💭有冇試過同一時間想食兩款不同的菜式?🤔🌿Mint & Basil 提供🇹🇭泰國菜及🇮🇳印度菜選擇, 更有🍸cocktail 及🍹mocktail供應🧞🤩直接一次滿足哂兩個慾望, 仲可以飲返杯chill吓🥳~❓點樣去❓喺東薈城2樓U記個層有條有蓋行人天橋🚶🏻, 🪧沿指示牌”往海堤灣畔”便可到達⬆️🔸泰式柚子鮮蝦沙律🦐🥗 $88 6/10🦐鮮蝦約有5-6隻, 柚子清甜都好大粒😌👌🏻調味恰宜, 配料有不少花生🥜🔸炭燒香茅西冷牛肉🐮 $148 6/10🐮牛肉捲住香茅條烤製🔥, 吸收哂香茅香味😻牛肉較似平日的肥肉片😲☑️另配涼拌米粉餅, 可沾泰式酸辣汁🥢🔸牛油咖喱雞🐔🥘 $128 6/10🥘以Karahi器皿盛載, 保持溫度♨️🐔雞塊約有5-6件, 肉質嫩滑😋🔸Naan 🧄蒜蓉烤餅🫓 $36 5.5/10一兜有3片, 🫓餅皮偏薄身🧄蒜蓉唔夠重, 質地略嫌不夠鬆軟🫣 🔸The Lady Killer🍸 $78 6.5/10Rum|Passionfruit|Pineapple|Lemon🍍以熱帶水果做主調, 味道重果香, 清新🥰🔸Thai Colada🍸 $68 6/10Rum|
💭有冇試過同一時間想食兩款不同的菜式?🤔
更有🍸cocktail 及🍹mocktail供應
🧞🤩直接一次滿足哂兩個慾望,
仲可以飲返杯chill吓🥳~

❓點樣去❓
喺東薈城2樓U記個層有條有蓋行人天橋🚶🏻,
🪧沿指示牌”往海堤灣畔”便可到達⬆️

🔸泰式柚子鮮蝦沙律🦐🥗 $88 6/10
🦐鮮蝦約有5-6隻, 柚子清甜都好大粒😌
👌🏻調味恰宜, 配料有不少花生🥜

🔸炭燒香茅西冷牛肉🐮 $148 6/10
🐮牛肉捲住香茅條烤製🔥, 吸收哂香茅香味😻
牛肉較似平日的肥肉片😲
☑️另配涼拌米粉餅, 可沾泰式酸辣汁🥢

🔸牛油咖喱雞🐔🥘 $128 6/10
🥘以Karahi器皿盛載, 保持溫度♨️
🐔雞塊約有5-6件, 肉質嫩滑😋

🔸Naan 🧄蒜蓉烤餅🫓 $36 5.5/10
一兜有3片, 🫓餅皮偏薄身
🧄蒜蓉唔夠重, 質地略嫌不夠鬆軟🫣

🔸The Lady Killer🍸 $78 6.5/10
🍍以熱帶水果做主調, 味道重果香, 清新🥰

🔸Thai Colada🍸 $68 6/10
Rum|Coconut|Pineapple
🇹🇭泰版Pina Colada🍍🥥
酒味較重, 帶淡淡椰子味🥥
2024-07-17 79 瀏覽
朋友以前喺東涌返工嘅時候會嚟呢度食lunch,今次嚟重溫味道,裝修好有異國風情,有兩個Menu,分別係泰國菜同印度菜,食物選擇非常多~🔘炭燒香茅西冷牛肉 呢個菜式好有越南情懷,香口惹味有油脂嘅西冷牛肉,捲在香茅上,沾滿香茅香味,用生菜包住麵條,加上特製醬汁,非常正~ 🔘芝士烤餅 口感煙煙韌韌,帶有少少芝士鹹香,同牛油咖喱係絕配,好有衝動點多一份😋😋🔘牛油咖哩雞 著名嘅印度菜,醬汁香濃,各種香料配搭得宜,一啲都唔辣,配搭烤餅或者白飯一齊食都好正~🔘原隻炭燒魷魚 厚身嘅魷魚,口感軟熟,少少炭燒味,切好晒方便食用~ 🔘越式炸香蕉 香蕉包住麵包拎去炸,超級酥脆,香蕉加熱之後甜度up,點埋蜜糖食真心正,私心想加埋朱古力醬就完美~

