2012-12-10 827 瀏覽
名氣甚大的Tong Wong餅店,已經是無人不曉,當中最經典的蛋糕當然是玫瑰蛋糕~~今次因為嫂嫂生日,有幸一嘗精緻的玫瑰蛋糕。雖是簡單的紙盒,但質料十分厚身,還細心的貼著2包冰包,避免回家途中蛋糕溶掉。玫瑰蛋糕精緻十足~~驚嘆創造者的創意及手功開始解體.......花瓣也算多片,我們六個人,每人可分2片多。未知花瓣是白朱古力還是糖膠,但造出來十分薄,用手拿著就開始溶.....花瓣當然是甜的,有人會覺得太甜,本人覺得甜度可接受。蛋糕終於出現了 鋪滿了鮮忌廉第一層是忌廉,內藏草莓 之下一層是海棉蛋糕中間一層是紅莓慕斯隔著一層薄薄的海棉蛋糕最後一層是餅底鮮忌廉打得好~很輕身,很滑,不會很甜海棉蛋糕好像食不出甜味,當中有其原因~因為要配合花瓣的甜度,兩者夾著一起放入口,可中和花瓣的甜度。所以蛋糕是要一整體食,如果分開食便會大失所望~~總結蛋糕味道確實不錯,而且手工精緻,只是價錢略為貴,一磅蛋糕大約$4百多元。這個價錢應該是買它的名氣吧!
今次因為嫂嫂生日,有幸一嘗精緻的玫瑰蛋糕。
蛋糕盒
有如藝術品般的玫瑰蛋糕
玫瑰蛋糕精緻十足~~

驚嘆創造者的創意及手功
解體
開始解體
.......花瓣也算多片,我們六個人,每人可分2片多。
花瓣當然是甜的,有人會覺得太甜,本人覺得甜度可接受。
內裡蛋糕不算大
蛋糕終於出現了
鋪滿了鮮忌廉
多種層次
第一層是忌廉,內藏草莓
之下一層是海棉蛋糕
中間一層是紅莓慕斯
隔著一層薄薄的海棉蛋糕
最後一層是餅底
鮮忌廉打得好~很輕身,很滑,不會很甜
海棉蛋糕好像食不出甜味,當中有其原因~

2012-12-08
蛋糕盒
有如藝術品般的玫瑰蛋糕
解體
多種層次
內裡蛋糕不算大
  • 玫瑰蛋糕
2012-11-26 256 瀏覽
姐姐生日收到朋友送來的小蛋糕招牌chocolate rose cake,很好吃還有以下兩款比較一般的:咖啡蛋糕: 很甜,可以說有點死甜feel,上邊的脆糖餅簡直在吃糖的感覺,最後我沒吃完部份,咖啡味很香很對味拿坡倫餅: 不知是不是外帶回來的關係,餅吃起來有點韌,實在只能說口感一般,味道也沒很突出
姐姐生日收到朋友送來的小蛋糕
紙袋很漂亮
招牌chocolate rose cake,很好吃

還有以下兩款比較一般的:
好甜
只有berry部份鮮甜好吃
兩個餅都很一般
2012-11-24
  • Chocolate Rose Cake
2012-11-22 448 瀏覽
轉眼間最愛的妹妹又生日了~不過今年她身邊多了個壯士, 再用不著我來陪了.壯士說第一年跟她過生日, 要弄點SURPRISE給她. 問我她最喜歡什麼樣的蛋糕, 我想都不用想就叫他預訂這個大玫瑰花蛋糕. 因為粉紅色跟玫瑰是妹好的最愛.生日當天壯士拿了蛋糕, 一直在我家門口等. 12點一到, 我便拉著妹妹去門口, 壯士拿著插滿蠟燭的蛋糕站在門前唱生日歌, 真的非常夠SURPRISE了!! (但願大爺也能做一次....不過也沒什麼可能了)之前吃過這裡預定的紫色玫瑰蛋糕, 內裡是朱古力.這次的粉紅色蛋糕, 原來內裡的涵都不一樣. 內裡是士多啤梨MOUSSE加上CREAM, 當中更夾雜著不少士多啤梨粒. 其實內裡的蛋糕不算很甜, 有著很香的士多啤梨味.花瓣是朱古力做, 比較甜一點.整個蛋糕其實真的非常漂亮, 尤其花瓣做得又薄又像真.SURPRISE完, 蛋糕吃完, 禮物也拆完, 其實都巳經是凌晨一點多了, 明天還要上班,不過整晚妹妹都非常興奮睡不著呢~
轉眼間最愛的妹妹又生日了~
不過今年她身邊多了個壯士, 再用不著我來陪了.
壯士說第一年跟她過生日, 要弄點SURPRISE給她.
之前吃過這裡預定的紫色玫瑰蛋糕, 內裡是朱古力.
花瓣是朱古力做, 比較甜一點.
整個蛋糕其實真的非常漂亮, 尤其花瓣做得又薄又像真.

