2024-05-05 0 瀏覽
叫牛油咖喱雞係因爲想食Naan餅,點咖喱食好好食,Naan餅比較乾,但是有嚼勁,同埋咖喱鷄食又飽肚又好食,就可以唔食飯;冬陰功偏辣,大蝦好新鮮,酸辣偏辣;泰式柚子鮮蝦沙律,開胃又健康,搭配既泰式汁配埋個洋葱炸蒜片好正,後知後覺,叫既野其實都好開胃,唔怪得食曬,啊係,裝修好異國feel。
冬陰功偏辣,大蝦好新鮮,酸辣偏辣;
2024-01-20 534 瀏覽
平日放假去東涌行下輕鬆一下,又想起戶外嘅地方食吓嘢,就揀咗呢間餐廳有戶外餐區。喺商場行去餐廳,都唔算係好遠。雖然平日餐廳有set lunch,但我就俾酸辣椰汁雞湯吸引,睇相好似好好飲咁,所以我就揀咗呢個湯。個湯酸辣程度正常,椰汁係好香,而且雞嘅份量都好多,但係口感就一般啦,亦都唔算太新鮮。比起我嘅期望就有少少落差。另外,朋友點了set lunch ,有前菜,主菜及飲品。前菜就點咗沙律,都係一般嘅沙律。主菜點了泰式豬肉蝦醬炒飯,炒飯都係偏濃味,但就冇特別驚喜。加埋杯冇酒精嘅飲品,成個lunch一個人百零蚊左右,價錢都合理。

2023-12-31 312 瀏覽
撲面而來嘅泰式香茅黑膠燒雞,一啖落去,微焦嘅外皮啪啪响,配埋黑胡椒嗰點辣味,仲有香草帶嚟嘅香氣,簡直係咁滋味!雞肉嘅肉質啱啱好,咬落去又嫩又多汁,真係食指大動😋。跟住呢,布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳就端上咗枱。喂喂,個黃咖哩勁香濃,掂過南瓜嘅天然甜,食落鬆甜爽口,加上啖啖肉嘅魚柳,相輔相成,入咗口就停唔到箸,好食到喊出嚟啊!佢嘅蒜蓉烤餅就真係得意,脆卜卜嘅邊位包裹住香蒜,彈牙中帶微韌,兜埋一對,同咖哩一齊嚟個熱辣辣擁抱,呢個味道層次豐富到你嘟嘴叫好!呢個印度酥油薄餅更加係,外皮酥得嚟恰到好處,那個傳統嘅奶油香味,就好似遊走喺舌尖嘅精靈,勾起無數味蕾回憶。每一次咬落去都係一次感官嘅饗宴,當之無愧嘅美味!啲料理講究,服務親切,對得住肚皮;啲味道純正,正宗泛亞滋味。下次再嚟,一定仲要試多啲!👍🥥🍛

2023-11-19 251 瀏覽
叫左3樣菜, 黃咖喱蟹肉, 蒜香薄餅, 菠蘿海鮮炒飯, 價錢唔平但係味道十分差劣,黃咖哩蟹肉完全冇咖哩香味而且比較油,蒜香薄餅還可以,菠蘿炒飯都算叫做熱,但係味道都係一般, 有一種唔想招呼你嘅感覺 另外樽裝水係需要收費,到埋單嘅時候先知道原來每一樽水都要收18蚊,之前係冇通知要收費, 而我哋飲嘅只係普通水並唔係有汽水, 呢樣先非常之離譜, 一定唔會再返轉頭, 價錢貴兼且食物唔好食,服務態度差!!!!
2023-11-19
2023-10-21 196 瀏覽
今日入東涌做嘢,唔想去商場食,同事介紹了這間有露天座位的餐廳。主打東南亞食品。最鐘意有Set lunch,有前菜、主食和飲品。Set Lunch價錢由$98起。屬頭盤的印式薯仔沙律,濃濃的醬汁,滿滿的香草味。柚子豬肉碎沙律,集咸、甜、酸、辣於一身,開胃好味!主菜牛油雞,既有烤餅,也有印度飯。咖喱羊,同樣是配了印度飯和烤餅,滿滿的印度風味,味道絕對異國風情。入秋以來,終於有點涼意,坐在露天座位,十分寫意。

