2024-09-15 161 瀏覽
放假同男朋友拍拖,諗起好耐都冇食過泰國嘅fusion嘢,上網搵咗呢間餐廳,感覺都好多好特色嘅食物,一於就嚟試吓!食得泰國嘢,一定就嚟唔開串燒,叫咗一個串燒拼盤,豬肉配雞肉串,豬肉同雞肉都好大串,豬肉食落去嘅感覺醃製得勁似豬頸肉咁嘅味道,食落非常Juicy,而雞肉呢都非常大串,平時食嘅雞肉都會好乾身,而呢間係完全唔會,串燒配上沙嗲汁,簡直係絕配!酸辣椰汁雞湯每次食泰國嘢,我最鍾意叫呢個湯呢度 嘅味道都唔錯,上枱非常熱個湯夠酸, 加咗好多香茅,正雞肉份量好多, 同埋比起係泰國飲嘅更加奶味濃郁!泰國嘢一定要食炒通菜,呢度嘅炒通菜味道好濃郁,唯獨係菜葉就比較少,纖維好夠🤭另外叫咗個蟹肉黃咖喱再配個印度薄餅,蟹肉和咖喱真係好多蟹肉粒!非常足料!基本每啖汁都會有蟹肉粒!非常值得推介!

酸辣椰汁雞湯

[✨東涌Mint & Basil•假日悠閒好去處🌸]#東涌 #mintnbasil #泰國菜🌸牛油咖喱雞 $128咖喱唔辣,不過就好惹味,有濃郁嘅牛油味食落好creamy,雞肉份量亦好多,唔錯。🌸薄餅 $36比較薄身嘅烤餅,而且脆脆地,點咖喱食一流。🌸越式鮮蝦米紙卷 $98米紙卷有6件,外皮煙煙韌韌,點少少魚露食食落好fresh。🌸泰式柚子鮮蝦沙律 $88泰國風味滿滿嘅一份沙律,蝦球大大隻,肉質新鮮,結實有咬口,配上柚子同其他香料,非常惹味開胃。🌸芒果糯米飯 $108糯米飯熱辣辣,椰漿勁香濃,口感軟糯😍芒果好大份,微微酸甜嘅味道好好食————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結感覺幾正宗嘅泰國菜,款式選擇多,而且價錢合理;員工態度好,座位舒適寬敞,環境亦佈置到好Chill嘅氣氛,黎開東涌嘅不妨一試。📍Mint & Basil🏠東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hon
[✨東涌Mint & Basil•假日悠閒好去處🌸]

#東涌 #mintnbasil #泰國菜

🌸牛油咖喱雞 $128

🌸薄餅 $36
比較薄身嘅烤餅,而且脆脆地,點咖喱食一流。

🌸越式鮮蝦米紙卷 $98
米紙卷有6件,外皮煙煙韌韌,點少少魚露食食落好fresh。

🌸泰式柚子鮮蝦沙律 $88

🌸芒果糯米飯 $108

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍Mint & Basil
🏠東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #東涌 #東涌美食 #東涌好去處 #東涌食好西 #東涌餐廳 #mintnbasil #泰國菜
2024-09-11 169 瀏覽
行開東涌,想搵D特別D嘅餐廳,沿住東薈城天橋行左5分鐘去海堤灣畔果邊,發現左間幾chill嘅印度泰國餐廳Mint & Basil,裝修都幾colourful,掛左好多燈籠。Menu有兩本,一本印度、一本泰式,可以一間餐廳滿足兩個願望,另外仲有得飲Cocktail,選擇好多。今次兩派菜式都有試晒。印度果邊揀左羊肉配蒜香Naan,羊肉夠腍夠多,醬汁好濃但係唔會好鹹,點醬食真心唔錯,又唔會蓋過Naan嘅香味。泰國果邊就叫左燒豬頸肉,切得好薄之餘又燒得夠香,個醬幾惹味,幾好食。另外仲叫左泰式牛肉炒河,河粉滑得嚟仲炒得好惹味,加左香料一齊炒好有泰式feel。飲品叫左泰式奶茶,原壺上好有儀式感,而且自己加糖可以控制甜度,唔錯唔錯!朋友叫左杯Fruit Float,好濃厚嘅芒果味,都幾清新。整體野食都OK,環境幾清幽,又坐得舒服,感覺幾悠閒,去開東涌可以試下。

