2017-07-15 256 瀏覽
之前已經想試呢間餐廳,覺得好有情調,所以買左團購套餐試下。生蠔好新鮮,套餐包8隻普通款,可以加少少錢,試其他款,有4款選擇。今次揀左2款試,幾好味。鴨胸沙律,配醋汁,好開胃。磨菇湯好creamy 特登黎試個龍蝦,超失望,隻龍蝦勁少,啲肉得2隻手指甘多,仲要肉質麻麻,差。好彩另一主菜,揀左肉眼扒,否則真係會餓暈。塊扒中規中矩。最精彩係睇廚師整卡邦尼意粉,其實4人用餐,已送一份下次享用,好抵。原本想食焦糖燉旦,點知嗰晚無,揀左 tiramisu,都好味。整體黎講,買團購套餐係好抵嘅。但不足之處係員工培訓不足,啲菲籍員工完全唔知個餐食乜,拎住個menu落order都落左幾次,問左幾次,之後都係錯,結果要經理執手尾。
之前已經想試呢間餐廳,覺得好有情調,所以買左團購套餐試下。

鴨胸沙律

鴨胸沙律,配醋汁,好開胃。
磨菇湯

磨菇湯好creamy

mini 龍蝦 😑😑

肉眼扒

好彩另一主菜,揀左肉眼扒,否則真係會餓暈。塊扒中規中矩。

2017-06-23
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
團購
鴨胸沙律
磨菇湯
2017-07-14 244 瀏覽
朋友打黎話佢搵到一間西餐廳幾好,問我幾時有時間去。揀日不如撞日,一於就約朋友即晚去食~一去到,燈光昏暗,仲有個菲律賓歌手喺度唱英文歌,夠哂浪漫。枱與枱之間嘅距離都好夠,唔會有侷促感,私隱度十足,而侍應大多數是外國人,點菜溝通以英文為主見到有生蠔做特價,可惜朋友唔食生蠔,唯有留待下一次~菜單上有好多菜式選擇,仲有set dinner,但同朋友都唔算餓,所以散叫就算~~Carbonara spaghetti @Cooking at the table($168)有個大廚推部車去你枱旁邊即場煮俾你食,淨係呢樣野都已經值回票價~呢度既卡邦尼意粉用嘅唔係普通煙肉,而係用三十六個月嘅煙燻火腿+蒜蓉牛油落去炒個意炒,之後再放上預先用火燒溶左芝士既芝士輪度炒勻個意粉。一食落口,意粉彈牙爽口,再有濃濃嘅煙熏味滲出,咬落就開始食到芝士同蒜蓉既香味,十分有層次,好Creamy !US Prime Rib Eye Steak 12 orz($288)我地order左五成熟,初初嚟到嘅時候見到牛扒個面剪到脆一脆,都諗住一定會過熟。點知一切開真係五成熟,嫩滑多汁,牛味十足,大滿足Tartufo lemoncell

