Mr crab嘅出品真係令人回味無窮,尤其shake shake 袋同墨汁意大利燴飯✨✨✨🦀路易斯安那蟹餅蟹餅真材實料以蟹肉制成,外層煎得香脆,再配上沙律醬點綴😚🐚貝類三食拼盤包括:海蜆8隻,青口8隻,翡翠螺4隻,粟米,豬肉香腸及新薯~海蜆好大隻,肉質鮮嫩;青口亦都新鮮嫩滑;翡翠螺口感q彈👍🏼配上檸檬蒜蓉汁香口又惹味(唔辣㗎😋)🦑 墨汁意大利燴飯再點呢個墨味十足嘅risotto,上面有墨魚和🐙八爪魚仔外,再以墨魚粒 加入risotto入面增加口感,飽肚又滿足😍Tiramisu 甜品係不少得嘅項目,Tiramisu以一層層嘅lady fingers 同以Mascarpone 制成嘅cream 制作而成,呢個特別係冇採用咖啡浸過lady fingers~兩個人share份量剛好👍🏼 推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🦀路易斯安那蟹餅
蟹餅真材實料以蟹肉制成,外層煎得香脆,再配上沙律醬點綴😚

🐚貝類三食拼盤

再訪:Yes
  • Seafood Combo
  • Crab  Cake
  • 墨汁意大利燴飯
上星期過灣仔買嘢,夜晚順道再訪喺灣仔已經屹立咗一段時間嘅海鮮餐廳,我哋最主要係想食返佢最出名嘅shake shake海鮮,咁啱見佢有二人海鮮餐,所以就嗌咗🤤 果然水準都依舊保持到,推介俾未試過嘅朋友仔😆🌟 Set for Two $798✨ 龍蝦湯個set包咗個2個湯,我哋都同樣揀咗龍蝦湯,佢呢度嘅龍蝦湯真係超級濃郁!配埋跟湯嘅香草包一齊食,成件事非常意式,正!✨ 黑松露炸薯條前菜我哋就揀咗平時都好鍾意嗌嘅黑松露薯條,佢呢度嘅黑松露醬係真材實料啲,食落特別香🤩 而薯條新鮮炸好,熱辣辣,而且係有薯肉嘅薯條,賣飛佛!✨ Seafood Combo海鮮方面,呢個set可以揀3種,我哋揀咗海蝦、小蟶子同埋原隻去頭魷魚,醬汁方面,我哋揀咗比較人氣嘅檸檬蒜蓉汁😋 店員會親自幫我哋shake勻啲海鮮,海鮮份量幾多下,而且樣樣都新鮮,個人最鍾意係海蝦,同個酸酸地嘅汁好match!仲有啲薯仔同粟米等嘅配菜,就咁食呢個Seafood Combo都飽咗一半🤣✨ 新英格蘭白酒海蜆扁意粉估唔到呢個意粉有咁多海蜆,而且每隻都大大粒,食落鮮甜,而意粉亦有好香白酒味,而且非常Al dente,係我好鍾意嘅口感!整體都

