環境安靜,剛好被安排窗邊,可以慢慢食愉快地傾下嘅地方,即使知道佢快要結業,服務員也很細心好友善,整體食物質素都不錯,蟹肉餅和蟹肉湯都多料好味,甜品火焰雪山亦好正不會太甜,沙律新鮮但份量略少,唯一失望是肉眼扒,落枱好香但好太多筋,一半食唔到,而且煎太熟,不是如落單要求的5成熟,作為steakhouse 有少少失望。
2024-09-14 1722 瀏覽
途經Deloitte的open day, 接了幫公司做完義工的老婆,冒著大雨去這經典扒房,才發現灣仔店將於11月10日結業,天意如此也是我們的幸運。點了HKD 680的二人份厚切西冷。牛扒表面焦感略重,而由於厚切的關系,內裡嫩滑的部份很多,整體不錯。只是對比1974年,現時滿大街的凍肉店都有進口牛扒,消費者給慣著,感覺性價比是不高了。但如果人少一點,老闆有時間和你聊聊樂意扒房的歷史,還是值得為這份情懷過來一趟的。我之前就吃過金鐘那家,和老闆聊過天。如果去的話,建議挑厚切/斧頭扒,凍肉店相對少見,而且做起上來也比較麻煩,比較值得在扒房吃。另外它家的pizza有驚喜哦!

2024-07-16 4814 瀏覽
I’ve walked by Nebraska many times and am so glad I finally decided to check the restaurant out. I was here to celebrate my aunt’s birthday. We got a great spot and the atmosphere was perfect for chatting. The service was also lovely. The food was super tasty and exceeded our expectations. I was so glad I ordered the French onion soup — it was a great start to a cozy meal. My lamb chops were absolutely delicious — not too fatty. The Brussels sprouts stir-fried in butter was also so tasty. I wish

The service was also lovely. The food was super tasty and exceeded our expectations. I was so glad I ordered the French onion soup — it was a great start to a cozy meal. My lamb chops were absolutely delicious — not too fatty. The Brussels sprouts stir-fried in butter was also so tasty. I wish I ordered a second portion! I kind of wish the side dishes would be a teensy bit cheaper though.

For dessert we had the apple pie à la mode. It was the perfect ending to our dinner.

I’ll definitely return in the future with friends and family. There are still a number of things I’d like to try!
2024-07-16
生日
2024-04-26 7072 瀏覽
Nebraska是以前告士打道馬來西亞大廈的樂意牛扒屋家庭成員所開的. 昔日在灣仔工作時都有去樂意吃午餐,間中晚上也會去鋸扒,感覺上牛扒質素好,價格上較很多酒店和一流西餐廳便宜.食物取材於美國優質牛肉產地Nebraska的牛肉,也正是餐廳名字的由來. 餐廳內裡佈置走簡約工業風格調,對街兩邊有大落地玻璃,引進自然光令環境更明亮舒適,用餐時又可欣賞到灣仔車水馬龍繁忙的街景.我們點了美國安格斯西冷牛扒作午餐.    先來的餐湯和蒜蓉包. 記得以前樂意的餐前麵包是一藍上的,份量超多好像吃極也吃不完,主菜未到已經飽了,這已成往事回憶的片段. 今日的一片蒜蓉包烤得金黃酥脆,好滋味.安格斯西冷牛扒選了原味五成熟,我覺得只要牛扒質素上乘,以簡單的鹽及少許的胡椒調味已足夠. 一上枱就聞到炭燒的香氣,肉味夠濃且富有彈性,脂肪部份更為濃郁. 配菜洋蔥炒薯清新而可口.這頓午餐以二百多元的價錢來說真的完全交出水準.

1960 瀏覽

午餐系列~蒜蓉包.餐湯

午餐系列~凍咖啡

這頓午餐以二百多元的價錢來說真的完全交出水準.
2024-03-10
2024-01-14 6505 瀏覽
新的一年,一於以鋸扒來做個新開始。來到屹立多年的經典老牌扒房用餐,牛扒屋以牛扒見稱,餐紙上亦有介紹牛的不同部位。蟹餅煎得相當脆,混入薯蓉後蟹肉亦有不少,口感豐厚。最有特色的地方乃味道竟帶有些微的辣,較之一般普通的炸蟹餅更勝一籌。凱撒沙律的生菜很鮮爽,惟如果沙律汁的芝士成份多些更佳。值得一讚的是那些麵包粒,雖然仍保持著白色,卻也是脆脆的。是日餐湯是忌廉粟米湯,十分奶滑順喉,內有粒粒粟米,平衡到只是忌廉湯的漏。蒜蓉包蒜香徘徊於口中,這才是小人心目中的蒜蓉包!伴隨牛扒的薯菜也不能小看!油醋汁的沙律酸的好醒神,以洋蔥炒的薯仔更是味美,洋蔥的香氣得以盡情揮發!厚燒美國肉眼扒是二人份量,塊塊厚切的排在眼前,未食都已經口水狂流!每一塊都有燶邊位、脂位及肉眼,蘸些鹽蘸些英芥,已是一級棒!一個好開始!
新的一年,一於以鋸扒來做個新開始。

