之前一向都有幫襯開大角咀既Lost Stars Livehouse Bar & Eatery好鍾意佢成個氛圍 比好人好事好音樂包圍着同埋大家對於演出者嘅尊重同環境嘅享受之前知道大角咀分店暫停營業之後sad jor近排收到風佢哋嘅團隊喺銅鑼灣轉型懷舊黑膠碟嘅音樂餐廳 一於嚟趁下熱鬧Mercury Recalls by Lost Stars🗿=====================今次同兩位朋友一行三人黎慶祝大家嘅生日環境舒服 被濃厚嘅音樂氛圍包圍住最啱朋友聚會傾吓偈又唔怕隔籬枱聽到Lost star 姊妹店保持到以往嘅又好聽又好食小編個人私心最鍾意嘅係慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉$198本身冇乜特別太大期望但佢嘅牛尾嫩滑入口即化食落去有啲驚喜!小編食意粉偏向用匙羹不到嘅意粉貓耳朵粉口感煙靭 醬汁濃郁呢個啱哂我口味😋第二個意粉叫咗深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉$218呢個醬汁真材實料食到淡淡蟹肉同明太子粒做到每條都掛汁😏小食比想像中嘅大份好多黑松露薯條可以用滿瀉嚟形容食落香口 沾醬係黑松露醬再加芝士粉多咗份香氣👍🏻眼闊肚窄地叫多咗幾個小食分別係香辣岩醬芝士雞塊,迷你德國鹹豬手同香腸拼盤😻-芝士雞塊
好鍾意佢成個氛圍 比好人好事好音樂包圍着

小編個人私心最鍾意嘅係
慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉$198
本身冇乜特別太大期望
但佢嘅牛尾嫩滑入口即化
食落去有啲驚喜!
小編食意粉偏向用匙羹不到嘅意粉

黑松露薯條可以用滿瀉嚟形容
食落香口 沾醬係黑松露醬再加芝士粉
多咗份香氣👍🏻
眼闊肚窄地叫多咗幾個小食
分別係香辣岩醬芝士雞塊,迷你德國鹹豬手同香腸拼盤😻
-芝士雞塊醬汁濃郁,熱辣辣食起嚟仲有拉絲
-德國鹹豬手皮脆肉嫩 稍微係覺得個蜜糖醬偏甜 但唔啱點你仍然有其他選擇 配菜亦可口
-香腸拼盤嘅特別賣點係佢有糯米腸估佢唔到,同埋佢有一款係辣腸,又係估佢唔到嘅辣到,不過又幾過癮!

飲品選擇都幾多
朋友們都有揸車所以得我一個飲酒
叫咗杯 gin highball (Gin and tonic) $98
入口唔搶 有份清爽感 份量亦足夠
同朋友傾吓偈摸吓酒杯底飲呢個就最啱

