2024-04-02 74 瀏覽
之前都經過依間餐廳幾次 今次一於過黎試下😛 座位分左戶外同戶外 咁我地就揀左坐係室內 環境昏暗幾有氣氛☺️🍀澳洲牛肩肉配無花果多士多士好脆口 澳洲牛肩肉牛肉味香濃 有嚼勁 配埋無花果嘅清新 好夾好好食😋🍀蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒上枱嘅時候 一打開蓋望住煙熏散發出黎嘅效果好吸精😉 黑毛豬鞍扒表面鋪滿藜麥 感覺好健康🤣 豬鞍好有咬口 肉味幾濃厚 配埋蘋果粒一齊食 增加口感層次感😍 而且仲有少少煙燻嘅味道 一定要試😚🍀16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵黑毛豬三層肉嘅皮幾香脆 肉質軟嫩 烤得好香🐷 意大利麵嘅醬汁恰到好處 有掛身嘅效果🍝🍀香煎帶子櫻花蝦意大利飯帶子軟嫩 吾會煮到好老影響口感🤤 意大利飯口感岩岩好 飯心有少少咬口吾會太淋😆

🍀澳洲牛肩肉配無花果多士

🍀蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒

🍀16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵

🍀香煎帶子櫻花蝦意大利飯
2024-04-01 82 瀏覽
銅鑼灣蘭芳道有文青感嘅西日Fusion餐廳!佢個裝潢都好現代木系,仲有小盆栽擺設,一入去就好有質感!明太子三文魚米紙卷 $118只係外觀就好精緻!啲米紙卷住新鮮嫩滑嘅三文魚同濃郁嘅明太子,色彩繽紛,脆香外層一口咬落口感超豐富,層次分明😍法式油封鸭腿蒜香意大利麵 $188鴨腿煎得金黃酥脆,啖落超級誘人!鴨肉鮮嫩多汁,再配上蒜香意大利麵微微帶點香辣,十分惹味!🦆🍝香煎帶子櫻花蝦意大利飯 $198帶子好軟嫩,意大利飯軟硬岩岩好,有少少咬口,creamy 得嚟唔會太膩蟹肉牛油果多土 $138牛油果同蟹肉嘅結合,一向都好夾,再加咗蘋果粒同桃,令到綿密口感嘅多士口感添加一點甜蜜💕Signature Americano入口香濃,冰塊無影響咖啡嘅香味🎈MOZY Cafe & Bar🎈銅鑼灣蘭芳道11號地舖

明太子三文魚米紙卷 $118

法式油封鸭腿蒜香意大利麵 $188

香煎帶子櫻花蝦意大利飯 $198

蟹肉牛油果多土 $138

Signature Americano
入口香濃,冰塊無影響咖啡嘅香味

🎈MOZY Cafe & Bar🎈
銅鑼灣蘭芳道11號地舖

2024-03-30 92 瀏覽
一家獨特的西日fusion餐廳。餐廳精心設計的環境,昏暗的燈光和柔和的音樂營造出溫馨又浪漫的氛圍,服務員熱情地迎接我,讓我倍感受到家的溫暖👍🏻👍🏻我迫不及待地點了幾道菜,首先,上桌的是明太子三文魚米紙卷。這道菜的外觀十分精緻,米紙卷著鮮嫩的三文魚和濃郁的明太子,色彩繽紛,一口咬下去,米紙脆脆與三文魚的鮮美完美配合😋接著上來的是法式油封鴨腿蒜香意大利麵。這道菜香氣扑鼻,鴨腿的外皮煎得金黃酥脆,充滿了誘人的脆口口感。鴨肉的肉質鮮嫩多汁,搭配蒜香意大利麵的濃郁醬汁,每一口都讓我愛不釋手😍還有16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵,豬肉肉質鬆軟入味,搭配上彈牙的意大利麵和調味過的蕃茄醬汁,口感豐富多層次😌最後,蟹肉牛油果多士,牛油果和蟹肉的結合讓脆多士的口感變得豐潤滑嫩。每一口都充滿了海鮮的鮮味和牛油果的綿密口感,這是一道意想不到的美味組合,絕對值得一試。

