1️⃣⭐️焦糖香蕉雪糕法式多士⭐️ $82 (8.5/10)Polaf一直好期待佢哋嘅法式多士,果然冇令我哋失望🥳 多士好濕潤好綿密,啖啖都充滿着蛋香💕多士煎到出面金黃色,又唔會太油膩😘 仲有旁邊嘅雲呢拿雪糕,一凍一熱啱晒🤪 同埋焦糖香蕉一齊食,不能夠更幸福了😍 唯一係覺得多士如果有少少肉桂味,應該會更正😛份量好大,記得要兩個人share食❗️2️⃣ 煙燻豬豬卡邦尼 $108 (6/10)一般卡邦尼意粉有啲唔同,提倡唔用忌廉,只係用生雞蛋同芝士調配醬汁,好特別😳 上面嘅芝士脆片好好食,鹹鹹地配埋意粉一流❤️食落比平時卡邦尼無咁漏🥰仲少咗分creamy感覺🥺 豬肉方面用咗意大利煙肉、豬面肉同煙腩片,不過唔太食到個分別😂 Pooh覺得少少硬嘅煙肉都幾質感👍🏻不過Olaf覺得太韌有啲難咬😭 豬肉食落甜甜地,有啲似蜜糖豬肉乾😂3️⃣ 桂圓花碧螺春 $45 (7/10)本來好天真咁以為桂圓有少少甜😛點知原來係好傳統中國茶😗茶味偏濃,佢哋唔係用茶壺,而係一個可以分隔茶葉嘅杯沖,飲嘅時候要成個分隔層拎走,唔怕啲茶會浸得太濃🤤📌 聽聞walk-in成日要排好耐,建議大家早啲打電話去book定❤️

2️⃣ 煙燻豬豬卡邦尼 $108 (6/10)

3️⃣ 桂圓花碧螺春 $45 (7/10)

• 焦糖香蕉雪糕法式多士
#Flashback觀塘工廈入面有一間好出名嘅餐廳,長期 full booking,想試嘅話一定一定要打電話去book,如果唔係嘅話walk in 應該冇乜可能食到。餐廳呢就細細間,又唔係話好大間,但油煙味都相對比較重啲,每次食完,都會有陣油煙味🙃.....今次叫咗個慢煮黑毛豬,塊扒都幾厚身,好Juicy!個表面煎到有少少焦,好香脆、估唔到連配菜都好入味!擺盤都好靚😏呢度除咗食主菜外,一定要飲佢哋嘅咖啡,每次睇佢哋沖咖啡,睇得出每一杯都好用心咁樣整㗎,飲落去有咖啡香👍🏻一間用心經營,而食物有水準得來環境又唔差既餐廳,一定要支持同堅持💪🏻
#Flashback

午餐
2020-11-19 238 瀏覽
煙燻豬豬卡邦尼🍝 $108有別於一般嘅卡邦尼 佢用左蛋汁而唔係cream所以食落冇咁heavy 面頭嘅芝士碎片同煙腩片令到口感更加豐富🤩Rate: 8/10焦糖香蕉雪糕法式多士🍨 $82一上枱已經比個擺碟吸引咗😍 多士外脆內軟 同個雲呢拿雪糕好夾 如果球雪糕大D就更好啦😝Rate: 10/10Overall: 大推薦🤩餐廳長期都好多人 如果想坐窗口位 建議大家訂枱或者一開門就去啦🥳
煙燻豬豬卡邦尼🍝 $108

