冬季主題: 鯨落🐳 用保鮮花同CD去製成動物花藝佈置, CD折射出光影好注目感覺優雅。有限時90分鐘, 若要傾計未必夠時間☕️茉以薑柔 (Ginger Oat Milk Latte) 薑味Latte飲起黎微微辣, 而放左檸檬水果乾片加花, 聞起黎又增加左層次感, 飲落暖粒粒🍝虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉(Tiger Prawn Linguine w/ Homemade XO Tomato Sauce)番茄XO醬有微辣, 但蝦就唔太似虎蝦偏細隻, 扁意粉就麵質軟硬適中, 整體來講幾好食☕️肉桂紅糖燕麥拿鐵(Cinnamon Brown Sugar Oat Milk Latte)有枝肉桂棒作攪拌, 肉桂香氣更濃郁, 而且搭配燕麥奶感覺好滑口, 加上有朱古力粉灑面有微淡朱古力味, 而且外觀整個好適合冬日/Christmas主題😆🧁阿華田朱古力 (Chocolate Timber) 以樹木造型已經滿分, 外脆內軟, 外層用黑朱古力片製成加上佈滿可可粉, 仲有2粒蘑菇造型既糖好有創意。朱古力加阿華田但甜度可以, 唔會死甜😍🧁Fallen Apple 蘋果造型既焦糖海棉蛋糕, 得甜味但焦糖味未至於好出

🍝虎蝦配自家製番茄XO醬扁意粉

🧁阿華田朱古力 (Chocolate Timber)

🧁Fallen Apple
蘋果造型既焦糖海棉蛋糕, 得甜味但焦糖味未至於好出, 一般。反而會想下次試無花果撻

🥗牛油果羽衣甘藍沙律配辣乳酪醬+ 煙三文魚
(Avocado and Kale Salad w/ Spicy Yoghurt Dressing Smoked Salmon)

牛油果🥑好大舊而且熟度合宜, 用營養價值高既羽衣甘藍配辣乳酪醬雖然醬有少少後勁攻鼻, 但又真係Match!! 不得不提沙律仲有好多一整排既日本燒粟米🌽 好甜好好味, 所以整碗食哂都無問題😋

不過店員態度稍要改善, 不太和善及常急於收碗碟。
2021-12-17
15 分鐘 (堂食)
  • 牛油果羽衣甘藍沙律配辣乳酪醬
位於灣仔的Natura:,是一間人氣超高的花藝咖啡店。店名Natura是拉丁文,意譯為大自然,而 : 則意寓店家希望向客人推廣地球友善的飲食文化,推廣低碳飲食和可持續發展哦~ 餐廳裝潢超美,店內放滿Origami Florist紙語花香的保鮮花和乾植物,優雅浪漫,環境超級漂亮的! 店家約三個月會換一次餐點主題,令常客保持新鮮感,吸引他們再次光顧。即日起至2月21日,餐廳將會以鯨落為主題,推出一系列新菜式和餐飲。你知道嗎?鯨魚是海洋的重要生物,每條大鯨魚平均可以保存33噸二氧化碳,死後沉在海底,再供養分給海洋生態,擔任極之重要的環保角色哦~ 牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬 $88 健康清爽的沙律,用上大量羽衣甘藍和牛角果組合而成,配上芥末乳酪醬,增添刺激感。 自家製番茄XO醬扁意粉配虎蝦 $138 中西合壁的菜式,賣相和味道都很不錯呀! 把中式的XO醬融入西式的蕃茄意粉之中,辣中帶甜,虎蝦大隻彈牙,很合我口味! 生酮班尼迪克蛋 $108身邊有不少生酮的朋友仔,推薦大家試試這個生酮班尼迪克蛋呀! 用多汁新鮮的蕃茄代替英式鬆餅,用自家醬汁代替肥膩的荷蘭醬,再放上流心蛋、芝士等等,美味又健康。
位於灣仔的Natura:
,是一間人氣超高的花藝咖啡店。

牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬 $88

自家製番茄XO醬扁意粉配虎蝦 $138

生酮班尼迪克蛋 $108

西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花口味雪糕 $128

香噴噴的香脆西多士,造型吸引。西多士外脆內軟,配上香甜的香蕉、罕有特別的桂花雪糕和煉奶,很不錯耶~

無花果蛋糕 $68

招牌的無花果蛋糕,終於有機會品嚐啦! 無花果鮮甜,撻底鬆脆甘香,蛋糕甜而不膩,值得再吃!

