2024-10-23 68 瀏覽
以高貴的深藍色為主調,搭配精緻的水晶燈,營造出浪漫的用餐氛圍,非常適合約會🔹 餐廳提供兩款 Set Dinner✨ $398 Set✨ $598 Set前菜雞肉凱撒沙律:新鮮沙律菜配上香脆的麵包粒,好開胃! 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬:好清新的感覺牛肝菌野菌忌廉湯:好濃郁每一口都能品嚐到牛肝菌的香氣。 龍蝦濃湯:質地剛好,鮮甜的龍蝦味讓人陶醉。 自家製牛骨髓牛油包:外脆內軟的莓果麵包,搭配香濃的牛骨髓牛油,絕不能錯過!主菜香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz):五成熟,肉質嫩滑,搭配烤蒜和自家製醬汁,正黑松露鵝肝威靈頓(8oz):外酥內嫩,牛柳和鵝肝的完美結合甜品比利時朱古力心太軟:一切開充滿濃郁的朱古力🍫

🔹 餐廳提供兩款 Set Dinner
✨ $398 Set
✨ $598 Set

前菜
雞肉凱撒沙律:新鮮沙律菜配上香脆的麵包粒,好開胃!

煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬:好清新的感覺

牛肝菌野菌忌廉湯:好濃郁每一口都能品嚐到牛肝菌的香氣。

龍蝦濃湯:質地剛好,鮮甜的龍蝦味讓人陶醉。

主菜
黑松露鵝肝威靈頓(8oz):外酥內嫩,牛柳和鵝肝的完美結合

甜品
比利時朱古力心太軟:一切開充滿濃郁的朱古力🍫
2024-10-22 141 瀏覽
一直聽聞大埔是一個美食天堂,各式各樣的美食都可以在這裡找到。今次我慕名到訪了位於大埔的【OX Steak Lounge 】,這裏不僅空間寬敞,更有著一種摩登而奢華的氛圍,讓人一走進來就感受到一種特別的國際風情,很適合情侶或好友靜靜地享受一頓精緻晚餐。🌐✨晚餐前菜是雞肉凱撒沙律非常經典,新鮮脆口的生菜配上濃郁的凱撒醬,雞肉烤得恰到好處,每一口都是滿足感。而Mustard煙三文魚沙律則是另一番風味,煙熏三文魚的鮮美與蜜糖芥末醬的微妙甜辣交織,讓人回味無窮。🥗🍯熱湯方面,龍蝦濃湯和牛肝菌野菌忌廉湯都令人印象深刻。龍蝦湯濃郁香醇,每一口都能嚐到海的鮮味;而牛肝菌湯則帶有濃厚的菌菇香氣,細膩滑順,是秋冬季節的暖心之選。🦞🫕自家製的牛髓牛油包也非常值得一試,外皮酥脆,內裏的牛髓牛油香氣濃郁,與一般麵包截然不同。🍞主菜部分,香煎比目魚配檸檬牛油汁和黑松露鵝肝威靈頓牛柳都讓人讚不絕口。比目魚外皮煎至金黃酥脆,內肉鮮嫩多汁,檸檬牛油汁的清新提味讓整道菜更加完美。至於黑松露鵝肝威靈頓牛柳,則是肉質軟嫩,鵝肝和黑松露的豐富層次感令人難忘,每一口都是奢華的享受,相信大廚有機會是在5星酒店等高級酒店任職過, 才

主菜部分,香煎比目魚配檸檬牛油汁和黑松露鵝肝威靈頓牛柳都讓人讚不絕口。比目魚外皮煎至金黃酥脆,內肉鮮嫩多汁,檸檬牛油汁的清新提味讓整道菜更加完美。至於黑松露鵝肝威靈頓牛柳,則是肉質軟嫩,鵝肝和黑松露的豐富層次感令人難忘,每一口都是奢華的享受,相信大廚有機會是在5星酒店等高級酒店任職過, 才煮出這種好味道和精美的造型和擺碟。🐟🐮晚餐最後以美味的比利時朱古力心太軟蛋糕作結🍰🍫

下次有機會, 再來試一下推廣的$38芝士焗蟹肉忌廉汁千層麵和經過"Frenching"處理的肉眼排,戰斧牛扒切割時保留至少五英寸肋骨。切割後牛扒外型就如同斧頭形狀,而印地安語中斧頭是"Tomahawk",因此以"Tomahawk-戰斧牛扒"命名。