Tartufo lemoncello($48)
檸檬慕斯雪糕,外面既雪糕口感有點似雪葩,內裏嘅果醬餡似係我哋細個食嘅檸蜜糖一樣,濃濃既檸檬味十分清新解膩

心太軟伴雪糕($48)
心太軟即叫即焗,上桌既時候心太軟表層仲係脆,一切開濃濃既朱古力流出,夾埋雲呢拿雪糕一齊食,罪惡就係咁發生

埋單一人三百蚊,以餐廳環境+食物質數黎講,真係好抵。
2017-07-14 349 瀏覽
<簡簡單單既意大利lunch set >😌😋喺佐敦彩鴻酒店上1樓既意大利菜oak tree ristorante想食佢既dinner好耐。覺得佢環境幾舒服 睇介紹 d 西餐意粉同甜品又好似好正甘🍰🍩 無奈就唔啱時間去食🙁 就食個lunch set頂住先啦😂就甘睇lunch set平均60 至130 蚊不等 以西餐黎計價錢合理 😌(若打工仔食lunch間中一次可接受 ) 每個set都有餐湯🍲餐包 餐包🥖 圓形外層硬入面鬆軟 點d牛油 意大利黑醋或者 檻欖油更佳 ! 😌🤓lunch set🤓🍴香煎龍脷魚意粉🐟 68 蚊(配蔬菜湯加熱檸水)蔬菜湯 🍀🌿🍲充滿住浸淋左既蔬菜 比較淡味口感清新 帶有點點黑胡椒香味 🤓龍脷魚同意粉放到心形甘 望落幾開心❤魚肉比較薄身🐟 有d香草 煎得比較香脆 入面既魚肉比較煙靭 加上新鮮蔬菜, 同爽口意粉🍝 , 我幾鍾意意粉既乾身再加上蕃茄汁偏酸甜 十分開胃 😌🤓Lunch set 🤓🍴香草燒三文魚沙律🐟🌿🍀 98 蚊配有磨菇湯🍄磨菇湯 落左好多切得勁碎既磨菇 好有口感 😌而且加左少少麵包碎吸盡湯汁 淋淋地幾好食 😋三文魚柳厚切 🐟口感煙靭 三文魚
<簡簡單單既意大利lunch set >😌😋

🤓lunch set🤓
🍴香煎龍脷魚意粉🐟 68 蚊(配蔬菜湯加熱檸水)

龍脷魚同意粉放到心形甘 望落幾開心❤

🤓Lunch set 🤓
🍴香草燒三文魚沙律🐟🌿🍀 98 蚊
配有磨菇湯🍄

三文魚柳厚切 🐟口感煙靭 三文魚有一種獨特既魚肉咸味 而嗰種濃魚味都有 都算燒得唔錯, 魚皮夠薄同香脆保留應有既肥膏😌 配埋清新既沙律菜同蕃茄都唔錯👍🏻😌

總括黎講 食店環境舒服 食物質素同價錢以lunch set黎講唔錯, 簡簡單單, 希望有機會食佢既意大利晚餐🤓
2017-07-14
2017-07-13 149 瀏覽
餐廳位於一樓,一上樓梯就見到。第一眼既感覺係好簡單,室內天花用左少少樹藤花籃黎做裝飾,配合番餐廳名。叫左個set dinner,包左蠔,湯,沙津,主菜,甜品同一杯油。生蠔口感係creamy既同大隻。呢款味道偏甜,海水味唔重。易入口岩初初食生蠔既人食牛肝菌忌廉湯睇到同食落d菌好多飲落有口感,味道濃郁。意式米蘭牛扒因為未食過呢種牛扒所以叫黎食下。佢話係焗牛扒黎,焗豬扒就食得多,焗牛扒真係第一次食。望落似炸既,d肉都偏嫩,面頭有蕃茄食落酸酸地 。自家製意大利芝士餅十分creamy入口即溶,聞落咖啡味重,食落唔覺,所以我唔甘好咖啡都食左兩三啖另外仲單啦左碟意粉卡邦尼意粉好正既係係客人面前煮,利用一大舊芝士係上面攪d意粉,一開支火槍就好吸引人去睇同影相錄影D火好震撼。食落意粉有煙薰味好特別加上份量多,可以兩三個人share。但個人鐘意食軟身意粉,今次既就有粉粉偏硬,不過都係好食既睇餐牌,餐廳得酒或者茶、咖啡嗌黎飲,如果有番果汁就仲好啦!

牛肝菌忌廉湯
睇到同食落d菌好多飲落有口感,味道濃郁。

意式米蘭牛扒
。望落似炸既,d肉都偏嫩,面頭有蕃茄食落酸酸地 。

另外仲單啦左碟意粉
卡邦尼意粉

睇餐牌,餐廳得酒或者茶、咖啡嗌黎飲,如果有番果汁就仲好啦!

