2018-10-28 388 瀏覽
I went to have dinner with my wife, we orderedSpicy papaya salad, Yellow Curry with chicken and a bowl of rice. For the drinks we ordered whiskey sour cocktailThe salad was fresh but tooo spicy and the turmeric in the curry was overpowering every other flavor.I would not recommend this place to anyone, try at your own risk.

2018-10-28
2018-06-04 794 瀏覽
入開東涌玩水, 找新野食...當然係一個不可缺少的環節, 夏日炎炎要剌激脾胃, 今次朋友揀來這間在她朋友圈口碑不錯的泰菜, 但上OR 睇啲 comment 又好似麻麻, 食過先知。店鋪不大, 十張枱內, 裝修有泰feel, 座位也頗闊落舒服。供應一般大路泰菜熱屎辣辣每人先來一個椰青涼快一吓肚仔先再來一碟醒胃前菜 ~ 酸辣無骨鳳爪 ($68), 個酸辣汁調配得不錯, 酸辣均衡惹味, 加埋大量生洋蔥、芹菜及芫茜等香料, 頗香口。肉碎生菜包 ($68)肉碎味道比較單一, 我只係食到辣味、酸味及魚露, 一舨。金不換肉碎茄子 ($68)大部份鐵板食品都係偏油, 呢碟也不例外, 味道例也不錯, 金不換下得夠, 肉碎炒得鹹香。鹹魚炒芥蘭 ($78)有點油, 用梅香鹹魚, 鹹香惹味, 整道菜略嫌鹹了些。燒豬頸肉 ($68)爽口又香口, 拈佢個泰式魚露辣醬汁, 冇得輸的食物。泰式炒飯 ($98)呢個泰式炒飯反而冇乜特別, 只係用大大片嘅豬肉片炒飯, 飯粒偏軟, 味道也不突出。食完餐飯, 整體又覺得不差, 味道中規中矩, 服務員也殷勤有禮貌, 價錢亦算合理, 我哋坐梳化位, 又闊落又舒服, 檯與檯之間空間

供應一般大路泰菜

熱屎辣辣每人先來一個椰青涼快一吓肚仔先

酸辣無骨鳳爪 ($68)
肉碎生菜包 ($68)
肉碎味道比較單一, 我只係食到辣味、酸味及魚露, 一舨。

肉碎生菜包 ($68)

金不換肉碎茄子 ($68)
金不換肉碎茄子 ($68)

鹹魚炒芥蘭 ($78)
有點油, 用梅香鹹魚, 鹹香惹味, 整道菜略嫌鹹了些。
鹹魚炒芥蘭 ($78)

燒豬頸肉 ($68)
燒豬頸肉 ($68)

爽口又香口, 拈佢個泰式魚露辣醬汁, 冇得輸的食物。

泰式炒飯 ($98)
泰式炒飯 ($98)