OX Steak Lounge絕對是一個適合與愛人或朋友共享的地方,不僅美食誘人,環境與氛圍也同樣令人滿意。下次想要尋找一個特別的晚餐地點,這裏肯定是你的不二之選!🌟🍴
見到大埔社交平台有人推介呢間就嚟試吓喺OpenRice預先買咗兩個晚餐前菜:生牛肉他他胡椒味同洋蔥太重,牛肉太大粒完全食唔到牛味,即係咬緊一堆肉粒👎湯:牛肝菌野菌濃湯正常自家煮嘅湯冇咩特別自家製牛骨髓牛油配麵包全晚最好食係呢個,牛油係重牛香味,不過得四件,冇話主動幫你fill,或者問你要唔要?主菜:美國安格斯Prime肉眼扒(8oz)叫咗五成熟個賣相好似幾靚咁但一切落就唔對路咁靭咁難切既叫咗五成熟,但出嚟係七成最重要係塊扒係暖 唔知擺咗幾耐冇晒肉汁,又冇牛味一間扒房可以煮到塊扒咁樣都幾高難度平時食扒都有啲芥末或者鹽呢塊扒乜都冇 冇味道 得塊香葉喺上邊唔知做乜標榜住用心做扒嘅扒房整塊扒出嚟係咁樣絕對冇下一次 一定唔會回頭
見到大埔社交平台有人推介呢間
就嚟試吓

喺OpenRice預先買咗兩個晚餐

前菜:生牛肉他他

胡椒味同洋蔥太重,牛肉太大粒
完全食唔到牛味,即係咬緊一堆肉粒👎

湯:牛肝菌野菌濃湯
正常自家煮嘅湯冇咩特別

自家製牛骨髓牛油配麵包

主菜:美國安格斯Prime肉眼扒(8oz)

叫咗五成熟

個賣相好似幾靚咁
但一切落就唔對路
咁靭咁難切既
叫咗五成熟,但出嚟係七成

最重要係塊扒係暖 唔知擺咗幾耐

絕對冇下一次 一定唔會回頭

2024-10-16
  • 自家製牛骨髓牛油包
2024-10-15 231 瀏覽
仲有自家製牛骨髓牛油😳一向好少去大埔既我俾大西北朋友拉左我去試呢間 最近好多人食既OX steak lounge朝下勝🤣環境確實唔錯 英倫風格既裝修 有別於以往扒房既拘謹 成餐廳都食得好舒服自在👍🏻今次試左一個tasting menu同埋set dinner 價錢分別係$598同$398佢地係主菜唔同 同埋tasting menu 會有多一個dessert 我地就可以每樣都試d啦🤗▪️自家製牛骨髓牛油包咁個自家製牛骨髓牛油幾有特色 牛油比平時既香同更加滑▪️煙三文魚沙律煙三文魚搭配沙律菜 口感清新▪️凱撒沙律 (雞):雞肉嫩滑配上芝士片 醬汁濃郁👍🏻 ▪️牛肝菌野菌忌廉湯 牛肝菌既香味夠濃厚又creamy 飲落又唔會膩▪️龍蝦湯食西餐最鐘意飲既龍蝦湯如果再濃返d就更加perfect😍▪️香煎比目魚配檸檬牛油汁比目魚煎到剛剛 外脆內嫩,配埋檸檬牛油汁 酸酸甜甜幾醒胃👍🏻▪️黑松露鵝肝威靈頓牛柳 牛柳嫩滑多汁 有別於以往既靈頓牛柳 呢到係加上鵝肝同黑松露 味道又幾夾👍🏻佢既portion亦預得好好 太大舊會食唔晒 太細舊又唔夠喉🤣▪️心太軟一野cut開個暖笠笠既心太軟,入面既流心朱古力再配埋雪糕相信真係冇