2017-07-13 627 瀏覽
寶寶説帶我去酒店吃午餐,本來還很擔心會否太貴。原來是佐敦彩鴻酒店的意大利餐廳,午市套餐十分掋食,選擇也有很多,難怪只是12時,餐廳已八成滿座。餐湯可選忌廉湯或意大利雜菜湯。寶寶的雜菜湯不錯,蔬菜足料,湯底有點甜。我選的忌廉湯更好喝,味道十分濃郁和creamy,每一啖也能吃到蘑菇粒,確實真材實料,與其他西餐廳的稀湯完全不同。還有熱辣辣的麵包,外面脆口裡面鬆軟。我點了忌廉露荀煙三文魚天使麵 ($68),賣相吸引,看起來以為份量會很小。原來醬汁十分 creamy,吃完會很飽的。天使麵沒有煮得過稔,煙煙韌韌十分好吃。配上煙三文魚,爽口露荀和香菇十分美味。寶寶點了紅酒汁燴牛脷飯 ($78),牛脷外表煎得香脆,內裡稔而不膻。饞吃的我還加 $28 點了自家製 Tiramisu 作甜品,竟然有驚喜!Tiramisu 入口即溶,軟滑有層次,朱古力和咖啡味也很濃郁。老實説,這是我吃過最好吃的 Tiramisu!必點!餐飲還可加 $10 轉凍朱古力呢~而我覺得熱咖啡配 Tiramisu 更夾了。

還有熱辣辣的麵包,外面脆口裡面鬆軟。

餐飲還可加 $10 轉凍朱古力呢~

而我覺得熱咖啡配 Tiramisu 更夾了。

2017-07-12
2017-07-09 239 瀏覽
今晚放工,同男朋友係西貢街附近落左車,突然落起大雨,我地決定就係附近覓食,唔行咁遠。行經彩鴻酒店,有間西餐既menu,就停低望下。menu睇落都唔錯,就經彩鴻酒店行樓梯上左去一樓。一入門口,見到有個酒櫃,環境幾大幾闊落,燈光比較暗,幾有情調一坐低,就聽到有個靚聲唱緊歌,唱返啲舊歌Imagine there's no heaven~It's easy if you try~No hells below us~Above us only sky~Imagine all the people~~Living for today~~Aha~ah~~~~枱上既餐具整齊咁放係枱,幾乾淨。我地今晚叫左一個set dinner,tenderloin & Foie Gras Set,再加個意粉。先黎左個法國龍蝦湯。龍蝦味好出,好濃郁想要多碗添Starter係三文魚撻撻,個名幾搞笑,其實係多士上面有三文魚,同埋撈左醬既蛋,2款味道都唔錯,三文魚新鮮,蛋滑塊包好脆個Main Dish未黎,反而黎左個意粉先。呢個Special Carbonara 係呢間餐廳既主打,全名係純正意大利卡邦尼意粉,揀左意大利煙肉同

一坐低,就聽到有個靚聲唱緊歌,唱返啲舊歌

枱上既餐具整齊咁放係枱,幾乾淨。

先黎左個法國龍蝦湯。龍蝦味好出,好濃郁
想要多碗添

法國龍蝦濃湯

塊包好脆
三文魚撻撻

個Main Dish未黎,反而黎左個意粉先。
呢個Special Carbonara 係呢間餐廳既主打,全名係純正意大利卡邦尼意粉,揀左意大利煙肉同埋36個月醃製既芝士,好特別!
師傅先煮熱啲煙肉同意粉

之後用火槍燒熱啲芝士,芝士溶左,就落埋煙肉同意粉,最後落左黑胡椒。

Wow~製成品個樣好得,食落口芝士味道濃郁,同意粉好夾,意粉又彈牙

平時出面食既煙肉好薄,估唔到呢間餐廳係煙肉粒厚切,而且煙肉味好濃

食完個意粉隔左陣,個Main Dish黎左
Main有2款可以揀,我地揀左鵝肝拼牛柳。
薯塊幾厚切,又實心,薯味又出,幾好喎~
驚鵝肝太漏,先試牛柳,入口好Juicy丫,牛味好濃,一啲唔都un,就連筋位都唔un,

