去咗灣仔呢間西日Fusion菜餐廳,主打刺身海鮮菜式,一出lift 就望到餐廳窗口位景觀開揚,環境好舒服,有個好靚吧枱,店內仲增添了聖誕🎄裝飾佈置好有氣氛。午餐包了前菜、湯、迷你雪米糍、飲品。前菜沙律🥗加了麻醬吃起來很清新開胃;超喜歡這個周打蜆湯,有超多海鮮很足料,濃稠的湯口感細膩順滑。最後還有甜品迷你雪米糍。🌸旬の刺身丼🌸賣相好靚又豐富的刺身丼,有7 款刺身包括鯛魚、油甘魚、劍魚、魷魚、鮑魚、赤蝦,全部都好新鮮有光澤,魚生片都是厚切的,最特別是魷魚包紫蘇葉,原來咁食係好夾,仲有我最愛嘅赤蝦大大隻,蝦膏甘香。🌸明太子芝士焗龍蝦伴扇貝 及珍珠飯🌸龍蝦同扇貝都好大隻,龍蝦肉質爽彈鮮甜,連個鉗都好多肉😚扇貝鮮甜,芝士加了明太子焗又香又鹹,配珍珠米飯🍚真係一流。

午餐包了前菜、湯、迷你雪米糍、飲品。
前菜沙律🥗加了麻醬吃起來很清新開胃;

🌸旬の刺身丼🌸

🌸明太子芝士焗龍蝦伴扇貝 及珍珠飯🌸
午餐
喺灣仔同客食晚飯,揀咗間有新鮮海產嘅日式餐廳,見佢個set dinner $298有齊沙律、前菜、湯、主菜、甜品,而且主菜唔係普通意粉,而係可以揀魚生/ 黑松露雞飯,夠誠意唔會失禮✨2個Dinner set $298@🥢沙律//野菜沙律&魚生沙律//粒粒蟹子配三文魚、白身魚、貝類開胃又足料🥢前菜//刺身三款// 厚切刺身新鮮,款式視乎當天來貨而定喔//磯煮鮑魚// 原來老闆的家族是做海鮮批發生意🦞🦑🦐🐟🦀磯煮鮑魚唔韌又不會煮得過淋,口感彈牙鮑魚肝醬汁亦調得出色,除了用來點綴鮑魚,廚師每天還會留起一半醬汁來煮飯😍
 🥢主菜//MISU 刺身丼//師傅強調今天有新鮮北寄貝,特地加了少許給我們品嚐🥰 另外個燒白鱔都係師傅自己整,唔係嗌貨嘅普通鰻魚//半隻黑松露雞伴鮑魚汁焗飯// 整隻雞的單價比較貴,所以非常建議大家直接選套餐,可以一次過嚐到餐廳的各款招牌菜!一打開個蓋已經傳來非常濃郁黑松露香氣,而且雞展都好入味,做到外脆內多汁,加上用了鮑魚肝醬汁來焗飯,飯粒索滿了海鮮鹹香😍🥢小食//忌廉面豉煮鮮貝// 雖然相比其他菜式,煮蜆不是什麼高級菜,但絕對也是隱藏寶藏菜式!非常少見的搭配,但意外地m

2個Dinner set $298@
🥢沙律
//野菜沙律&魚生沙律//
粒粒蟹子配三文魚、白身魚、貝類
開胃又足料

🥢前菜
//刺身三款// 厚切刺身新鮮,款式視乎當天來貨而定喔
//磯煮鮑魚// 原來老闆的家族是做海鮮批發生意🦞🦑🦐🐟🦀
磯煮鮑魚唔韌又不會煮得過淋,口感彈牙

🥢主菜

🥢小食
//忌廉面豉煮鮮貝// 雖然相比其他菜式,煮蜆不是什麼高級菜,但絕對也是隱藏寶藏菜式!非常少見的搭配,但意外地match😍 麵豉味唔會太搶鏡,微微嘅鹹香中和了忌廉的油膩感,比起一般cream source更有層次!而且份量真係超多、食完真係R晒頭唔明點解佢唔係招牌菜!