Rate: 8/10

焦糖香蕉雪糕法式多士🍨 $82

Rate: 10/10

Overall: 大推薦🤩
2020-10-28
2020-11-17 241 瀏覽
食個Lunch我好少會book位,諗住過左人潮Nutmad都應該唔洗book,點知上到去...店員: 有無book位?我: 無。店員(呆咗): 無book位呀... 要2點後先有位喎我: 咁好喇😌2點番到去,店員再次驚訝我無book位😂 Anyway,雖然無窗口位坐,但佢地都好好安排左bar枱位比我地,等我地可以欣賞大廚嘅功藝☺️慢煮雞胸。羅勒。番茄醬。意大利飯($120)一上碟,比較吸睛嘅係飯上面嘅酸薑。酸薑配Rissoto😂? Seriously? 正當我同朋友黑人問號中嘅時候,主廚出來了😎 大廚話:「日本酸薑可以帶出番茄同雞肉嘅甜味,加上basil苗,令整碟飯嘅香氣提升。」原來係咁...長知識了🤔 呢個Rissoto的確係比較特別嘅,佢嘅酸味係好rich嘅,唔會只係得單一嘅蕃茄味。雞胸肉嘅份量亦好多,每一啖都平均食到唔同嘅食材,唔錯😌焦糖香蕉。雪糕。法式吐司($82)見到廚師係盒入面拎出吐司都嚇左一跳 — 好大份呀😂!法式吐司吸滿蛋汁,烤到外脆內軟,加上vanilla 雪糕,肚仔表示我好滿足了😚

店員: 有無book位?
我: 無。
店員(呆咗): 無book位呀... 要2點後先有位喎
我: 咁好喇😌

慢煮雞胸。羅勒。番茄醬。意大利飯($120)

慢煮雞胸。羅勒。番茄醬。意大利飯

焦糖香蕉。雪糕。法式吐司($82)
焦糖香蕉雪糕法式吐司
慢煮雞胸。羅勒。番茄醬。意大利飯
焦糖香蕉雪糕法式吐司
  • 焦糖香蕉雪糕法式多士
經朋友介紹搵到呢間yellow cafe, 特地為左佢既signature dishes 而黎🥴🥴 但店內不大,個陣去比較多人被安排坐窗口位就無咁舒適1️⃣煙燻豬豬卡邦尼($108)🍝驚喜之作!同平時食既carbonara完全係兩回事!因為佢用既配料都用心唔簡單!用左豬面肉,煙腩片同意大利煙肉,味道鹹中帶甜剛好!搭上芝士脆片令唔成個意粉更有口感✨意粉麵質亦彈牙!回頭率高🔙2️⃣焦糖香蕉雪糕法式多士($82)🍞呢個雖然冇卡邦尼咁驚喜,但味道亦不錯!多士既質感好似麵包布甸!聽講啲麵包要浸蛋漿成晚,所以最好預約時同staff留一份!焦糖香蕉夠香脆!整體來講賣相一流!份量足夠兩人share! 但試一次就滿足👍🏻記住訂枱ah!

1️⃣煙燻豬豬卡邦尼($108)🍝

2️⃣焦糖香蕉雪糕法式多士($82)🍞

記住訂枱ah!
下午茶
2020-11-13 160 瀏覽
無意中見到呢間黃店,見到好多人都推介,即刻去試下,walk in去到先發現好多人都預早book位,好彩都食到。叫左兩個主食,煙燻豬豬卡邦尼完全同平時食既carbonara唔同,呢個鹹香味好重,用左豬面肉,最值得提既係個芝士脆片,完全將成個意粉昇華,口感上層次豐富好多。慢煮黑毛豬食落好嫩好juicy,表面又煎到脆脆地,可以講係我食過最好食既黑毛豬!反而甜品令我有啲失望,個法式多士係好重蛋味,但我個人覺得略嫌淋身左少少,唔夠焦香。🔸慢煮伊比利亞黑毛豬•西柚🔸煙燻豬豬卡邦尼🔸焦糖香蕉•雪糕•法式多士

🔸慢煮伊比利亞黑毛豬•西柚

🔸煙燻豬豬卡邦尼

🔸焦糖香蕉•雪糕•法式多士
2020-11-06 158 瀏覽
黑毛豬幾個朋友推介, 個個都話黑毛豬黑毛豬黑毛豬... 終於抱住半信半疑的態度打去book枱,點知日日full哂! 唔忿氣, 結果book咗兩星期後。今日終於去試, 行到去工廈, 唔唔唔~ 上到餐廳, 咦, 幾有style喎。食乜嘢? 當然係試黑毛豬啦!朋友叫了魚子手造意粉。頭盤揀咗風乾牛內火箭菜。大家share食。然後, 由頭盤至主菜至甜品, 每一道菜都有專人嚟講解材料、煮法、及食法。而我們每道菜式試一口之後嘅反應都係:「好味喎!」「得喎!」「層次幾豐富喎!」最後, 我們問waitress嘅係:「請問下星期有冇位?」

