2018-12-30 1432 瀏覽
聖誕佳節朋友聚餐 答應咗每個人要帶啲小食來分享 我就選擇左買生蠔 上網睇完好幾篇review 最後揀選去附近的ocean three 入手✌🏻本人鍾意食生蠔 但未算係好識食 為免買錯 所以叫職員推介 最後選擇左majestic no.2同krystale 每樣六隻 兩款都真係好鮮甜好好食😋Krystale味道冇咁強烈 但偏creamy 甜 蠔身適中 相反如果重口味 鍾意海水味濃 帶些少鐵味既朋友可以選擇majestic 一放入口已經有好濃的蠔味 口感方面亦好似爽啲😋當然食蠔就應該由淡味食到濃味啦🧡每人兩隻可以話非常之唔夠喉 下次真係要再買多啲 另外一讚嘅係職員處理啲蠔處理得好乾淨 就算係打包返屋企食都毫冇煩惱👏🏻👏🏻

兩款都真係好鮮甜好好食😋

2017-11-18 2222 瀏覽
同朋友心血來潮黎個「蠔」門夜宴,喺Ocean Three買咗幾種生蠔去Party Room自已開,即開即食,好新鮮,好鮮甜,好肥美!員工好詳盡介紹生蠔味道,口感!有圖有真相👇🏻
員工好詳盡介紹生蠔味道,口感!
有圖有真相👇🏻
2016-12-14 3338 瀏覽
做野咁辛苦,放左工之後即刻去食番隻生蠔慰勞下自己。最近ocean three 推介緊隻啱香港人口味既生蠔叫White angel no.2 (France) 睇落冇N0 咁大隻,不過size 都唔細,海水味相對比其他蠔重,味道亦會咸d。廿幾蚊就食到一隻真係幾抵,啱哂啱啱開始食又唔想駛太多既朋友
2016-05-07 4485 瀏覽
早已聽朋友介紹過Oceanthree的海鮮外送,今次家人生日,決定一試。我買了智利皇帝蟹(HK$ 360/隻) / 急凍榮螺片刺身(HK$ 34) / 急凍八爪魚刺身片(HK$ 37) / M4澳洲和牛西冷(HK$128/塊) / 西班牙黑毛豬火腿(HK$68)。在網站下單後,第二個工作天便會收到職員打來確認訂單。朋友果然沒介紹錯,外送準時,到達前的15分會還會打電話確認。皇帝蟹很大隻,但解凍後要自行剪開,比酒店自助餐吃的粗壯很多,而且十分鮮甜。大滿足!榮螺片刺身和八爪魚刺身份量很多的,處理的很乾淨。味道只是普通,蘸下私伙的日本豉油和芥末才比較好吃。澳洲和牛西冷則較為失望,解凍後成塊扒黑黑的,好像很不新鮮的感覺,而且吃氣來沒有和牛的油香。西班牙黑毛豬火腿好好食,咸味適中,加上鮮甜的哈蜜瓜絕對是絕配。

2016-04-30
慶祝紀念
生日
2015-11-29 4253 瀏覽
今次訂左3款蠔:北海道活生蠔、White Pearl (France)、Gillardeau no.1 (France).雖說法國蠔通常都冇死,今次嘅White Pearl卻只係麻麻,主要係味道冇法國蠔signature的層次,冇必要試。Gillardeau一如以往嘅水準,好味到暈。驚喜嘅係北海道活生蠔,價錢唔貴(同平價法國蠔差唔多),但一樣有層次- 入口海水味,肉身咬開轉甜味,絕對唔失禮(White Pearl就有少少失禮⋯),極力推介!唯一唔好處係唔係太易開⋯ *注意,White Pearl係店網推介!而上次訂嘅時候佢又係鋪天蓋地咁推介澳洲石蠔,但訂左返嚟冇人中意食(大家都比較中意法國蠔)。所以⋯⋯don't take their recommendations too seriously :-/今次15隻蠔全部冇開口冇臭。今晚仲訂左1kg吞拿魚(yellow fin)。一向唔太好吞拿魚因為好腥,但呢pack又唔腥喎!1kg有兩pack,分別都有齊靚部位同有筋部位。可能有筋部位可以切碎整魚生飯?記住吞拿魚係未切兼急凍左。今次大概1點送到,放喺下格低溫解凍到6點,再拎出嚟開住水喉沖加
今次15隻蠔全部冇開口冇臭。

