2023-08-28 637 瀏覽
型格嘅黑底白字Logo,未打開已經湧出一陣陣蒜香,一口咬落去有Pizza外脆麵包內軟嘅效果,濃濃嘅蒜蓉芝士配搭已經無得輸,食左2件有點膩,自製蕃茄醬就係出場時候,沾著吃開胃除膩又可重新開動。雖然聲稱這款蒜蓉芝士包係小食但份量十足,但絕對可以做正餐。
雖然聲稱這款蒜蓉芝士包係小食但份量十足,但絕對可以做正餐。
2023-04-16
外賣自取
  • Mama's Garlic Cheese Bread
2023-08-21 578 瀏覽
今日收工約了朋友食飯,咁啱大家港島區返工,最後約咗銅鑼灣食pizza。晚上7點左右到達餐廳門口,門口已經等緊四五個人,好誇張。坐低後,見每台都叫pizza ,原來仲可以揀兩款味道,最後叫左summer of love 1967 & pepperoni super saiyan,好好味!好食過pizza hut 多多聲😋

晚上7點左右到達餐廳門口,門口已經等緊四五個人,好誇張。

2023-08-19 550 瀏覽
Mother of pizza嘅特色,除咗佢係新鮮即製意大利Pizza之外,仲有係佢嘅size超級大份,叫一款就已經可以塞爆兩個人嘅肚。因為我哋得兩個人,但係又想食多啲款式,所以就嗌咗個雙拼Pizza。首先一半就係啖啖肉,男仔最愛,食肉獸必點嘅款式。另外一半就係雞肉,配咗少少蔬菜,成個感覺比較健康。兩款都係蕃茄醬底,食得出係自家調配。另外仲嗌咗蒜蓉包pizza,份量係細份過蕃茄醬底嘅Pizza,當小食一流,批邊脆脆地,配上蒜蓉,超級好食。

首先一半就係啖啖肉,男仔最愛,食肉獸必點嘅款式。

另外一半就係雞肉,配咗少少蔬菜,成個感覺比較健康。

兩款都係蕃茄醬底,食得出係自家調配。

2023-08-18 419 瀏覽
上星期日同朋友係銅鑼灣行街,朋友話銅鑼灣有間pizza夜晚7點後就會大排長龍,趁未有人龍,一於去試下。香蒜芝士焗麵包$138朋友推介香蒜芝士焗麵包必食,蒜香配上芝士真係令人食唔停口,回味無窮。Half n Half Pizza(Canadian 加拿大人同 Meat de Cavemen山洞人啖啖肉)見到Pizza可以揀兩隻唔同味就一於試下,我地就叫左加拿大人同山洞人啖啖肉。加拿大人pizza 個邊有好多黑橄欖,味道唔錯,幾惹味。山洞人啖啖肉pizza個邊真係啖啖肉,用料十足,有滿滿既滿足感。📍Mother of Pizzas (銅鑼灣)地址:銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
香蒜芝士焗麵包$138

加拿大人pizza 個邊有好多黑橄欖,味道唔錯,幾惹味。

📍Mother of Pizzas (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
餐牌店員好好,攞pizza過嚟時會問要唔要Tabasco 等調味料埋單3個人食好飽,garlic cheese bread 食唔曬仲打包左garlic cheese bread d cheese拉絲garlic cheese breadCanadian and My ParmaParma ham好足料所以有少少咸,可能多返d火箭菜會好d!大啡菇好新鮮,好juicy!2個囡都好鍾意食,就得唔餓都食到話好好味,下次會再同佢地食!

餐牌

埋單3個人食好飽
,garlic cheese bread 食唔曬仲打包左

garlic cheese bread

Canadian and My Parma

大啡菇好新鮮,好juicy!