Set Lunch價錢由$98起。

屬頭盤的印式薯仔沙律,濃濃的醬汁,滿滿的香草味。

柚子豬肉碎沙律,集咸、甜、酸、辣於一身,開胃好味!
主菜牛油雞,既有烤餅,也有印度飯。

入秋以來,終於有點涼意,坐在露天座位,十分寫意。

2023-10-16
  • Butter  chicken
2023-09-30 146 瀏覽
其實都冇乜特別慶祝活動都係普通食飯啫,不過之前有個小插曲明明佢問我:你今晚有咩節目呀?咁佢嘅意思好明顯啦即係佢都冇諗住約母,咁我咪話返屋企囉,點知仲俾人惡返轉頭話我唔好咁敏感🫠最終我又係面皮幾呎厚都係同返佢食飯,仲要我死入去東涌😵‍💫 雖然佢每次都要車返我出嚟(其實講嚟講去我都覺得佢好辛苦,同時我又無謂,大家嘥車錢同油錢🤔)而家佢屋企附近嘅餐廳逐間試,之前試咗韓國嘢,今次就試隔籬嗰間泰國/越南/印尼fusion嘢。個樣就好似好正宗咁,我哋叫咗沙嗲串燒,柚子蝦沙律,雞薄餅同埋咖喱雞button chicken 沙嗲串燒其中最好食係串燒豬肉,牛肉就太過鞋口,雞就一般般,個沙嗲醬好重花生醬味甜甜地柚子沙律算係最出色夠清新又新鮮,因為其他都係濃味嘅嘢食。雞薄餅就係印度薄餅夾咗一啲雞肉響入面印度薄餅甜甜地加埋入面雞肉少少辣辣地都OK button Chicken就偏辣其實冇乜特別,只係本身諗住薄餅冇醬汁點,所以專登嗌多個咖喱!早知唔使叫,又係雞😵‍💫食泰式嘢點可以唔叫椰青?另外嗌咗杯有Ginger ale嘅嘢飲 根本就係Ginger ale 🤭

個樣就好似好正宗咁,我哋叫咗沙嗲串燒,
柚子蝦沙律,雞薄餅同埋咖喱雞button chicken

柚子沙律算係最出色夠清新又新鮮,因為其他都係濃味嘅嘢食。

柚子蝦沙律
Butter  chicken
柚子蝦沙律
呢間就係東涌OUTLET 行10分鐘就到, 舖頭好有東南亞色彩, 位置好多, 最裡面既壁畫仲係舊香港既環境。酸辣椰奶雞湯 $98呢碗湯好足料, 首先酸辣度岩岩好,椰奶好香, 雞肉方面係飲左幾碗,仲會撈到雞肉既程度, 飯前飲番碗好開胃同舒服。泰式青木瓜鮮蝦沙律$88係大家想像中既味道, 清新爽口, 但唔會太酸, 鮮蝦都好多。泰式黃咖哩蟹肉配麵包 $165黃咖哩香濃, 佢地將蟹肉同青紅椒整到好碎, 同黃咖哩融為一體, 所以每一啖都會食好全部既材料. 第,一啖食落甜甜地, 再食就開始有咖哩既辣味出黎, 用黎配香脆的蒜蓉法包好夾。炭燒香茅西冷牛肉 $148好得意呀呢個, 佢地將牛肉卷係香茅到一齊煮, 令牛肉都充滿住香茅既香氣, 但又唔會太濃。牛肉本身燒過, 所以都好香口, 肉質唔硬, 好好食。佢仲配埋幾塊生菜同米粉, 可以包住牛肉一齊食, 口感更豐富同清新。Best Bangkok $58都叫左杯凍飲, 係一杯莓味飲品, 酸酸甜甜幾好飲。整體黎講真係幾舒服, 有渡假既感覺, 出面仲有露天位,天氣再涼D坐出面仲舒服。
呢間就係東涌OUTLET 行10分鐘就到,