不過整晚妹妹都非常興奮睡不著呢~
10 分鐘 (外賣自取)
2012-11-18 433 瀏覽
同事帶來了超動人的甜品令小妹係wok 既工作中帶來了衝激實屬一百分既外表酥皮香脆可口吉士甜而不漏,又不會太甜,正合我意簡直係朱古力怪愛不釋手的香濃朱古力,口感幼滑,一D 都唔會膩雕成玫瑰花狀的十分耀眼,令人心花恕放芒果味道亦很清甜Tony Wong的蛋糕果然名不虛傳正啊!!~
同事帶來了超動人的甜品
令小妹係wok 既工作中帶來了衝激
實屬一百分既外表
酥皮香脆可口
吉士甜而不漏,又不會太甜,正合我意
簡直係朱古力怪愛不釋手的
香濃朱古力,口感幼滑,一D 都唔會膩
內有點脆脆,更添咬口:)
芒果撻
雕成玫瑰花狀的十分耀眼,令人心花恕放

芒果味道亦很清甜

Tony Wong的蛋糕果然名不虛傳
正啊!!~
Raspberry Napoleon
內有點脆脆,更添咬口:)
芒果撻
2012-11-14 276 瀏覽
接續上一篇既失望...Raspberry Napoleon係啊,係就係好靚啊,整到高高成座塔咁。不過呢個設計又係得個樣,唔實際,食Napoleon就梗係要一啖咬落去吉士加埋酥皮在口中一同爆發啦,但宜家呢個,我只能分層食,吉士還吉士,酥皮還酥皮,食完都唔知自己食緊咩...Mango Napoleon呢個正正常常咪幾好囉。酥皮鬆脆;吉士醬夠厚夠味,仲有好多雲呢拿籽;芒果大大粒。有時啲野,好食就係好食,洗乜搞咁多花臣呢。American Cheese cakecheese味濃,食落頭個幾啖,喂,正啊!點知愈食愈酸,過晒火位。食完有點膩。Blueberry Cheese cake食唔出芝士味既cheese cake。只有消化餅底可取。Wild SummerPuff入面係荔枝味Custard,都係原味好啲,呢個荔枝味好怪。忘了名字的,類似Mango Dome入面的一大層厚厚的椰絲成了整件cake的敗筆,因為食落根本唔match。100 Bites的出品比呢款好食得多。忘了名字的好多層好似好豐富。食落又係唔match。中間個啫喱好難食。真係絕無下次了!!
接續上一篇既失望...

Raspberry Napoleon
係啊,係就係好靚啊,整到高高成座塔咁。

Mango Napoleon
呢個正正常常咪幾好囉。
酥皮鬆脆;吉士醬夠厚夠味,仲有好多雲呢拿籽;芒果大大粒。
有時啲野,好食就係好食,洗乜搞咁多花臣呢。

American Cheese cake
cheese味濃,食落頭個幾啖,喂,正啊!
點知愈食愈酸,過晒火位。
食完有點膩。

Blueberry Cheese cake
食唔出芝士味既cheese cake。
只有消化餅底可取。

Wild Summer

忘了名字的,類似Mango Dome
100 Bites的出品比呢款好食得多。

忘了名字的
好多層好似好豐富。食落又係唔match。
中間個啫喱好難食。

真係絕無下次了!!
2012-11-14 222 瀏覽
我對Tong wong呢間野真係好失望,已經去到絕望喇!試咗N次,多數都係失望而回。次次試完覺得唔多掂,但當一望見個靚靚餅櫃又覺得好鬼死吸引,結果甜癮發作,又買咗。唉,真係無藥醫。Tiramisu酒味下得太重手,太濃烈,好苦,幾乎食唔出咖啡味,呢種程度既酒味完全係喧賓奪主。最基本兩者味道既平衡都做唔到。同埋landy finger太濕。最後只挑咗cheese位來吃。Tiramisu係我最愛的甜品,但既沒有完整吃下還是第一次!十分失望的一杯Tiramisu。真希望今次我食到既呢一杯Tiramisu只係一時失手之作...Mango Delight3層layer:分別係mango mousse,vanilla panna cotta同埋新鮮芒果粒。無論單層食,或者三層一齊食都一樣咁正。呢款唔錯。Rose cake(small size)得個樣靚囉,其實不外如是。價錢收得貴,唔值,根本係用錢買個"靚樣"返黎而已。入面只係海棉蛋糕+紅莓+cream,that's all。味道不特別好,也不特別差。沒有令人留下任何印象,除了那朵靚靚的花。名過其實。Green Tea Oprea呢件唔錯。綠茶味濃,
我對Tong wong呢間野真係好失望,已經去到絕望喇!

