2021-04-02 393 瀏覽
平常去大埔,買餸時間的飲飲食食,都集中在大埔墟進行。開始覺得,食黎食去都係果幾間。雖好食,但開始感覺到冇乜新意。而且,我同太太真係好耐冇行過大埔中心了。於是,就一路過河,行一陣商場先去買餸。就在這一個小小的時間,我們肚餓了。於是,我們就在商場尋找有肉食又有素食的餐廳。而就在一田的附近,我看中了一間價錢好大眾化,感覺又有少少時尚的韓國食店《NeNe Chicken》,那就同太太簡單地吃一個韓國 style 的中午飯。這一間《NeNe Chicken》,其實是同旁邊的另一間韓食店 "新麻蒲" 共同在同一個鋪位經營的。前者主打做 oppa 炸雞,而後者就主打韓燒。兩間韓食店,雖共用一間店鋪,但彼此似是河水不氾井水,各自吸引對韓國餐有不同喜好的人事入來。食炸雞的左邊,食韓燒的右邊。太太點了一個石鍋素菜伴飯。熱辣辣的盛上,是全蔬食食善良配搭,只是我們沒有多口要求走蔥而令店方加了洋蔥而已。太太簡單地加了辣醬同醬油,就已經很好食了。一個人,吃不到一整份炸雞,所以我並沒有把炸雞放在心內。然而,我看中了烤牛肉蛋包飯,套餐配搭原來可以加炸雞。炸雞就不過不失啦,蛋內的牛肉飯,是沒加蛋的炸飯,吃入口感到份外的

一個人,吃不到一整份炸雞,所以我並沒有把炸雞放在心內。然而,我看中了烤牛肉蛋包飯,套餐配搭原來可以加炸雞炸雞就不過不失啦,蛋內的牛肉飯,是沒加蛋的炸飯,吃入口感到份外的香口。更可以說,我欣賞個牛肉蛋包飯多過件所謂的炸雞
套餐包一個韓式飲品,而韓國有什麼特飲呢? 感覺上,同餐廳的實際選擇上,是柚子茶。其實,在香港的一般韓國餐廳飲到的柚子茶都沒什麼好評論的,因為都是用那柚子醬沖出來的。有果肉吃得到,已經算是很好了。
整體上,味道是不錯的。檯與檯之間好闊落,也感受到餐廳的防疫意識很高。值得支持。
2021-03-14 394 瀏覽
這間舖頭是和另一間食韓燒的舖頭分著同一個舖位的上次吃上旁邊那一間的晚市所以今日午市試了這一間一進舖頭Waiter的態度十分差呼喝著我要我掃安心出行QR code其實我覺得態度可以好一點好像得罪了他似的坐下後我就點餐但整個店面都沒有員工結果我向走廊的員工揚手了五分鐘也沒有回應我最後要我走出去才有待應有點兒那過芝士炒年糕伴拉麵($68)這是一個套餐 附送一罐汽水用料很是韓式的年糕 魚糕 芝士 公仔麵份量和用料都是足夠的但那隻烚到全熟的強就好像有點怪怪的整體味道過得去但講不上好味辣度也是適合香港人吃的
這間舖頭是和另一間食韓燒的舖頭分著同一個舖位的
但整個店面都沒有員工
結果我向走廊的員工揚手了五分鐘也沒有回應我
最後要我走出去才有待應
有點兒那過

芝士炒年糕伴拉麵($68)
這是一個套餐 附送一罐汽水
辣度也是適合香港人吃的
芝士炒年糕伴拉麵
2021-02-19
2021-02-19 592 瀏覽
😋《NeNe Chicken 》點了一個午餐拉麵,額外也點了份炸雞可能坐在風口位,拉麵很快便凍了,但整體味道不錯,甜甜辣辣的,配上彈牙嘅魚糕、年糕等配菜,很上口👍🏻至於炸雞🍗超好味😋I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 大埔 📍 大埔安邦路9號大埔超級城B區2樓287-295號舖
😋《NeNe Chicken 》