茉以薑柔 $70 肉桂紅糖燕麥拿鐵 $70
2021-12-11
NATURA : 位於灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖,餐廳是全港首間以四季花卉為主題的咖啡店,全屬天然素材,非常有特色,打卡一流。餐廳佈置裝飾和菜單會跟據不同季節而轉換,今個冬天餐廳以「鯨落」作主題,店內以懸空巨型鯨魚為主體的花藝佈置,海洋是生物之源,但好像被人們日漸被遺忘,餐廳藉著這個主題,希望喚醒我們對海洋保育的意識,而且還特別與環保機構「回收轆轆」合作利用回收廢物,運用回收廢物打造,好有意義。餐單主打海洋保育和推廣低碳飲食牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬用羽衣甘藍、牛油果、新鮮燒粟米、車厘茄、神石榴製作沙律,加上辣乳酪醬,而這個辣乳酪醬很特別,用上泰國是拉差醬再加乳酪醬,將經典昇華,增添新鮮感同時更健康,更美味自家製番茄XO醬扁意粉配虎蝦意粉火喉剛剛好,軟硬適中,蕃茄XO醬味道意外地夾,兩者味道平衡得好好,而虎蝦大大隻,爽口彈牙餐廳用上環保海鮮,環保海鮮是以不損害海洋生態系統的方法在野外捕撈或養殖的海鮮,其產量都可以維持而不會影響其來源地的生態系統。生酮班尼迪克蛋第一次品嚐生酮班尼迪克蛋,用蕃茄取替麵包,蕃茄上放了水波蛋、牛油果、哈羅米芝士,班尼迪蛋一切開,蛋黃緩緩地流出,配

餐單主打海洋保育和推廣低碳飲食

自家製番茄XO醬扁意粉配虎蝦

生酮班尼迪克蛋
第一次品嚐生酮班尼迪克蛋,用蕃茄取替麵包,蕃茄上放了水波蛋、牛油果、哈羅米芝士,班尼迪蛋一切開,蛋黃緩緩地流出,配以自家製羅勒青醬,味道更清新健康

南瓜芝士通心粉配帶子
通心粉上鋪滿滿滿的南瓜芝士,而且還有拉絲效果,每條通心粉都吸滿芝士,芝味十足,帶子厚身大粒,亦都用上環保海鮮,味道鮮甜美味。

西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花口味雪糕
賣相好邪惡,西多士用上法式多士,多士外層包了果仁再炸,口感外脆內軟,桂花味雪糕桂花味突出,非常清香,口感幼滑、一口接一口停不了。

阿華田朱古力海綿蛋糕
有可愛白色小菇做點綴,賣相精緻,阿華田慕絲配上朱古力海綿蛋糕,口感層次豐富,兩者味道突出,而且甜而不膩

茉以薑柔
餐廳以燕麥奶取代牛奶,把薑汁加入咖啡,微微的茉莉花香,味道溫和順喉,冬天飲最適合不過。

肉桂紅糖燕麥拿鐵
肉桂揉合燕麥奶溫潤的穀物香氣,增添味道層次,咖啡的味道變得更豐富,冬天喝完一杯,暖在心頭。

2021-12-14 52 瀏覽
成日喺灣仔返工都會經過呢間café 透過玻璃望入去見到好靚嘅裝修😍🌸花系主題 想去試好耐啦咁岩星期六有呢個機會就去試試😌本身上openrice 已經諗定要食嗚嗚😭無我想食嘅Cloud Egg Bagel 🥯 又冇得揀All Day Breakfast 北海道湯咖喱配野菜及日本薩摩赤雞$148🍛 另加$35 配Hot café Mocha牛油果🥑羽衣甘藍沙律配辣乳酪醬$98另加$38 配Earl Grey Latte 食物整體味道普通 當日可揀嘅食物得6款唔知道係因為假日定點呢定撞正果日餐廳有特別安排🤔有機會想試吓個cloud egg bagel 🥯
成日喺灣仔返工都會經過呢間café

唔知道係因為假日定點呢
定撞正果日餐廳有特別安排🤔
有機會想試吓個cloud egg bagel 🥯
2021-12-12 39 瀏覽
店舖裝修別緻 每個角落都見到花既蹤影🌸望落好悠閒好靚 踏入12月 鋪頭仲以聖誕為主題 特別有2張枱設置聖誕樹 打卡一流 😍✨UJI Matcha Latte ($55)Latte 可以自行選擇要鮮奶/脫脂奶/豆奶/燕麥奶 仲吾洗加錢添 今次簡左燕麥奶 同抹茶味夾 吾會搶左🍵味 飲落好濃郁 甜度亦適中 飲到最底有少少粉粒🥲🥲✨藍椰Latte ($60)呢杯有3層漸變色 打卡一流 咖啡味吾會好濃烈 淡淡地 吾鍾意飲咖啡既人都可以入到口✨朱古力榛子慕絲蛋糕 ($68)蛋糕為鯨魚造型 搭配著淺藍色既外觀 十分吸晴 不過好睇吾太好食🥲大部分都係cream 味道亦較甜
✨UJI Matcha Latte ($55)