值得一提嘅係店員服務態度,非常熱情友善,又會主動介紹不同的招牌菜式,大家不妨在點餐前先向店員了解當天的來貨情況,要食梗係食最新鮮嘅😋
2024-11-06 105 瀏覽
品嚐了豪華一人餐,原來每一個選項都可以選擇刺身,作為刺身狂魔的我感覺非常興奮!刺身沙律,前菜刺身,魚生丼,每一樣都是刺身刺身,而且刺身的款式並不會重複,並不會有種吃膩了的感覺🩷然後就是非常濃郁的粟米蘑菇湯,蘑菇打成溶的感覺,感覺像吃湯而不是喝湯哈哈哈哈哈最後就是大碗的魚生丼,魚生的壽司並不是常見的那種,銀鱈魚,炙燒左口魚邊,鰤魚等等,平常去連鎖壽司店並不能說吃得到就吃得到的食物。單人餐$298一個人

單人餐$298一個人
刺身沙律
刺身沙律
2024-11-05 88 瀏覽
睇完黑白大廚book 唔到三星餐廳就試左misu, 餐廳服務同環境都好有水準,好適合一班人包房食飯慶祝,店員亦細心講解每一道菜,適時換碟,服務周到。 食物種類都好多,價錢唔算好貴,今次點左2份一人餐。1人套餐 $298沙律 ♡野菜沙律粟米蕃茄生菜沙律,配酸酸嘅沙拉汁,好醒胃♡魚生沙律(+38)角切魚生好豐富,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、飛魚子等等前菜♡刺身三款三文魚、赤蝦、劍魚♡磯煮鮑魚(+48)每日限定70隻新鮮南非鮑魚,新鮮彈牙,配磯煮鮑魚乾醬吊出鮮味是日湯品係粟米蘑菇濃湯,非常濃郁♡ MISU 刺身丼刺身有6款,銀雪魚,炙燒左口魚邊,鰤魚腩,油甘魚、帶子、鯛魚♡寶雲酥羊架上菜已經傳來香草味,熟度煮得剛剛好,好juicy,4條骨切開4份,份量好足。♡甜品:煉奶布甸&抹茶雪糕甜品好特別,布甸口感似大菜糕,配粟米片棉花糖,口感豐富

1人套餐 $298

沙律
♡野菜沙律
粟米蕃茄生菜沙律,配酸酸嘅沙拉汁,好醒胃
野菜沙律

♡魚生沙律(+38)
角切魚生好豐富,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、飛魚子等等
魚生沙律

前菜
三文魚、赤蝦、劍魚
刺身三款

♡磯煮鮑魚(+48)
磯煮鮑魚

是日湯品係粟米蘑菇濃湯,非常濃郁
粟米蘑菇濃湯

♡ MISU 刺身
MISU 刺身丼

♡寶雲酥羊架
寶雲酥羊架

甜品:煉奶布甸&抹茶雪糕
甜品好特別,布甸口感似大菜糕,配粟米片棉花糖,口感豐富
煉奶布甸&抹茶雪糕

2024-11-04
野菜沙律
魚生沙律
磯煮鮑魚
MISU 刺身丼
2024-09-28 601 瀏覽
價錢份量不成正比…午市套餐一碗拖羅蓉飯要$168,但係份量超級少,食完好似冇食過咁,而且拖羅味道好唔新鮮,完全唔值呢個價。另外,如果午飯時間得一個鐘就唔好嚟呢間食,因為由前菜到正式lunch set嚟都要等半個鐘😓
2024-07-27 1292 瀏覽
一開升降機門看見開揚的餐廳部局,感覺挺高尚得體舒服,蠻適合商務用餐。前菜 鴨胸肉、腌蓮藕、沙律菜鴨胸肉好香🐔鮑魚汁鮮蜆焗黑松露雞飯 $188Set E. Black truffle chicken casserole with fresh clams陶瓷鍋熱上,好大隻雞😱 烤雞伴隨陣陣黑松露味,口水垂涎三尺🤤 蜆數量也有數隻,這個餐真的很足料😳 飯吸收了以上食物的精華及飯焦,十分開胃🍚🍣L.夏日盛盒 $198 (本週限定)(拖羅蓉板壓壽司 | 鮑魚| 𩶘魚| 赤蝦 |三文魚)Abalone and sashimi rice don刺身都很新鮮,肉質細滑以綿綿的甜品mochi作結 黑糖紅棗薑茶 +$16