🌟 Set for Two $798

✨ 龍蝦湯

✨ 黑松露炸薯條

✨ Seafood Combo

✨ 新英格蘭白酒海蜆扁意粉

估唔到呢個意粉有咁多海蜆,而且每隻都大大粒,食落鮮甜,而意粉亦有好香白酒味,而且非常Al dente,係我好鍾意嘅口感!整體都好滿足😌

同你一齊搵更多好嘢食😋
2023-09-21 141 瀏覽
好耐冇同閨蜜撐枱腳,醒起之前食過一間西式海鮮袋餐廳,都唔錯~👍🏻🥰就約閨蜜嚟試下啦!!😘😍 今次叫咗個二人餐,本來已經諗住食海鮮袋,咁就唔諗其他main course啦……海鮮袋可以自選海鮮,我揀咗蜆、墨魚仔同小蟶子。啲蜆非常新鮮,好鮮甜!😘👍🏻不過墨魚仔就有啲啲過咗火…冇上次咁嫩滑,但係都非常好味!同辣妹子食飯,梗係要叫辣汁啦,(佢有四款sauce畀你揀,上次已經試過lemon garlic)個醬做得好惹味🥰👍🏻提升咗海鮮嘅鮮味。佢嘅配菜仲有粟米,可以中和一下,食啲蔬菜~💓隨餐仲揀咗虎蝦risotto🦐🍛虎蝦超大隻,risotto入面仲有其他海鮮粒,口感非常好🥰👍🏻👍🏻👍🏻餐湯兩個都叫咗龍蝦湯,好香濃惹味,配湯嘅麵包都好好食!🥖🥣Appetizer叫咗蟹餅,好濃嘅蟹味,好香脆。佢除咗餐飲之外仲跟咗兩杯house wine,食海鮮梗係襯白酒啦🍸🍸其實個餐份量都幾豐富,兩個女人食到捧住個肚!🤣🤭🥰👍🏻👍🏻

自選海鮮袋(隨餐三款)

虎蝦risotto

餐湯兩個都叫咗龍蝦湯,好香濃惹味,配湯嘅麵包都好好食!🥖🥣
龍蝦湯配麵包

Appetizer叫咗蟹餅,好濃嘅蟹味,好香脆。
路易斯安娜蟹餅

其實個餐份量都幾豐富,兩個女人食到捧住個肚!🤣🤭🥰👍🏻👍🏻

2023-09-14
自選海鮮袋(隨餐三款)
虎蝦risotto
龍蝦湯配麵包
路易斯安娜蟹餅
2023-09-20 116 瀏覽
同同事lunchtime 想坐得舒服、食得舒服d,就去呢間海鮮餐廳。lunch set大約$150左右,包湯同沙律,水準都算唔錯。當日個soup係南瓜湯,味道好濃。另外salad嘅菜爽脆。🐷慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁$188-外層好有碳香grill味道,入面啖啖肉,肥瘦均勻,配上甜甜醬料,味道不錯 -另外仲有燒菠蘿配菜,甜得來夠 juicy🐟香煎白𩶘魚配日式麵豉汁$158-魚肉白雪雪煎得香口唔會乾,配上日式麵豉汁調味夠特別,旁邊仲有薯仔粒粒見到其他人食burger都好吸引,下次再來食~

🐷慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁$188

-另外仲有燒菠蘿配菜,甜得來夠 juicy

🐟香煎白𩶘魚配日式麵豉汁$158

見到其他人食burger都好吸引,下次再來食~
2023-09-19 68 瀏覽
今日收工去左港島區搵食,朋友見我前幾日食海鮮食得咁滋味,決定再回訪! Mr. Crab by The Captain's House!🌟今次去左灣仔分店,位於莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖港鐵灣仔站B2出口行約3分鐘就到,真係唔使行好遠。🚶‍♀️🚇我哋揀咗佢嘅二人套餐,首先係海鮮combo。佢哋特別使用了Shake Shake袋,將新鮮的海蝦、青口和海蜆跟特製的調味料放入袋中,然後搖晃均勻,令每一片海鮮都均衡地沾滿美味的調味料。🦐🦪🦪海鮮combo我地揀左海蝦,青口,海蜆,好有驚喜,配上特配醬汁,鮮美的肉質充滿了濃郁lemon Garlic Sauce,為整個海鮮combo增添了一道清新的風味😋🍷 飲品:我地揀咗白酒同汽酒🦞 湯:分別揀左龍蝦湯,濃郁香滑,龍蝦味道十足,再嚟就係黑松露野菌忌廉湯,香氣撲鼻🦞🍲🍗 小食:特別推薦佢哋嘅脆炸雞翼,啖啖鮮嫩多汁,再蘸埋蒜香蜜糖汁,好香口🍗💥🍝 意粉:我地試咗溫泉蛋肉醬意粉,溫泉蛋煮得剛剛好,切開時嘅濃稠蛋黃流出,加上肉醬嘅鮮味,好吸引!

