2022-04-22 286 瀏覽
朋友推介黎依間Cafe閒聊,趁機會試下其中最出名既Tiramisu!一開始被造型吸引,試完覺得質感同之前意大利當地食既Tiramisu好相似,上網先發現依間店製造既Tiramisu最大特色係手指餅以自家出品的特濃咖啡黎浸泡,加上意大利芝士,所以質感軟滑,對本人黎講酒味會有少少濃,不過都十分值得一試

2022-04-14
2 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-04-09 393 瀏覽
這間cafe我想來很久,不過每次週末來都排隊排到天荒地老,這天朋友有空陪我平日下午來,我們終於可以來朝聖❤️ 其實它是酒店大堂的cafe,所以是open area 而且沒有太多座位,主要是share table,食物方面主要是輕食和蛋糕,大家可能要吃正餐再來。咖啡之外茶也認真製作,所以不喝咖啡的話不妨考慮一下冷泡茶~~這天點了一杯cappuccino和雲霧冷泡茶,咖啡恰到好處,奶的比例較低,用來配甜品剛好減膩,豆的烘培味也算感受得到,不過冷泡茶更是讓我驚豔,清幽的茶香不會被冰沖淡,就算純點茶喝也是一個不錯的選擇,夏天必備!🔹Tiramisu $52這個tiramisu外形和坊間的tiramisu有點不一樣,不規則的造型蘊藏著非常綿密的mascarpone cheese和可可粉,極度creamy的質感中間夾著柔和酒香的手指餅,espresso的咖啡香一直在底加持,只能說沒有一個部分你會挑剔,唯一挑剔就是兩個人share真的不夠😂🔹柚子檸檬果凍卷 $48我們還點了果凍卷,雖然賣相沒有前者吸睛,不過清新度高,roll cake的cream也是柚子味,每一口都有酸甜的感覺,蛋糕不會太硬太乾,配咖

🔹Tiramisu $52

🔹柚子檸檬果凍卷 $48

我們還點了果凍卷,雖然賣相沒有前者吸睛,不過清新度高,roll cake的cream也是柚子味,每一口都有酸甜的感覺,蛋糕不會太硬太乾,配咖啡不錯,唯獨檸檬果凍用了太足夠的檸檬汁,所以酸到有點難接受🙈🙈
tiramisu
依間cafe位於page 148 hotel 嘅大堂,感覺比起間酒店嘅名氣度更高,裏面嘅座位唔算多,所以星期六日好大機會都要排隊先食到🚶🏻‍♂️**********<蟹肉芫茜牛油果多士> $88芫茜控可以試下依款,將切碎左嘅芫茜撈埋蟹肉,陣芫茜味都幾強烈,連埋牛油果同多士一齊食感覺幾新鮮🦀**********<無花果帕爾馬芝士牛角包> $78牛角包有預先烘過所以好酥脆,個底塗上帕爾馬芝士似係忌廉芝士嘅味道,再加上無花果嘅配搭都幾夾🥐**********<提拉米蘇> $48被譽為全港最好食嘅tiramisu,上到枱感覺比想像中細舊,個外表好似粒骰仔咁,味道方面唔係太有驚喜,咖啡酒味唔算好明顯,整體偏重可可味,如果係特登排隊食嘅話可能會有啲失望🤭

<蟹肉芫茜牛油果多士> $88

<無花果帕爾馬芝士牛角包> $78

<提拉米蘇> $48
2022-04-04 225 瀏覽
👉🏻homemade tiramisuwanna try this for long as google said it’s the best tiramisu in hk but defo not for me haha probs too creamy n i prefer to hv a stronger coffee tasterating: 6.5/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Page Common (尖沙咀)📍尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖🔗#7eating尖沙咀#7eatingcafe#7eatinghotel#7eating甜品
👉🏻homemade tiramisu
rating: 6.5/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Page Common (尖沙咀)
📍尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖
🗺Page Common-Page148 @pagehotels呢一間Page Common位於尖沙咀page hotel lobby嘅coffee shop☕️~ 棕色裝修為主 喜歡愛輕食的朋友們♪( ´θ`)ノ♥️🎂Tiramisu $52呢一個tiramisu 有別於平時嘅tiramisu💕唔係regular四四方方嗰種 而係上面鋪咗一層勁creamy嘅Mascarpone cheese 做嘅cream😍😍😍😍😍價錢親民highly recommend🍰☕️Latte (hot, nutty) $40店員會問你想要nutty定fruity嘅咖啡豆♥️自己比較鍾意nutty啲!上面拉花精緻 而且泡沫幼細♪( ´θ`)ノ完全冇一樣嘢可以挑剔!正如我所講~ page common 148係位於酒店pagehotels 嘅lobby~ 十分之貼心啊!啱晒各位近期去staycation等緊夠鐘check-in嘅時候飲番杯咖啡 食啲輕食♥️Highly recommended!! 📍🗺Page Common地址:尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖——————-而家疫情嚴峻 bookmark咗先