✨藍椰Latte ($60)

✨朱古力榛子慕絲蛋糕 ($68)
2021-12-10 48 瀏覽
這次跟朋友去了一家位於灣仔的咖啡店,以乾花為裝飾的小店,適逢聖誕節還有特別裝飾。其中兩張枱還有一大棵聖誕樹,這個打卡位相對搶手🙈。今期以“鯨落”為主題,所用裝飾採用環保物料,感覺挺特別。-💥肉桂紅糖燕麥拿鐵 HKD$70,飲品來到已聞到很香的肉桂味,面頭灑上肉桂分每到味道較香濃,還有肉桂條做裝飾😆。滋潤帶微甜的紅糖,跟燕麥奶味道挺配合。飲品味道不會太濃郁,飲完這個很最胃。-💥茉以薑柔 HKD$75,用薑及燕麥奶沖製而成的飲品,面頭放了乾果和食用花朵做裝飾,用了小木盤裝著挺特別的。薑味較重但不會太濃郁,飲品味道不甜。-💥牛油果羽衣甘藍沙律拌辣乳酪醬 HKD$88,材料有牛油果、羅馬生菜及燒粟米。這個組合很健康,因為營養價值豐富🤩。再配上微辣的乳酪醬,挺開胃醒神的感覺😆。-💥生酮班尼迪克蛋 HKD$108,用蕃茄、牛油果及芝士片製成,初試這款生酮食物,這款相對不太油膩。班尼迪蛋有流心效果,芝士是硬身版本但味道濃郁。青醬味道香口,味道不會太台咸。-💥自家製蕃茄XO醬拌扁意粉配虎蝦 HKD$138,這個口味感覺特別,平常吃的吃辣蕃茄醬口味,這個加入XO醬更香口😋,蕃茄味道不會太重。虎蝦大大隻

💥自家製蕃茄XO醬拌扁意粉配虎蝦 HKD$138,這個口味感覺特別,平常吃的吃辣蕃茄醬口味,這個加入XO醬更香口😋,蕃茄味道不會太重。虎蝦大大隻,口感新鮮爽口,意粉口感適中。

💥朱古力榛子慕絲海綿蛋糕 HKD$68,這個是鯨魚造型蛋糕,鯨魚用朱古力製成,味道帶點甜口感脆身。蛋糕外層是奶油忌廉,味道少許甜🤔。蛋糕口感鬆軟,整體味道帶甜,個人不太喜歡吃太甜的蛋糕。
2021-12-04
20 分鐘 (堂食)
2021-12-08 305 瀏覽
留意左呢間Cafe 好耐,經過店面,直情靚到覺得好似一間花鋪,食物擺盤都非常精緻,有種藝術品嘅感覺.餐廳經常會玩唔同嘅主題,想食客可以感受返一年四季,近日主題係鯨落,餐廳用回收返黎既物料同大量既花,貝殼砌成一隻巨型鯨魚,懸掛左係餐廳做裝置藝術目的係提倡環保,同希望大家可以關注返海洋保育食物亦主打低碳輕食,多菜少肉,所以有不少素食,或者keto friendly 既menu item __________________________🔹牛油果羽衣甘藍沙律菜拌辣乳酪醬 $88👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️通常啲太green 既沙律,我會好抗拒不過佢呢個擺碟實在太靚,好似一個小森林咁最重要係食落去一絲草青味都無.配料都好豐富,輕烘過既粟米刺身,爽脆鮮甜羽衣甘藍🥬岩啲喜歡有嚼勁既朋友水菜同紅苘頭小清新辣乳酪醬有少少似芥末,微辣中帶小小酸,同沙律菜一齊食,味道唔錯又幾特別係一個清清口腔,打開味蕾既starter .🔹炸日本薩摩赤雞漢堡拌山葵蛋黃醬 $148👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌炸雞好厚身大塊,炸得好脆,切開都會卡嚓聲.
留意左呢間Cafe 好耐,
經過店面,直情靚到覺得好似一間花鋪,
食物擺盤都非常精緻,有種藝術品嘅感覺

