2023-10-22 28 瀏覽
星期日晚同老公去銅鑼灣Peek-A-Chill食泰國菜。我地叫左兩個晚市套餐,再加啲其它野食,滿足甘飽住走。泰式一人海鮮特種部隊鍋以冬陰公湯做湯底,唔同既海鮮做配料,主食係公仔麵,勁夾勁好食。大蝦炒金邊粉金邊粉炒得好惹味,大蝦新鮮彈牙,味道鹹鹹甜甜甘,好味。蟹肉奄列 奄列卷成一層層,包住洋蔥絲,大量蟹肉鋪係上面,蟹味好鮮。秘製泰式生蝦生蝦新鮮,醬汁都幾辣下。泰瘋雞翼雞翼外脆內軟,好香口。泰式馬拉盞通菜通菜幼嫩,唔錯。甜品有椰汁西米糕同椰子雪糕,椰汁西米糕煙煙韌韌,椰子雪糕質地黏稠,有啲似gelato 既質感。餐飲叫左泰式奶茶(樽)同泰象生啤。
星期日晚同老公去銅鑼灣Peek-A-Chill食泰國菜。
我地叫左兩個晚市套餐,再加啲其它野食,滿足甘飽住走。

大蝦炒金邊粉
金邊粉炒得好惹味,大蝦新鮮彈牙,味道鹹鹹甜甜甘,好味。

蟹肉奄列
奄列卷成一層層,包住洋蔥絲,大量蟹肉鋪係上面,蟹味好鮮。

秘製泰式生蝦
生蝦新鮮,醬汁都幾辣下。
秘製泰式生蝦

泰瘋雞翼
雞翼外脆內軟,好香口。

泰式馬拉盞通菜
通菜幼嫩,唔錯。

椰汁西米糕
椰子雪糕

餐飲叫左泰式奶茶(樽)同泰象生啤。
泰式奶茶(樽) & 泰象生啤
2023-10-22
椰汁西米糕
椰子雪糕
2023-10-21 13 瀏覽
經過銅鑼灣去咗一間叫做比卡超🤣 嘅餐廳食泰國菜佢就喺媽咪雞蛋仔對面, 所以都幾容易見到我哋兩個人就叫咗一個椰青,豬手,青木瓜沙律加鳳爪, 辣椒膏炒蟶子,粉絲蟹煲, 串燒, 椰子雪糕,同埋一碗加錢嘅例湯冬陰功豬手份量夠大,而且夠林, 而且相當入味, 不過略嫌配菜太少,另外如果食得辣可以食呢幾道餸,有夠辣又夠野味,佢嘅辣同正宗嘅泰國菜差唔多,甚至乎有啲係更加辣青木瓜沙律加鳳爪,辣椒膏炒蟶子,冬陰功辣椒膏炒蟶子,蟶子新鮮,但有少少沙冬陰功,佢真係用晒啲香草辣椒去煲,有1/4碗係香料。粉絲蟹煲,夠曬豬油味, 而且原來有4隻蝦,粉絲都夠晒入味椰子雪糕,感覺係似椰子沙冰, 所以比較快溶
經過銅鑼灣去咗一間叫做比卡超🤣 嘅餐廳食泰國菜
佢就喺媽咪雞蛋仔對面, 所以都幾容易見到