仲有自家製牛骨髓牛油😳

如果再濃返d就更加perfect😍

▪️香煎比目魚配檸檬牛油汁

▪️黑松露鵝肝威靈頓牛柳

▪️心太軟
一野cut開個暖笠笠既心太軟,入面既流心朱古力再配埋雪糕
相信真係冇咩人可以抗拒到🥹

2024-10-15 253 瀏覽
平時出街都係食茶記多,今日兩個都收早決定掉底小朋友過二人世界撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏻𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟓𝟗𝟖 /位(+𝟏𝟎%) 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $𝟑𝟗𝟖/位(+𝟏𝟎%)兩款由前菜到甜品大致上一樣分別在於主菜 前者主牛 後者種類多𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑自家製生牛肉他他 有墨西哥醬配合生牛肉減少牛肉血腥味且嫩滑唔痴牙𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃 凱撒沙律 有雞/牛可揀𝐒𝐎𝐔𝐏༯ 龍蝦濃湯 +$𝟐𝟖濃濃龍蝦鮮 忌廉味不太明顯༯ 牛肝菌野菌忌廉湯濃香野菌 同樣忌廉味不太明顯且香滑感較低𝐁𝐑𝐄𝐀𝐃自家製牛骨髓牛油包包質本身很不錯 加上牛骨髓牛油多了份脂香感 香氣比一般牛油更甚另配搭伴碟的鹽 當鹽味散開後更加特顯牛油的濃香𝐌𝐀𝐈𝐍༯ 美國頂級Prime肉眼扒 (8oz)5成熟 切時尚有少量血水牛味香濃 軟嫩多汁帶點嚼勁筋同肥肉少食落啖啖肉有沙律菜 蘑菇 半個焗蒜頭伴碟༯ 西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎 +$𝟑𝟖一切就知肉汁多 口感軟腍咸淡度剛好並無豬膻味伴有的蘋果莎莎完全入我口味酸酸甜甜 除蘋果內有三色椒粒既開胃又爽脆 可平衡肉膩感重口味朋友們一定要試焗蒜頭蒜味非常香 食完唔洗開口都聞到陣味🤣𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓𝐓𝐢𝐫
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟓𝟗𝟖 /位(+𝟏𝟎%)
𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $𝟑𝟗𝟖/位(+𝟏𝟎%)
兩款由前菜到甜品大致上一樣

多了份脂香感 香氣比一般牛油更甚
另配搭伴碟的鹽 當鹽味散開後
更加特顯牛油的濃香
𝐌𝐀𝐈𝐍
༯ 美國頂級Prime肉眼扒 (8oz)
美國頂級Prime肉眼扒 (8oz)
5成熟 切時尚有少量血水
𝐃𝐑𝐈𝐍𝐊
有咖啡奶茶 檸茶檸水 碳酸飲品
亦有各款酒精飲品
◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
自家製牛骨髓牛油包
美國頂級Prime肉眼扒 (8oz)
西班牙栗飼黑毛豬鞍配蘋果莎莎
2024-10-13 369 瀏覽
食物水準、味道與性價比很大落差,小店喺大埔民居、裝修一般、而且抽風系統非常差,全程呼吸油煙味,走時全身油煙味、感覺很差)一件威靈頓牛柳(size比女性嘅拳頭細少少)嘅晚餐$598一位;黑毛豬鞍晚餐$398另加38,全單八八折,最後$1080埋單。牛柳叫五成同豬鞍煮出嚟都太熟太韌、乾曾曾,牛柳冇牛味,2樣main course都敗筆!最後連甜品心太軟,食落有一朕奶蘇味,最差嘅心太軟!預算用$1000食餐飯,完全唔達標,唯一值得讚嘅係服務,非常殷勤周到,同埋最好食嘅就係沙律&餐湯&自家製軟包,伏咗一次點都唔會再有下次!
煙三文魚沙律
2024-10-13
煙三文魚沙律
龍蝦湯
2024-10-13 179 瀏覽
最近選擇了位於大埔的OX Steak Lounge來慶祝,呢間餐廳英倫風格好有情調,加上菜品性價比高,真係好期待!我哋點咗兩個前菜:煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬同埋自家製生牛肉他他。煙三文魚沙律嘅蜜糖芥末醬酸酸甜甜,食完好開胃;而自家製生牛肉他他, 牛肉新鮮嫩滑, 而且用咗洋蔥同埋少少辣椒粉做配搭層次更加豐富~龍蝦濃湯,湯濃稠得啱啱好,飲落去有濃濃嘅龍蝦味,真係好好味!仲有牛肝菌野菌忌廉湯, 每一啖都好足料好有牛肝菌味道~餐廳嘅招牌自家製牛骨髓牛油包都唔可以唔試,麵包鬆軟,搭配牛骨髓嘅牛油嘅,好特別!主菜我哋選咗黑松露鵝肝威靈頓牛柳(8 oz),外層酥皮酥脆,裡面嘅鵝肝同牛柳層次分明,牛柳夠嫩滑,仲帶有濃濃嘅鵝油香,好食!仲有一份香煎澳洲PR級草飼肉眼五成熟, 五成熟恰到好處,調味啱啱好比利時朱古力心太軟,外面微脆,裡面流心嘅朱古力甜度啱啱好,搭配士多啤梨醬食落又唔會太甜OX Steak Lounge嘅用餐體驗好開心。服務員態度超好,環境浪漫,非常適合慶祝特別日子。

