2016-12-06 478 瀏覽
去到CWB相信好多人都會系登龍街一帶食下好西,呢日同朋友諗住晚餐食餐好既於是系Midtown睇下有冇咩正野 就見到尼間入左米之連既西餐廳,於是就膽粗粗去試下咁岩有位5洗等,見入面坐得都幾爆,仲有好多外國人,待應好nice咁安排左我地坐系入邊靜D既位置同推介左D選擇比我地,成個環境好寬敞加上燈光同裝修都好舒適、仲有幅penthouse graffiti既牆,高級得尼帶點藝術感不過最正都系個露台,可以比大家出去飲下酒吹下水,30樓又夠高景色都幾靚我地最後叫左兩個餐,有前菜有果汁,我就簡左杯蘋果汁,全部都系新鮮榨 甜得尼又帶少少酸,D泡咁多都系第一次見,值得一試而個香草包都大舊,兩個人都可能食剩,記得點佢比個醬,如果唔系個包普普通通首先系Crab Cake配左Mango Salsa, Guacamole同Chipotle Aioli醬, 尼個都系推介之一,而我勁中意上面綠色個酪梨醬配埋啖啖蟹肉不得了之後就系個Mushroom湯,佢就跟餐set死左既,個湯勁重菌味勁好飲,上面個D我就唔清楚咩尼 脆脆地一定要同湯一齊飲!最尾就系主菜肉眼扒配薯仔同蒜頭,因為未系到食過所以穩穩陣陣叫左medium,

最尾就系主菜肉眼扒配薯仔同蒜頭,因為未系到食過所以穩穩陣陣叫左medium,整體好鬆軟 而我好中意佢有D位帶有少少脂肪勁香口
餐廳講英文同廣東話既待應都好nice仲會同客人交流下問下食物點呀個D,而餐牌全部英文有唔明都可以問佢地,有松會會再尼試下其他野
2016-11-23
2016-12-04 361 瀏覽
今日係銅鑼灣行完街,去左間靚靚既餐廳食晚餐。餐廳係最頂樓,一入去,餐廳美景真係無敵。環境高雅,仲可以係度飲杯野,氣氛超好。餐廳服務好好,幫你拉凳,坐低就幫你擺餐巾係大腿。叫左個12oz牛扒。牛扒黎之前有份麵包食。以為係比牛油同麵包一齊食,點知比左我最鍾意既青醬。其實麵包溝青醬先係最好味,酸酸甜甜,麵包外脆內鬆軟,個口感好好。食完個包,牛扒終於黎了,牛扒好大份,隔離仲有個烤蒜可以一齊食。一切開牛扒,牛扒既水份都出左黎,好juicy。入口個牛肉鮮味即刻出曬黎,呢個係我最鍾意既七成熟!。牛扒既香料好足,齋食牛扒唔點醬汁依然咁好味,唔會單調。個人好鍾意牛扒加埋蒜粒一齊食,烤左個蒜粒,陣好味好濃,加埋牛扒既鮮甜味,呢個配搭無敵!叫左碟薯角黎食。薯角加埋黑松露醬汁,正呀!外脆內軟既薯角,好快就比我ko曬。今餐真係超值,無論環境,服務,食物,樣樣都掂。今日真係超開心。臨走前見到原來間餐廳係米芝蓮餐廳,難怪質素同我之前食既西餐廳完全唔同。
今日係銅鑼灣行完街,去左間靚靚既餐廳食晚餐。

餐廳服務好好,幫你拉凳,坐低就幫你擺餐巾係大腿。
叫左個12oz牛扒。

牛扒既香料好足,齋食牛扒唔點醬汁依然咁好味,唔會單調。

2016-12-03 337 瀏覽
auntie喺外國返來 特登帶小妹去食好嘢!係銅鑼灣登龍街(呢度一向多好嘢食啊)嘅一間高級自餐廳一出𨋢即刻見到有幾個牌寫住「米芝蓮指南推介餐廳」 好期待!店內陳設十分有氣氛 傾偈又唔應聲 來拍拖都幾適合(如有伴侶) 由於位處30樓 仲可以眺望銅鑼灣夜景 不過環境太幽暗 影相可能無咁靚呢度飲品好多樣化 有本幾頁厚嘅drink menu 有啲好靚嘅cocktail/mocktail 有一大個酒櫃... 為咗健康 都係飲「Fresh Orange Juice」吧 $58係有啲貴 不過勝再堅係fresh 有橙粒 又無加砂糖 好天然... 果汁係室溫 無加冰 呢個抵讚!落完order 店員率先serve咗份麵包 可能係隨湯附送... 麵包較韌 但又好易搣開 唔難咬 口感似魷魚絲... 個sauce好特別 係由白醋浸住用香草、蒜蓉、麵包碎混合而成嘅一pat「蓉」 酸酸鹹鹹 小妹喺咁點嚟食Soup of the day係特濃蘑菇湯 無加忌廉 所以成碗湯係好pure嘅蘑菇味... 湯面有麵包碎 圓形嗰塊係麥餅 一咬即碎 當然亦有主角蘑菇 湯料豐富又有益!小妹揀咗「Cold Cut Platter (f

