2017-03-26 435 瀏覽
今日小儀生日,雨崩黑豚一早book了此餐廳與小儀慶生~上次來食bunch水準不錯,晚餐則是第一次,期待呢~2人套餐包括一杯紅丶白酒或果汁,兩道頭盤丶餐湯丶兩道主菜和甜品拼盤,選擇雖然不多,卻都十分吸引~餐前麵包配檸檬香草醬,麵包十分脆口,很快便被黑豚吃光了~頭盤:招牌蟹餅(8/10)啖啖鮮蟹肉,不會一口粉,只是細得可憐,鄰桌的意式帶子刺身好像比較吸引~頭盤:藍旗吞拿魚他他(9/10)魚肉鮮美,味道層次豐富,份量也較合理,是滋味之選~餐湯:雜菌忌廉濃湯(7/10)菇香濃郁滑溜,直頭可當醬汁使用,由於比較飽肚,小儀淺嘗三數口便交由黑豚代勞~主菜:慢煮三文魚(9/10)賣相雖然不太吸引,味道卻十分豐富精彩,三文魚非常嫩滑,在旁的醬汁也不能小看,有蟹肉丶鮮帶子丶番茄燴雜菜和洋薏米等,味道與口感也很有層次,最欣賞是調味到位又不過濃,不愧為名廚餐廳~主菜:12安士肉眼扒(9/10)基本上是每台必點主菜,光是侍應捧着經過已聞到陣陣肉香,靚的牛扒不用配搭其他醬汁,這裏的便是這樣,五成熟的牛扒外焦內嫩,光是鹽和胡椒已帶出肉香,旁邊的焗蒜頭也是一大亮點!本身明明已經很飽,這道菜還是讓人忍不住一口接一口甜品
餐前麵包配檸檬香草醬,麵包十分脆口,很快便被黑豚吃光了~
頭盤:招牌蟹餅(8/10)
頭盤:藍旗吞拿魚他他(9/10)
魚肉鮮美,味道層次豐富,份量也較合理,是滋味之選~
餐湯:雜菌忌廉濃湯(7/10)
主菜:慢煮三文魚(9/10)
主菜:12安士肉眼扒(9/10)
甜品拼盤(8/10):
味道比賣相吸引,朱古力慕絲配紅莓醬丶芝士蛋糕配吉士醬丶雲呢拿布䓒配芒果醬丶朱古力布朗尼,為這餐畫上一個甜美的完結~
套餐還可加錢配粉紅香檳,可惜現在有little Baby在身只可以飲果汁,下次一定要以美酒配佳餚~多謝與雨崩黑豚用心安排的美味和美美花束,生日過得實在十分開心呢~😊😘
2017-03-25
慶祝紀念
生日
  • 44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon
  • 12安士肉眼扒
  • 藍旗吞拿魚他他
2017-03-03 468 瀏覽
Happy Friday, 真係要好好relax一下,同朋友去吃西餐來到30樓的Penthouse環境寧靜,境觀超正,眺望一下出面既境色,都覺得好relax,心情大好! 點好餐,先吃個前菜暖暖的法包,外皮脆脆,加上特別的小醬汁頗特別,正好填一填肚子小吃點了個小小Pizza (HKD128),大概8寸薄皮,上面舖滿Salame腸片、Grana Padano芝士、茄汁口感鬆軟又開胃,加上小小楜椒味道,很惹味! good! 主食點了baby pig 22 Oz (HKD 480)一隻小小豬腿,皮又薄又脆又香沒有油膩的感覺,非常嫩口配菜有切成方粒的薯仔及蒜粒都比較淡味蒜粒香香軟軟,焗得剛好吃到口中,飄出一陣陣蒜香,但又沒有過份強烈正合我口味另一個主食點了羊架 (HKD 368) 味道很鮮,保留了羊的味道,肉嫩又帶點香草口感底底的薯蓉加上醬汁,口感很滑又香配塔得很好。 想同朋友靜靜地傾下計,relax下,這裡是一個不錯的選擇。
來到30樓的Penthouse

