2017-11-16 97 瀏覽
今日同大食男友偷得浮生半日閒, 過到黎IFC剛剛1點半時間周圍都要排隊, 大食男友提意去呢間餐廳睇下有無位, 好彩剛好撞正有人走✌🏻;我地都食左早餐所以叫左3樣野share (Panini, Pic nic and Tomato Mozzarella); 其實一路無咩期望, 成日覺得IFC食野又貴又唔係特別好食, 噢, 真係錯曬!唔知係咪競爭大, 全部3樣野既用料都幾好, 先講mozzarella, 淡淡的芝士味加上脆卜卜既蕃茄仔, 由於用夠新鮮所以好食;Pic nic上既牛肉雖然較薄但肉味夠濃, 另外佢地特製既醬酸酸的加左少少酸既瓜, 用黎點麵包捧非常開胃;至於Panini, 麵包身夠脆, salmon油份夠兼有魚香👍🏻👍🏻,大食男友食第一口時覺得平平無奇, 但吞左黎既after taste另佢大讚!在柔和既陽光下享受呢餐午餐, 真心非常抵😁
Mozzarella  and  cherry  tomato
Pic  nic
Salmon Panini
2017-11-16
Pic  nic
Salmon Panini
1K
在中環新開的英皇戲院看戲過後,覺得有點肚餓,但又未到晚飯時段,路經IFC時,見到這間Panino Giusto就坐低歇一歇,來一個輕食下午茶吧~門口掛滿風乾火腿、芝士、醃牛肉等全是製作三文治的食材,採用開放式廚房,環境衛生潔淨,讓製作過程一目了然。這裡是以半自助形式點餐,先下單,取了數字牌後,便會有店員送餐。樓底足足有兩層高,加上一列偌大的落地玻璃窗及玻璃天花,透進了柔和的自然光,感覺開揚舒服,另設室外用餐的位置,更可將迷人的維多利亞港景色盡收眼簾。Panino Giusto其實是來自意大利米蘭的三文治老字號,餐牌主打意大利三文治、甜品、意式濃縮咖啡和葡萄酒。TURKEY $88即叫即製的Panini不僅帶有熱度,醬汁、內餡經過烘烤後充分融合。將Panini包夾餡料後,再以專用的Panini烘爐烤焗,將麵包壓出分明的紋路,且經過加熱,口感外酥脆、內綿軟。火雞胸肉可說是眾多肉類選擇中脂肪含量最低的一種,肉質軟嫩,火箭菜新鮮爽口,口味相對清淡無負擔,輕食低熱量。LUIS $88Panini包身不會太厚實,嘗到鹹香肉餡的同時,附有足夠蔬菜帶來清爽口感。由專人在意大利搜購的24個月風乾火腿,奶

TURKEY $88

LUIS $88
LUIS

由專人在意大利搜購的24個月風乾火腿,奶白色的脂肪分布均勻,肉質細膩富彈性,配合烘熱後半溶的Mozzarella芝士,奶香濃郁。
LUIS

TIRAMISU $78
蛋糕質感細緻濕潤,入口即化,撒上苦香可可粉,可說是歷久彌新的經典美味。
TIRAMISU

HOT CHOCOLATE $43
熱朱古力沖得濃稠,味道極之濃郁,微苦夠香醇,加上忌廉,口感更柔滑。
HOT CHOCOLATE
2017-11-11
TIRAMISU
HOT CHOCOLATE
2017-11-12 73 瀏覽
同朋友去ifc睇戲前,試住想試好耐嘅Panino Giusto ,食咗一餐輕食又寫意的晚餐。朋友係咖啡控,點咗杯Cappuccino, 佢話好好飮,讚不絕口。我點在杯鮮橙汁,味道不錯,飲得出係用新鮮橙榨出來,非常新鮮。另外朋友點咗Montagu , 烤牛肉份量很多,同非常鮮嫰,還有蕃茄同火箭菜,好食。而芝士控嘅我點咗Toast Classico, 麵包非常脆口,包住餡料芝士同火腿,滋味無窮。甜品點咗Tiramisu, 食落口好香滑,而且很香濃咖啡味。