前菜
鴨胸肉、腌蓮藕、沙律菜
鴨胸肉好香

Black truffle chicken casserole with fresh clams 鮑魚汁鮮蜆焗黑松露雞飯

🐔鮑魚汁鮮蜆焗黑松露雞飯 $188

夏日盛盒 (拖羅蓉板壓壽司 | 鮑魚| 𩶘魚| 赤蝦 |三文魚)

🍣L.夏日盛盒 $198 (本週限定)
(拖羅蓉板壓壽司 | 鮑魚| 𩶘魚| 赤蝦 |三文魚)
Abalone and sashimi rice don

刺身都很新鮮,肉質細滑

迷你雪米糍

以綿綿的甜品mochi作結

黑糖紅棗薑茶

黑糖紅棗薑茶 +$16

迷你雪米糍
餐枱坐得闊落,可以舒服慢慢食lunch.午餐點了角切魚生飯和鮑汁蜆肉黑松露雞飯。雞飯很好味,有半隻雞,值得再來吃。角切魚生飯很差:整體份量已經少,可能減肥女生至岩食。魚生少,加入蛋及青瓜的量應比魚生多,魚更主要係不好吃的鯖魚 (超市急凍$10/2條)和三文魚,連唯一的蝦都又腥又多沙!強烈唔建議點!
餐枱坐得闊落,可以舒服慢慢食lunch.
午餐點了角切魚生飯和鮑汁蜆肉黑松露雞飯。
雞飯很好味,有半隻雞,值得再來吃。
鮑汁蜆肉黑松露雞飯
角切魚生飯
鮑汁蜆肉黑松露雞飯
午市set 包括小食三點、餐湯、雪米糍、可樂/檸檬茶,抵食之餘環境非常寬敞舒服🌸☺️⭐️ 小食三點賣相精緻嘅三點分別係鯧魚配汁煮蘿蔔、赤蝦他他墨西哥片同沙律菜~鯧魚肉質鮮嫩微鹹香,配搭甜甜嘅汁煮蘿蔔,食落一啖啖更加鮮美。墨西哥片質感爽脆,配上新鮮嘅赤蝦,口感同味道和諧!仲有一份沙律菜,清爽又開胃✨⭐️ 餐湯- 蕃茄南瓜甘筍湯底好濃郁,仲有蕃茄酸酸地韻味,同埋南瓜同甘筍嘅自然甜味,好飲得黎好有營養👍🏻⭐️ Set H 慢煮油浸三文魚蕎麥麵 ($198)非常大份嘅三文魚肉無骨好方便,慢煮剛剛熟但保持到半似魚生嘅口感,好特別✨ 配有三文魚籽、櫻花粉、冬菇~ 帶有淡淡嘅油香~⭐️ Set E 鮑魚汁鮮蜆烔黑松露雞飯 ($178)呢個有驚喜🌸 份量好大,皮脆肉嫩嘅雞肉,配上香濃嘅鮑魚汁同黑松露,風味絕對一流!仲加埋新鮮嘅蜆貝,好滋味✨

⭐️ 小食三點
賣相精緻嘅三點分別係鯧魚配汁煮蘿蔔、
赤蝦他他墨西哥片同沙律菜~

⭐️ 餐湯- 蕃茄南瓜甘筍

⭐️ Set H 慢煮油浸三文魚蕎麥麵 ($198)