Ocean Crabcake

Classic Caesar Salad

Soup of the Day

Sides

USDA Prime Ribeye Steak Double Cut for 2

Ribeye

一個好開始!
Ocean Crabcake
Classic Caesar Salad
Soup of the Day
Sides
Ribeye
  • USDAPrimeRibeyeSteakDoubleCutfor2
  • SoupoftheDay
  • ClassicCaesarSalad
  • OceanCrabcake
2023-10-30 5939 瀏覽
星期日同班同事都返左灣仔食lunch.平時lunch見到呢度都幾多人. 所以特登星期日黎chill 一chill. 一早訂左位. 黎到居然只有我地一枱..原來灣仔人都係興一點後先出沒. 一點後人潮開始入座.五個人叫左五樣不同的食品黎share, 包括有豬扒, 牛扒. 豬柳. 加一個肉醬意粉同埋一個蜆肉意粉.套餐包左餐湯連蒜蓉包, 個蒜蓉包已經幫你塗滿牛油. 好香, 加埋個雜菜湯. 個湯入口好似有微辣. 但飲落又ok. 而且都幾多配菜同埋有鷹咀豆. 用料絕不馬虎.呢度好出名係牛扒. 所以我對呢度的牛扒都幾有期望. 但點知剛好相反. 我地要左七成熟. 外表係熟晒既. 裡面望落去重係幾生同嫩. 點知一食個外皮已經有少少un. 個鹽都有少少咸. 完全係期望越大失望越大. 朋友叫我下次叫五成熟就好了.相反配菜的薯仔好好食. 大家都讚不絕口. 個豬扒不過不失. 配菜係同牛扒一樣都係沙律菜配薯仔. 個薯仔真係軟軟熟熟. 唔硬唔林. 再加埋個調味. 如果有齋一碟薯仔叫估計我地都會叫一碟黎食.個魚柳好鮮嫩, 相對佢的價錢亦都最相宜. 呢個推介. 配菜都係一樣.沙律菜配薯仔.兩個意粉都不錯. 肉醬意粉會問
星期日同班同事都返左灣仔食lunch.

原來灣仔人都係興一點後先出沒. 一點後人潮開始入座.

兩個意粉都不錯. 肉醬意粉會問你要唔要加芝士. 需要會 即場幫你加. 而個蜆意粉就好fresh. 蜆肉都好大隻. 果然廚師推介無失禮.
最後用套餐價加$85有個疏乎厘. 我地叫左五個. 包括兩個薑汁同三個橙酒疏乎厘.
疏乎厘係即叫即做, 所以等左少少時間. 一黎到真係好吸引. 薑汁的會有幾濃的薑味. 而橙酒味就係甜甜地的. 睇落去好似好大杯. 但食落去好似一陣風咁就食晒.

