早排知道大角咀名店𝓛𝓸𝓼𝓽 𝓢𝓽𝓪𝓻𝓼營業倒數中,覺得好可惜😣 最近好似每日訓得唔多過5個鐘嘅我抽唔到時間去大角咀,就搵咗晚放工去咗銅鑼灣分店支持下😌平日夜晚餐廳都幾乎full house,聽住jazz 🎶 店員又會間中換下碟🖤💿 幾chill咁過咗一晚~➿ 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑶𝒑𝒆𝒏 𝑸𝒖𝒆𝒔𝒂𝒅𝒊𝒍𝒍𝒂 ($218) 係個配料份量慷慨嘅pizza🍕 好多嘅蟹肉🦀 好多嘅墨西哥辣椒蛋黃牛油果醬🥑 好多嘅cheese🧀 薄餅脆薄,兩個人都KO到架!(拿,就唔係因為我大食而食得哂😌 我見隔離枱嘅對young couple都有叫~)➿ 𝑷𝒓𝒐𝒗𝒆𝒏𝒄𝒂𝒍 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕 ($218)餐廳會就番客人進食嘅速度而上菜👍🏼 三文魚生熟度處理得好,肉質嫩滑~ 平時食三文魚刺身一定會點少少wasbi,熟嘅三文魚柳同呢度調配嘅日式芥末醬一樣好夾,creamy得嚟,辣度溫和~➿ 𝑶𝒙𝒕𝒂𝒊𝒍 𝑶𝒓𝒆𝒄𝒄𝒉𝒊𝒆𝒕𝒕𝒆 ($188)蕃茄醬嘅酸度調配得不錯😍🍅 牛尾粒煮到有口感而又軟冧之間~ 貓耳朵掛汁,而且口感煙靭,所以整體不錯😌➿ 𝑷𝒖𝒓𝒑𝒍𝒆 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝑴𝒐𝒏𝒕 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄 𝑻𝒂𝒓𝒕

➿ 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑶𝒑𝒆𝒏 𝑸𝒖𝒆𝒔𝒂𝒅𝒊𝒍𝒍𝒂 ($218)

➿ 𝑶𝒙𝒕𝒂𝒊𝒍 𝑶𝒓𝒆𝒄𝒄𝒉𝒊𝒆𝒕𝒕𝒆 ($188)

➿ 𝑷𝒖𝒓𝒑𝒍𝒆 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝑴𝒐𝒏𝒕 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄 𝑻𝒂𝒓𝒕 ($48)
滿滿真材實料嘅紫薯☺️🍠 內餡唧馬斯卡彭蛋白酥都好軟滑,整體甜度唔高👍🏼

➿ 𝑴𝑹. 𝑵𝒆𝒈𝒓𝒐𝒏𝒊 ($138)
一杯幾strong 嘅cocktail啱曬忙碌完一日嘅weekday night,但都唔會只得酒精味道,飲到淡淡橙皮香🍊唔錯架!

➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 '𝑰𝒄𝒆-𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎' 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 ($88)
第一次飲有汽嘅焙茶~ 本來以為會有球雪糕喺飲品上面🍦但原來唔係,每一啖慢慢細味,雪糕嘅味道就會「現身」,幾特別丫😛
12月的時候試左依間銅鑼灣新開嘅Lost Stars 姊妹店😆 餐廳以黑膠碟做主題,餐廳中央有駐場DJ打碟🎵🎶黑松露薯條炸得夠脆,又唔會太硬身,擺耐左少少都覺淋,仲好惹味。😍貓耳朵粉都好煙韌,似係自家製,手工意粉😝 明太子扁意粉都唔錯😍甜品方面,覺得個燉蛋比起大角咀個間稍為遜色,層焦蛋整得有d厚。😅 Tiramitsu就幾精緻,味道不錯😝 最好食係個紫薯Tart,中意佢中間層cream😆絕對可以再encore!!😍😍😋S͇n͇a͇c͇k͇🌟1️⃣𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙨 黑松露薯條 🍟P͇a͇s͇t͇a͇ ͇&͇ ͇R͇a͇v͇i͇o͇l͇i͇ 🍝 🌟2️⃣𝙎𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙊𝙭𝙩𝙖𝙞𝙡 𝙊𝙧𝙚𝙘𝙘𝙝𝙞𝙚𝙩𝙩𝙚 慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉🌟3️⃣𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 深海红蟹肉明太子卡邦尼扁意粉🌟4️⃣ 𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 & 𝘽𝙖𝙘𝙤𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙍𝙤𝙡𝙡 🧀手工芝士烤雞卷D͇e͇s͇s͇e͇r͇t͇ 5️⃣𝘾𝙧è𝙢𝙚 𝘽𝙧û𝙡é𝙚 🍮 法式焦糖燉蛋🌟6️⃣𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 提拉米蘇🌟7️⃣𝙋𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙈𝙤𝙣𝙩 𝘽𝙡𝙖𝙣𝙘 𝙏𝙖𝙧𝙩紫薯杏仁奶油撻8️⃣𝙀𝙡𝙙𝙚𝙧𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧

