2023-09-15 798 瀏覽
今日難得假期約左朋友係銅鑼灣食晚飯大家好耐無見好多關於工作方面,生活方面的事情大大小小都想分享偶然見到耀華街有幢大廈好多招牌我們揀左1樓moon oceanmoon ocean係銅鑼灣耀華街38號izing 1樓全層電梯門打開見到深藍色標誌向前行玻璃窗前有一排梳化座位梳化位前面有張桌球檯,桌球整齊地排放著向前行幾步有3部飛標機同長梳化組成的梳化座位向前望調酒師調酒的bar檯係bar 檯左手邊有個代表ocean的魚缸魚兒自由自在地暢游好似我們在放假時的樣子喜歡生活方式❤️酒吧地方大每個角落都精心設計我們由於食左晚餐所以點左飲品同小食飲品有mocktail,cocktail,beer等等我們見到餐牌上有signature cocktails所以我們點左一杯同酒吧名字一樣的moon ocean而朋友喜歡清新一點口味的果茶所以點左熱情果冰茶小食方面我們點左炸魚薯條同埋德國腸拼盤moon ocean果然同海洋一樣藍藍的❤️仲有啖啖果香仲有粒車厘子做裝飾形成強烈的色彩對比熱情果冰茶非常清爽非常易入口有熱情果糖醬同新鮮熱情果炸魚薯條薯條熱辣辣炸魚調味幾好👍德國腸拼盤🐖大大盤有粗身同幼身配埋芥辣更惹味呢度
今日難得假期
約左朋友係銅鑼灣食晚飯
大家好耐無見
好多關於工作方面,生活方面的事情
大大小小都想分享

偶然見到耀華街有幢大廈好多招牌
我們揀左1樓moon ocean

電梯門打開見到深藍色標誌
向前行玻璃窗前有一排梳化座位

梳化位前面有張桌球檯,桌球整齊地排放著

向前行幾步有3部飛標機同長梳化組成的梳化座位

酒吧地方大
每個角落都精心設計

我們由於食左晚餐
所以點左飲品同小食

飲品有mocktail,cocktail,beer等等
我們見到餐牌上有signature cocktails

德國腸拼盤🐖
大大盤
有粗身同幼身
配埋芥辣更惹味

呢度播住流行曲,點埋蠟燭,非常有情調
仲有大電視播放足球賽

岩晒朋友聚會直落❤️

2023-09-13
$225 (宵夜)
  • 德國腸拼盤
  • moon ocean
2023-09-13 16 瀏覽
不要以為酒吧就很嘈多人,這間銅鑼灣的酒吧以海洋為主題,星期日晚上時段7時多,可能因為大家還在吃飯的關係?剛好客人不多,超級舒適呢~一邊播住音樂,又有個浪漫魚缸看看魚,打卡都幾靚,又Chill又寫意~而且又掟標、桌球等玩意可以供客人玩😆Menu一打開就有驚喜,原來是發光Menu來的,藍色的光和海洋主題相映成趣!Menu上有很多Cocktail選擇,我們第二天要上班,所以選了Mocktail~ 但剛好店裏有沒有生果,四款Mocktail 只有Blueberry Ginger Smash選擇呢🥹男朋友就飲啤酒Apple Cider🍻如果是姜糖飲這杯Mocktail ,一定姜到入心😆超強薑味,幾特別~小食都有幾款選擇,我們選了炸蠔和炸餃子~炸蠔大大隻,啲肉幾厚又juicy! 炸餃子比想像中大隻,炸得卜卜脆,基本上炸野配啤酒就是絕配吧😆