唔駛趕頭趕水. 慢慢食慢慢傾. 水樽雖然放係枱上, 但侍應們都會不斷幫你斟水. 真係要讚下佢地, 服務真係令人很滿意.
2023-10-29
2023-09-01 4600 瀏覽
Nebraska 為左慶祝女朋友嘅生日,今日森仔去到灣仔享負盛名嘅扒房Nebraska ❤️❤️此間扒房森仔好耐好耐之前,已經好想食。餐廳🍴環境好美,甚有格調😎😎絕對係燭光晚餐嘅好地方而餐廳侍應服務非常周到,給予周全嘅服務之餘,亦能給予一定的空間不打擾客人用餐談天🙌🏻🙌🏻主廚亦會出來和客人了解食物的質素和用餐感受👍🏻👍🏻正當日,森仔叫左一個小食,一個主菜,餐湯和甜品😆真係豐富嘅晚餐😍食物質素之高,值得森仔一一品評😍白酒煮刀貝蜆佢每隻刀貝蜆肥美大隻🙌🏻同時鮮味十足,美味不行!鮮甜鮮甜,新鮮😎😎仲要一粒沙都冇!正!配上白酒🍶和蒜味忌廉汁,更帶出刀貝蜆獨有的鮮🙌🏻🙌🏻粒粒香蒜和青椒等,惹味非常👋蘑菇周打蜆湯此個湯又係一等一嘅美味👍🏻廚師磨好粒粒蘑菇蓉,再加上蜆肉和忌廉周打湯底。海鮮🦞味和蘑菇味相輔相成🙌🏻🙌🏻一流!湯底濃郁,夠creammy😆😆幾正!12安士安格斯牛扒此個安格斯牛扒十分足料😍夠夠12安士😎份量十足而廚師🧑‍🍳用炭燒方式烤製整件安格斯牛扒👍🏻或利用格網來加深牛扒的受熱程度,以確保牛扒能製成指定的熟成程度❤️食牛扒,識食叼一定會揀五成熟🙌🏻森仔當然都係選五成熟😎牛肉質鮮嫩,重牛味😊要炭
Nebraska
此間扒房森仔好耐好耐之前,已經好想食。

餐廳🍴環境好美,甚有格調😎😎
絕對係燭光晚餐嘅好地方
主廚亦會出來和客人了解食物的質素和用餐感受👍🏻👍🏻正

當日,森仔叫左一個小食,一個主菜,餐湯和甜品😆
真係豐富嘅晚餐😍
食物質素之高,值得森仔一一品評😍

白酒煮刀貝蜆
佢每隻刀貝蜆肥美大隻🙌🏻
同時鮮味十足,美味不行!
鮮甜鮮甜,新鮮😎😎仲要一粒沙都冇!正!
配上白酒🍶和蒜味忌廉汁,更帶出刀貝蜆獨有的鮮🙌🏻🙌🏻
粒粒香蒜和青椒等,惹味非常👋

蘑菇周打蜆湯
此個湯又係一等一嘅美味👍🏻
廚師磨好粒粒蘑菇蓉,再加上蜆肉和忌廉周打湯底。
海鮮🦞味和蘑菇味相輔相成🙌🏻🙌🏻一流!
湯底濃郁,夠creammy😆😆幾正!

12安士安格斯牛扒
此個安格斯牛扒十分足料😍夠夠12安士😎份量十足
食牛扒,識食叼一定會揀五成熟🙌🏻
森仔當然都係選五成熟😎
牛肉質鮮嫩,重牛味😊
要炭燒方法更能保住內𥚃的肉汁,夠晒juicy 😁

餐廳🍴採用Chateau La Nerthe Chateauneuf-du-Pape 2016和Chateau Des Laurets 2016😁
紅白兩酒均各有特色,味道不錯!
白酒戲班微創,帶有淡淡清新香甜😊不錯

咖啡甜品🍮
此個特色嘅咖啡甜品🍮正!
用上雲呢拿雪糕,香脆卷卷和杏仁粒。
再淋上濃郁嘅咖啡,夠晒精神和igable🤣
絕對係色香味俱全👌🏻

整體而言,餐廳食物質素高質!
雖然價格不菲,但性價比十足!
食環境氣氛服務,都抵!
再加上食物,fat fat😜
  • 12安士安格斯牛扒
  • 白酒煮刀貝蜆
2023-07-31 2908 瀏覽
Garlic Bread 🍞如果你喜歡蒜味,這款蒜蓉包絕對是你的最佳選擇🤩它的外皮金黃酥脆,內部柔軟鬆軟,蒜味濃郁。每一口蒜蓉包都帶來滿滿的蒜香,配上微微的奶油味道,絕對美味🥳N.Z.Tua Tua帶來鮮美既海鮮風味。蜆肉肉質鮮嫩多汁,入口彈牙鮮甜。它們以獨特的調味料烹飪,使得其口感更加豐富。USDA PRIME BONE IN SIRLOIN 🐮絕對是肉食愛好者的天堂😍牛排烤至完美既3成熟度,外層酥脆,內裏嫩滑多汁。每一口都充滿了肉汁的鮮美,配上牛排自身的天然風味,令人垂涎三尺。
Garlic Bread 🍞