2023-09-17 71 瀏覽
今日放工去左灣仔利東街附近非常出名嘅Mr. Crab by The Captain House食海鮮大餐🤤因為menu太多選擇,懶得諗所以就叫左個Set dinner for 2,份量夠多又好食!首先,餐飲方面可以叫紅/白/有氣酒,另外叫汽水都可以,選擇都頗多。然後湯方面,有龍蝦湯同埋黑松露野菌忌廉湯,兩款湯都非常濃味!前菜我地就揀左黑松露薯條,薯條感覺係新鮮即炸,好好味🤤而重頭戲Seafood Combo方面,可以揀3款海鮮。我地就揀左海蝦、馬尼拉蜆同埋藍青口。而醬汁方面,我地就揀左微辣嘅蒜蓉口味。海鮮份量比想像中多同埋入味,每款都好有鮮味,食極都仲有!最後仲有一個主食,我地就叫左白酒海蜆扁意粉。意粉炒得乾食但有香濃嘅酒同蒜香味,每粒蜆肉都大大粒,咬落去好多汁!總括而言,食物質素同價錢成正比,服務都好好,幾細心性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

總括而言,食物質素同價錢成正比,服務都好好,幾細心

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-09-15 53 瀏覽
呢一間位於灣仔嘅餐廳人氣好高🌟,今日去開附近就即刻試下啦🥳Set For Two $798Main: 香煎美國肉眼肉眼扒揀左medium rare😻,火候控制得啱啱好,而且牛肉味好濃郁,配上好嫩滑嘅口感真係無敵😋Soup: 龍蝦湯、黑松露野菌忌廉湯我自己更加鍾意佢地嘅龍蝦湯🤪,絕對係真才實料😝。黑松露野菌忌廉湯黑松露都好香濃,而且加左忌廉更加creamy😙Appetizer: 脆炸雞翼(蒜香蜜糖汁)雞翼炸得好香脆,而且醬汁都好惹味😌Pasta: 新英格蘭白酒海蜆意粉呢一個意粉海鮮味好濃郁😎,而且海蜆都有好多隻,鮮味十足🔥Sparkling Wine
呢一間位於灣仔嘅餐廳人氣好高🌟,今日去開附近就即刻試下啦🥳