試咗N次,多數都係失望而回。
唉,真係無藥醫。

Tiramisu
最基本兩者味道既平衡都做唔到。
同埋landy finger太濕。
最後只挑咗cheese位來吃。
十分失望的一杯Tiramisu。

Mango Delight
無論單層食,或者三層一齊食都一樣咁正。
呢款唔錯。

Rose cake(small size)
得個樣靚囉,其實不外如是。
價錢收得貴,唔值,根本係用錢買個"靚樣"返黎而已。
入面只係海棉蛋糕+紅莓+cream,that's all。
味道不特別好,也不特別差。
沒有令人留下任何印象,除了那朵靚靚的花。
名過其實。

Green Tea Oprea
呢件唔錯。
綠茶味濃,唔會太甜,食得出綠茶既甘味,good。

Fig tart
無花果唔甜,好淡,自己係街市買嗰啲仲好食。
個撻底都係我討厭的,好似美心嗰種椰撻

Creme Brulee
Paul Lafayet出品的Creme Brulee好食啲。
Tong Wong面層既焦糖唔係薄而脆,而係硬到用叉拮極都唔化,勁。

續..

2012-11-05 157 瀏覽
屋企有b剛滿月, 買蛋糕呢個重任交了給我!雖然個蛋糕係address比姪仔, 但個蛋糕另一個意義是多謝大嫂, 生b辛苦了! 所以今次買蛋糕都有點難度, 因未完全掌握都大嫂的喜好. 幸好沒有失禮, 買了一個大家都覺得好味的蛋糕!:: Dark & White Chocolate Mousses with Orange Custard Cake::賣相吸引, 畢竟收這個價錢, 賣相不可以不吸引, 其實我個人覺得那橙色朱古力球是多餘的, 只不過是白朱古力加橙色, 沒什麼大不了, 反而最吸引我雙眼的是那塊橙乾, 多兩三塊我會更開心.Chocolate mousses layer: silky smooth 以及不會是死甜.Orange custard: very creamy, 如果橙味再重一點會更好.Crumbly bottom (大嫂十分喜歡)整體而言, 蛋糕的味道算是 well balanced 以及不會太 heavy. 連不好甜食的老公亦對這個蛋糕讚不絕口. 雖然是貴了一點, 但 worth it. =)PS: 塊橙乾比大佬搶奪了, 冇得食. >,<
屋企有b剛滿月, 買蛋糕呢個重任交了給我!

幸好沒有失禮, 買了一個大家都覺得好味的蛋糕!

Crumbly bottom (大嫂十分喜歡)

PS: 塊橙乾比大佬搶奪了, 冇得食. >,<
2012-10-30
2012-10-18 143 瀏覽
轉眼間又大一歲了....望着日漸長大越來越反斗的小友,真的感受到時光是在不斷的飛逝....事前向太太明示或暗示()想吃一個大蛋糕,最後在當天早上得償所願,一個磅多重的雜果撻就重甸甸的擺在眼前了....已記不起是第N次吃Tony Wong的出品,不過與對上一次相隔的時間還算是頗長的,故此應不會那樣快便開始生厭吧.....吹過蠟蠋後急不及待用刀分成很多件,跟着一口便大啖大啖的品嚐一下這件外觀攞足一百分的果撻。舖在撻面上的生果種類頗多的 --- 藍莓、紅莓、士多啤梨、芒果以及較少有的無花果。不出所料的全部都是狠新鮮的貨色,尤如在吃一個水果盛宴一般。小弟最欣賞的自不然便是入口極清甜的無花果,一食便是好幾件,差不多給我完全解決掉....批底不過硬,帶脆而甜度適中;置上的吉士忌亷很滑溜,讓人食得開懷....偌大的一個果撻好像吃極也吃不完似的。吃剩的當然不會浪費,放進雪櫃後留待翌日再吃,滋味依然好....再此謝過太座的悉心安排....真的是一個很好吃的Fruit Tart.....

事前向太太明示或暗示(
....

....