2017-11-12 243 瀏覽
匆匆忙忙,這個星期又過了一半。今晚難得可以準時收工,於是急奏章相約好姊妹吃個輕盈晚餐。來到這間位於IFC的食店,環境非常開揚、氣氛輕鬆,透過旁邊大大片玻璃窗,可以欣賞中環迷人的海景。食客中有不少外國人,只見他們悠閒地喝杯酒、吃個包,挺寫意的。小店主打意大利三文治,另有沙律、頭盤、芝士、甜品及飲品供應,款式多樣。點餐採用半自助形式,客人先行落單付款,然後在open area找坐位,店員稍後便會主動送上食物。餐廳另一亮點是在櫥窗位置,展示出大大隻意式風乾火腿,還有幾款不同熟成的月份可供選擇,實在吸引。天氣乾燥,喝杯飲品潤澤喉嚨就最好不過。起初打算叫熱朱古力,後來發現餐廳新出了冷壓果汁,一於試下。這杯名為Ace的果汁,由甘筍、檸檬和香橙混合而成,味道酸中帶甜,清新醒胃,當中尤以橙香最為突出。杯內浮沉著不少果肉,纖維量高,健康之選。三文治款式花多眼亂,幾經掙扎,最終選了Toast Della Casa ($108)。成品餡料豐富、超級厚身,最濃便是疊成多層的鹹香火腿,配合惹味的芝士和吞拿魚,味道誘人。雖然肉類份量澎湃,但因加入了番茄和他他醬,酸酸甜甜沒有膩感。兩片多士表面烙有直紋,金黃脆口,熱
天氣乾燥,喝杯飲品潤澤喉嚨就最好不過。起初打算叫熱朱古力,後來發現餐廳新出了冷壓果汁,一於試下。這杯名為Ace的果汁,由甘筍檸檬香橙混合而成,味道酸中帶甜,清新醒胃,當中尤以橙香最為突出。杯內浮沉著不少果肉,纖維量高,健康之選。
三文治款式花多眼亂,幾經掙扎,最終選了Toast Della Casa ($108)。成品餡料豐富、超級厚身,最濃便是疊成多層的鹹香火腿,配合惹味的芝士吞拿魚,味道誘人。雖然肉類份量澎湃,但因加入了番茄他他醬,酸酸甜甜沒有膩感。兩片多士表面烙有直紋,金黃脆口,熱辣辣的非常吸引,轉眼間已將之吃得乾乾淨淨。
小妹的食量又豈止半份三文治,毫不客氣地試了好姊妹的心水選擇 Milano 2015 ($118)。這款由意大利米芝蓮二星廚師研發的Panini,用上傳統的長型扁身麵包,餡料主要是風乾24個月的巴馬火腿火箭菜芝士醬黑醋雅枝竹忌廉。薄切巴馬火腿帶柔韌,夾雜適量的脂肪油潤豐腴。其鹹度偏高,正好與甘苦的火箭菜、酸香的陳醋互相制衡,層次豐富。阿枝竹忌廉可說是神來之筆,獨特的果香令味道更添變化。
雖然只是輕食晚餐,怎樣也要加上甜品才算完美。Tiramisu ($78)定價略高,原來頗大件的,足夠由兩人分享。成品軟滑濕潤,有種入口即融的感覺。表面的可可粉不苦澀,回甘力度稍弱,反而蛋黃奶香較出眾。中間的手指餅沒甚酒精味,略有所欠,整體而言不會太甜。
吃得飽飽,時間尚早,於是行上商場的天台,欣賞這個迷人夜景。
2017-11-09 82 瀏覽
I just couldn’t forget that spectacular panini sandwich that I had at the Lee Garden, thus my boyfriend and I decided to go again to recall our memory. Compare to the Lee Garden branch, the IFC branch is more crowded and I can tell is because of its nice atmosphere with the amazing Victoria Harbour night view. But same as another branch, you have to make order at the cashier first then find your seat. No hesitation aboutwe are going after the Milano 2015, as it is the main reason why we are comi

No hesitation aboutwe are going after the Milano 2015, as it is the main reason why we are coming back. It looks quite simple, yet you will just addict to it in a sec!! The crispy sour dough panini bread, in between 24 months parma ham, parmigiano reggiano cream, balsamic vinegar flakes, some veggies and ARTICHOKE CREAM!!! I am really impressed by that smooth and unique flavour of the artichoke cream, it totally brings the sandwich to another level. Then, the sour balsamic vinegar flakes definitely help to bring some crunchy texture. All the flavours are just prefect together, NAILED IT!!!!