今晚仲訂左1kg吞拿魚(yellow fin)。一向唔太好吞拿魚因為好腥,但呢pack又唔腥喎!1kg有兩pack,分別都有齊靚部位同有筋部位。可能有筋部位可以切碎整魚生飯?記住吞拿魚係未切兼急凍左。今次大概1點送到,放喺下格低溫解凍到6點,再拎出嚟開住水喉沖加速解凍,沖左10分鐘左右都已經OK;普通刀唔夠利,切魚生會切得比較困難同醜樣⋯⋯係一個好藉口去買把靚刀XP

咁樣食蠔法,埋單都只係500鬆D⋯⋯所以只要有人肯開蠔,訂蠔食絕對係最抵最開心。
題外話/補充資料: Ocean Three訂蠔小貼士:假如唔好彩有死蠔(開左口,禁埋都唔合返實),要即刻影低、whatsapp返俾Ocean Three (喺invoice 會搵到個whatsapp號碼),你下次再訂時佢會補返D蠔俾你~ 客戶服務態度超專業超好!
2015-11-28
  • gillardeau
  • 北海道活生蠔
2015-11-04 3205 瀏覽
水蜜桃🍑雪葩($40)觀塘駱駝漆真係好多野行,除左cupcake 雪糕,司令仲喺隔離間舖食左個水蜜桃雪葩。水蜜桃雪葩呢樣野都咪話唔吸引,影相個時司令已經聞到香濃既水蜜桃香氣。雪葩質地幾綿,放落口就即刻有好香好濃既水蜜桃香氣,真係好香,幾好味。但可惜既係,雪葩味道愈食就愈假,後尾食落就開始覺得陣味同韓國某護膚品牌出既水蜜桃護手霜味道差不多。雖然味道去到尾有啲遺憾,但喺口感上絕對加分。同埋司令諗住食埋個水蜜桃,但食左兩三啖就放棄,因為好淡,冇水蜜桃味🤔!尼到有少少失望。

水蜜桃🍑雪葩($40)

2015-10-24 2354 瀏覽
每年的美酒佳餚巡禮,套票裏除了有酒券外,還包括了五至六張優惠券,可換領能量水及小食,今年的優惠券內還包括有OceanThree的換領一份香蕉片。排隊換領時得知憑香蕉片優惠券,再購買某些食物可以有半價優惠,鮑魚、翡翠螺這些我未感興趣,反而對烤墨汁香腸興趣萬分! 原價是$20一條,現在卻是$10一條,遂憑著兩張券換購了兩條來!粗而黫黑的香腸個子,用竹韱插著並拿起,盒底上沾滿了墨汁。香腸烤得脆脆,咬下一口《卜》的一聲,應聲分斷。 香腸內有多量的墨魚肉(圖中香腸斷切圖可清楚看見)形成黑白對比。吃出有墨汁的鮮甜,煙韌彈牙的口感是很好咬,應該是墨魚粒的含量會比香腸本身的肉肉為多!

粗而黫黑的香腸個子,用竹韱插著並拿起,盒底上沾滿了墨汁。
題外話/補充資料: 下年再見,美酒佳餚夜!
2015-10-23
外賣自取
$10 (其他)
2015-10-07 1658 瀏覽
Oceanthree呢…阿豬都買過好幾次,質素唔差。今次火都黎埋,真係要寫返一篇先得! 今次中秋做節,妹妹男友都上黎一齊食飯,又想食生蠔刺身咁,於是6點幾去左Oceanthree買自取,返到屋企都不過係15分鐘既路程,然後將d野食放雪櫃。晚餐後繼續食月餅、生果、開生蠔,食Parma ham & 刺身。妹妹話盒三文魚特價,$100/盒。就咁睇三文魚紋分佈均勻,顏色好靚。但一撕開兩層保鮮膜開蓋就已聞到有少許臭味,實在不敢相信!盒內有兩層,底下果層三文魚紋已睇唔到啦,嗱埋一舊,魚油流出。 三文魚邊位更變左深灰色,發臭。上面那一層雖然外觀靚,但拎開黎聞也是臭的,只是臭味無咁勁,所以成盒丟落垃圾桶。重申,回家路程15分鐘,係晚上(熱極有限),野食放保溫袋,內有冰袋(返到屋企都係溶左d),生蠔,Parma ham 無問題,你唔好同我講呢盒野係因我路途中導致臭既!另外生蠔,Parma ham好好食,阿豬後面會再補寫一篇。
Oceanthree呢…阿豬都買過好幾次,質素唔差。
今次火都黎埋,真係要寫返一篇先得!