2024-09-10 165 瀏覽
今天去咗海堤灣畔的Mint & Basil。中午時分,外面嘅天氣有啲熱,所以揀咗響室內用餐,餐廳環境相當舒適,簡約嘅裝潢讓人感到放鬆,餐牌上的選擇都好吸引。馬拉盞炒通菜嘅馬拉盞醬有啲微辣味道,配上新鮮的通菜,爽口惹味。炭燒豬頸肉表面有點燒烤嘅香味,肉質非常Juicy,搭配特製醬汁,味道一流!叫咗份黄咖哩蟹肉配搭印度薄餅,每次嚟都必試,蟹肉勁多,咖哩醬濃郁,汁料裡面有芹菜、紅椒、洋蔥,口感丰富。薄脆可口嘅薄餅沾蟹肉黄咖哩同食,非常惹味。兩杯mocktail非常好飲。一杯是fruit float,由芒果果肉、柳橙汁、鳳梨汁和石榴糖漿淋上椰子奶油製成,另一杯mango blast則是將芒果果肉、新鮮黃瓜、蜂蜜、新鮮酸橙汁和薑汁啤酒混合而成,特別適合這炎熱的夏日,喝下去讓人感覺格外解渴!
今天去咗海堤灣畔的Mint & Basil。

2024-09-07
  • 馬拉盞通菜
  • 炭燒豬頸肉
  • 泰式黃咖喱蟹肉配麵包
2024-09-07 103 瀏覽
呢間餐廳提供印度和泰國菜的獨特組合,值得一試。首先,印度牛油咖喱雞$128,咖喱香濃滑溜,雞肉嫩滑,帶有濃郁的印度風味。食咖喱當然要配薄餅。Garlic naan$36,蒜香好正,外脆內軟,好食😋參巴魷魚乾$138,魷魚煮得入味,參巴醬辣中帶甜,仲有豆角。整個菜式都好香辣惹味。泰式雞炒河粉$138,河粉幼身煙韌,雞肉嫩滑,搭配泰式香料,味道鮮香可口。飲品方面,Apple juice$38。GUNNER$48,混合了Ginger Ale、Ginger Beer、Lime Juice和Angostura Bitter,帶有酸甜味。呢間餐廳的菜式多樣化,無論係印度定泰國菜,都有水準!

呢間餐廳提供印度和泰國菜的獨特組合,值得一試。

呢間餐廳的菜式多樣化,無論係印度定泰國菜,都有水準!
2024-09-05 134 瀏覽
出黎逛東涌Outlet,行街前先醫下個肚先。呢間集齊越南菜,泰國菜同印度菜於一身嘅餐廳其實就係Outlet 隔離,Google大神指路話地鐵站過去要行12分鐘,其實唔使。Outlet入嘅 UNIQLO服裝店前面玻璃門出去,海堤灣畔商場方向,行2分鐘左右落電梯就到,好方便。VIRGIN MOJITO & YELLOW S:無論係cocktails 同 mocktail 都有好多選擇,揀兩杯VIRGIN MOJITO 同YELLOW SKY,老板即場係bar調製,好飲!越式畔蝦米艇卷(四件)$98 :越式米卷,内加香草,佐以魚露同鮮檸制成嘅特別醬汁,係熱辣辣嘅夏天食好解薯羊肉串Lamb Seekh Kebab $168 :如果睇相或未食過印度菜嘅應該仲唔到呢個係印度菜。呢款印度特色烤羊肉串,配上混合胡椒、檸檬同香菜的溫和香料,好味!泰式炒飯,份量足夠兩個人食,落料超足,有齊鮮蝦,魷魚,帶子,加上必備菠蘿,提子乾同栗米佐料,啖啖海鮮飯,好食!
2024-08-31
午餐
2024-09-04 143 瀏覽
Mint & Basil (海堤灣畔)📍:東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖🚗:東涌地鐵C出口 步行10分鐘📞:+852 2762-8077💲:~HKD280/head for dinnerFood quality✔️:Butter Chicken, Garlic Naan, Plain Lassi👌🏼:Green Curry, Tandorri Roti, Roti Banana, Young Coconut總結:😋OR寫係泰越餐廳 但入到嚟全部印巴裔員工真心似食印度或中東菜多啲 佢有兩本餐牌:泰國同印度🇮🇳本身諗住只叫印度菜 但朋友話OR主推泰國嘢多啲 最尾試咗一碟泰國咖哩 整體印度菜>泰國菜😋butter chicken🐓真係最基本 咖哩味濃但唔會太辣 迎合咗香港人口味 配naan/roti都唔錯😋Naan就食印度嘢無道理唔點 蒜🧄味唔係好出 主要係蘸嘅咖哩🍛太濃味完全蓋過哂 但呢塊餅都唔錯😋Plain Lassi都唔係好多地方有 主要都係整mango lassi多 不過plain嘅雖然味道寡啲 但食濃味嘅印度菜 一濃一淡反而幾平衡 而且lassi對腸胃都好啲 🤔朋友堅持
Mint & Basil (海堤灣畔)
📍:東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖
🚗:東涌地鐵C出口 步行10分鐘
📞:+852 2762-8077
💲:~HKD280/head for dinner