🔘炭燒香茅西冷牛肉

🔘芝士烤餅

🔘牛油咖哩雞

🔘原隻炭燒魷魚
厚身嘅魷魚,口感軟熟,少少炭燒味,切好晒方便食用~

🔘越式炸香蕉
2024-07-17 133 瀏覽
✨環境室內異國風味十足色彩鮮艷🪸室外有大電視有風機不會太熱💨🍴食物[👍🏻泰式蝦炒河粉 $138]河粉吸曬蝦既鮮味,甜酸又剛好適中,不錯推薦吃。[👍🏻迷你肉拼盤(雞翼/春卷/雞肉串燒)$68]配上三種醬汁沙嗲醬、甜酸醬、辣醬,即炸即上要趁熱食喔,啖啖肉。[👌🏻傳統咖喱羊肉 $148 芝士烤餅 $36]極之濃烈嘅咖喱汁,配上烤餅最佳既配搭,缺點係羊肉有少少韌。❣️服務員工全部都係外籍人士,估唔到仲識講流利既廣東話,原本係香港出生,勁有禮貌又熱情。🚘泊車海堤灣畔沒有時租車位,可以泊東薈城P3(北)停車場,係最近又最平既每小時$20。
✨環境
室內異國風味十足色彩鮮艷🪸
室外有大電視有風機不會太熱💨

🍴食物
泰式蝦炒河粉

[👍🏻泰式蝦炒河粉 $138]
河粉吸曬蝦既鮮味,甜酸又剛好適中,不錯推薦吃。
迷你肉拼盤

[👍🏻迷你肉拼盤(雞翼/春卷/雞肉串燒)$68]
傳統咖喱羊肉+芝士烤餅

[👌🏻傳統咖喱羊肉 $148 芝士烤餅 $36]
極之濃烈嘅咖喱汁,配上烤餅最佳既配搭,缺點係羊肉有少少韌。

❣️服務

🚘泊車
2024-07-13
泰式蝦炒河粉
迷你肉拼盤
傳統咖喱羊肉+芝士烤餅
呢間餐廳裝修又chill 又relex。環境好好,真係坐得好舒適闊落。乾淨企理。而且店員服務很好。上菜速度理想,每碟餸都可以熱辣辣一齊食。1)飛天通菜👍🏻👍🏻👍🏻通菜碧綠爽脆亦都炒得好入味。😋2)冬陰功海鮮湯- 呢個超有驚喜嘅冬陰功湯。湯底味濃,飲落亦都好舒服,蝦好大隻。好鮮甜。試咗真係停唔到口。正呀👍🏻👍🏻👍🏻3)馬莎文咖喱牛肉飯咖喱牛肉汁香濃足料。再加米飯好軟糯,好香好有質感。好好食😃4)雞肉及豬肉沙嗲呢個串燒好香好juicy,肉質好鮮嫩入味😌唔錯👍🏻再完美配合埋秘製沙嗲醬汁。整體配合得好好!好惹味😋推介💁🏻‍♀️兩杯non-alcoholic 飲品 - Best Bangkokwith apple juice cranberry juice, lime Juice, sweet basil leaves and soda。飲左一啖已經透心涼。Yellow Sky - 🙋🏻‍♀️超級推介。菠蘿汁加橙汁同埋檸檬汁& 紅石榴汁混合而成。好好飲。好有層次感。透心涼🤗以上嘅組合好精彩好豐富😍食材精美新鮮,用心製作。絕對係必食推介😍👍🏻👍🏻👍🏻我哋邊享受美食邊傾偈,呢度服務態度都好好。全程都好