妹妹話盒三文魚特價,$100/盒。
就咁睇三文魚紋分佈均勻,顏色好靚。
但一撕開兩層保鮮膜開蓋就已聞到有少許臭味,實在不敢相信!
三文魚邊位更變左深灰色,發臭。

另外生蠔,Parma ham好好食,阿豬後面會再補寫一篇。
2015-09-27
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (宵夜)
2015-09-27 1659 瀏覽
本人對Ocean three 印象一向良好 首次試後已絕少到蠔吧或放題等餐廳 皆因ocean three嘅生蠔及刺身價錢較便宜但質素卻較好本人這次特意再到ocean three品嚐最愛嘅Gillardeau No.0 Oysters 及試試新款Mermaid No. 0 OystersGillardeau 為法國一個知名家族所養殖嘅蠔而No.0 嘅生蠔為同品種生蠔中最大一組Ocean three生蠔頗為新鮮 色澤較深 蠔肚飽滿Gillardeau 蠔邊呈深黑 蠔肚呈淺黃 長如手掌 味道creamy 肉質特別係帶子部分非常爽甜 整隻放入口中 慢慢咀嚼 淡淡嘅海水味微微為生蠔調味 上品Mermaid 味道有層次感 先黎濃海水味 再黎creamy 嘅感覺 適合「濃味一派」本人品嚐後已達三十分鐘 仍有餘韻 回味無窮相同質素於坊間估計需要四十多元 在ocean three 只賣約三十元 但要注意嘅係ocean three 並無提供開蠔服務

Gillardeau 為法國一個知名家族所養殖嘅蠔

Gillardeau No.0 Oyster
Mermaid No. 0 Oyster
  • Gillardeau No. 0 Oyster
2015-03-23 2568 瀏覽
上朋友家開party, 訂左Ocean Three 生蠔及其他海鮮。朋友之前訂過佢地嘅海膽,覺得好好食,但今次就可以話係難食⋯⋯不過anyway, 主角係生蠔! 我地順路喺附近壽司店買左幾隻美國珍寶蠔,真係手掌咁大隻,可惜食落有口感,但真係冇乜味⋯⋯只有過癮。(店幫你開埋,雖然方便⋯⋯但拎到返去冇晒蠔水⋯⋯自己開的話千祈唔好倒左/沖走D蠔水啊!!! 如果開到有殼碎,小心撥走就得。)而喺Ocean Three 訂左一人一隻Fleur des eaux 同Gillardeau No.0。前者不錯,但印象唔深;但後者,首先夠大隻啦(網上介紹No.愈細即係愈大,No.0即係最大~但都冇珍寶蠔咁大隻),然後,入口係好咸嘅海水味,但咬開,即刻湧出鮮甜味,加上佢爽脆嘅口感,真係久久不能忘懷!不過,Ocean Three唔包開蠔,但Gillardeau個蠔形係好似船仔咁,比一般生蠔難開,都要D功夫、耐性,同力量⋯⋯由於太鮮味,唔需要落檸檬或生蠔醬。