N.Z.Tua Tua

USDA PRIME BONE IN SIRLOIN 🐮
2023-07-31 2211 瀏覽
N.Z.Tua Tua🐚同平時食開既蜆係唔同咖😋聽講係生長於紐西蘭純淨海域 所以其肉質飽滿鮮甜💕而且食落去完全無沙 值得讚許🩷食落去肥美又帶有淡淡既海水味🥰USDA PRIME BONE IN SIRLOIN 🥩牛扒旁邊會帶有一層脂肪 其餘肉質嫩滑 牛肉味好鮮 肉質柔嫩之外 仲有濃郁口感同肉肉既鬆軟 對餐廳好有信心 所以我地揀左3成熟 肉味更帶點點焦香😋Crabmeat Mushrooms Soup🍄蟹肉蘑菇湯絕對唔會比忌廉既味道搶去蟹味👍🏻湯既質地濃稠 入口滑溜💕蟹肉鮮香與蘑菇既味道好夾 每一啖都帶來滿滿既滋味🍄
N.Z.Tua Tua🐚

Crabmeat Mushrooms Soup🍄
蟹肉蘑菇湯絕對唔會比忌廉既味道搶去蟹味👍🏻
湯既質地濃稠 入口滑溜💕
蟹肉鮮香與蘑菇既味道好夾 每一啖都帶來滿滿既滋味🍄
✨同朋友一齊去行街Shopping 🛍🛍 因為我想鋸扒😋 朋友介紹附近,佢係灣仔食過嘅一間靚靚西餐廳😊 行到過去先發現,原來就係之前搭叮叮經過,想食好耐嘅餐廳🍽餐前麵包蒜蓉包外脆里嫩, 一啖咬落去先會感受到麵包皮嘅香脆,蒜蓉味都好出,打開左胃,期待前菜🍽法式焗田螺 $140 一上枱就聞到超香😋😋職員好細心,上碟前就已經換上食田螺用具,Good! 田螺好大粒,係用左法式香草同牛油焗,令田螺肉質超級滑嫩,配住啲香蒜蓉,味道層次感十足,好新鮮又唔油膩,值得一試。驚喜嘅係,田螺下面伴蝶嘅薯蓉超好食,香得黎又充滿着薯仔味😗🍽美國極佳級大骨斧頭肉眼扒700 g (每100 g $180 )因爲兩個女仔食,所以只係叫咗700 g,係啱啱好👍👍 Medium都啱啱好,切面為粉紅色😍肉眼扒肥瘦均衡,又食到脂肪嘅油香味,Perfect! 肉質方面嫩滑同肥美,絕對唔誇張,啲肉汁喺口腔係會噴濺開嚟。無論係賣相或味道都好吸引,值得食。大厨會同客人傾計,好鍾意有人情味嘅餐廳,除左食野,又學到野啦,大厨同我地介紹佢哋選用美國著名牛肉產-Nebraska,沿用三十幾年,都堅持只用靚野,已經好值得去試!🍽法式焗蛋白薑汁
✨同朋友一齊去行街Shopping 🛍🛍

🍽餐前麵包

🍽法式焗田螺 $140

🍽法式焗蛋白薑汁疏乎厘 $220 for two
口感超鬆軟濕潤,感覺如雲朵般輕柔。重薑汁,鍾意薑味嘅一定好會Enjoy

🍹Virgin Mojitor $85
好清新同開胃,先有青檸、青檸、薄荷同糖漿調配,再加埋碎冰,喺呢種天氣飲下去真係超級舒服!

🥂H White by glass $70
因爲我飲紅酒好易醉,最後都係揀白酒穩陣啲,而呢款比較清新、酸度適中嘅白酒,又唔會「喧賓奪主」搶走扒肉嘅原味👍

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#chillyummi_灣仔 #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies #香港美食 #打卡餐廳 #打卡美食 #香港西餐廳
2023-07-29 1844 瀏覽
🍽️ Nebraska Member of Louis Steak House 📍灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖-今日係happy shopping day🛍️直落同好朋友@chill.yummi 一齊去灣仔食好西😍😍💫餐前蒜蓉包蒜蓉包烘得非常酥脆,亦有好香濃嘅蒜蓉味🤌🏻🤌🏻即刻引起食慾🤤🤤💫法式焗田螺( $140 )田螺好大隻,充滿醬汁,肉都係大大粒!食落非常滿足😍😍😍口感軟嫩👍🏻👍🏻另外要大讚薯蓉🤤🤤🤤吸收晒田螺嘅香味😚而且唔係打到爛晒嘅薯蓉,係隱約有一粒粒口感嘅新鮮薯蓉🥰🥰💫美國極佳級大骨斧頭肉眼扒700 g (每100 g $180 )初時店員俾咗一碟沙律,隻碟仲要係暖暖地🤣🤣🤣我哋以為佢黎錯咗🤣點知後邊即刻出現又香又大份嘅超吸引斧頭肉眼扒😍😍😍肉眼扒肉味好香濃😳😳😳我哋叫咗五成熟,唔單止肉嫩香滑,仲超多肉汁💦💦油香豐富,淨係落鹽都好好食🥹🥹店員亦及時另外俾咗兩隻醬,分別係英國芥末同荷蘭醬🤣🤣不過靚嘅牛,原汁原味已經好夠🤌🏻🤌🏻🤌🏻我哋仲忍唔住試埋喺骨上面嘅肉,表皮烤得香脆,帶有焦香🤩🤩🤩💫 GINGER SOUFFLÉ (Order for Teo)($220)我地叫左一
📍灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖

💫餐前蒜蓉包

💫法式焗田螺( $140 )

我地叫左一份,餐廳分左兩碗整比我地🥰🥰非常細心❤️❤️口感棉密輕盈,好似食緊一舊雲咁樣🤭🤭☁️☁️可能因為我本身都幾鍾意薑味,覺得入口有淡淡薑味好吸引😍😍另外仲食到蛋香味🤌🏻🤌🏻🤌🏻呢個甜品我比一百分!

💫Virgin Mojito($85)
一上枱就聞到好香嘅薄荷味,飲落有好開胃嘅青檸清香,夾雜住一絲絲薄荷味🌿🌿非常醒胃👍🏻👍🏻同充滿油脂香氣既肉好夾

💫白酒
因為我唔飲酒🤣🤣所以形容唔到呢個白酒係咩味,不過聽@chill.yummi 講,呢個白酒好好飲🤣🤣🤣大家不妨去佢嘅page度睇一睇🤭🤭🤭

🌟餐廳裝修好有氣氛,適合情侶、家人同埋朋友一齊嚟食!
🌟老細、經理都好友善!見到佢哋不停用英文或者廣東話同食客傾偈,介紹唔同食物嘅來源地🥰🥰好sweet😍😍
🌟感受到老細好proud of 餐廳,連車牌都係餐廳名🤣🤣另外亦有自製XO醬,自己炒🤩🤩超足料勁吸引!
🌟真心食物高質!一定會再回訪!

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #WanChai #灣仔 #灣仔美食 #灣仔扒房 #灣仔必食 #灣仔美食地圖 #灣仔好去處 #LouisSteakHouse #SteakHouse #Nebraska #NebraskaMemberOfLouisSteakHouse @louissteakhouse
近日好想食靚牛扒🤭🤭 要好juicy 肉質好嫩,如果可以好味都一試難忘既就仲吸引🤭🤭朋友介紹呢間喺灣仔莊士敦道既老字號扒房,雖然我平時坐叮叮經常經過,但就從未入過去,對我充滿神秘感。我哋兩個人除咗叫咗一定要食嘅扒之外,梗係仲叫咗其他嘢啦,包括頭盤和甜品。法式蒜蓉包- 正,烤得好好味, 蒜蓉味好濃🥳好開胃白酒煮紐西蘭深海刀貝蜆- 限量供應㗎 !好彩嗰日去我哋仲有得叫Ja😄😄深海刀貝蜆嘅肉質鮮嫩,仲隻隻都大大隻,我仲好欣賞廚師烹調嘅忌廉汁,落咗好多配料,好夾好好味凱撒沙律- 正, 生菜🥬好新鮮好fresh! 美國極佳級肉眼扒12oz- 冇得彈啊!真係好難忘,肉質鮮嫩非常Juicy! 美國極佳級西冷扒12oz - 朋友好鐘意呢個,但我就鐘意肉眼多啲,唔同人鐘意唔同扒好正常🤣🤣法式焗蛋白薑汁梳乎厘- 呢個正!一定要試!好特別😃😃Nebraska Member of Louis Steak House (灣仔)灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖

法式蒜蓉包
- 正,烤得好好味, 蒜蓉味好濃🥳好開胃

白酒煮紐西蘭深海刀貝蜆

凱撒沙律
- 正, 生菜🥬好新鮮好fresh!

美國極佳級肉眼扒12oz
- 冇得彈啊!真係好難忘,肉質鮮嫩非常Juicy!

