2021-12-09 154 瀏覽
I like the food and drinks here, quite cosy environment in general. Yet the rude staff might be the only reason why you dare not to visit again. Being first time here I asked about what are the choices of fresh bakery of the day. The staff shouted and said “read the menu la!” Wait what? There’s only one menu at the cashier and I didn’t realise at all. Seems I did so wrong I should apologise lor!!
身為一位栗子控,到咗每個冬季就會跟隨栗子腳步尋找美食。今日來到中環MONO Lab因為喺IG見到佢哋出咗新品店舖有戸外,我選擇座空內。Cafe 冇乜打咭點,都係熟客上黎買杯咖啡居多。Mont Blanc Hojicha Bagel $68栗子蓉佈滿bagel 面,份量吾少,栗子控表示滿意,Bagel 放一陣子質感變得堙靭,試過用刀切,完全切唔開,索性用手撕開食,bagel 內裡藏有栗子粒,栗子口感略硬,吃得出是焙茶味Bagel 。但要消滅這個 bagel 真係少啲牙力都唔掂。Matcha latte $50自從學習成為一位咖啡師開始,每次到Cafe 更會細心留意每一杯飲品內的細節 , 包括用杯、茶粉、咖啡豆、拉花等也要一一用心領會,其實背後就是barista 的心意 。抹茶香濃味道突出,略帶回甘,口感細緻。========================​​📍MONO Lab📍中環💰$110

身為一位栗子控,到咗每個冬季就會跟隨栗子腳步尋找美食。
今日來到中環MONO Lab
因為喺IG見到佢哋出咗新品

店舖有戸外,我選擇座空內。
Cafe 冇乜打咭點,都係熟客上黎買杯咖啡居多。

Mont Blanc Hojicha Bagel $68

但要消滅這個 bagel 真係少啲牙力都唔掂。

Matcha latte $50

抹茶香濃味道突出,略帶回甘,口感細緻。

========================​

📍MONO Lab
📍中環
💰$110
  • Matcha  latte
數不清第幾次回訪Mono Lab但每次都依然有新驚喜隨著秋天的到來toute.la.nuit 推出了新品:蒙布朗栗子焙茶貝果在焙茶貝果上鋪滿了微甜的栗子蓉中間還加入了增加口感的榛子粒Mont blanc愛好者表示很滿足!另一款新品是Bagzel Sausage Roll腸仔包的靈魂住進了Bagel+Pretzel 的肉身(自覺很有趣的比喻xd)平時不愛鹹Bagel的我都超級推薦!咖啡也是一如既往的高水準今期的Columbia豆是最近試過最喜歡的~
數不清第幾次回訪Mono Lab
但每次都依然有新驚喜
隨著秋天的到來
toute.la.nuit 推出了新品:蒙布朗栗子焙茶貝果
在焙茶貝果上鋪滿了微甜的栗子蓉
中間還加入了增加口感的榛子粒
Mont blanc愛好者表示很滿足!

另一款新品是Bagzel Sausage Roll
腸仔包的靈魂住進了Bagel+Pretzel 的肉身
(自覺很有趣的比喻xd)
平時不愛鹹Bagel的我都超級推薦!
咖啡也是一如既往的高水準
今期的Columbia豆是最近試過最喜歡的~