最後, 我們問waitress嘅係:「請問下星期有冇位?」
2020-11-06
  • 慢煮黑毛豬
『為法式西多士慕名而來・鬆軟蛋香足』☘︎𝑵𝒖𝒕𝒎𝒂𝒅, 𝑲𝒘𝒖𝒏 𝑻𝒐𝒏𝒈⠀⠀很早之前已經聽說這裡非常爆滿~~⠀幸好提早一天訂位還訂的到ʕ•ᴥ•ʔ⠀店員都非常非常有禮貌!!⠀點了2個主食1個甜品,⠀說實話味道沒有很大驚喜,⠀價錢也偏貴,而且有1個半小時限時,⠀對我來說回頭率不高啦🙈⠀⠀〔煙燻豬豬卡邦尼 $108〕⠀〔慢煮伊比利亞黑毛豬 $188〕⠀〔焦糖香蕉雪糕法式多士 $82〕⠀⠀꧁煙燻豬豬卡邦尼꧂⠀其實對這個最大期望的~~⠀但如果你是抱著吃想吃carbonara的心情點這道的話,你就會失望了....⠀雖然menu說只使用雞蛋和芝士做醬汁,⠀但吃下去非常乾身,有點像炒意粉☃︎⠀蛋香味也不明顯....⠀值得一讚的是意粉非常Al Dante✓⠀煙肉用蜜糖醃製過~~⠀吃起來有點像儂邊叉燒ʕ •́؈•̀ ₎⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10⠀⠀꧁慢煮伊比利亞黑毛豬꧂⠀有驚喜的豬鞍架(●’◡’●)ノ⠀非常juicy很鮮味,⠀醬汁稍微有點偏甜~⠀我覺得這裡的鹹食都偏甜呢( ͡° ͜ʖ ͡°)⠀雖然很好吃, 不過有點貴~⠀這個價錢只有一塊呢(;´༎ຶٹ༎ຶ`)⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.75/10⠀⠀꧁焦糖香蕉雪糕法式多士꧂⠀就

很早之前已經聽說這裡非常爆滿~~⠀
幸好提早一天訂位還訂的到ʕ•ᴥ•ʔ⠀
店員都非常非常有禮貌!!⠀
點了2個主食1個甜品,⠀
說實話味道沒有很大驚喜,⠀
價錢也偏貴,而且有1個半小時限時,⠀
對我來說回頭率不高啦🙈⠀

〔煙燻豬豬卡邦尼 $108〕⠀
〔慢煮伊比利亞黑毛豬 $188〕⠀
〔焦糖香蕉雪糕法式多士 $82〕⠀

꧁煙燻豬豬卡邦尼꧂⠀
其實對這個最大期望的~~⠀
雖然menu說只使用雞蛋和芝士做醬汁,⠀
但吃下去非常乾身,有點像炒意粉☃︎⠀
蛋香味也不明顯....⠀
值得一讚的是意粉非常Al Dante✓⠀
煙肉用蜜糖醃製過~~⠀
吃起來有點像儂邊叉燒ʕ •́؈•̀ ₎⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10⠀

꧁慢煮伊比利亞黑毛豬꧂⠀
有驚喜的豬鞍架(●’◡’●)ノ⠀
非常juicy很鮮味,⠀
醬汁稍微有點偏甜~⠀
我覺得這裡的鹹食都偏甜呢( ͡° ͜ʖ ͡°)⠀
雖然很好吃, 不過有點貴~⠀
這個價錢只有一塊呢(;´༎ຶٹ༎ຶ`)⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.75/10⠀

꧁焦糖香蕉雪糕法式多士꧂⠀
就是為了這個法式多士慕名而來(⊃。•́‿•̀。)⊃⠀
沒有失望也沒有經驗~~⠀

——————————————————⠀⠀
Nutmad⠀
觀塘觀塘道396號毅力工業中心9樓C號舖⠀
——————————————————⠀⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀⠀
#168hk_kwuntong⠀⠀
#168hk_notbad⠀⠀
#168hk_cafe⠀