鵝肝原來冇想像中漏,又幾易入口,又有焦香,唔錯

我地個set dinner加左15蚊要左件New York Cheese Cake
甜品比較平庸,芝士味唔算好濃,但咁都好,唔會太飽

呢間餐廳有Live show,又有火焰表演意粉,環境又舒服,仲可以開酒同朋友吹水。
2017-07-05
法國龍蝦濃湯
2017-07-08 229 瀏覽
今天相約朋友午飯,朋友推介這間在佐敦的西餐廳,抵食又大份。餐廳位於一間酒店內,在酒店大堂上一層就到了。內裡環境開揚,天花吊上一些植物作點綴,置身其中猶如在叢林中,悠閒寫意。紅菜湯味道咸咸酸酸,開胃之選。香草蒜片蜆肉炒意粉意粉是新鮮即炒,很有穫氣,最欣賞是蜆肉,大大粒,鮮味突出,食得很滋味。巴馬火腿薄餅超大件,足夠兩個人享用,上面鋪滿一片片西班牙火腿,餅底很脆口,火腿味道突出,很有西班牙風味。凍奶茶奶味濃,但又不會蓋過茶味,兩者味道很夾。
今天相約朋友午飯,朋友推介這間在佐敦的西餐廳,抵食又大份。

餐廳位於一間酒店內,在酒店大堂上一層就到了。
紅菜湯
味道咸咸酸酸,開胃之選。
香草蒜片蜆肉炒意粉
巴馬火腿薄餅
凍奶茶
奶味濃,但又不會蓋過茶味,兩者味道很夾。
2017-07-05
午餐
2017-07-06 198 瀏覽
朋友推介了一間懷舊意大利餐廳,所以放工同朋友去食下,慶祝一下搵到新工。餐廳係女拔萃附近,佐敦B2出口行過去唔洗10分鐘,都幾方便。一入餐廳已經好有情調,充滿懷舊氣氛,餐廳中央仲有一位外國人自彈自唱,浪漫十足。我同朋友頭盤點左雞肉凱撒沙律$78,沙律既雞扒有預先煎香脆,沙律上面有d黃黃地既醬,同平時既沙律醬唔同,我估係芥末蜜糖醬,幾特別,配合脆面包生菜,開胃之選。主菜我地兩個叫左個海鮮意大利飯$148,同美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼$288。海鮮意大利飯一d都無偷工減料,有一大塊魚塊、蜆肉、大粒帶子、青口、魷魚,用左好多海魷而且都幾新鮮,個汁仲有少少似南瓜汁,幾creamy,不過d意大利略微軟身左少少。另一個主菜大大塊牛扒,配菜用左連薯皮既薯仔,但食落好香脆,牛扒我地叫左7成熟,有少少血水,但正正合我地兩個心意,肉味濃郁,有少少脂肪,唔會好難咬,好香口。另外叫左個辣肉腸pizza, 芝士好多,咸香味比較重,加埋辣肉腸,食落去個pizza味道比較濃同埋偏咸最後,我地嗌左三個甜品,心太軟,法式焦糖蛋同卡薩塔。呢到d心太軟真係一流,一吉落去心太軟入面既朱古力就流哂出黎!!朱古力唔會太甜亦唔會太苦

最後,我地嗌左三個甜品,心太軟,法式焦糖蛋同卡薩塔。呢到d心太軟真係一流,一吉落去心太軟入面既朱古力就流哂出黎!!朱古力唔會太甜亦唔會太苦,味道剛好,外皮亦焗得恰到好處。而法式焦糖蛋一向都係我最愛,有好重既雲尼拿味同奶味,而且香滑。卡薩塔係朋友叫,好特別,原來係雜錦雪糕,雲尼拿雪糕入面再有唔同果肉,但又唔會太甜,岩男朋友口味!