青木瓜沙律加鳳爪,辣椒膏炒蟶子,冬陰功
辣椒膏炒蟶子,蟶子新鮮,但有少少沙

冬陰功,佢真係用晒啲香草辣椒去煲,有1/4碗係香料。

粉絲蟹煲,夠曬豬油味, 而且原來有4隻蝦,粉絲都夠晒入味

椰子雪糕,感覺係似椰子沙冰, 所以比較快溶
2023-10-19 22 瀏覽
今次嘅餐廳係Peek-A-Chill,值得一提嘅係餐廳廚師係泰國人。點解我哋知?因為我哋都係偷偷地聽到佢哋係講泰文嘅🤫 BTW佢哋係peek-a-poke嘅姐妹店,行過兩步專食夏威夷蓋飯果間☝🏻THAIPAS 拼盤 ($168):有魚餅、波波腸、蝦丸、春卷及香茅雞翼,配泰式辣醬及一種有少少酸甜味嘅醬,份量夠!全部即叫即炸,新鮮熱辣🔥不過就有少少貴🤏🏻燒魷魚筒配酸辣汁 ($78):大約有6至7隻魷魚,泰國廚師燒得啱啱好,而且魷魚好新鮮!燒完魷魚筒後入邊仲十分之鮮嫩,襯埋個自家調製酸辣汁,好好食😍CHILL 辣生蝦沙律 ($138):話明超辣,就真係幾辣🥵嚴格來講佢唔係沙律,佢係一個用七八隻生蝦、泰式醬汁、辣椒、蒜頭及脆脆,再加少少檸檬草及香茅混合而成嘅一個冷盤😌 味道酸酸辣辣,生蝦好新鮮放心大蝦炒金邊粉 ($108):呢個係set dinner,不過呢個炒金邊粉完全係highlight of the night 🤩 佢炒得好好,唔會話太乾身或太濕!味道帶少少甜,襯埋花生碎及辣椒粉,口感好衝擊🤤而最有驚喜嘅位置係佢隻大蝦真係好新鮮,蝦肉爽口彈牙,美中不足係蝦頭無膏及得三隻蝦唔太夠😂
THAIPAS 拼盤

燒魷魚筒配酸辣汁

CHILL 辣生蝦沙律

THAIPAS 拼盤
燒魷魚筒配酸辣汁
CHILL 辣生蝦沙律
大蝦炒金邊粉
小店位於銅鑼灣聖保祿學校附近成間舖唔好睇佢外表出面平平無奇入面好有🌾泰式風情但又靚又有格調佈置偏向清新簡約風 有啲植物🌴面積唔算好大但都好有feel‼️最鍾意佢地嘅碗碗碟碟 花紋圖案色彩繽紛店員態度良好 好nice又friendly🌷晚市有套餐再跟小食飲品等好抵食價錢味道成正比 會再帶朋友/屋企人去😉🩷🐷晚市套餐:豬頸肉飯 $88呢盤豬頸肉飯 肉切成薄片😝即叫即燒的豬頸肉帶點油脂脂肪比例均衡 入口肉質非常鮮嫩好食🤤更欣賞佢帶有微微燶邊 夠香口加埋自家醬汁酸辣惹味 配米飯撈飯一流👍🏻🥥🍨+(跟餐)椰子雪糕 $20以椰子為主要原料製作嘅gelato上枱嘅時候呈少少溶嘅狀態好吸引😋上面覆蓋住綿密嘅雪糕✨食落去雪糕滑順細膩 口感綿密柔軟味道柔和清甜 椰香味濃郁而不膩口套餐+$20就食到3球 必點‼️‼️🍹+(跟餐)泰檸梳打 $8清新解渴嘅飲品 主要係泰國瓶裝梳打水配上冰塊同青檸 檸檬味濃郁酸爽😎夾埋煎炸辣野食啱晒 清新宜人 適合夏天飲🍢Thaipas拼盤 $168隻碟真係好啱feel😝擺設得精緻美觀✨每款小食都有獨特嘅味道例如泰式炸春卷酥脆可口🍤炸蝦餅點酸梅甜醬/泰式辣醬都好食最特別係有幾粒口感似腸
小店位於銅鑼灣聖保祿學校附近

湯汁帶有濃濃椰香味 仲有啲菇菇🍄
雞肉鮮嫩多汁唔會鞋颯颯
口感醇厚而且好鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻
2023-10-05
10 分鐘 (堂食)
2023-09-24 22 瀏覽
Peek a chill 個名好得意,就係因為咁所以就入咗去食😂入到先知原來係泰國菜🇹🇭而且份量望落都幾精緻喎𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 泰式船麵(*牛/雞/豬/雜菜)選咗牛,其實係肥牛?配金邊粉湯底都濃但唔會令到你口渴個種肉丸幾有咬口🍹 泰式奶茶 (樽)+18✨ 大蝦炒金邊粉🍹 泰檸梳打 28✨ 香葉肉碎煎蛋飯肉碎都幾香口🍹 泰檸茶 28✨ 馬拉盞通菜 +$38✨ 秘製泰式生蝦 (3pcs) +$38蝦身唔算爽口個種✨ 牛肉串 +28✨ 芒果糯米飯⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️外賣有85折𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞⭐️ 要水就問個員工喔ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Peek-A-Chill 📍 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖

入到先知原來係泰國菜🇹🇭
而且份量望落都幾精緻喎

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 泰式船麵(*牛/雞/豬/雜菜)
選咗牛,其實係肥牛?
配金邊粉

⭐️ 要水就問個員工喔

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Peek-A-Chill

📍 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖

《泰式船麵》🍜成個煲上 份量勁大 一圈圈既炸豬皮好吸睛脆卜卜 帶出豬油香 又索哂d湯汁湯底濃郁鮮美 配上少少闊身既金邊粉特別爽口彈牙 仲有通菜同大豆芽平時食開牛 專登試下雞都幾多雞肉 嫩口唔鞋 套餐價加$28就有牛肉燒燒/豬肉串燒x2沙嗲醬花生醬味濃厚 讚.《水門雞飯》雞肉全部去晒骨去左肥 好light好嫩滑醬汁惹味 辣到度十足仲有個雞湯 唔會好油 但好夠味.《蠔仔奄列》🍳黃金色奄列 蛋味香濃入邊有好多隻蠔仔 一啲都唔吝嗇🦪加埋芽菜喺入邊 層次口感都提升左.《芒果糯米飯》🥭🍚勁大隻芒果 好甜 一d都唔酸加埋糯米飯同椰漿一齊食填滿左另一個胃 滿足.《椰青》🧉食泰菜必備 嗌左兩個都咁大隻椰子水清甜 又有椰肉食

《泰式船麵》🍜

填滿左另一個胃 滿足

《椰青》🧉
食泰菜必備 嗌左兩個都咁大隻
椰子水清甜 又有椰肉食
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥑🥑🥑🥑🥑🍴🍽🍴🍽🍴🍽-餐廳位於旺中帶靜嘅銅鑼灣希雲街,內部採用咗開放式設計,有休閒度假置身於泰國嘅感覺🏖️。🥢泰式濕炒河 $88 (椰汁西米糕+$10) 🆙河粉幼滑,味道濃郁。椰汁西米糕甜度適中,西米份量好足,口感啱啱好,係必選嘅飯後甜品👍🏻。🥢泰咖喱蟹肉配薄餅 $108 (菠蘿汁+$8,泰北酸腸波波+$38) 🆗份量十足嘅蟹肉味道鮮甜,配上金黃色嘅咖喱汁同薄餅更加惹味!酸腸波波有濃郁嘅辛香酸味,口感幾彈牙😆。菠蘿汁夠曬冰凍解渴,最啱行完街飲!🥢水門雞半隻 $128 🆗水門雞微微辛辣,帶有濃郁嘅雞味,雞皮偏薄,配埋特製醬汁送飯一流!🥢芒果糯米飯$68 🆗芒果好鮮甜,加埋椰漿糯米飯,香氣十足,煙靭有嚼勁,增強咗層次感,非常美味可口😋。🥢菊草葉 $58 🆗菊草葉係天然嘅牛油果乳酪飲品,口感柔滑偏薄身,但唔會好稀稠好滯,味道清新,仲係保持腸道健康之選😋。🥸 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥑🥑🥑