喂喂喂!你...⠀⠀⠀
Comment了嗎 ´͈ ᵕ `͈ ⠀
Like了嗎 ⚆_⚆⠀
Save了嗎 (〃∀〃)⠀
喜歡請follow @168hungryki (๑◕ܫ←๑)
2020-10-26 164 瀏覽
觀塘找素!6點前要見人💛—————————————————————召集各路文青甜品控📢匿埋喺觀塘工厦嘅 nutmadhk 絕對啱你心水呢間唔單只嘢好食 仲要係良心💛店所以支持支持!🍄野菌忌廉飲管意大利麵($110)呢個意粉有驚喜!佢每條飲管意粉中間都有個窿收埋啲汁☺️所以啖啖都有好均勻嘅忌廉汁🥰再加少少紫菜味 好特別🌟🥪焦糖香蕉。雪糕。法式多士($82)多士賣相吸引 煎到金黃色 攞盤又鬼火咁靚😽唔影多幾張相都對佢唔住🥰識食就係熱辣辣嘅多士撈少少雪糕 冰火二重天咁食🔥🥗沙律 ($78)素食選擇唔多 所以叫埋沙律~啲料都幾fresh 配埋我favourite 黑醋🥰.佢地walk in收6點~所以想食就早啲去啦💛(訂位可以晏啲hehe)📍Nutmad觀塘觀塘道396號毅力工業中心9樓C號舖Shop C, 9/F, Everest Industrial Centre, 396 Kwun Tong Road, Kwun Tong.💰Total: $210味: 8/10飽:7/10抵: 7/10 .我將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
觀塘找素!6點前要見人💛
—————————————————————
召集各路文青甜品控📢
匿埋喺觀塘工厦嘅 nutmadhk 絕對啱你心水
呢間唔單只嘢好食 仲要係良心💛店
所以支持支持!

🍄野菌忌廉飲管意大利麵($110)
呢個意粉有驚喜!
佢每條飲管意粉中間都有個窿收埋啲汁☺️
所以啖啖都有好均勻嘅忌廉汁🥰
再加少少紫菜味 好特別🌟

🥪焦糖香蕉。雪糕。法式多士($82)
多士賣相吸引 煎到金黃色 攞盤又鬼火咁靚😽
唔影多幾張相都對佢唔住🥰
識食就係熱辣辣嘅多士撈少少雪糕 冰火二重天咁食🔥

🥗沙律 ($78)
素食選擇唔多 所以叫埋沙律~
啲料都幾fresh 配埋我favourite 黑醋🥰
佢地walk in收6點~
所以想食就早啲去啦💛
(訂位可以晏啲hehe)

📍Nutmad
💰Total: $210
味: 8/10
飽:7/10
抵: 7/10
我將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
2020-10-26 4767 瀏覽
小店位於觀塘工業大廈,好受歡迎長期ꜰᴜʟʟ ʙᴏᴏᴋɪɴɢ架,所以想試既朋友仔記得打電話預約左先☎️♡ 焦糖香蕉•雪糕•法式多士 ♡$82 賣相100分📸 味道100分👅 諗起呢個法式多士又開始流口水了‼️ლ(´ڡ`ლ)ノ金黃色既法式多士蓬鬆軟綿,可以聞到非常濃郁既蛋香味‼️口感好滑好似食緊雞蛋布甸咁ᴄʀᴇᴀᴍʏ,同微脆既外皮形成對比,雙重口感美味ᴅᴏᴜʙʟᴇ ᴜᴘ😚即叫即整既多士配上雪糕🍦吾洗形容都可以想像到係幾咁正‼️٩(♡ε♡ )۶ 焦糖香蕉表面香脆又甜甜地,ʏᴜᴍᴍ👅$188 慢煮伊比利亞黑毛豬•西柚🥩 黑毛豬脾仔大大隻,一切開就見到粉嫩既顏色,肉質好滑嫩😋 脾仔既邊邊位連住少少脂肪,一齊咀嚼之下啲油脂係口中慢慢融化🤤 非常之邪惡但又停吾到口👅 配埋調製既西柚醬汁,酸酸地食落無咁漏可以減低油膩感‼️好好味非常推介‼️$78 啡常朱古力咖啡☕ 首先可以飲一啖細細杯既espresso,店員介紹之下知道係泰國咖啡豆,味道對於我黎講偏酸😆 之後可以品嚐飲品中既朱古力雪糕,再將espresso倒入杯中攪勻,細味之下果然係好濃郁既朱古力咖啡☕ 就算啲冰融左味道依仍好夠😋 呢杯飲品仲附送2小塊朱古力,飲

