,午餐搵附近餐廳都唔算多,所以就黎試試!午市套餐都多選擇既揀左一個海南雞喇沙,一個馬來蜜汁炭燒厚切豬扒喇沙。疫情期間免收加一,一個餐$68。碗喇沙既麵底係摻摻,姐係米粉加油麵,喇沙湯底係馬來西亞style ,有椰香味,不過辣味就靠佢上菜時面頭的一pat辣醬,要自己撈一撈佢。海南雞一般,唔係好滑,不過份量都夠多既!塊豬扒好大塊,似炸完再加蜜汁整過,味道調教得唔錯,甜甜地,不過粉漿多左少少。上水站餐廳選擇比較少,佢呢間好似係附近唯一一間星馬泰餐廳,如果住附近間唔中食下都ok 既!

午市套餐都多選擇既

海南雞喇沙

海南雞一般,唔係好滑,不過份量都夠多既!

2020-09-12 127 瀏覽
我地一致覺得最好味嘅就係香芒椰汁糯米飯$48。雖然而家已經係芒果嘅尾季,但係餐廳選用嘅芒果仍然係好香甜多汁,配埋軟糯嘅椰汁糯米飯,真係100分另外,我都好鍾意馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬$68。份量比想像中巨大,豬扒肉質爽得嚟又嫩,甜甜地嘅蜜汁再加埋撈檬汁,真係特別開胃整體嚟講,呢餐飯嘅性價比都算高(下午茶餐更抵)食物價錢屬於係街坊價,份量夠多味道都好,店員又nice而且餐廳位置都好近火車站,算係好方便。

而且餐廳位置都好近火車站,算係好方便。
2020-09-10 104 瀏覽
2人限聚令下,好耐好耐冇出街食晚餐,今晚終於忍唔住要去近近地的彩園商場食下泰國嘢。我同老公兩個人總共叫咗四樣嘢食再加一杯飲品。第一樣係海南雞喇沙,啲雞皮同肉都好爽滑,個喇沙嘅味道亦唔錯,食完啲雞肉你會見到個碟底有隻雞的第二樣係個併盆,樣樣都好味,特別個蝦餅,好彈牙又唔油膩第三樣係軟殼蟹米紙卷,呢個出呼意料咁好味,因為有大量嘅新鮮蔬菜包享入面,好清新,可以平衡番個併盆嘅炸物。最後我地叫了一個甜品,椰汁西米糕,呢個西米糕真係好好好味,佢面頭有一層椰汁布丁,下面隋咗西米重有幾米粟米同椰果/椰子碎,我下次一定會再叫呢個甜品食。另外,有一段小插曲,就係我食食下跌咗隻筷子落地,我都未執番個待應已經攞咗對新嘅俾我,佢地的招呼真係值得一贊。 完

我同老公兩個人總共叫咗四樣嘢食再加一杯飲品。

第二樣係個併盆,樣樣都好味,特別個蝦餅,好彈牙又唔油膩

食個悠閑既午茶,人生唔會檬渣渣🤣閒時講吓D爛gap,落雨唔使去擔摭有得食就好去食,全面禁堂唔使食人生聞以食為先,無嘢食好快升仙純粹無聊講下笑,做人快活過神仙———————-☕️1-飲杯檸檬茶.......做人唔會檬渣渣茶香澴郁檸飄香.....飲一啖更覺芳香😆🥤2-凍飮檸檬茶...冰涷解喝更升華😇———————-🐔馳名套餐海南雞......肉質嫩滑好廚藝👍配埋喇沙真係抵⋯⋯好食好味無走雞😋———————-🐂秘制特色牛湯河....牛腩牛丸牛柏葉👏仲有牛肉點小得.....美味牛骨湯好得✌️————————🐷厚切豬扒頂瓜瓜⋯⋯軟熟口感味適中份量足料大大碟.......食完包包歸家中🥳————————入門口電子檢測,健康衞生無有怕食埋今日既堂食,唔知何時有得食生活越來越緊湊,健康人生正能量盼望疫情快援和,人人開心笑啊啊⋯⋯❤️💕💪💪🙏🙏
食個悠閑既午茶,人生唔會檬渣渣🤣
閒時講吓D爛gap,落雨唔使去擔摭
有得食就好去食,全面禁堂唔使食
人生聞以食為先,無嘢食好快升仙
純粹無聊講下笑,做人快活過神仙

☕️1-飲杯檸檬茶.......做人唔會檬渣渣

————————
🐷厚切豬扒頂瓜瓜⋯⋯軟熟口感味適中
份量足料大大碟.......食完包包歸家中🥳

————————
入門口電子檢測,健康衞生無有怕
食埋今日既堂食,唔知何時有得食
生活越來越緊湊,健康人生正能量
盼望疫情快援和,人人開心笑啊啊⋯⋯
❤️💕💪💪🙏🙏
2020-07-11 203 瀏覽
想食喇沙……上水真係無咩選擇,依間馬來西亞嘢,我覺得佢最吸引係剛開業嗰期出面嘅買一送一飲料😂😂依家無啦,只得買第二杯半價。講返食物,整體食物都可以的,味道都係較濃的,午餐下午茶都算食得過,但晚餐時間食真係比較貴,因爲佢係無晚市套餐的。今晚叫左2個炒粉,一個炒貴刁,一個炒金邊粉,2個都好惹味咖😋來唔來食一次好了😆不過佢地個份量係少左嘅🤭而喇沙方面呢…依間算係暫時上水最算正宗和有味的了,佢地有個配龍蝦海鮮嘅,我覺得試一下,影張相,打個卡都好嘅🤣
2020-07-06 176 瀏覽
喺彩園商場地下 隔離有里的茶 不過真係唔好飲😂餐廳係做泰菜 閑日去試個lunch set#緬甸咖喱雞配白飯 $58$58有湯有飯有嘢飲 都算係咁唔知個咖喱係咪真係緬甸咖喱 不過識落就同普通泰式黃咖喱一模一樣 連餐廳門口都有佢個包黃咖喱嘅樣 明明係泰國都買得到😂味道嚟講都幾好味!黃咖喱偏甜有椰汁香份量都算一般唔係話特別大 都叫做OK抵食配埋白飯易入口 好開胃送嘅餐湯都好飲係個泰奶麻麻地 雖然係真係泰奶 不過好似溝咗好多水咁 好淡口 同出面泰式奶茶勁甜爭好遠
喺彩園商場地下 隔離有里的茶 不過真係唔好飲😂