2023-09-10
2023-09-11 566 瀏覽
今晚約左人去銅鑼灣食飯,同個朋友早左落去,無野做,個朋友話佢之前去過間酒吧有鏢掟🎯有枱波打🎱咁去打發下時間🌝上到Moon Ocean去,又大又舒服,直頭俾普通酒吧高一個level,成個場都好新淨。坐底即刻有碗麻辣花生食,估唔到,又幾好食,即刻成碗倒入口。Menu主要都係酒精種類多,叫完杯酒同小食,即刻同個朋友打兩下桌球先啦!🥃🍸🍺🍷🥂🍻🍹今日我地叫左3杯野飲同兩個小食。🔥🍹Tom Yum ~$138我本身都好鍾意辣野,見到個名就知係冬蔭公D friend,即刻試一試佢。外表就有粒青檸,加隻辣椒,飲落去,真係酸酸甜甜辣辣爽爽嘅味道,青檸嘅fresh,加小小辣味,除左Bloody Mary之外,呢杯可以話係我第二最愛。🍍🍹Pina Colada ~$108(HH)除左飲自己個杯,緊係試埋人地個杯啦Pina Colada,啜落去個味都好柔和,酒精唔會好搶,椰汁味好重(正!!)、仲有菠蘿汁加Rum,加埋冰,除左清涼口感,仲好似去左陽光與海灘咁。女士一定鍾意。🥃🍷Whiskey Sour – New York Sour ~$108(HH)我就一杯唔夠喉,叫左靚仔侍應整個是日推介,就整左杯New

今日我地叫左3杯野飲同兩個小食。

🔥🍹Tom Yum ~$138

🍍🍹Pina Colada ~$108(HH)

我就一杯唔夠喉,叫左靚仔侍應整個是日推介,就整左杯New York Sour俾我。
估唔到杯酒仲可以有視覺享受,上紅下黃,原來係紅酒,威士忌。一口大啖飲落去,兩隻酒都飲晒落口,感覺都好正,仲要有少少檸檬汁,酸酸地,幾好入口,酒味當然濃烈D,我鍾意呀!

🫔春卷 ~$68

🦪炸蠔 ~$98

兩個送酒小食,都好好食。兩個都炸到卜卜脆,送酒佳品
  • Tom Yum  Cocktail
2023-09-06 9 瀏覽
🍴 Moon Ocean 🍴✨chill chill酒吧✨-·moon ocean - - - $138佢哋店舖名命名嘅雞尾酒作為招牌🥰杯Cocktail藍藍地色🫣上邊有荔枝同菠蘿感覺好清新👏🏻好易入口女仔都啱飲👍🏻· pink nips - - - $138呢杯係玫瑰乾花沙冰雞尾酒🥰而家天氣咁熱飲杯沙冰啱啱好😍玫瑰味都好重沙冰唔會太淡味🙌🏻正!· mojito - - - $108Rum加上薄荷葉同檸檬😍我地本身想試下蘋果味但係sold out😢試左桃味都幾好😍· martini - - - $138加了綠橄欖的馬丁尼🍸越食越上癮 不過得幾粒🫒過下口癮就算了🤣· 炸薯條 - - - $68即叫即炸 熱辣辣🥰夠粗口感幾好👍🏻 ·炸雞翼 - - - $88雞翼都係即叫即炸 個汁辣辣地幾特別👍🏻-Total: 700推介指數:8/10———————————————🔺 Moon Ocean🔺 銅鑼灣耀華街38號Zing!1樓 -----------------------
🍴 Moon Ocean 🍴

🔺 Moon Ocean
🔺 銅鑼灣耀華街38號Zing!1樓
-----------------------
2023-09-06 7 瀏覽
今日同朋友去左Moon Ocean 飲嘢酒吧以海洋為主題, 成個環境都好有氛圍除左有桌球枱之外, 仲有得掟飛鏢, 同玩beer pong, 最吸精既係酒吧中間既變色魚缸,入面仲有條雞泡魚🐡我叫左signature cocktail - Moon ocean 🏝️ 成個顏色都好和諧, 好有陽光與海灘既感覺飲落充滿熱帶水果嘅果香味, 甜甜地, 再加埋tanqueray gin, 都幾易入口仲有mock tail - Rose Mint Chocolate 🌹 朱古力味好濃厚, 面頭仲有好多玫瑰花瓣, 飲落順滑, 帶點薄荷香另外叫咗吉列炸蠔, 外層粉漿厚薄適中, 蠔都幾新鮮, 仲有軟骨餃子, 餃子皮好香脆, 肉餡仲保留左d肉汁🥟
今日同朋友去左Moon Ocean 飲嘢
酒吧以海洋為主題, 成個環境都好有氛圍