Set For Two $798
Main: 香煎美國肉眼

Soup: 龍蝦湯、黑松露野菌忌廉湯

Appetizer: 脆炸雞翼(蒜香蜜糖汁)
雞翼炸得好香脆,而且醬汁都好惹味😌

Pasta: 新英格蘭白酒海蜆意粉
呢一個意粉海鮮味好濃郁😎,而且海蜆都有好多隻,鮮味十足🔥

Sparkling Wine
2023-09-04 82 瀏覽
上次試完尖沙咀的Captain's House, 今次一於試試同一集團,位於灣仔的Mr. Crab。我最喜愛懶人奉行的點餐法~點了set dinner for 2:1) Seafood Combo (choose 3 ) ~光顧這店當然要食shake shake海鮮袋吧!今次我和爸爸選擇了海蝦、藍青口及翡翠螺。醬汁方面,我們挑選了lemon pepper sauce。和尖沙咀店一樣,除了以上三款海鲜,海鮮袋內還有薯仔,腸仔及粟米。醬汁帶點微酸,感覺清新特別。三款海鮮都十分新鮮,size亦大隻,尤其是翡翠螺,稱得上是珍寶級呢。2)龍蝦湯 ~湯頭濃而不膩,伴以熱辣辣,脆卜卜的香草麵包,非常美味。3)路易斯安娜蟹餅~蟹餅足料,有一梳梳蟹肉在內,鮮味無窮。4)黑松露燒烤菇意大利飯~意大利飯充滿黑松露味道,飯內佈滿蘑菇,飯亦做到al dente。總括來說,餐廳服務食品皆有水準,和尖沙咀店同樣高質。
3)路易斯安娜蟹餅~蟹餅足料,有一梳梳蟹肉在內,鮮味無窮。
總括來說,餐廳服務食品皆有水準,和尖沙咀店同樣高質。
2K
2023-09-03 79 瀏覽
美式海鮮百寶袋品嚐海鮮 老竇老媽子鍾意傳統蒸魚炒蟹白灼蝦 我嘅「飛佛」係呢間海鮮專門店🤩😋 用cajun加甘辛香料 sell嘅係美式紐奧良風味烹調-🍽️二人晚市套餐 $798 🍽️除咗海鮮 套餐跟餐湯前菜 仲有餐酒🍸🍷-🥘三款自選海鮮 我揀龍蝦仔🦞蜆肉🦪大蝦🦐 配zesty嘅 lemon pepper sauce 放喺大袋裏面shake shake 海鮮有檸檬香草牛油味焗薯🥔粟米🌽雖然係配菜 一樣其味無窮-🍄Baked Portobello大啡菇上面有釀蟹肉 再用小型鐵板保持溫度 溶車打芝士醬🧀 好鬼鹹香滑溜呀😝-🥣黑松露烤菇意大利燴飯今晚一於食菇食到夠😙 risotto柔韌濕潤 每啖都充滿馥郁菇香-📍Mr. Crab by The Captain's House灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
美式海鮮百寶袋

今晚一於食菇食到夠😙
risotto柔韌濕潤 每啖都充滿馥郁菇香
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2023-09-02 79 瀏覽
之前已經食過呢間餐廳嘅lunch,就係覺得味道都幾好,所以就想再過嚟試多次晚餐,果然冇令🖤黑白配⚪️失望🙍🏻芝士蟹肉焗意大利燒烤菇 $128呢個燒烤菇一切開一半嘅時候勁多蟹肉滿瀉出嚟,然後亦都有rich 芝士味🧀,啖啖🦀️蟹肉挪威三文魚他他 🍣 $148 三文魚他他做開胃菜一流Seafood Combo A $418餐廳最出名嘅就係海鮮袋,呢個海鮮袋組合可以俾你揀三種自選海鮮,我哋就揀咗蜆、海蝦🦐 同埋鮑魚仔,佢個蜆肉有8至10件,海蝦都係,鮑魚就有三隻 ,然後仲可以俾你自選醬料添,黑白配就揀咗餐廳signature sources 嘅薑蒜蓉汁,仲可以自選辣度,我哋就揀咗小辣 🌶️ ,職員會喺你面前即場幫你搖好個海鮮袋,將入面嘅海鮮同埋醬汁撈勻,完全釣到個海鮮味出嚟🥹🤤成件事惹味又過癮,每一個海鮮都有好重嘅蒜蓉辣味,新鮮又可口,仲有粟米、薯仔同埋腸仔做配料,完全唔使驚食唔飽🤣海膽忌廉汁蟹肉蟹籽闊條麵 🍝 $258個闊條麵好掛汁完全係吸收到個海膽忌廉汁嘅精華,佢呢個海膽個味道唔算話太濃,所以食落去唔會腥,仲會甜甜地連埋個忌廉汁食落去出奇地夾,蟹肉做闊條麵嘅配料食落creamy 得黎唔會覺得好膩