2023-08-12
30 分鐘 (堂食)
  • 香蒜芝士焗麵包
  • Canadian
2023-08-11 927 瀏覽
//05 08 23 晴天🌞13:45 銅鑼灣 禮頓道如果講一個嚟緊最想去嘅國家我好肯定答係:意大利🇮🇹世外桃源嘅五漁村🏠、鄉村莊園嘅托斯卡尼🏞️、天空之城嘅白露里治奧☁️而最最最心動嘅地方就當然係以pizza聞名嘅拿坡里🍕🍕🍕🍕拿坡里pizza 出名中間皮薄 外圍皮厚每塊都需要經過400度以上嘅窯爐高溫烘烤🔥烘烤後 外表會呈現類似豹紋嘅斑點🐆🐆🐆食起嚟口感 外酥內濕、非常Q彈而且每啖都帶有嚼勁🤩!!!*另類特色:當用一般攞pizza嘅手法拎起餅面上嘅材料係會向前滑落🛝Wow!! 呢刻諗起 都已經流晒口水…🤤🤤🤤🤤既然係咁 比個期望自己 希望喺35歲前 能夠踏足意大利🇮🇹好好體驗一次製作拿坡里pizza嘅過程laaaa🤟🏻🤟🏻🤟🏻🤟🏻~~~*會有加一服務費Queen Margherita & Meat de Cavemen 13” 各一半 HKD$229 (連加一計埋落去)—————————————————————————餅皮會有窯爐烘至焦香嘅味道麵團厚薄適中、鬆軟食落去會有陣陣麵粉香而且口感 外酥內濕、Q彈、有嚼勁 食到邊位仲會脆脆哋Queen Margherita會有:水牛芝士、意大
05 08 23 晴天🌞
13:45 銅鑼灣 禮頓道

如果講一個嚟緊最想去嘅國家
我好肯定答係:意大利🇮🇹

世外桃源嘅五漁村🏠、鄉村莊園嘅托斯卡尼🏞️、
天空之城嘅白露里治奧☁️
而最最最心動嘅地方
就當然係以pizza聞名嘅拿坡里🍕🍕🍕🍕

拿坡里pizza 出名中間皮薄 外圍皮厚
每塊都需要經過400度以上嘅窯爐高溫烘烤🔥
烘烤後 外表會呈現類似豹紋嘅斑點🐆🐆🐆
食起嚟口感 外酥內濕、非常Q彈
而且每啖都帶有嚼勁🤩!!!

*另類特色:
當用一般攞pizza嘅手法拎起
餅面上嘅材料係會向前滑落🛝

Wow!! 呢刻諗起 都已經流晒口水…🤤🤤🤤🤤
既然係咁 比個期望自己
希望喺35歲前 能夠踏足意大利🇮🇹

*會有加一服務費

13” 各一半 HKD$229 (連加一計埋落去)
—————————————————————————
餅皮會有窯爐烘至焦香嘅味道
麵團厚薄適中、鬆軟
食落去會有陣陣麵粉香
而且口感 外酥內濕、Q彈、有嚼勁
食到邊位仲會脆脆哋

Queen Margherita會有:
水牛芝士、意大利San Marzano蕃茄、
意大利牛奶芝士、羅勒香草、特級初榨橄欖油

蕃茄醬酸酸哋 芝士奶香味突出
配搭埋羅勒香草、橄欖油
味道清新、非常開胃

Meat de Cavemen會有:
水牛芝士、San Marzano蕃茄、谷巴火腿、
意大利肉腸、美式肉腸、紅洋蔥

食入口啖啖肉 滋味感十足

肉腸味道鹹香 雖然好正
但搶咗唔少 其它配料嘅味道

另外加咗紅洋蔥絲 令pizza提升多一種爽脆口感

整體:唔會過鹹、油膩感唔重
—————————————————————————
2023-08-05
  • Queen Margherita
2023-08-05 5453 瀏覽
之前朋友帶我嚟呢間Pizza店食,我覺得好好食,所以今日帶埋屋企人一齊食。佢雖然喺銅鑼灣,不過喺時代廣場後面,地點唔係好方便,但都成日滿座。喺門口就見到燒Pizza個窯爐,好吸睛,視覺上已經覺得好食。呢度嘅Pizza係可以兩個味道夾一個的,但就收貴那款錢,所以你自己留意吓喇😉。餅底唔係好厚,但又唔係薄如餅乾那種,我好鍾意❤️🍕My Parma (左) $258 + 🍕Summer Of Love 1967 (右) $238➡️My Parma:Parma ham真係唔講得少,好重手、好多,配埋個餅底食一流,我屋企人非常之like👍🏻➡️Summer Of Love:新鮮菠蘿好多汁、好新鮮,配埋火腿、肉腸剛剛好,個批立時冇咁乾、濕濕哋,好fresh😋🍕Crazy Cheese (左) $238 + 🍕Pepperoni Super Saiyan (右) $238➡️Crazy Cheese:呢個為咗滿足小朋而點的,唔知點解小朋友咁鍾意食芝士,不過又係好重手,多到有拉絲效果,得👍🏻➡️Pepperoni Super Saiyan:呢個有私心,我好鍾意美式浴場,我覺得好夾Pizza味道,係大人口味,個