🎂Tiramisu $52

☕️Latte (hot, nutty) $40

📍🗺Page Common
地址:尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖
——————-
而家疫情嚴峻 bookmark咗先 盡量留喺屋企抗疫啊🥰🥰

#gluttonlifecafe #gluttonlife尖沙咀
#尖沙咀 #hkfoodie #yummy #food #cafe #hkcafe #hkfood #hkgoodblogger #chill #hotdog #dogfriendlyhkrestaurant
  • Tiramisu
2022-03-25 303 瀏覽
【全港最出名tiramisu 名符其實嘅好食🥴】近排試好多好出名嘅店,page common最出名tiramisu,真係慕名而來,試過認真好食又抵食,茶同手沖咖啡都ok,適合傾計同食甜品👍🏻但地點有啲偏要行耐少少,淨甜品都十足推介,回頭率💯💯___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨homemade Tiramisu $52so far係cafe食過性價比最高嘅tiramisu,creamy and soft 👍🏻👍🏻 最主要呢間酒同espresso香氣味道足夠,rum酒味濃,值得落足料,整體口感起順滑,但略嫌mascarpone cheese 唔夠,味道應該重芝士味,可以落多啲✨ square mile coffee roaster $75近期最想試嘅莊園,沖得幾好, 見我地2個人特登比2隻杯, 服務💯茶🍵方面,見係by pot,應該抵飲,想小休十分推介呢間 記住用餐完自己收返餐盤
【全港最出名tiramisu 名符其實嘅好食🥴】

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨homemade Tiramisu $52

茶🍵方面,見係by pot,應該抵飲,想小休十分推介呢間
記住用餐完自己收返餐盤
2022-03-22 192 瀏覽
想好好咁享受一個下午,所以嚟呢度食個午餐嘆個咖啡,叫咗兩杯flat White,一杯就普通咖啡,一杯就single origin嘅咖啡豆, 一試高下!果然!Single origin嘅咖啡好fruity, 咖啡師話係嚟自埃塞俄比亞既,貴少少都值得,相反普通咖啡,飲落去覺得佢有少少overburn嘅感覺。除此之外你都可以睇到我分享其他食物嘅相片,作為好好享受文青時光,用嚟打咭就一流,不過想飽肚既話,就考慮下。今次有食到都好多人推薦嘅提拉米蘇,都係好食嘅!驚喜就未必有。整體來講成個氣氛嘅感覺都幾好。

整體來講成個氣氛嘅感覺都幾好。

2022-03-06
午餐
2022-03-19 170 瀏覽
位置係喺酒店裡面的一間咖啡店,環境主打白淨簡潔的風格,店內坐位雖然較少,但坐得係好舒服,打卡順道食tea也沒問題。「相機先吃」tiramisu 好出名期待咗好耐,呢個係依照傳統意式做法,以兩層Mascarpone芝士夾雜兩層手指餅,吃起來更加順口。底部的濕潤感更是精髓,咖啡味真的好邪惡讓人忍不住想多吃一口,發現味道驚為天人!牛油果牛角包 $78金黃酥脆的牛角包中注入軟滑嘅牛油果醬,上面有熟度啱啱好嘅牛油果,同無花果非常夾,濃郁的牛油香中散發淡淡的清新香氣,每一口也有豐富的味道與質感,令人垂涎欲滴。

