2021-03-31 48 瀏覽
.放假第一天, 當然要去尋探咖啡新新店,今次來到北角Numerous Cup.coffee 店門🚪灰色主調設計富型格。望下餐牌,咖啡選擇算多,而且有咖啡豆買添。*手沖咖啡*我點了手沖咖啡,想直接地品嘗咖啡豆原有的風味!咖啡師介紹了由日本攞奬嘅咖啡店(Mel Coffee Roaster) 烘焙嘅Kenya 肯亞豆。先聞一聞👃🏻,充满著梨子果香既香氣!再飲一啖👅,酸甜度恰到好處,口感清爽!再配一口暧暧嘅香蕉蛋糕,感覺係perfect match!*1+1 Combo Espresso + Piccolo Set*朋友點了Combo Set,揀左Guatemala危地馬拉單品豆,也是由Mel Coffee Roasters烘焙的。一次過用兩種飲法去享受呢款豆!Espresso濃縮咖啡:Crema帶有光澤,豆味濃郁強烈,有著柑橘果香和香料嘅香氣,after taste 有點辛辣感,回甘餘韻良久不散。Piccolo Latte迷你牛奶咖啡 : 朋友話呢杯Piccolo入口順滑,溫度剛好。牛奶嘅甜有少少中和左個辛辣嘅after taste,咖啡豆嘅酸味、甜味和澀味更加平衡,餘韻依然突出!由

*手沖咖啡*

Espresso濃縮咖啡:

Piccolo Latte迷你牛奶咖啡 :

由於Piccolo Latte 嘅牛奶比例只有Caffe Latte的一半,奶少更能突出咖啡豆的原味。如果嫌Caffe Latte太多奶,但又不太喜歡甘澀的Espresso的話,Piccolo係不錯之選!

佢之前新開promotion 話買一送一,又見到佢個彩虹蛋糕好似好得意,我心態係諗住試吓,如果好味嘅咪之後再幫襯,記得嗰日入到去佢哋聽到我哋問買一送一佢哋個面口已經好黑,然後用啲唔太友善嘅態度話淨係可以揀唔知幾多錢以下嘅飲品,其實如果好味嘅我真係會繼續幫襯㗎,但係第一次幫襯已經咁樣。坦白講香港真係有好多咖啡店,全部裝修一式一樣,多數玩簡約設計日韓北歐系文清風格,又或者工業元素,其實好悶,$40-$50一杯咖啡其實都唔平,又如果我比得$40-$50一杯其實選擇好多。我又唔係想飲嚟打卡,真心想飲杯咖啡啫。

我又唔係想飲嚟打卡,真心想飲杯咖啡啫。
2021-03-27 37 瀏覽
位置幽靜,很適合與朋友飲一杯咖啡,歎件甜品,小歇一會。店內有兩幅壁畫,色彩繽紛,十分搶眼。店內選用澳洲品牌的咖啡豆,咖啡款式多,也有甜品出售,甜品款式會不定時更新。Mocha ($50)拉花精美,咖啡豆是來自南澳洲阿德萊德,口感較balance,入口有微微焦糖味,沒有苦澀味;朱古力是用Belgian chocolate,沒有加糖漿;入口同時有咖啡和朱古力香氣。oreo卷蛋蛋糕卷蛋外皮薄身軟熟,包裹着巨量紐西蘭 Oreo忌廉餡,綿密香滑,味道微甜不膩。
位置幽靜,很適合與朋友飲一杯咖啡,歎件甜品,小歇一會。

店內有兩幅壁畫,色彩繽紛,十分搶眼。

Mocha ($50)

