2021-03-12 204 瀏覽
又到下午茶我的咖啡時間。經過這一間在日本出名的萍果批店,起初開店時還未有咖啡供應所以也未試過。而家已有便入了去試試。點了一杯Long Black, 一杯Americano 加一件出名的萍果批。咖啡$30,非常大杯,也夠濃和有咖啡味,很好。萍果批,我們覺得比起如在英國Harrods餅店買的英式萍果批,便比下去,失望!原因是批內加了重重的吉士醬在內,重重掩蓋咗萍果的生果味。店內坐得可以,些店員也非常有善,這點可讚。
萍果批
  • 咖啡
2021-03-11 179 瀏覽
Mille Mele係一間日本過江龍嘅蘋果批專門店~成間店嘅裝修都用上蘋果紅色,離遠睇都覺得好sharp🤣 Menu上面最初只有蘋果批同一口酥,後來先加入甜薯批。佢哋嘅蘋果批拎過好多獎,所以宣傳以至改名都不停強調世界第一🥇 不過比半隻手掌大少少嘅批要賣$36/件,價錢都算貴,所以其實都係試一次就夠🙈•🥢 World’s No.1 Apple Pie $36蘋果批面嘅焦糖焗得幾脆,入面嘅蘋果幾大粒,唔太甜同太淋,肉桂味幾香,但份量唔算多同側咗一邊先有;而吉士同忌廉份量適中,唔會好膩~•🥢 Sweet Potato Pie $38呢款蕃薯批用上鹿兒島嘅金時蕃薯,口感幾綿密但唔算好甜。外層嘅酥皮幾脆,不過酥皮唔夠多層,牛油味亦都唔夠突出~再咬多啖嘅時候發現原來除咗蕃薯餡同吉士忌廉,原來都有帶少許肉桂味嘅蘋果粒,同蕃薯餡嘅口感形成對比,令到成件批嘅口感幾豐富,但味道上個人認為唔太夾😬•🥢 Butter Mille Feuille $38呢款係牛油一口酥,成杯嘅份量都幾多~一口酥嘅牛油香的確比蘋果批嘅酥皮更濃🤤每粒一口酥嘅外面都均勻地沾上糖漿,令到一口酥可以保持脆度,不過糖漿嘅有少許痴牙,而且太

🥢 World’s No.1 Apple Pie $36
World’s No.1 Apple Pie
World’s No.1 Apple Pie

🥢 Sweet Potato Pie $38
Sweet  Potato  Pie
Sweet  Potato  Pie

🥢 Butter Mille Feuille $38
呢款係牛油一口酥,成杯嘅份量都幾多~一口酥嘅牛油香的確比蘋果批嘅酥皮更濃🤤每粒一口酥嘅外面都均勻地沾上糖漿,令到一口酥可以保持脆度,不過糖漿嘅有少許痴牙,而且太甜,食咗幾粒就會覺得膩😵 一個人無咩可能一次過食得晒,所以建議呢款要同人分享,或者可能叫定杯茶嚟飲
Butter Mille Feuille
Butter Mille Feuille
2021-03-03 846 瀏覽
上次介紹咗來自美國嘅蘋果批,今次介紹嘅係來自東京橫濱,喺橫濱起家之後喺神奈川開設幾間分店,而第一間海外分店就係香港。依間被譽為世界一の絕品蘋果批,品牌創辦人先後取得「料理奧林匹克大賽」、「世界蛋糕大賽」、「料理世界杯」、「米蘭世界蛋糕大賽」多項殊榮。 而店舖除左招牌蘋果批,仲有賣鬆脆既千層一口酥。-1️⃣蘋果批 💰36(👅: 8/10)溫度係小小暖,可能撞唔正新鮮出爐既蘋果批,聞落有小小牛油味,不過大小偏細。蘋果批外皮金黃色,批皮係每日新鮮手工製作,入口小酥脆但佢夠多層酥皮,但批皮比較薄身唔夠滿足感。餡料係用日本直送慢煮厚切富士蘋果粒製作,將蘋果醃漬至晶透剔透,再經過兩次烤焗,咁做可以保留傳統法式蜜餞蘋果製法帶來既香氣同甜味,所以蘋果咬落爽口,食落都新鮮,味度都係甜而不膩,但可能因為用富士蘋果所以食落酸味唔夠,同埋蘋果數量唔夠多。而蘋果批加入日本直送豆乳忌廉同日本直送無添加吉士忌廉,特製糖漿食落甜而不膩,亦唔黏口,帶小小既鹽味帶出牛油香味,吉士忌廉有牛奶同雞蛋香,食落幾幼滑,豆乳忌廉帶小小乳酪既微酸,平衡左小小甜度,不過呢個唔係加玉桂粉既蘋果批,有D人會食唔慣,唔鍾意重肉桂既人會好岩食。-