「相機先吃」tiramisu

牛油果牛角包 $78
2022-03-19 201 瀏覽
上網見到cafe interior嘅相好吸引Weekend 排了45分鐘才能入座😮‍💨喜歡這間咖啡店的高樓底和空間感內裡有一些小角落,一張大長枱共有十多個座位 寧靜的音樂很適合消磨時間或專心做筆記可惜食物和咖啡☕️只是一般Scrambled eggs with bacon jam pizza bagel $98味道還好Crab meat avocado toast $95 Avocado 不夠熟.. 整體份量也很少Flat white $40 滿瀉啊…Tiramisu $52 好細件 味道一般 唔夠酒味
上網見到cafe interior嘅相好吸引
Weekend 排了45分鐘才能入座😮‍💨
喜歡這間咖啡店的高樓底和空間感
內裡有一些小角落,一張大長枱
共有十多個座位

滿瀉啊…

Tiramisu $52
好細件 味道一般 唔夠酒味
2022-03-16 135 瀏覽
Throwback~愛上迷人的tiramisu相信已經有唔少人試過呢間係酒店入面嘅一間餐廳 大名鼎鼎嘅提拉米蘇再想介紹多次俾大家一直對於提拉米蘇嘅印象就係比較甜同漏 既一款甜品 (現在發覺我錯了🤣)相對其他甜品我比較少食嘅但上年試過呢一間嘅提拉米蘇 簡直係令反轉左我對佢既印象首先一入口 正如標題所講口感輕盈迷人手指餅已經浸到好林 忌廉綿密軟滑佢係令到我食完覺得完全冇負擔😋咖啡帶酸味 酒味同咖啡味恰到好處令到甜品不會太甜 甜度剛剛好口感同味道 我自己嘅評價係100分佢唯一嘅缺點係份量偏細但當然有部份人會覺得好似冇食過嘢咁😂但我仍然咁愛佢❤️餐廳位於酒店入面G/f上年嘅經驗係 通常兩點前已經售罄~如果大家有興趣嘅話 可能要留意一下唔知道會唔會因為疫情所以影響到供應量(?)Page common 📍尖沙咀柯士甸道148號(佐敦站exit D)
Throwback~愛上迷人的tiramisu

再想介紹多次俾大家
一直對於提拉米蘇嘅印象就係
比較甜同漏 既一款甜品 (現在發覺我錯了🤣)
相對其他甜品我比較少食嘅

佢唯一嘅缺點係份量偏細
但當然有部份人會覺得好似冇食過嘢咁😂
但我仍然咁愛佢❤️

餐廳位於酒店入面G/f
上年嘅經驗係 通常兩點前已經售罄~
如果大家有興趣嘅話 可能要留意一下
唔知道會唔會因為疫情所以影響到供應量(?)

Page common
📍尖沙咀柯士甸道148號(佐敦站exit D)

2022-03-10 116 瀏覽
TIᖇᗩᗰIᔕᑌ又出激啦😋😋呢間酒店嘅TIᖇᗩᗰIᔕᑌ想食好耐。。雖然呢個位置好方便。。但次次都好似就唔到咁。。今次終於去食啦😋😋我搵次會再去佢間酒店住同會再食多次😁😁..🍮TᖇᗩᗰIᔕᑌ..📍 Page Common尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#page148#pagecommon#tramisu#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tsimshatsuicsfe#tsimshat
TIᖇᗩᗰIᔕᑌ又出激啦😋😋
呢間酒店嘅TIᖇᗩᗰIᔕᑌ想食好耐。。
雖然呢個位置好方便。。但次次都好似就唔到咁。。
今次終於去食啦😋😋
我搵次會再去佢間酒店住同會再食多次😁😁
📍 Page Common
尖沙咀柯士甸道148號Page 148地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#page148#pagecommon#tramisu#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tsimshatsuicsfe#tsimshatsuihotel#尖沙咀cafe#尖沙咀美食
2022-03-06 193 瀏覽
之前經過這間酒店見門外有一條長長的人龍, 經上網調查原來是進入酒店地層一間咖啡店. 今天本人經過見毋須排隊可直入就試試它出名的意大利芝士餅. 餐廳面積寬敞, 位置不多, 樓底夠高. 自己找位置, 排隊落單, 等食物傳呼機響起自助取餐, 食完後自助送回餐具我們叫了意大利芝士餅, 柚子檸檬果凍捲, 凍鮮奶咖啡&熱朱古力咖啡意大利芝士餅, 甜品大細見之前食評也知道是細細件, 非常滑的芝士忌廉, 輕輕的咖啡味道. 不過味道完全不似預期, 沒有其他食評講得咁好味 柚子檸檬果凍捲, 外表平平無奇, 味道反而有驚喜, 蛋糕鬆軟, 濃濃的柚子味, 內有柚子絲. 檸檬果凍味道清新, 帶微酸. 兩者配合得非常好👍凍鮮奶咖啡, 味道可以熱朱古力咖啡, 味道可以

