2018-04-06
是日為小弟生日, 所以一早計劃好到海洋公園遊玩慶祝. 而入去玩之前當然係外面醫飽個肚先啦!今次選既餐廳係女朋友工作地點附近的中信大廈, 由於係假日既原故所以是日我地兩個人包場餐廳走黑白簡約既風格 今次獲安排靠窗卡位, 景觀十分開揚, 配合柔和既陽光, 坐得十分寫意我們點了兩個set lunch, 分別係Fish and Chips 同埋 ribeye steak. Set lunch有餐湯餐包, 主菜, 餐茶同雪糕. 是日餐湯係番茄湯. 個湯好濃身唔會水汪汪而且酸度亦適中, 很有水準亦令我對主菜更有著一份期待. 餐包是長身蒜蓉包, 包身哄得剛剛好, 脆身又不會過了火Fish & Chips: 魚柳炸得外脆內軟無油膩感, 用料很新鮮食唔到任何腥味. 伴碟薯條亦得很出色, 唔知點解我總覺得帶有一點點甘薯既甜味. Prime Ribeye Steak: 終於到我最期待既肉眼扒喇~ 呢度既牛排係採用美國進口牛肉, 肉嫩多汁, 肉同脂肪既比較適中, 食起上黎真係唔使點汁, 因為本身牛既肉味已經好出, 加少少salt調味已經好好食. 一個字: 正! (題外話: 唔知大家有無覺得塊牛排有點似一隻恐龍
餐廳走黑白簡約既風格
Prime Ribeye Steak: 終於到我最期待既肉眼扒喇~ 呢度既牛排係採用美國進口牛肉, 肉嫩多汁, 肉同脂肪既比較適中, 食起上黎真係唔使點汁, 因為本身牛既肉味已經好出, 加少少salt調味已經好好食. 一個字: 正! (題外話: 唔知大家有無覺得塊牛排有點似一隻恐龍呢?)
最後就以咖啡同haagen-Dazs既雪糕為這生日午餐劃上完美的句號