1️⃣蘋果批 💰36(👅: 8/10)
蘋果批

🌟蘋果批如果唔係新鮮同焗製,酥皮口感、鬆脆度等都會受好大影響,呢間蘋果批保持都應有既口感同豐富既內餡味道同層次,價錢都唔算貴比較親民,係Cocolo同RAPL既價錢中間,吉士醬呢間會出色D,RAPL會酥皮出色D同多D蘋果粒,但勝左分店多,係銅鑼灣同尖沙咀都食到,口痕時都好容易買到止一止蘋果批癮。買個時可以新鮮烘熱定灘凍左既,如果唔係即食建議揀灘凍左再用焗爐焗熱。聽講千層一口酥更出色。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $36 (服務費: NA)
2021-01-02
  • 世界第一蘋果批
2021-02-19 132 瀏覽
🍽𝕄𝕚𝕝𝕝𝕖 𝕄𝕖𝕝𝕖 𝕋𝕠𝕜𝕪𝕠▫️🇯🇵日本過江龍·世界第一蘋果批($36)🍎▫️呢間過江龍蘋果批嚟咗香港都一段時間~今日買嘅時候咁啱有新鮮出爐🥳影咗一陣相都仲熱熱地~酥皮有層脆糖𝑐𝑜𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔,令到蘋果批咬落更脆不過就有點痴牙🤣豆乳𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚喺側邊不斷流出嚟,偏流質唔會好ℎ𝑒𝑎𝑣𝑦吉士醬同蘋果嘅比例幾好,唔會醬多個蘋果蘋果大大粒,幾足料!如果可以出多個肉桂味就好😛𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙味道唔錯!但世界第一又未至於嘅😌𝑃.𝑠. 一入門口張枱有個凌亂美嘅打卡位,但混合咗D垃圾搞到我一開始真係覺得點解可以咁污糟😹記得食完自己處理返D垃圾啊😠
🍽𝕄𝕚𝕝𝕝𝕖 𝕄𝕖𝕝𝕖 𝕋𝕠𝕜𝕪𝕠
▫️
🇯🇵日本過江龍·世界第一蘋果批($36)🍎
▫️

呢間過江龍蘋果批嚟咗香港都一段時間~
今日買嘅時候咁啱有新鮮出爐🥳
影咗一陣相都仲熱熱地~
酥皮有層脆糖𝑐𝑜𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔,令到蘋果批咬落更脆
不過就有點痴牙🤣
豆乳𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚喺側邊不斷流出嚟,偏流質唔會好ℎ𝑒𝑎𝑣𝑦
吉士醬同蘋果嘅比例幾好,唔會醬多個蘋果
蘋果大大粒,幾足料!
如果可以出多個肉桂味就好😛
𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙味道唔錯!但世界第一又未至於嘅😌

記得食完自己處理返D垃圾啊😠
2021-02-16
  • 世界第一蘋果批
2021-02-12 229 瀏覽
有日經過先知原來尖沙咀都開左Mille Mele 真係勁香🤤身為蘋果甜品控一定要試下呢間日本過江龍既蘋果批😍🍎世界第一蘋果批 $36是不錯啦 話係世界第一就多左啦😂雖然冇落我至愛既肉桂 但吉士醬都幾出色💕好滑唔甜 豆乳cream食落好清👍🏻酸酸甜甜既蘋果粒係脆口而且好大粒😍外層酥脆唔油膩😋扣分位係佢一早整好放係度保溫 但食落只係室溫 我覺得完全唔夠熱😭
世界第一蘋果批
世界第一蘋果批
🍎世界第一蘋果批 $36
  • 世界一蘋果批
  • 蘋果批
2021-02-10 104 瀏覽
🇯🇵Mille Mele Tokyo🍎𝔸𝕟 𝕒𝕡𝕡𝕝𝕖 𝕡𝕚𝕖 𝕒 𝕕𝕒𝕪 𝕜𝕖𝕖𝕡𝕤 𝕥𝕙𝕖 𝕕𝕠𝕔𝕥𝕠𝕣 𝕒𝕨𝕒𝕪🩺🍏❤️𝙋𝙧𝙤𝙪𝙙𝙡𝙮 𝙧𝙚𝙛𝙚𝙧𝙧𝙚𝙙 𝙖𝙨 𝙩𝙝𝙚 ‘𝙬𝙤𝙧𝙡𝙙’𝙨 𝙣𝙤.1 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙥𝙞𝙚’, 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚 𝙈𝙚𝙡𝙚 𝙏𝙤𝙠𝙮𝙤 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙚𝙨 𝙞𝙣 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙡𝙤𝙬-𝙗𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙟𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙘𝙚𝙧𝙩𝙖𝙞𝙣𝙡𝙮 𝙥𝙧𝙤𝙫𝙞𝙙𝙚 𝙞𝙩𝙨 𝙤𝙬𝙣 𝙪𝙣𝙞𝙦𝙪𝙚 𝙩𝙖𝙠𝙚 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙖𝙧𝙩 𝙤𝙛 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙥𝙞𝙚. 𝙒𝙞𝙩𝙝𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙚𝙚𝙙 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙧𝙖𝙫𝙚𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙤 𝙏𝙤𝙠𝙮𝙤, 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙩𝙧𝙮 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙖𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙥𝙞𝙚𝙨 𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙞𝙣 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜.💚🍎1️⃣𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 𝐇𝐊𝐃 $𝟑𝟔蘋果批🍎🥧味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️環境(Environment):⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️➡️Unlike classic western app
🇯🇵Mille Mele Tokyo🍎

