3K
2018-01-04 70 瀏覽
輕鬆簡單風格是意大利人特性之一,好似IFC就有間簡約時尚的意大利餐廳,不受傳統風格所拘束,隨意的坐位,昏暗的燈光下,氣氛不錯。Toast Della Casa嚟間餐廳主要輕食為主,我點了一份多士,是人氣之選。餡料中有火腿,吞拿魚,番茄....,份量頗大。用了他他醬增加了濕潤感,亦帶來醒胃感。芝士拉絲勁惹味。每啖充滿層次,豐富口感。Soup of the day今曰是意大利雜莱湯,雖然莱種類多,但味道偏清淡甜美,非常配合邪惡的多士。

Soup of the day

2018-01-03
2018-01-02 87 瀏覽
除夕前的晚上早放工、相約了在附近工作的朋友來個短聚tea、到了IFC中庭樓上的Panini Guisto. 餐廳以Parma Ham Panini著名、大部份Panini 和小食拼盤都以Parma ham 為食材。午後不少闊太們在這裡喝白酒吃tea 聊天。開放式座位在店外、旁邊高座可看海景。我們跟店員推介點了個Tartufo、好美的心形Panini🧡巴馬火腿真的好甘香、濕潤煙韌、Brie cheese柔軟富奶香、加上蕃茄和火箭菜非常美味!果然$108的Panini 是真材實料。Green Mango Peach Tea $43以玻璃茶壺盛著、滲出淡淡的綠茶香。Aranciole $48 以蘋果、紅蘿蔔、士多啤梨、菠蘿制成。鮮果汁唔太甜、天然健康。

2018-01-01 616 瀏覽
平時常宅在家,今天心血來潮想找套戲看。難得出外,也即興約一下朋友來個tea,就近他的地點,來到這裡,吃個星級的三文治和甜點,才去看戲。開放式的廚房,座位,面對著海港,環境開揚舒適,是假日下午茶的好地方。收銀旁有一大型餐牌,食物都全寫在其上,即看即order,在門口處便可見火腿被掛於廚窗上,甚為亮眼。友人既點了三文治,亦想吃甜點;既來之則安之,點了一客三文治和兩款甜點一起分享。食物來到,先來兩杯咖啡。友人點的是Latte($34),而我的是Flat White($34)。Latte 有拉花,而我那杯沒有,有點失望呢! 熱度溫吞吞的,咖啡濃度和香氣比平日喝到的Flat White稍輕,我卻偏愛濃郁一點的咖啡。隨咖啡還附上一片75%的朱古力呢,味道香濃甘醇,朱古力控的我表示好吃!三文治是獲米芝蓮推介的星級Madras($98)。用上意大利麵包,烘得十分香脆,卻又不失鬆軟的質感;餡料用上炸火雞肉,蕃茄和菜,還有一些像是黑米的脆粒,口感豐富;港式的三文治多是較為油膩的午餐/牛肉,這裡用上火雞肉來得更清淡怡人,配上自家調製的沙拉醬汁,酸酸甜甜,更為滋味,相當不錯。然後到我最期待的甜品,先有自家製的

Latte

Flat White

意大利芝士蛋糕

意大利芝士蛋糕

然後到我最期待的甜品,先有自家製的意大利芝士蛋糕($78)。蛋糕比我想像中大件,忌廉相當幼滑細軟,奶油香十足,口感豐盈,中間的蛋糕層同樣鬆軟細緻;唯意大利蛋糕應有的咖啡香不濃,酒味更是嚐不到,令我有點失望呢! 相信如加添咖啡和酒香,味道會更為誘人呢!

朱古力梨子蛋糕

最後是朱古力梨子蛋糕($59),份量同樣絕不欺場。蛋糕質地鬆軟濕潤,朱古力味濃郁,蛋糕混入梨的果粒,增加口感,使味道更為清新,豐盈尤人,愛好朱古力蛋糕如我,確是欲罷不能呢!

吃完這滿足的下午茶,一個繼續工作,而我則獨自去欣賞電影了!
2017-12-30 58 瀏覽
Went there on Christmas Eve. An unordered item was added to my bill and the staff recommended an off the menu ham platter that does not worth the money... I was looking for Parma ham but the platter actually served a lot of cooked sausages and ham..... When come to hygiene, and open design also attracted some unwelcome guest... lucky that I could only see the flies after the whole meal.Beside the staff’s highly recommended “harm” platter the paninis are good.