oreo卷蛋蛋糕
2021-03-13 96 瀏覽
位於炮台山嘅一間小小嘅咖啡店☕️女店主係澳洲由細生活到大,返到香港之後開咗依間咖啡店,引入左喺阿德萊德著名嘅Elementary coffee嘅咖啡豆,希望俾民眾以大眾化嘅價錢飲到高品質嘅咖啡🌞• Peru Ukuku $75好特別嘅一杯咖啡,店員先將咖啡豆用磨豆機磨成粉狀,以手沖嘅方式沖泡,水同咖啡粉嘅比例、水溫同水量都有固定嘅標準非常講究。依隻咖啡入口帶有花香,after taste有少少cookies同朱古力味,感覺上好似飲緊茶咁,雖然冇奶冇糖但係一啲都唔會覺得苦澀,隨住溫度嘅變化,係味覺上都會微妙嘅分別,好推介大家去試吓🥰• Flat white $40店員嘅推介,Flat white喺大部分咖啡店都會有嘅經典款式,同樣用咗來自澳洲嘅咖啡豆,味道濃厚醇香,飲落溫和舒服,比較少飲咖啡嘅我都感覺到同出面嘅咖啡真係高質太多😚• Belgian Chocolate (iced) $55唔鐘意飲咖啡嘅話都有幾款non-coffee嘅選擇,唔好以為佢哋淨係識整咖啡啊,依杯Belgian chocolate用咗比利時朱古力粉同明治牛奶結合,完美呈現我心目中嘅最理想嘅iced chocolate

• Peru Ukuku $75

• Flat white $40

唔鐘意飲咖啡嘅話都有幾款non-coffee嘅選擇,唔好以為佢哋淨係識整咖啡啊,依杯Belgian chocolate用咗比利時朱古力粉同明治牛奶結合,完美呈現我心目中嘅最理想嘅iced chocolate,一啲都唔似出面落左勁多糖嘅超甜朱古力粉,濃郁回甘嘅味道令人一試愛上,奶同朱古力嘅比例協調得好好唔會互搶🤤
【北角 ⋄轉角遇到彩虹蛋糕】 🍽 Numerous Cups📍北角月圓街10-16號嘉運大廈地下4號舖北角月圓街最近開左間新cafe 主打咖啡同蛋糕🍰雖然位置比較偏僻隱蔽 但都吸引唔少人去打卡除左門口好stylish 入面都有一幅好colourful嘅壁畫重點係佢地有全港首創嘅Rainbow Roll Cake🌈令小編諗番起之前去韓國旅行必食嘅彩虹蛋糕🥺佢地嘅卷蛋比較多cream 配番杯咖啡岩岩好👍🏻因為女店主係澳洲番黎 所以用番澳洲品牌嘅咖啡豆私心推薦Expresso Tonic 咖啡酸味好突出幾refreshing☕️Mocha係完全唔甜個隻 仲有好靚嘅天鵝拉花🥰⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞☞ 彩虹卷蛋 $63☞ Mocha $50☞ Expresso Tonic $45
【北角 ⋄轉角遇到彩虹蛋糕】

❝我地食咗咩? ت ❞
☞ 彩虹卷蛋 $63
☞ Mocha $50
☞ Expresso Tonic $45
係香港地要創業絕對係高風險既投資,但對於係北角咖啡店「Numerous · Cups」年輕店主黎講,呢個創業夢絕對搏得過。雖然落腳點係正五金鋪、單車鋪既包圍下,反而呢間小店成為左一個成條月園街既亮點,亦能夠滿足一眾對手沖咖啡起癮既街坊,大有口福!👇📌Sandwich · Roll - ▪ Hojicha · Sandwich Roll - $68▫ 就係為左呢個「焙茶·三文治蛋卷」慕名而來,佢地每個月都會定期轉換唔同口味,今次撞正我最鍾意既焙茶口味,天時地利人和齊哂。賣相睇落相當精緻,蛋卷食落鬆軟無比;入口帶陣陣既焙茶味,濃得黎有果種回甘,唔錯;裡面既cream相對輕身軟滑,比我想像中無咁膩,蛋卷控你地有福了!📌W h i t e - ▪ L a t t e - $40▫ 年初四錢又洗哂,工又要返,點會有好樣呀?唯有整返杯「L a t t e」令我暫時停留放假既節奏,你明咖啦鬆啲?Latte上既拉花睇落一幅優美既藝術畫,飲落濃香咖啡味,入口質感幼滑,嗯..聽日又要返工了。📌Non · Coffee - ▪ Belgian · Chocolate - $50▫ 朱古力控不得不試佢地既「B
係香港地要創業絕對係高風險既投資,但對於係北角咖啡店