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥑🥑🥑🥑🥑🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥑🥑🥑🥑🥑🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ Peek-A-Chill (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖
#bakdiu泰式 #bakdiu銅鑼灣 #bakdiu灣仔區 #thaifood
2023-09-12 310 瀏覽
在銅鑼灣非常方便嘅位置,泰式小店,食物種類非常多,set dinner大約$88價位非常抵,怪不得晚上7:00之後已經滿坐。小編今次散叫,叫咗幾款特色小食,真係好正好吸引,一定會再嚟。◇ 泰式船麵這款泰式船麵有好多自由搭配,粉類有米粉金邊粉,配菜有牛豬雞雜菜,冇乜其他配料但湯底一樣係泰式那種酸酸甜甜好易入口好開胃,2人份量亦剛好,湯控嘅小編就最喜歡◇ 蟹肉奄列蛋煎得香口薄身,包住蟹肉,似多層一層蛋一層蟹肉,口感豐富,覺得蟹肉唔夠,仲有表面一羹蟹肉,雖然配有紅辣椒醬,小編怕太辣冇沾,但本身味道已經好足夠◇ 酸辣八爪魚仔簡單白灼整熟,保留最原本鮮味,肉質爽口彈牙,共8隻,隻隻size一樣,沾上偏辣酸檸醬,更覺泰式風味◇ 泰北酸腸波波這款泰北酸腸,做成波波狀一粒粒容易食,味道上小編覺得酸味少少蓋過肉味,可能食開香腸那種肉香比較濃,但這就是泰北特色◇ 皮皮雖然餐牌話玫瑰、士多啤梨同益力多,但小編一直飲都覺得係似番石榴,不過無論如何,這杯超級清甜好味,大推◇ 菊草葉這杯用料更多,有牛油果、乳酪、杏仁奶、香草同海鹽,混合質感偏杰,牛油果味好香,亦散發陣陣杏仁奶香,另一出色飲品

◇ 泰式船麵

皮皮/菊草葉
菊草葉
皮皮
2023-09-10 23 瀏覽
🍴 Peek-A-Chill 🍴✨泰風味dinner set🥰✨-·咖哩蟹肉薄餅 - - - $138 +15 +38 +38超抵食!!!上層係滿滿一層蟹肉!😍下面有薯仔、豆撈埋咖哩汁一齊食😍加埋落薄餅度真係超正!套餐加咗冬陰功湯😍勁辣!🥵入邊有蝦同埋菇👏🏻主要係$15都抵飲!仲加咗串燒🫣牛肉好嫩👍🏻加埋嘅沙嗲汁好好食🫶🏻仲有東風螺入邊都冇沙!唔錯👍🏻· 泰式海鮮炒公仔麵 - - - $138呢個都相對比較辣,但係佢用料都幾豐富,有大蝦、青口、八爪魚仔等等。海鮮再加埋惹味炒公仔麵好正👏🏻加咗個椰青又解辣又解渴😍 ·芒果糯米飯 - - - $68芒果唔會太酸好香芒果味🤣糯米飯熱辣辣食嗰陣先叫佢上菜加埋椰汁一齊食,真係好正😍-Total: 600推介指數:8/10———————————————🔺 Peek-A-Chill🔺 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖-----------------------
🍴 Peek-A-Chill 🍴

✨泰風味dinner set🥰✨

· 泰式海鮮炒公仔麵 - - - $138

·芒果糯米飯 - - - $68
芒果唔會太酸好香芒果味🤣糯米飯熱辣辣
食嗰陣先叫佢上菜加埋椰汁一齊食,真係好正😍

Total: 600
推介指數:8/10
———————————————
🔺 Peek-A-Chill
🔺 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖
-----------------------
2023-09-03 19 瀏覽
今次發現到銅鑼灣超好味嘅泰國菜💛🐙前菜嗌咗八爪魚仔🐙以白灼方式準備既八爪魚仔,睇落平平無奇,點知食落好新鮮好鮮甜,有個酸檸醬可以沾黎食,好開胃💚🥬然後係好正宗既生菜包🥬肉碎炒得酸味味好開胃,偏辣但係唔會太辣,正常食得辣既人都應該辣度覺得好正,肉碎炒得唔會過熟,包住生菜入口口感一流💓🦀蟹肉奄列🦀蛋煎得好香好脆口,裏面既餡料好足,好多蟹肉,就連蛋既表面都有一大羹蟹肉,而且蟹肉好鮮甜,呢份蛋既醬汁係帶辣既紅辣椒醬,醬汁都有少少甜然後偏辣,同嗰蛋好夾,超推薦!🧡最後甜品嗌咗🍮泰式西米糕🍮甜品果然係另一個胃🤣好彩有嗌埋,因為泰好好了🤣🤤充滿泰式風味既椰汁西米糕,椰汁味好濃甜度啱啱好,西米份量好多,重點係層次同口感做得好好🤤🤤🤤-
今次發現到銅鑼灣超好味嘅泰國菜💛