⭐️ Set E 鮑魚汁鮮蜆烔黑松露雞飯 ($178)
慢煮油浸三文魚蕎麥麵
鮑魚汁鮮蜆烔黑松露雞飯
蕃茄南瓜甘筍湯
慢煮油浸三文魚蕎麥麵
鮑魚汁鮮蜆烔黑松露雞飯
  • 鮑魚汁鮮蜆焗黑松露雞飯
2024-05-18 654 瀏覽
主打西日fusion菜嘅餐廳,枱與枱之間好有空間感,環境幾闊落,坐得舒適,weekend晚餐時間都幾多人幫襯,最好book定位~🔘漬物/野菜沙律今日嘅漬物係醃小蕃茄,酸酸甜甜好醒胃,沙律菜新鮮,幾鍾意佢加咗蓮藕片,增加爽脆口感~🔘龍蝦麵豉湯有別於一般西湯,呢個係比較日式嘅做法,龍蝦味好有存在感,入口唔會太膩幾清爽,湯嘅質地都係比較輕盈,味道鹹鮮~🔘MISU刺身丼作為招牌刺身丼,賣相精緻適合打卡,最吸睛係用上帆立貝刺身砌成一朵花,刺身種類豐富,味道鮮甜,最喜愛赤蝦同帆立貝,三文魚亦好肥美,刺身份量應該多過飯,幾足料~

🔘漬物/野菜沙律

🔘龍蝦麵豉湯

🔘MISU刺身
2024-05-15 714 瀏覽
今日同同事想喺灣仔搵個環境好D嘅餐廳食lunch🥰於是就喺QRE隨便搵一間, 黎到Misu Seafood Cuisine~ 環境優雅舒適,佈置精美,好適合同朋友傾偈😌嗌咗2個lunch set, 都有餐湯,3款前菜,main course, 同甜品(粒你雪米糍)前菜三點有鴨胸,鮮蝦,同埋沙律~🌸角切魚生丼魚生都幾新鮮,個飯底都唔錯,用咗醋飯,令人好開胃~🌸慢煮油浸三文魚蕎麥麵(期間限定)呢個幾特別,幾有驚喜。慢煮三文魚好嫩滑,加上特製湯汁,配上蕎麥麵,感覺好清新,唔會好heavy,不過份量偏少,啱晒想減肥又想食好嘢嘅OL~

🌸角切魚生丼
魚生都幾新鮮,個飯底都唔錯,用咗醋飯,令人好開胃~

🌸慢煮油浸三文魚蕎麥麵(期間限定)

2024-05-15 653 瀏覽
呢間餐廳主打海鮮,睇餐牌樣樣都係海鮮🤣🤣有自家養既魚蟹,保證食材新鮮叫咗個晚市套餐($298起),有沙律、前菜、湯同甜品粒粒魚生沙律(+$38)新鮮的魚生搭配蔬菜,口感清爽,魚生的鮮甜與蔬菜的脆嫩相襯,配上微酸的醋汁,讓整個沙律更加開胃👍🏻👍🏻前菜—-新鮮蟶子蟶子新鮮嫩滑,搭配紫蘇葉醬和蒜頭豉油醬,帶來一種獨特的鮮味😋三文魚海鮮湯味道濃郁,充滿三文魚的鮮甜,加上有足夠嘅溫度,好香🥰味噌海鮮丼這碗丼飯上滿滿的海鮮讓人驚艷😍有油甘魚、赤蝦、吞拿魚、魚籽、三文魚粒、玉子,每一口都能品嚐到不同的鮮味,特別係赤蝦,蝦頭超大,口感相當充滿彈性,鮮甜爽口慢煮三文魚蕎麥麵係Misu餐廳的招牌麵食之一😋😋慢煮的三文魚肉質鮮嫩多汁,與蕎麥麵的香氣相得益彰。麵條Q彈有嚼勁,配上香甜又熱辣辣嘅湯底,鮮美又滋味最後仲有自家製嘅雪糕,食到粒粒朱古力,好滿足😌
呢間餐廳主打海鮮,睇餐牌樣樣都係海鮮🤣🤣

有自家養既魚蟹,保證食材新鮮

叫咗個晚市套餐($298起),有沙律、前菜、湯同甜品

粒粒魚生沙律(+$38)