1️⃣𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 𝐇𝐊𝐃 $𝟑𝟔
蘋果批🍎🥧

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️

➡️Unlike classic western apple pie, their apple pies are made with layers of flaky and buttery pie crust that coloured in golden brown. Stuffed with Fuji apple, creamy custard and yogurt, their apple pies are always freshly baked, warm and delicious.🤩🤤❤️

➡️ 🥧🍎The slow-cooked Fuji apple gives a generous balance filling of sweetness and tartness. 😚💕

✅尖沙咀彌敦道118號Mira Mall地下G65號舖 (Tsim Sha Tsui)
✅ 銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖 (Causeway Bay)
2021-02-04 132 瀏覽
世界一の絕品蘋果批有新年優惠,賣緊$33一個蘋果批當然要試試佢。店舖細細但今日沒太多人。先點餐,之後搵個位坐低等食物。 原來蘋果批係即叫即焗所以會要一d 時間。蘋果批之外還叫左蘋果蘇打。 見到店員在雪櫃拿出新鮮日本蘋果汁來製作,所以飲落都好有清新的蘋果味。主角蘋果批酥皮鬆化而且有陣陣焦糖味,裡面係吉士醬同蘋果(之後search過原來係豆乳忌廉煮過蜜餞富士蘋果)。 個餡料超級熱,尤其係蘋果要慢慢食。 冬天食真是最高享受!總體個批落足料,唔會太甜。食完個批個人暖曬,再飲蘇打就岩岩好。
店舖細細但今日沒太多人。
先點餐,之後搵個位坐低等食物。
原來蘋果批係即叫即焗所以會要一d 時間。
蘋果批之外還叫左蘋果蘇打。

食完個批個人暖曬,再飲蘇打就岩岩好。
2021-01-30
2021-01-16 171 瀏覽
近年香港開咗唔少過江龍嘅蘋果批🥧專賣店,Mille mele都係其中一間。今次就試咗原味蘋果批!🍴..世界一蘋果批 $36🍴 (World’s No.1 Apple Pie).拎到返屋企之後,蘋果批🥧仲係有少少熱,所以冇再翻熱。但係個酥皮都仲keep到幾鬆化,都食到一層層嘅酥皮,不過都係比「RAPL」較為遜色。.至於內餡方面,有大量蘋果粒🍎,帶有淡淡嘅玉桂味,甜度適中。由於吉士比例較少,所以整體上唔會太甜。

世界一蘋果批 $36🍴
(World’s No.1 Apple Pie)

2021-01-10
$36 (宵夜)
2021-01-09 206 瀏覽
講左好耐而一直都無試嘅就係佢,呢日pass by見到就買左一件試,店員話如果三小時內食嘅都唔需要reheat ,我返到去就直接唔客氣啦🤪可能職業病啦,食野都會留意packing ,紙袋都會睇下用咩紙質,手感好影響成個 experience🌝 咁呢間係日本野,無論最外層嘅paper bag、裝住apple pie嘅開口袋到reheat 提示咭都無得挑剔😍外層係望落好靚嘅金黃色,令我諗起麵包王太陽之手造出黎嘅croissant 😂 Pastry 就真係唔夠Gontran Cherrier啦,比唔到🥲但呢度處理蘋果係唔錯嘅,有蘋果原味同時有香料香,custard 又唔會太甜。不過,試過一次就夠🌝