除左有桌球枱之外,
仲有得掟飛鏢, 同玩beer pong,
最吸精既係酒吧中間既變色魚缸,入面仲有條雞泡魚🐡

成個顏色都好和諧, 好有陽光與海灘既感覺

2023-09-04 9 瀏覽
之前bookmark左CWB一間酒吧【Moon Ocean】因爲見佢係以水母為主題,而且有真既水母。不過最近打算去既時候已經無曬水母,所以有少少失望,不過裝修都係好靚既海洋主題。酒吧有好多休閑娛樂玩,如果想同fd hea好長時間都適合。不過就得小食無正餐。 Rose Honey: Jack Daniel's Tennessee Honey Whiskey搭配玫瑰,酒味偏重,質地creamy,玫瑰味唔算太重。Pinky Nip:沙冰類cocktail,有荔枝、玫瑰同柑橘vodka,非常清新,酒味唔重、適合夏天同比較少女既cocktail。 春卷:新鮮炸起,皮薄而且好熱辣辣。 炸魚薯條:炸魚完全唔腥、薯條都好新鮮而且薯仔肉厚。

春卷:新鮮炸起,皮薄而且好熱辣辣。
炸魚薯條:炸魚完全唔腥、薯條都好新鮮而且薯仔肉厚。
2023-09-02 9 瀏覽
政府倡搞旺夜巿,所以今晚同朋友即到Zing! 1/F 嘅Moon Ocean 海洋主題酒吧消遣下。酒吧不但樓底高而且地方寬敞,播住節拍強勁嘅英文/ 日文歌,即時chill咗!酒吧內仲有各式人氣耍樂設施,桌球、飛標機同Beer Pong 應有盡有,一個人同一班人嚟都唔洗怕悶。調酒師誠意推薦Signature Cocktail- MoonOcean. 靈感來自夏日嘅大海,以不同熱帶水果汁配Tanqueray Gin 調製,粉藍色的高身杯以車厘子點綴,顏色極靚,打卡一流。另一杯Signature Cocktail- Passion Iced Tea, 以熱情果汁同Belvedere vodka調配,予人清新的感覺。小食嗌咗軟骨餃子同吉列炸蠔,輕輕鬆鬆渡過一個晚上。

位於銅鑼灣鬧市以藍色做主調的Moon Ocean有一種置身於海洋的放鬆感覺高樓底令人不會過於侷促跟一般的酒吧很不同另外有不同的休閒設備飛鏢、桌球、beer pong等一應俱全特別喜歡這裏的雞尾酒各有特色除了味道吸引整個presentation還像藝術品Pinky Nip荔枝與玫瑰的結合加上迷人的伏特加很適合女生們California Strawberry喜歡葡萄酒的朋友絕對不能錯過與紅酒調配而成的雞尾酒果味濃郁容易入口如果真的沒有idea還可以讓調酒師freestyle調製一杯特別的雞尾酒給你無論是平日下午還是週末晚上和朋友chill一下這間以海洋藍為主調的Moon Ocean絕對是一個好的建議
位於銅鑼灣鬧市
以藍色做主調的Moon Ocean
有一種置身於海洋的放鬆感覺
高樓底令人不會過於侷促
跟一般的酒吧很不同
另外有不同的休閒設備
飛鏢、桌球、beer pong等一應俱全