餐廳用回收返黎既物料同大量既花,貝殼砌成一隻巨型鯨魚,
懸掛左係餐廳做裝置藝術

目的係提倡環保,同希望大家可以關注返海洋保育
食物亦主打低碳輕食,多菜少肉,

__________________________
🔹牛油果羽衣甘藍沙律菜拌辣乳酪醬 $88

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
通常啲太green 既沙律,我會好抗拒
不過佢呢個擺碟實在太靚,好似一個小森林咁
最重要係食落去一絲草青味都無
配料都好豐富,
輕烘過既粟米刺身,爽脆鮮甜
羽衣甘藍🥬岩啲喜歡有嚼勁既朋友
水菜同紅苘頭小清新
辣乳酪醬有少少似芥末,微辣中帶小小酸,
同沙律菜一齊食,味道唔錯又幾特別
係一個清清口腔,打開味蕾既starter
🔹炸日本薩摩赤雞漢堡拌山葵蛋黃醬 $148

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
Keto friendly: ❌
炸雞好厚身大塊,炸得好脆,切開都會卡嚓聲
山葵蛋黃醬好有驚喜,微辛小刺激
酸酸甜甜既蘿蔔漬意外地好夾,口感硬脆好好咬,
平衡左成個味道,如果可多一片會更好
漢堡包都整得好用心,加左啲牛油烘到個邊好脆,但個包又keep到好軟熟,同埋超多芝麻係面,勁香!
🔹生酮 egg Benedict $108

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
以新鮮蕃茄取代麵包🥯
流心蛋液既水波蛋配自家制羅勒青醬

加上哈羅米芝士片同Parmeson cheese🧀
烤過既芝士特別香濃,帶有少少煙燻味
感覺清新
🔹西多脆條伴焦糖香蕉配桂花雪糕 $128

Keto friendly: ❌
色彩超級繽紛,一望到個食甜野既胃已經呼喚我
西多俾大量nuts包裹住再拎去炸,好鬆化酥脆
佢仲會俾埋極邪惡既煉奶你點
其實食落有少少似炸饅頭,不過多左啲nuts香
香蕉有一層薄薄嘅焦糖食落甜絲絲
加埋好香桂花味既牛乳雪糕🍦
好幸福既甜點
🔹茉以薑柔 $75

Keto friendly: ❌
好冬日既咖啡,用oat milk 做base
保留左薑嘅獨有既香味,但去除左薑既辣味
飲既時候仲會聞到陣陣茉莉香
🔹肉桂紅糖燕麥拿鐵 $70

肉桂控必點!
本身我都唔係特別鍾意玉桂味,
但呢個咖啡一上台傳來既陣陣肉桂香,
真係會令你忍唔住想飲!

肉桂同咖啡原來係咁match,
想再濃味啲嘅朋友,
可以用埋枝肉桂棒攪住黎黎飲
2021-12-06 454 瀏覽
灣仔超靚打卡cafeIG見到超靚嘅打卡Cafe,今日特登過嚟灣仔朝聖~裝修同餐牌會跟著四季去改變,而且主打底碳環保物料。創意花藝咖啡店裝修寫意,懸空巨型鯨魚和花藝佈置,環保裝修色彩繽紛,很舒服😌環境超漂亮,有人租場搞百日宴,如果搞生日派對都唔錯。提供紙巾、清水,另收一服務費。有生酮飲食、特色、沙拉🥗意粉、海洋造型打卡蛋糕等~每道菜都結合了花花特色,超美~Avocado and Kale Salad with Spicy Yoghurt Dressing#牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬加入芥末醬很特別,非常健康Fried Chicken Burger with Wasabi Mayo#炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬厚切炸雞髀肉,配蛋黃醬好夾,不錯👍🏻旁邊有炸薯粒Keto Egg Benedict#生酮班尼迪克蛋蕃茄做底,中間有芝士和蛋,超健康😂#鯨魚造型蛋糕甜甜的蛋糕,外層是朱古力🍫入面是朱古力蛋糕,不錯Ginger Oat Milk Latte#茉以薑柔薑味不會濃,而且不會甜Cinnamon Brown Sugar Oat Milk Latte#肉桂紅糖燕麥拿鐵上面的肉桂棒可以做攪拌~味
灣仔超靚打卡cafe

#牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬
加入芥末醬很特別,非常健康

#炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬

厚切炸雞髀肉,配蛋黃醬好夾,不錯👍🏻旁邊有炸薯粒

[Second Main]
Keto Egg Benedict
#生酮班尼迪克蛋

蕃茄做底,中間有芝士和蛋,超健康😂

#鯨魚造型蛋糕

甜甜的蛋糕,外層是朱古力🍫入面是朱古力蛋糕,不錯

Ginger Oat Milk Latte
#茉以薑柔

薑味不會濃,而且不會甜

#肉桂紅糖燕麥拿鐵

上面的肉桂棒可以做攪拌~味道會更濃郁

服務質素:8/10
環境舒適度:9/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-12-05
$300 (早餐)
2021-12-05 55 瀏覽
已經第二次黎NATURA:。再次光臨嘅原因係陪愛花之friend子。🌸設計變原是永恆~呢度嘅裝修亦如是。之前係夏日繁花似錦既風格,今次黎就換咗可愛動物主題,有由各種花砌成嘅🐳,仲有由CD💿📀拼成嘅獨角獸🦄️!📀💿折射出嘅光影投射係上,好不浪漫🥰呢度樓底高,加上枱與枱之間留有開闊空間,坐得舒服,又唔會太噪,啱晒閨蜜傾秘密😆🤵🏻服務工作人員非常殷勤親切,見我有啲擇擇困難,就主動過嚟介紹菜色。📱設備Upgrade左設備,用QR code自己落單。🥗🍔🥙🍝🍛🍔🥙🥗🍝🥘🍛🍔🥗🍝🍛🥘💃🏻午市套餐🕺🏻有2款沙律餐🥗同埋4款澱粉餐🍛🍝 我哋揀咗:1)🥗牛油果沙律,另外加雞胸肉。沙律配料多樣化同埋新鮮,當中有🥑、番石榴、同埋出名矜貴嘅番紅花🌺!!! 另外,粟米係新鮮粟米,唔係罐頭粟米,有要求嘅friend子大力俾like😆 乳酪沙律醬好Refreshing!份量少咗少少,如果多啲就更加好啦😋總括嚟講,有新鮮健康嘅食材,啱晒注重健康嘅美女們🤩👎🏻不過,舊雞肉就認真麻麻。幾個字:凍、硬、鞋、乾,完。2)🦐🍝虎蝦扁意粉碟意粉送黎嘅時候,friend 子忍唔住講咗句「呢隻就係虎蝦?」冇錯,呢碟意粉嘅虎蝦同我哋一般

🌸設計

🤵🏻服務

📱設備
Upgrade左設備,用QR code自己落單。

🥗🍔🥙🍝🍛🍔🥙🥗🍝🥘🍛🍔🥗🍝🍛🥘

💃🏻午市套餐🕺🏻
有2款沙律餐🥗同埋4款澱粉餐🍛🍝
我哋揀咗:

1)🥗牛油果沙律,另外加雞胸肉。

👎🏻不過,舊雞肉就認真麻麻。幾個字:凍、硬、鞋、乾,完。
Advocado  and  kale  salad  with  spicy  yoghurt dressing

2)🦐🍝虎蝦扁意粉
碟意粉送黎嘅時候,friend 子忍唔住講咗句「呢隻就係虎蝦?」冇錯,呢碟意粉嘅虎蝦同我哋一般認知嘅虎蝦大細有啲出入,並無預期中嘅大,並且係雪藏嘅,肉質爽但冇鮮甜味,有啲失望😮‍💨。除此之外,其他方面都不過不失。
Tiger  Prawn  Linguine  with  homemade  XO  Tomato  sauce

🥣每個餐都跟一份菠菜薯仔湯。薯仔湯有啲稀,味道一般。

🥗🍔🥙🍝🍛🍔🥙🥗🍝🥘🍛🍔🥗🍝🍛🥘

總括而言,呢度嘅午餐質素就so so 啦。差唔多價錢,附近都有好多更好嘅選擇。
不過,嚟得呢度嘅人,追求嘅係鬧市中一片安靜休閒嘅喘息之處。誠然,呢度室內設計對美學同創新嘅追求和執着,再加上高樓底、寬闊開陽嘅座位擺位,確係市區少見。如果唔使返工,午後係度慢慢嘆吓咖啡,hea下,會係寫意嘅💆🏻‍♀️
2021-12-05 93 瀏覽
坦白說有食神的我感恩地品嚐過很多美食,但說到印象深刻又有驚喜的真是寥寥可數,近來到了一所Cafe可算是頗喜歡的一間。這間正是位於灣仔的NATURA :,型格的門面配通透的落地玻璃感覺恬靜中不失俏麗。Cafe內裏樓底超高餐廳每季也帶出不同的主題,而這一季用上賽馬會回收轆轆流動環保計劃中的物料,創造出一系列以鯨落作主題配襯優美花藝的吊飾。踏入12月臨近聖誕餐廳亦都為檯面設置新鮮的聖誕樹作裝飾,沒有放放上閃閃發光的浮誇吊飾,而換成乾果及貝殼作配飾對此我十分欣賞。欣賞完這麼有心思的佈置後,就要來到享受美食的重要時刻。羅家每天的早午餐幾乎也會吃沙律,就算出街吃也沒有忘記這一點,就先來一客牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬$88。沙律內除了嫩綠的羽衣甘藍和柔滑的牛油果外,更有新鮮的燒粟米、清甜的車厘茄及神石榴,配上帶微辣的乳酪醬味道清新中帶點惹味,好吃得被我倆飛快清光光了。再來的是生酮班尼迪克蛋$108,生酮飲食近年在坊間大流行,雖然不是我選擇的控制體重方法,但我絕對不抗拒美味的生酮菜式。這個生酮班尼迪蛋由大肉茄、牛油果、Holloumi Cheese及水波蛋組合而成,賣相清新得像置身於郊外般綠油油好寫