酸辣椰奶雞湯 $98
呢碗湯好足料, 首先酸辣度岩岩好,椰奶好香,

泰式青木瓜鮮蝦沙律$88
係大家想像中既味道, 清新爽口, 但唔會太酸,
鮮蝦都好多。

泰式黃咖哩蟹肉配麵包 $165

炭燒香茅西冷牛肉 $148
牛肉本身燒過, 所以都好香口, 肉質唔硬, 好好食。

Best Bangkok $58
都叫左杯凍飲, 係一杯莓味飲品, 酸酸甜甜幾好飲。

2023-08-25 66 瀏覽
假日到東薈城行街,順道來「Mint and Basil」品嚐道地東南亞風情料理🍴泰式香茅黑膠燒雞外表微焦的烤雞,以黑胡椒及香料調味,酥脆的外皮與鮮嫩多汁的雞肉,讓人印象深刻。🍴布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳印度咖哩是由眾多香料組成,多半帶些辛辣,不喜歡重口味的可以選擇黃咖哩。咖哩奶油味豐富,南瓜入口鬆軟與帶點甜味的咖哩完美結合。🍴蒜蓉烤餅印度餐廳不可錯過的烤餅,麵皮彈牙硬度適中,帶些香蒜味,沾著咖哩食用味道更上一層樓,兩者的結合造就了最經典的印度料理好滋味!🍴印度酥油薄餅因烤餅好味,再多點一款試試🤪印度酥油薄餅外型像抓餅的烤餅,外皮是酥脆帶有硬度的,帶點奶油香氣,搭配咖哩全部清盤🍴椰子雪糕最後來一杯濃郁椰子味的椰子雪糕,為炎熱的夏天帶來一抹涼意總體而言,餐廳環境舒適,座位算寬敞有些私人空間,菜式選擇多口味也都另人滿意,還會再來

🍴泰式香茅黑膠燒雞

🍴布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳

🍴蒜蓉烤餅

🍴印度酥油薄餅

🍴椰子雪糕
最後來一杯濃郁椰子味的椰子雪糕,為炎熱的夏天帶來一抹涼意

2023-08-24 75 瀏覽
這次小編想介紹一間距離東涌東薈城10分鐘路程的泰國菜餐廳———Mint & Basil。餐廳設有室內和室外兩個部分,室外設有很多盆栽植物,猶豫置身熱帶地區一樣,感覺非常舒適。在東薈城shopping完後,不妨來這裡chill一chill!💁🏻‍♀️Phad Thai with prawns $138河粉份量超多,小鳥胃的人2個share一個也可。口感方面,蝦非常彈牙,炒河濕潤度適中,不會太黏。配合酸酸甜甜的醬汁與與微辣的辣椒碎作調味,讓人越吃越過癮。💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉 $108豬頸肉份量亦十分多,建議2-3人share一盤。每片豬頸肉都非常厚身,經過炭燒處理後,外酥內嫩,油脂感十足,沾上酸酸辣辣的醬汁吃,有助減低油膩感。💁🏻‍♀️雞香煎餅 $48煎餅外皮呈金黃色,外層邊緣脆脆的。內部則包裹著豐富雞肉餡料。淋上的黃咖喱吃,味道不錯。💁🏻‍♀️芒果糯米飯 $88這道甜品有驚喜!餐廳提供3款口味的糯米飯,包括原味、斑斕味和紫米味。口感方面,糯米飯的軟糯度十足,濕潤度亦適中。淋上椰汁,配搭新鮮的芒果切片吃,味道非常香甜。同樣地,小編建議2-3個人share一份。🍹Thai Colada $68這款雞

💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉 $108

💁🏻‍♀️雞香煎餅 $48

💁🏻‍♀️芒果糯米飯 $88

🍹Thai Colada $68
這款雞尾酒以rum為基礎,再加入了香濃的椰奶河,菠蘿汁調製,甜度適中,很易入口。

🍹Lost in Pattaya $88
這款雞尾酒結合了Gold Rum、Light Rum、杏桃白蘭地、Black Rum、青檸汁和菠蘿汁,並用151朗姆酒點綴。酒精濃度挺高,味道非常濃烈。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟
2023-08-23 71 瀏覽
這個星期去東涌行街,上網一睇附近有一間東南亞菜式餐廳,就行過去試下。其實沿着商場,行到尾再行多3分鐘就到達, 都算方便。裝修富有東南亞色彩,仲有室內同室外位置,如果今日不是落雨,我一定會坐室外,因為環境好Relax, 好像自身東南亞一樣。餐牌都好多選擇,有泰國,印尼,馬來西亞,印度菜式等等。泰式冬陰功公湯大大隻蝦,酸辣味道均勻馬拉盞通菜菜嫩,馬拉盞惹味泰式香茅黑椒雞黑椒香茅醃製再煎香,健康美味印尼炒飯味道甜甜地,好多雞肉,仲有煎蛋同串燒,飽肚又滿足其實佢哋份量都好大,好似在外國的份量,所以性價比高。