♡ 焦糖香蕉•雪糕•法式多士 ♡

$78 啡常朱古力咖啡☕ 首先可以飲一啖細細杯既espresso,店員介紹之下知道係泰國咖啡豆,味道對於我黎講偏酸😆 之後可以品嚐飲品中既朱古力雪糕,再將espresso倒入杯中攪勻,細味之下果然係好濃郁既朱古力咖啡☕ 就算啲冰融左味道依仍好夠😋 呢杯飲品仲附送2小塊朱古力,飲一啖朱古力咖啡食一啖朱古力,整體味道又提升左變得更加濃厚‼️

2020-10-11 233 瀏覽
觀塘區工廈中的人氣飯堂,地點也方便就腳,絕不隱世。每日午市也座無虛席,先訂座,是常識吧。開放式廚房,抽風系統不俗,不會吃到整身都是食物的煙燻氣,絕對放心又安心的欣賞廚師煮食表演。慢煮伊比利亞黑毛豬。西柚眾所周知,伊比利亞黑毛豬吃橡果長大,肉質鬆軟,肉味也濃,脂肪滲透肉內,大理石紋般的油花,入口即溶,口感一流。慢煮雞胸。牛油果三文治多士稍為烤脆,鋪上慢煮雞胸片與牛油果,再上以海量的沙律菜蓋面。方便食用,味道正常。焦糖香蕉。雪糕。法式西多士最,期待,的甜品時間。香煎法式西多士,麵包軟稔,浸滿了蛋汁,滲出牛油香,口感蓬鬆,沾上雪糕冷熱交融。焦糖香蕉,燒至微焦而入口脆脆的。吃過盛宴美食,來杯冰Americano作結尾。簡單的冰凍黑咖啡,風味平衡,清爽舒服。
觀塘區工廈中的人氣飯堂,
地點也方便就腳,絕不隱世。
每日午市也座無虛席,
先訂座,是常識吧。
開放式廚房,抽風系統不俗,
不會吃到整身都是食物的煙燻氣,
絕對放心又安心的欣賞廚師煮食表演。

慢煮伊比利亞黑毛豬。西柚
眾所周知,伊比利亞黑毛豬吃橡果長大,
肉質鬆軟,肉味也濃,
脂肪滲透肉內,大理石紋般的油花,
入口即溶,口感一流。

慢煮雞胸。牛油果三文治
多士稍為烤脆,鋪上慢煮雞胸片與牛油果,
再上以海量的沙律菜蓋面。
方便食用,味道正常。

焦糖香蕉。雪糕。法式西多士
最,期待,的甜品時間。
香煎法式西多士,
麵包軟稔,浸滿了蛋汁,滲出牛油香,
口感蓬鬆,沾上雪糕冷熱交融。
焦糖香蕉,燒至微焦而入口脆脆的。