由於太鮮味,唔需要落檸檬或生蠔醬。

• Gillardeau No.0
2015-03-04 2697 瀏覽
Apart from oysters and seafood, Ocean Three sells others stuff.I saw the coco glace featured on their FB so I bought two of them.The lady there said it was ready to eat or needed defrosting but it was frozen rock hard.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★ Coco glace:This was the first one I had which was frozen so I microwaved it for two minutes and it was quite slushy.It tasted nice and it was not too sweet.This was the second one I had after putting it in the fridge over night to defrost.There was lots of cocon
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Coco glace:
There was lots of coconut water and in the middle there was hard jelly.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Sweetness levels: just right
English Menu: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-12-30 2372 瀏覽
呢間嘢完全無誠信可言!你想聖誕派對食西北風就揀oceanthree啦!話說尋晚七位朋友約埋一齊準備食大餐,而主角係ocean three嘅蟹腳同ham,原本預定1600-1900送貨,我朋友仲請咗半日假等外賣到。點知到1900都未有人嚟,又無人聯絡,我哋就打電話去問。佢話仲有一個站就送到,咁我哋就切定曬哈蜜瓜準備食ham用啦,點知1945都未有,其實已經好嬲。然後再打去問,客服話會打返畀我哋,我嗰個請咗假等咗一個下晝嘅朋友拎咗個電話嚟講,講到喊。而客服竟然喺電話嘅另一邊*笑*出*聲*!到2015再打去問,佢話隔五分鐘打畀我,到2030打嚟offer九五折畀我哋,搞笑,家下當我哋乞衣呀?七個人加埋個半鐘用最低時薪計都三百幾啦!我哋嬲到話取消訂單,而且大家根本餓到唔識餓啦!!佢就話就嚟送到!仲話offer九折,同埋下次幫襯就送其他嘢食!呢啲無誠信嘅公司,下次全單免費我都唔揀!我堅持取消訂單,佢又話隔五分鐘打嚟。點知最後無任何電話,但突然2100送到!但我哋已經明確講明一早取消訂單,佢送嚟想點?我從未試過食一餐如此不快!!如果早啲講我知九點到,我可以買定其他嘢食,佢咁樣真係大整蠱!最後我哋就
點知到1900都未有人嚟,又無人聯絡,我哋就打電話去問。
點知1945都未有,其實已經好嬲。
我哋嬲到話取消訂單,而且大家根本餓到唔識餓啦!!
我從未試過食一餐如此不快!!如果早啲講我知九點到,我可以買定其他嘢食,佢咁樣真係大整蠱!最後我哋就係食哈蜜瓜做晚餐,真係多謝Oceanthree嘅安排!
2014-12-19
300 分鐘 (外賣送餐)
慶祝紀念
生日
2014-09-16 3599 瀏覽
有時想吃一樣東西,是心血來潮的。這天我就是要"生蠔","鵝肝"及"白酒",(基本我每月都想一次^^)"牛"是男仕吃的。Oceanthree從來都不令我失望,縱使現在有很多跟oceanthree差不多的店,但我都大多選擇oceanthree。其一是他公司比夠大,大公司甚麼都應該好些吧。(有質數才能變大,變大了貨入口自然多,流量快,品質自然比較好)其二是我看過oceanthree這老闆的創業VIDEO,印象深刻。其三我是youtube迷,基本上我大部份自學都在youtube,而ocean three竟然有channel教例如開蠔etc....這點我很喜歡. (759都有教學)其四這店竟然有生蠔happyhour,太正了,下次試後分享。 法國Rougie鴨肝片(4片裝) French Duck Foie Gras (4pcs) HK138,店員無介紹錯,價錢低好吃。Dry aged 牛扒最近好像很hit,去邊到都推薦,但我個人覺得一般,牛味有但不夠juicy。我煎這塊大約HK120。Oceanthree介紹食蠔配的白酒no.1&2,那支比較好飲?誰記得,只知法國蠔is the best! #
有時想吃一樣東西,

是心血來潮的。

"牛"是男仕吃的。

Oceanthree從來都不令我失望,

縱使現在有很多跟oceanthree差不多的店,

但我都大多選擇oceanthree。

其一是他公司比夠大,大公司甚麼都應該好些吧。

店員無介紹錯,價錢低好吃。
Dry aged 牛扒最近好像很hit,去邊到都推薦,

但我個人覺得一般,牛味有但不夠juicy。

我煎這塊大約HK120。

誰記得,只知法國蠔is the best! #oceanthree #oyster
記著,就算去前打了電話去問:澳洲生蠔還有沒有呀?