前菜—-新鮮蟶子

三文魚海鮮湯

味道濃郁,充滿三文魚的鮮甜,加上有足夠嘅溫度,好香🥰

味噌海鮮丼

慢煮三文魚蕎麥麵

最後仲有自家製嘅雪糕,食到粒粒朱古力,好滿足😌
2024-05-14 2497 瀏覽
食得多日本菜,原來係會上癮的哈哈,之前聽朋友講,有一家餐廳食日本料理好出名,今次特登帶朋友去,晚上的話以套餐為主,睇左一下餐牌,都係兩人套餐抵食($298)😋每人先送上一碗南瓜三文魚湯☺️Sashimi Salad & 田園 Salad沙律方面分別有兩種唔同的沙律,當中比較推薦的是魚生沙律,第一次見這種配搭,非常特別,前菜食少少沙律可以更開胃🙌刺身三款魚生分別有三種不同的種類,確實要點個讚👍拖羅、三文魚、鱲魚,每款有兩片,食完有點唔夠喉🤣蟶子海鮮料理第一次見如此長的蟶子,如果要兩人share的話,鮮味十足,另外有蒜蓉汁和牛油果醬,簡直就是絕配🥰MISU Sashimi don魚生份量超級多,拖羅、北海道牡丹蝦、北海道帆立貝、三文魚籽、三文魚等等,新鮮送到港,啖啖肉,正啊😋Slow-cooked salmon with Japanese soba低溫真空慢煮的三文魚,不會過老之餘,亦不會過生,味道食落去剛剛好,有點半生熟的感覺,口感一流✨豆腐牛乳蛋糕豆腐味濃郁,又唔會太甜,適合香港人味道🤗

Sashimi Salad & 田園 Salad

蟶子海鮮料理

MISU Sashimi don

豆腐牛乳蛋糕

豆腐味濃郁,又唔會太甜,適合香港人味道🤗
2024-05-13
  • Misu丼
2024-05-13 464 瀏覽
今日去左灣仔探屋企人探完之後,終於可以去嘆一陣,慰勞下自己❤️❤️呢間Misu Seafood Cuisine 真係唔錯首先係頭盤龍蝦湯,湯底鮮甜,有好濃嘅龍蝦香味😘😘前菜嘅醋鯖魚同慢煮和牛,醋鯖魚鮮美酸甜,和牛慢煮得剛好,擺盤仲好好睇,打卡一流😎😎三文魚蕎麥麵麵條有彈性,配上新鮮三文魚,味道鮮美。🥰🥰海鮮丼有多款新鮮海鮮,包括生魚片同蝦仁,每一口都好鮮甜。🤪🤪刺身控嘅我梗係唔會放過啦, 每件刺身都係非常厚切,刺身種類又好多,有牡丹蝦,帆貝,三文魚刺身,拖羅等,Very good😝😝食得出每一樣食材都好新鮮,真係100分。而且,食材無雪藏味,解凍處理做得好好最尾食埋個雪米糍做飯後甜品,滿足晒❤️呢間餐廳啲店員非常貼心同有禮貌😍😍總括而言,呢間Misu Seafood Cuisine 真係大推,食物新鮮好味道,環境舒適,服務一流。下次試埋佢嘅晚市套餐先❤️
今日去左灣仔探屋企人
探完之後,終於可以去嘆一陣,慰勞下自己❤️❤️
呢間Misu Seafood Cuisine 真係唔錯