一出𨋢即刻見到有幾個牌寫住「米芝蓮指南推介餐廳」 好期待!
店內陳設十分有氣氛 傾偈又唔應聲 來拍拖都幾適合(如有伴侶
Fresh Orange Juice
Starter
Soup of the Day
小妹揀咗「Cold Cut Platter (for 2)」為前菜 店員話ham無咩特別 建議揀其他 不過小妹真係好喜歡ham!

一共4款ham... 其中兩款係parma ham 一款鹽分較重... 另外兩款厚少少硬少少 一款混入大粒黑椒 另一款有啲nut嘅味道
Cold Cut Platter (for 2)
中間有一大球完整嘅水牛芝士 味道比其他芝士淡 膏狀 用ham包住嚟食 ham的味道會清新啲
Cold Cut Platter (for 2)
旁邊有啲紅蘿蔔、苦瓜、翠玉瓜等等 全部用醋醃過 無哂苦味 係唔錯嘅開胃菜
Cold Cut Platter (for 2)
主菜係「44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon」
三文魚用44度火慢煮而成 算係煮熟咗 但係你從佢嘅橫切面睇落係半透明 好似刺身咁 肉質甚至比刺身更嫩滑 好易切開 入口即溶... 魚嘅面頭有好多一粒粒好幼嘅海鹽
至於嗰個紅噹噹嘅sauce就勁囉 base係蕃茄汁 但又落咗唔少香草 基本上無咩酸味... 白色一塊塊嘅係蟹肉同帶子!有好多塊
味道無畀其他調味料影響 依舊係天然嘅海鮮味
餐廳另有一個甜品menu 雪糕雪葩只係$38一客 好吸引 可惜太飽無食到
2016-12-01
Fresh Orange Juice
Starter
Soup of the Day
2016-11-28 352 瀏覽
​ 小妹的生日真係多謝大家捧場,請我食一餐高貴嘅晚餐, 平時同朋友出街食飯都會食啲平平哋,始終我哋呢啲年紀真係冇乜錢, 如果人哋請食飯又唔同講法,當然要寫返一篇食評做記錄。 佢哋帶咗我來呢間30樓嘅西餐廳,喺地鐵站行過嚟大約5分鐘內, 景觀開揚見到對面高樓大廈嘅頂部,啲光閃下閃下都幾有趣, 聽講係2015年同埋2016年嘅米之蓮都有入圍, 人哋話入得去嗰啲餐廳都唔錯,唔怪得座無虛席啦⋯ 走先有位...~ 諗食乜嘢真係好傷腦筋,為咗解決大家嘅選擇困難症,都係揀套餐方便啲喎! 普通套餐已經有好多唔同嘅食品,索價$1288,如果好味嘅話價錢都抵番,值回票價。 咩嘢食都未來之前會上咗一款麵包,外脆內軟,比較乾硬,點埋綠色醬汁好清新。 24Aged巴馬火腿我成日都分唔清到底係隻豬出咗世24個月定係醃制咗24個月⋯ 不過見到呢個英文應該係2年生命豬。 人哋話巴馬火腿一定要加哈密瓜先好食,本身巴馬火腿鹹鹹地不過唔會咸親條脷, 好有風乾嘅香氣,配埋甜嘅哈密瓜中和左味道更添清新。 果然無揀錯,唔係我揀架haha! 湯就Set咗冇得揀,一定係呢個忌廉松露蘑菇湯,表面有啲炸過嘅餅碎鹹鹹地, 叫做增
​ 小妹的生日真係多謝大家捧場,請我食一餐高貴嘅晚餐,

如果人哋請食飯又唔同講法,當然要寫返一篇食評做記錄。

景觀開揚見到對面高樓大廈嘅頂部,啲光閃下閃下都幾有趣,

聽講係2015年同埋2016年嘅米之蓮都有入圍,

人哋話入得去嗰啲餐廳都唔錯,唔怪得座無虛席啦⋯

走先有位...~

不過見到呢個英文應該係2年生命豬。

好有風乾嘅香氣,配埋甜嘅哈密瓜中和左味道更添清新。

果然無揀錯,唔係我揀架haha!