2017-12-24
慶祝紀念
平安夜
2017-12-24 74 瀏覽
I was sent an item that I had not order and the ham platter that the cashier hard sold was terrible.... the moral of the story: don’t trust the waitress/ cashier and don’t order anything that have you have not seen....A bit of professionalism and integrity please!

Promotion  by  staff
2017-12-06 881 瀏覽
Panino Giusto: If your life is fast paced and dynamic, but you are not willing to forgo the favor of food prepared traditionally by hand, you come to the right place.“辛苦得來志在食”,也許這正好回應 Panino Giusto 以上的宣傳句子。生活在大都市的我們,忙碌工作志在美好生活,而理想生活缺不了美食,香港人從來都不吝嗇於好吃的,其門如市的食肆多的是,那怕價錢及地點多離地。 來自米蘭的 Panino Giusto,是家意式三文治店,竟然又是米芝蓮兩星級,會是怎麼樣的三文治呢?好奇的我如何能抗拒此誘惑。 展示著見者垂涎的黑毛豬火腿,真懂得誘人。 半自助形式,開揚廣場內設置簡單桌椅及面窗吧位,今天正好陽光普照,高身吧椅進食,可看海景,不亦樂乎! 店前巨型餐牌,密密麻麻列出各款食品,前菜、沙律、三文治、甜點、咖啡、茶及酒類,全部皆是偷得浮生 hea 之選擇,當中 Parma Ham 疑似白搭,在各項系列中皆有出現,煞那

展示著見者垂涎的黑毛豬火腿,真懂得誘人。

店前巨型餐牌,密密麻麻列出各款食品,前菜、沙律、三文治、甜點、咖啡、茶及酒類,全部皆是偷得浮生 hea 之選擇,當中 Parma Ham 疑似白搭,在各項系列中皆有出現,煞那間,幾款吃法在我腦海中浮現:年輕材俊的 Parma Ham 配紅酒,白領麗人的 Parma Ham Salad 配花茶,富太的 High Tea 形式 finger sandwiches +cocktail。

既來之,兩款三文治皆選自 Starred Panini 系列,Milano 2015 及 Madras。

Milano 2015

Chef Claudio Sadler 設計,餡料果然奢華豐富。

Milano 2015

24個月的 Parma Ham 鹹香出眾,味道自然舒適,豐富而帶回甘韻味,肉質香嫩柔軟,切得薄薄,帶少許脂肪。

Milano 2015

面層的三文治上,塗上 Romaine Artichoke Cream 雅枝竹忌廉,白白黃黃的顏色,起初尚以為是牛油,入口粒粒雅枝竹的口感,少少爽口、黏稠及微甜的味道。

Milano 2015

揭開三文治的另一面,塗上 Balsamic vinegar 意大利黑醋汁及少許芝士。

雅枝竹及黑醋平衡了火腿的鹹,增加酸甜的層次;生菜火箭菜爽口,意包外脆內鬆軟,並無多餘水份,但口感不乾,餡料實在多元化,豐富的配搭,多彩多姿的美味,實至名歸!

Madras

價錢便宜$20,因為是以烤火雞肉作餡料,出色之處同樣在醬汁。

塗上自創醬汁 Madras Curry Mayonnaise,味香不辣黏稠增潤澤;另一特色是加進脆脆黑米 Popped Black Rice 及烤杏仁 Roasted Almond,陪增層次口感,Panini 包身外脆內鬆軟,真的好吃!

Sorrento

Top Choice 沙律,材料新鮮,不過又唔覺得好特別!

Sorrento

成份包括羅馬生菜,吞拿魚塊、車厘茄子及烚蛋,配原味 Panini,與三文治的一樣外脆內軟,最開心就是送來的自家製意大利橄欖油及黑醋 Balsamic Vinegar,簡直是畫龍點睛,大大提升了沙律的食味。

Herbal Tea
Herbal Tea (Lemongrass)

壺靚茶香,Lemongrass 香氣明顯,淡黃色澤漂亮,宜人天氣下享受,這方才是人生!