份量都算一般唔係話特別大 都叫做OK抵食
配埋白飯易入口 好開胃
送嘅餐湯都好飲
緬甸咖喱雞配白飯
在彩園廣場消費,有3小時免費泊車,正是吸引小妹到這裏的主因,停車場一出,就是《mee lemongrass》,熟悉的餐廳,印象良好!環境整潔光鮮,牆上葉紋花磚,是啡調色系中,份外清新!點了秘制肉骨茶 $82,真的喜歡這款湯水,濃濃的肉湯滲著藥材的香味,這碗當然也不例外,還有肥厚的冬菇,非常好味!招牌無骨海南雞 $138,是半隻的份量,海南勝在去骨,吃起來甚為暢快!它的幾款醬汁也是重點,自己偏愛濃醬油!肥雞皮薄,脂肪不太,肉質嫩滑!馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配喇沙 $74,令人垂涎!湯底依舊令人停不了口 👍💖💖珍寶量的豬扒,就算是大胃王,都應該相當滿足!蔥油除了色彩上美觀外,亦有調味功能,跟豬扒一起食,更香更美味!手搖奶茶系列,店前的小角落,化身成奶茶店,不論堂食或外賣的飲料都是這裡即叫即沖!伯爵仙草奶茶 $25,茶味香濃,加上燒仙草的爽滑,正!十勝紅豆抹茶 $32,宇治一向是大愛,加上十勝紅豆,無得輸的組合 💖💖

環境整潔光鮮,牆上葉紋花磚,是啡調色系中,份外清新!

肥雞皮薄,脂肪不太,肉質嫩滑!

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配喇沙 $74,令人垂涎!

湯底依舊令人停不了口 👍💖💖

伯爵仙草奶茶 $25,茶味香濃,加上燒仙草的爽滑,正!

2020-06-08 171 瀏覽
去咗試龍蝦喇沙,要5:30後先開始供應,仲係有限量供應所以早一啲到之前係全隻波士頓龍蝦80幾蚊碗突然間被通知得返半邊波士頓龍蝦,要$58碗,變相加咗價龍蝦唔夠新鮮,啲膏有腥味,龍蝦肉冇龍蝦味叻沙湯底淨係得個辣字,冇乜椰汁味,仲好多味精添,食完勁口渴,仲有啲胃唔舒服淨係啲麵好食啲啲招呼一個好一個差啦唔想再去😕
去咗試龍蝦喇沙,要5:30後先開始供應,仲係有限量供應
所以早一啲到
之前係全隻波士頓龍蝦80幾蚊碗
突然間被通知得返半邊波士頓龍蝦,要$58碗,變相加咗價
龍蝦唔夠新鮮,啲膏有腥味,龍蝦肉冇龍蝦味
淨係啲麵好食啲
啲招呼一個好一個差啦
唔想再去😕
2020-06-08
早半年多前 , 一嚐青衣城二期的Mee.lemongrass一次後便結業了其他分店都比較長途跋涉偏遠 , 終於偕友人去上水再吃lemongrass自從疫症開始後少了很多大陸人來上水 , 令上水得以回復久違了的寧靜此上水分店離上水火車站只2-3分鐘步程 , 經一天橋便到一小型商場裡,再到地下層便到達店舖為半開放式 , 裝修以木色為主牆身及地板 , 配搭溫暖色系餐桌及椅 , 讓人不禁食多dmenu精美 , 有招牌推介 , 各款價錢尚算貼地$58 招牌無骨海南雞飯 - 雞皮及雞肉均極嫰 , 不同於一般泰國食的白烚雞整法及泰式是配冬瓜湯 , 雖然份量不多,但配以油菜及青紅蘿蔔湯略補不足 , 油飯相當高質 , 油而不膩 , 香得想添多兩碗食 , 非常推薦$58 半隻波士頓龍蝦喇沙摻摻 - 龍蝦略嫌細及不新鮮 , 喇沙湯則做得非常出色 , 約做到有8成馬拉味道又不會太辣湯底濃郁 , 摻摻份量多 , 好彈牙 , 都算是推薦之一跟餐+$14  芝士黑糖鮮奶 - 黑糖味出眾 , 混合芝士獨特味道 , 可能不喜太甜太濃人士 , 有少許漏設計貼心 , 並不需要即時在場飲晒 , 方便帶走再飲亦可如再食東南亞菜
menu精美 , 有招牌推介 , 各款價錢尚算貼地

湯底濃郁 , 摻摻份量多 , 好彈牙 , 都算是推薦之一
設計貼心 , 並不需要即時在場飲晒 , 方便帶走再飲亦可

如再食東南亞菜可優先考慮這間 , 全部製作均屬中上程度 , 惟分店地點可能有少許隔涉