太和呢個地方永遠都只系經過 終於有機會踏足呢個地區😂 去到就感受到香港少有既寧靜環境 但舊墟直街既食肆林立 今次黎到呢間隱世英倫風格既法國餐廳「OX Steak Lounge」🇫🇷🍴Set Dinner $398• Starter頭盤揀左「Caesar Salad w/ Beef」🥗 牛肉只用上Salt & Pepper做簡單既調味已經足夠 爽脆既凱撒沙律 混和住芝士 煙肉 麵包粒 滋味無窮😌• Soup餐湯揀左「Cream Boletus Mushroom Soup」🥣 用上牛肝菌同野菌 帶有香濃菇味🍄 忌廉增加左幼滑口感 令成個湯層次更豐富☺️• Main + $38主菜揀左從來都無食過既「Tranditional Carpet Steak」🥩 傳統英式布袋牛柳 系香港市面甚為罕見😍 用上肉質嫩滑既牛柳🥩 加上鮮甜味美既生蠔🦪 再用上煙燻鹹香既煙肉包住🥓 味道充滿層次 令人一試難忘🤤Set Dinner $598• Starter頭盤揀左「Homemade Beef Tartare」🥩 餐廳自家製生牛肉他他 先將新鮮高品質既牛肉剁碎 加上不同佐料而成 上面打一粒新鮮既鵪鶉蛋 保留住

Set Dinner $398
• Starter

• Soup
令成個湯層次更豐富☺️

• Main + $38

Set Dinner $598
• Starter
頭盤揀左「Homemade Beef Tartare」🥩 餐廳自家製生牛肉他他 先將新鮮高品質既牛肉剁碎 加上不同佐料而成 上面打一粒新鮮既鵪鶉蛋 保留住原汁原味既鮮美😋

• Soup
餐湯揀左「Lobster Bisque」🦞龍蝦濃湯 顏色紅亮 質感濃稠 啖啖充滿鮮味👍🏻

• Main
主菜揀左「Beef Wellington wity Black Truffle & Foie Gras」😳 鬆脆金黃既酥皮 加上濃郁香濃既黑松露 再包住鮮嫩多汁既牛排 同細膩滑嫩既鵝肝🥩 一入口 誘人既香氣 肉汁 厚實口感 同時爆發🤩

• Dessert
甜品揀左「Belgian Chocolate Lava Cake」🍫 心太軟即叫即做 焗至外脆內軟 切開有流心朱古力 而且比利時朱古力味香濃😌

兩款Set Dinner都會奉上餐廳既「OX Bone Marrow Butter with Toast」🧈🍞 自家製牛骨髓牛油非常獨特 牛骨髓豐富既脂肪香味混合系牛油內 質地柔滑 味道濃郁😋

以上Set Dinner均附上咖啡或茶🍵☕

2024-09-25
  • BelgianChocolateLavaCake
  • BeefWellingtonwityBlackTruffle&FoieGras
  • TranditionalCarpetSteak
  • LobsterBisque
  • CreamBoletusMushroomSoup
  • OXBoneMarrowButterwithToast
  • HomemadeBeefTartare
  • CaesarSaladw/Beef
2024-10-11 155 瀏覽
原來大埔有間咁靚咁高質嘅扒房🤩 我實在知得太遲😆 OX 位於大埔舊墟直街,Royal blue 門面好grand 好吸睛🥰 一推門入去,更加覺得裝潢好靚,藍金配色,好有英倫風,氣氛浪漫,而且職員非常主動友善,未食已經覺得好有信心😌 朋友話呢度嘅威靈頓牛柳非常高質,咁我梗係要試吓啦😌 呢度夜晚有晚市套餐,性價比都幾高😋 🌟Tasting Menu $598(Starter+Soup+Bread+Main+Dessert+Drink) Starter: 生牛肉他他真係超水準🤩 牛肉係完全冇腥味,食到牛肉嘅鮮😍 廚師用嘅配料同埋調味,突顯到牛肉嘅甜🥰 非常好食😋 Soup: 牛肝菌野菌忌廉湯好香嘅菇菌味,非常足料,佢嘅忌廉唔會太過濃,反而突顯咗菇菌嘅香氣🫶🏻 Bread: 自家製牛骨髓牛油包非常有心思🤩 用牛骨裝住牛骨髓牛油,牛油加入咗牛骨髓更加香濃👍 佢嘅麵包外脆內軟,香草味好突出,食個麵包都可以咁滿足😃 Main: 黑松露鵝肝威靈頓牛柳 8oz一上枱我哋真係嘩咗一聲🤣 外型實在太靚😍 酥皮焗到金黃色又酥化,切開有酥脆嘅聲音😎 之後就見到牛柳呈現完美嘅鮮嫩粉紅😍 有肉汁流出,但絕對唔係血