芝士蟹肉焗意大利燒烤菇 $128

挪威三文魚他他 🍣 $148
三文魚他他做開胃菜一流

Seafood Combo A $418

海膽忌廉汁蟹肉蟹籽闊條麵 🍝 $258

Tasteful Lady $68
益力多士多啤梨同埋梳打整成嘅Mocktail ,味道有驚喜喎,值得一試🍹

Witty Guy $68
2023-08-27 78 瀏覽
今晚想食海鮮,我們選了在灣仔的這間Mr. Crab by The Captain’s House。餐廳在2樓,樓梯位及周圍的裝修很有風格,周圍都是打卡位。給人的感覺很chill很有格調。我們選了Set Dinner menu 二人餐,有海鮮袋、前菜、pasta和飲品。我們選了以下菜式:首先是Seafood Combo,有3款海鮮可供選擇。醬汁方面,我們選了檸檬牛油汁。我們選擇了海蝦、小墨魚仔和藍青口。海鮮經店員搖一搖,每件海鮮都沾滿醬汁,很入味。海蝦鮮嫩多汁,小墨魚仔鮮美彈牙,藍青口則帶有濃郁的海洋風味。搭配著檸檬牛油汁,有一種清新的酸爽感,使海鮮更加美味。接下來是餐湯,我們選擇了龍蝦湯。龍蝦熬煮出的湯底很濃郁,配著鬆脆的餐包,很開胃。前菜是芝士蟹肉焗意大利燒烤菇。芝士、蟹肉和燒烤菇互相配合,有很豐富的口感和層次。芝士的香濃與蟹肉的鮮甜相互輝映。我們選擇了黑松露燒烤菇意大利飯。Risotto中加入了黑松露和燒烤菇,使得整道菜散發出豐富的香氣與口感。意大利飯軟糯入味,黑松露的香氣濃郁,燒烤菇的十分有嚼勁。整頓海鮮餐十分好吃,我們都十分滿足。餐後還在餐廳打卡。一個豐盈的晚上。

同朋友慶祝生日,呢間都係慶生首選。由門口去到上層餐廳已經好有海鮮🦞主題感~ 2個人坐4人卡位好闊落,點份$798既2人餐,已經包括散點$418三款既海鮮袋,連埋小食、main course,仲可以點2杯酒,幾抵食~ 🦞龍蝦湯,味道唔咸,香濃龍蝦味,跟埋烘過既意式麵包,酥香軟軟!🍴芝士蟹肉焗意大利燒烤菇面層鋪滿芝士,芝香惹味 啡菇大大隻,切開蟹肉脹卜卜份量足,🐙海鮮袋自選3款海鮮,點左青口、BB魷魚、海蜆配上Lemon Pepper醬汁,味道清新,有夏日感覺,開胃不膩! 店員ShakeShake搖勻海鲜袋,開袋蒸汽充滿香氣。海鮮份量足,仲有腸仔、鮮薯、粟米配料,食材掛汁。清香檸檬味,加上胡椒提鮮效果,海鮮尤其鮮甜嫩滑,配white wine 真係prefect match 🥂🍴新英格蘭白酒海蜆扁意粉大隻海蜆,意粉直接以Pan上,面層放番紅花點缀,意粉充滿濃厚海鮮風味。麵管彈牙有質感,吸收左蜆肉咸香原味道,調配上橄欖油、蒜粒同BB茄,入口香辣惹味。
同朋友慶祝生日,呢間都係慶生首選。
由門口去到上層餐廳已經好有海鮮🦞主題感~

2個人坐4人卡位好闊落,

🦞龍蝦湯,味道唔咸,香濃龍蝦味,
跟埋烘過既意式麵包,酥香軟軟!

🍴芝士蟹肉焗意大利燒烤菇
面層鋪滿芝士,芝香惹味
啡菇大大隻,切開蟹肉脹卜卜份量足,

🐙海鮮袋

店員ShakeShake搖勻海鲜袋,開袋蒸汽充滿香氣。

🍴新英格蘭白酒海蜆扁意粉
新英格蘭白酒海蜆扁意粉

新英格蘭白酒海蜆扁意粉
    Seafood    Mr. Crab by The Captain's House, Hong Kong  ;Mr. Crab welcomes diners with a relaxed and rustic ambiance that exudes coastal charm. The nautical-themed decor, paired with wooden furnishings and marine-inspired accents, creates an inviting atmosphere that complements the seafood-focused menu. The casual vibe is perfect for a laid-back meal with friends and family. Seafood Combo  ;The Seafood Combo is a feast for seafood enthusiasts. The platter showcases a delightful assortment of