➡️Pepperoni Super Saiyan:呢個有私心,我好鍾意美式浴場,我覺得好夾Pizza味道,係大人口味,個餅底燶燶地,好香👍🏻

❗️重要一提,店家很用心放個Pizza在架上,咁樣可以幫忙散氣,放耐啲個底都唔會濕,保持香脆。係絕對可以再來之小店❤️

午餐
Summer Of Love 1967 $238 (13”)Pizza厚薄適中,唔會薄到好似餅乾咁脆咁乾,麵團咬落仲有筋性,有口感,係出色嘅餅皮👍🏻 餡料有水牛芝士、San Mariano 蕃茄、谷巴火腿、意大利肉腸,足料!再配埋香甜嘅新鮮菠蘿,fresh下,唔易覺得膩之餘,pizza味道本身仲帶點微辣,唔錯!〰️〰️〰️〰️〰食物款式單一,主打pizza ,有少量pasta款同埋好多人都推薦嘅garlic cheese bread,對於2個人嚟講,食一個13吋嘅pizza其實都夠,真係食唔落更多嘅澱粉,如果可以叫一款小食完滿餐飯就好啦,可惜呢度冇小食叫😩 落完單先發現可以Half N Half,下次一定會叫2個味,試多啲款,而且唔會食到口寡寡🤣環境比較幽暗,雖然可能想有情調啲,不過未免黑咗啲🤣 員工態度友善,本來仲以為餐廳以英文為主,點知講廣東話都冇問題,唔洗this this and this thank you 😆〰️〰️〰️〰️〰️食物: 4.5/5性價比: 3.5/5 環境: 4/5服務: 4/5Revisit: Maybe〰️〰️〰️〰️〰️
〰️〰️〰️〰️〰
服務: 4/5
Revisit: Maybe
〰️〰️〰️〰️〰️
2023-08-01 432 瀏覽
真心未食過咁難食既pizza最主要唔係因為辣度 係因為佢乾得黎個批底剩係得大量好苦既麻辣醬 完全無茄醬味 又乾又苦 真係超級難食。 我未寫過食評 今次真係難食到我忍唔住要寫食評有可能佢其他款無咁難食 但依款真無難食到有d過份 兩舊幾水個pizza最後食左兩塊就被迫成個掉左
真心未食過咁難食既pizza
我未寫過食評 今次真係難食到我忍唔住要寫食評
外賣自取
2023-07-30 389 瀏覽
今個星期突然之間好想食pizza但又唔想去Pizza Hut所以我哋今日嚟咗銅鑼灣mother of pizza我試吓改良版嘅拿玻里菠蘿pizza。呢間餐廳唔算太難搵就喺銅鑼灣A出口行5分鐘就到,Menu上邊有好多款Pizza,餐廳好貼心,無論大細款都可以比客人揀兩個口味,我哋今次就揀咗一個愛的夏天1967併超級撒亞人肉腸同埋另外一個山洞人啖啖肉配夜香夏威夷。佢哋嘅pizza薄餅底係用窯爐烤製出嚟,非常煙靭唔會太厚合我口味。雖然拿玻里pizza應該有菠蘿,但係佢哋菠蘿Pizza係用新鮮菠蘿唔係平時嘅罐頭,同其他配料非常夾。mother of pizza好啱一家大細或者三五知己一齊試吓唔同口味一個人係唔會食得晒成個13吋嘅Pizza,推薦大家帶埋朋友家人一齊試吓。