欣賞完這麼有心思的佈置後,就要來到享受美食的重要時刻。

這個生酮班尼迪蛋由大肉茄、牛油果、Holloumi Cheese及水波蛋組合而成,賣相清新得像置身於郊外般綠油油好寫意,切開水波蛋澎湃的蛋汁洶湧而出,將所有食材沾滿蛋汁和清香青醬共嚐味道非常舒服。

但說到最驚喜是內裏的Holloumi Cheese,味道鹹香嚼勁十足口感和味道也十分精彩。

我們點了一份Set Lunch中的自家製番茄XO醬扁意粉配虎蝦$148,午餐還跟有餐湯一客份量非常之足夠,胃口細的朋友記得找人分享喔!

很喜歡餐廳自家製的番茄XO醬,味道天然酸香加上微辣惹好吸引,扁意粉口感爽滑掛滿醬汁吃叫人回味。

吃罷滿意的美食之後,來杯精緻的飲品就最適合不過了。

我這杯是茉以薑柔$75其實是生薑加燕麥奶Latte,泡沫豐盈入口柔順帶清新的花香咖啡配合辛辣生薑香氣,兩者味道平衡得恰到好處誰也搶不了誰的鏡。

車爸爸則選上肉桂紅糖燕麥拿鐵$70,端來時那肉桂味道撲鼻而來,喝下只帶幽幽的肉桂味道,連不愛肉桂的我也覺得好味真的挺有驚喜。

對這兒的出品太有信心所以再點多一客甜品,我選了西多士脆條伴焦糖香蕉配桂花雪糕$128,這個甜品超級好味道真沒後悔冒著爆肥的危險也點來品嚐。

這個甜品賣相已經非常吸引,傾下甜美的煉奶一同品嚐更添滋味。

自家製的桂花雪糕清香甜美而且口感也非常幼滑,雪糕迷必定會吃得滿心歡喜。
焦糖香蕉不用多說大家也知味道如何,但那焦糖做得非常薄脆口感超讚,而多士條則包裹著穀物脆米來炸香,吃下外香脆內軟熟而且一點也不油膩,加上新鮮的水果伴碟成件事吸引到不得了。

最後還有鯨魚、海洋造型蛋糕切合今季主題,喜歡吃甜品的朋友真的萬物錯過喔!