特別喜歡這裏的雞尾酒

還是週末晚上
和朋友chill一下
這間以海洋藍為主調的Moon Ocean絕對是一個好的建議

2023-08-21 10 瀏覽
銅鑼灣樓上Bar 可以收工同朋友仔上黎飲杯野同玩下 入面仲有Beer Ping Pung 桌球仲有得掟飛鏢🤡🤡而食物方面,主要都係以snacks為主配酒飲🥂Rose Mint Chocolate 💰$108朱古力味好濃 薄荷味都重 個口感偏厚既mocktail 🍹Mai Tai 💰$108呢杯whiskey味好濃 搶咗成杯既味唔好烈酒既我就覺得一般🤡另外叫咗啲小食配下啲野飲洋蔥圈 💰$78炸到酥脆 都幾驚喜 係外脆內軟 味道唔錯~~炸魚薯條 💰$108不過不失既薯條🍟但係炸魚就略為遜色左少少薯仔絲炸蝦 💰$108一圈圈既炸薯包住蝦炸到岩岩好 芝士豬肉釀雞翼 💰$98雞翼都炸得幾juicy 食落啲肉質都算嫩滑熱辣辣食幾正😌Overall都唔錯 但服務真係麻麻地🌚🌚

銅鑼灣樓上Bar 可以收工同朋友仔上黎飲杯野同玩下
入面仲有Beer Ping Pung 桌球仲有得掟飛鏢🤡🤡

而食物方面,主要都係以snacks為主
配酒飲🥂

Rose Mint Chocolate 💰$108

朱古力味好濃 薄荷味都重 個口感偏厚既mocktail 🍹

Mai Tai 💰$108

呢杯whiskey味好濃 搶咗成杯既味
唔好烈酒既我就覺得一般🤡

另外叫咗啲小食配下啲野飲
洋蔥圈 💰$78

炸到酥脆 都幾驚喜 係外脆內軟 味道唔錯~~

炸魚薯條 💰$108

芝士豬肉釀雞翼 💰$98

雞翼都炸得幾juicy 食落啲肉質都算嫩滑
熱辣辣食幾正😌

Overall都唔錯 但服務真係麻麻地🌚🌚
💖網上見到呢間酒吧嘅雞泡魚🐡魚缸幾靚,所以前幾日去左打卡✌🏻。呢度除左飲酒仲有得玩飛鏢🎯、beer pong🏓️、桌球🎱等。而且空間闊落樓底高,座位隱私度夠。1⃣️Moon Ocean🌊 $138💖以gin為基酒再混合多種熱帶水果汁,造型加上菠蘿🍍、荔枝、車厘子🍒等,賣相靚。各種酸甜嘅熱帶水果最適合夏天,酒味淡薄,第一次飲酒嘅人肯定會鍾意~2⃣️Passion Iced Tea🍹 $138💖以vodka同熱情果汁為主嘅cocktail,飲落完全係熱情果汁🤣,超易入口,果香味酸甜清新,完全0⃣️苦澀/辛辣感。口感輕薄,飲到粒粒熱情果。3⃣️吉列炸蠔🦪 $98💖佐酒小食都有好多選擇。吉列炸蠔外皮酥脆,入面嘅蠔飽滿,咬落好多汁水🤤。配茄汁🥫食更清新,減低油膩感。4⃣️薯仔絲炸蝦🍤 $108💖推薦!薯仔絲外皮香酥,食落脆卜卜,入面嘅蝦肉肥得黎幾嫩又彈牙~💖呢度另外有私人包廂,適合一大班friends黎gathering!