One panini cannot satisfy two of us, hence we wanted to try Montagu. The bread is slightly different with the Milano 2015, but is still good. The sliced and roasted beef was infused with rosemary and sage, next topped with some lemon zest on the top. The refreshing lemon zest taste is rather outstanding and the beef is quite tender. Not bad I would say, however it can’t stun me like Milano 2015 did!!
2017-11-08 77 瀏覽
意包風情在ifc@Panino Giusto中環港景街1號國際金融中心3樓3077號舖包包包,說的不是7元8塊一個那種,而是多料得讓人興奮的。這店在Milan已有快近40年歷史,不必飛到法國也可以用舌頭感受街頭輕食及咖啡。叫了份turkey panini $88,有好多火雞胸肉片,蕃茄,火箭菜同好似肉醬碎dressing .火雞肉片有股煙燻香,因夾了蕃茄唔會太乾身。另一個朋友點的panini,分別只差是用了parma ham鹹鹹地,包都是暖暖烘得香脆。實在豐富的餡料,加上熱朱古力同橙汁附近上班都好多人來take away一件做lunch.輕食來配點一杯咖啡,和朋友於工作後眾一會,忙中享受一下原來也行寫意。
意包風情在ifc@Panino Giusto

中環港景街1號國際金融中心3樓3077號舖

實在豐富的餡料,加上熱朱古力同橙汁

2017-11-08 49 瀏覽
同好耐無見既舊同事食飯當然約番公司附近依排食得太多野,晚上食番清少少唔想諗去邊食,就直接IFC 啦記得依間之前有係度飲過野食野就第一次我地點左「SALMONE」(HOUSE SMOKED SALMON, LEMON ZEST TOP)Panini 入面夾住煙三文魚三文魚整成碎狀,方便入口包面軟身,食完唔會覺得好口乾「TARTUFO」 (PARMA HAM, BRIE, TOMATO, ROCKET, ALBA TRUFFLE OLIVE OIL)個Parma Ham比平時食到既更滑口配搭埋少少鹹味既芝士車panini 一口咬落去好滿足,一件份量再加杯飲品岩岩好夠飽,又唔會過飽,唔錯食飽再點杯咖啡、啤酒慢慢傾慢慢坐,這樣也不錯
同好耐無見既舊同事食飯
當然約番公司附近
依排食得太多野,晚上食番清少少
唔想諗去邊食,就直接IFC 啦

記得依間之前有係度飲過野
食野就第一次
我地點左

「SALMONE」
Panini 入面夾住煙三文魚
三文魚整成碎狀,方便入口
包面軟身,食完唔會覺得好口乾

「TARTUFO」
個Parma Ham比平時食到既更滑口
配搭埋少少鹹味既芝士
車panini 一口咬落去
好滿足,一件份量再加杯飲品
岩岩好夠飽,又唔會過飽,唔錯

食飽再點杯咖啡、啤酒慢慢傾
慢慢坐,這樣也不錯
2017-11-06
2017-11-06 69 瀏覽
星期六,懶洋洋咁訓到自醒,決定夜晚搵間餐廳慢慢嘆,最後揀左呢度,望住個海景食晚餐!好吸引嘅Parma hamTartufo $108烘到香脆嘅麵包夾住24個月嘅Parma ham,味道好香!parma ham 份量多,食落唔會太乾太油或太咸,仲有一大塊芝士、蕃茄同埋菜。最貼心係用紙包好左,唔驚食污糟手指Hot chocolate $43可以揀要唔要加cream,要cream會滑d! 朱古力夠濃夠香滑,唔會太甜,而家天氣涼涼地嘅天氣好岩飲Affogato $58好耐無食/飲過呢款! espresso 夠甘醇但又唔會苦,比例同雲哩拿雪糕夾埋係岩岩好,雪糕控表示希望雪糕可以再大球dTiramisu $78空氣感好夠,食落好輕身同滑,濃濃嘅咖啡味,一份兩個人食岩岩好。今晚呢一餐,味道太令我太有驚喜!
星期六,懶洋洋咁訓到自醒,
決定夜晚搵間餐廳慢慢嘆,最後揀左呢度,望住個海景食晚餐!

好吸引嘅Parma ham

Tartufo $108

Hot chocolate $43

Affogato $58

Tiramisu $78

今晚呢一餐,味道太令我太有驚喜!