雖然落腳點係正五金鋪、單車鋪既包圍下,反而呢間小店

成為左一個成條月園街既亮點,亦能夠滿足一眾對手沖咖啡

起癮既街坊,大有口福!👇

📌Sandwich · Roll -
Hojicha · Sandwich Roll - $68
Hojicha · Sandwich Roll

▫ 就係為左呢個「焙茶·三文治蛋卷」慕名而來,佢地每個月
都會定期轉換唔同口味,今次撞正我最鍾意既焙茶口味,
天時地利人和齊哂。賣相睇落相當精緻,蛋卷食落鬆軟無比;
Hojicha · Sandwich Roll

入口帶陣陣既焙茶味,濃得黎有果種回甘,唔錯;
裡面既cream相對輕身軟滑,比我想像中無咁膩,
蛋卷控你地有福了!

📌W h i t e -
L a t t e - $40
Latte

▫ 年初四錢又洗哂,工又要返,點會有好樣呀?
唯有整返杯「L a t t e」令我暫時停留放假既節奏,
L a t t e

你明咖啦鬆啲?Latte上既拉花睇落一幅優美既藝術畫,
飲落濃香咖啡味,入口質感幼滑,嗯..聽日又要返工了。

📌Non · Coffee -
Belgian · Chocolate - $50
Belgian · Chocolate

朱古力控不得不試佢地既「Belgian·Chocolate」,
用得比利時朱古力粉一定唔會失望,飲落香甜濃郁;
加上明治奶既配合,兩者產生化學作用,只能夠講…一秒愛上。
2021-02-15
2021-02-13 163 瀏覽
早前已經介紹過呢間炮台山小巷新開既coffee shop,估唔到只相隔一個月再黎😂因為二月既signature甜品由上月既彩虹卷蛋轉左做焙茶卷蛋三明治,下個月又會再轉新款,咁我呢個街坊就有藉口間唔時再黎喇🤪 焙茶卷蛋三明治作為焙茶控既我覺得都唔錯😋整體焙茶味都幾出,唔算走濃茶路線但茶味同甜味都幾平衡,茶味仲好甘香,cream依舊地多但食落好輕盈唔膩,唯一都係覺得個蛋糕本身可以再fluffy d就更正la😛 Dirty奶夠凍,飲落好滑,豆偏nutty,啡味濃郁,唔錯😍 人均消費:$80推介指數(10分為滿分):8分

焙茶卷蛋三明治

Dirty
奶夠凍,飲落好滑,豆偏nutty,啡味濃郁,唔錯😍

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):8分
2021-02-13
2021-02-03 169 瀏覽
網上見到好多人推介呢間北角新咖啡店卷蛋係佢地既特色今次去試左焙茶味卷蛋 焙茶味香濃 好好味😭😭咖啡好飲 有靚拉花 加分🌹👌🏼咖啡豆係來自南澳的Elementary Coffee 偏nutty店員話而家做緊早鳥優惠12點前飲品有9折 抵飲👏🏼~
網上見到好多人推介呢間北角新咖啡店
卷蛋係佢地既特色
今次去試左焙茶味卷蛋 焙茶味香濃 好好味😭😭
咖啡好飲 有靚拉花 加分🌹👌🏼
店員話而家做緊早鳥優惠
12點前飲品有9折 抵飲👏🏼~
2021-01-29 107 瀏覽
We arrived at around 3pm last Saturday and only had to wait for 10 mins to get in. We were lucky enough to get the last Rainbow Roll Cake, look at how Instagrammable this is😍 Not only it looks good but also tastes good😋 Staff was very friendly, would come back for another cup of coffee some time👍🏻
Rainbow  Roll  Cake
Rainbow  Roll  Cake
2021-01-25 111 瀏覽
“Rainbow Roll Cake”($58)“Latte”($40)北角新開咗呢間coffee shop☕喺一條充滿回收舖嘅小巷入面好突出😆今次其實係衝住舖頭1月限定嘅彩虹卷蛋而嚟🌈平時呢啲五顏六色嘅食物多數都係伏😂但呢個彩虹卷蛋絕對冇呢個問題😆蛋糕食落濕潤,忌廉非常飽滿幼滑😋最重要係唔會死甜😍配埋杯latte做個靚早餐就岩岩好🥰彩虹卷蛋每日限量供應聽聞要成2個鐘先整到一條😳所以晏啲去都好大機會賣哂🙈舖頭2月會推出另一款口味嘅卷蛋想試彩虹要把握時間啦😛
“Rainbow Roll Cake”($58)
“Latte”($40)