整體黎講,節日黎慶祝食餐好的確唔錯,有氣氛又幾抵食,我仲見到今個月有$10隻既美國生蠔!生蠔超新鮮,食落去啖啖肉,而且十分包滿。
2017-07-06 172 瀏覽
今天有朋自意大利來港旅遊,好耐冇見,專程約左在他住的酒店見面,佢住在佐敦彩鴻酒店,我放工就急不及待地往酒店,希望早點和這個舊朋友一起晚餐敍一敍,去到了,朋友通知已在酒店餐廳等我,餐廳在酒店一樓,名叫Oak Tree Ristorante!餐廳環境雅潔,座位寬敞舒適,還有歌手為我們唱歌,悅耳歌聲中用餐,歡樂氣氛濃厚!有朋自遠方來,又有甘好環境下食晚餐,當然要叫杯紅酒慶祝一下!見到其他客叫生蠔,真的好新鮮,所以我們也order了!Pacific Rock(USA):飽滿的蠔肉,鮮味十足帶爽口。Cherry Stone :肉比較結實,比蠔更爽口,很鮮甜!黑松露牛肝菌忌廉湯:湯很濃,黑松露和牛肝菌都是極具香味的食品,所以整個忌廉湯香味十足,又帶鮮甜味!煙三文魚沙律:鮮味的煙三文魚配新鮮沙律菜,加上廚師精心調製的汁料,酸酸的味道,很醒胃!主菜德國咸豬手:豬手好大隻,秘製醬汁炆煑得非常入味又林滑,十分惹味!純正意大利卡邦尼意粉;老闆親自席前煑,爐旁大大舊的是36個月醃製芝士。先炒過意粉和厚切的意大利煙肉,再用火燒溶一下大芝士,再將意粉倒入芝士伴勻,令每條意粉都被芝士沾上,上枱時已令人唾涎欲滴,急不

見到其他客叫生蠔,真的好新鮮,所以我們也order了!

純正意大利卡邦尼意粉;老闆親自席前煑,爐旁大大舊的是36個月醃製芝士。先炒過意粉和厚切的意大利煙肉,再用火燒溶一下大芝士,再將意粉倒入芝士伴勻,令每條意粉都被芝士沾上,上枱時已令人唾涎欲滴,急不及待試一試,味道惹味、香濃的芝士和煙肉配合硬度適中的意粉,美味極了,令人食不停口!
自家製意大利芝士餅:香濃的朱古力味,甜甜的芝士餅為美味的晚餐上句號👍👍👍
2017-06-30
  • 純正意大利卡邦尼意粉
  • 德國咸豬手
  • 黑松露牛肝菌忌廉湯
2017-07-06 112 瀏覽
今日朋友生日,諗住同佢食西餐,上Open rice見到依間oak tree ristorante,睇落幾有氣氛所以就預約左今晚黎食飯。呢度俾我既感覺就係,雖然格調高,但係都好親切餐牌一去到,原來係喺酒店入面,個格調即刻感覺高咗~而且入面發現,都好多人預約黎呢度食野架喎朋友鍾意食蠔,見今日嘅美國生蠔竟然$10一隻!即刻唔使考慮,叫咗半打!order完好快就有得食!兩個人食半打生蠔,真係好滿足!啲生蠔好大隻,一啲都冇揸流攤!睇落都幾新鮮,食落都有海水味,但唔會係海鮮既腥臭味,竟然$10一隻都有依個質素,真係估唔到!之後兩個main dishes就叫咗辣肉腸pizza同扒三文魚。pizza係傳統意大利嘅薄pizza,未食就已經聞到好大陣嘅芝士同辣肉腸香味,食落口感都唔錯,薄得黎唔會太乾,芝士都好多(可以拉絲),不過可能食慣咗啲香港口味嘅pizza,所以依個傳統pizza對我嚟講就咸咗少少因為我同朋友都係無魚不歡,所以喺揀牛扒同三文魚嘅兩難中間,我地係揀咗三文魚好彩最後都不負我地期望,三文魚煎得好夠香,塊皮仲脆卜卜!三文魚雖然係煎嘅,不過又唔係好油膩,食落唔會成口油!而且煎完既魚肉唔會好乾,仲

所以就預約左今晚黎食飯。

呢度俾我既感覺就係,雖然格調高,但係都好親切

餐牌

一去到,原來係喺酒店入面,個格調即刻感覺高咗~
而且入面發現,都好多人預約黎呢度食野架喎

朋友鍾意食蠔,見今日嘅美國生蠔竟然$10一隻!