2017-11-05 58 瀏覽
週末同女朋友咁啱系IFC行完街,就去咗"Panino Giusto"下午茶.貪呢度個環境舒服,唔會好多,而且食物又好食,可以比人慢慢享受呢度愉快週末ge時光~~點完餐之後就好舒服咁搵個位坐低,店員隨後就會送黎客人點ge食物.Toast Della Casa有Prague ham,吞拿魚系入面,首先panino ge ham系都幾出名ge,所以呢份toast都係餐廳推薦食物之一!toast烤得2面都金黃香脆,但麵包ge入面就系鬆軟可口,芝士滿到流曬出黎,吞拿魚蓉好多,好滋味,仲有塊ham系入面,即刻個味道層次升級,配埋距個特色tartar醬,好唔錯!Madas系餐廳拎2粒米芝蓮星ge菜式!!我相信呢個飲食奧斯卡ge審批陽光,果斷叫咗,當然系無令我失望,入面主要系火雞胸肉,仲有d沙律菜系入面,例如 番茄,生菜等等,睇起身好似配料好普通咁,但只要你咬一啖,食到距個醬,你就會知點解距可以摘星,個醬好好味!同個火雞肉系如此地夾,再加埋微暖ge麵包,好正,特別一提,呢份包入面仲有加咗d黑米,增加距個口感,黑米好香米ge香味,好特別.飲品我地就叫flat white 同 cappuccino,咖啡都

Toast Della Casa
升級,配埋距個特色tartar醬,好唔錯!

Madas

飲品我地就叫flat white 同 cappuccino,咖啡都沖得好唔錯,仲有一塊朱古力比大家食.

好舒服ge餐廳,讓我和另一半度過了一個咁好ge下午茶時光.一定會再來.
2017-11-04 66 瀏覽
又到星期日,梗係要行下街,今日去咗 IFC 呢個高級商場,八卦一下 iPhone x 賣成點,八完之後搵嘢食,行行吓見到玻璃櫃內有不少意大利風乾火腿吊響度,原來是一家有名堂的意大利三文治店,二星級大廚唔去做高級餐廳反而做三文治店,真有性格。兩個人就是兩款三文治、兩杯咖啡,米蘭風格的火腿芝士多士 Toast Classico 外表真係比我們的漂亮,不愧為時裝大國,外表有焦香坑紋,芝士火腿餡料一層層非常豐富咁嘅樣,食落個包夠脆,尤其火腿味道特別好,意大利風乾火腿真係零舍唔同!朋友食大廚招牌三文治之中嘅一款-Madras,材料係烤火雞胸,招牌的確唔同,未食過又香又滑的火雞肉,最特別是黃色的咖喱醬,比之前嗰款貴$20都值。咖啡就冇乜點,冇話特別香但都唔錯。我哋後來傾計口乾叫多壺紅莓果茶,茶壺好靚啲茶都香。

咖啡就冇乜點,冇話特別香但都唔錯。

我哋後來傾計口乾叫多壺紅莓果茶,茶壺好靚啲茶都香。

2017-11-04 263 瀏覽
想念一個人的時候會做睹物思人;想念歐洲時我會去Panino Giusto,這晚勾起逃離香港出走歐洲散心,在火車食三文治欣賞風景的日子。我最喜歡這裡三文治,雖然看似一個普通三文治,其實水準甚高,而且是我最喜歡帕瑪火腿,有時一個人輕食午餐是一個好選擇地方開掦,有維港景色相伴店內多條原隻帕瑪火腿從米蘭引入了Berkel 切片機,火腿即叫即切來自米蘭專賣意大利三文治的小店,每份三文治九十元起,不過味道出色Tartufo $108是招牌意大利三文治,帕爾瑪火腿配上白松露油及火箭菜,Panini比平常烤得暖暖鬆脆,帕瑪火腿分算多,亦不會太咸Milano 2015 $118烤得暖暖鬆脆麵包內有24個月帕爾瑪火腿、火箭菜 artichoke cream, Parmigiano Reggiano cream,口感層次更豐富加$45有Salad 或 CapreseCaprese 是 fresh mozzarella,芝士比較淡味Salad 沙律菜新鮮,配自家品牌黑醋欖油

地方開掦,有維港景色相伴

店內多條原隻帕瑪火腿

從米蘭引入了Berkel 切片機,火腿即叫即切

Tartufo $108

Milano 2015 $118

加$45有Salad 或 Caprese

Salad
沙律菜新鮮,配自家品牌黑醋欖油

2017-11-04 40 瀏覽
同朋友行街行到咁上下,突然間想食少少野,經過呢度比佢門口掛係到既火腿吸引左,於是就坐底試下⋯ 我地總共試左4款包,因為自己本身好中意食Parma ham,所以就叫左”Tartufo”,絕對推介俾中意食ham既朋友,真係好香好香,陣味好搶,再加埋塊厚芝士,100%match!! 而且哩個都係店既top product 如果你中意食呑拿魚就一定要試埋哩個”toast della casa” ,包入面既呑拿魚係油浸呑拿魚,唔同出面一般個啲乾爭爭,仲有啲芝士融埋一齊,不過唔洗怕會好heavy,因為有蕃茄可以balance個味道,又係店既另一top product 另外仲有”Emilia”同”madras”今次都有試到,味道同樣都好出色..