2021-11-11 168 瀏覽
Menu 🧸 : SIGNATURE Cheesy BAGEL $48Classic Tiramisu Bagel $58JAPAN Black Sesame Tofu Cheese CakeMatcha Latte $50_________________________食物🧸 : 首先我係因為 @_toute.la.nuit 所以黎到mono lab 食bagel😍。果然不論外表同口感都無令我失望🤭。Cheesy外脆內軟,重要滿滿香草芝士味,重要好好嚼口(我老公一定會話食到個口好攰),包體好紮實。Tiramisu勁靚,cream打得好滑(滿滿既可可粉),加埋bagel內滿滿既朱古力味加少少既咖啡味,直頭係為我而切既味🤤。(直得講既係唔會好甜,不過要切得靚就有點難道。)一定要講個芝麻絹豆腐芝士蛋糕,食落去先係有芝麻味(食到磨碎左既芝麻粉),之後重有豆腐味(好綿),口感有少少似用攪拌機打到好幼滑既豆腐咁,好有層次感,重點唔會有芝士蛋糕嗰種好漏既感覺😋。配埋一杯coffee同matcha latte🥰。(nice)環境🧸 :環境都幾舒服,可以坐低做下自己野,同朋友傾吓計,冬天重可以坐下露
Menu 🧸 :
SIGNATURE Cheesy BAGEL $48
Classic Tiramisu Bagel $58
Matcha Latte $50
_________________________

食物🧸 :
果然不論外表同口感都無令我失望🤭。

環境🧸 :
環境都幾舒服,可以坐低做下自己野,同朋友傾吓計,冬天重可以坐下露天位,拍照都應該不錯。

Address🧸 : 中環荷里活道31-33號7樓
2021-10-29 181 瀏覽
➿ Mono Lab ➿呢間Cafe係係中環大館附近既樓上店Cafe☕️今次最主要係為左Tiramisu Bagel🥯既慕名而去, 室內環境既位置吾算大, 不過我幾中意佢光線夠充足🌞 另一邊就户外位坐, 感覺上都幾Chill下但因為當日太熱啦🙆🏻‍♀️ 所以我都係揀左係室內位置嘆冷氣🌬囉〰️Tiramisu Bagel (HK$50)〰️Tiramisu Bagel 出到黎個賣相勁靚好啱打卡📸 上面俾滿滿既Tiramisu 覆蓋住同有可可粉🍫係上面, 奶味比較重, 有少少可可粉既甘苦味, 而Tiramisu 既味就少左DD🥯Bagel 個質底係少少硬身, 所以其實都幾難切下🔪, 整體黎講同我預期有少少出入😂〰️Flat White (HK$48)〰️朋友就叫左Flat White, 我試飲左幾啖, 相反我幾欣賞呢個咖啡☕️, 有淡淡嘅香濃咖啡味, 飲落去都幾滑既, 而且個拉花都幾靚靚〰️Matcha Latte (HK$50)〰️Matcha Latte🍵 係茶味相對比較重, 如果你鍾意清淡D既Latte 就啱你啦, 但對我來講就覺得呢款Latte 就略微普通 〰️伯爵茶粟子雙層巴斯克芝士蛋糕 (HK$6
➿ Mono Lab ➿

呢間Cafe係係中環大館附近既樓上店Cafe☕️
另一邊就户外位坐, 感覺上都幾Chill下

〰️Tiramisu Bagel (HK$50)〰️
Tiramisu Bagel 出到黎個賣相勁靚

〰️Flat White (HK$48)〰️

〰️Matcha Latte (HK$50)〰️

〰️伯爵茶粟子雙層巴斯克芝士蛋糕 (HK$68)〰️
呢個巴斯克芝士蛋糕🧈🍰有驚喜😍
質感係分開左二層既
上層既芝士食落去挺身, 下層就Creamy
表面果層係D脆脆地, 入面再加左果仁碎同粟子🌰, 食落去既口感係豐富同有層次, 甜度又啱啱好, 不過因為可能始終係芝士蛋糕有甜度既關係
培茶味就吾算好出, 但整體係吾錯錯架🙌🏻
愛了愛了😍
2021-10-29 104 瀏覽
向來都唔係Bagel控,但被朋友既堅持打動,所以到訪呢間Bagel店🥯🥯Tiramisu Bagel難得一遇既Tiramisu Bagel😯一心以「得唔得架」心態嘗試,又出乎意料好食!Bagel冇想像中硬,而且索曬啲朱古力咖啡,鬆軟得黎再配cream🥺唔怪得個個食完都話高質😳🥯American Cinnamon Roll Bagel挑戰呢個係因為本身超喜歡cinnamon roll💪🏻佢個捲捲紋係裡面,好有趣😂不過texture就偏硬/乾身,好難切。最後乾到要沾tiramisu黎食🤣