北角新開咗呢間coffee shop☕
喺一條充滿回收舖嘅小巷入面好突出😆
今次其實係衝住舖頭1月限定嘅彩虹卷蛋而嚟🌈
平時呢啲五顏六色嘅食物多數都係伏😂
但呢個彩虹卷蛋絕對冇呢個問題😆
蛋糕食落濕潤,忌廉非常飽滿幼滑😋
最重要係唔會死甜😍
配埋杯latte做個靚早餐就岩岩好🥰
彩虹卷蛋每日限量供應
聽聞要成2個鐘先整到一條😳
所以晏啲去都好大機會賣哂🙈
舖頭2月會推出另一款口味嘅卷蛋
想試彩虹要把握時間啦😛
2021-01-22 121 瀏覽
前排喺ig每日都見到numerous既彩虹卷蛋🌈 咁岩喺番工範圍附近,放工就忍唔住拉埋同事一齊去紓紓壓~➿ 𝑹𝒂𝒊𝒏𝒃𝒐𝒘 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝑪𝒂𝒌𝒆 ($58)平時我好少食d咁多色彩繽紛既食物,但係望住呢個卷蛋,心情不自覺覺得好左☺️ 蛋糕體乾濕度適中,中間既cream唔膩,牛奶味重🥛自己以前都有整過類似既卷蛋,不過相當失敗,一係就紋理同蛋糕體分離,一係就捲既時候出現裂紋😩 所以都幾欣賞佢地製作呢個卷蛋既心機👍🏽➿ 𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑭𝒍𝒊𝒛𝒛 ($45)係檸檬味🍋重過薑味既梳打,仲有新鮮檸檬肉添,係refreshing既🌿➿ 𝑬𝒕𝒉𝒊𝒐𝒑𝒊𝒂 𝑮𝒖𝒋𝒊 (𝒘𝒂𝒔𝒉𝒆𝒅) *hidden menu* ($85) 我d同事好鬼癲,叫佢評價幾句,佢就轉個頭打左成篇食評出黎👇🏽 (我覺得佢比我更適合做foodie🤭)「近來飲酸度高嘅咖啡多,飲到個人都酸酸地,店長哥哥介紹左Ethiopia Guji水洗豆,話甜感比較重。咁當然要試下啦~店長用緊既螺旋濾杯,可以帶出到呢隻豆既香味同果酸,不過都要有相當高既技術先得,大家都係留番d注意力欣賞店長嘅手勢啦。睇住d咖啡慢慢滴既過程超級治癒,可以撫平下

➿ 𝑹𝒂𝒊𝒏𝒃𝒐𝒘 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝑪𝒂𝒌𝒆 ($58)

➿ 𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑭𝒍𝒊𝒛𝒛 ($45)

店長用緊既螺旋濾杯,可以帶出到呢隻豆既香味同果酸,不過都要有相當高既技術先得,大家都係留番d注意力欣賞店長嘅手勢啦。睇住d咖啡慢慢滴既過程超級治癒,可以撫平下香港人既內心💛

沖好無心急即刻品嚐,先欣賞下咖啡嘅酒紅色,估唔到咖啡居然會有呢種顏色,可能燈光都有d影響啦~

就咁係咖啡壺入面聞又 feel唔到甜香,估唔到係蛋型杯入面香味咁突出,第一印象係乾果味道好重,有種乾柑橘甚至微弱陳皮既味道,深深吸一啖,有種微弱既乾燥士多啤梨味滲出,令人有一種係歐洲既冬天飲緊香草茶嘅感覺。

入口微酸,口感相當清爽,無一般咖啡個種霸氣係入面。吞完幾啖,舌根傳黎些許甘味,不愧係店長推薦口感甜甜地既豆。

放到微溫再試,酸度明顯增加,但係柑橘味道更加突出,回甘降低左,真係幾似沖得比較濃嘅 twining 茶包。整體黎講係適合單獨享受嘅咖啡,配其他味道嘅食物都驚浪費左d口感。」