🐙前菜嗌咗八爪魚仔🐙

🦀蟹肉奄列🦀

最後甜品嗌咗🍮泰式西米糕🍮
2023-08-23 19 瀏覽
📍Peek-A-Chill (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖又黎到銅鑼灣食飯,今次就揀左加路連山道附近食嘢,見到新開左泰國菜就決定試下!💕🔹蠔仔奄列 $88蠔仔奄列的蠔仔新鮮又多汁,擺盤也很漂亮,每一口都是海鮮的鮮甜味道。🔹蟹肉奄列 $88蟹肉份量都幾多🔹泰咖喱蟹肉配薄餅 $108我點了他們的招牌菜之一——泰式咖喱蟹肉配薄餅。蟹肉鮮嫩多汁,配上那濃郁的泰式咖喱醬汁,而薄餅的酥脆口感完美地搭配了整道菜的口感👍🏻🔹雞肉串燒(2串)+$28雞肉串燒烤得剛剛好,嫩嫩的多汁,帶著微微的炭燒香氣🔹爆燒豬肉丸$28豬肉丸爽口彈牙👍🏻🔹泰式濕炒牛河 $88泰式濕炒牛河的牛肉嫩口,配上滑溜的河粉和豐富的蔬菜,加上多到滿寫嘅醬汁都幾好食!🔹泰瘋雞翼+$38雞翼都炸得幾Juicy香脆!🥤泰式奶茶(樽)$18跟餐價🥤椰子水 $8 跟餐價食咗咁多嘢梗係要飲返兩杯解渴嘅飲品😙不過泰式奶茶偏甜,建議如果你唔想飲咁甜就考慮其他飲品比較好😉
📍Peek-A-Chill (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖

又黎到銅鑼灣食飯,今次就揀左加路連山道附近食嘢,
見到新開左泰國菜就決定試下!💕

🔹蠔仔奄列 $88

🔹蟹肉奄列 $88
蟹肉份量都幾多

🔹泰咖喱蟹肉配薄餅 $108

🔹雞肉串燒(2串)+$28
雞肉串燒烤得剛剛好,嫩嫩的多汁,帶著微微的炭燒香氣

🔹爆燒豬肉丸$28
豬肉丸爽口彈牙👍🏻

🔹泰式濕炒牛河 $88
🔹泰瘋雞翼+$38
雞翼都炸得幾Juicy香脆!

🥤泰式奶茶(樽)$18跟餐價

🥤椰子水 $8 跟餐價

食咗咁多嘢梗係要飲返兩杯解渴嘅飲品😙

食泰國菜 我本來有個定律 就係updup越好食🤣呢間係我第一次喺香港覺得又靚又平又好食嘅泰菜🥺💕仲要係我成日去嘅希雲街😚 一定會再幫襯‼️Dinner set $88+❣️大蝦炒金邊粉 $108My love😍 好耐冇食過咁啱胃口嘅金邊粉🥺我係鍾意濕濕地嘅phad thai💦 呢度食到羅望子醬味 夠正宗👍🏻 加上青檸花生粉辣椒粉🌶️🍋🥜 酸辣鹹甜全部味道共冶一爐٩(๑˃̵ᴗ˂̵๑)۶ 配料好豐富 有幾隻蝦🦐 一隻連殼 其餘都唔使mit😚豆乾同蛋都濕潤 shallot 同芽菜增添口感💕金邊粉煙韌幼滑 非常高質 推薦大家必食💯❣️香葉肉碎煎蛋飯(+$10 蠔仔)$98平時覺得肉碎飯比較悶 呢度竟然可以加蠔仔🦪成件事即刻豐富好重嘢將未肉碎豆角同金不換都好食🌱🐷 仲俾咗好多蠔 好新鮮脹卜卜好飽滿 鮮味十足*ˊᵕˋ)੭❣️冬陰公湯 +$15呢度嘅set最正係可以與跳樓價加小食🤤‼️呢碗冬陰功竟然+$15就飲到 應該係一大碗要$100嘅質素🥺💦有好多菇 香料味超級豐富 好濃郁又唔會過鹹過辣🌶️ 係難得可以同旅行飲到 地道嘅冬陰功可以匹敵😤❣️泰式馬拉盞通菜+$38有平時食小炒一半嘅份量🤤 蒜頭同馬拉盞超惹味 通菜好爽
食泰國菜 我本來有個定律 就係updup越好食🤣