🥯Tiramisu Bagel

🥯American Cinnamon Roll Bagel
2021-10-20 119 瀏覽
Mono Lab一直都見到好多人去,所以搵左一個星期六都去左店舖位置唔難搵,上到去發現佢佔地好大,分開室外室內都可以坐,而且咁岩又唔洗等位,所以同朋友好快就坐低了左我哋叫咗Classic Tiramisu Bagel,Iced Matcha Latte同埋Iced Hojicha LatteTiramisu Bagel係好特別而且新奇,味道口感都十分好,食落唔會覺得好漏,而且tiramisu味道都好creamy,bagel唔會過硬,所以整體都十分好比較失望係2杯latte,原本以為$50一杯味道會唔錯(雖然我知道更貴嘅都有),但飲落覺得真係太普通而且亦都幾細杯

2021-10-12 125 瀏覽
為左試下佢地既特色創意貝果,已經bookmark 左monolab一段時間架啦~<廣島燒貝果>廣島燒貝果入面直接塞左日式炒麵做餡😳 加埋上面既醬汁同木魚絲,將每個廣島燒必要既元素都加到貝果裏💕<Classic Tiramisu Bagel>將凍既芝士醬淋上微暖既朱古力貝果上❣️一次過將貝果同Tiramisu重新定義,創新得黎又好食‼️<Combo set (Piccolo Late & Espresso)><Iced Matcha Latte>
<廣島燒貝果>

<Classic Tiramisu Bagel>

<Iced Matcha Latte>
鍾意佢嘅咖啡所以帶屋企人黎試,蛋糕同貝果款式定期轉,再訪依然有新意。Cafe於大館對出一棟舊樓嘅頂層,有室外位置,夜晚可Shisha,但而家天氣太熱大家都係等室內位置,週末黎要預啲時間等位。🍽廣島燒貝果 Hiroshima Okonomiyaki Bagel ($58)麵團加入鰹魚湯底和海苔粉,包體鹹甜鹹甜咁好特別,韌度足要多多咀嚼,不過唔係我鍾意嘅紮實型。包餡有炒麵、焦糖洋蔥同椰菜絲,加埋面頭嘅燒汁、蛋黃醬同木魚充滿日式風味,完全捕捉到廣島燒嘅神髓,按店家建議加埋紅薑絲食出乎意料地夾。🍽靜岡焙茶愛文芒雙層芝士蛋糕 Hojicha Irwin Mango Mango Double Fromage Cheesecake ($68) 層次分明嘅芝士蛋糕,最初以為似Letao出品偏雪糕口感,原來係綿綿地似奶凍,芒果當造好甜,焙茶味就可再濃啲。

🍽粟米湯巴斯克蛋糕 Creamy Corn Basque Burnt Cheesecake ($58) 呢個配搭真係第一次見,抱住實驗嘅精神叫左,結果好有驚喜!巴斯克蛋糕好重焦香,外圍實淨,中央軟心但未到流心,味道就好似飲緊金寶粟米甜湯咁,中間仲夾住

靜岡焙茶愛文芒雙層芝士蛋糕

呢個配搭真係第一次見,抱住實驗嘅精神叫左,結果好有驚喜!巴斯克蛋糕好重焦香,外圍實淨,中央軟心但未到流心,味道就好似飲緊金寶粟米甜湯咁,中間仲夾住粟米粒。
粟米湯巴斯克蛋糕