另一個朋友叫左杯
French earl grey lemonade $98
同估你唔到西餐廳可以飲到既熱薑茶😹😹
Cheers🍻

呢度嘅甜品都係誠意之作
叫咗個接骨木花蘋果伯爵茶撻
用蘋果片捲成嘅玫瑰花,誠意滿滿
味道亦不錯 撻底脆身 配搭唔會太甜

總括而言, 食物質素唔錯,環境舒適,如果有現場歌手或者DJ駐場應該氣氛會更佳,係一個適合朋友閨蜜情人傾吓偈摸吓酒杯底嘅好地方😙

2024-07-13
2024-07-14 202 瀏覽
銅鑼灣竟然有間價錢抵食,有DJ現場放黑膠唱片📽️,超有Feel既餐廳Weekend Lunch Set附是日餐湯或田園沙律----‐--------------------------是日餐湯係南瓜湯飲落好creamy ,亦好有南瓜味👍🏻🍳Mercury Recalls All Day Breakfast $128好大碟好豐富,有慢煮美國雞胸肉或黑松露炒雜菌🍄、壓縮魚子醬牛乳滑蛋、法式奶油焗薯🧈、沙律、牛角包🥐等等,我哋就揀咗雞胸肉🐔,幾嫩唔會柴🤌🏻,最中意奶油焗薯🥔🍼,好香牛油味🧈炒蛋份量好多,成碟有成7款配料,正🍝美國有機雞胸青醬扁意粉 $88估唔到喺銅鑼灣食西餐可以88蚊食到意粉同餐湯🤣好多人都叫呢個😬,又真係幾好味😋,雞胸同All day breakfast 嘅一樣👍🏻,青醬亦煮得幾好,羅勒夾埋橄欖油🌿🍯,夠香夠惹味😚🍓精選乳酪+$28🥑炸牛油果條(5件) +$28🍟金沙薯條 +$28🧀雙重芝士巴馬火腿烤多士+$38套餐可以加購小食,選擇好多,好岩我呢d咩都想試啲既人最推介金沙薯條🍟,係我地食過最邪惡最多咸蛋黃既金沙薯條,每一條薯條都沾滿金沙😋炸牛油果🥑都好特別,外面香脆咬落好c

Weekend Lunch Set
附是日餐湯或田園沙律

是日餐湯係南瓜湯
飲落好creamy ,亦好有南瓜味👍🏻

🍝美國有機雞胸青醬扁意粉 $88

🍓精選乳酪+$28
🥑炸牛油果條(5件) +$28
🍟金沙薯條 +$28
🧀雙重芝士巴馬火腿烤多士+$38

套餐可以加購小食,選擇好多,好岩我呢d咩都想試啲既人

最推介金沙薯條🍟,係我地食過最邪惡最多咸蛋黃既金沙薯條,每一條薯條都沾滿金沙😋炸牛油果🥑都好特別,外面香脆咬落好creamy🙌🏻其他小食都有水準❤️

🍦冰淇淋咖啡 $68
又係飲品又可以係甜品🍨可以就咁食雪糕,再等多陣啲雪糕溶左同咖啡融合再飲👍🏻但我地傻仔左,後尾見到Lunch set可以優惠價$38加購呢個😹

overall
餐廳播住好多好正嘅歌,氛圍勁Chill🎹而且價錢平易近人又好食
2024-07-07
午餐
2024-07-14 62 瀏覽
今晚同女女去左銅鑼灣Mercury Recalls by Lost Stars✨️晚飯,每次行過都覺得呢間餐廳好有型。餐廳佈置以音樂及黑膠碟為主題,店內亦播放住英文歌曲。法式伯爵茶香巧克力🍫 $98濃郁巧克力味道中,滲出淡淡茶香。🍸French Earl grey martini $158呢杯雞尾酒幾濃,配火腿食好夾。🍈🥓西班牙風乾火腿拼盤 $218有三款風乾火腿,配香甜哈密瓜,送酒一流。🐟保雲酥三文魚 $218三文魚柳嫰滑,外層麵包糠香脆,配脆肉瓜及薯蓉。🍽🍴黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188牛肝菌味道非常濃郁,香氣四溢。

法式伯爵茶香巧克力🍫 $98

濃郁巧克力味道中,滲出淡淡茶香。

呢杯雞尾酒幾濃,配火腿食好夾。

🍈🥓西班牙風乾火腿拼盤 $218

有三款風乾火腿,配香甜哈密瓜,送酒一流。

🐟保雲酥三文魚 $218

三文魚柳嫰滑,外層麵包糠香脆,配脆肉瓜及薯蓉。

🍽🍴黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188

牛肝菌味道非常濃郁,香氣四溢。

2024-07-11
2024-07-12 48 瀏覽
以前有去過大角嘴個間Lost Star, 好喜歡個度既live band show同整間餐廳既情調。今次由同一團隊開的以黑膠唱片為主題既餐廳,住附近既我一定要試試。沙律非常清新開胃,配以Parma Ham, 合桃,無花果仲同蜜柑,口感同味道都為整個晚餐體驗帶來一個好開始。主食就叫左個法國鴨腿,皮脆內嫩。調味剛剛好不會過咸,原來呢道菜配了剛訂的同一款沙律菜,佢用上既黑醋汁好好味不會怕厭。另外點了一份牛尾貓耳朶粉,佢以蕃茄汁作調味,牛肉亦非常淋,就好似食緊一份西式炆牛腩。最後當然要食埋佢個廚師推介甜品tiramisu啦。用個咖啡杯裝住賣相精緻,味道唔錯,唔算太多cream,2個人share剛好唔怕肥。友人話放工點都要啲酒精relax下,叫左杯whisky high ball,一邊食一邊暢飲,一邊聽住黑膠音樂,似乎都將今日既煩惱放下。餐廳裝修好靚,整幅牆都係黑膠唱片。服務亦好好,幾乎每食一碟菜都會換一次碟,亦好主動添加水。下次要嚟坐吧枱飲下野先!