Food quality

總結:

🤔朋友堅持下我逼於無耐試咗泰國🇹🇭餐牌嘅Green Curry 呢味就似係外行人整泰國菜多 佢唔差嘅都好足料 而且無落錯嘢 但實在有點淡 唔夠辣 香料味冇太出 建議大家都係嚟試印度菜多啲

🤔Tandorri Roti缺咗啲牛油麵味香 比起naan會失色啲

🤔甜品嘅Roti Banana放多啲香蕉🍌會開心啲 同埋煎香脆啲會更開心

😨服務就真係有改善嘅空間 要舉幾次手先睇到不過印巴餐廳啲員工普遍都冇咁熱情 如果呢度改善到會吸引啲多啲較有要求嘅香港人🫨

• Butter Chicken
  • Garlic Naan
  • Plain Lassi
呢日同朋友一齊嚟咗呢間 Pan Asian 餐廳🍴,叫咗幾樣食物全部都幾好味🤣$248「泰式靑檸辣椒汁蒸魚 Pla Suay」:魚係盲鰽魚 大大條肉質細滑鮮甜😋,加咗 南薑、青檸、香茅、香蔥、紅蘿蔔絲、芹菜、車厘茄、芫荽、椰菜 等,材料真係幾豐富😋,咁樣更加惹味得嚟又可以辟腥👍$98「咸魚粒炒芥蘭 Phad Kha Na Pla Kam」:芥蘭菜🥬新鮮爽脆,加埋好有鹹香嘅鹹魚一齊炒,惹味🤣$68「雞肉烤溥餅 Chicken Murtabak」:呢個應該係印度🇮🇳食物👍,餐牌寫住 Tender and spiced chicken sauteed and stuffed in pan-fried bread 🤣,薄餅裏邊有雞肉同埋脆脆哋嘅洋蔥,出奇地好味🤣$108「芒果糯米飯 Khaow Niav Mamueng」: 芒果🥭好鮮甜😋;糯米飯有3種顏色:紫色、白色、綠色🤩,加上甜椰漿,食得好開心😁$42「Cappuccino ☕️」: 夠香濃😋店長哥哥睇落係嚟自 South Asia 好好招呼廣東話仲講得好好,讚👍
$42「Cappuccino ☕️」: 夠香濃😋
🏝️東涌海堤灣畔的東南亞餐廳Mint & Basil ,主打正宗的印度菜和泰國菜。佈局充滿東南亞風情: 融合木材和綠色植物、色彩鮮艷的條紋座位、民族掛畫、露天座位等,任意地享受陽光和美食,寫意非常☀️🍶Acqua Panna(Hk$40): 入座會問still or sparkling,兩者均要收費🍍菠蘿海鮮炒飯(Hk$148): 菠蘿體型較少,炒飯色澤金黃、飯粒濕潤。配上各式海鮮,鮮甜美味🥘Butter Chicken (Hk$128): 奶油咖哩雞肉質嫩滑,奶油味重、酸中帶甜唔會辣🍨芒果糯米飯(Hk$108): 甜品和主菜份量相當,有3款糯米飯(原味、紅米、斑斕)香濃椰漿配香甜芒果,泰滿足了🍸The blue Seaview (Hk$58): 天藍色Cocktail很吸睛,以Vodka, Rum 和Curacao作基調,沁凉清新🥛Mango shake Smoothie (Hk$48): 本身諗住係清涼沙冰,點知係黏稠的奶昔,不過都香滑清香(All subject to 10% service charge)📍Mint & Basil東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖(港鐵東涌站 C