2024-03-25 63 瀏覽
店名: MOZY Cafe & Bar地址: 銅鑼灣蘭芳道11號地舖銅鑼灣站 F1 出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 5/5今日放工黎到銅鑼灣約朋友聚聚🤝,朋友想食西日Fusion菜🍽️同嘆啡☕,就揀左呢間精心挑選黎自世界各地🌏既高質食材既cafe!餐廳採用現代木系裝潢🪵同日系小盆栽擺設🎍,清新宜人✨,文青感十足且打卡位多📸,聽講餐廳仲提供天台包場BBQ添🍢,啱晒約埋三五知己過黎聚餐🥂、談心👩‍❤️‍👩!Latte❤️❤️❤️❤️❤️$46 (H)/$52 (C)餐廳主打咖啡☕️,店員非常貼心會根據你平時中意飲乜💕,先了解你既習慣再為你調配出tailor-made口味😝!係香港真係唔係間間cafe做得到🙅🏻‍♀️!Mozy既咖啡同香水一樣都有前中後調☺️,我地嗌左latte一凍一熱🥤,凍個杯滲透出榛子味🌰,拉低咖啡既苦澀😋,再令咖啡香推出黎☕️!熱個杯呈現堅果調性既餘韻🥜,熱令咖啡更加絲滑到好似奶茶咁🤩!獨特口感既咖啡🤤,回頭率100%🥰!澳洲牛肩肉配無花果多士❤️❤️❤️❤️❤️ $128多士焦香脆口☺️,肉質粉嫰可口🥩,牛味香濃🤤,撒上粒粒新鮮無花果🍏、沙律菜🥬,再加埋黑醋調味🍶,倍感開胃😋!蘋
店名: MOZY Cafe & Bar

地址: 銅鑼灣蘭芳道11號地舖
銅鑼灣站 F1 出口,行4分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 5/5

Latte❤️❤️❤️❤️❤️
$46 (H)/$52 (C)

澳洲牛肩肉配無花果多士❤️❤️❤️❤️❤️

蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒❤️❤️❤️❤️❤️
上枱時用玻璃罩蓋住🙈,打開後充滿仙氣既蘋果木香煙煙霧瀰漫🪵💨,黑毛豬肉質嫰滑🐖,而且豬鞍面鋪滿藜麥🫘,食既時候配上酸酸甜甜既蘋果粒🍎或者南瓜蓉🎃,味道會更富層次感🤤~必食推薦👍🏻!

明太子紅蝦櫻花蝦意大利麵❤️❤️❤️❤️❤️
明太子控黎到cafe點可以唔嗌呢款🤩!兩大隻煎過既紅蝦鋪面🦐,醬汁方面有微辣明太子🐟配上鹹甜櫻花蝦🦐,意粉十分彈牙🍝!非常滿足☺️~

香煎帶子櫻花蝦意大利飯❤️❤️❤️❤️
焦香帶子大大粒鋪面🐚,意大利飯既al dente 又 creamy☁️,粒粒三文魚籽帶出鮮味🐟,配上櫻花蝦🦐令飯粒更具風味,並能提升香氣💨!
2024-03-20 48 瀏覽
成日經過銅鑼灣蘭芳道,都會見到一間好搶眼門牌嘅西餐廳,終於走咗入去試!裡面木系嘅裝修,有家嘅舒服感覺。餐廳主打西日fusion菜,又睇下有咩特別菜式?兩款頭盤都開胃醒神,蟹肉牛油果多士、澳洲牛肩肉配無花果多士,兩款都酸酸甜甜,勁易入口! 蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒,上菜時煙霧彌漫,非常有氣勢,而且份量非常之大,配菜都烤得好出色,配埋蘋果蓉去食味道更有層次,我鍾意!16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵,豬腩完全唔覺得漏!所有食物我都好滿意👍🏻Mozy嘅dinner set 都係由$188-$368,性價比極高!聽講場內仲有個outdoor位可以開小型party,下次一定要帶埋朋友嚟encore!

2024-03-14 68 瀏覽
今日阿仔終於考完試,同老公要出去嘆下。🥂去銅鑼灣原本諗住去利園搵野食,但經過蘭芳道見到呢間餐廳裝修幾靚,可以俾我打卡,價錢亦合理所以見唔使等位一於去試吓,我一坐低唔使講咁多,點返兩杯酒嘆吓先,之後前菜點左澳洲牛肩肉配無花果多士 ,好濃郁嘅牛肉味道,配無花果好夾,前菜份量唔多啱啱好,另外蟹肉牛油果多士,我非常鍾意食,因為除咗蟹肉同埋牛油果之外,今年佢仲加咗少少生果令到感覺好清新,配埋卜卜脆嘅多士,真係好好味。主菜呢份蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒絕對令我覺得驚艷,除咗上枱嘅時候會有乾冰嘅效果,打卡一流,慢煮豬扒好軟淋,仲有好重嘅煙熏味,真係好好味。另外要滿足男人每餐一定要有澱粉質落肚,所以點咗香煎帶子櫻花蝦意大利飯,我鍾意正宗嘅意大利煮法,軟硬到剛剛好,味味濃郁好味。輕輕鬆鬆食咗兩個幾鐘,今晚真係好relex好滿足。