點好餐,先吃個前菜
暖暖的法包,外皮脆脆,加上特別的小醬汁

頗特別,正好填一填肚子
小吃點了個小小Pizza (HKD128),大概8寸

口感鬆軟又開胃,加上小小楜椒味道,很惹味! good!
主食點了baby pig 22 Oz (HKD 480)
一隻小小豬腿,皮又薄又脆又香

沒有油膩的感覺,非常嫩口
配菜有切成方粒的薯仔及蒜粒
都比較淡味
蒜粒香香軟軟,焗得剛好
吃到口中,飄出一陣陣蒜香,但又沒有過份強烈

正合我口味
另一個主食點了羊架 (HKD 368)
味道很鮮,保留了羊的味道,肉嫩又帶點香草口感
底底的薯蓉加上醬汁,口感很滑又香

配塔得很好。
想同朋友靜靜地傾下計,relax下,這裡是一個不錯的選擇。
2017-03-03 445 瀏覽
今年與他共渡情人節,結果選擇這間Penthouse本來想再次吃下面的四季禪,誰知道已經沒有了,有些真的要把握當下,珍惜眼前人Crab Cake,照名字是蟹肉餅,非常吸引。不用拆蟹殼就能吃到美味的蟹肉,是每位喜歡吃蟹人夢寐以求,一口一口放任隨意的吃,蟹肉原來已煎香,啖啖肉,蟹肉香味伸延至舌頭。Oh My God,當下好想再點多一次這個Crab Cake!不過所謂少吃多滋味,多吃壞肚皮,想要吃,就留待下一次再來。Crab Cake配有三種醬,非常優雅地圍在蟹餅四周。一種是有蕃茄、黃瓜各種蔬菜粒的莎莎醬,味道甜且清新,不過我認為似乎單吃醬料比較吸引;中間是類近辣醬,味道微辣得過癮,也是我很喜歡的;綠色的牛油果醬味道微微青味,比較溫和的一種,卻意外與蟹餅相襯,三種醬料都很搭Black Ink Bomba Rice,一個黑色大鐵Pan配上黑色墨汁飯,食落去微鹹,帶有點點墨魚汁,裡頭還有粒粒魷魚粒,口感與味道絕對有面頭上有炸魷魚圈與帶子,帶子兩面煎香,肥美多肉,炸魷魚圈金黃酥脆而又不會太油,旁邊有個香草忌廉洋蔥醬,點埋一齊食,好香好好味這碟飯,很濃郁的墨汁與魷魚味,比起在其他餐廳吃過的美味多!最後
今年與他共渡情人節,結果選擇這間Penthouse
這碟飯,很濃郁的墨汁與魷魚味,比起在其他餐廳吃過的美味多!
最後的甜品,Valrhona Guanaja 70% Chocolate Bavaroise,全部都係朱古力!
外邊朱古力雪糕磚塊,幾濃幾重朱古力味,有點入口就溶的感覺,比較軟身
而還有一個比較硬身既朱古力雪糕,味道比軟身的朱古力雪糕磚塊濃一點
中間一個朱古力味最濃,比較杰身的朱古力mousse,上面有幾粒焦糖脆脆,下面還有酸酸甜甜的熱情果醬與脆粒,簡直冇得頂!
這個甜品,有三重不同層次的朱古力,無論味道、配搭都做得頗不錯,即使不是朱古力狂迷也非常喜歡這道甜品
這間Penthouse我們一致都覺得很值得再來一次,不論裝修、食物都很特別很吸引
離開的時候,發現原來它獲得了連續三年的米芝蓮推介,美味的食物是值得分享的
2017-02-27 358 瀏覽
慶祝週年紀念 老公帶了我去金朝陽中心Penthouse 連續幾年既米芝連 我想試左好內!可惜今晚得12度 太凍坐唔到室外。不過室內都是落地玻璃 睇到維港景色 仲有幻彩詠香江做餘興節目~Sparkling water控的我 先點了一枝~ 真是要讚一下 入口氣泡很幼細 好夠氣!Tropical Zesty~Fresh mint, orange and pineapple juice*Refreshing! 口感有點像smoothie 酸酸甜甜 薄荷味很重 餐前飲返杯 好開胃。Crab cake~驚喜~其實揀蟹餅有少少怯 因為食過好多次都好腥同唔新鮮 但Penthouse呢個真是冇的彈 推介! 啖啖蟹肉 蟹肉拆曬絲 兩邊煎得香脆金黃 味道鮮甜 口感又豐富~ 配上三種醬料 牛油果醬 芒果莎莎 墨西哥辣椒。我自己最鐘意墨西哥辣椒 好惹味~Prime Striploin Steak 12oz~Woo~ 香噴噴 牛肉味好濃。厚切 我特別鐘意。七成熟 處理得不錯。肉質嫩滑 肉汁豐富。黃色醬料好特別 用牛油 蛋黃 香草做成 帶點甜 牛油香 配牛扒不錯。辣根汁 燒汁都是用心之作。伴碟的蒜頭很香 一口蒜頭一
Tropical Zesty~
Crab cake~