📍Mint & Basil
東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖
(港鐵東涌站 C 出口, 步行約12分鐘)
  • butterchicken
2024-08-29 100 瀏覽
今日去到東涌呢間主打東南亞菜嘅餐廳 佢地有齊泰式 越式 印度菜 我比較偏愛泰式沙嗲串燒 $128我哋揀咗雞肉豬肉各一半 每款有3串雞肉烤得好香 豬肉就更出色 口感一流泰式蝦炒河粉 $138做法非常正宗 有齊豆乾豆卜芽菜花生雞蛋同辣椒碎個醬汁調味都非常啱我地口味越式生牛肉片湯粉 $138配料都幾足料 有幾片牛腱同生牛肉 湯底同平時食開有少少分別 味道偏甜 而麵質幾有咬口芒果糯米飯 $108糯米飯有三種顏色 原味 斑蘭同黑糯米 上面加咗滿滿嘅椰漿 唯一係個芒果唔夠甜
今日去到東涌呢間主打東南亞菜嘅餐廳

配料都幾足料 有幾片牛腱同生牛肉
湯底同平時食開有少少分別 味道偏甜 而麵質幾有咬口

芒果糯米飯 $108
2024-08-26 128 瀏覽
Must-try in Tung Chung- Indian, Vietnamese & Thai fusion | Mint & BasilOne of the best Indian-Vietnamese-Thai restaurants in Tung Chung, Mint & Basil, located in Seaview Crescent. They got both indoor and outdoor seats. Pretty chill! Quality of food is good with reasonable price. Highly recommend if you are in the neighbourhood! Beef Salad was super good! Refreshing but good with the source of protein haha healthy!Grilled squid was also on point! Perfectly grilled. Kari Kanum Pwng Nuae Poo is th

Kari Kanum Pwng Nuae Poo is the Thai yellow curry with crab meats which we paired it with Garlic Naan. Definitely the highlight of the night!

We ordered Kluey Thord as dessert which is fried banana served with a lime syrup.

Bible rating: 8/10

📍Location: Lantau Island, Shop K, G/F Seaview Crescent, 8 Tung Chung Waterfront Rd, Tung Chung
今晚係東涌食飯,search到呢間可以食泰國野同印度嘢,都幾好呢個組合。餐廳都幾大,有酒吧feel,外面有得坐有得睇下波。前菜叫左大蝦米紙捲。大蝦新鮮彈牙,配上煙韌嘅米紙,幾開胃。然後試咗海鮮冬蔭公湯,湯底濃郁鮮甜,開胃,份量好大差d飲唔曬。叫左泰式青咖哩雞同印度嘅chicken tikka,兩者風味都獨特。青咖哩香濃醇厚,雞肉入味多汁;而chicken tikka則香烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,香料調味恰到好處。仲配左garlic naan,雖然係配泰式青咖哩,但都幾夾。整體而言,呢間餐廳菜式多元豐富,泰國同印度風味兼備,味道地道正宗,而且份量非常大都好抵食。

餐廳都幾大,有酒吧feel,外面有得坐有得睇下波。

前菜叫左大蝦米紙捲。大蝦新鮮彈牙,配上煙韌嘅米紙,幾開胃。

2024-08-22 96 瀏覽
一講起東涌有咩食,大家係咪淨係諗起東薈城嘅餐廳呢😆 其實佢喺隔籬嘅海堤灣畔,地下都有幾間唔錯嘅餐廳,好有異國風情,夜晚仲好有氣氛添😎 今日朋友帶我去呢一間Mint & Basil, 有泰國菜食,仲有印度菜🤩 好有驚喜🤩 🌟酸辣椰汁雞湯每次食泰國嘢,我最鍾意叫呢個湯😆 呢度嘅味道都唔錯,上枱非常熱🥰 個湯夠酸,加咗好多香茅,正👍 雞肉份量好多,夠滑,加分🫶🏻 🌟泰式青木瓜海鮮沙律清新開胃,沙律汁酸酸甜甜,仲有少少辣👍 青木瓜絲非常爽口,最正係加咗花生粒,味道更加鹹香,口感豐富🫶🏻 仲有爽口彈牙嘅蝦肉🫶🏻 呢個沙律夏天食真係唔錯👍🌟原隻炭燒魷魚隻魷魚size好巨型😎 炭燒過嘅魷魚非常香口,非常新鮮,肉質彈牙🫶🏻 佢配嘅酸甜醬汁,真係好夾🥰 🌟Butter Chicken 叫咗咁多泰國菜,梗係要試埋佢嘅印度菜😎 朋友推薦我食呢個Butter Chicken😌 果然冇介紹錯,超好食😍😍 用印度牛油(Ghee)同大量蔬菜煮食嘅醬汁超級香濃惹味,我覺得佢味道係偏甜,非常啱我胃口😍 配白飯或印度烤餅真係好好食🫶🏻 佢嘅雞肉用大量嘅香料醃製過,好入味,食到停唔到口😎 🌟印度烤餅呢個印度烤餅配butte