這間Cafe除了食物飲品出色外,餐廳的經營理念亦值得我去欣賞,這頓吃得非常有意義兼滿足相信我必定會再來的。
2021-12-02
午餐
不知由何時開始,蝦子餅愛上了喝咖啡,更愛上了品嘗不同味道的咖啡,但對 BeautySearch 而言,最熟悉的可能只有:Latte、mocha、cappuccino、Espresso 等。  最近發現灣仔開設了一家花藝咖啡店《Natura:》,主打多國輕食,主廚提倡多菜少肉,推廣低碳飲食。不但有特色咖啡,還有賣相精緻的食物及甜品,打卡一流! 店內以品牌自家設計的保鮮花及乾植物裝飾,更會定期更換店內花藝裝置,而今個冬天便是以「鯨落」為主題,以懸空的巨型鯨魚作為主體的花藝佈置,以優雅一面登場。一般餐廳都會以羅馬生菜作為沙律的主菜,而 NATURA : 卻選用了超級食物羽衣甘藍,營養價值極高,搭配同樣是超級食物的牛油果,再加上燒粟米,令牛油果羽衣甘藍沙律更有益健康,伴上辣乳酪醬,雖然呈現出微辣,卻是超級味美。  自家製蕃茄XO醬扁意粉配虎蝦,有種中西合壁的 Fusion 感,蕃茄汁不算太濃郁,混入XO醬,透出香港獨特辣帶鮮的濃郁滋味,與虎蝦非常夾,加上虎蝦肉質彈牙,扁意粉軟硬度適中,相當滋味。近年,坊間流行生酮飲食法,以限醣飲食來減重,但可以吃生酮食物的餐廳卻不多,以NATURA : 的生酮
近年,坊間流行生酮飲食法,以限醣飲食來減重,但可以吃生酮食物的餐廳卻不多,以NATURA : 的生酮班尼迪克蛋,以新鮮蕃茄取代招牌輕食雲蛋貝果的貝果,剔除碳水化合物,搭配牛油果及芝士片,打造出色香味俱全的全新班尼迪克蛋。
阿華田朱古力海綿蛋糕,以朱古力作樹幹,樹頂放置了兩棵白色小菇,造型精緻可愛,散發出濃濃的朱古力滋味,朱古力控必吃!
貫切「鯨落」主題,甜品方面亦推出了一款鯨魚造型蛋糕 - 朱古力榛子慕斯海綿蛋糕,朱古力味需不及阿華田朱古力海綿蛋糕的濃郁,注入榛子慕斯,與朱古力簡直是絕配!
茉以薑柔,薑性味辛溫,可暖身,是冬季必喝之選,原來把薑汁注入濃郁的咖啡中,會產生令人難忘的化學作用,微辛中透出茉莉花香,入口細滑。
肉桂紅糖燕麥拿鐵,甫上桌已散發出濃香的肉桂氣息,與紅糖及燕麥奶融合,仿佛透出淡淡的朱古力味,充滿冬日感覺的特色咖啡。
Fresh Fig Tart $68w/ Fresh Fig, Fig Mousse, Fig Jam📍Bookmark咗好耐既既cafe💖 今次叫比較少有既無花果撻🤎 賣相睇落唔錯 但食落無花果jam夾慕絲又有少少奇怪 而且口感唔夠滑身🥺 整體黎講新鮮無花果既甜味提升咗整個撻既層次 有一種清新自然既感覺🥰Wanna go this flowery cafe for so long🌷 and I try this fig tart finally😚 the presentation was nice but the fig mousse was quite weird & fig mousse can be more smooth😌 Fig was fresh & sweet, the tart was quite crunchy with a buttery flavour. Generally the tart was fresh, light & natural, with a hints of fruitiness from fig.😎評分: 6.5/10🌟Croissant
Fresh Fig Tart $68

評分: 6.5/10🌟

Croissant $25
堂食牛角包有得選擇叫店員翻熱💭 食落外面幾酥鬆同有牛油香🤩 加埋份量剛好 用黎當早餐/tea都唔錯🤤

🥐 was heated up, layers of the croissant was buttery & flakey🧈, the portion is just right for breakfast 😋
評分: 8/10🌟

Iced Matcha Sesame Latte $70
黑芝麻抹茶拿鐵既誕生係源自於店舖既夏日主題—百年輪 💫 而且代表住係叢林入面稀有既樹木🌲 更重要既係去保護佢哋 而呢杯latte既配合的確罕見✨ 黑芝麻入口濃密 而面層既抹茶亦夠細滑而且帶回甘 個人認為未攬勻之前較好飲🥳

The sesame latte base with matcha topping
represents the rarity of trees🌳 in the city of
concrete jungle, and thus the importance of
preserving them as It’s inspired by the Cen-tree Rings🪵 this meaningful drink was rich, smooth & a sweet aftertaste🍵 The taste will be more unique & flavourful before stirring😛 Worth to try it!🤣
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
NATURA : (灣仔)
灣仔菲林明道8號大同大廈地下1-2號舖
Fresh Fig Tart
Iced Matcha Sesame Latte
Iced Matcha Sesame Latte
來到這家花藝咖啡館💮來頭原來不小,本身老闆是經營婚禮佈置店,以日式摺紙和乾花為主題,在今年春季跨足至餐飲業👰‍♀️ 佈置以四季花卉為主題,邁入秋冬季更具特色,因為春季時分不時也能在公園看到鮮豔的花卉🌺但在秋冬季就是乾花的天下,經過獨特工序處理後,成為各款保鮮花和永生花,令花的觀賞價值得以延續🌸 最近天氣反覆無常,但總算擺脱了炎熱踏入涼秋,餐廳也換上了新主題<鯨落>🐋多虧了Ian我才認識了這個詞彙,原來是代表一頭鯨魚走到生命的終點沉至海底,成為海裏的綠洲,為生態系統遺愛留下大量營養價值🥲 餐廳以同樣概念與本地回收機構合作,用一些回收物料重新組合而成懸空鯨魚的花藝裝置藝術🐋最大的鯨魚有十多呎長,職員們通宵在店內製作而成再懸吊上去,匠心獨運的部份還包括位置,外面經過的行人也能留意到。 適逢即將聖誕節🎄佈置除了鯨魚外還加上聖誕氣氛的掛飾,紅紅綠綠的很搶眼,我坐的位置還種有一棵真樹在桌上,店員有時需要過來澆水,大家有機會碰見也不用驚訝🎆 餐飲設計包含各國輕食📕使用產自本地及日本的新鮮食材,推廣低碳飲食和有不少生酮選擇,在關注地球健康的同時也關注每一位客人的飲食口味。 每次主題更新時