泰式冬陰功公湯
大大隻蝦,酸辣味道均勻

馬拉盞通菜
菜嫩,馬拉盞惹味

泰式香茅黑椒雞
黑椒香茅醃製再煎香,健康美味

印尼炒飯
味道甜甜地,好多雞肉,仲有煎蛋同串燒,飽肚又滿足

其實佢哋份量都好大,好似在外國的份量,所以性價比高。
2023-08-21 62 瀏覽
印越泰菜|Mint & Basil |東涌環境氣氛好chill 店員全部都係外國人 好似去咗短暫嘅旅行—————————————🫶🏼 泰式柚子鮮蝦沙律 Pomelo Salad $88碌柚肉大大粒 十分清新同Juice而且蝦好新鮮 好彈牙面頭仲有酸酸地嘅醬汁整體食落好開胃🫶🏼 沙嗲串燒 Satay Skewers $128一客6串 可選雞/牛/豬整體都好大件 而且唔會過乾秘製沙嗲汁 花生味好突出配埋一齊食 味道更豐富🫶🏼 泰式黃咖哩蟹肉配麵包 Yellow Curry Crab Meat Bread $165超推薦!! 旁邊嘅多士用咗蒜蓉再落去焗 好香黃咖喱入面嘅蟹肉份量極多 啖啖都有味道方面 鮮甜得嚟仲好香椰香味配埋包食真係好正 不過多士份量唔多🫶🏼 越式炸香蕉 Fried Banana $78外層似無好簿身嘅麵包 炸得好酥脆入面包住甜甜哋嘅香蕉 如果想再甜啲 可以加埋蜜糖落去食~🫶🏼 Virgin Mojito $52因為佢係Mocktail所以入面冇rum只有lime, mint, and sugar整體來講好fresh~🫶🏼 Strawberry Delight $58外表10
印越泰菜|Mint & Basil |東涌

配埋包食真係好正 不過多士份量唔多

🫶🏼 越式炸香蕉 Fried Banana $78
外層似無好簿身嘅麵包 炸得好酥脆
入面包住甜甜哋嘅香蕉
如果想再甜啲 可以加埋蜜糖落去食~

🫶🏼 Virgin Mojito $52
因為佢係Mocktail
所以入面冇rum
只有lime, mint, and sugar
整體來講好fresh~

🫶🏼 Strawberry Delight $58
外表100分 不過士多啤梨味道甜
但夏天飲沙冰好正
————————————

📍東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

————————————

Overall 💗💗💗💗
有朋友搬左去東涌,探完朋友後,佢大力推薦我黎海堤灣畔地下呢間多國菜餐廳食晚餐😋 餐廳設計異國風情,職員都係外國人,好似置身外國咁🥳🏝️餐廳有分室內同室外,室外範圍都好大,全部梳化位,中間仲有部大電視,差唔多每張枱都有部大風扇,一d都吾熱,所以今晚我地坐左室外,真係好chill and relax 😎餐廳menu 好多選擇,泰國,越南,印度菜式都有,花多眼亂😋泰式柚子鮮蝦沙律$88新鮮柚子同鮮蝦,加埋好多葱,洋葱,花生粒,炸蒜同埋酸汁調味,好refreshing 好開胃。泰式香茅黑椒燒雞$118燒雞一上枱已經好香,好大碟😂已經切好晒一件件方便進食👍🏻肉質吾錯,吾會乾,配左兩款醬料,但其實燒雞本身都好夠味,吾使點都得。香炸蟹肉粟米餅$118有4大件,每舊份量好大,佢吾係彈牙果種,係外面脆身香口,裏面淡淡蟹肉,加埋粒粒玉米,口感豐富😋泰式紅咖哩雞$138 配 Garlic naan $35傳統泰式紅咖哩真係好正宗,甜甜地,有少少椰奶味,配naan 真一流停吾到口😍 咖哩入面仲有好多雜菜做配料,雞肉有驚喜,幾嫩滑😋garlic naan 口感煙韌,好好食😋不過garlic 味吾太重Shirley