食完餐飯, 整體又覺得不差, 味道中規中矩, 服務員也殷勤有禮貌, 價錢亦算合理, 我哋坐梳化位, 又闊落又舒服, 檯與檯之間空間感也充足, 大家都覺得可以返兜的一間食店。
2018-04-28 382 瀏覽
Not many people, good environment. Salad was super spicy, but delicious, beef, tomato included. Thai noodles was tasty, not too dry. Mango lassie was creamy but mango taste not strong. Curry not spicy, full of meat, worthy to try.
2018-03-28
2017-12-18 489 瀏覽
I went there with my family including my hubby, my son and my new born girl. I tried to feed my girl with milk and she cried for around 10 mins. I understood that some people may feel annoying while baby cried but I do feel people should respect another. We were invited to check the bill after they heard my baby cried and I felt very disappointed of their service. The food of this restaurant is okay but we won't visit again.
題外話/補充資料: no
2017-12-17
  • no
2017-10-16 373 瀏覽
上星期六東涌三美連同身邊的最愛相約吃了一場泰午餐,選了在藍天海岸的My Thai Bar & Restaurant大擦一餐! 星期六那天天氣還是熱焗得很先整番杯荔枝香茅梳打清爽一下先,而車爸爸就揀了泰式奶茶 聽他說奶茶味道十分不錯呢! 食泰國菜當然唔少得冬陰功吧!內有不少大蝦而且十分之足料,味道香辣惹味酸辣度也恰好我蠻喜歡這味道呢! 接下來還有香辣醒胃的青木瓜沙律,另外為了相就吃不了辣的車爸爸點了一個餐廳推介的辣椒膏炒花甲,辣椒膏味道偏甜不辣口,不過這汁醬跟花甲有點兒格格不入的感覺,可幸花甲夠肥美鮮甜又冇沙都算有一點安慰吧! 接著亦是餐廳推介的蠔仔鐵板煎蛋,做得非常香口雞蛋沒有過老,蠔仔粒粒肥美雖然唔算十分鮮甜但已算不錯了! 有個世紀黑洞在當然要點些飽肚的粉麵先來一客泰式炒河,粗身河粉炒得乾身香口但我就略嫌河粉太少料太多了! 另外一份係豬頸肉金邊粉呢個味道沒有十分突出,但內裡的蘿蔔就十分入味好吃呢。 最後更點了一客泰式燒雞還記得上一次來吃的時候驚為天人這次重溫亦是覺得美味非常呢!燒雞醃得十分入味,完全不需點任何醬汁已經十分好吃呢!

2017-10-14
午餐
2017-10-12 292 瀏覽
The pad Thai has no taste and so was the pineapple fried rice. not worth the expensive pricing at all. I don't recommend it to anyone.the price is too high and the quantity was so little .
外賣送餐
2017-09-24 1015 瀏覽
在小弟飲食生涯中,海南雞可算是其中一款經常吃到的項目。馬來西亞的、新加坡的、泰式的、海南的,各有千秋。有人說要看一道海南雞飯正不正宗,見微知著,只要看它的醬汁就可以,尤其是馬來西亞及新加坡式的黑醬油。若果是泰式街頭那種,吃風味,廿元八塊細細碟,沾沾辣汁吃,過癮。 昨晚在港吃到的滑滑「泰式無骨海南雞」$98,例牌上 凍食,廚師將它輕醃得不錯,似在曼谷街頭吃到的,也可點辣汁。明白是冰鮮雞,廚師弄得不錯,皮下沒有那層肥雞油,雞皮薄脆口感似海蜇,平日甚少吃雞皮的我也照食可也。 「蒜蓉椰菜苗」$78 一道經典泰國家常菜,用爽脆椰菜苗來吸蒜與鑊香,比它的飛天通菜更好吃。 這裏的好處是可以點隔離小酒館的飲品及菜式,兩個都是同一老闆。 「水牛城雞翼」 好耐都冇食過正宗的 bufferlo wings,懷念去美國旅行時吃到的,這個算是弄得不錯,有西芹條及 blue cheese,也是 extra spicy 版,爽。 此店,絕對是商場以外的選擇。

昨晚在港吃到的滑滑「泰式無骨海南雞」$98,例牌上

「蒜蓉椰菜苗」$78

「水牛城雞翼」

此店,絕對是商場以外的選擇。

2017-08-24
  • 泰式無骨海南雞
  • 蒜蓉椰菜苗
今日離開東涌市中心商場範圍,行入映灣園屋苑 原來入面都有d小店。 東涌係一個比較“國際化”嘅屋村, 有啲泰國人啦韓國人啦會係度開餐廳。 今日我哋就搵咗一間泰國餐廳食lunch.見佢lunch menu都係一啲西餐, 於是我哋就叫A la carte泰菜!泰式炒貴刁, 啲蝦大大隻, 酸辣味適中, 炒粉夠乾身, 幾好食!椒鹽雞, 有啲避風塘feel 係幾嘢味, 只係略然唔夠乾身。食泰菜梗係要飲珍多冰啦。 呢度嗰個珍多冰有 大樹菠蘿肉, 成個飲品有啲似smootie。 唔係好似出面嗰啲糖水溝椰漿咁流! 堅係幾好飲環境方面都唔錯, 竟然落大嘅玻璃, 日光夠! 可能唔係本地香港人主理, 冷氣就唔係開到好大, 加上開咗大門有啲新鮮空氣流通, 我就覺得幾舒服啦!