美國極佳級西冷扒12oz

法式焗蛋白薑汁梳乎厘
- 呢個正!一定要試!好特別😃😃

灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖
2023-07-10
2023-07-19 1397 瀏覽
令人非常期待嘅一餐,今晚想同女朋友食好啲,番工成日經過灣仔呢間Nebraska Member of Louis Steak House但都未入過去,今晚好想食靚牛扒,就入去試下啦😄😄 去steak house 梗係要食steak ,我地除咗叫咗兩客牛扒,分別係美國極佳級肉眼扒12oz 和美國極佳級西冷扒12oz ,仲叫咗法式蒜蓉包、白酒煮紐西蘭深海刀貝蜆、凱撒沙律,女朋友係甜品控,我地仲叫咗法式焗蛋白薑汁梳乎厘😝😝😝法式蒜蓉包- 一客非常好既頭盤😃😃烤得脆卜卜😁😁😁白酒煮紐西蘭深海刀貝蜆- 好正呀,好creamy! 刀貝蜆大大隻,頭盤都咁吸引😄😄😄凱撒沙律- 生菜好fresh! 食扒梗係要食啲菜balance 下😄😄美國極佳級肉眼扒12oz - 叫咗medium 😃😃 非常juicy ! 好味都有少少難忘😄😄😄美國極佳級西冷扒12oz - 叫咗medium rare! 真係無揀錯! 靚牛扒真係唔同啲,色香味俱全😄😄😄法式焗蛋白薑汁梳乎厘- 一定要試! 薑汁既梳乎厘岩哂唔係太好甜品既我,薑味好出好特別😃😃呢餐大家都食得好開心好滿足,番工辛苦要輕鬆下黎呢度真係唔錯😃😃😃Nebraska M

法式蒜蓉包

美國極佳級西冷扒12oz

法式焗蛋白薑汁梳乎厘

灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖
2023-07-14 1303 瀏覽
✨是日餐湯意大利雜菜湯 足料 稀稠度適中味道濃郁帶微酸 好醒胃另外跟左蒜蓉包微脆 有淡淡蒜蓉香✨美國極佳級厚燒牛小排每日限定5份 店員推介當然要試下牛小排 好厚肉 熟度剛好 表面帶焦脆肉質軟嫩 肉味香濃 肉汁豐富 帶油脂甘香 簡單調味 已經好好味😋配菜有焗薯同沙律 焗薯脆口 沙律加左黑醋 酸酸甜甜 好解膩✨咖啡溫度夠熱 連跟上嘅奶都係微熱咖啡香濃微酸帶甘 幾有誠意總結:食物唔錯 牛扒相當有驚喜環境唔錯 裝修有格調 幾好坐服務好好 態度親切 樣樣做到足價錢合理 不算便宜但值得 下次要再去試下佢個花膠扒先得
✨是日餐湯

環境唔錯 裝修有格調 幾好坐
服務好好 態度親切 樣樣做到足
價錢合理 不算便宜但值得
下次要再去試下佢個花膠扒先得
【灣仔區】【Nebraska Steakhouse】自從東鐵綫延伸咗過海段之後,我過嚟金鐘灣仔一帶食嘢嘅機會大大増加。而我本身都中意食西餐,所以都想食多啲呢邊啲西餐。有間喺莊士敦道同李節街交界嘅扒房我想試好耐,難得中午有時間就特登過去試個 lunch 啦。間嘢全名叫「Nebraska Member of Louis Steak House」,應該係啲扒類高手嘅組織團體之類,我唔太清楚內情,只係識行入去食就得喇。點知佢哋午市都幾 full,但係咁啱又有客人離座,居然就被我執到個窗口位坐,好彩呀。叫個 Special Luncheon 先,先上咗是日餐湯同蒜蓉包,係我最憎嘅蕃茄湯,面色一沉之下飲啖試吓,叫聲罪過,濃香又清新,好飲,而個包都係好味嘅。主食我試 $380 嘅「美國極佳級厚燒牛小排」,每日限定五份架咋。我食嘅生熟度係 medium rare,完全做到外脆內嫩,牛肉味香,係得嘅!廚師 Michael 都走咗出嚟,我就一味喺度講好食,簡直儀態盡失,哈哈。呢度啲扒係佢哋兩父子製作,勁!飲埋杯「咖啡」,幾好,埋單價 $418,唔貴呀。。。(地址:灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖)@

(地址:灣仔莊士敦道14-16號莊士敦大樓地舖)

@louiessteakhouse
@nebraska_hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #會展 #金鐘 #LouiesSteakHouse #灣仔扒房 #灣仔鋸扒 #美國極佳級厚燒牛小排 #牛小排 #USDAPrimeChuckShortRib #USDA #nebraska_hk #PrimeChuckShortRib #1am1083 #1ambackup
  • 美國極佳級厚燒牛小排