1)飛天通菜
👍🏻👍🏻👍🏻通菜碧綠爽脆亦都炒得好入味。😋
2)冬陰功海鮮湯
3)馬莎文咖喱牛肉飯
咖喱牛肉汁香濃足料。再加米飯好軟糯,好香好有質感。好好食😃
4)雞肉及豬肉沙嗲

兩杯non-alcoholic 飲品 -
Best Bangkok

我哋邊享受美食邊傾偈,呢度服務態度都好好。全程都好寫意,感覺好似去咗一個短程泰國之旅咁樣 take 咗個break。好難得香港可以搵到一個咁舒服嘅聚腳地方,Menu仲有好多唔同嘅main course & 甜品選擇。好有特色。用心製作。所以我都極力推介❤️

絕對係必食推介😍👍🏻👍🏻👍🏻
2024-07-14
午餐
  • 冬陰功海鮮湯
  • Yellow Sky
  • 串燒沙嗲
2024-07-15 84 瀏覽
假日逛東薈城後有點餓,餐廳裝潢靚靚並設有露天座椅環境舒適。我們點左午市套餐:有餐湯/沙律、主食和餐飲。餐湯:冬蔭公蝦湯,有蝦肉,辣味適中好飲。餐沙律:木瓜沙律有花生、粟米、紅蝦仔等⋯主食:馬來西亞咖喱羊肉配印度酥油薄餅$108(周未/周日加$40),咖喱味香濃不辣,羊肉腍滑夠入味,印度酥油薄鬆軟奶油味香,性價比高值得推介👍咖喱羊扒$198(加$40)配印度酥油薄餅(四塊),香料十足味超濃香,大大塊羊扒有二件,每件有三條骨,超級抵食。芒果糯米飯$108:有黑糯米、白糯米、綠色斑蘭糯米飯,香滑軟糯,甜度適中,芒果夠甜,配椰漿色香味俱全。餐飲:Mango Lassi (加$20)🥭味香濃,清甜可口好飲。Masala chai (加$20),即叫即煮,茶味濃香,方糖自己添加迎合個人喜好甜度。
假日逛東薈城後有點餓,餐廳裝潢靚靚並設有露天座椅環境舒適。

我們點左
午市套餐:有餐湯/沙律、主食和餐飲。
餐湯:冬蔭公蝦湯,有蝦肉,辣味適中好飲。
餐沙律:木瓜沙律有花生、粟米、紅蝦仔等⋯

• 芒果糯米飯
  • 馬來西亞咖喱羊肉配印度酥油薄餅
2024-05-05 296 瀏覽
叫牛油咖喱雞係因爲想食Naan餅,點咖喱食好好食,Naan餅比較乾,但是有嚼勁,同埋咖喱鷄食又飽肚又好食,就可以唔食飯;冬陰功偏辣,大蝦好新鮮,酸辣偏辣;泰式柚子鮮蝦沙律,開胃又健康,搭配既泰式汁配埋個洋葱炸蒜片好正,後知後覺,叫既野其實都好開胃,唔怪得食曬,啊係,裝修好異國feel。
冬陰功偏辣,大蝦好新鮮,酸辣偏辣;
2024-01-20 758 瀏覽
平日放假去東涌行下輕鬆一下,又想起戶外嘅地方食吓嘢,就揀咗呢間餐廳有戶外餐區。喺商場行去餐廳,都唔算係好遠。雖然平日餐廳有set lunch,但我就俾酸辣椰汁雞湯吸引,睇相好似好好飲咁,所以我就揀咗呢個湯。個湯酸辣程度正常,椰汁係好香,而且雞嘅份量都好多,但係口感就一般啦,亦都唔算太新鮮。比起我嘅期望就有少少落差。另外,朋友點了set lunch ,有前菜,主菜及飲品。前菜就點咗沙律,都係一般嘅沙律。主菜點了泰式豬肉蝦醬炒飯,炒飯都係偏濃味,但就冇特別驚喜。加埋杯冇酒精嘅飲品,成個lunch一個人百零蚊左右,價錢都合理。