聽聞咗呢間嘢好耐,個個講到好好食。咁啱芝士隠起諗住試下佢。星期六6點幾去到好快有位,用餐時間75分鐘。環境較昏暗,有獨特嘅氣氛但唔係個個啱,我覺得ok嘅但隔離枱要用電話電筒照住嚟睇menu咁好似唔太方便。叫咗個triple mushroom pasta 同half & half 13" pizza (Canadian, Hawaiian) 網上有好多讚呢個新鮮菠蘿嘅pizza,首先讚嘅係菠蘿的確仲好juicy, fresh 嘅。食得出係新鮮唔係罐頭,但個底d ham 極咸。有2種ham mix舖底, 咸到一個新境界。就算食返多汁菠蘿都搞唔掂,食咗一塊頂唔順。另一半嘅加拿大人好少少,但依然係勁咸。底嘅ham mix埋面頭嘅巴馬臣芝士片,又係咸到另一個境界,食完2塊有d頂唔順,放棄了。意粉味道同硬度都唔錯,掛汁嘅。汁稀杰度唔錯,缺點係偏咸。本身淨食意粉都ok嘅但中途食完2塊pizza後食意粉都搞唔掂。重括嚟講唔會有意慾有下次,除非係極重口味人士。
聽聞咗呢間嘢好耐,個個講到好好食。咁啱芝士隠起諗住試下佢。
重括嚟講唔會有意慾有下次,除非係極重口味人士。
Mother of pizza🍕 summer of love1967第一樣要讚嘅係,舖頭唔係用普通焗爐焗pizza,佢係用一個好大嘅火爐去焗pizza,焗出嚟嘅pizza會有少少燶,但還原到係意大利食pizza個種麵粉香味。第二樣讚係雖然係外賣,但返到屋企焗返熱佢都係好食。呢個Pizza底焗出嚟同Pizza Hut唔同,佢食落唔太似麵包。雖然Pizza面用咗意大利人最憎嘅菠蘿,但係菠蘿嘅甜味中和咗肉類嘅鹹香味,成件事無咁漏。不過個意大利肉腸對我嚟講都係鹹咗少少。
Mother of pizza🍕
summer of love1967
第二樣讚係雖然係外賣,但返到屋企焗返熱佢都係好食。
2023-07-22 261 瀏覽
講起Pizza,身邊好多朋友都推介呢間位於銅鑼灣的Pizza店,話呢間pizza即焗即製,好味,所以今晚特登過來試一試。的而且確,經過特別的窯爐而焗成的pizza賣相特別不同,薄餅皮會帶意大利原始風味的感覺,焗得又乾又脆身。一個薄餅,兩邊口味可以揀不同配料,好體貼,啱晒多心、咩都想試的客人。配埋杯酒,整個晚餐就完滿啦!

2022-05-31
2023-07-17 423 瀏覽
Stopped by here with a friend before making our way up to Rugby 7s on a Friday.I would just like to point out that Holland Spicy is very, very spicy. My friend was making fun of the pizza when ordering and wanted to challenge it - safe to say that it really is spicy. Me not being a fan of spicy cuisine to begin with only had a few bites and stuck to the other side... My friend however ate a few pieces and suffered significantly throughout the day while attending Rugby 7s.Been here a few other ti

Been here a few other times to order the regular pizzas, most of them are well done and the quality remains the same. Just a bit on the expensive end but it's a safe pizza choice.
Holland Spicy / Canadian
2023-03-31
10 分鐘 (堂食)
Holland Spicy / Canadian
2023-07-12 724 瀏覽
每當一話想食Pizza🍕, 其中一間朋友必定推薦嘅一定係Mother of Pizzas。今次同朋友叫左外賣,即叫即做。門口仲有個位可以比你睇到整個製造過程。呢度成日都見到有人係門口排隊,所以堂食嘅話記得要訂位。❈ 愛的夏天1967 Summer of Love 1967 HK$238批上既新鮮菠蘿條非常吸睛,食落非常清甜,但唔好誤會 絕對唔係罐頭菠蘿咁既甜。除菠蘿外,其他材料仲有水牛芝士、San Marzano 蕃茄、谷巴火腿、意大利肉陽、辣椒 Infused 蜜糖。呢個批雖然有少少辣,不過以食唔到辣既我黎講,都可以接受既。另外,呢個批既批底比較柔軟而菠蘿比較重,所以如果用手食既話會比較論盡,建議先拎起菠蘿以免跌晒D菠蘿。❈ 加拿大人Canadian HK$238非常惹味,第一眼已經見到個pizza上面舖滿切片蘑菇,另外仲有其他材料包括水牛芝士、意大利 San Marzano 蕃茄、美式肉腸、帕馬森乾酪芝士。批邊又脆又煙韌。非常好食,必食!

Summer  of  Love  1967

❈ 加拿大人Canadian HK$238