2024-03-12 523 瀏覽
城中沒多少咖啡廳能夠為你製作一杯tailor made coffee ☕️ ,這家算是特例看着咖啡師喜上眉梢地談論著自家製的咖啡☕️,就知道這間咖啡室的咖啡製作絕不會馬虎☕️ Americano 織啡版$38為我度身訂造的一杯冰美式,甘澀味淡,啡中的煎味跟酸味較突出,而且不會因為冰塊溶化而變淡,很難得☕️ Latte 織啡版$51拿鐵類的tailor made 版,入口以啡味為主,榛果味為副,奶味隱約,甘醇的口味相當罕有🍣明太子三文魚米紙卷 $118炸三文魚壽司🍣?外爽內黏的口味相當有趣🐷蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒 $328慢煮的黑毛豬偏瘦,但仍有肉汁,配合蘋果同吃口味不膩,淡淡煙燻香🍝16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵 $168慢煮三層豬腩肉就像中式燒肉般爽脆,亦不會過鞋,茄醬意大利麵解膩開胃🇮🇹🍚香煎帶子櫻花蝦意大利飯 $198口味Creamy的意大利飯加上甜心半熟帶子,簡單卻不單調作為配角的食物沒有馬虎,不俗MOZY Cafe & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道11號地舖

☕️ Americano 織啡版$38

☕️ Latte 織啡版$51

🍣明太子三文魚米紙卷 $118
炸三文魚壽司🍣?外爽內黏的口味相當有趣

🐷蘋果木煙燻西班牙黑毛豬鞍扒 $328

🍝16小時慢煮黑毛豬三層肉意大利麵 $168

🇮🇹🍚香煎帶子櫻花蝦意大利飯 $198
口味Creamy的意大利飯加上甜心半熟帶子,簡單卻不單調

作為配角的食物沒有馬虎,不俗

MOZY Cafe & Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道11號地舖
2024-03-07 98 瀏覽
mozy位於銅鑼灣蘭芳街11號地下鄰近利園一期,銅鑼灣站F出口餐廳有露天位同長檯,方便一班朋友聚會餐點混合左西餐同日本菜既原素好似今日食香煎帶子櫻花蝦意大利飯$198三文魚籽帶出鮮味櫻花蝦令飯粒更有口味同提升香氣澳洲牛肩肉無花果多士$138多士香脆牛肩肉肉汁多,牛味濃郁,肉質嫰滑無花果,沙律菜新鮮加左黑醋調味,非常開胃16小時慢煮黑毛豬三層肉意粉$168黑毛豬腩肉三大塊皮脆唔油膩蕃茄味較酸,帶點微辣中和口中油膩感意粉比較有咬口<蘋果木煙燻西班牙豬鞍$328>上檯時用玻璃罩cover打開後蘋果木香煙煙霧飛出黎,非常有仙氣豬鞍面有藜麥,帶出層次感肉質嫰食既時間加點蘋果粒,味道更濃必食推薦餐廳主打咖啡度身訂做一杯獨特口感咖啡可以苦一點,榛子味重一點,拖脆味多一點等等店員貼心了解你的習慣同喜歡既味道為你調配
mozy位於銅鑼灣蘭芳街11號地下

鄰近利園一期,銅鑼灣站F出口

餐廳有露天位同長檯,方便一班朋友聚會

餐點混合左西餐同日本菜既原素
好似今日食香煎帶子櫻花蝦意大利飯$198
三文魚籽帶出鮮味
櫻花蝦令飯粒更有口味同提升香氣

澳洲牛肩肉無花果多士$138
多士香脆
牛肩肉肉汁多,牛味濃郁,肉質嫰滑
無花果,沙律菜新鮮
加左黑醋調味,非常開胃

16小時慢煮黑毛豬三層肉意粉$168
黑毛豬腩肉三大塊
皮脆唔油膩
蕃茄味較酸,帶點微辣
中和口中油膩感
意粉比較有咬口

<蘋果木煙燻西班牙豬鞍$328>
上檯時用玻璃罩cover
打開後蘋果木香煙煙霧飛出黎,非常有仙氣
豬鞍面有藜麥,帶出層次感
肉質嫰
食既時間加點蘋果粒,味道更濃
必食推薦