2024-07-10 64 瀏覽
得知今次由同Lost Star團隊經營及以黑膠唱片為主題既餐廳,想去搵回當年在Lost Star晚餐既感覺。主食點了法國鴨腿,皮脆內嫩。旁邊配了一大份沙律菜,沙律用了黑醋汁調味,唯獨配了的蜜柑味道少怪。另外亦選一份牛尾貓耳朶粉,佢以蕃茄汁作調味,牛肉以慢煮方法烹調,所以肉質非常淋。2人用餐以上2份主食唔算太大份,加左個tiramisu。食唔到酒既味道,猜想應該無落到。餐廳既水係用樽裝distilled water 好過一般tap water餐廳裝修有心思,bar檯個邊成幅牆都係黑膠唱片。服務亦好好,好似半個fine dining咁,幾乎每食一碟菜都會換一次碟。不過音樂聲略為大聲了些少,暫時都未搵到當年食Lost Star聽live show既感覺。

2024-07-08 62 瀏覽
今天造訪了這家位酒吧咖啡餐廳,這裹氣氛極佳,音響效果出色😍 整個空間佈置得極為用心營造出一種優雅卻又不失時尚感的氛圍,寬敞的用餐區域令人好舒適👍🏻首先有餐湯南瓜湯紅酒燉牛肋條伴姬松茸藜麥南瓜飯牛肋條入味鮮嫩,搭配香氣四溢的姬松茸和營養豐富的藜麥南瓜飯,口感層次豐富😍香烤新西蘭肉眼烤雜菜新鮮多汁的肉眼搭配烤薯及烤南瓜,牛扒五成熟完美鎖住了肉汁,份量十足,非常滿足😌金沙薯條外酥內軟的薯條配上特製的鹹蛋黃醬,酥脆可口,讓我忍不住一口接一口🤩水牛城雞翼辣度適中的雞翼,肉質細嫩多汁,酸酸甜甜,蘸上特製的水牛城芝士醬十分美味🤤最後有冰淇淋咖啡,濃郁柔順的咖啡配上醇厚細緻的冰淇淋,味道毫無違和感😍咖啡師拉花技術不錯!

首先有餐湯南瓜湯

紅酒燉牛肋條伴姬松茸藜麥南瓜飯

香烤新西蘭肉眼烤雜菜

金沙薯條

水牛城雞翼

咖啡師拉花技術不錯!
2024-07-08 37 瀏覽
有feel情調音樂西餐🤭 餐廳主打多國菜 午市為cafe形式並提供lunch set 晚市變身為restaurant &bar並提供單點menu~ 更有部分日子有live music show🎵 環境相當有情調 好有feel🙂‍↕️ 野食份量都偏多 方便同朋友share====᪥ Truffle Fries with Truffle Mayonnaise 黑松露薯條幼身的 熱辣辣新鮮炸起🤤 撒咗黑松露碎及芝士碎 再配上黑松露美乃滋~᪥ Green Salad with Parma Ham 沙律除咗Parma ham同各種沙律菜外 仲有無花果、蜜柑、琥珀核桃及18 個月意大利黑醋汁 口感味道相當豐富😋᪥ Cheese & Bacon Chicken Roll手工芝士烤雞卷一共有四件 幾特別 配以蒜香奶油汁食用~ 旁邊亦有配菜包括煙肉、馬鈴薯蓉同意大利黃瓜᪥ Tiramisu 甜品好高質🥰 Tiramisu幼滑creamy 底層嘅蛋糕濕潤綿密 甜度適中😋᪥ _Riesling (Hse White | Germany)