1⃣️Moon Ocean🌊 $138

2⃣️Passion Iced Tea🍹 $138

3⃣️吉列炸蠔🦪 $98

4⃣️薯仔絲炸蝦🍤 $108

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 想唔想好似去咗海入面咁舒服? 想嘅話可以黎𝕆𝕔𝕖𝕒𝕟 𝕄𝕠𝕠𝕟🌙 三五知己「沉醉寧靜海」最佳選擇 主打雞尾酒,亦供應香口的佐酒小食! 銅鑼灣區內少有, 設多項娛樂設施 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 單骨雞翼 88✨ 春卷 68🍹ℂ𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕠𝕣 𝕤𝕠𝕦𝕣 偏酸,但都加咗少少𝕤𝕪𝕣𝕦𝕡 🍸𝕂𝕖𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝕄𝕒𝕧𝕚𝕤 𝔹𝕒𝕣𝕥𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣 嘅𝕤𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 有啲似 𝕊𝕥𝕣𝕒𝕨𝕓𝕖𝕣𝕣𝕪 益力多 上面菠蘿🍍 飲落會ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪 好多ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Moon Ocean 📍 銅鑼灣耀華街38號Zing!樓

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
想唔想好似去咗海入面咁舒服?
想嘅話可以黎𝕆𝕔𝕖𝕒𝕟 𝕄𝕠𝕠𝕟🌙
三五知己「沉醉寧靜海」最佳選擇
主打雞尾酒,亦供應香口的佐酒小食!
銅鑼灣區內少有, 設多項娛樂設施

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 單骨雞翼 88

✨ 春卷 68
Cinderella

🍹ℂ𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕠𝕣 𝕤𝕠𝕦𝕣
偏酸,但都加咗少少𝕤𝕪𝕣𝕦𝕡

🍸𝕂𝕖𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝕄𝕒𝕧𝕚𝕤
𝔹𝕒𝕣𝕥𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣 嘅𝕤𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖
有啲似 𝕊𝕥𝕣𝕒𝕨𝕓𝕖𝕣𝕣𝕪 益力多
上面菠蘿🍍
飲落會ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪 好多

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

📍 銅鑼灣耀華街38號Zing!樓

Cinderella
Moon Ocean 酒吧坐落在繁華的銅鑼灣耀華街Zing!1樓。這裡不僅有特色雞尾酒,而且有美味的佐酒小食,還有多項娛樂設施,如飛鏢🎯、桌球🎱和beer pong,是三五知己聚會的最佳選擇!.接下來,讓我向大家介紹一下這裡的特色菜和雞尾酒吧🍸.🍸Pinky Nip這是一款充滿少女心的雞尾酒💓,以沙冰造型,有荔枝的香味和乾玫瑰花🌹,甜而不膩,非常適合喜歡甜酒的女生。.🍹Moon Ocean這款雞尾酒混合了多種熱帶水果,酸酸甜甜,非常好喝,而且超級符合海洋主題。.🥟軟骨餃子這裡的軟骨餃子煎得非常香口,配上一杯冰涼的啤酒,簡直是人間美味。.🍟炸魚薯條這裡的炸魚薯條有兩大條炸魚,配上波浪薯條,酥脆可口,是絕對的佐酒好選擇。.🐥芝士豬肉釀雞翼這裡的芝士豬肉釀雞翼口感豐富。
接下來,讓我向大家介紹一下這裡的特色菜和雞尾酒吧🍸
🍸Pinky Nip
🍹Moon Ocean
🥟軟骨餃子
🍟炸魚薯條
🐥芝士豬肉釀雞翼
這裡的芝士豬肉釀雞翼口感豐富。
芝士豬肉釀雞翼
軟骨餃子
2023-08-10
芝士豬肉釀雞翼
軟骨餃子
2023-08-04 6 瀏覽
趁住Happy Friday,同咗朋友去銅鑼灣依間「Moon Ocean」Chill下,酒吧嘅Menu同裝修設計都沿用Ocean嘅Concept,等大家可以好好Enjoy置身海洋嘅感覺。*此餐廳收取加一服務費。Moon Ocean(單點$138),嚟到Moon Ocean緊係要Order翻杯Moon Ocean,飲依杯Cocktail會飲到夏日與海洋嘅Feelings,因為依杯酒採用咗唔同熱帶水果混合Tanqueray Gin而製成,飲落有果味中和咗酒嘅苦味,所以容易入口。California Strawberry(單點$138),同樣係一款主打水果調味嘅Cocktail,不過依次係用士多啤梨Mix Red Wine,坊間比較少見,飲落酸酸甜甜,容易接受嘅味道。Spring Rolls(單點$68),即叫即炸,食落熱辣辣,口感香脆,好足料。Nuts(單點$20),麻辣花生,食落好香口。