餐廳主打咖啡
度身訂做一杯獨特口感咖啡
可以苦一點,榛子味重一點,拖脆味多一點等等
店員貼心了解你的習慣同喜歡既味道為你調配

2024-03-07
  • 煙燻西班牙豬鞍
2024-02-08 98 瀏覽
銅鑼灣週末一定是人頭湧湧,路經外貌很日式fusion小店,看見內裏日式淺木的裝修及光猛的佈置很舒適。點了午餐,款式任選:兩款小小的前菜及自選的一款主菜及咖啡或茶。前菜的炸南瓜餅,很出色沒有油益味及很脆,燒茄子就咸了一點,因為麵豉醬集中一邊一口咬落時,味道很濃,如均勻塗抹會比較好一點。主菜是生薑炒豬肉,豬肉有少少肥,剛剛好😬薑汁清新,配熱騰騰的小烏冬,濃味及淡味配合得很好。店主請留意洗手間,還可以進步一點啊,如門上加個小抅,女士的包包👜就可以有地方安置了,😄。這天突然探訪的小店,感覺大致非常好。還有當天店長小生,雖然很忙地工作、清潔,但也不忘用和藹親切的語氣招待我們食客,要讚哦😄
生薑炒豬肉
2024-02-04
生薑炒豬肉
呢次去咗間咁有名嘅Cafe x Bar,簡直係美食探險嘅一大驚喜!一坐低,就點咗份名聲響噹噹嘅「不是烤餅干的肉山石」。真係一啖嘴,好過癮!肉質嫩滑得嚟鮮香逼人,一啖一啖嘅豬肉片好似融化喺嘴裏,充滿層次感。接住試咗「甜甜圈章魚腳」,外表真係孖實嘅甜甜圈😂😳,一咬落去係外脆內韌,章魚腳加咗啲麻辣粉,微辣得嚟惹味,好想一個箍口都唔停。當然,點少得signature dish「無飯海鮮燉飯」呢?翻譯落嚟就係無米嘅海鮮燉飯🤔。海鮮新鮮嘅唔得了,每一啖都品嘗到食材嘅鮮美。而啲醬汁,濃郁得嚟唔會太過,意猶未盡噃。除咗食物好吸引,裝修都好有feel,都市嘅格調中見到一絲絲自然氣息💚。啲服務員態度親切又友好,做事又俐落。總括嚟講,係個非常正嘅體驗,令人心情舒暢。下次影靚相,一定要約埋成班friend仔過嚟chill下啦!🙌📸

2024-01-23 78 瀏覽
今次行過一間明亮嘅餐廳,就即刻決定入去試吓佢哋嘅XMAS MENU。頭盤嘅煙燻鴨胸真係正,鴨肝醬香滑得滯,同香草多士一齊食,簡直係口口醒神。牛扁胛肉切得薄薄地,帶點咸香,夾埋鵪鶉蛋,嗰滑嘅感覺實在過癮。湯品上,黑松露湯個香味足夠撩撥晒味蕾,啖啖都實在,飲完之後肚子都幾滿足。至於主菜,啲慢煮烤黄油雞根本係重口味鐘意者嘅天堂,啲雞肉腍得嚟唔膩,正到飛起。至於個紅豆白玉厥餅,外層煎得微黃微脆,配啲紅豆,甜得啱啱好,收尾都算係完美。嗰陣候坐喺窗邊食飯,難得喺繁忙嘅銅鑼灣都有種悠然自得嘅感覺,真心唔錯。這餐食得我心情都好咗,下次過嚟一定要再試過!🍽️🎄🎉

這餐食得我心情都好咗,下次過嚟一定要再試過!🍽️🎄🎉
2024-01-03 154 瀏覽
有一次擔任婚禮司儀, 新娘一出場我係台上表演「崩潰式」啜泣, 令新娘喊到妝都溶晒, 真係多得我唔小🫶🏻 嗰位新娘今個月生日啦, 我帶佢去木系小清新風格嘅餐廳慶祝佢18歲生日。餐廳嘅野食賣相好靚,而且味道同質素都超乎想象好食。店員聽到我講「生日快樂」之後,好體貼咁係後上嘅甜品上面加咗祝賀字句,呢個小驚喜令生日飯增添一份人情味,溫暖深心🤍 1️⃣法國蟹膏蟹肉魚籽撻138HKD ✨超香蟹膏啖啖肉2️⃣油封鴨腿意大利麵 188HKD✨從來未食過鴨肉可以咁好食3️⃣明太子紅蝦櫻花蝦意大利麵 188 HKD✨超鐘意呢個汁4️⃣水果窩夫 96HKD ✨手打蛋黃醬Wendy係咁話好食5️⃣Hot Lychee Black Tea 58HKD✨未飲已經香噴噴6️⃣Iced Passion Fruit Soda 58HKD✨入口爆香果味P.S. 因為係店員偷偷地俾驚喜我地所以串錯字,但心意完全收到🫶🏻