• Tartufo
2017-10-29 110 瀏覽
一年一度中環海濱Wine&Dine 約左朋友夜晚去飲返兩杯 先和好姐妹在IFC食個悠閒下午茶~路經Panino Giusto 被吊掛著的Parma Ham吸引左~ 搵左個靚位 望著維港景色 星期六的午後 就應該是這樣Chill的。TARTOFU~ 24month Parma Ham, Brie, Rocket, Tomato, Alba Truffle Olive Oil. Parma Ham 帶咸香 油脂剛好 唔會太肥膩。Brie cheese厚切 甘香~ Perfect match with ham! 蕃茄 火箭菜都新鮮爽脆 口感很豐富又有層次~LORD JOHN~ Rosemary and sage infused roast beef, rocket, tomato, lemon zest. 呢個係清新之選 一入口 是濃濃的檸檬清香 配上薄切的半生熟燒牛肉。跟Tartofu係截然不同的味道和口感。兩個都各有特色~Tiramisu~ 口感好有傳統意大利感覺 芝士味都足夠 如果咖啡味再濃點 就perfect!! Flat white~ espresso base做得不錯 帶點甘香果

兩個都各有特色~

Flat white~ espresso base做得不錯 帶點甘香果味。口感都幾滑 仲附送dark chocolate一片~

So chill~~~ 生活應該就是這樣的。
2017-10-28 109 瀏覽
呢幾日中環個邊搞緊wine and dine festival所以我同朋友就打算入場前打下底先於是就揀左呢間喺ifc既意式快餐環境都唔錯架 我見menu有得嗌酒平時過黎淺嚐再加傾下計應該都幾開心同我朋友叫左tartufo同toast classicoTartofu入面好足料 勁豐富既parma ham再加埋其他蔬菜 完全勁fresh!Toast classico都好鬼正火腿好足料之餘 最surprise係個cheese咬每一啖都拉絲!啖啖芝士!!!雖然好似好邪惡 但真心推介中意食芝士既朋友!最後叫左兩個茶一個係mango peach 另一個係jasmine green茶包設計好得意!飲落去個口感都不俗架中意飲茶既朋友記得要試試佢
所以我同朋友就打算入場前打下底先
於是就揀左呢間喺ifc既意式快餐

環境都唔錯架 我見menu有得嗌酒
平時過黎淺嚐再加傾下計應該都幾開心

同我朋友叫左tartufo同toast classico
Tartofu

Tartofu入面好足料 勁豐富既parma ham
再加埋其他蔬菜 完全勁fresh!
Toast  Classico

Toast classico都好鬼正
火腿好足料之餘 最surprise係個cheese

咬每一啖都拉絲!啖啖芝士!!!
雖然好似好邪惡 但真心推介中意食芝士既朋友!

最後叫左兩個茶
茶包設計好得意!飲落去個口感都不俗架

中意飲茶既朋友記得要試試佢
2017-10-27
  • Tartufo
  • Toast  Classico
2017-10-24 142 瀏覽
為了遷就我的朋友, 我到了中環一大吃晚飯。我們找到一間輕食的餐廳 , 每人點了一個panini和一杯飲品。這裏的環境不錯, 這裏的座位不多, 餐桌也是在商場裏。我點了一個煙三文魚panini, 我朋友點了一個肉類的panini。這裏送餐的速度非常快, 大概等了五至十分鐘, 食物和飲品便送到上來。我們一邊看著對面尖沙咀的夜景, 一邊吃我們的晚餐, 感覺很舒服。煙三文魚panini入面的煙三文魚很肥美, 咬落帶點油脂。我點了一杯fresh pressed juice, 這個果汁裏面有紅蘿蔔、士多啤梨、菠蘿和蘋果, 它的味道酸酸甜甜, 很開胃。
這裏的環境不錯, 這裏的座位不多, 餐桌也是在商場裏。
煙三文魚panini

煙三文魚panini入面的煙三文魚很肥美, 咬落帶點油脂。
fresh pressed juice

2017-10-24