🌟Tasting Menu $598

Starter: 生牛肉他他

Soup: 牛肝菌野菌忌廉湯

Bread: 自家製牛骨髓牛油包

Main: 黑松露鵝肝威靈頓牛柳 8oz
一上枱我哋真係嘩咗一聲🤣 外型實在太靚😍 酥皮焗到金黃色又酥化,切開有酥脆嘅聲音😎 之後就見到牛柳呈現完美嘅鮮嫩粉紅😍 有肉汁流出,但絕對唔係血水👍 真係好考廚師嘅功力👍有黑松露同埋鵝肝嘅加持,令到味道更加有層次😋 講真呢一個真係超值,比我食過嘅貴價扒房更加出色🫶🏻 推薦大家一定要試🤩

Dessert: 自家製意大利咖啡蛋糕
呢個同我平時食開嘅Tiramisu好唔同,但絕對係好食嘅👍 佢嘅cream好重奶香,又香又滑,真係幾好食🫶🏻

Drink: 紅酒 (+38)
飲咖啡或者茶係免費嘅,但係係有咁高質嘅威靈頓牛柳我梗係嘆杯紅酒啦🥰 house wine 估唔到咁高質喎😃😃😃

🌟Set Dinner $398
(Starter+Soup+Bread+Main+Drink)

Starter: 雞肉凱撒沙律
呢度嘅凱撒沙律都幾講究㗎,雞肉烤到好香,沙律菜新鮮爽口👍

Soup & Bread
餐通同埋麵包同頭先介紹個餐都係一樣,所以就唔再多介紹啦😌

Main: 自家製A5和牛手工千層麵
唔係誇張,呢個肯定係我近期食過最好食嘅千層麵😎 醬汁非常完美啊,芝士又多又香濃,而且仲有A5和牛嘅加持,味道好rich, 食完真係勁滿足😎

Drink: Ice Coffee
朋友揸咗車,所以唔飲酒啦😌 佢話凍咖啡都唔錯🫶🏻

總括嚟講呢間真係又靚又高質,而且性價比好高🤩 非常適合拍拖約會,真心推介俾大家試吓🫶🏻

2024-10-07
  • 自家製牛骨髓牛油包
  • 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
2024-10-09 93 瀏覽
🍽DINNER MENU🍽🥗Starter🥗▪️自家製生牛肉他他精緻的擺盤令人賞心悅目,將鵪鶉蛋倒入牛肉他他,拌勻上口就更香更軟滑😋▪️凱撒沙律(雞肉)大大塊雞肉,煎得香嫩,新鮮沙律菜伴上麵包粒同沙律醬,清爽開胃🤤🥣Soup🥣▪️牛肝菌野菌忌廉湯湯面用忌廉拉花好美,入口濃厚滑溜,菌香撲鼻,口感豐富😙🍞Bread🍞▪️自家製牛骨髓牛油包很喜歡用牛骨髓放入牛油既組合,牛油沾上帶香草味麵包,咸香口感好好味🤗🍝Main🍝▪️香煎鵝肝配美國封門柳鵝肝有那份入口即溶的幼滑質感,帶有濃郁香氣; 五成熟封門柳好Juicy嫩滑,每咀嚼一啖都滲出香濃嘅牛肉味😍▪️香煎比目魚配檸檬牛油汁比目魚煎得好香脆,入口已經好重牛油香味,加入咗檸檬汁味道酸酸甜甜,肉質好鮮嫩💗🍩Dessert🍩▫️比利時朱古力心太軟我至愛甜品之一,切開朱古力流漿夠多,看著很治癒!蛋糕密度高濕潤度平衡,朱古力味濃郁細滑🍫🍹Drink🍹▫️朱古力奶▫️菠蘿果汁💡美食係要分享的,餐廳十月份有下面推廣🥂-威靈頓牛柳 $458-香煎鵝肝配美國封門柳 $458($598套餐有威靈頓牛柳 及 鵝肝封門柳)-西班牙黑毛豬豬鞍 $368($398套餐+$38可轉黑毛豬豬鞍
🍽DINNER MENU🍽

🥗Starter🥗
▪️自家製生牛肉他他
▪️凱撒沙律(雞肉)