🌟酸辣椰汁雞湯

🌟泰式青木瓜海鮮沙律

🌟原隻炭燒魷魚

🌟Butter Chicken

🌟印度烤餅
呢個印度烤餅配butter chicken 真係一絕,呢度嘅烤餅質感非常好,唔會太乾又唔會太油,大推👍

🌟virgin mojito
呢度飲品選擇都好多,Cocktail,mocktail ,啤酒、紅白酒、連泰式、印式飲品都有👍 呢杯virgin Mojito都唔錯, 味道清新🫶🏻

呢度冇東薈城咁多人,環境亦都唔錯,好啱週末過嚟食吓飯,感覺好chill , 下次一定會再嚟🫶🏻
2024-08-17
  • Butter  chicken
2024-08-21 92 瀏覽
東涌係美食沙漠,難得有間裝修幾靚嘢食好味嘅餐廳。😂「牛油咖喱雞」 $128「蒜蓉薄餅」 $35🍽️: 咖哩完全唔會辣,啱唔食得辣嘅朋友!雞肉唔會太乾,幾鍾意呢個汁!「燒牛肉沙律」 $98🍽️:燒牛肉仲保持到肉汁,配埋啲酸辣汁,好開胃,好適合做一個前菜!「沙嗲串燒(豬肉及雞肉)」6串 $138🍽️: 燒得好香口,份量都多,個人鍾意豬肉,肉質彈性,好味😋「泰式辣椒炒蜆」 $138🍽️: 好惹味,蜆肉大粒飽滿,第一次食泰式炒,幾有特色!
東涌係美食沙漠,
難得有間裝修幾靚嘢食好味嘅餐廳。😂

「牛油咖喱雞」 $128
「蒜蓉薄餅」 $35
🍽️: 咖哩完全唔會辣,啱唔食得辣嘅朋友!
雞肉唔會太乾,幾鍾意呢個汁!

「燒牛肉沙律」 $98
🍽️:燒牛肉仲保持到肉汁,配埋啲酸辣汁,
好開胃,好適合做一個前菜!

「沙嗲串燒(豬肉及雞肉)」6串 $138

「泰式辣椒炒蜆」 $138
🍽️: 好惹味,蜆肉大粒飽滿,第一次食泰式炒,幾有特色!
2024-08-19 81 瀏覽
Mint & Basil 的內部裝修充滿了東南亞風情,營造出一種溫馨而異國情調的氛圍。餐廳的設計融合了現代與傳統元素,大電視。燈光柔和。音樂播放。使用了大量的木材和綠植,讓人感覺仿佛置身於熱帶雨林中。餐廳內部寬敞明亮,還設有戶外座位區,非常適合享受陽光和美食。//泰式烤魚大大條新鮮烤魚的外皮經過高溫烘烤,變得酥脆,帶有一點焦香味。內部的魚肉保持嫩滑多汁,特別是魚肚填滿多種香料.魚肉吸收這些香氣,增添風味。再加上特制醬汁。非常出色。//抽子鮮蝦沙律鲜虾的嫩滑与柚子的脆爽形成对比.沙律既有水果的清新,又有海鲜的鲜美,再加上香料和坚果的多重口感,非常适合作为开胃菜享用。//香辣咖喱羊肉羊肉经过慢炖后醇厚又非常嫩滑,入口即化。咖喱醬汁浓郁的香辣味道。非常适合搭配米饭一起享用。//MINT & GREEN APPLE LEMONADE这款饮品既有薄荷的清凉,又有苹果的甜脆和柠檬的酸爽,再加上雪碧的气泡感,非常适合在炎热的夏天享用。新鲜薄荷叶带来清凉的感觉,给饮品增添了一层清新的香气。//MINT & BASIL MOJITO这款鸡尾酒既有草本植物的清香,又有酸甜的平衡,再加上朗姆酒的醇厚,非常适

//泰式烤魚

//抽子鮮蝦沙律

//香辣咖喱羊肉

//MINT & GREEN APPLE LEMONADE

//MINT & BASIL MOJITO
这款鸡尾酒既有草本植物的清香,又有酸甜的平衡,再加上朗姆酒的醇厚,非常适合在夏日享用。又用罗勒叶和薄荷叶装饰,增加视觉效果。