寫到咁長就知道杯啡☕️味道幾rich,幾有層次~冇咩事我都係返出去檢討下自己仲打唔打食評喇,哈哈哈哈哈🤣
2021-01-22 67 瀏覽
係炮台山同北角中間既月園街,岩岩有間新既咖啡店開張,雖然係橫街,但其實都唔難搵聽說老闆係澳洲回流返港的,咖啡店係用澳洲出品既Elementary Coffee Roasters 咖啡豆,一於將澳洲咖啡既風味帶埋返黎香港Cappuccino咖啡豆係巴西 & 哥倫比亞既混合豆,加入奶後味道唔會太酸,味道平衡做得不錯,奶亦都打得好綿滑,好飲彩虹卷蛋蛋糕因為製作需時,所以係每日限量發售的見到件彩虹卷蛋令我諗起澳洲景點彩虹小屋🤭,入面既cream好幼滑,卷蛋亦都新鮮鬆軟,甜度適中,配咖啡真係一流呢個時勢香港人都分分選擇離開,但老闆卻選擇回流返港,呢份對香港既熱誠同勇氣已經值得支持👍🏼

彩虹卷蛋蛋糕
因為製作需時,所以係每日限量發售的

2021-01-10 233 瀏覽
作為北角人 平時返工都會路經月園街估唔到都有間隱世咖啡小店😼前日就一於試試佢啦一入到店 店員好friendly主動同我介紹menu同埋問我想飲咩口味既飲品😊服務態度值得一讚呀👍🏼👍🏼👍🏼今次就叫左杯Latte($40)店家選用既咖啡豆係來自南澳洲Adelaide既一間烘焙商House blend用上哥倫比亞同巴西既混合豆咖啡好飲之餘都有靚拉花🥰 出色😎下次再來要試試佢地店推介既手沖咖啡!😙另外試埋Numerous Cups名物 — 原味彩虹卷蛋($58)超多cream!用上紐西蘭既cream 好重奶油香🤤食落去不甜也不膩 原來就咁食d cream 都無問題架😜卷蛋又靚又好食💯 想再encore!!🌈 宜家北角區又多左一個飲啡既新選擇☕️期待下次再訪!💁🏼‍♂️✨
作為北角人 平時返工都會路經月園街
估唔到都有間隱世咖啡小店😼
前日就一於試試佢啦
一入到店 店員好friendly
主動同我介紹menu同埋問我想飲咩口味既飲品😊
服務態度值得一讚呀👍🏼👍🏼👍🏼

今次就叫左杯Latte($40)
店家選用既咖啡豆係來自南澳洲Adelaide既一間烘焙商

原味彩虹卷蛋🌈

宜家北角區又多左一個飲啡既新選擇☕️
期待下次再訪!💁🏼‍♂️✨
2021-01-08 178 瀏覽
月圓街呢條位於炮台山小小既內街最近係車房堆中開咗間細細既coffee shop☕️,身為街坊兼coffeeholic既我梗係要朝聖吓啦,呢條街位置比較入,平日都唔會嚟呢條街,開咗呢間coffee shop之後令到呢條街有種耳目一新既感覺。Flat White呢度既咖啡豆都係來自澳州品牌elementary,如果想飲手沖咖啡每日都有幾款豆可以揀,今次我就飲flat white,呢日係巴西x哥倫比亞既豆,南美撞南美既豆,nutty🌰感更加倍,仲飲到好似hazelhut咁既味道,nutty味好濃郁。彩虹卷蛋除咗咖啡之外,呢度最signature既就係呢款打卡度🤩🤩值100%既彩虹卷蛋🌈!雖然暫時只有一款食物但已經夠晒吸引。如果齋講個蛋糕本身的話就少少乾唔夠fluffy,但加埋個cream食整體都👌🏻👌🏻,個cream係人手打,雖然份量好多但質地超輕盈一啲都唔膩,好香牛奶味🍼又唔甜😋😋,留意返蛋糕淨係可以堂食呀人均消費:$90推介指數(10分為滿分):8分

Flat White

彩虹卷蛋