凍鮮奶咖啡, 味道可以

熱朱古力咖啡, 味道可以
2022-03-06
有時約完朋友食lunch,再行個街,之後又未想返屋企可以去邊呢?不如試吓今次推介嘅輕食cafe🙆🏻‍♀️佢係位於一間新開走工業風酒店既lobby位置,唔少人帶埋部電腦一邊工作一邊嘆咖啡,係三五知己黎下午茶嘅好地方👭💖🔥提拉米蘇$48 + 熱茶$30可能係我食過最好食嘅Tiramisu!!沒有誇張,本身唔係T既愛好者,更加唔係揀甜品時既頭三位,但係果次食過返尋味!佢係偏向奶味同咖啡味重嘅style,酒味偏淡, 咖啡味又唔會苦過頭👍🏻頂層既厚cream同朱古力粉簡直係精粹!每一啖都好細膩柔軟,入口即溶,omg can I get one now please😛🤍🔥炒蛋多士$55 +凍泡茶$32炒蛋多士正常發揮喇,想食啲鹹嘢嘅呢個都係一個唔錯嘅選擇!底層係酸種麵包,炒蛋都幾嫩滑,隔離仲有啲沙律菜,下午茶都好飽肚!至於茶類🍵選擇都幾多,其中有幾款比較特別包括:lemongrass & ginger、three cinnamon🤎我自己叫咗個冷泡lemongrass & ginger,一開始唔係幾接受到個薑味,但係大熱天時檸檬同薑味,仲要凍飲,的確十分解喝解膩!👍🏻

🔥提拉米蘇$48 + 熱茶$30

🔥炒蛋多士$55 +凍泡茶$32

• Tiramisu
2022-02-27 205 瀏覽
👨🏻‍🍳🤳🏻Tiramisu 趁着疫情覺得應該小人排隊所以就去試吓,估唔到嚟到一個人都冇😂 本身舖頭空間感寬敞,再加上母音就更加舒服。Tiramisu 口感順滑,cream係輕盈type,咖啡同可可比例唔錯,但我幾近食唔到任何酒香味,同埋佢個ladyfingers係濕軟海綿蛋糕口感._. 我覺得係好食但唔係好特別,而且好細件,計性價比同食完個後勁都係pici完勝,話呢個係全港第一有少少overrated ._.
👨🏻‍🍳🤳🏻Tiramisu

2022-02-26 137 瀏覽
星期六下午一點嚟咗呢一間page common試吓佢出名嘅Tiramisu 順便飲下佢杯咖啡同埋食下佢嘅brunch😙😙😙😙呢一間Cafe係喺酒店大堂畫咗一個區域出嚟 做Cafe或者等候區咁嘅樣 因為一點就去到所以都唔使排隊就入到去自己搵咗位之後就出去吧枱到order 而我哋今日叫左1. 無花果toast 🍞- 係一個好健康嘅toast 做法係多士上邊加上yogurt 上邊配無花果2. 煙肉炒蛋Bagel 🥯 - 個bagel本身都有蒜蓉同埋腸嘅味 再加上煙肉炒蛋3. Tiramisu - 好味!!有啲似Pici 嗰個不過賣相更加好睇 係我哋咁多樣嘢食為一清碟嘅嘢😂😂😂用晒成餐calorie 嘅quota係度4. Americano - 正常發揮整體黎講兩個人食咗$274 人均消費唔使150 可以再食😙😙😙
自己搵咗位之後就出去吧枱到order 而我哋今日叫左

4. Americano - 正常發揮