點了一個午餐拉麵,額外也點了份炸雞
至於炸雞🍗超好味😋

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
2020-10-22 1763 瀏覽
同朋友第一次幫襯呢間係十韓國野,我哋係下午茶時段去,叫左個軟殼蟹壽司卷同埋年糕部隊鍋,2個主食都不錯,整體來說,野食質素都不俗,可以再番兜再試吓其他茶式,非常期待。
2020-10-07 1430 瀏覽
大埔超級城里有許多美食餐廳,每家餐廳也俱有特色,今天我品嘗的是韓式炸雞NENE CHiCKEN。餐牌一上手便覺滋味十足,多種口味眼花缭乱,都想品嘗,然而人太少,點的有限,只能挑選起來,最後我們點了雙重滋味炸雞和金大人串燒拼盤,已夠我們三人大快朵颐了!感覺炸雞的最高境界好像已经不止於吃肉了,炸得酥脆的外表醬上各種醬,吃得满嘴流油,想想就流口水啊!炸雞端上來的瞬間,頓時食指大動,垂涎三尺啊!三人吃得津津有味,頓覺齿頰留香,回味无穷!
,想想就流口水啊!
雙重滋味炸雞
金大人串燒拼盤
2020-10-06
30 分鐘 (堂食)
雙重滋味炸雞
金大人串燒拼盤
2020-09-13 1032 瀏覽
“all-in-one boneless chicken” crispy fried chicken with seven sauces while wasabi, curry powder, sweet sour are my favourites.“cheese stir fire rice cake with ramen noodles ” is well mixed with spicy sauce and it is served in hot pan which can keep it spicy. besides, long table is big enough for four persons, corridor between tables is over 1.5m wide, feel comfortable to have meal there

2020-09-06
10 分鐘 (堂食)
2020-07-23 1603 瀏覽
呢排睇得韓劇太多心血來潮想食炸雞所以同老公兩個人就走咗去大埔中心度食nene chicken 今次我哋就叫咗咗一個初雪炸雞半份上枱非常之熱辣辣,面頭鋪滿晒啲芝士粉,芝士味濃郁,而且雞肉無骨,入口啖啖都係肉,非常之滿足,肉質非常嫩滑一啲都唔鞋口,不過就越食越辣真係啱晒鍾意食辣嘅朋友,非常之過癮!另外仲叫咗個芝士年糕伴拉麵,年糕煙煙韌韌而且拉麵幾爽口仲配埋韓式炸紫菜卷口感都算幾特別,整體來講呢間啲炸雞都幾好食應該會再嚟食過!

整體來講呢間啲炸雞都幾好食應該會再嚟食過!
2020-06-19 1457 瀏覽
鋪頭係大埔超級城2樓,好容易見到。果日我地坐卡位,佢有個2人套餐同4人套餐,我覺得2人套餐份量至少3個人先食得晒!散叫就可以叫自己鍾意食嘅,唔洗比套餐d choice 綁住晒咁囉...食物:飲品:食吓食吓,食到8點半就happy hour! 有d飲品買一送一,即刻好抵飲。叫左rose味道 hoegaarden rosee,平時見到想試都因為太貴而卻步,happy hour 買一送一就唔同講法喇服務:侍應都有禮貌,人手足夠,ok咁啦
鋪頭係大埔超級城2樓,好容易見到。

食物:

飲品:

服務:
侍應都有禮貌,人手足夠,ok咁啦

2020-06-09
15 分鐘 (堂食)
三個人點了兩個午餐包飲品,一個單點。午餐價錢介乎$58 至$78抵食之餘,有跟飲品的。 炸雞🍗有好多款選擇要留意,半份炸雞就只有無骨的。芝士炸雞好吸引,要多d人先可以食全份。半份招牌炸雞無骨的香脆但不油膩肉質一般沒有追住食的衝動炸蝦🍤紫菜卷呢個是我再來的原因是雙炸的,蝦🦐炸的,紫菜壽司也炸的食炸野配上沙律🥗感覺良好!炒粉絲熱烘烘的很多配料不過不失⭕️座位間有距離感⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️提供酒精搓手液
三個人點了兩個午餐包飲品,一個單點。