都一定要訂,因那天我一小時去到店都巳經全部蠔賣清,

好在另一分店送幾十隻過,但只有法國。沒有最愛的法國Gillardeau,

店員推介"法國海公主生蠔No.2

Speciales Sea Princess No.2 (France)"(約3.5吋) 海水味適中,

蠔味突出,肉質Creamy,HK25/隻,

跟GillardeauNO.1Size差不多。

試後堅好吃。

My oysters mountain, all france tonight, my favorite, love it。
不是自誇,這是我吃過最好吃的linguine,因為是用煎牛扒及鴨肝後的油去炒,超好吃。
2014-08-23
  • Oyster
  • wine
  • foi gras
2014-05-11 5041 瀏覽
母親節想食大餐又不想出街同人迫,於是決定試下叫oceanthree 速遞返娘家。6個成人,3男3女,又第一次叫,不知要order幾多,主要order了不需要煮,即開即食的。Order包括:1. 韓國原隻活赤貝6隻$138.002. 急凍象拔蚌刺身1份$88.003. 美國波士頓龍蝦(熟)1隻$88.004. (切片) 挪威三文魚刺身2份(共40片)$258.005. 加拿大海膽刺身1份$120.006.運費 $30.007. 泰式酸辣汁 1支 $38.008. 母親節溫馨套餐 1set$518.009. 澳州哥芬灣蠔 6隻10. 法國雪白泡泡蠔 6隻11. 法國麵包蟹(熟) 1 隻12. 日式磯煮鮑魚(即食) 1份13. 越南玻璃虎蝦刺身 1份14.檸檬 1 隻15. 亨氏雞尾醬 1 支16. 防滑開蠔手套 1 對17. 開蠔刀(黑柄) 1 把一開始先吃生蠔。澳州哥芬灣蠔 6隻(母親節溫馨套餐之一 1set$518.00),肥美清新,大啖肉,加小許lemon 掉出鮮味。法國雪白泡泡蠔 6隻(母親節溫馨套餐之二 1set$518.00),新鮮充滿海水味,偏咸但香,肉質比較結實有咬口,好味
Order包括:
15. 亨氏雞尾醬 1 支
16. 防滑開蠔手套 1 對
17. 開蠔刀(黑柄) 1 把
海鮮餐
一開始先吃生蠔。
澳洲生蠔
法國生豪
法國雪白泡泡蠔 6隻(母親節溫馨套餐之二 1set$518.00),新鮮充滿海水味,偏咸但香,肉質比較結實有咬口,好味!個人比較喜歡這款。
生蝦
越南玻璃虎蝦刺(母親節溫馨套餐之三 1set$518.00),配上泰式煉醬,好味彈牙,如果家中自己再準備香蔥算片就更正!
象拔旁
急凍象拔蚌刺身($88),看上去不怎麼様,吃一口感覺非常爽口鮮,配些日式醬油更美味。
鮑魚
日式磯煮鮑魚-即食(母親節溫馨套餐之四 1set$518.00)一pack五隻。
鮑魚
意想不到地入味,煮得好好,好淋。
海膽
加拿大海膽刺身($120.00),非常甘香濃郁!啖啖肉,又鮮味。
三文魚剌身
(切片) 挪威三文魚刺身1份(共20片)($129) ,香滑冇筋,肥美適中。
赤背
韓國原隻活赤貝6隻($138),是原隻連外穀,拆開有血水,要清洗乾淨才可以食,不過一番功夫都值得,因為非常爽口鮮甜。
龍蝦及麵包蟹
美國波士頓龍蝦(熟)1隻$88.00
法國麵包蟹(熟) 1 隻(母親節溫馨套餐之五 1set$518.00)

最後當然不少得龍蝦同麵包蟹(已熟只需解凍)。
麵包蟹好香蟹味,肉不算多但味道好。
龍蝦肉彈呀,同樣不算多肉,但也不錯。

總結
食物👍正!新鮮

環境👋不適用
服務👍網上落訂,好快有職員打電話來確認,而且準時送貨!
價錢👍海鮮食到食唔曬,除開先至一人二百幾,抵啦!

後記:
由於食物order過多,結果有一pack三文魚食唔曬。想不到第二天拿出來仍然鮮味滑溜。
三文魚刺身
題外話/補充資料: 由於之前一日四點後才order第二日送貨,所以要比$30運費。否則過$500免運費。
2014-05-10
赤背
龍蝦及麵包蟹
三文魚刺身
2014-03-29 3898 瀏覽
(在鰂魚涌分店買)情人節為左省錢,事先已經係度買左牛扒好似$84一塊,買左2塊,服務員說呢款油脂比較多,我潛意識覺得食牛扒無咩脂肪應該唔好食解凍後我個塊每邊只係煎左幾十秒,放點鹽和黑胡椒約2-3成熟就上碟完成品(薯條係超市GREAT買自己焗,有CAJUN味道,$24)牛扒夠哂嫩,亦無根,牛肉味道屬中等偏淡,但起馬有肉味,好過好多餐廳,呢84蚊既SIZE我諗應該有10OZ左右,連埋薯條份量剛剛好,平平地係屋企過都唔錯BTW落了蒜鹽同食更好味道,調出肉味來
(在鰂魚涌分店買)

BTW落了蒜鹽同食更好味道,調出肉味來
2014-02-14