*此餐廳收取加一服務費。

Nuts(單點$20),麻辣花生,食落好香口。
2023-07-31 526 瀏覽
Moon Ocean 🌊 呢排森仔返工好大壓力,放工真係要好好chill chill佢。所以,朋友帶左我去一間位於銅鑼灣嘅Moon ocean💓成間洒吧主打寧靜海洋風💙讓人有種置身寧靜海中,放鬆Relax😌安心傾心吐苦水精緻用心嘅環境設計絕對係打卡熱點😎當中👈仲有得玩飛鏢,篤波🎱 和Beer Pong等等遊戲設施,啱晒同朋友玩,解一解煩燥。此外,酒吧🍴有提供酒精飲品,無酒精飲品和小食,食住玩住chill😌🌕Moon Ocean🌊作為酒吧嘅招牌Cocktail 之一,真係名不虛存。外表滿滿嘅夏天感覺,配上荔枝和車厘子🍒,夠晒Colourful💫入面熱情果味十分重,再添加 Tanqueray Gin ,味道非常清新易入口👍🏻好飲😍🍹Passion Iced 🍵Tea 又係熱情果滿滿嘅飲品,夠晒夏日解渴嘅飲品。更送上半個熱情果😍味道方面有酸酸甜甜,再帶點荼味🙌🏻完全唔似唔飲緊酒😏炸蕃薯🍠條蕃薯條炸得香脆可口,味道甜甜的,非常正斗。份量之多,一路傾偈一路食最啱👍🏻炸蠔新鮮熱辣炸炸起☺️好香口,外脆內軟,入面生蠔🦪好juicy😎
Moon Ocean 🌊
所以,朋友帶左我去一間位於銅鑼灣嘅Moon ocean💓

精緻用心嘅環境設計絕對係打卡熱點😎

🌕Moon Ocean🌊
作為酒吧嘅招牌Cocktail 之一,真係名不虛存。

🍹Passion Iced 🍵Tea
又係熱情果滿滿嘅飲品,夠晒夏日解渴嘅飲品。
更送上半個熱情果😍味道方面
有酸酸甜甜,再帶點荼味🙌🏻完全唔似唔飲緊酒😏

炸蕃薯🍠條
蕃薯條炸得香脆可口,味道甜甜的,非常正斗。
份量之多,一路傾偈一路食最啱👍🏻

炸蠔

• 生蠔
  • Moon  ocean
2023-07-30 6 瀏覽
兩個女仔想靜靜地飲野傾計…最好就係去酒吧啦!le 度環境好闊大..而且有好多打卡位!顏色仲好靚…只係魚缸位已經好吸引!望住好開心..好relax!le 度仲可以打桌球同埋beer pong! 三五知己齊齊黎聚下都好係一個唔錯既選擇!環境已經咁吸引…飲品方便有好多選擇…每一杯都好有特色!Moon Ocean $138用咗幾種不同熱帶水果,仲有原粒熱情果,好fresh,味道清甜,又易入口!酒味淡,唔覺飲更酒!Bartender cocktail $138Le 款係bartender 介紹既酒,主要有菠蘿,薄荷葉!le款味道會比較濃!不過都好適合女士飲!我覺得整個地方都好舒服…即使好多人..滿座都唔會太嘈…無論傾計談心,成班Fd一齊玩都無問題!鐘意打卡既你…le 度岩曬!Moon Ocean (銅鑼灣)地點:銅鑼灣耀華街38號Zingl1樓

環境已經咁吸引…飲品方便有好多選擇…每一杯都好有特色!

Moon Ocean $138

Bartender cocktail $138

Moon Ocean (銅鑼灣)
地點:銅鑼灣耀華街38號Zingl1樓