Americano

Americano

刻了店名的小咖啡杯造型標致,令普通咖啡身價昇華,配了一片朱古力,真窩心,咖啡香滑頗香,不算很特別,對辦無投訴。

今日的開心新發現,原來 IFC 三樓有個假日 hea 午餐的好去處,Panini 果然與眾不同,一分錢 一分貨,飲品不及精彩但都還可以,服務良好,出菜速度合理,環境一流,後會有期!
2017-11-26
$206.5 (午餐)
Madras
Herbal Tea (Lemongrass)
2017-12-06 72 瀏覽
係IFC 見完客,有一小時空檔,就係IFC 覓食喇。由於晚上有飯局,不能夠食咁飽,呢間主打三文治 咁就岩哂喇!環境係開放式,所以好光猛,令人好精神。以為食sandwish餐牌就無選擇?咁就錯了。我簡左好耐先簡到,最後簡左pamaham 好出名既tartofuTartofu-分量好大,包烘至微溫,食落有脆口感。餡料有pamaham,蕃茄,芝士,火箭菜。口感豐富因為每樣餡料都好多。pamaham 有別於出面真係香好多,脂肪分布平均。半溶芝士 奶香十足!火箭菜新鮮爽口,夾埋食真係好match,食完有形容唔到既滿足感。Tiramisu-order 既時間未意會到個包份量係咁多,所以叫埋Tiramisu。不過女人有兩個胃,原本好飽但一食甜品又食得落!呢個tiramisu 係我食過最香最滑既,好香奶油味,而且唔會過甜,推介,幾飽都要試!!食完又充滿力量了!
環境係開放式,所以好光猛,令人好精神。
食完又充滿力量了!
2017-12-04 479 瀏覽
今日係中環IFC收工,又咁啱同事剛去完意大利買左parma ham做手信,但係又食唔夠喉,所以就想着要去3樓食parma ham。晚上微暗的燈光令到環境好cozy,7pm到已經坐滿客人,好多人係度歎紅酒。見到舖頭,就令人好懷念之前意大利的旅程。Menu都幾多元化,食ham的專家。望住個海景食又係好feel D。Counter買完,就有個十分精緻木製的number,店員會送過黎。好鐘意D咁artistic嘅燈。Soup of the day ($58)係意大利雜菜湯minestrone,非常足料的湯,full of veggies,有celery、carrot、 cucumber、potato、onion、pumkin等,面加cheese,湯既清甜又健康,沒有加過多的調味。Starred panini by 2 Michelin star chef Claudio Sadler又吸引左我去試,Milano 2015 ($118)。用上24th month Parma ham, 配料有羅馬生菜, 雅枝竹 cream, parmigiano reggiano cream, balsamic

見到舖頭,就令人好懷念之前意大利的旅程。

Menu都幾多元化,食ham的專家。

望住個海景食又係好feel D。

好鐘意D咁artistic嘅燈。

Starred panini by 2 Michelin star chef Claudio Sadler又吸引左我去試,Milano 2015 ($118)。用上24th month Parma ham, 配料有羅馬生菜, 雅枝竹 cream, parmigiano reggiano cream, balsamic vinegar flakes, 火箭菜和黑椒。

麵包脆脆的,parma ham 油分甘,油花香,味道特別濃郁,肉質不錯,很soft,配artichoke cream好特別,味道淡口些,配咸香的parma ham又好夾,減低膩感,互相配合,加上crunchy的火箭菜和romaine能增加口感,實在係有水準的panini。

意大利三文治都可以食得好有質素,另一份order左Tartufo ($108) 有parma ham, brie, tomato, rocket和 alba truffle olive oil。