.....
2012-09-23 153 瀏覽
相信 Tony Wong係甜品界已經係無人不知了,素聞佢玫瑰花蛋糕既魔力,但同時亦係索價不菲,一直都沒有機會特地買來吃。這次剛好遇到一個機會,友人買左一個兩磅既招牌粉紅玫瑰蛋糕,索價講緊係兩磅$900。的確一打開蛋糕盒便可感受到呢個蛋糕係魅力沒法擋,真的很美玫瑰花瓣做得非常細膩,不論係質感同弧度都很讚,富有美感既不規則玫瑰花瓣很討喜。花瓣佔了整個蛋糕很大既部分,但光吃花瓣的確係唔好食既,只有甜味。但連埋蛋糕食係可取既,蛋糕係新鮮整既, 果然鬆化可口,內有少量鮮士多啤梨忌廉香軟夠滑身但以$900一個兩磅既蛋糕的確略點貴,但總算試過Tony Wong既名物吧消費:$900

忌廉香軟夠滑身

消費:$900
2012-09-16
2012-09-22 96 瀏覽
難得來九龍城更係買多d自己想食既野回家...再來此店買佢地出名既拿破崙蛋糕回家 此店既拿破崙真係好得好好味, 個餅皮好脆好香就算我中午買晚上先食, 個酥皮仍然鬆脆而重牛油香, 中間既吉士醬甜度適中, 配上芒果既香甜, 食完一件先後悔唔買多幾件回家食.

此店既拿破崙真係好得好好味,

2012-09-09
外賣自取
$40 (其他)
2012-08-20 227 瀏覽
設於九龍城的TONY WONG 實在不是太就腳感激友人特意外賣了兩件CAKE好讓我可以不用大熱天時都要走去那邊都可以食到心愛的Chocolate Truffle.幾年前一試驚為天人的蛋糕, 香濃朱古存味道依舊沒變中間的脆脆楱子更是錦上添花, 外表跟內涵一樣滿分Cheese Cake香濃芝士味, 口感細滑看似簡單的一件甜品, 做得好不是易的事, 四十元, 抵比大熱天時店員細心預備小冰袋貼在盒內, 好讓蛋糕品質盡量保持, 讚
設於九龍城的TONY WONG 實在不是太就腳
感激友人特意外賣了兩件CAKE
chocolate Truffle
幾年前一試驚為天人的蛋糕, 香濃朱古存味道依舊沒變
中間的脆脆楱子更是錦上添花, 外表跟內涵一樣滿分
貼心冰包
Cheese Cake香濃芝士味, 口感細滑
看似簡單的一件甜品, 做得好不是易的事, 四十元, 抵比

2012-08-17
貼心冰包
chocolate Truffle
  • Chocolate Truffle
2012-08-10 116 瀏覽
筆者牛一,決意要一朵美麗的Tony wong 玫瑰花作為生日蛋糕. Alright, 沒有人買給筆者,唯有自給自足吧. 週日中午十二時十分到達, 只有筆者一個客戶. 蛋糕款式多不勝數. 貨源充足.但已一早鎖定目標, 故立即點選了Chocolate rose (small)(HK$103), Chocolate truffle(HK$40). 由於筆者沒有駕車或乘撘交通工具, 在烈日當空下步行回家, 蛋糕恐怕會變質. 要求店員加冰袋, 原來店員一早已經安排, 真貼心. 之後詢問加生日牌要否加錢, 答案是免費的, 還可即場領取, 真好. 在紙條上寫上想寫的字句, 店員立即送到廚房給廚師寫上. 等了大概五分鐘, 生日牌已經完成, 另要求店員附上刀叉, 蠟燭, 店員也一一配合, 服務不錯. 回到家中立即品嚐chocolate truffle, 它的鏡面外層開始有少許熔的跡象, 但仍很美, 有一小粒金箔點綴, 另有白色的兩行幼cream裝飾, 很stylish, 試一口, 外層是香滑的朱古力cream source, 很香濃的朱古力味, 不太甜, 也不過份苦, 是味道剛剛好的黑朱古力, 加上內裏

回到家中立即品嚐chocolate truffle, 它的鏡面外層開始有少許熔的跡象, 但仍很美, 有一小粒金箔點綴, 另有白色的兩行幼cream裝飾, 很stylish, 試一口, 外層是香滑的朱古力cream source, 很香濃的朱古力味, 不太甜, 也不過份苦, 是味道剛剛好的黑朱古力, 加上內裏的cream狀朱古力和細脆朱古力簿片, 將味道層次推上高,真的非常讚嘆, 非常出色的作品, 招牌貨果然名不虛傳. 一人吃一件也不太膩.