絕對可以再encore!!😍😍😋

法式焦糖燉蛋

🌟6️⃣𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪
提拉米蘇

紫薯杏仁奶油撻

8️⃣𝙀𝙡𝙙𝙚𝙧𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝙏𝙖𝙧𝙩
接骨木花蘋果伯爵茶撻
𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 提拉米蘇
𝙀𝙡𝙙𝙚𝙧𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝙏𝙖𝙧𝙩 接骨木花蘋果伯爵茶撻
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 & 𝘽𝙖𝙘𝙤𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙍𝙤𝙡𝙡 🧀 手工芝士烤雞卷
𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙨 黑松露薯條
𝘾𝙧è𝙢𝙚 𝘽𝙧û𝙡é𝙚 🍮 法式焦糖燉蛋
𝙋𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙈𝙤𝙣𝙩 𝘽𝙡𝙖𝙣𝙘 𝙏𝙖𝙧𝙩 紫薯杏仁奶油撻
𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙨 黑松露薯條
  • 慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉
  • 手工芝士烤雞卷
  • 黑松露薯條
  • 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
  • 紫薯杏仁奶油撻
  • Truffle fries
🍴 香辣岩漿芝士雞塊 $108 (7.5/10)呢個已經係最好食,雞塊香脆,偏乾身微辣,芝士太少唔夠點,但芝士味香濃,中上質素囉。🍴 迷你德國咸豬手 $198 (0/10)呢個真係又貴又難食,個豬手係翻焗,得平時1/4勁乾勁難口仲要好鹹😵得兩嚿蕃薯同少少炒洋蔥,可以再hea啲,唔期望份量多但至少要味道正常,個蜜糖芥末醬係得蜜糖係咩料🙂🍴 慢煮牛尾番茄貓耳朵粉 $188 (5/10)係招牌?貓耳朵粉煮到勁腍冇曬口感,牛尾腍身正常,普通蕃茄味,冇咩特色。🍴伯爵茶朱古力 $98 (6/10)勁多冰,飲兩啖就冇,伯爵茶味正常,朱古力唔甜,就係太甜。推薦指數: 0/10真心太貴又冇相對質素,平日食左一個鐘就催人埋單,嘢都未食完,食咗成$700唔係冇叫嘢食喎,仲冇乜客等位,催幾次係咩事?快餐定西餐?唔該餐廳檢討下。
🍴 香辣岩漿芝士雞塊 $108 (7.5/10)

🍴 迷你德國咸豬手 $198 (0/10)

🍴 慢煮牛尾番茄貓耳朵粉 $188 (5/10)

🍴伯爵茶朱古力 $98 (6/10)
勁多冰,飲兩啖就冇,伯爵茶味正常,朱古力唔甜,就係太甜。

推薦指數: 0/10
2024-04-09 49 瀏覽
今日喺銅鑼灣一帶行街行行吓經過一間舖頭覺得幾靚 印象中泰國都好似見過呢間餐廳 係一間黑膠唱片主題餐廳 作為西餐同埋黑膠桌面嘅愛好者 當然要入去試吓😛🥢炙燒雜錦香腸拼盤 呢個炙燒雜錦香腸拼盤勁開胃🤤每一款香腸都有燒得恰到好處嘅外皮 入口彈牙多汁💦辣味、原味定係糯米既款式 每一款味道都好豐富 帶出不同嘅風味配搭上少許芥末醬 真係增添咗啲刺激同埋層次感如果你係香腸愛好者 呢個拼盤絕對值得一試😍🥢慢煮法國鴨腿 8/10本身唔係成日食鴨肉 但係見到好多人食過都話ok 所以就試下鴨腿經過慢煮 肉質嫩滑每一口都充滿濃郁嘅鴨肉香氣皮煎得香脆 油香味加埋少少鴨既脂肪 真係入口即溶 唔捨得吞🥺鴨肉本身就好容易會鞋 但係呢間餐廳肉質保持著柔軟👉🏻另外想讚下佢配菜沙律因為真係好有心機整 新鮮既菜就已經好好食 增添咗層次同埋口感如果你鍾意鴨肉 一定要試試呢道慢煮法國鴨腿🤤🥢燒美國黑安格斯肉眼扒 9/10我同男朋友都好鍾意食牛扒,所以都試左呢間既牛扒牛扒我地叫左三成 燒得恰到好處 外燒內嫩 完成無overcook 淨係呢點已經好抵讚🫣食肉眼扒都係想食佢既肉味為主 牛扒帶有濃郁嘅牛肉香氣 再加埋牛油同脂肪一齊去食入