Prime Striploin Steak 12oz~
伴碟的蒜頭很香 一口蒜頭一口牛 是味覺的享受。
Giant fries with truffle mayo~
Side dish~ 份量太多 哈哈 熱辣辣薯角 亮點係黑松露蛋黃醬!Creamy 既有松露香 蛋黃味又重 點薯角真是絕配!

因為太飽 甜品決定只食兩球雪糕!哈哈~ 芒果雪葩清新 有粒粒芒果肉 士多啤梨雪糕奶味妹濃 幾滑~
湊巧見到旁邊的情侶慶祝週年紀念 甜品仲加上煙花 好開心~ 呢個地方用來慶祝特別節日 真是perfect!
2017-02-25 12669 瀏覽
望咗個聖誕同新年今日終於可以同老公搵間餐廳浪漫下啦, 揀咗幾間都決定 呢銅鑼灣呢間penthouse食。 上網睇呢度環境都非常不錯,仲可以 一路 望住個維港 一路食晚餐添。 打開𨋢門行入去就會見到左手邊係水吧位置, 旁邊擺滿高凳 ,有陣時兩個人 唔食晚飯的話 喺度飲杯嘢 傾下計感覺都不錯。 右邊係廚房 位置, 這裏假日會有semi buffet食, 食物就是放在這裏的 轉入餐廳裏面已經 坐滿客人了好在 我哋一早有book定枱 外面還有outdoor可以坐, 可惜今日天氣比較凍啦 如果唔係坐喺出面望住個維港吹住海風仲有feel 我們實在太幸運啦,餐廳安排咗我哋坐喺窗口位置, 而家我哋都一樣係可以望住個維港享受我哋今晚嘅晚餐。 喺等待我哋嘅食物嘅時候,餐廳 會送上佢哋烤焗既麵包同佢哋自製既醬料畀你搽麵包一齊食,酸酸的非常醒位醒神。 點咗個卡邦尼意粉, 佢哋呢度嘅卡邦尼意粉都幾特別鮮黃色嘅蛋黃醬, 顏色搶眼,而且佢哋採用嘅煙肉味道十分濃郁, 口感厚實。 經醃製過嘅燒羊架,非常入味, 加上 炭燒嘅香味 散發著, 令人食指大動呀。 我們點了七成熟, 還是有

轉入餐廳裏面已經 坐滿客人了好在 我哋一早有book定枱

我們點了七成熟, 還是有點過熟,下次可以點五成熟先😋😋
2017-02-24 384 瀏覽
同老死慶祝生日,揀左呢間有夜景嘅米芝蓮餐廳,過返個浪漫嘅夜晚。餐廳位於銅鑼灣金朝陽中心頂樓,餐廳當晚有公司包左一個角落,好彩都被安排坐響落窗邊。 餐廳環境舒適,枱與枱間唔會太迫,唔會有局促感,傾計都唔會被騷擾,又唔會騷擾到人。先點左兩杯飲品,我揀左杯signature cocktail 'i m sexy and i know it',賣相一流,粉紅色上又有玫瑰花碎,感覺真係好sexy,酒味唔會太重,vodka中帶有淡淡檸檬香味,又靚又好飮。餐廳先提供左免費嘅香草醬麵包,麵包香脆內軟,配上香草醬,酸酸地,開胃非常。我地兩人先點左一份starter, Deviled crab cake,蟹餅絶對係承意十足,啖啖蟹肉,煎得香脆可口,配合三種不同醬汁,酸辣,香草,芥末,每一款汁都同蟹餅十分配合,可口又唔會油,絶對係食過最好味嘅蟹餅。龍蝦尾下配上蕃茄醬汁,再配有一粒粒似是年糕,原來係薯仔蓉同麵粉製成嘅,口感有少少似上海年糕,有薯仔味,配合蕃茄醬,好好味,最值得推介嘅係龍蝦尾,鮮甜無比,一D雪味都無,應該係新鮮龍蝦。 喜歡嘅係看似平平無奇嘅露筍,side dish係少有餐廳用嘅大條露筍,又嫩又