晚上時分享用Chocolate rose, 其外表實在美得過份, 尤如藝術品一樣, 先試試外層的花瓣, 是很香濃的黑朱古力味, 不太甜, 也不太苦, 帶著甘的味道, 非常討好. 內裏是cream狀朱古力和脆米, 有點似chocolate truffle的內層, 但筆者較欣賞細脆朱古力簿片的配答, 脆米和朱古力夾起來好像有點怪味. 底層是手指餅底, 未能切開的關係, 只好原塊吃. 但意想不到也是非常出色, 咬起來竟然軟硬度適中, 濃厚的餅乾味集合著餘下的朱古力精華, 很好吃.

Tony wong是筆者目前最欣賞的甜點.
很有歐陸的格調
很美的包裝
題外話/補充資料: 店舖很小,站立品嚐甜點的靠牆位也只可容納二人,堂食的食客要注意呢.
2012-08-05
5 分鐘 (外賣自取)
$35 (其他)
很有歐陸的格調
很美的包裝
  • Chocolate Truffle,chocolate rose cake
相隔左咁耐先openrice,,不過佢真係好好食,,打開一次打~第一次食 咁多種cake真係花多眼亂最後同朋友一人買左一個cake share黎試下鏡面朱古力層唔想破壞佢好正,,好濃朱古力味 夠smooth得黎唔會話好膩軟軟蛋糕加係滑滑 ge chocolate mousse到 成個cake ge 朱古力味都好rich~~!!!i love this另一個係海鹽 ge cake可惜相在朋友手機佢都係一個朱古力cake 表面上ge脆脆好正鬆脆又rich 朱古力味,,再加海鹽,味道上ge昇華~~下次我再買,,再試埋其他~!

第一次食 咁多種cake真係花多眼亂

最後同朋友一人買左一個cake share黎試下
鏡面朱古力層唔想破壞佢

好正,,好濃朱古力味 夠smooth得黎唔會話好膩
軟軟蛋糕加係滑滑 ge chocolate mousse到
成個cake ge 朱古力味都好rich~~!!!

i love this

另一個係海鹽 ge cake
可惜相在朋友手機

佢都係一個朱古力cake 表面上ge脆脆好正
鬆脆又rich 朱古力味,,再加海鹽,味道上ge昇華~~

下次我再買,,再試埋其他~!
2012-07-12
  • chocolate truffle
2012-07-20 89 瀏覽
一直以來都聽到好多朋友講tony wong 好好食~ 我一直都冇試過, 所以真係唔知~又繈上回, 今日男朋友又係我收工之前黎公司搵我~ 仲帶左一盒tony wong 既蛋糕!! 好開心呀!!包裝是十級的漂亮喇~入面既蛋糕漂亮得好像藝術品呢~實在有點唔捨得食呀~~~雖然好唔捨得食.但我都好想試下呀~~~呢4件蛋糕入面~ 我最鐘意食果件就係芒果~~好甜好好味, 芒果十分大件, 入面既蛋糕唔會太甜~~ 很好~第二鐘意食就係朱古力~ 除左係自己鐘意食朱古力之外。Mousse 真係做得十分滑, 入口一的都唔漏~絕對會令你想食多幾個呀~當然, 其餘果兩個一的都唔差~拿破倫真係好靚...做舷好鬆脆..好好食~ 入面既紅莓好當造~ 好甜...另外果一件飯就硬左少少~ 有的似大型PUFF加左Cream, chocolate, 都好特別~~ 不過兩個人一次食4件真係有的多得濟~下次我再買會買2件就夠喇~~

包裝是十級的漂亮喇~
入面既蛋糕漂亮得好像藝術品呢~實在有點唔捨得食呀~~~
雖然好唔捨得食.但我都好想試下呀~~~

當然, 其餘果兩個一的都唔差~

不過兩個人一次食4件真係有的多得濟~

下次我再買會買2件就夠喇~~
2012-07-20
外賣送餐
  • Napoleon
  • chocolate truffle cake
2012-07-01 103 瀏覽
因為近屋企嘅關係,如果想食精緻蛋糕嘅話,Tony Wong會係一個好選擇. 佢地嘅拿破崙會係首選. 之前試過芒果同櫻桃,今次就買左雜莓拿破崙. 層層嘅酥皮餅好脆,喜歡佢牛油味香而不太重,吉士醬厚實, 不會太甜,實在滿足

2012-06-30
  • Cherry Napoleon