即刻唔使考慮,叫咗半打!order完好快就有得食!
兩個人食半打生蠔,真係好滿足!
啲生蠔好大隻,一啲都冇揸流攤!
睇落都幾新鮮,食落都有海水味,但唔會係海鮮既腥臭味,
竟然$10一隻都有依個質素,真係估唔到

pizza係傳統意大利嘅薄pizza,
未食就已經聞到好大陣嘅芝士同辣肉腸香味,
食落口感都唔錯,薄得黎唔會太乾,
芝士都好多(可以拉絲),

不過可能食慣咗啲香港口味嘅pizza,
所以依個傳統pizza對我嚟講就咸咗少少

好彩最後都不負我地期望,三文魚煎得好夠香,塊皮仲脆卜卜!
三文魚雖然係煎嘅,不過又唔係好油膩,食落唔會成口油!
而且煎完既魚肉唔會好乾,仲好嫩同有鮮魚味添~

而伴碟嘅沙律菜同薯角都唔少份量,基本上兩個女仔要食晒成碟都唔惹少!
有芥末醬同茄汁俾我地點薯角架~

最後
最後喇,就梗係要叫多個甜品幫朋友慶祝下,話晒生日嘛!
因為已經食到好飽,所以就淨係叫咗個心太軟伴雪糕!

我食心太軟最鐘意就係一喺蛋糕一啖雪糕咁食,一凍一熱,咁先最正!
依度嘅心太軟雖然好夠朱古力味,但絕對唔會太甜,
而且切開都真係會流心(仲流到成個碟都係
),滿足我地兩個女仔最想見到嘅畫面