2023-12-31 454 瀏覽
撲面而來嘅泰式香茅黑膠燒雞,一啖落去,微焦嘅外皮啪啪响,配埋黑胡椒嗰點辣味,仲有香草帶嚟嘅香氣,簡直係咁滋味!雞肉嘅肉質啱啱好,咬落去又嫩又多汁,真係食指大動😋。跟住呢,布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳就端上咗枱。喂喂,個黃咖哩勁香濃,掂過南瓜嘅天然甜,食落鬆甜爽口,加上啖啖肉嘅魚柳,相輔相成,入咗口就停唔到箸,好食到喊出嚟啊!佢嘅蒜蓉烤餅就真係得意,脆卜卜嘅邊位包裹住香蒜,彈牙中帶微韌,兜埋一對,同咖哩一齊嚟個熱辣辣擁抱,呢個味道層次豐富到你嘟嘴叫好!呢個印度酥油薄餅更加係,外皮酥得嚟恰到好處,那個傳統嘅奶油香味,就好似遊走喺舌尖嘅精靈,勾起無數味蕾回憶。每一次咬落去都係一次感官嘅饗宴,當之無愧嘅美味!啲料理講究,服務親切,對得住肚皮;啲味道純正,正宗泛亞滋味。下次再嚟,一定仲要試多啲!👍🥥🍛

2023-11-19 384 瀏覽
叫左3樣菜, 黃咖喱蟹肉, 蒜香薄餅, 菠蘿海鮮炒飯, 價錢唔平但係味道十分差劣,黃咖哩蟹肉完全冇咖哩香味而且比較油,蒜香薄餅還可以,菠蘿炒飯都算叫做熱,但係味道都係一般, 有一種唔想招呼你嘅感覺 另外樽裝水係需要收費,到埋單嘅時候先知道原來每一樽水都要收18蚊,之前係冇通知要收費, 而我哋飲嘅只係普通水並唔係有汽水, 呢樣先非常之離譜, 一定唔會再返轉頭, 價錢貴兼且食物唔好食,服務態度差!!!!
2023-11-19
30 分鐘 (堂食)
午餐
2023-10-21 283 瀏覽
今日入東涌做嘢,唔想去商場食,同事介紹了這間有露天座位的餐廳。主打東南亞食品。最鐘意有Set lunch,有前菜、主食和飲品。Set Lunch價錢由$98起。屬頭盤的印式薯仔沙律,濃濃的醬汁,滿滿的香草味。柚子豬肉碎沙律,集咸、甜、酸、辣於一身,開胃好味!主菜牛油雞,既有烤餅,也有印度飯。咖喱羊,同樣是配了印度飯和烤餅,滿滿的印度風味,味道絕對異國風情。入秋以來,終於有點涼意,坐在露天座位,十分寫意。

Set Lunch價錢由$98起。

屬頭盤的印式薯仔沙律,濃濃的醬汁,滿滿的香草味。

柚子豬肉碎沙律,集咸、甜、酸、辣於一身,開胃好味!
主菜牛油雞,既有烤餅,也有印度飯。

入秋以來,終於有點涼意,坐在露天座位,十分寫意。

2023-10-16
  • Butter  chicken
2023-09-30 200 瀏覽
其實都冇乜特別慶祝活動都係普通食飯啫,不過之前有個小插曲明明佢問我:你今晚有咩節目呀?咁佢嘅意思好明顯啦即係佢都冇諗住約母,咁我咪話返屋企囉,點知仲俾人惡返轉頭話我唔好咁敏感🫠最終我又係面皮幾呎厚都係同返佢食飯,仲要我死入去東涌😵‍💫 雖然佢每次都要車返我出嚟(其實講嚟講去我都覺得佢好辛苦,同時我又無謂,大家嘥車錢同油錢🤔)而家佢屋企附近嘅餐廳逐間試,之前試咗韓國嘢,今次就試隔籬嗰間泰國/越南/印尼fusion嘢。個樣就好似好正宗咁,我哋叫咗沙嗲串燒,柚子蝦沙律,雞薄餅同埋咖喱雞button chicken 沙嗲串燒其中最好食係串燒豬肉,牛肉就太過鞋口,雞就一般般,個沙嗲醬好重花生醬味甜甜地柚子沙律算係最出色夠清新又新鮮,因為其他都係濃味嘅嘢食。雞薄餅就係印度薄餅夾咗一啲雞肉響入面印度薄餅甜甜地加埋入面雞肉少少辣辣地都OK button Chicken就偏辣其實冇乜特別,只係本身諗住薄餅冇醬汁點,所以專登嗌多個咖喱!早知唔使叫,又係雞😵‍💫食泰式嘢點可以唔叫椰青?另外嗌咗杯有Ginger ale嘅嘢飲 根本就係Ginger ale 🤭