首先係頭盤龍蝦湯,湯底鮮甜,有好濃嘅龍蝦香味😘😘
三文魚蕎麥麵麵條有彈性,配上新鮮三文魚,味道鮮美。🥰🥰

2024-05-10 306 瀏覽
之前朋友推介灣仔"Misu" 海鮮餐廳,食日本 Fusion 菜,餐廳環境優雅舒適開揚,而中間設大型酒水吧,全晚用餐感受令人放鬆,服務員有禮又好nice👍見到是日推介有最愛他他太吸引😍🦐赤蝦他他/蝦子脆皮脆卜卜黑魚子放喺切粒鮮甜赤蝦他他上面,而蘋果味啫哩粒粒好吸睛,整體鮮甜好味配上傳統炸雲吞皮鬆脆香口再灑上蝦子正呀👍是日精選晚餐$298/位🥗牛油果/ 蟹子/樹葡萄/野菜沙律用了樹葡萄酸酸甜甜,將整盤沙律菜層次完全昇華🦞龍蝦蕃茄湯不是傳統忌廉龍蝦湯,是清湯但龍蝦味勁出,飲到一碗香濃甜龍蝦湯,真的好好味👍刺身三款帶子/赤蝦/赤身新鮮甜美刺生丼打卡一流赤蝦/帶子/赤身/蛋角/三文魚角/䲞魚角/三文魚子刺身鮮甜配上日本飯軟滑香😋慢煮油浸三文魚野菜蕎麥麵三文魚嫩滑有油香無魚腥味,配菜有冬菇/金菇菜/娃娃菜加入特別味道魚骨豉油湯食蕎麥麵,品嚐到另一種新味道用朱古力雪糕昨今晚完美的句號😍😍
之前朋友推介灣仔
"Misu" 海鮮餐廳,
食日本 Fusion 菜,
餐廳環境優雅舒適開揚,
而中間設大型酒水吧
全晚用餐感受令人放鬆,
服務員有禮又好nice👍

見到是日推介
有最愛他他太吸引😍

🦐赤蝦他他/蝦子脆皮
脆卜卜黑魚子放喺
切粒鮮甜赤蝦他他上面,
而蘋果味啫哩粒粒好吸睛,
整體鮮甜好味
配上傳統炸雲吞皮鬆脆香口
再灑上蝦子正呀👍

是日精選晚餐$298/位

🥗牛油果/ 蟹子/樹葡萄/野菜沙律
用了樹葡萄酸酸甜甜,
將整盤沙律菜層次完全昇華

🦞龍蝦蕃茄湯
不是傳統忌廉龍蝦湯,
是清湯但龍蝦味勁出,
飲到一碗香濃甜龍蝦湯,
真的好好味👍

帶子/赤蝦/赤身
新鮮甜美

刺生丼
打卡一流赤蝦/帶子/赤身/蛋角/三文魚角/䲞魚角/三文魚子
刺身鮮甜配上日本飯軟滑香😋

慢煮油浸三文魚野菜蕎麥麵
三文魚嫩滑有油香無魚腥味,
配菜有冬菇/金菇菜/娃娃菜
加入特別味道魚骨豉油湯食蕎麥麵,
品嚐到另一種新味道

用朱古力雪糕
昨今晚完美的句號😍😍

2024-05-09 362 瀏覽
這間有幾個在灣仔的打工人朋友都推薦過我好不容易下定決心去港島的我 😂 終於去開吃晚餐除了單點,也有套餐我吃的就298/人 的套餐時令野菜沙律 / 粒粒魚生沙律 (另加38)我的魚生沙律 真的也太多魚生啦 🤩 重點就是 魚生比菜要多 😂😂刺身三款/時日海鮮料理刺身真的十分新鮮,三文魚是魚腩部分,紅蝦鮮美的不行! 而海鮮料理 今天是燒蟶子,配上和風醬料,想不到的融洽 蟶子肉爽爽的 再來幾分我也吃得下😍是日湯品這碗湯不僅僅是麵豉湯,它還加了龍蝦頭去煲的!鮮味真的滿滿 🤑🤑 也為這湯帶了高級感MISU刺身丼外表滿分! 然後有紅蝦,呑拿魚,帆立貝,三文魚子,三文魚,蛋, 十分之豐富 😍😍 而且都很新鮮 😍 好吃的不得了慢煮油浸三文魚 野菜 蕎麥麵這個驚艷到了,三文魚 口感軟軟的,入口會化掉的感覺 配上蕎麥面 😍飽腹感up豆腐雪糕
這間有幾個在灣仔的打工人朋友都推薦過我
好不容易下定決心去港島的我 😂 終於去開吃
晚餐除了單點,也有套餐
我吃的就298/人 的套餐
時令野菜沙律 / 粒粒魚生沙律 (另加38)

刺身三款/時日海鮮料理

是日湯品