總結黎講,呢度既食物質素認真好,雖然大部份既價格都比較貴,
但一分錢一分貨,貴少少都抵

除左享受食物之外,我覺得呢度既氣氛都有情調,十分適合情侶去

食緊嘅時候,仲有人彈結他伴唱

今次我地有好深刻既體驗,
所以我都同朋友講定,下次生日要帶番我嚟依度食!
2017-07-04
  • Oyster
  • 扒三文魚
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2017-07-03 124 瀏覽
憂鬱不歡的星期一需要美食意大利菜是今天的主角好吧就先要生蠔作前菜Scottish 味道鮮金屬味適可而止晚餐兩佰多元有三道菜湯品是龍蝦湯質感濃厚蝦味也突出頭盤三文魚他他不值一提主角是經典組合鵝肝拼牛柳牛柳厚切肉質細緻鵝肝煎香油脂味豐富配合食用有說不出的神奇味道沙拉菜有點苦味也沒有配上合宜的醬汁有點浪費加十五元可加配雪糕心太軟從你的表情就知道你吃得滿足我點了招牌菜卡邦尼意粉大廚推出36個月熟成的巴馬臣芝士於席上堂弄火光熊熊英姿勃勃醬汁濃厚十分美味與坊間的卡邦尼迥然不同這兒的食物不錯唯外籍侍應的服務質素有待加強
憂鬱不歡的星期一需要美食
龍蝦湯
2017-07-03
龍蝦湯
2017-07-01 167 瀏覽
媽媽最愛吃西餐,特別係生蠔、芝士,上星期佢嚟到佐敦搵我食下午茶,諗起之前同同事來過食下午茶,抵食夾好坐,便帶媽媽來試試!而家做的美國生𧐢又大隻又鮮味,只係$10一隻!生蠔一上枱媽媽立即試食!半打生蠔立即被吃清光,竟然忘記影相。再來兩個下午茶餐,一個是 parma ham pizza,一个是卡邦妮意粉!質素都是酒店級!👍👍👍
Oak Tree Ristorante位於佐敦Travelodge酒店一樓,置身其中,你不時會感到身體突然熱烘烘的,原來這裡每晚都有好多人點Carbonara意粉,全部用原個圓形大芝士即席炒出來,這些沒停止過的火焰表演,再加上真人現場獻唱,令晚餐有如錦上添花。 周五晚上七時多來到,偌大的餐廳已經坐滿了七八成,非常旺場。雖然好多人都會點Carbonara,但因為我不喜歡吃太creamy的食物,所以還是點了兩個套餐:德國鹹豬手餐 ($238) + 鵝肝拼牛柳餐 ($248)。 三文魚撻撻 煙三文魚沙律 法國龍蝦濃湯、黑松露牛肝菌忌廉湯 兩個餐都有前菜和餐湯,我是「龍蝦控」,平時龍蝦湯一定是我的最愛,不過這晚我卻「移情別戀」,因為黑松露牛肝菌湯實在太出色了,菇味香濃,而且還吃到粒粒雜菌,很有口感,完全將稍帶甜味的龍蝦湯KO了。 德國鹹豬手 豬手皮烤得像乳豬,脆卜卜,又不會太肥膩;裡面的肉質仍保持嫰紅,夠滑溜,而且分量頗多,一個女孩子沒可能吃得完。 鵝肝拼牛柳 鵝肝煎得好香,面層都是脆的,內裡軟滑;牛柳我們點了五成熟,這晚好像有點過熟,但幸好肉質不俗,沒有過韌,還是不俗的選擇。 焗

三文魚撻撻

煙三文魚沙律

法國龍蝦濃湯、黑松露牛肝菌忌廉湯

德國鹹豬手

焗朱古力心太軟伴雪糕 (+$15)、自家製意大利芝士餅

心太軟夠流心,一切開,朱古力漿即馬上流瀉,甜度適中,可惜朱古力味稍嫌不足;Tiramisu質感不俗,芝士柔軟,如能加多些rum酒,將會更加出色。
2017-06-30
1K
2017-06-30 136 瀏覽
週二晚去到呢間餐廳食飯,餐廳位於彩鴻酒店1樓,上一層樓梯就見到,企喺樓梯口望入去就不怎麼樣,有一個整齊嘅酒櫃,感覺係比較舊式嘅西餐廳。近門口位置就係水吧,隱約望入去都可以見到廚房部分。位置都幾多,空間感足,但由於正值晚飯時間,客人不少。唔想影到其他客人入鏡,所以我都係襯十點零鐘離開時先影到餐廳環境。甫坐低已經聽到有位駐場叔叔唱歌,是夜我都聽左好幾首披頭四,呀仲有,應該在場有客人生日,我聽左3次生日歌 (笑),客人以中年為主,所以一路聽歌都好投入,氣氛係相當唔錯,好輕鬆咁食左餐飯。而且店員都好有禮,主動為客人影相、點蠟燭,有求必應,而且同客人都有講有笑。餐牌選擇唔算好多,前菜、生蠔、湯、沙律、薄餅、肉類、意粉、意大利飯、甜品等,定價中上。一人餐有兩款,平啲嘅包括前菜、龍蝦湯、主菜 (2選1),可以優惠價配甜品,連埋加一,人均都250蚊以上;另外一款$488/位,會多左生蠔、沙律、主菜 (選擇較多,7選1)、甜品、飲品。本來店員都有推介我地食生蠔,價錢就唔貴嘅,隱約記得佢話食一打可以送酒;但由於我唔食生蠔,以免男朋友要自己食哂一打,所以我地都冇點。加上係諗住黎隨便食個飯,冇打算喺度消費太高