椒鹽雞, 有啲避風塘feel
係幾嘢味, 只係略然唔夠乾身。

食泰菜梗係要飲珍多冰啦
堅係幾好飲

2017-06-17
  • 泰式炒貴刁
2017-06-10 761 瀏覽
到晚上便相約好友在東涌晚餐,選了這間My Thai Bar 泰國餐廳,早已聽聞這餐廳質素不俗,吃過果然十分有驚喜先點了Oli喜歡的泰式柚子大蝦沙律,柚子清甜冇澀味大蝦肉質亦挺爽,吃得大家滿心歡喜。 泰國菜中我最喜歡就係泰式生蝦,可惜這兒用上虎蝦沒有草蝦那般爽脆鮮甜,而生蝦汁尓非我喜歡的類型,但伴旁的苦瓜就十分好吃爽脆甘甜好味道。 明爐烏頭亦做得十分出色,湯汁鮮甜香口又足料,烏頭魚亦肉質紮實冇腥味,絕對值得一吃喔!下次同車公公婆婆來吃先得! 還有泰式炒河可惜忘記了影相,炒得香口味道恰好有質素,最後侍應還跟我們推介燒雞,那便點了半隻果然冇介紹錯!燒得香口肉質嫩滑連雞胸也不鞋口,味道剛好不須任何醬汁也好吃非常。 最後點多一個芒果糯米飯,這兒用的是白糯米加紫色糯米(其實即係蝶豆花)所以呈現紫藍色,糯米煮得質感恰好,芒果都好香甜味美,可惜敗在椰汁我覺得有點過鹹,如果唔係都幾完美㗎!

2017-06-04
2017-06-03 311 瀏覽
散步時候發現這家泰國餐廳 平時一直很愛泰國菜的我忍不住去試了一下味道點的是一般情況下不應該會出錯的泰國綠咖喱(雞肉)結果上來時候看到顏色我就知道不能期待味道了⋯之前也吃過泰國朋友做的正宗綠咖喱 顏色是稍微深一點的綠色 結果這家餐廳端上來的可以看出綠咖喱是用不正宗的綠咖喱做出來的喝下去第一口就覺得辣度、咖喱和椰香的濃度差了很多雞肉也不知怎麼回事 很不新鮮 有一股味道 總之是非常失望的一餐 服務員的服務也很一般 經常是我想點餐卻要等很久才能看到他走過來
點的是一般情況下不應該會出錯的泰國綠咖喱(雞肉)
結果上來時候看到顏色我就知道不能期待味道了⋯
喝下去第一口就覺得辣度、咖喱和椰香的濃度差了很多
雞肉也不知怎麼回事 很不新鮮 有一股味道
總之是非常失望的一餐
2017-05-17 315 瀏覽
黎生對My Thai不存好感,這個集團在東涌區內已擁四店,其水準不穩定是一個仍沒有解決的問題,特別是Amante,當你要吃六成熟的牛扒時,可以給你三成,但某天卻可以很好吃,這店年前的日與夜,黎生也曾光顧,近年已沒有再踏足了。母親節的晚上,My Thai不用久等,便吃。碰巧Amante那位肥佬店長為我們落單,原本我們想吃大蝦粉絲煲,但店長極力推薦肉蟹,並只收蝦的價錢。蟹煲上桌,打開煲蓋已很香了,蟹蓋內的膏被黎太和女兒分享,我先來一口粉絲,入味,再來蟹肉,肉質結實,蟹味鮮而濃郁,讓我勾起數十年前在新加坡吃過的美味。蟹拑也很大隻,確不錯,肥佬這次沒介紹錯。粉絲越吃味越濃,唯吃到底那些極咸,是為美中不足。牛扒尚可,靠沾其泰式醬油才更惹味,雞肉金邊粉中的金邊粉偏硬,雞肉嫩滑美味,炒通菜則沒什麼特別。以三百元左右的價錢吃這個蟹煲,蟹估計有斤幾重,蟹腳也有點肉,算是合理價錢,重點是好吃,唯下次光顧此店會否吃回這個滋味?天曉得了。