☕️Mocha ($50 + Iced $5 + Oat Milk $5)
之前飲過覺得高質encore,朱古力味同咖啡味同樣濃郁。值得一提嘅係店員介紹呢款Ethiopia Guji帶芒果香同花香,估唔到撈埋朱古力都咁明顯。
Mocha

☕️White ($45 + Oat Milk $5)
同樣嘅豆喺凈white coffee度風味更明顯,好飲拉花又靚。
White

☕️Hojicha Latte ($55 + Iced $5)
焙茶拿鐵嘅濃度比蛋糕高得多,好似用左唔同茶粉(?),試飲左一啖同屋企包香月園味道幾似,唔飲咖啡嘅朋友可以一試。
Hojicha Latte

每次黎飲啡都好滿意,蛋糕就中上質素,下次要試試filter coffee!

餐牌:
20 分鐘 (堂食)
粟米湯巴斯克蛋糕
Mocha
Hojicha Latte
Mono Lab 位置喺中環荷里活道一間舊式嘅商業大廈頂層7樓,佔地全層有露天區域。如果唔係睇介紹我估好少人會特登摸到上中環咁高嘅荷李活道舊式商廈。可能因為位置咁隱蔽嘅關係,所以假日人流都唔算多。.餐廳嘅主打其實係各類特色Bagel再加埋高質素嘅咖啡,每日應該會有四種唔同嘅鹹甜Bagel同埋兩款芝士蛋糕供應。.去嘅當日有以下四款貝果 💲48/each1️⃣Signature Pretzel 🥨 + Bagel 🥯 - Cheesy Bagel 2️⃣甜版 - Tiramisu Bagel3️⃣鹹版 - 廣島燒 Bagel 4️⃣新口味 - 印度奶茶 Lotus Biscoff 忌廉芝士Bagel .Signature Pretzel 🥨 + Bagel 🥯 - Cheesy Bagel ⭐️3/5叫左 Signature 既Pretzel版本,入邊有芝士夾心。店員話剛焗起再攤番凍少少嘅Pretzel 🥨 版本Bagel 會更加煙韌,建議可以擺多一陣先至食,影完相食剛剛好。Bagel面食到Pretzel嘅鹹香,但係餡其實好少,Bagel質感都唔算係硬身,我自己就唔算太鍾意呢一款口感。.印度奶茶Lotus
去嘅當日有以下四款貝果 💲48/each
2️⃣甜版 - Tiramisu Bagel
3️⃣鹹版 - 廣島燒 Bagel
印度奶茶Lotus 餅Bagel ⭐️3/5
另外仲叫左新口味嘅印度奶茶,因為自己一向抗拒唔到有濃濃焦糖香味嘅Lotus Biscoff。初初以為會係印度奶茶溝Lotus Biscoff 碎版本既爆餡Bagel,但係原來係自行塗醬版本。印度奶茶醬入面有幾重嘅肉桂味,個香味好突出,反而焦糖餅味就唔係好出到,忌廉芝士都唔係好覺。因為麻麻哋肉桂味,呢個係自己揀錯嘅版本,早之試吓比較有特色嘅廣島燒。
White 💲45
總結: 可能要錯款,一心上嚟試特色Bagel有少少失望🥲。
不專業食評 nei.foodie
Cheesy Bagel
印度奶茶 Lotus Biscoff 忌廉芝士Bagel
Cheesy Bagel
印度奶茶 Lotus Biscoff 忌廉芝士Bagel
White
四訪monolab🌝因為去前已經有食嘢 今次只係黎試試佢嘅新口味bagel 而且時間關係太晏就費時飲咖啡了🥲-🥯Chai Masala Bagel with Lotus Cream Spread ($48)香料味道非常突出而且濃郁 bagel係食過佢咁多款口味比較軟熟 放涼之後嚼勁會出返嚟😌有別於我之前食過類似嘅印度香料bagel 佢呢款我覺得係近似鹹味煮食嘅嗰種 而唔係好似甜品啊印度奶茶嗰隻嘅香料味🌝唔知大家明唔明我講咩🤣Bagel本尊味道真係好特別 值得一試 而且食得出當中材料製作嘅用心 不過我覺得旁邊嘅cream spread就真係冇特別 純粹係lotus變咗做忌廉嘅感覺 同埋覺得兩者唔太夾 搽埋一齊 甜味蓋過咗香料嘅特色🥲