呢度嘅set最正係可以與跳樓價加小食🤤‼️
有好多菇 香料味超級豐富 好濃郁又唔會過鹹過辣🌶️
係難得可以同旅行飲到 地道嘅冬陰功可以匹敵😤

❣️泰式馬拉盞通菜+$38
有平時食小炒一半嘅份量🤤 蒜頭同馬拉盞超惹味 通菜好爽口🇹🇭😆

❣️泰檸梳朾 +$8
❣️泰象生啤 +$22
仲要讚呢度嘅餐具擺盤好靚🤩 識做‼️
普通一杯梳打感覺上都好飲咗好多🤣 成支梳打水好夠氣😚🫧
好似真係冇飲過泰象生啤🐘 淨係飲過罐同支裝 生啤麥味更明顯 非常抵飲👍🏻

❣️椰汁西米糕 +$10
係傳統泰式甜品重椰漿未🥥 平時唔太鍾意但呢度又做得好食🤤
  • 泰式馬拉盞通菜
  • 冬陰功
  • 大蝦炒金邊粉
2023-08-11 19 瀏覽
某週末夜晚,唔知食咩好,見有間新新地嘅泰菜小店就去試吓。舖頭唔太多食客,店面算乾淨,職員都幫到手(餐廳用手機落單,但想嗌嘅食物網上冇所以佢哋幫手人手落返)。佢嘅食物幾好味,賣相、色水又靚。炒河有得㨂雜菜定肉,因為想食少啲肉所以㨂咗雜菜,都幾足料同有誠意,只係略嫌炒河分量細咗少少👍🏼(素食者可能要問返有冇使用肉嘅成分)炒飯食食吓會覺得辣,分量都足夠。整體上唔錯,不過唔算好抵食,但有機會都會再戰,支持小店😋
某週末夜晚,唔知食咩好,見有間新新地嘅泰菜小店就去試吓。

炒飯食食吓會覺得辣,分量都足夠。

整體上唔錯,不過唔算好抵食,但有機會都會再戰,支持小店😋
雜菜乾炒河
冬陰公炒飯
雜菜乾炒河
冬陰公炒飯
2023-07-31 26 瀏覽
雖然這家店面積不大,但挺有氣氛,很有情調。🔅蟹肉奄列($8️⃣8️⃣)這個真心推薦大家要點!蛋很鬆軟,很香,裏面包裹了很多蟹肉,每一口都有蟹肉,超滿足!我覺得我一個人也能吃完一份!不過醬汁偏辣,不能吃辣小心。🔅噹噹春卷($6️⃣8️⃣)裏面餡料感覺都是素的,還有芋頭,適合我胃口。炸得不算油膩,配雞醬吃不錯。🔅Chill辣魚餅($6️⃣8️⃣)真的有點辣🤣,不能吃辣不要點,魚餅挺彈牙,跟平時吃的差不多。🔅青木瓜鹹蛋沙律($6️⃣8️⃣)KK指定想試,其實和平時吃的青木瓜沙律差不多,不過多了鹹蛋香,有點中式感覺,意外地鹹蛋和青木瓜挺配,如果是完整一隻鹹蛋更開心,很喜歡鹹蛋黃!🔅鮮蝦蟹肉粉絲煲($1️⃣6️⃣8️⃣)這個味道很特別,加入了中式元素,有八角和唐芹,所以吃起來和平時吃的泰式炒粉絲很不同。粉絲偏濃味,很夠醬汁。這家我覺得適合和朋友聚會,聊聊天,一定要試試蟹肉奄列,是日最佳😆!
雖然這家店面積不大,但挺有氣氛,很有情調。