母親節的晚上,My Thai不用久等,便吃。

2017-05-14
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
2016-01-21 2036 瀏覽
在東涌市中心同時經營泰式餐廳「Sugar & Spice」和西菜「Amante」的公司,繼兩店之後,約於年多前,將餐廳版圖伸延至私人屋苑藍天海岸之內,新餐廳名為「My Thai」。「My Thai」與前兩者的最大分別是面積較寬敞和價位相對較高。起初以泰菜為主打,其後再增設西菜,所以「My Thai」可說是「Sugar & Spice」和「Amante」的混體。一間餐廳之內,可讓食客有泰式和西式食物的選擇,在經營成本上更可享效益,這無疑是雙嬴的辦法。「My Thai」以紅和金兩色作主調,營造出強烈的泰國皇室味道。餐廳中央是酒吧,而卡座與餐檯則圍繞酒吧三面而設。大型沙發座位,可讓大伙兒坐得舒適!差點忘記介紹「奄尖K」的出場,他已一段時間沒出現在我的食評,雖然大家都是街坊,但平日大家各有各忙,碰巧他這段時段較為悠閒,於是相約來個飯聚。「My Thai」設有午市套餐,當然也是泰、西各有各精彩。「奄尖K」選擇了西餐,先來忌廉湯和麵包。主食的燒紐西蘭肉眼扒配燒汁,大堆頭薯條和厚身牛扒的賣相較「Amante」吸引。至於質量,其實「My Thai」與「Amante」的分別不大。西冷扒肉質腍軟,可是彈性
大型沙發座位,可讓大伙兒坐得舒適!

「My Thai」設有午市套餐,當然也是泰、西各有各精彩。
Soup of the Day
「奄尖K」選擇了西餐,先來忌廉湯和麵包。
Gilled N.Z. Rib Eye Steak with Gravy Sauce
至於質量,其實「My Thai」與「Amante」的分別不大。西冷扒肉質腍軟,可是彈性不強,而牛味同樣較為單薄,因此兩者的牛扒,只在於厚與薄之差,還有$108和少於一百元的收費之別。不過平心而論,以此價位確不能要求太多!
Dessert
「My Thai」的西式午餐已包含甜品,而「Amante」則需要額外收費,視乎個人喜好而定!

當天的甜品為 Bread Pudding,麵包邊位焗得有點焦黑,不過質感尚算滑溜,且不會過甜。
冬蔭功
在冷冷的日子,心裡沉澱的熱情極需要一鍋冬蔭功來燃點,皮膚過敏還未完全痊癒的「奄尖K」,唯有陪我鬧著玩!
冬蔭功
許久沒嚐到合意的冬蔭功,不是太甜,就是太酸等問題屢見不鮮。「My Thai」冬蔭功的酸、甜和鹹度甚為平衡,辣度與各式香草的氣味尚算足夠,不過以我個人的口味,當然可來得再重一點,然而對餐廳需迎合大部份食客的接受程度是理解的。

湯內的磨菇和大蝦份量豐富,更難得蝦肉爽彈有緻,「奄尖K」將所有大蝦撥歸予我,好像一共嚐了三大隻,獨食原來也可以非常滿足!

「My Thai」與「Sugar & Spice」冬蔭功的水平相若。
香茅豬扒配白飯
香茅豬扒配白飯是泰粉絲的我之選擇。造型講究,賣相自然奪目,相比「Sugar & Spice」的平實的,自然給比下去。

香茅豬扒附上甜豉油、白飯和冬瓜湯一碗。
香茅豬扒配白飯
一咬香茅豬扒醃味偏甜,嚐不到香茅香氣,加上質感有點乾硬,這豬扒絕對不是我杯茶,反而豬扒底下的菜心、爽彈具嚼感的香米飯卻取得我的歡心!