喜歡嘅係看似平平無奇嘅露筍,side dish係少有餐廳用嘅大條露筍,又嫩又鮮,呢個價錢絕對抵食。
當然唔少得甜品,我地點左' valrhona guanaja 70% chocolate bavaroise',蛋糕配上雪糕,最特別嘅係有一球球類似太空雪糕嘅mocha nitrogen,入口即溶,有淡淡mocha味,蛋糕用上70%choca製成,濃濃朱古力味配合passion mango,值得回味!
整體而言,稱得上是完美嘅一餐。
2017-02-11 3123 瀏覽
今日係Penthouse慶祝二週年重book左窗口位😝有情調之餘service真係好好~不過要講海景始終係九龍望去港島靚好多🤣(由於我今日係叫大廚"拍版"有d菜式平時未必日日供應😝)🥓🥖🧀ham同麵包~牛油好香滑,呢d飽肚野2個人真係唔好食太多,之後會好飽😂🍸🍹🍤👫💓應該係我食過最多蟹肉crab cake😋👍🏻配合芒果醬調味~令蟹肉更鮮甜,非常開胃既前菜~放工去食個dinner的確為呢排煩惱心情relax一下😌所以我幾時都話食"好野"係可以舒壓架😍🍷🍔🥓主菜黎個西班牙烤乳豬😍勁好食,外皮燒到脆乍乍,入面豬肉嫩滑滲出啖啖油香,配合蒜頭香味呢個烤乳豬真係高水準製作😎🦂🥘🍸龍蝦意大利飯~首先主角龍蝦非常新鮮爽口彈牙(唔係急凍)🤤用龍蝦汁煮成既醬汁令意大利飯非常入味~口感岩岩好👍🏻👍🏻 🧀🦂🦐龍蝦同芝士真係好fd但同時"好流"😂用新鮮龍蝦切粒配合超級濃郁芝士通心粉,係必試之選😎👍🏻💕食完甜品重可以出去outdoor飲杯野吹下風👍🏻
🤣(由於我今日係叫大廚"拍版"有d菜式平時未必日日供應😝)