🥣Soup🥣
▪️牛肝菌野菌忌廉湯
湯面用忌廉拉花好美,入口濃厚滑溜,菌香撲鼻,口感豐富😙

🍞Bread🍞

▫️比利時朱古力心太軟

🍹Drink🍹
▫️朱古力奶
▫️菠蘿果汁

💡美食係要分享的,餐廳十月份有下面推廣🥂
-威靈頓牛柳 $458
-香煎鵝肝配美國封門柳 $458
($598套餐有威靈頓牛柳 及 鵝肝封門柳)
-西班牙黑毛豬豬鞍 $368
($398套餐+$38可轉黑毛豬豬鞍)
2024-10-05
5 分鐘 (堂食)
大埔友注意啦❗️近日同朋友去咗一間大埔開咗間英式扒房,餐廳裝修都走英倫高級路線:門口以寶藍色色調作主色,配合牆上金色牛頭,中央仲有巨大嘅水晶吊燈,同朋友約會用餐感覺都幾舒服 σ`∀´)σ 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕖𝕟𝕦 $598❤️𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻🐃ℋ𝑜𝓂𝑒𝓂𝒶𝒹𝑒 ℬ𝑒𝑒𝒻 𝒯𝒶𝓇𝓉𝒶𝓇𝑒自家製生牛肉他他🍳💕可以食到生牛肉的話必點!最驚喜係使用鵪鶉蛋作配搭,平時嘅他他會使用生雞蛋,呢個他他將碎牛肉、洋蔥碎、蕃茄碎碎、麵包糠混合,仲加咗黑椒等調味料,入口唔會有臊味,洋蔥碎水充滿口感,鵪鶉蛋達到畫龍點睛嘅功效,令到成個質地入喉更順滑,旁邊仲有黑醋伴碟,仲可以加多少少酸酸甜甜嘅味道!🍞𝓑𝓻𝓮𝓪𝓭𝗢𝗫 𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁自家製牛骨髓牛油包麵包🥖好鬆脆,單食已經好好食,配搭牛骨髓牛油更出色,牛油鹹香味香濃,配合麵包好滋味。🧡𝓢𝓸𝓾𝓹Lobster Bisque🦞龍蝦濃湯 (+$28)屬於一個法式濃湯,龍蝦同埋奶油作烹調,呢度嘅龍蝦湯沿用最經典嘅配方:要讚嘅係濃度調製得啱啱好,龍蝦🦞同龍蝦殼嘅香氣豐富,入口味道濃縮,感受到啖啖鮮味又充滿奶油香氣,配合鬆脆牛油包一齊食都
大埔友注意啦❗️
σ`∀´)σ

𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕖𝕟𝕦 $598

❤️𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻

🐃ℋ𝑜𝓂𝑒𝓂𝒶𝒹𝑒 ℬ𝑒𝑒𝒻 𝒯𝒶𝓇𝓉𝒶𝓇𝑒
自家製生牛肉他他🍳

💕可以食到生牛肉的話必點!

🍞𝓑𝓻𝓮𝓪𝓭

🧡𝓢𝓸𝓾𝓹
Lobster Bisque
🦞龍蝦濃湯 (+$28)

屬於一個法式濃湯,龍蝦同埋奶油作烹調,呢度嘅龍蝦湯沿用最經典嘅配方:要讚嘅係濃度調製得啱啱好,龍蝦🦞同龍蝦殼嘅香氣豐富,入口味道濃縮,感受到啖啖鮮味又充滿奶油香氣,配合鬆脆牛油包一齊食都好合適!

𝓜𝓪𝓲𝓷 招牌菜

🥩黑松露鵝肝威靈頓牛柳💕
𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗪𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴𝘁𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 & 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀

絕對唔可以錯過!
我本身超喜歡呢個菜式,因為呢個菜式好考廚師嘅功夫,金黃色嘅酥皮入面包住鮮嫩粉紅嘅牛柳,配搭香滑鵝肝增加油脂豐腴,口感好豐富。

呢度嘅威靈頓牛扒外皮嘅酥皮好香脆 ,切開粉嫩牛柳時仲帶油肉汁,鵝肝混咗黑松露嘅味道,舌上味蕾感覺到濃郁豐盈,三者都可以完美融合,做到 「外酥內軟」,難怪呢個菜式成為呢度嘅招牌菜!

🧄伴碟有香烤過嘅蒜頭,味道又香又甜,配搭肉類🥩食都一流!

🍬𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽
自家製意大利咖啡蛋糕
𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
質地非常幼滑,甜品嘅中表層味道充滿Mascarpone Cheese,底層先會濃郁嘅咖啡香氣,就食到碎碎嘅手指餅,可以為呢個晚餐作完美嘅句號。

另外仲有飲品!🍹

S͟͞e͟͞t͟͞ ͟͞d͟͞i͟͞n͟͞n͟͞e͟͞r͟͞ $398

套戲同樣都會有前菜、麵包、餐湯同埋主菜:

💚𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻
𝘾𝙖𝙚𝙨𝙖𝙧 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 (𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣)
凱撒沙律(雞)

經典沙律配搭,香煎雞肉香口又大份,屬於一個出色嘅前菜。

🤎𝓢𝓸𝓾𝓹
Cream Boletus Mushroom Soup
牛肝菌野菌忌廉湯

忌廉湯入口濃厚香滑,內裏大量野菌碎碎,入口感受到馥郁嘅蘑菇鮮香,粒粒蘑菇增加口感,非常濃郁香口!