記憶中「Sugar & Spice」的香茅豬扒醃味較佳,而且肉質富彈性,所以還是較喜歡「Sugar & Spice」。

至於冬瓜湯,「My Thai」與「Sugar & Spice」均達到清而鮮的口味,兩者打成平手!
炸蝦餅
貪心的我,還在套餐中多加了炸蝦餅小食。炸蝦餅一客兩粒,正好與「奄尖K」分享。

「My Thai」炸蝦餅的炸粉用量較多,入口香脆感較「Sugar & Spice」的來得明顯,而蝦餅的爽彈和蝦香,兩者都差不遠,同樣美味,所以視乎您喜歡較脆口或是細薄的外層而定。
Drinks
最後當然是套餐的飲品,「奄尖K」的凍檸茶與及我的熱檸水。

邊談邊吃,不知不覺跟「奄尖K」午聚了兩小時了,大概下星期大家又會再次碰面,到時看看有何新食意!

「My Thai」初開時,老公跟我曾嚐過其泰菜式,單純以味道而言,還是覺得「Sugar & Spice」較為合意。不過「My Thai」的環境確實舒適得多,可讓食客安坐並好好享受,這點在東涌現存的食肆確是僅有!
2016-01-19
  • 冬蔭功
  • 炸蝦餅
2016-01-01 1040 瀏覽
今晚係除夕夜我們去咗東涌藍天海岸嘅「My Thai Bar & Restaurant」食晚飯!我們叫咗龍蝦冷盤伴紅莓醋、香煎法國鵝肝配紅酒燴梨、法式洋蔥湯、紅桑子雪葩、低溫烤原條美國1855安格斯肉眼扒「10安士」、法式焦糖燉蛋/朱古力心太軟伴雪糕、鮮蝦冷盤、燒西冷牛扒「8安士」、沙嗲鷄肉「半打」同三味魚「鱸魚」!龍蝦冷盤伴紅莓醋嘅龍蝦肉好爽口彈牙,加埋紅莓醋汁一齊嚟食,酸酸甜甜相當開胃!香煎法國鵝肝配紅酒燴梨嘅鵝肝煎得外層好金黃香脆,入面亦好嫩滑!法式洋蔥湯嘅洋蔥煮得好腍,湯底嘅味道好香甜濃郁!紅桑子雪葩嘅味道酸酸甜甜,非常清新同醒胃!低溫烤原條美國1855安格斯肉眼扒「10安士」嘅肉質極之鬆軟嫩滑,肉味亦非常香濃!係本人嘅必食推介!法式焦糖燉蛋表面嘅焦糖相當香脆,鷄蛋極之香甜軟滑!朱古力心太軟伴雪糕嘅心太軟非常流心,流出嚟嘅朱古力相當香甜軟滑,但味道唔會過甜!鮮蝦冷盤嘅鮮蝦肉質超爽口彈牙,味道亦好鮮甜!燒西冷牛扒「8安士」嘅肉質非常嫩滑,肉味亦好濃郁,再加埋個秘製醬汁一齊食,真係極之惹味!沙嗲鷄肉「半打」嘅肉質好嫩滑,唔會有「嚡」嘅感覺!三味魚「鱸魚」嘅賣相非常吸引,魚肉炸得好香脆
我們叫咗龍蝦冷盤伴紅莓醋、
香煎法國鵝肝配紅酒燴梨、法式洋蔥湯、
法式焦糖燉蛋/朱古力心太軟伴雪糕、鮮蝦冷盤、
燒西冷牛扒「8安士」、
加埋紅莓醋汁一齊嚟食,酸酸甜甜相當開胃!
法式洋蔥湯嘅洋蔥煮得好腍,湯底嘅味道好香甜濃郁!
紅桑子雪葩嘅味道酸酸甜甜,非常清新同醒胃!
肉味亦非常香濃!
係本人嘅必食推介!
法式焦糖燉蛋表面嘅焦糖相當香脆,鷄蛋極之香甜軟滑!
但味道唔會過甜!
鮮蝦冷盤嘅鮮蝦肉質超爽口彈牙,味道亦好鮮甜!
燒西冷牛扒「8安士」嘅肉質非常嫩滑,肉味亦好濃郁,
再加埋個秘製醬汁一齊食,真係極之惹味!
沙嗲鷄肉「半打」嘅肉質好嫩滑,唔會有「嚡」嘅感覺!
三味魚「鱸魚」嘅賣相非常吸引,
魚肉炸得好香脆,
炸粉亦唔好過厚,味道酸酸辣辣相當惹味開胃!
龍蝦冷盤伴紅莓醋
香煎法國鵝肝配紅酒燴梨
法式洋蔥湯
紅桑子雪葩
低溫烤原條美國1855安格斯肉眼扒「10安士」
法式焦糖燉蛋/朱古力心太軟伴雪糕
鮮蝦冷盤
燒西冷牛扒「8安士」
沙嗲鷄肉「半打」
三味魚「鱸魚」
龍蝦冷盤伴紅莓醋
香煎法國鵝肝配紅酒燴梨
法式洋蔥湯
紅桑子雪葩
低溫烤原條美國1855安格斯肉眼扒「10安士」
法式焦糖燉蛋/朱古力心太軟伴雪糕
鮮蝦冷盤
燒西冷牛扒「8安士」
沙嗲鷄肉「半打」
三味魚「鱸魚」
2015-09-06 821 瀏覽
星期日~想去行下又唔想離開大嶼山~最後去左大澳~同樣晚餐時間又唔想行太遠,所以又係屋企樓下食泰國嘢~上次試完之後,我竹同男朋友去左試埋逸東個間,個食評都唔記得打tim~😂今日7點幾黎到,冇咩人仲有好多吉檯~男朋友第一次黎呢邊呢間,我地都覺得呢邊個環境舒服好多😄我地叫左個小食拼盤,全部都唔錯,點知之後見隔離檯叫個陣,個串燒原來可以揀要豬,牛,雞。。。點解我地叫個陣冇問我地。。。😞跟住叫左黃咖喱牛同咸魚椰菜苗~等等等。。。等左好耐都未到。。。我隔離檯都食飽喇。。。。。之後追一追過左陣先黎返。。。點知個咖喱好差。。。稀到好似水咁。。。個薯仔又唔好食。。。突然餐飯變得即刻唔開心😔😔😔 最後叫左個芒果糯米飯,唔錯,芒果夠晒甜!其實今晚餐飯真係麻麻。。。成晚都覺得好似隔離檯先係客,可以因為佢識老細,個個都熱情款待佢地咁。。。仲要咁岩我地D嘢等好耐都未到。。。左右檯遲黎叫同一樣嘢都早到過我地。。。。真係識人好過識字!小店通常都係做街方生意,但就算識得都唔應該係咁,因為真係好影響周邊食客既感受,而如果萬一有咩唔受Luck留,俾人感覺係。。。你地只係掛住招呼你地既朋友,所以先會有問題或錯誤發生。。。。。