午餐價錢介乎$58 至$78
抵食之餘,有跟飲品的。

炸雞🍗有好多款選擇
要留意,半份炸雞就只有無骨的。

芝士炸雞好吸引,要多d人先可以食全份。

半份招牌炸雞
無骨的
香脆但不油膩
肉質一般
沒有追住食的衝動

炸蝦🍤紫菜卷
呢個是我再來的原因
是雙炸的,蝦🦐炸的,紫菜壽司也炸的

食炸野配上沙律🥗

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️提供酒精搓手液
2020-05-09
2020-04-28 1457 瀏覽
其實看餐牌都見到有不少味道,但友人考慮到可能其他人不吃辣,於是只買了原味那款脆雞,因此除了炸雞之外就只有長荵。這些長荵較幼,因為它容易咬開,中式長荵很多時都咬不開,好像北京烤鴨那些長荵,夾在薄皮裏邊,咬又咬不開,要分開吃般炸雞塊都算大,但其實外皮都挺厚,味道普普通通。亦都因為沒有什麼汁醬,因此吃上來,雖然中間有點肉汁,但是還是偏向乾的。位於大埔超級城商場的邊邊位置,不太方便,很少會主動專程走來這個角落,有時甚至乎會忘記了有這一個地帶。
原味那款脆雞,因此除了炸雞之外就只有長荵

這些

炸雞塊都算大,但其實外皮都挺厚
,但是還是偏向乾的。

,有時甚至乎會忘記了有這一個地帶。
外賣自取
2020-04-17 1159 瀏覽
同朋友去迪欣湖野餐想買韓國炸雞食 於是朋友推介左呢一間係韓國都幾出名嘅韓國炸雞店外賣等左大概15分鐘左右唔算好耐佢哋d 炸雞都有幾多種口味俾你揀有蒜香、韓式甜辣炸雞、大蔥炸雞、避風塘炸雞唔食炸雞嘅話 仲有其他主食俾你揀好似冷麵、炒年糕、人蔘雞湯、芝士拉麵、海鮮湯拉麵、沙律等等我同朋友就叫雙重滋味炸雞可以俾你任揀兩種口味各半份我地揀既係甜辣炸雞(右)同埋原味炸雞(左)原味炸雞嘅話就比較普通冇咩特別不過雞肉都唔會太老甜辣炸雞就比較滋味甜得黎帶少少辣 隻醬幾好味
同朋友去迪欣湖野餐
想買韓國炸雞食 於是朋友推介左呢一間
係韓國都幾出名嘅韓國炸雞
外賣等左大概15分鐘左右
唔算好耐

佢哋d 炸雞都有幾多種口味俾你揀
有蒜香、韓式甜辣炸雞、大蔥炸雞、避風塘炸雞

唔食炸雞嘅話 仲有其他主食俾你揀
好似冷麵、炒年糕、人蔘雞湯、芝士拉麵、海鮮湯拉麵、沙律等等

我同朋友就叫雙重滋味炸雞
可以俾你任揀兩種口味各半份
我地揀既係甜辣炸雞(右)同埋原味炸雞(左)

原味炸雞嘅話就比較普通
冇咩特別不過雞肉都唔會太老
甜辣炸雞就比較滋味
甜得黎帶少少辣 隻醬幾好味
2020-02-24 1672 瀏覽
本身諗住嗌最出名既炸雞黎做晚餐,但考慮到朋友熱氣同怕食唔哂浪多食物,最後揀左兩樣好吸引既主菜後食柚子梳打 ($38)好味道:落左單好快杯野飲就上台,原來都幾大杯,可以兩個人share黎飲。小驚喜杯底有好多柚子皮同果肉,好有咬口,味道就係平時正常柚子蜜加梳打水咁,食油膩野配佢解膩一流粉絲燉雞好味道:成餐覺得最好味係呢份雞,啲粉絲超好味同入味,有少少辣,兩個人食細份岩岩好,最衰冇嗌白飯,呢種甜辣味真係好好食啲雞幾滑,份量都好足,係啲肉位,唔係比啲骨位是是旦旦咁!如果唔嗌炸雞可以一戰呢個菜式!芝士年糕拉麵好味道:啲芝士撈一撈之後慢慢溶,拉哂絲好興奮!份量好足,差啲食唔哂,有年糕、拉麵、雞蛋、魚糕、高麗菜、炸粉絲紫菜卷等等,材料豐富!不過食食下有啲膩,女仔可以睇下嗌唔嗌