泰式柚子鮮蝦沙律$88

泰式香茅黑椒燒雞$118

香炸蟹肉粟米餅$118

泰式紅咖哩雞$138 配 Garlic naan $35

Shirley temple $48
Lemon tea $22

總括來說,呢間餐廳地點十分好,離地鐵站吾太遠,但又有遠離塵囂異國風情的感覺。室外位置坐得都好舒適,好relax 的一晚。

2023-08-18
  • 泰式香茅黑椒燒雞
2023-08-13 56 瀏覽
放假想睇吓有啲咩特別嘢食,搵啲輕鬆啲嘅餐廳chill下,就搵到呢一間位於東涌嘅泰國越南餐廳Mint & Basil,由地鐵經過商場過去一啲都唔耐,沿途有冷氣🥳入到餐廳坐低裝修好靚🥰,佢哋仲有outdoor鍾意睇波就有埋大電視一流。我哋就食晏晝點咗一個沙嗲串燒六串,另外泰式香茅黑椒燒雞同埋印尼炒飯。沙嗲串燒好大串,好Juice一啲都唔乾,加埋佢秘製嘅沙嗲醬,食完都有啲飽飽地😂 另外泰式燒雞好嫩滑,佢哋有兩個像一個泰式魚露同泰式辣醬,同燒雞配搭一流🥳最後印尼炒飯都好豐富,炒飯乾濕啱啱好,除咗有炒飯蝦片,仲有兩串串燒。最後食完行一陣商場就過咗一個悠閒的下午🏖

最後食完行一陣商場就過咗一個悠閒的下午🏖
第二次嚟呢間餐廳 比上次更有驚喜 無論係泰國定越南菜都好正🥳店員服務態度好好 環境又舒服 大滿足呀🫶🏻.📌越式軟殼蟹米紙卷(四件) $108米紙皮彈牙煙韌又滑🤍餡料有: 醃紅蘿蔔絲, 紅蘿蔔條, 青瓜條, 沙律菜, 香滑牛油果🥕🥒🥗🥑軟殼蟹雖然炸得唔算脆 但味道唔錯🦀整體食落酸咪咪 好清爽開胃 超正✨最特別係個wasabi醬 應該加左檸檬汁同糖 辣中帶點酸甜 成件事即時昇華🍋.📌泰式香煎蟹餅 $178蟹餅好似微煎炸過嘅奄列咁🥧邊邊位煎得好香脆 中間就軟綿綿 火候控制得好好🔥超大份足料 包住勁多蟹肉 好鮮甜🦀配咗蕃茄醬同泰式辣椒醬🥫🌶️神奇地試下用烤餅夾住嚟食 好夾‼️.📌炭燒豬頸肉 $108豬頸肉烤到脆卜卜 但唔乾身 保留到啲肉汁 肥瘦適中好爽口🐷醃得入味之餘 又食到本身個豬鮮甘香😚配左由唔同醬料混合而成嘅自家製醬汁 但唔點汁都夠晒味🫶🏻.📌飛天通菜 $78通菜好爽脆🥬原本見到滿滿嘅辣椒以為會好辣 點知係甜甜地 仲帶少許蝦醬味 幾惹味🦐.📌印度酥油薄餅 $35用手搣開酥餅 一層一層 賣相好吸引🤩有啲似手抓餅 牛油味唔重 甜甜地 輕盈唔膩 一啖接一啖係咁食👅.📌烤餅(芝士) $35芝士烤餅薄

📌越式軟殼蟹米紙卷(四件) $108

飛天通菜

📌印度酥油薄餅 $35
印度酥油薄餅

📌烤餅(芝士) $35
芝士烤餅薄脆煙韌🫓芝士份量唔多 鹹香微微散出嚟 食落唔會滯🧀️
烤餅(芝士)
飛天通菜
印度酥油薄餅
烤餅(芝士)
2023-08-09 46 瀏覽
東南亞風情💃🏻 餐廳主打地道泰國料理及越南菜 環境舒適 空間寬闊 分別有室內同戶外座位 outdoor就更加chill🤭 氣氛都幾好====᪥ 越式鮮蝦米紙卷 $98將爽彈嘅鮮蝦、爽口嘅蔬菜以透薄煙韌嘅米紙卷好 配以自製醬汁 味道酸甜開胃᪥ 炭燒香茅西冷牛肉 $148以大量薄嘅西冷牛肉包住香茅炭燒 配以兩款醬汁 醬汁味道濃郁亦好開胃᪥ 泰式辣椒膏炒蜆 $138炒蜆好新鮮亦大大隻又冇沙😋 加上大量配菜同泰式辣椒膏炒香 好惹味~᪥ 馬拉盞炒通菜 $78通菜都炒得好好 爽脆新鮮 味道惹味
====

᪥ 越式鮮蝦米紙卷 $98