Apple  pie

Apple  pie

不過,試過一次就夠🌝
2020-12-30
2021-01-08 197 瀏覽
有世界第一蘋果批呢個朵🌍 好似好吸引😋 因為係日本食過熱辣辣甜蜜蜜既蘋果批🇯🇵令我念念不忘❤️試一試今次水準如何 一入到去 鮮紅色既裝修非常IG able📷 都幾有日式網紅店風格💕⭐️ 蘋果批 🍎 ($36)首先咬落去只係表面微微的熱🔥有點點失望😅 一粒粒既果肉有Juicy既蘋果香🤗淡淡既果香唔似美式咁多Spices🍂 反而加上幼滑既Custard 同蘋果既甜好夾 👍🏻豆乳Cream 口味都好輕鬆 🍦 呢種日式既細膩口味幾得我的歡心😁

蘋果批

⭐️ 蘋果批 🍎 ($36)
2020-12-25 175 瀏覽
蘋果批用咗千層酥皮包住香甜微酸嘅蘋果肉,焗完都唔係好淋,都仲有蘋果嘅果肉感,個酥外脆內軟,正一口千層酥 就外皮厚塗蜜糖再焗,又脆又香,好味,但係自己一個食一杯嘅話就有啲多,同朋友share就唔會膩味道: 8/10味精: 0/10價錢: 5/10環境: 8/10服務: 8/10

味道: 8/10
味精: 0/10
價錢: 5/10
環境: 8/10
服務: 8/10
2020-12-15 176 瀏覽
止一止🇯🇵癮🥸·🍎世界一蘋果批($36)覺得無日本果時咬後驚為天人既口感🤣蘋果批唔熱唔暖唔酥脆...質素略遜.唯獨內餡還好·📍Mille Mele尖沙咀彌敦道118號Mira Mall地下G65號鋪
止一止🇯🇵癮🥸

📍Mille Mele
尖沙咀彌敦道118號Mira Mall地下G65號鋪
2020-12-11 146 瀏覽
📍Mille Mele // Hong Kong🍎World’s No.1 Apple Pie💵HK $36-A buttery, flaky puff pastry with slow-cooked Fuji apples, imported custard from Japan and soy milk cream inside-Finally get a chance to try this Japan’s most famous apple pie!! The pie smells sweet but surprisingly it doesn’t taste too sweet or too heavy!!They bakes up a new batch of pies every hour so give it a try if u pass by!-終於試咗呢個日本好出名既蘋果批!一進店裏已經聞到好香的蘋果批味,我買的剛剛好新鮮係焗爐裏面出來的,咬落外皮非常鬆脆,食完成個蘋果批亦不會覺得好甜或好膩,對於不鍾意吃太甜的朋友都可以試下呀!-
📍Mille Mele // Hong Kong
🍎World’s No.1 Apple Pie
💵HK $36
World’s  no.1 apple  pie
World’s  no.1 apple  pie
1️⃣ ⭐️世界第一蘋果酥 $36 (8/10)⭐️呢個世界第一唔係浪得虛明🤓好似餃子形狀嘅蘋果酥🥟入邊包住豆乳忌廉同吉士醬🤩一咬落去就爆曬出嚟🤭再加埋大大粒嘅蘋果粒,食落好爽口,唔會好甜膩,反而酸酸甜甜😋咁啱撞正佢新鮮出爐,所以揀咗堂食,佢地有好多飲品揀,啖住食都唔怕🤤2️⃣ 牛油千層一口酥 (7/10) $38由好多層酥皮整成的千層酥超酥脆,上面有啲蜜糖甜甜地,唔會太膩😋當零食食一流,一啖一粒,不經意就食晒一杯🤭

1️⃣ ⭐️世界第一蘋果酥 $36 (8/10)⭐️

2️⃣ 牛油千層一口酥 (7/10) $38

• 世界一蘋果批
打住日本過江龍旗號,往往都可以招徠人龍,記得呢間啱啱進駐香港銅鑼灣時就已經好受歡迎,呢加係尖沙咀mira隔離都開左分店,見稍為熱潮減退於是有日去試下,睇下係味堅係世界第一咁架勢😯.是日等朋友收工食飯,經過呢間於是買黎填下肚,錯過了新鮮出爐時間所以拎上手唔算話好熱批係選用了類似法式千層酥嘅做法,加以焦糖係表面食落好鬆脆,裡面加入了吉士忌廉同豆乳忌廉,感覺唔會太甜,而蘋果🍎用上了富士蘋果粒,金黃色,每粒都好大好香甜,食落口感爽脆,果然係非一般嘅蘋果批👍🏻所以價錢都非一般,每個$36,略嫌少貴但都算對得住個質素嘅😳口痕痕經過不妨可以試一試😛