個樣就好似好正宗咁,我哋叫咗沙嗲串燒,
柚子蝦沙律,雞薄餅同埋咖喱雞button chicken

柚子沙律算係最出色夠清新又新鮮,因為其他都係濃味嘅嘢食。

柚子蝦沙律
Butter  chicken
柚子蝦沙律
呢間就係東涌OUTLET 行10分鐘就到, 舖頭好有東南亞色彩, 位置好多, 最裡面既壁畫仲係舊香港既環境。酸辣椰奶雞湯 $98呢碗湯好足料, 首先酸辣度岩岩好,椰奶好香, 雞肉方面係飲左幾碗,仲會撈到雞肉既程度, 飯前飲番碗好開胃同舒服。泰式青木瓜鮮蝦沙律$88係大家想像中既味道, 清新爽口, 但唔會太酸, 鮮蝦都好多。泰式黃咖哩蟹肉配麵包 $165黃咖哩香濃, 佢地將蟹肉同青紅椒整到好碎, 同黃咖哩融為一體, 所以每一啖都會食好全部既材料. 第,一啖食落甜甜地, 再食就開始有咖哩既辣味出黎, 用黎配香脆的蒜蓉法包好夾。炭燒香茅西冷牛肉 $148好得意呀呢個, 佢地將牛肉卷係香茅到一齊煮, 令牛肉都充滿住香茅既香氣, 但又唔會太濃。牛肉本身燒過, 所以都好香口, 肉質唔硬, 好好食。佢仲配埋幾塊生菜同米粉, 可以包住牛肉一齊食, 口感更豐富同清新。Best Bangkok $58都叫左杯凍飲, 係一杯莓味飲品, 酸酸甜甜幾好飲。整體黎講真係幾舒服, 有渡假既感覺, 出面仲有露天位,天氣再涼D坐出面仲舒服。
呢間就係東涌OUTLET 行10分鐘就到,

酸辣椰奶雞湯 $98
呢碗湯好足料, 首先酸辣度岩岩好,椰奶好香,

泰式青木瓜鮮蝦沙律$88
係大家想像中既味道, 清新爽口, 但唔會太酸,
鮮蝦都好多。

泰式黃咖哩蟹肉配麵包 $165

炭燒香茅西冷牛肉 $148
牛肉本身燒過, 所以都好香口, 肉質唔硬, 好好食。

Best Bangkok $58
都叫左杯凍飲, 係一杯莓味飲品, 酸酸甜甜幾好飲。

2023-08-25 87 瀏覽
假日到東薈城行街,順道來「Mint and Basil」品嚐道地東南亞風情料理🍴泰式香茅黑膠燒雞外表微焦的烤雞,以黑胡椒及香料調味,酥脆的外皮與鮮嫩多汁的雞肉,讓人印象深刻。🍴布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳印度咖哩是由眾多香料組成,多半帶些辛辣,不喜歡重口味的可以選擇黃咖哩。咖哩奶油味豐富,南瓜入口鬆軟與帶點甜味的咖哩完美結合。🍴蒜蓉烤餅印度餐廳不可錯過的烤餅,麵皮彈牙硬度適中,帶些香蒜味,沾著咖哩食用味道更上一層樓,兩者的結合造就了最經典的印度料理好滋味!🍴印度酥油薄餅因烤餅好味,再多點一款試試🤪印度酥油薄餅外型像抓餅的烤餅,外皮是酥脆帶有硬度的,帶點奶油香氣,搭配咖哩全部清盤🍴椰子雪糕最後來一杯濃郁椰子味的椰子雪糕,為炎熱的夏天帶來一抹涼意總體而言,餐廳環境舒適,座位算寬敞有些私人空間,菜式選擇多口味也都另人滿意,還會再來