每次主題更新時除了佈置轉變外就連餐單也有新的特色餐點,像春季時的雲朵bagel,夏季時的年輪窩夫等,來到秋季鯨落就有鯨魚蛋糕,希望喚醒人們對海洋保育的重視🌊

🥗牛油果羽衣甘藍沙律伴辣乳酪醬
首先上來的是開胃菜,牛油果口感細膩綿軟,有淡淡奶香感🥑甘甜的羽衣甘藍在辣乳酪醬的襯托下帶點酸甜的嗆喉感有點刺激有趣。

🍔炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬
漢堡包面經烘烤下變得鬆脆可口,炸雞扒是用了日本三大名雞之一的薩摩雞🐔大塊厚身嫩滑多汁,一咬下去爆汁感覺滿分,而且油香而不膩,經過山葵蛋黃醬豐潤的這味提神醒腦,有少許衝鼻。
炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬

🍳生酮班尼迪克蛋
過往的egg benedict上總會加上荷蘭醬,雖然惹味但感覺相當膩,但這裏與別不同的是選用自家羅勒青醬,較為清新。而且這是一個生酮版本,所以用爽甜的蕃茄去取代多士墊底,入口較自然低碳無負擔😋

🐋鯨魚造型蛋糕
愛好甜品的我也忍不住點了期間限定的鯨魚蛋糕,來到原來是類似翻糖蛋糕,在粉藍的大海有一條鯨魚在展示自己優美的魚躍一跳,姿勢分十足🌊入口後有點朱古力榛子醬味道,但crunchy口感不突出
鯨魚造型蛋糕

☕茉以薑柔
作為一間cafe,飲品當然也是不容錯過,這杯帶有花香柔情的薑味latte正好在秋季暖一暖我的心窩☺薑汁的辛辣味道配上細緻的floral sweet後口感變得温和,入口細滑順喉。

🪵肉桂紅糖燕麥拿鐵
經barista介紹後我朋友選了這杯肉桂latte,因為它主打的是Nutty coffee,喝下後味道更為持久。賣相有點像一個樹根,在輕啜後可以用上面的肉桂條把整杯拌勻,令肉桂香再深化😊直接在口中迴蕩大半天。
2021-11-29
炸日本薩摩赤雞漢堡伴山葵蛋黃醬
2021-11-18 147 瀏覽
Natura: 初初開張時幫襯過一次,相隔幾個月後再來食lunch,無論食物及店內嘅花飾都有轉變。唯一不變嘅係午飯時候依然係咁多人😆 午市餐牌選擇都幾多,有自選、素食、低碳等套餐提供。▫️Low Carb Set (HKD168) - 有湯、前菜、蒟蒻麵、主菜 - 所有食物用個木盤裝住一次過上,擺盤係幾有心思。低碳餐嘅主菜得一款,唔似自選午餐咁有得揀主菜。呢個餐嘅主菜「日式蒲燒鰻魚」味道中規中矩,只係覺得件鰻魚薄咗少少。蒟蒻麵上放咗少量Wasabi,同埋有一小碗醬汁俾你撈埋一齊食。如果覺得食一碗蒟蒻麵係唔夠嘅話可以叫店員幫你添加(可以無限添加嘅,我就覺得食一碗已經夠晒飽)。 Lunch set唔包飲品,要另叫。我哋每人叫一個set再加飲品人頭費已經過$200。⭐️店內設有每位最低消費

⭐️店內設有每位最低消費
午餐
由開業以黎都已經黎過幾次,鐘意佢呢度佈置好有心機好靚,仲會定期轉theme,咁樣幾好,令我次次黎都唔同,又可以打下卡。食物方面,一向水準都唔錯。除左第一次黎有試過佢一個甜品覺得麻麻地之外(主要食落覺得件蛋糕好似已經擺左2、3日嘅口感),其他都唔錯幾好食的。佢地呢排轉左新menu咪黎試下,我嗌左個湯咖喱,配料份量夠,個人覺得味道方面可以濃番少少。無記錯佢地之前係用若雞,宜家轉左做薩摩赤雞,口感肉質都夠嫩身。另外跟餐果個南瓜湯一樣可以濃番少少味,或者可能可以面頭落啲炸蒜/入面落點煙肉碎,口感會豐富少少。下次會再番黎食

),其他都唔錯幾好食的。
下次會再番黎食