1️⃣法國蟹膏蟹肉魚籽撻138HKD ✨超香蟹膏啖啖肉

• 鴨脾意粉
  • 明太子蝦意粉
我一向係MOZY嘅粉絲最鍾意係秋冬天嚟坐去露天位置,就算喺銅鑼灣亦都可以遠離繁囂好耐冇嚟,今日經過過嚟食咗個午餐lunch set 見到有午餐自選可以自行配搭,$80可以揀一款前菜,一款主食再加米飯或烏冬,仲有一杯好味嘅咖啡添其實一向對呢度嘅食物質素都好滿意作為舊客本身都知道呢度嘅嘢食好食之餘,份量亦都好滿足不過今日嚟個lunch嘅份量,令我有少少驚訝🙀雖然我都明白食材,可能偏貴不過個人認為烏冬或米飯嘅份量,如果大啲望落都會冇咁令人驚訝,始終呢個都係lunch set 而不是下午茶 tea set ….. 作為忠心粉絲,希望你哋之後可以作出改善🙏🏻
我一向係MOZY嘅粉絲
最鍾意係秋冬天嚟坐去露天位置,就算喺銅鑼灣亦都可以遠離繁囂
好耐冇嚟,今日經過過嚟食咗個午餐lunch set

其實一向對呢度嘅食物質素都好滿意
作為舊客本身都知道呢度嘅嘢食好食之餘,份量亦都好滿足

不過今日嚟個lunch嘅份量,令我有少少驚訝🙀
雖然我都明白食材,可能偏貴

作為忠心粉絲,希望你哋之後可以作出改善🙏🏻

2023-12-27 184 瀏覽
本人在12月22日下午到餐廳用餐並隨餐下單點了一杯latte並千叮萬囑要改為燕麥奶。因本人身體有炎症 不太適合喝純牛奶,且改燕麥奶需另外加錢。因咖啡到後我先完成餐點再喝咖啡故未能即時發現沒有為我轉燕麥奶,當本人發現時便是喝完後才驚覺是純牛奶。但為時太晚,及後本人詢問男店員是否沒有為我轉燕麥奶。他卻沾沾自喜道是不是純牛奶較好喝。我詢問店員時他的態度是他早就知道沒有轉燕麥奶只是覺得沒有必要知會我,該店員處理事情的態度十分輕挑,若有客人牛奶敏感 事情便非同小可。
Latte
2023-12-22
慶祝紀念
團年飯
2023-12-26 53 瀏覽
有日經過蘭芳道比門口的油封鴨腿意大利麵吸引著進店後內裡環境有格調,坐得舒服。Dirty cat tiramisu latte,先將手指餅沾落latte中,面層的tiramisu cream 好濃好夠味,先吃後喝,最後才慢慢品嚐下層的latte黑魚子醬牛油果吞拿魚他他酥皮撻,外層酥皮非常脆口,一口一件,食材綜合在口腔內,味道十分之配合,令人想多吃一件法式油封鴨腿意大利麵,香港已經沒太多餐廳會做到法式油封鴨腿,還要配上蒜香意粉,油封鴨腿程序複雜,是法國餐中一道經典傳統菜式,鴨腿很酥軟,配上蒜香意粉,完全是一百分芥末三文魚子米紙卷飯,一客四件的米紙卷飯,薄薄的一層脆口米紙包著飯及配菜,入口口感獨特,好脆口,值得一點蘋果木煙燻慢煮黑毛豬鞍扒,上檯時會有一個玻璃蓋著一層薄煙,開蓋時煙霧離漫,未吃已非常吸睛由於是慢煮,黑毛豬鞍扒肉質會較為嫩及淋身,非常厚肉,每一啖都帶著肉感,但不會油膩場內還帶一個露天地方,晚上可以包場燒烤或派對,想不到小餐館內還有這個隱藏的地方
有日經過蘭芳道比門口的油封鴨腿意大利麵吸引著

進店後內裡環境有格調,坐得舒服。

• 油封鴨腿意大利麵