🍴泰式香茅黑膠燒雞

🍴布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳

🍴蒜蓉烤餅

🍴印度酥油薄餅

🍴椰子雪糕
最後來一杯濃郁椰子味的椰子雪糕,為炎熱的夏天帶來一抹涼意

2023-08-24 115 瀏覽
這次小編想介紹一間距離東涌東薈城10分鐘路程的泰國菜餐廳———Mint & Basil。餐廳設有室內和室外兩個部分,室外設有很多盆栽植物,猶豫置身熱帶地區一樣,感覺非常舒適。在東薈城shopping完後,不妨來這裡chill一chill!💁🏻‍♀️Phad Thai with prawns $138河粉份量超多,小鳥胃的人2個share一個也可。口感方面,蝦非常彈牙,炒河濕潤度適中,不會太黏。配合酸酸甜甜的醬汁與與微辣的辣椒碎作調味,讓人越吃越過癮。💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉 $108豬頸肉份量亦十分多,建議2-3人share一盤。每片豬頸肉都非常厚身,經過炭燒處理後,外酥內嫩,油脂感十足,沾上酸酸辣辣的醬汁吃,有助減低油膩感。💁🏻‍♀️雞香煎餅 $48煎餅外皮呈金黃色,外層邊緣脆脆的。內部則包裹著豐富雞肉餡料。淋上的黃咖喱吃,味道不錯。💁🏻‍♀️芒果糯米飯 $88這道甜品有驚喜!餐廳提供3款口味的糯米飯,包括原味、斑斕味和紫米味。口感方面,糯米飯的軟糯度十足,濕潤度亦適中。淋上椰汁,配搭新鮮的芒果切片吃,味道非常香甜。同樣地,小編建議2-3個人share一份。🍹Thai Colada $68這款雞

💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉 $108

💁🏻‍♀️雞香煎餅 $48

💁🏻‍♀️芒果糯米飯 $88

🍹Thai Colada $68
這款雞尾酒以rum為基礎,再加入了香濃的椰奶河,菠蘿汁調製,甜度適中,很易入口。

🍹Lost in Pattaya $88
這款雞尾酒結合了Gold Rum、Light Rum、杏桃白蘭地、Black Rum、青檸汁和菠蘿汁,並用151朗姆酒點綴。酒精濃度挺高,味道非常濃烈。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟
2023-08-23 97 瀏覽
這個星期去東涌行街,上網一睇附近有一間東南亞菜式餐廳,就行過去試下。其實沿着商場,行到尾再行多3分鐘就到達, 都算方便。裝修富有東南亞色彩,仲有室內同室外位置,如果今日不是落雨,我一定會坐室外,因為環境好Relax, 好像自身東南亞一樣。餐牌都好多選擇,有泰國,印尼,馬來西亞,印度菜式等等。泰式冬陰功公湯大大隻蝦,酸辣味道均勻馬拉盞通菜菜嫩,馬拉盞惹味泰式香茅黑椒雞黑椒香茅醃製再煎香,健康美味印尼炒飯味道甜甜地,好多雞肉,仲有煎蛋同串燒,飽肚又滿足其實佢哋份量都好大,好似在外國的份量,所以性價比高。

泰式冬陰功公湯
大大隻蝦,酸辣味道均勻

馬拉盞通菜
菜嫩,馬拉盞惹味

泰式香茅黑椒雞
黑椒香茅醃製再煎香,健康美味

印尼炒飯
味道甜甜地,好多雞肉,仲有煎蛋同串燒,飽肚又滿足

其實佢哋份量都好大,好似在外國的份量,所以性價比高。