吃過盛宴美食,
來杯冰Americano作結尾。
簡單的冰凍黑咖啡,
風味平衡,清爽舒服。
2020-10-07 169 瀏覽
近這一兩年都興起文青cafe, 呢間是我最鍾意的一間。由於限聚令,我們一行四人找了這間cafe食午餐。首先,老闆很細心介紹咖啡豆的出產地,我就叫了這杯latte ,濃濃的咖啡味,不錯不錯😗😗😗。前菜:沙律新鮮,蕃茄香甜;煙燻豬豬卡邦尼,煮得非常出色,煙肉香脆,尤其是鋪上意粉上面的芝士,經過特別處理,香香脆脆,與其他地方吃的卡邦尼是與別不同的👍🏼👍🏼👍🏼。還有,這個慢煮伊比利亞黑毛豬,冧不特止,還很juicy,並不鞋。之後,再有美國頂級牛板腱,牛味特濃,軟硬適中,鐘意食牛的人不可錯過。還有慢煮雞胸意大利飯,飯占滿湯汁,面層鋪上子疆,很開胃呢。最後重頭戲甜品,焦糖香蕉雪糕法式多士,來到這裡是必叫的,麵包雖然浸了一整晚蛋汁,但不會覺得濕淋淋既感覺,而且係外脆內軟,不可不吃😋😋😋。綜合一下,這裡服務細心,每道菜都有細心介紹,老闆也談笑風生,氣氛很舒服也寫意,食物不但美味,還有悉心擺設,打卡一流。這裡都比較full, 大家記得要預早book檯,有機會會再來的。🥳🎉

前菜:沙律新鮮,蕃茄香甜;

還有慢煮雞胸意大利飯,飯占滿湯汁,面層鋪上子疆,很開胃呢。

2020-10-02
午餐
2020-09-18 308 瀏覽
見有咁多好評 朋友就book左呢間好cosy好靚嘅cafe幫我慶祝生日 (呢到係唔使切餅費的!!) 果然無令我失望 真係好高質我地都係叫lunch set 包左個湯同飲品 主食方面我嗌左個煙燻豬豬卡邦尼意粉 朋友就嗌左個野菌忌廉意大利粉首先講下個湯 我地個日係南瓜湯 整體而言就一般般 南瓜味唔重個湯都係偏淡至於卡邦尼意粉就真係好正 佢同平時港式卡邦尼用忌廉唔同 佢地係用雞蛋+芝士嘅正宗煮法 所以完全唔膩 再加上其他配料 包括濃郁香口嘅芝士脆片同3款唔同嘅豬肉 咁多種豐富嘅口感夾埋真係令到成個意粉昇華左好多 超級推薦!!朋友嘅野菌意粉就係用忌廉整嘅 但係都唔會有好膩嘅感覺 同埋好足料 蘑菇味好重!! 鐘意食蘑菇嘅一定會鍾意呢個意粉總括而言 真係好好味!! 雖然唔平但係都會再encore!!

煙燻豬豬卡邦尼意粉

煙燻豬豬卡邦尼意粉
  • 煙燻豬豬卡邦尼
呢間小店雖然隱藏係工廠大廈入面但係超級有人氣個日去係佢啱啱開門所以唔洗等位走嘅時候見到已經排緊隊去到緊係試佢地最出名嘅西多士同卡邦尼 (*´꒳`*) 擺盤好精緻 靠窗嘅環境好靚 好啱影相 味道都係非常好卡邦尼上面啲芝士片脆脆地 好香芝士味 加埋個麵食好有層次 個意粉同平時食開好creamy嘅carbonara唔同 佢冇咁多cream唔會好快漏同埋得忌廉味 突顯出蛋汁同豬肉嘅味道西多士好香蛋味 食落去好似食緊蛋糕咁 好鬆軟 出面就脆脆地 配埋雪糕同焦糖香甜度同口感都好夾𓏲𓏱𓏭𓏭Piggy Carbonara $108French Toast $82
呢間小店雖然隱藏係工廠大廈入面
Piggy Carbonara $108
French Toast $82
2020-04-17
2020-08-31 267 瀏覽
觀塘工業區🏭一間好有誠意、心思,又好味道既西式樓上餐廳!特別推介,意粉醬汁用左雞蛋加芝士製成,特別而且口感豐富,好creamy,意粉質感偏硬身加十分彈牙😻 另外,令人一試難忘既仲有乖甜品🍮焦糖香蕉雪糕法式西多士,賣相伴碟已經好靚、好有藝術感,餐廳老闆專登研發左花左啲心思同技巧,將多士用蛋漿浸完再拎去煎,金黃色外脆內軟,加上焦糖香蕉,好有滿足感!去之前記得訂位先,因為walk in真係經常滿座🟡