🧀🦂🦐
食完甜品重可以出去outdoor飲杯野吹下風👍🏻
  • Deviled Crab cake
2017-02-01 661 瀏覽
四周年紀念日同男朋友訂左枱食penthouse,訂枱個陣有同receptions講係慶祝周年紀念,所以餐廳都好貼心咁安排左比較大既梳化位比我地坐! 呢個位兩個人坐非常舒服~裡面既waiters服務都幾周到,時不時會幫你fill水同處理下啲餐具,特別係有個著西裝既男人,我估應該係餐廳經理/負責人🤔,好有耐性咁同我地講食野既次序同埋介紹紅酒,又會問下我地既意見,覺得啲野岩唔岩食咁,其實幾開心hahaa。我地個日嗌左個招牌crab cake,唔係講笑真係啖啖蟹肉😆😆😆好好味仲有另外兩款前菜都好正!主菜叫左44 Degree Slow-cooked Wild Salmon Steak同Lobster Risotto男朋友非常鐘意食個三文魚,佢話好嫩好嫩入口即溶hahaa而我就好愛個risotto!!! 啲飯既硬到岩岩好,而且吸哂啲蝦殻既鮮味,總之就好好食啦😋😋😋最後食埋個甜品就大大大滿足❤️個人覺得高級餐廳黎講野食價錢合理,因為環境同服務都好好,值得一試!
! 呢個位兩個人坐非常舒服~
仲有另外兩款前菜都好正!
最後食埋個甜品就大大大滿足❤️
  • Deviled Crab cake
  • Lobster  Risotto
2017-01-19 852 瀏覽
今日同朋友去左呢間食晏,原來係semi brunch buffet嚟。餐廳喺30樓算開揚,晏晝食有景望下。buffet bar提供前菜同甜品,唔多但夠食既,不過海鮮就得兩款而且件數少。好在夠新鮮,食落幾甜。我最愛各類火腿,好彩佢火腿選擇多,夠我食。芝士就淡口d,我比較種口味。主菜就叫佢店員推介既慢煮和牛。一上枱已經陣陣醋香,顏色仲好深。放左兩隻生蛋响面,要拌勻和牛一齊食增加滑度。洋蔥醋味係惹味,和牛好稔但可怕醋味蓋過牛味,食極都只得醋味。可能男人唔鍾意食醋。甜品食左3款,再加一款分子焦糖雪糕,口感似甜度低既蛋白糖果,幾得意。食埋甜品,飲埋咖啡,完滿。
食埋甜品,飲埋咖啡,完滿。
2017-01-17
2017-01-19 1844 瀏覽
星期六陽光普照,在這樣的好天氣下立即想找一家開揚又舒服的餐廳好好享用日光及午餐,而這間位於銅鑼灣登龍街金朝陽中心第二期三十樓的The penthouse就適合不過。地方舒適乾淨,晀望維港景緻。餐廳有brunch buffet 供應($338/head) ,可享用自助餐桌上的冷盤、沙律和甜品,兼配有主菜及餐茶。沙律配料有辣有不辣,而且有至少十款配料。冷盤主要有凍肉火腿、螺同蝦;另一邊則有精美甜品;生果有蜜瓜及哈密瓜兩款;不得不提我最喜歡的芝士,餐廳放了一大磚意大利的巴馬臣芝士,旁邊亦放有法包。對於芝士控如我,這個組合實在不能抗拒!芝士有Grana Padano級別認證,香滑濃郁!海鮮類比較少,只有海蝦和翡翠螺。對蝦敏感的我唯有主攻翡翠螺。翡翠螺大隻肉甜,口感彈牙,但可惜供應的份量太少。吃罷前菜,甜品之前就主菜時間。我點了《Hand-crafted Spaghetti Chitarra》- 熱烘烘的送到餐桌,置頂的有緬因龍蝦,龍蝦肉彈牙鮮甜,上面放上了魚籽醬,而意粉就拌勻了海膽汁,所以整體實在香濃美味,有飽膩感!但個人認為如意粉換上扁意粉會更吸引。女生的第二個胃要開動了--甜品時間!自助餐

女生的第二個胃要開動了--甜品時間!自助餐桌上有7-8款甜品選擇,有牛奶布丁、布朗尼、奶凍、楊枝甘露、麵包布丁、曲奇等等,不亦樂乎!
最後餐廳職員還送上獨家的焦糖分子雪糕!起初以為會很甜,但原來此款雪糕質地輕柔而且入裡很有空氣感,味道亦只是淡淡的甜,完全合我意!