🔅蟹肉奄列($8️⃣8️⃣)

🔅噹噹春卷($6️⃣8️⃣)

🔅Chill辣魚餅($6️⃣8️⃣)

🔅青木瓜鹹蛋沙律($6️⃣8️⃣)

🔅鮮蝦蟹肉粉絲煲($1️⃣6️⃣8️⃣)

2023-07-25 21 瀏覽
成間店有種好relax,chill既感覺,坐窗邊仲正好適合三五知己係到chill住食泰菜仲有唔同款式既酒精飲品🍷 🐥 Peek-A-Chill🐥 🏀泰北酸腸波波 幾特別,咬落外皮脆,食落真係酸酸地 加埋生蒜同青辣椒 就酸酸辣辣咁好啱送酒🍺 🦪泰式醃東風螺 泰國菜好少見螺肉都幾爽口店員好細心會提供牙籤同濕紙巾 🦐秘製泰式生蝦 生蝦都幾爽口 配上秘製醬汁,生蒜,紅辣椒,又係好開胃既一道菜不過佢既紅辣椒都幾辣🥵唔食得辣既唔好食同埋如果佢既醬汁酸啲就更好 🍢泰式沙嗲串沙嗲醬都夠濃夠杰 仲有啲花生粒粒🥜我地豬牛雞都試哂,全部都燒得好香,而且肉質一啲都唔鞋 🥭芒果糯米飯 芒果鮮甜多汁糯米飯熱辣辣 但稍嫌太黏口配埋甜甜既椰漿 好食 🍹皮皮 由玫瑰,士多啤梨,益力多組成所以酸酸甜甜,唔會過甜,非常解膩 🧉大岩蛇由Oreo , 杏仁奶,焦糖,朱古力等而成佢係Oreo 沙冰,On top加左啲cream同朱古力粉☺️同樣唔會太甜,夏天飲一流 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結: 原來食泰國菜都可以咁chill,仿如泰式居酒屋,飲品打卡又靚,個名全部都係pokemon 好

成間店有種好relax,chill既感覺,坐窗邊仲正
好適合三五知己係到chill住食泰菜
仲有唔同款式既酒精飲品🍷

🐥 Peek-A-Chill🐥

🏀泰北酸腸波波
幾特別,咬落外皮脆,食落真係酸酸地
加埋生蒜同青辣椒 就酸酸辣辣咁
好啱送酒🍺

🦪泰式醃東風螺
泰國菜好少見
螺肉都幾爽口
店員好細心會提供牙籤同濕紙巾

🦐秘製泰式生蝦
生蝦都幾爽口
配上秘製醬汁,生蒜,紅辣椒,又係好開胃既一道菜
不過佢既紅辣椒都幾辣🥵唔食得辣既唔好食
同埋如果佢既醬汁酸啲就更好

🍢泰式沙嗲串
沙嗲醬都夠濃夠杰 仲有啲花生粒粒🥜
我地豬牛雞都試哂,全部都燒得好香,而且肉質一啲都唔鞋

🥭芒果糯米飯
芒果鮮甜多汁
糯米飯熱辣辣 但稍嫌太黏口
配埋甜甜既椰漿 好食

🍹皮皮
由玫瑰,士多啤梨,益力多組成
所以酸酸甜甜,唔會過甜,非常解膩

🧉大岩蛇
由Oreo , 杏仁奶,焦糖,朱古力等而成
同樣唔會太甜,夏天飲一流

總結: 原來食泰國菜都可以咁chill,仿如泰式居酒屋,飲品打卡又靚,個名全部都係pokemon 好可愛

環境:🐥🐥🐥🐥🐣/5
服務態度:🐥🐥🐥🐥/5