今日喺銅鑼灣一帶行街

因為真係好有心機整
新鮮既菜就已經好好食 增添咗層次同埋口感
如果你鍾意鴨肉 一定要試試呢道慢煮法國鴨腿🤤

🥢燒美國黑安格斯肉眼扒 9/10

我同男朋友都好鍾意食牛扒,所以都試左呢間既牛扒
牛扒我地叫左三成 燒得恰到好處

呢個飲品口感好特別
可可粉質感細緻滑順好濃
加埋濃郁嘅伯爵茶香氣真係恰到好處
有朱古力既甜 加上伯爵茶既清新
每一口都能夠感受到順滑嘅朱古力同棉花糖融化喺口中同埋淡淡茶香嘅滋味🤩

📍 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
  • 燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)
  • 炙烤雜錦香腸拼盤
餐廳是一間集合了咖啡館、酒吧、演出場地和唱片店的音樂主題餐廳,位於銅鑼灣百德新街,地點位置方便🍽️餐廳地方寬敞舒適,走復古風格設計,由木系色調傢俬、餐牌、餐具、燈光配套至滿牆的大量不同年代的經典黑膠唱片,都充滿品味格調,富有音樂特色,餐廳更不定期有DJ駐場打碟,是約會或與朋友談心chill杯的好地方✨(溫馨提示:當天平日都全院滿座,建議先預約訂位)燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)🥩$368點了五成熟,牛扒好大塊,烤至外脆內軟,邊位帶點脂肪,肉質鮮嫩帶點嚼勁,肉汁豐富,牛味及油脂香味濃厚,配上質地幼滑的法式伯那西醬,提升味道層次伴碟有香甜軟綿的日本南瓜、爽口的薑黃花椰菜、翠綠新鮮的法邊豆,誠意十足 炙烤雜錦香腸拼盤🥓$148各款腸相間砌成盛開的花朵,擺盤特別拼盤包括台式豬肉腸:口感紮實,煙韌多汁、糯米腸:腸味濃,口感稍微帶點黏性、韓國雜肉腸:偏辣好惹味,外脆內薄,鮮味多汁,啖啖滿足配菜有開胃解膩的德國酸椰菜及提升味道的芥末醬白酒忌廉煎虎蝦🍤$138白酒忌廉汁濃厚好creamy,兩塊香脆的多士吸收醬汁很惹味虎蝦大隻,新鮮爽口,意想不到是配了香甜多汁的提子提鮮,清新口感,感覺新穎Mercury
(溫馨提示:當天平日都全院滿座,建議先預約訂位)
燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)🥩$368
炙烤雜錦香腸拼盤🥓$148
各款腸相間砌成盛開的花朵,擺盤特別
配菜有開胃解膩的德國酸椰菜及提升味道的芥末醬
白酒忌廉煎虎蝦🍤$138
白酒忌廉汁濃厚好creamy,兩塊香脆的多士吸收醬汁很惹味
Mercury Recalls IPA Beer🍺$88
餐廳有不同的酒類飲品,便試了他自家品牌的IPA啤酒
用了柚子及甘橘製作,味道清新帶點酸甜味,麥味濃但易入口
Delicate🍸$158
酒味突出,伯爵茶香強烈
-總體評分-
環境:9.5/10
食物:7/10
服務:8/10
抵食:7/10
Mercury Recalls by Lost Stars (銅鑼灣)
📍銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
2024-04-08 70 瀏覽
餐廳環境昏暗,配以黑膠碟音樂,朋友聚會,情侶拍拖之選。蟹肉墨西哥式薄餅 $218墨西哥式薄餅的薄脆餅皮上鋪滿了豐富的蟹肉,帶來了濃郁的海鮮風味。配上新鮮的配料和香料,這道菜味道均衡而美味。蟹肉的鮮甜與餅皮的脆軟相互融合,給人一種令人愉悅的口感。燒美國黑安格斯肉眼扒 $368咬下去時,肉眼扒散發出誘人的燒烤香氣,肉質嫩滑多汁。美國黑安格斯牛肉的優質口感令人驚艷,每一口都能品嚐到牛肉的濃郁風味。這道扒菜搭配了適當的調味料,提升了整體的味道享受。素肉菠菜闊條麵 $168這道菜以寬條麵為基礎,搭配新鮮的菠菜和素肉,呈現出豐富的口感和營養價值。麵條煮得剛好彈牙,菠菜的清爽和素肉的口感豐富,讓這道菜成為了一道健康而美味的選擇。瀑布芝士同時是亮點之一,食用時每條意粉都掛滿芝士,啖啖滿足感!"Don't know why" cocktails $148這款"Don't know why"雞尾酒是一個引人入勝的飲品選擇。它的名字充滿了神秘感,喝起來卻非常令人愉悅。這款雞尾酒最獨特之處是以茶為基礎,加上調酒師獨特的混合,為它提供了一種平衡的口感和香氣。熱的雞尾酒十分特別,令人印象深刻!Tiramisu $
餐廳環境昏暗,配以黑膠碟音樂,朋友聚會,情侶拍拖之選。