🍞𝓑𝓻𝓮𝓪𝓭

🐟𝓜𝓪𝓲𝓷
𝐏𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞香煎比目魚配檸檬牛油

嫩滑嘅比目魚經過香煎,啖啖魚肉配合清新嘅檸檬牛油,如果唔食威靈頓牛扒,呢個比目魚屬於一個輕盈之選!

✨食材配料質素都唔錯,威靈頓牛柳🥩($458)同生牛肉他他都有驚喜,另外見到 🩷香煎鵝肝配美國封門柳 ($458)都好吸引,$598套餐就可以揀,如果喜歡食豬肉嘅話可以食西班牙黑毛豬豬鞍 $368 ($398套餐+$38可轉黑毛豬豬鞍 ),如果慶祝節日或者同朋友享受晚餐都適合!
(*´∀`)~♥
  • 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
  • 龍蝦濃湯
2024-10-09 99 瀏覽
🐮自家製牛骨髓牛油包🦴頭盤唔止係簡簡單單嘅麵包,佢哋既牛油係承載起一個真牛骨筒入面,牛油撈入咗小小骨髓,好特別,減輕咗牛油嘅油膩感。🍄‍🟫牛肝菌野菌忌廉湯 & 龍蝦濃湯🦞牛肝菌湯好香濃,飲落去淡淡都有菌粒,配埋麵包食好正。湯上面仲有拉花,儀式感滿滿。龍蝦湯處理得非常好,留住龍蝦嘅鮮味,回味無窮😝😝黑松露鵝肝威靈頓牛柳第一次試鵝肝配牛扒一齊食,估唔到係咁夾🤩係好正宗嘅威靈頓牛扒,即叫即焗,啱啱拎出嚟嘅時候個酥皮仲係非常酥脆🫶🏻牛柳份量好足夠,一啖食落去口感非常豐富。香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz)我哋order咗七成熟,廚師煎得啱啱好,牛扒入面仍然粉嫩多汁,而且牛味非常濃。配埋原隻烤蒜頭,淨係用少少鹽去調味,已經食得出濃郁牛味。如果大家午餐行過,超級推薦大家試吓佢嘅$38芝土焗蟹肉忌廉汁千層麵‼️38 蚊‼️仲要包飲野。另外,戰斧牛扒係經過"Frenching"處理既肉眼排,切割時保留至少五英寸肋骨,睇落好似一個斧頭。大家拍拖聚會,不妨一試!
🐮自家製牛骨髓牛油包🦴

🍄‍🟫牛肝菌野菌忌廉湯 & 龍蝦濃湯🦞

黑松露鵝肝威靈頓牛柳

香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz)