不同的包種配不同配料,呢個包軟身些,Parma ham 油份比較多,肉味帶甜,咸香味濃厚,甘香味美。仲有我最鐘意的brie,質地柔軟,芝士味不會太重,和ham一齊食又係有另一番風味。另一重點係來自意大利truffle capital - Alba的松露橄欖油,truffle香味非常濃郁,第一次食這個combination已經一試難忘。
  • Milano2015
  • Tartufo
2017-12-03 71 瀏覽
我是一個很怕說多錯多的人,別人明白就明白,人生苦短,能同桌食飯閒談,總認為是前世修行才有這個緣。Panino Giusto 位於IFC,就在公司對面,環境十分舒適,但一直也沒有機會去好朋友今日到來跟我來個下午茶,一於過一個悠悠的high tea吧點好了付款後就可以找位子坐,隨後會有人把食物送上, 而另要讚的是我們下單時忘要求切半,所以當送食物時又要勞煩侍應多走一轉Tartufo $10824個月的Parma Ham 很香沒有想像中的很鹹味兒,而panini包也是烘得脆脆暖暖,火箭菜分量也很滿滿的,很滿足的Caffe Latte $38泡沫很厚很滑,放久了也沒消散朋友的Iced Peach Tea $45 很大壺,可以很 relax的慢慢享受,且朋友說帶點點簿荷味很refreshHigh tea 又怎能少了甜點Tiramisu$78 十分之creamy, 雖沒有酒味但那厚厚的cream cheese早早已融化了我的心
Tartufo $108
Caffe Latte $38
泡沫很厚很滑,放久了也沒消散
High tea 又怎能少了甜點
2017-11-27 418 瀏覽
成3點先出到黎中環,6點幾就約左人食晚餐,但3點乜都未食過點都要搵食物醫下肚,位於IFC的Panino Giusto係我的首選,每次到中環,我都會想搵機會食呢間餐廳,今日要搵輕食就岩晒了餐廳屬半自助形式,自己搵好位之後,就可以到收銀處買野食,拎住號碼牌放係檯面,店員就會拎食物到你面前,是日天朗氣清,旁邊的落地玻璃望住藍天白雲,加上維港景色,十分舒適FRESH PRESSED JUICE ($48)、ICED MOCHA ($42)近年好興 FRESH PRESSED JUICE,我呢杯有蘋果、蘿蔔、菠蘿、士多啤梨,PANINI配一杯果汁感覺好健康ICED MOCHA我試飲左一啖,朱古力同咖啡味取得平衡MILANO 2015 ($118)、MONTAGU ($88)這裡的PANINI十分美味,麵包表面經過烘烤,清楚見到經烤過之後的烘紋,麵包很香,而且軟綿綿的,MILANO係必食之選,選用24個月風乾火腿,MONTAGU夾著的是ROSEMARY ROAST BEEF,切薄片都食得出濃濃的牛味,兩者都係簡單配上少少醬汁同沙律菜已經美味得很
ICED MOCHA我試飲左一啖,朱古力同咖啡味取得平衡
2017-11-18
2017-11-26 265 瀏覽
臨近聖誕🦌🎄🎁🎉🎇同好姊妹嚟中環行下街,感受下聖誕氣氛! 行到去國金, 就打算食頓好好的晚餐才回家, 聽聞呢度有間有意大利米蘭開過嚟香港嘅正宗意大利三文治店,怎能不試?餐廳除了一般卡位之外,特別安排高桌正正對著維港無敵夜景, 充滿情調🌃🌉 今晚與自己最珍視嘅人 一齊嘆海景,享美餞 是多麼幸福的事💖等咗大約五分鐘食物好快就嚟到, 首先登場嘅係餐廳皇牌Tartugo ($108), 三文治麵包外皮香脆,有陣陣麥香, 裏面夾滿Parma ham, 味道適中唔太鹹, 中間房夾了一片厚厚的brie, 呢種軟芝士香軟又有淡淡奶香, 比mozzarella香味更濃, 但無goat cheese 的奶膻, 相信一般對cheese有好感的人都會很喜愛。Brie 有菠蘿油中間嘅牛油咁厚,口感夠rich夠smooth, 享受火腿時口中還瀰漫著陣陣truffle oil嘅香氣,不得了...$108物有所值。Montagu ($88)Rosemary &sage infused roast beef 多到滿瀉, 中間夾住番茄,火箭菜同埋lemon zest , 感覺非常清新,好似一陣秋風撲面而來🍃🍃牛肉醃制得入

Montagu ($88)

牛肉醃制得入味又鬆軟, 夾埋檸檬嘅香味天衣無縫💯

跟住就到甜品出場!
餐廳會定期推出唔同款嘅homemade cake, 今次俾我遇到最喜歡的chocolate!