近門口位置就係水吧,隱約望入去都可以見到廚房部分。

本來店員都有推介我地食生蠔,價錢就唔貴嘅,隱約記得佢話食一打可以送酒;但由於我唔食生蠔,以免男朋友要自己食哂一打,所以我地都冇點。加上係諗住黎隨便食個飯,冇打算喺度消費太高,所以只係點左一個薄餅、意粉同甜品

夏威夷薄餅 $140
薄餅一共10款,定價 $140-$180,我地揀嘅係非常普通嘅夏威夷薄餅,佢地嘅薄餅係即時製作,所以都等左一段時間。
薄餅上枱熱辣辣,餅邊焗至脆身,食落煙韌
加上芝士、波蘿、煙肉呢啲材料,好難唔好食。
不過我地兩個分一個薄餅就會有少少飽滯,而相對咁普通嘅配料,薄餅定價都幾進取。
夏威夷薄餅

純正意大利卡邦尼意粉 $168
正愁揀邊款意粉,斜對面張枱就點左呢個意粉,見幾過癮,有廚師會即場煮,決定跟風。

首先店員會推架餐車過黎,上面有一大舊芝士,然後就即場炒意粉,又出動火槍,都幾浮誇架,不過成功吸引都好多客人過黎影相 (笑)

餐牌標明用上意大利煙肉、36個月醃製芝士,一睇就知肥膩,好在我的字典裡冇減肥呢兩個字 (放棄治療)。

意粉軟硬適中,面頭灑上不少黑椒,主角芝士非常非常多,可算係我食過最多芝士嘅意粉,多到每啖都有芝士,芝士半溶狀態,味道濃郁,芝士控不能錯過。份量幾乎同意粉佔半,食到尾會有少少鞋口;而且見到牛油、芝士呢啲材料,食到接近碟底係有點油膩,兩個人食都有點勉強

貪得意點呢款意粉試下都唔錯,畢竟唔係好多機會可以試到,用上熟成芝士,加上有人即場做,都幾有誠意啦。
純正意大利卡邦尼意粉

純正意大利卡邦尼意粉

自家製意大利芝士餅 $48
店員極力推介下我地試埋tiramisu,話係餐廳招牌,平時食唔到呢種咁正宗嘅意大利味,確實係幾好食嘅,不過單點價格稍高,跟餐可以加錢配。
蛋糕濕潤軟綿,咖啡、可可粉、酒香層次分明,中間軟心,配合碟邊嘅朱古力醬,甜度適中,入口溶化,以呢個甜品作結都幾滿足

自家製意大利芝士餅

總括而言,餐廳嘅食物中規中矩,驚喜欠奉,定價略高,只係氣氛真係唔錯,聽住歌食飯 (如果想靜靜地食飯,就幫你唔到),相信特別受外國客人/中產歡迎。店員招呼搭夠,細心有禮,換碟、加水、餐紙一律好主動。

餐牌:

2017-06-27
2017-06-29 198 瀏覽
今日lunch在Oak Tree吃個午餐set,點了個 Risotto Truffle Mushroom, 跟餐有忌廉磨菇湯和飲品;見到甜品menu上的Cassata 賣相不錯,所以一拼點了。點餐後有點後悔,因為見鄰桌的豬手很吸引,大大份的,下次再試試吧。磨菇湯不錯,不會像用粉的那種,但湯還未用完,Risotto就已經到了,Risotto應該沒這麼快煮好吧?磨菇足料,不會切到分子般大小,味道也挺香,飯身雖然未做到正宗Risotto的熟中一點生,但也不俗。偷看一下其他人的食物,Oak Tree的份量真的挺足,大男人也絕對夠飽。甜品的雪糕就不太合口味,Cassata本身是指以當地當季水果造的水果雪糕,但看來這個不是自家製的雪糕了,雪糕有點「蘇」。單以主食的湯和飯來說,味道還可以的,下次有機會再來試試這豬手吧。p.s. 餐具有點髒呢......

p.s. 餐具有點髒呢......
2017-06-29