這一間樓上café,我聽朋友講佢哋嘅自家製貝果好味和是期間限定。搭上一台舊式按鈕電梯,一出就見到café 門牌,店內有分坐室內和坐室外。我就選擇坐室內靠窗口位,可以望出窗見到大館,不錯的觀景吧。ѕσє ℓαттє - вσℓινια ƒιη¢α ƒℓσяιρση∂ισ (нк$45).這款玻利維亞出產的咖啡豆,是偏nutty嘅味道,帶有些少白花、綠茶、檸檬的味道.我覺得係幾好飲мσ¢нα & ¢яєαм вαgєℓ (нк$48).咖啡味的貝果,𥚃面有咖啡醬做餡,所以咖啡味幾好.貝果上面有一層厚厚的馬斯卡彭芝士,好正呀😍яυм вєяяιєѕ вυяηт ¢нєєѕє¢αкє (нк$58).我同時外賣了一件冧酒雜莓巴斯克芝士蛋糕.第二朝食,喜歡佢冧酒味好香濃,芝士也重口味,有creamy的口感.加入雜莓乾 (黑加倫子、提子、藍莓、紅莓),這樣口感變得豐富一點,也讓蛋糕唔會咁膩мαяgнєяιтα вαgєℓ (нк$48).外賣之後當早餐.返熱後食,個貝果包軟腍煙韌口感帶有些香草味.外面有一層烤焗過的芝士,整個就好似食緊薄餅咁,好正👍🏻.另外有忌廉芝士提供給塗上貝果,不過我覺得唔搽個

我就選擇坐室內靠窗口位,可以望出窗見到大館,不錯的觀景吧。

SOE  Latte

.我覺得係幾好飲

SOE  Latte  &  Mocha  &  Cream  Bagel

мσ¢нα & ¢яєαм вαgєℓ (нк$48)
.咖啡味的貝果,𥚃面有咖啡醬做餡,所以咖啡味幾好
.貝果上面有一層厚厚的馬斯卡彭芝士,好正呀😍

Mocha  &  Cream  Bagel

.我同時外賣了一件冧酒雜莓巴斯克芝士蛋糕

Rum  Berries  Burnt  Cheesecake

мαяgнєяιтα вαgєℓ (нк$48)
.外賣之後當早餐
.返熱後食,個貝果包軟腍煙韌口感帶有些香草味
.外面有一層烤焗過的芝士,整個就好似食緊薄餅咁,好正👍🏻
.另外有忌廉芝士提供給塗上貝果,不過我覺得唔搽個包都夠好味了

Margarita  Bagel

2021-04-09
SOE  Latte
Mocha  &  Cream  Bagel
Margarita  Bagel
再訪再訪😆 已經有種老地方嘅感覺🤭好鍾意黎呢度嗰種好chill同relaxing嘅感覺 仲要咖啡好好飲 bagel同蛋糕嘅口味又成日有新 久唔久就會想再回訪🌝-🥯Classic Tiramisu Bagel再食tiramisu bagel🌝不過今次係新version!同舊時嘅版本唔同 佢整個bagel係俾瀑布般嘅tiramisu醬覆蓋處 包體裏都係包住朱古力餡🍫不過比起舊版 我更鍾意呢個😍tiramisu味道更突出 而且重點係bagel質感有好明顯嘅改善 之前係欠缺嚼勁 但係今次明顯嚼勁加強咗😋tiramisu醬係偏輕型 奶香重而且面頭灑滿可可粉 唔錯唔錯🥰-🥯Peanut Butter Pork Floss Bagel期望好高 但無想像中咁好食😗花生醬味唔算突出 滿足唔到我😗食落肉鬆嘅味道比較搶晒鏡 而且包體就偏硬同乾身😗-🍰Black Sesame Tofu Cheesecake勁推介😍😍呢款好好食!黑芝麻味比想像中更濃郁 每啖都充滿芝麻香 甜度適中🌝忌廉芝士係偏輕盈 有丁丁似mousee感覺 唔會覺得滯 但又會好滿足🤭最特別我覺得係個餅底 好濃芝麻香 係比較濕潤實在嘅口感好鍾意😋