小食拼盤

黃咖喱牛肉

咖喱入面既薯仔

咸魚炒椰菜苗

最後叫左個芒果糯米飯,唔錯,芒果夠晒甜!
芒果糯米飯

小店通常都係做街方生意,但就算識得都唔應該係咁,因為真係好影響周邊食客既感受,而如果萬一有咩唔受Luck留,俾人感覺係。。。你地只係掛住招呼你地既朋友,所以先會有問題或錯誤發生。。。。。好好諗一諗吧。。。老細!

今次俾劣評。。。全因為服務😞😞😞
2015-09-06
小食拼盤
咸魚炒椰菜苗
芒果糯米飯
收工返屋企唔想煮飯,行過屋企樓下開左間新泰國餐廳!佢個設計格局唔錯,唔係食晚飯,黎飲嘢都幾好Feel!叫左條魚!好好味!有香矛味仲好鮮!隔離配個個準好特別,好開胃! ]跟住嗌左春卷,好脆!入面材料滿滿好食!]叫左我最鍾意既椰菜苗!]當然唔少得媽媽最鍾意既青咖喱!咖喱味濃唔太辣牛肉熟度剛剛好!配埋個薄餅,真係冇汁剩!😂]]

跟住嗌左春卷,好脆!入面材料滿滿好食!

]
叫左我最鍾意既椰菜苗!

香矛燒烏頭
薄餅