這個星期六過得很滿足
2017-01-03
2017-01-16 12715 瀏覽
眾所周知相約朋水越多便越難,難得跟舊朋友定了日子便在open rice 內尋找一間米芝連高質素又有美景的西餐相聚,最後找了Penthouse.地點就是港鐵時代廣場出口金朝陽第二期(即第一期背後)。到了30樓層的penthouse後, 侍應很好招呼地帶我們入座,途經會經過酒吧、放滿冷盤的半自助餐台。 前方全是落地玻璃窗,剛好對面的高樓也是全落地玻璃,立刻令人想起一套電影! 如選擇在晚上過來,環境更美呢。入座後急不及待先吃前菜,有3款Parma ham 可供選擇(從多到少脂肪也有), 煙三文魚, 蝦, 螺, 水牛芝士, 沙津, 生果及甜品 - 包羅萬有!如不夠還可以向侍應素取。 主角就點了'Grilled US wet-aged Rip eye steak'. 廚師嚴選上等Prime 牛再以慢煮方法烹調出來所以還未開始動刀已看見何其多汁! 動刀後肉仍然是鮮紅色且容易咀嚼,醬汁就是酸酸的Balsamic vinegar and horseradish cream 配上菜及芝士。烤蒜要弄得好非易且不是所有都可能吃,而這個烤蒜就滿足了我! 甜品選擇需少但味道不錯,飽肚下亦吃了不少。要推介這個焦糖
地點就是港鐵時代廣場出口金朝陽第二期(即第一期背後)。
甜品選擇需少但味道不錯,飽肚下亦吃了不少。
要推介這個焦糖分子雪糕!
最後就點了mocha咖啡就到尾聲了。
2017-01-15
2017-01-16 5964 瀏覽
星期日一早起身連早餐都唔食,就係為咗要去座落於銅鑼灣登龍街金朝陽中心第二期三十樓的The penthouse lunch buffet,因為這間餐廳係入選2016年度香港和澳門的米芝蓮指南推介,當然有所期待。餐廳裝修帶有濃濃的紐約風格,日間可透過四面通透的玻璃望向維多利亞海港,夜晚就可觀賞兩邊海港閃耀的燈色,如果拍住拖嚟燭光晚餐,浪漫滿分。Brunch menu 有五款不同主菜選擇包括brunch buffet (每位$338加一服務費),主菜是1) wagyu oxtail, 2) 44% degree slow-cooked scotch salmon, 3)Handcrafted spaghetti chitarra, 4)Prime burger beef和 5)Rib eye steak 。未食主菜前,可先到buffet table選擇任食自助午餐,有有機沙律,海鮮,多款不同火腿凍肉,三文魚,芝士或多款精緻甜品和生果。雖然美食當前,但我是一個惜食之人,當然不會浪費食物,所以每款食物都不會拿取過多。我叫的主菜是44%degree slow cooked scotch salmo
我叫的主菜是44%degree slow cooked scotch salmon,用慢煮烹調的三文魚,口感和以往一般的三文魚味道不同,一般普通烹烤的三文魚肉質口感比較實,但這個是44%温度煮調的三文魚,魚肉是剛剛好的熟,厨師烹調時間要拿揑得很準確,少一分太生,多一分太熟,入口有一點像蒸魚般的漱滑。

用了大蒜配以帶有少許鮮茄牛油味道的汁和大蝦伴食,大蝦實肉的口感和三文魚鮮漱的味道,同是海鮮,但口感差别颇大。
吃過主菜就再到buffet table主攻我喜愛的甜品,無論芒果布甸,朱古力布甸,黑草莓布甸,一律有殺錯,無放過!
意猷未盡,原來The penthouse更有一款拿手的分子料理雪糕,‌當然肚皮要盡最後努力,這麼美味的分子料理雪糕,味道不太甜,絕不可錯過!