柚子梳打 ($38)

柚子梳打

粉絲燉雞

燉雞

柚子梳打
燉雞
2019-12-31 1704 瀏覽
其實都開左好耐終於諗住都來試下。剛落左單唔夠3分鐘,個招牌炸雞已經上左來,心諗唔係現炸架咩?跟住迫不及待試下啦⋯⋯第一塊熱,第二塊又凍又硬,第三塊又熱,第四塊又凍咁。試完竟然有一半係凍既。其實顏色都望到,一啲就淺色係新炸,一啲就已經好深色。熱既味道好一般,不過不失,但朋友已經話麥當勞新出d炸雞都好味好多。凍既直程難食到唔會食。叫左個鮑魚海鮮鍋,望落都正常咁,食左發現味道得辣味,好似無鹽咁,係小小都無,不了。唔知點解仲生存到,不如讓個舖位比其他有誠意d既餐廳入來啦!
其實都開左好耐終於諗住都來試下。

唔知點解仲生存到,不如讓個舖位比其他有誠意d既餐廳入來啦!
2019-12-31
慶祝紀念
除夕
2019-12-27 1013 瀏覽
上星期同朋友去左食韓式炸雞,第一次食有啲期待。即刻叫左份招牌炸雞試下,無骨大啖食落去都唔怕,味道有啲偏咸但可以接受既。之後再點左一份芝士牛肉卷,呢個真心味道非常正,脆脆地夾埋仲牛肉同芝士,口感一流。可能我自己唔食得辣,叫咗個公仔麵嘅窩,非常辣。啱晒鍾意食辣嘅朋友仔。
2019-11-28 1167 瀏覽
今日心血來潮想食炸雞,就去咗Nene Chicken。上次食Nene Chicken淨係試咗炸雞,我地今次見有套餐,可以試下炸雞以外嘅嘢。個餐都幾多野食仲包兩杯飲品,三個人share都夠。第一,我地揀咗半份避風塘口味炸雞其實佢嘅避風塘就即係garlic and honey,甜甜地得黎帶好香嘅蒜蓉味。炸雞外皮炸得好脆,但入面嘅肉非常嫩滑juicy,而且係用無骨雞件,啖啖肉,好好食‼️半份都有7件雞架❤️第二,我哋揀咗熔岩芝士皇室豬肋骨x炸魷魚如果套餐揀呢個拼盤嘅話要另外加$15。薯條同炸魷魚配熱辣辣嘅芝士真係無得輸👅炸魷魚一啲都唔靭,係個豬肋骨比較遜色,烤得有啲過咗火,肉質唔夠嫩滑,有啲老同鞋。提提大家,食到最後記得食埋個麵包呀,個麵包焗得好脆口,點埋芝士食一流。第三,我哋揀咗蒟蒻冷麵。同韓式冷麵一樣都係酸汁湯底,好開胃。冷麵好彈牙,推薦‼️嗰餐仲包左兩杯飲品,一杯青蘋果梳打,一杯士多啤梨沙冰。兩杯飲品嘅水果味都好明顯係用味精開成,味道有點失真。

第一,我地揀咗半份避風塘口味炸雞

第二,我哋揀咗熔岩芝士皇室豬肋骨x炸魷魚
如果套餐揀呢個拼盤嘅話要另外加$15。

第三,我哋揀咗蒟蒻冷麵。
同韓式冷麵一樣都係酸汁湯底,好開胃。冷麵好彈牙,推薦‼️

2019-11-27