蟹肉墨西哥式薄餅 $218

燒美國黑安格斯肉眼扒 $368

素肉菠菜闊條麵 $168

Tiramisu $138
作為甜點的總結,Tiramisu絕對是一個令人滿意的結束。這款傳統的義大利甜點以層層疊疊的蛋糕、咖啡和香甜的香氣而聞名。每一口都帶來了濃郁的咖啡味,並在口中融化。它的結構緊密,奶油柔軟,給人一種濃厚而濕潤的口感。

2024-04-07 59 瀏覽
餐廳是以黑膠唱片作主題,音樂音量適中,即使聚會聊天亦不會因音樂太大而受影響。店員服務態度好,反應快,舉手幾乎即到,見水飲完也會主動添水。食物選擇太少,當日一行四人也叫了近半個menu的菜式。小食味道不錯,上菜速度也快,但意粉上菜慢,調味過濃、醬汁糊口,個人來說不太喜歡。除了食物外,餐廳亦有酒水提供。當晚我們沒有點酒,無法評價,但價錢較同區餐廳酒吧稍貴。(餐廳不時有DJ駐場,有DJ駐場時價格稍高亦是合理。)總括而言,餐廳不適合晚餐醫肚,若果來小酌兩杯,跟朋友吃着小食聊聊天,這絕對是個好地方。
2024-03-23
2024-04-07 65 瀏覽
午餐之前時段入去,全場有幾台客,我話一位佢問我坐唔坐吧枱,我話想坐下面啲枱,侍應問咗好耐先俾我入去坐,我想問walk-in 一個人就一定要坐吧枱,如果之後兩三個人係咪就唔可以坐吧枱?本身已經係早到都唔俾我坐,冇客都要我坐bar枱,中午都冇可能full Booking哂啲枱,如果full booking 就直接講我去其他地方食。
Mercury Recalls位於銅鑼灣百德新街,Fashion Walk附近,由位於大角咀的Lost Stars餐廳團隊打造,餐廳中央位置展示左唔少唱片封套,當然亦會播放唔同類型嘅音樂,有著濃烈嘅音樂氣息。White Rose Lemonade ($98): 擁有淡淡嘅玫瑰清香,結合埋酸酸甜甜嘅檸檬味,幾refreshing…蒜香白酒煮青口($188):湯汁帶濃郁蒜香及白酒香,白酒味重得黎唔會澀,採用了藍青口,烹煮時間適中,肉質仍保持鮮嫩,亦夠入味,幾好食。灸烤雜錦香腸拼盤($148):香腸共有三款,分別係韓國雜肉腸、台式豬肉腸、糯米腸:韓國雜肉腸香脆微辣,而台式豬肉腸及糯米腸加埋就好似mini版嘅台式大腸包小腸,係幾香口惹味,但糯米腸有啲太飽肚嘅感覺,配德國酸菜絲食可稍為解膩。燒美國黑安格斯肉眼扒 (10安士) ($368): 熟度只有Medium、Medium Well、Well Done 三個熟度,令食開Medium Rare嘅我稍為唔習慣,儘管如此,揀選Medium,仍帶點血水,切開後亦見肉呈嫩紅色,仍符合期望。配菜有燒南瓜、薑黃椰菜花、法邊豆,配法西伯那西醬,醬汁幾特別。