滿足之餘,當然要享受一杯熱咖啡作為對這間米芝蓮推介餐廳的讚賞。
2017-01-12
2017-01-13 3264 瀏覽
一年一次聖誕節點都要食餐好既,就決定搵間環境好既!食完呢間餐廳既食物後覺得質素同味道都非常值得我再黎!行到電梯先見到原來黎左間2015~2016 MICHELIN Guide推介!只可惜我地呢日黎個天氣唔太好,結果個VIEW差少少,但餐廳本身環境好舒適。另外,我覺得WAITER做事手腳快先可以令大家食得開心,唔需要既餐具好快甘收走,最後我地食完坐左好耐都無話想你快的走,反而好樂意幫你加水俾你慢慢坐。我地最先黎既頭盤相信係同多數人一樣,就係餐廳安排既香草醬麵包,餐包好軟加埋個香草醬酸酸地好開胃。之後黎個Side Dishes係Giant Fries w/Truffle Mayo炸薯角,薯角外脆內棉既口感,配上我近期至愛---黑松露加蛋黃醬,非常好味,果然係呢度既SIGNATURE!Pasta我地叫左Carbonara配扁意粉(可選意粉),後來上網睇返原來呢個麵用既材料非常講究,全部都係真正意式材料,包括芝士。另外醬汁都比較其他地方食既都多同濃,所以意粉都好入味。煙肉方面用左另一種叫Guanciale風乾豬肉,食落口感都硬身的,值得一試!最後食西餐點都要据下扒,由於怕食太生既扒,原本想食肉
一年一次聖誕節點都要食餐好既,就決定搵間環境好既!
食完呢間餐廳既食物後覺得質素同味道都非常值得我再黎!
最後食西餐點都要据下扒,由於怕食太生既扒,原本想食肉眼諗住熟的都可以軟身的,但見到西冷係Signature,最後我地都叫左Prime Striploin Steak 12oz 西冷,都知叫Medium Well肉質會有的實,Waiter入完廚房出黎提議Medium真係好食的。最後明白點解要介紹Medium俾我地!黎到見到原來塊扒好厚,Mdeium我地用刀好易就分開,同時的肉汁已經流到成碟都見到。而且咬落口時係一件好多肉汁而且非常鬆軟既牛扒!!其實可以唔點跟黎既醬,好夠味,正爆!!配菜有半份原整蒜頭同幾粒薯仔(好彩唔係炸薯條,已經有一份😂),由於朋友唔食蒜頭,所以只有我食。其實整熟左係好好味,好易逐粒整出黎,淋淋地,好香!
今餐係非常滿意既聖誕餐!!
2017-01-10 3255 瀏覽
台灣朋友最近來了香港旅行身為東道主的我當然要帶她到處遊在銅鑼灣逛到累,於是帶她來這裡吃飯又有天台可以欣賞醉人景色之餘下層就是晚飯的地方下層樓底很高,空間感很大我們點了二人套餐套戲包括每人一杯飲品我地都選了香檳前菜「Bluefin Tuna Tartare」吞拿魚他他上面放置了溫泉蛋將溫泉蛋篤穿再連同他他拌勻放在麵包或餅上一齊食味道好夾,唔會覺得腥湯「Porcini Mushroom Bisque」從來未試過咁香濃既蘑菇湯廚師將蘑菇整成蓉再連同橄欖油鮮蘑菇一齊煮湯夠熱,好有口感主菜「Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak」肉眼扒煮至 medium rare 熟肉質好嫩,一啲都唔韌而且整件都沒有帶筋外層煎到好香,配以旁邊已焗的蒜一齊食Prefect match👍🏻甜品芝士蛋糕、栗子蛋糕、牛奶布丁、Brownie 自己最欣賞就是牛奶布丁牛奶味好香濃,而且好滑食完再想食多個😆其他三款的蛋糕每款細細件可以食晒咁多款都唔會飽到食唔落
台灣朋友最近來了香港旅行
身為東道主的我當然要帶她到處遊
在銅鑼灣逛到累,於是帶她來這裡吃飯
又有天台可以欣賞醉人景色之餘
下層就是晚飯的地方
下層樓底很高,空間感很大
我們點了二人套餐
套戲包括每人一杯飲品
我地都選了香檳
前菜
「Bluefin Tuna Tartare」
吞拿魚他他上面放置了溫泉蛋
將溫泉蛋篤穿再連同他他拌勻
放在麵包或餅上一齊食
味道好夾,唔會覺得腥

「Porcini Mushroom Bisque」
從來未試過咁香濃既蘑菇湯
廚師將蘑菇整成蓉
再連同橄欖油鮮蘑菇一齊煮
湯夠熱,好有口感
主菜
肉眼扒煮至 medium rare 熟
肉質好嫩,一啲都唔韌
而且整件都沒有帶筋
外層煎到好香,配以旁邊已焗的蒜一齊食
Prefect match👍🏻
甜品
芝士蛋糕、栗子蛋糕、牛奶布丁、Brownie
自己最欣賞就是牛奶布丁
牛奶味好香濃,而且好滑
食完再想食多個😆

其他三款的蛋糕每款細細件
可以食晒咁多款都唔會飽到食唔落
2017-01-07
2017-01-08 707 瀏覽
前台好好帶入位,兩個朋友已到。三個人share一份around HK$1,400的二人餐再加一份pasta。穿得體面d嘅「經理」問我「你食唔食野ga?」我真係唔知點答佢....另外穿得好似樓下茶餐廳的其他職員都服務麻麻,其中戴帽的那位更是茶餐廳級別的服務。黑面/唔應聲/唔記得要加水...齊曬。真係成個服務質素同環境差好大。成晚的一個穿得都係好casual的女仔服務得殷勤n有笑容。另外兩個fd都批評間餐廳管理得頗差~不過食物係好味嘅。

成晚的一個穿得都係好casual的女仔服務得殷勤n有笑容。

另外兩個fd都批評間餐廳管理得頗差~

不過食物係好味嘅。
2017-01-07