相片較暗,但希望大家隱約睇到底層嘅啤梨粒🍐🍐🍫🍫 啤梨同朱古力嘅配搭聽得多,但真係第一次試食, 估唔到又真係幾襯喎👍👍 最近牛油果大熱 ,唔知牛油果同朱古力又會有咩效果呢🥑🍫🥑🍫
homemade chocolate and pear cake

過期嘅朱古力味都幾突出,不過再dark少少就好啦。

呢日餐廳做緊特價推廣 "Add a side of cheese or fantasia salad with any purchase of a starter or panini"$45咋!

本來想食Caprese 但係我細妹冇我對cheese咁瘋狂,佢話panini 已經有cheese,試下其他嘢喇,點客沙律清新啲,Fantasia Salad 由$98減到$45, 好抵!
Fantasia salad

沙律菜同車厘茄樣樣都新鮮卜卜脆, 全部好清甜🌱🥗🥕 一食就知道係✈飛機✈空運過嚟㗎啦~

食完美食再行咗陣Lane Crawford, 我哋呢啲學生哥梗係消費唔起啦,但睇下都好滿足 ,就咁就過咗一個難忘嘅晚上, 親情可貴呀各位💖💖
2017-11-25
5 分鐘 (堂食)
Fantasia salad
  • Tartufo
  • Montagu
  • Fantasiasalad
2017-11-23 51 瀏覽
環境係開放式,所以好光猛,令人好精神。
食完又充滿力量了!
2017-11-21 301 瀏覽
友人愛吃意式風乾火腿,而我就愛吃麵包,搵間二合一的食店就最prefect 。去邊?我一早就有心水,因為之前已到訪過銅鑼灣分店,今次為遷就友人返工地點便來到中環IFC店,它就是來自米蘭的<Panino Guinsto>,一間意式三文治專門店。開放式的門口和用餐位置,環境開揚, 最令人陶醉是可透過巨大的落地玻璃窗看到無敵海景,看着迷人的夜景令人心情輕鬆寫意,減退了今日的疲累。客人先行落單付款,然後在另一邊的Open area 找位置安坐,等待店員送餐。單人座的高枱和二人的普通枱都有多張,而中間還有兩大張長枱,座位不少。無敵海景就吸引我,而友人就被近門口的櫥窗吸引了,眼定定望着一隻隻被掛起的巨大風乾意式火腿脾,不禁垂涎三尺。望望鑲在牆上的餐牌,主打意式三文治,選擇最多。另外亦有幾款前菜、沙律、湯、芝士、甜品和飲品供應。******************************友人今日的目標是吃肉, 故第一時間在Starter中揀了有三款肉類的 Tagliere ($138)。當中有24個月的巴馬火腿A selection of 24 month Parma ham、有開心果
望望鑲在牆上的餐牌,主打意式三文治,選擇最多。另外亦有幾款前菜、沙律、湯、芝士、甜品飲品供應。
Tagliere
友人今日的目標是吃肉, 故第一時間在Starter中揀了有三款肉類的 Tagliere ($138)。當中有24個月的巴馬火腿A selection of 24 month Parma ham、有開心果仁凍肉Mortadella 風乾牛肉Bresaola,各有三至四片。不止呀!還有兩片厚厚的芝士 27 month Parmigiano Reggiano 和數條烤麵包,相當豐富,能一次過品嚐三款肉類,友人大滿足。
風乾牛肉Bresaola
Bresaola
Bresaola
先嚐色澤褐紅的風乾牛肉Bresaola,肉質柔軟,但並不油潤,味道稍稍鹹香,試放在麵包條 上,配些,味道卻被濃烈的芝士完全蓋了,還是單單配麵包吃較合適,或淨吃也美味。
Mortadella
輪到粉紅的凍肉Mortadella,混入了一些開心果仁,多份口感之餘,亦帶微微的果仁香,挺特別!它是當中較厚身,而肉質也是柔嫩,味道不會太鹹,同樣伴麵包吃也不錯。
24 month Parma ham
最後是透薄而紅潤的24 month Parma Ham,油脂分佈較集中,肉質是三者中最柔軟油潤,而味道也是三者中最鹹香美味,不論配麵包或者淨吃也很吸引。
Toast Della Casa
我就為麵包而來, 在三款吐司中挑選了一份Toast Della Casa ($108), 吐司 烤至金黃,印有網紋,中間夾着爆滿的饀料,還見到半溶的芝士絲,很誘人!
Toast Della Casa
夾著大量的吞拿魚肉Tuna、幾片新鮮清爽的蕃茄Tomato、疊了數層薄而柔軟的Prague ham,還有厚厚的已溶Edamer芝士,再塗上他他醬 Tartar Sauce。拿着半件墜手的吐司大啖大啖咬下去,非常滋味!吐司很脆口,啖啖芝味,味道鹹香,加上酸咪咪的他他醬,配搭既美味又豐富,吃得滿足!。
最後當然要食埋甜品, Daily Baked Tarts ($58)是Home-made Pear and Chocolate Cake with whipped cream 正合我和友人心意,太好了!上枱時已有點散爛,賣相扣了分。大大件朱古力 除面頭舖了薄薄的梨肉 外,糕身也混入不少梨粒,旁邊配了香甜幼滑的忌廉
蛋糕 相當鬆軟綿綿,但有點散爛,而有香甜的梨粒 位置則較濕潤,入口暖暖地,朱古力味不算很濃郁,跟梨子都幾夾,又不會太甜,吃落並不甜膩,不錯!
不要以為晚餐吃包會唔飽,Starter配有麵包條,吐司又大大份,還夾着滿滿的饀料,真是吃包包吃飽。今晚有友人愛吃的意式風乾火腿,又有我喜歡的麵包,二合為一後,完完全全滿足了我倆,再加埋美味的甜品作總結,快樂就是咁簡單。
2017-11-20
2017-11-21 70 瀏覽
一百蚊食panini貴?加埋ifc嘅無敵大海景,悠閒坐一個tea time同朋友聚一聚,甚至可以share,其實同去旺角cafe minimum charge相距都唔係好大啫先點餐後搵位,有人送餐。含cheese嘅panini兩人分都應該好飽揀咗喺米芝蓮摘星嘅Medras冇想像中咁重咖哩味Black rice烘脆咗,幾有米香火雞味好濃,獨有嘅酸味比咖哩更濃烈奶泡綿滑香港cafe好少跟足傳統配朱古力焦糖咖啡配黑朱古力送海景可以慢慢坐
一百蚊食panini貴?