====

᪥ Green Salad with Parma Ham

᪥ Cheese & Bacon Chicken Roll

᪥ Tiramisu

2024-07-08 66 瀏覽
walked in saturday afternoon 3.45pmlast order at 4pm and request to leave at 5pm , the place were clean ,service being helpful ,had quick order of coffee were fine , few snacks of buffalo wings & fries , pesto spaghetti not too bad with delicately presentation
service being helpful ,
pesto  spaghetti
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-07-07 52 瀏覽
Baked Cheese & Bacon Chicken Roll (318hkd) 焗芝士🧀和雞肉融合得好好,啖啖超滿足,外皮煎得好酥脆,咬落去會咔一聲,入面夾埋雞皮,脂肪令雞捲更加油潤不乾柴,醬汁偏淡,無搶走雞肉和芝士的味道,薯蓉比得好多,入邊仲有少少薯粒👍🏻Crab Meat Carbonara (218hkd) 呢度的carbonara已列入我最愛頭五位😳真心高質,第一啖已驚艷,蟹肉🦀蟹籽鋪面,撈勻後每條意粉都被蟹肉蟹籽包裹住,好鮮味,creamy而不膩,我日後回訪的原因🤩Tiramisu (138hkd) 咖啡☕️味重,但無苦澀味道,酒的比例較輕,奶油味濃,一餐的happy ending💓Hearts (148hkd) 一入口是西柚的酸中帶甜,酒的後勁突出🍹Lemongrass Rosemary Dried Ginger (68hkd) 檸檬草味道突出好清新,加上薑味辣辣地,飲落舒服,食完西餐可解膩~Ps. 餐廳氛圍不錯,播的音樂好chill,店員服務態度亦幾好,會時不時倒水、換碟~#foodiblum西式

Crab Meat Carbonara (218hkd)

Tiramisu (138hkd)

Hearts (148hkd)
一入口是西柚的酸中帶甜,酒的後勁突出🍹

#foodiblum西式
2024-07-07
2024-07-07 98 瀏覽
今次黎到銅鑼灣區食下西餐,揀左呢間特色主題餐廳,我地叫左迷你德國咸豬手($198)、燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)($368)、接骨木花蘋果伯爵茶撻($58)、MR. ESPRESSO MARTINI($138)、OLD FASHIONDED($138)呢到木系風格裝修,以黑膠唱片做主題,幾有懷舊風格情調,舒適感十足😄而且仲KEEP住有經典歌曲可以聽,幾好FEEL迷你德國咸豬手:德國豬手最緊要就係外皮酥脆,肉味咸香,呢到都做到,配上蜜糖芥末子醬就更加滋味😋仲有D烤雜菜伴碟,唔錯燒美國黑安格斯肉眼扒:大大塊肉眼扒,今次 ORDER點左5成熟,肉嫩唔會太鞋太靭,直接食或者點醬食各有特色😋伴碟蔬菜有南瓜、薑黃花椰菜、法邊豆,幾豐富清新😉接骨木花蘋果伯爵茶撻:喺奶油撻上面放滿一捲捲嘅接骨木花蘋果片,賣相都幾精緻😍食落去有D接骨木花同伯爵茶嘅香味,清甜而不膩🥰MR. ESPRESSO MARTINI:呢杯COCKTAIL上面加左D咖啡豆做點綴,佢結合左酒香同ESPRESSO嘅咖啡香,味道濃郁又平衡😄OLD FASHIONDED:呢杯COCKTAIL味道比較濃烈,愛酒人士可以一試🍸補MENU
MR. ESPRESSO MARTINI
OLD FASHIONDED
補MENU
2024-07-02
MR. ESPRESSO MARTINI
OLD FASHIONDED
2024-07-07 48 瀏覽
懷舊嘅黑唱片 感覺十分有情調Mercury Recalls by Lost Stars以懷舊唱片為主題 同一種愛好者分享美好的音樂配上一杯French Earl Grey MartiniPARMA HAM MIXED GREEN SALAD口感好豐富 醬汁亦都調配得好好TRUFFLE FRIES 份量十足佢個松露芝士醬 真係好好食Roosted US. Pork Tenderloin美國豬柳好Juicy 口感鬆軟Grilled US Black Angus Rib Eye Steak自己個人好鍾意食美國 肉味濃郁有口感整體食物同環境都十分唔錯💕Mercury Recalls by Lost Stars 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖

懷舊嘅黑唱片 感覺十分有情調

整體食物同環境都十分唔錯💕

Mercury Recalls by Lost Stars
銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
2024-07-04 34 瀏覽
Lost star 係我的最喜餐廳之一,知佢開了這姐妹店,當然要來試試。也是以音樂為主打,佈置以型格、木及黑膠唱片為主,舒適自在,配上型格音樂,很適合談天飲嘢及食飯。飲品叫了Don’t know why ,外表像茶但加了酒,幾特色。食物方面比大角咀Lost star 出色。PARMA HAM MIXED GREEN SALAD巴馬火腿沙律,新鮮美麗、有無花果、蜜柑,加上18個月意大利ham 及配上黒醋汁,開胃好味。TRUFFLE FRIES黑松露薯條,薯條配上香香的黑松露,點埋巴馬臣芝士、黑松露醬,好食到停吾到口。BAKED CHEESE BACON CHICKEN ROLL (4POS)手工芝士烤雞卷(4件)雞很香滑,外皮很脆,初初以為係雞皮,後發現係煙肉,內混合了芝士及蒜香奶油汁,怪不得甘香滑!Tiramisu 也美美的,味道也不錯。據說有時會有DJ 駐場打碟。總括而言,是談天食飯好去處。

食物方面比大角咀Lost star 出色。
PARMA HAM MIXED GREEN SALAD
巴馬火腿沙律,新鮮美麗、有

TRUFFLE FRIES

手工芝士烤雞卷(4件)

Tiramisu 也美美的,味道也不錯。

據說有時會有DJ 駐場打碟。總括而言,是談天食飯好去處。
2024-07-04
店名: Mercury Recalls by Lost Stars 地址: 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖銅鑼灣站E出口,行3分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5餐廳以懷舊及黑膠唱片為主題,環境及氣氛都充滿懷舊歌曲時代既感覺,收集多款唱片,包括坂本龍一等等,食物水準都比一般西餐廳為高😆巴馬火腿沙律❤️❤️❤️❤️❤️$188採用18個月意大利黑醋汁,琥珀合桃,及無花果等配料製成,入口非常新鮮,香甜,黑醋令沙律更清新,份量亦十分充足,極力推薦🤩手工芝士烤雞卷(4件)❤️❤️❤️❤️$318雞卷用蒜香奶油汁,馬鈴薯蓉,及煙肉等製成🥰入口有香濃既奶油味,而且雞卷外皮鬆脆,肉質亦煮得軟熟🤩慢煮牛尾蕃茄猫耳朵粉 ❤️❤️❤️❤️❤️$198猫耳朵粉咬口有咬勁,而且蕃茄同醬汁非常入味,牛尾亦非常軟熟入味,份量亦都非常充足,飽肚滿足之選😗Old fashioned ❤️❤️❤️❤️$138哩用左Dewar's White Wabel加上果汁調味,入口吾會太花俏,適合中意簡單風格,又想有少少特別既大家😍接骨木花蘋果伯爵茶撻 ❤️❤️❤️❤️$58最上面有接骨木花蘋果卷,非常脆口,加上伯爵茶果凍,味道清新怡人,作為甜品一流🥰

地址: 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖

慢煮牛尾蕃茄猫耳朵粉 ❤️❤️❤️❤️❤️

Old fashioned ❤️❤️❤️❤️

接骨木花蘋果伯爵茶撻 ❤️❤️❤️❤️
2024-06-17 64 瀏覽
地點方便,環境舒服,非常適合朋友相聚。我們兩個人是午餐聚會,不會人太多,所以覺得聊天、吃飯都有很舒適的空間!點了兩個意大利粉,份量足又很好吃,尤其是喜歡每條麵都掛滿汁的我很滿意!

午餐
同朋友食lunch,要揀坐得舒適,地點方便,呢度又近地鐵站、又近的士站、仲有過海的士站🤩食物又有水準,價錢仲非常合理。本來有限時,但之後佢仲有位,亦好好咁俾我哋繼續坐,可以傾吓偈。牆壁上有好多舊嘅唱片,非常壯觀嘅收藏
。牆壁上有好多舊嘅唱片
,非常壯觀嘅收藏