2024-10-08 94 瀏覽
典雅藍色嘅門面非常吸引眼球,呢間餐廳主打牛扒,我哋試咗set dinner同tasting Menu,最特別嘅係牛骨髓牛油,將牛油煮溶在混合牛骨髓,再塗上法包,然後輕輕沾上鹽粒,令法包多咗一份牛香✨✨✨.Set Dinner HKD328- 凱撒沙律(雞)- 牛肝菌野菌忌廉湯- 自家製牛骨髓牛油法包- 香煎澳洲PR級草飼肉眼扒(8oz).Tasting Menu HKD598- 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬- 龍蝦濃湯- 自家製牛骨髓牛油法包- 黑松露鵝肝威靈頓牛柳 (8oz)- 比利時朱古力心太軟.威靈頓牛柳可以話喺呢度嘅signature ,牛柳肉質軟腍,淡淡嘅黑松露味同鵝肝令到牛柳更有層次🥰.📍OX steakhouse
Set Dinner HKD328
- 凱撒沙律(雞)
- 牛肝菌野菌忌廉湯
- 自家製牛骨髓牛油法包
- 香煎澳洲PR級草飼肉眼扒(8oz)
Tasting Menu HKD598
- 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
- 龍蝦濃湯
- 自家製牛骨髓牛油法包
- 黑松露鵝肝威靈頓牛柳 (8oz)
- 比利時朱古力心太軟
📍OX steakhouse
2024-10-06 328 瀏覽
別於高貴扒房的拘束,大埔墟附近的 Ox Steak Lounge,英倫古風佈置風格,藍色作主調,金光閃閃牛頭作裝飾,卻又配合酒廊餐桌椅佈置,場景即時變得輕鬆自在!優質牛扒與美酒,聚友慶祝亦適合,難得價錢公道。晚上供應兩款套餐,分別是$398的晚餐及$598的嚐味套餐;豐儉由人,有追加項目。我們首次光顧,先嚐最基本的。Tasting Menu $598/位自家製生牛肉他他擺盤都幾靚,配備生蛋、生菜及黑醋汁點綴。程序如常,混合生蛋吃。入口嫩滑、少少辣,有種幾特別香味,估計來自香草,牛肉有咬口,吃得滿意!牛肝菌野菌忌廉湯好飲,口感順滑,真材實料。吃到原汁原味的牛肝菌及野菌的香氣及粒粒口感,忌廉份量適中。自家製牛骨髓牛油包有趣的以牛骨髓載著牛油,視覺上增豐腴。牛油包新鮮鬆軟,有些莓乾。黑松露鵝肝威靈頓牛柳烹調出色,心水推薦!金黃香脆外表吸引,酥皮香脆,牛油味香,層疊鬆脆;切開見中央粉紅色澤,保持生嫩,恰到好處做到五成熟效果,入口鬆軟有汁,肉味香;外脆內軟,口感一流。比利時朱古力心太軟以朱古力粉畫上牛頭及店名有心思,心太軟一按流心,朱古力醬香滑,甜度適中,有水準。咖啡或茶最後仲有飲料。Set D
優質牛扒與美酒,聚友慶祝亦適合,難得價錢公道。
Tasting Menu $598/位
自家製生牛肉他他
擺盤都幾靚,配備生蛋、生菜及黑醋汁點綴。
牛肝菌野菌忌廉湯
好飲,口感順滑,真材實料。
牛肝菌野菌忌廉湯
吃到原汁原味的牛肝菌及野菌的香氣及粒粒口感,忌廉份量適中。
黑松露鵝肝威靈頓牛柳
烹調出色,心水推薦!
黑松露鵝肝威靈頓牛柳
金黃香脆外表吸引,酥皮香脆,牛油味香,層疊鬆脆;
咖啡或茶
最後仲有飲料。
Set Dinner $398/位
凱撒沙律 (牛)
凱撒沙律
一般凱撒沙律只配雞肉,在扒房吃,有得揀當然點牛,沒有點錯,牛肉香嫩。凱撒沙律芝士不多,清新翠綠。
凱撒沙律
香煎澳洲PR級草飼肉眼(8oz)
肉質上乘,牛肉味香,牛魔王滿意。
值得一提,餐廳10月主力推廣:
-威靈頓牛柳 $458
-香煎鵝肝配美國封門柳 $458
($598套餐有威靈頓牛柳 及 鵝肝封門柳)

-西班牙黑毛豬豬鞍 $368
($398套餐+$38可轉黑毛豬豬鞍 )

整體唔錯,值得回頭再嚐10月精選!
2024-10-03
2024-10-06 108 瀏覽
🇬🇧英倫風情扒房OX Steak Lounge位於大埔舊墟,室内以深寶藍色作主調配以金碧輝煌的金牛角裝飾,沉穩中帶點輕奢。 主打牛扒,餐廳先以"Frenching"處理肉眼排,再保留至少五英寸肋骨切割。戰斧牛扒切割後外型同斧頭相似,因此以斧頭的印地安語Tomahawk命名🍽️⏱️餐廳推出限定優惠「Hk$38芝士焗蟹肉忌廉汁千層麵」(不過唔知幾時完!) 晚餐有兩款Tasting menu,今次各點了一set,每Set都包一杯茶/咖啡☕5-course Tasting Menu (Hk$598)🥘自家製生牛肉他他🦞龍蝦濃湯🍞自家製牛骨髓牛油包🍖美國黑安格斯有骨肉眼(14oz)🍫比利時朱古力心太軟4-course Tasting Menu(Hk$398)🥗雞肉凱撒沙律🍄牛肝菌野菌忌廉湯🍞自家製牛骨髓牛油包🍝自家製A5和牛手工千層麵 (All subject to 10% service charge)📍OX Steak Lounge (大埔)大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

🥘自家製生牛肉他他
🦞龍蝦濃湯
🍞自家製牛骨髓牛油包
🍖美國黑安格斯有骨肉眼(14oz)
🍫比利時朱古力心太軟

4-course Tasting Menu(Hk$398)
🥗雞肉凱撒沙律
🍄牛肝菌野菌忌廉湯
🍞自家製牛骨髓牛油包
🍝自家製A5和牛手工千層麵

📍OX Steak Lounge (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
  • 自家製A5和牛手工千層麵