2024-03-25
🦆慢煮法國鴨腿 $298推❣️大大隻鴨腿,外皮炸得超脆🤤🤤入面啲肉超嫩🤤🤤超好味🤤🤤我係超欣賞佢份配菜係沙律🥗仲要超超超大份😍😍身為營養系學生特別欣賞多菜既菜式,因為平常西餐啲菜份量太少了🥹沙律有無花果、果仁、橙配埋黑醋一啲都唔寡🫶🦀深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 $218無唸到甘𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲😍超多汁又掛汁😍😍超正❣️❣️🦀肉都勁多,不過就食到有啲蟹殼🥹🥹超濃明太子🥳🥳仲有啲蘆筍,幾特別❣️❣️不過唸住卡邦尼有芝士、蛋、煙肉既元素 但呢個就唔似卡邦尼了~但味道係超出色的🥳🫕牛肝菌忌廉濃湯$88味道🆗都幾濃❣️不過我覺得飲落有啲偏油既感覺🤔Tiramisu $138賣相超可愛,係杯裝住😍 食落啲𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦係超滑😍😍👍酒、咖啡味就唔算好重了,如果中意重味人士可能會失望了~🍹Santé $148 呢個係Suntory White Peach Liqueur,+White Rose Tea+White Rose Tea Syrup+Fever-Tree Aromatic Tonic Water ,味道好清新好特別😍👍
🦆慢煮法國鴨腿 $298

🦀深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 $218

🫕牛肝菌忌廉濃湯$88
味道🆗都幾濃❣️不過我覺得飲落有啲偏油既感覺🤔

Tiramisu $138

🍹Santé $148
  • 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
  • 法國慢煮鴨腿
餐廳以黑膠唱片做主題,同時又不失時尚型格嘅感覺。入到嚟就覺得好relax,浪漫嘅氛圍配上復古音樂,令人非常之enjoy😌▪️美式香烤豬肋骨$318豬助骨表面鋪上滿滿芝麻,表面脆卜卜,豬肋骨醃得好入味,肉質軟嫩,輕輕一切已經骨肉分離▪️Impossible素肉粟米片$118粟米片加上拉絲芝士、肉醬同橄欖焗成,粟米片微焦香脆,未食都知正!粟米餐廳用上素肉製作肉醬,唔會覺得咁heavy,食多幾塊都冇罪惡感。另配上牛油果醬同酸忌廉醬,我同朋友都一致認為加牛油果醬最好食🤤▪️炙烤雜錦香腸拼盤$148拼盤有台式豬肉腸、糯米腸同韓國雜肉腸,台式豬肉腸豬肉脂肪較飽滿,帶甜味。韓國腸有兩款,其中一款帶辣味。糯米腸口感Q彈,幾特別。另配德國酸椰菜,邊食腸邊食佢比較開胃▪️深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉$218意粉醬汁creamy,蟹肉滿滿,帶鮮味。明太子醬輕輕辣味,意粉硬度適中▪️法式伯爵茶香朱古力$98朱古力味道好濃,唔會太甜,帶一陣淡淡嘅茶葉味,上面兩粒棉花糖用火槍燒過,微脆用餐時間個半鐘,如果可以慢慢坐耐啲就好,環境一流😳😳

