2022-03-27
Nojo 自從上網睇過有人介紹過呢間拉麵店,連日本人都大讚呢間拉麵,所以一直都想去試吓。今日係中環行開,就去試下!Nojo 位置中環石板街,係大館對面,好容易揾。拉麵店既裝修同一般日式拉麵店好唔同,戶外既open area 可以比大家飲野chill 下,而室內既裝修就以木系為主,燈色比較幽暗,有少少居酒屋既格局。當日我地坐咗係近窗邊既bar枱位,座位前既窗口可以打開,又有少少民青cafe 既感覺,打卡一流!我地叫咗慢煮雞脾醬油拉麵同埋柚子鹽拉麵。慢煮雞脾醃得好入味,雞皮滲出少少日式醬油既香味,加上慢煮既關係,肉質非常淋同滑,而且仲保留到雞髀既肉汁,非常好食。而醬油拉麵既湯底同傳統日式拉麵有啲唔同,佢湯底都係用咗雞白湯配少少豬油脂,但配料方面加咗紫洋蔥,乾蔥等等,食落有少少fusion菜既感覺。拉麵質地爽滑,唔會好吸水,好唔錯!柚子鹽拉麵相對上會比較清新啲,冇咁重口味。湯底都係雞湯做底,配上少少柚子,味道幾突出,亦可以中和少少咸味。而配菜雞肉團子,調味比較淡,但食到好明顯既雞肉味,食材幾新鮮。最後我地仲叫咗個甜品,雪糕配個donut麵包,好滿足!
我地叫咗慢煮雞脾醬油拉麵同埋柚子鹽拉麵。
最後我地仲叫咗個甜品,雪糕配個donut麵包,好滿足!