揀咗喺米芝蓮摘星嘅Medras

Medras

冇想像中咁重咖哩味
Black rice烘脆咗,幾有米香

火雞味好濃,獨有嘅酸味比咖哩更濃烈
Caramel Macchiato

可以慢慢坐
Medras
Caramel Macchiato
  • CaramelMacchiato
今日同男朋友o係IFC行完街, 又唔想食M記咁普通, 行左去3樓另一邊有一間叫做Panino Giusto的意大利小店!門口小小, 不過完全旁邊已經有好多用餐的位罝, 已經入夜, 冇咩燈但係都幾好氣氛! 見到好多人都係摸下酒杯底, 食下風乾火腿, 都幾chill!買完飛就拎住個木牌等送到位上!Milano 2015 ($118)呢個係米芝蓮推介!先有烤得暖的麵包Panini, 入面內有24個月巴馬火腿、火箭菜同芝士, 口感都好豐富! 巴馬火腿咸香味十足,令本身苦澀的火箭菜無咁苦。Lord John $88入面有燒牛肉,加埋燒烤醬都好惹味。燒牛肉份量好多,唔怕唔夠飽。啱哂食肉獸!夜晩唔飲咖啡,叫左杯果汁,叫Ace,入面有蘋果汁橙汁同薑味。係幾清新,不過48蚊有點點小貴呢!而男朋友話要飲咖啡喎!最後嘆番杯mocha, 咖啡味幾香! 而且仲送左一塊朱古力, 好有風味! 好似飛左去意大利咁!估唔到ifc有呢個小小的角度試下輕食。

買完飛就拎住個木牌等送到位上!
Milano 2015 ($118)
呢個係米芝蓮推介!

Lord John $88