🥯Classic Tiramisu Bagel

🍰Black Sesame Tofu Cheesecake

• Black Sesame Tofu Cheesecake
2021-07-22 181 瀏覽
Mono Lab如果唔係因為睇過介紹,真係好難會自己搵去一座舊式大廈嘅7樓,佢室內位唔算多,亦有室外位置,不過當日真係熱到飛起冇人坐出邊😅近呢兩年鍾意食Bagel ,知佢係手工製bagel, 所以嚟試吓Classic Tiramisu Bagel $58- 呢兩年開始鍾意食Bagel, 喜歡佢嘅口感同埋煙韌,呢個tiramisu 係好食嘅,但係就冇乜咖啡味,亦都好難切,同埋好考你功夫食得乾淨企理😅1+1 Combo (single espresso + milk coffee) $60- 揀咗Columbia豆,1+1 combo 唔係間間coffee shop有,佢可以令你一次過試到兩種風味,espresso 令你可以飲到咖啡豆原本嘅味道,亦都可以試埋加奶之後可唔可以同奶平衡到,所以係一個幾好嘅選擇總括嚟講,冇乜嘢覺得好特別,服務亦唔算好,所以自己就未必會再嚟,但係大家如果想食特別啲嘅bagel,都不妨一試
Mono Lab

Classic Tiramisu Bagel $58

2021-07-20 164 瀏覽
✨適合久坐的地方✨.放假去開中環,見唔少foodie 大讚Mono lab 嘅貝果好食,雖然我並非貝果控,但順路又想坐下就試吓( ˶˙ᵕ˙˶ )- Bagzel Bagel $48 - Tiramisu Bagel $58- Organic Raw Sticky Chai Tea $60.發現口味嘅野真係人人都好唔同,啱人哋嘅又未必啱我,啱我嘅又未必啱人哋~呢兩隻Bagel我食得有啲辛苦,因為切極都切唔斷超級難咬,我鍾意嘅Bagel係煙韌,而非只有韌🙈.個人覺得Bagzel好少少,因為起碼可以用手拎住食;Tiramisu 係又難切斷但又唔可以手拎住,兩個人加埋只係食咗四分一個,盡力了(*゚▽゚)ノ包體口感真係唔啱我,但包面上嘅Tiramisu係幾好食㗎😋至於杯Chai Tea亦非我杯茶.當日係平日,我大概兩點幾去到,當時只有2-3台客但到三點幾已經幾乎滿座,而根據我嘅觀察大部分人都係拎住部電腦做野,因此得出,即使食物唔啱我,但呢間樓上coffee shop能夠係平日都滿座,有佢嘅支持者相信都有佢嘅賣點~.對我黎講,如果行到咁上下想搵個地方坐,係到食番一個超級韌嘅貝果都足夠坐大半日了😝而
✨適合久坐的地方✨

- Bagzel Bagel $48

- Tiramisu Bagel $58

當日係平日,我大概兩點幾去到,當時只有2-3台客
對我黎講,如果行到咁上下想搵個地方坐,係到食番一個超級韌嘅貝果都足夠坐大半日了😝而且佢嘅座位都坐得幾舒適,加上食物以中環地段黎講都係性價比之選呢

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以下嘅𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐚
🔸𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