▪️美式香烤豬肋骨$318

▪️深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉$218

深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉

▪️法式伯爵茶香朱古力$98

法式伯爵茶香朱古力

用餐時間個半鐘,如果可以慢慢坐耐啲就好,環境一流😳😳
美式香烤豬肋骨
Impossible素肉粟米片
深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
  • Impossible  素肉粟米片
2024-04-02 886 瀏覽
黑膠唱片早已成為古著,因為保存困難,再加上播放機本來已經斷版,難得有心令它復活,看那支機針接觸着旋轉迅速的黑膠唱片,我們得以享受那種既認真又細緻的音樂體驗!知道銅鑼灣有間 Mercury Recall 餐廳以黑膠唱片作主題,沒有理由不來探訪。Don’t Know Why by Norah Jones $148先來一杯招牌雞尾酒,概念來自歌曲 Come Away With Me,另類之處是一杯熱雞尾酒;French Earl Grey Tea 及 French Earl Grey Syrup 作膽,混合 St-German Elderflower 及Italicus,漂亮的茶杯載着,顏色極似一杯茶,入口帶酒香,茶酒的融合味道,甘甜平衡,非常暖胃。Parma Ham Green Salad 巴馬火腿沙律 $188這個沙律真是份量十足,沙律菜、無花果、蜜柑及琥珀合桃的組合堆積如小山丘,面頭放上吸睛的巴馬火腿,更足本配上18月意大利黑醋汁,味道酸甜,口感變化,心水推薦!Baked Cheese & Bacon Chicken Roll 手工芝士烤雞卷 $288另一招牌有其特色,有皮的雞肉卷內藏
Parma Ham Green Salad 巴馬火腿沙律
另一招牌有其特色,有皮的雞肉卷內藏芝士及煙肉,以蒜香奶油汁調味,伴以馬鈴薯蓉、車厘茄、甘筍及意大利黃瓜。
皮脆肉嫩中添上幼滑層次,輕盈不膩又飽肚。
Provencal Salmon Filet 保雲三文魚柳 $218
Provencal Salmon Filet 保雲三文魚柳
酥皮牛柳食過多次,酥皮三文魚比較少吃到,外皮非常酥脆、對比粉嫩有汁的三文魚肉,口感一流!
Provencal Salmon Filet 保雲三文魚柳
Elderflower Apple Earl Grey Tart 接骨木花蘋果伯爵茶撻 $58
見到漂亮的蛋糕甜品,受不着引誘了!
蛋糕甜品
八朵粉紅玫瑰鋪在撻上,味道酸甜,材料有接卡士達醬、伯爵茶果凍及接骨木花蘋果片。
處處都是打卡位,一面欣賞音樂,一面品嚐美食,復活節假期前夕夜就是這樣過,也不一定要外遊啊!
2024-03-28
2024-04-02 72 瀏覽
以黑膠碟為主題嘅西餐廳好少見。未入去已經感覺好嬉皮士嘅感覺。以水泥風設計嘅餐廳,非常英倫feel。餐廳中間有吧枱旁邊有DJ喺度打碟餐廳周圍都好多打卡位。天山雪谷薰衣草茶非常香薰衣草味嘅熱飲,喜歡薰衣草嘅朋友絕對要試試。素肉玉米片份量超多,作為前菜嚟講真係未食主菜已經飽晒,店仲要比左勁多素肉,完全不吝嗇。燒美國黑安格斯肉眼扒 (10oz)配菜有日本南瓜、薑黃椰菜花、法邊豆,非常健康。配上法式伯那西醬比你點牛扒食。點完後感覺冇咁膩。牛扒脂肪比例平衡,入口唔會韌,好重牛味。我哋叫咗五成熟,餐廳煎到剛剛好。手工芝士烤雞卷(四件)非常多手工嘅一道菜式,雞卷入面的芝士味唔會太重搶走雞的鮮味,反而幫忙雞味升華。烤雞卷嘅皮,煮到好似啫喱嘅口感,雞肉肉質鮮嫩彈牙,而且好滑。配菜有煙肉、馬鈴薯蓉、仲有四粒車厘茄。迷你德國鹹豬手食落豬手唔會過鹹,旁邊有酸菜,外皮炸到脆卜卜。旁邊配上烤椰菜另外再比一個蜜糖芥末醬比你點德國鹹豬手,令豬手味道更加提升。黃金桂花烏龍冷萃氣泡茶飲到烏龍茶同桂花味,再加埋有氣,非常醒神,感覺非常特別。 因為無糖更非常適合食完成堆肉,幫助去除油膩感。
以黑膠碟為主題嘅西餐廳好少見。

旁邊有DJ喺度打碟

餐廳周圍都好多打卡位。

天山雪谷薰衣草茶
非常香薰衣草味嘅熱飲,喜歡薰衣草嘅朋友絕對要試試。

素肉玉米片

燒美國黑安格斯肉眼扒 (10oz)