Seafood Combo  ;
showcases a delightful assortment of fresh catches from the sea,
including succulent crab, tender shrimp, and juicy clams. Each piece is
thoughtfully cooked to preserve its natural flavors .
The Japanese Style Pan-fried Silver Cod  ;
The Japanese Style Pan-fried Silver Cod is a symphony of flavors that
transport you to the shores of Japan. The cod is perfectly cooked, with a
 crispy exterior that gives way to moist and flaky flesh
 Lobster Soup  ;
 Lobster Soup is a testament to the restaurant's commitment to
celebrating the sea's bounty. This rich and flavorful dish invites
diners to indulge in the decadence of lobster while enjoying a bowl of
comfort and elegance.
2023-08-04
宵夜
2023-08-19 2654 瀏覽
終於完成工作既星期五,係時候需要食好西來慰勞自己一下。Happy Friday…Let’s Get the Party❤️吃海鮮飲白酒的一個晚上,推介位於灣仔利東街《The Captain House》以海鮮為主,深信耳熟能詳。The Crab 的牆磚或枱布完全是有格調,樓高兩層的關係,不同區域都有很多打卡地方,絕對是Chill & Relax的地方。餐牌上有2人Set for Dinner $798 有前菜、主菜、湯、意粉、白酒或紅酒等。Soup有兩款湯包括有黑松露野菌忌廉湯·龍蝦湯,前者忌廉湯味強烈並配有松露香好Creamy,後者有龍蝦湯熱騰騰底下沒有半點猩味,內含龍蝦仔滿有口感。Appetizer小食有幾款選擇,個人都是鍾情路易斯安那蟹餅,蟹餅滿滿蟹肉的味道,令人無法抗拒的感覺。Set for Dinner $798海鮮配上白酒其實真係一個唔錯的選擇,有多款海鮮任你揀包括有:海蝦、馬尼拉蜆、小龍蝦、翡翠螺、藍青口、海蜆、原隻去頭魷魚等,另外有四種的醬汁選擇。常中我選擇了Mussel & Prawn & Squid ,另外醬汁有Lemon Garlic Butter,一上桌相當吸

Soup

Appetizer

Set for Dinner $798
常中我選擇了Mussel & Prawn & Squid ,另外醬汁有Lemon Garlic Butter,一上桌相當吸晴,店員將袋中的海鮮搖動下醬汁立即變得均勻,吃落去海鮮吸入檸檬蒜蓉牛油汁,入味無比。底層更有薯仔及司華力腸都幾飽肚。

Pasta or Ritsotto
溫泉蛋肉醬扁意粉頂層的蛋串破後呈流心的效果,絕對地慘入沾滿肉醬的扁意粉,滿滿口感不錯。
2023-07-16
2023-08-19 81 瀏覽
一直想試好耐 終於同朋友夾到時間一齊食😍 我地叫左個二人餐 夠飽又好食😋🍀餐湯餐包餐湯揀左龍蝦湯 口感偏稀身少少 但味道都夠濃郁😉 餐包點一點龍蝦湯 味道層次感吾同晒🤣🍀海鮮拼盤我地楝左小龍蝦🦞 海蜆 同埋小墨魚仔🦑 檸檬牛油汁🍋 小龍蝦好新鮮 肉質好彈牙 再點一點啲汁再食 更加鮮甜🤤 蜆肉吾夠大粒 如果大粒啲會更加好🥹 小墨魚仔夠大隻 夠晒彈牙好好食☺️🍀脆炸雞翼蒜香蜜糖汁吾會太甜 配雞翼好夾🤩 而且炸得好酥脆可口 口感好好😉 雞翼夠大隻 啖啖肉好開胃 😜🍀黑松露燒烤菇意大利燴飯好有驚喜 食落有另一種後勁 想知係點就要試下啦😎 味道好濃厚 每啖都好入味 必試🥰

🍀餐湯餐包

🍀海鮮拼盤