迷你德國鹹豬手

黃金桂花烏龍冷萃氣泡茶

2024-03-28
  • 燒美國黑安格斯肉眼扒 (10oz)
  • 手工芝士烤雞卷
2024-04-02 105 瀏覽
餐廳裝潢以黑膠唱片及木系傢俱的搭配,營造出休閑中帶時尚的感覺。除了以黑膠唱片為主要擺設,還播放著讓人沉浸於不同年代的經典音樂。以「朝啡夕酒」模式經營,白天是咖啡店,晚上搖身一變成為雞尾酒酒吧牛肝菌忌廉湯💰$88湯濃郁適中,入口隨即散發牛肝菌的香味,面層的牛肝菌蓉不需要多,少量已能打散到整個湯品都充滿牛肝菌香黑松露薯條💰$138巴馬臣芝士、黑松露醬比起大眾餐廳主要使用奶油調製而成的黑松露醬,這裡的黑松露醬更精華,黑松露香氣、味道更集中,芝士狂粉亦可沾下巴馬臣芝士碎,黑松露x芝士更美味可口手工芝士烤雞卷(四件) 💰$288煙肉、馬鈴薯蓉、意大利黃瓜、蒜香奶油汁一客四件的雞卷,每件都水準卓越,令人回味無窮;外表煎至香脆香口,內裡則是肉質結實的雞肉,口感滿分💯伴碟的馬鈴薯蓉亦十分出色,牛油香氣令人垂涎欲滴,不完全是泥狀,薯蓉帶有顆粒薯仔,令口感更豐富酸奶油烤美國豬柳💰$278開心果、蒜蓉、車厘茄、蘋果蓉豬柳烹調至軟腍,面層灑上我最愛的開心果果仁碎,搭配旁邊一剎酸酸甜甜的蘋果蓉作點綴,去越食越開胃Mocktail 法式伯爵茶香朱古力💰$98 調酒師以功架十足的純熟技巧在調酒,為坐在吧枱上的食客送

牛肝菌忌廉湯💰$88
牛肝菌忌廉湯

黑松露薯條💰$138
巴馬臣芝士、黑松露醬
黑松露薯條

手工芝士烤雞卷(四件) 💰$288
煙肉、馬鈴薯蓉、意大利黃瓜、蒜香奶油汁

酸奶油烤美國豬柳💰$278
開心果、蒜蓉、車厘茄、蘋果蓉

Mocktail
法式伯爵茶香朱古力💰$98
調酒師以功架十足的純熟技巧在調酒,為坐在吧枱上的食客送上精湛表演,我亦不知不覺沉浸於調酒師精心炮製的這杯飲料,凍朱古力加上

2024-03-07
牛肝菌忌廉湯
黑松露薯條
法式伯爵茶香朱古力
💁🏻‍♀️以前間唔中就會去奧運站附近一間駐場live Band嘅餐廳食lunch🍽️,佢哋最近喺銅鑼灣開咗間姊妹店💃,以黑膠碟為主題🎙️,裝修同氛圍都好有格調,好適合同朋友chill 下!🥗🥪佢哋嘅餐牌選擇比較精簡,眼見每枱都會order廚師推介菜式🧑‍🍳,我哋都唔例外😇🥓🥗PARMA HAM MIXED GREEN SALAD $188極具份量嘅巴馬火腿沙律 都幾大盤,可以3-4 個女仔分都足夠!欣賞Parma Ham 份量多,而且加入無花果、蜜柑、琥珀核桃,增加口感之餘又可以加份甜味!🍟TRUFFLE FRIES $138小食之中經常order嘅黑松露薯條😋😋巴馬臣芝士配黑松露醬好惹味!🐥🧀BAKED CHEESE & BACON CHICKEN ROLL $288主菜我哋揀咗手工芝士烤雞卷,雞卷裏面讓入煙肉,薯蓉,再配埋蒜香奶油汁,Creamy濃郁!雞卷內用上脂肪較多嘅雞肉,質感亦都好特別,唔似食緊普通雞肉。🧁Tiramisu $138Mascarpone 比較較高,所以質感好柔滑,係我鍾意嘅口味!☕️🫖Lychee Black Tea $68荔枝紅茶店會好細心會為我地加熱水,茶包嘅濃郁
🍟TRUFFLE FRIES $138
小食之中經常order嘅黑松露薯條😋😋
巴馬臣芝士配黑松露醬好惹味!
🧁Tiramisu $138

☕️🫖Lychee Black Tea $68
荔枝紅茶
店會好細心會為我地加熱水,茶包嘅濃郁程度可以沖三杯都仲得😂,感覺好似抵咗!
2024-03-24