叫做增加左口感,本身個湯都幾杰,飲飲吓有一大堆松露,

所以最好首先攪拌再飲用。松露同蘑菇本身已經好夾,

個味道都好似,一口一口就飲完,唔會覺得油膩。

其中一個主菜加左$128 轉左龍蝦意大利飯,

嗰碟好大啲飯都好多,最犀利係每一粒飯都有好香嘅龍蝦味,

仲有少少龍蝦殻,口感唔係正宗的硬但亦唔係林。

中間嘅龍蝦已經起咗肉,可以直接食好爽口,

鮮味十足而且有埋龍蝦汁,香氣滿瀉。

不過隔離嗰啲一條條嘅綠色蔬菜裏就唔建議食,

因為好大浸草青味,唔係我嘅口味。

雖然套餐包左果汁、茶或咖啡,不過最尾都係揀咗茶。

普通綠茶個茶包級數唔差,至少唔係隨街有得買嗰啲Twining,

放左一陣好香但係唔會過分濃郁。

甜品拼盤都幾有驚喜,通常去西餐廳食嘅甜品都後求求奇奇一件芝士蛋糕,

依度有幾樣野,又有朱古力布朗尼、牛乳奶凍、提拉米蘇、桑莓醬棉花糖以及忌廉芝士。

樣樣都有板有眼,雖然迷你但係好不馬虎,

當中我最鍾意嘅就係牛乳奶凍,牛奶味好香但係唔會比甜味蓋過,

亦有超濃郁的芒果醬汁配搭、桑莓醬味道亦非常濃郁,

同鮮榨差唔多,雖然酸酸地但係真心健康呢!
​ 一間入選左米之蓮嘅餐廳,就算唔好食都一定有個譜,所以就成為生日飯的不二之選。 好驚冇位,提早兩個星期已經book定左,雖然定價高,但係入面客人數量亦很多,大部份估計都應該有訂枱。環境唔錯,裝修格局都好高級,有高有矮枱凳但係冇一款係會令人討厭,我哋就俾人安排左坐高台,有搭腳位坐得舒服。 自己唔想諗,就交由同行者發板,所有餐牌都係英文如果唔識某部分英文嘅話可以要求店員翻譯或者自己查字典。我地咁多個人最後叫咗兩個餐,幾份前菜都有齊,飲品果汁選了芒果汁,原來真係鮮榨(唔係果汁先生或者玻璃樽),又甜又好飲! 香草麵包份量算大,真不錯。 24個月巴馬火腿+蟹肉餅令人印象都幾深刻!巴馬火腿輕微鹹香加上哈密瓜不二之選,味道相得益彰;蟹肉餅除咗每一口都係蟹肉之外,沙律嘅調味亦豐富,新鮮得來唔會太膩。 一般西餐店都會選擇黑松露蘑菇湯,所以選擇松露蘑菇湯一啲都唔覺得出奇,套餐裏面已經定左。 整體質感柔軟之外每一口都有磨菇粒咬同埋松露粒溶解,香氣迫人,吃得多又不會膩。 炭燒美國牛肉眼12oz叫左之後先發現唔記得講幾多成熟,好彩自動變成五至六成熟,燒得香口而且筋不算多,每一口鬆軟之外近乎入口即溶,旁邊更

香草麵包份量算大,真不錯。

炭燒美國牛肉眼12oz叫左之後先發現唔記得講幾多成熟,好彩自動變成五至六成熟,燒得香口而且筋不算多,每一口鬆軟之外近乎入口即溶,旁邊更有脆薯仔及蒜,殺菌之餘口味豐富。
呀細嚷著要食龍蝦,雖然加錢但還是揀咗龍蝦意大利飯+$128,啲米粒真心唔錯,每一粒有大有緣仲要好有龍蝦味,估計用龍蝦殼肴成嘅醬汁,仲有龍蝦爽口又彈牙,真係好高級嘅享受。
甜品方面有甜品拼盤,款式好多,最好味嘅係中間牛奶果凍,又有少少芒果味,除咗豐富之外仲好清新;芝士嗰個半圓都唔錯,入口即溶化。 如果遇上一些特別日子,絕對可以book枱來吃,感覺幾好的!
Penthouse

銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown30樓
今日係妹妹的生日,以前每年都會係屋企附近訂個蛋糕食完就算,係屋企食埋晚飯。不過妹妹都已經係高中生(全家都比較童顏所以成日比人誤會好細個),一於搞下新意思,食下高級西餐廳!時代廣場大食代多野食就係人都知,但金朝陽Midtown(入口係登龍街)就未必有咁多人知喇!入口係正永光中心斜對面,外觀較為高級。30樓有一間叫Pemthouse的西餐廳,中午做半自助餐、晚市做散點西餐。原來景觀也不錯。我地一早book左台,帶位女侍應有禮貌又細心,好快安排入座。本身會提供飲用水,亦可選Still/Sparkling water,價錢每支計,我們還是選喝二人餐包埋的Juice好了。選擇了二人set,$1288而內容都幾豐富。Share下我食左既野,前菜就選了帶子Hokkaido Scallop Carpaccio,畢竟我也是個帶子迷!刺身放題或西餐都是我的最愛,呢份帶子共有數片,厚薄合適而且彈牙又帶點帶子香氣,鮮味反而未算突出。表面既有清新牛油果,也有比較挺身的蕃茄,爽口之餘偏甜不酸,配上Granny Smith Dressing 味道更添豐富。松露蘑菇忌廉湯香氣四溢,上桌時絲毫沒有冰冷,飄出的是熱香,中

入口係正永光中心斜對面,外觀較為高級。

選擇了二人set,$1288而內容都幾豐富。
Share下我食左既野,
松露蘑菇忌廉湯香氣四溢,上桌時絲毫沒有冰冷,飄出的是熱香,中間亦有很多松露粒,令整體味道更為濃郁。口感除了滑之外亦帶黏身,松露與蘑菇味在舌頭上打滾良久不散。
大概慢煮三文魚是愛吃魚人士的選擇,平日肚餓第一時間想起的不是麵包、而是三文魚手卷。每次趕上學上班必點三文魚,別無他選。慢煮三文魚是人生中第一次,之前也試過慢煮牛,慢煮豬。慢煮King三文魚沒有很重的腥鮮味,反而淡出柔柔的魚香,味道鎖在底層故腥味或濃烈味道也不重。旁邊的Paella之前已在其他西餐廳吃過,一粒粒粉像甜品裡的小粉團,加上蕃茄香味清新得多,畢竟本來就是原味小粉團!
餐飲點了紅莓+石榴汁,當中石榴鮮榨,有點碎粒且味道鮮甜,清新original的味道是吧。
紅莓對身體營養價值較高,不是鮮榨是常識,女甜也應多喝保健康!
甜品果真豐富,Brownie,牛乳奶凍,Oreo Tiramisu與芝士蛋糕Cream等,完全是精緻甜品呀!
Brownie未算太硬,朱古力味香濃帶點小乾。牛乳奶凍配鮮芒果汁,除了奶味香,還有濃郁鮮味。Oreo Tiramisu 口感是半液體那種,也合意。半圓的芝士Cream Cake幸好也清新不膩,二人餐大概擺是2-3人份量,超飽呢!
2016-11-22
2016-11-21 611 瀏覽
由於友人生日,一早就決定咗食午餐慶祝,之後行sogo thankful week shopping,所以朋友仔就一早選擇左大量嘅餐廳給我選擇!朋友仔所揀嘅餐廳主要係位於銅鑼灣及中環一帶,經過主角一輪的篩選後,最終選擇了呢間攞奬嘅餐廳!店舖位於登龍街,係Time square 附近,位於Midtown 30樓!係一樓大堂見到citi bank 做緊優惠,消費滿$500 可換$100coupon 可於下次某些餐廳度用!聽落都幾吸引!由於一早致電book 位,所以都不用等候,已經領我們進去!由於時間尚早我們訂的是12點午餐時段所以當時入面並不多人,我相信即使walk in 都會有位!門口擺放獎狀!我們坐定位之後,要決定食咩!餐牌分別係salad bar + dessert+/-湯+/-main course! 很快便決定了加main course, 唔要湯,怕飲湯吃不下其他東西!選擇了主食後,便往擺放食物的地方進發!自助沙律吧的食物的款式不多,兩款熱盤,沙律,芝士,ham,沙樂美腸,蜜瓜,蝦同螺!不過款式雖不多,但味道不俗,最愛螺,鮮甜而且一點也不鯹!主菜,我地知道這裡出名三文魚,於是便點了

主菜,我地知道這裡出名三文魚,於是便點了三文魚,另外加$98要了牛排!牛排揀了ribeyes 五成熟,不過,我地係度hae 左一輪都未開始食,侍應見狀走過來提醒我們要及時享用,不然會不夠美味!果然,牛排切開是比我們預期所想的更加熟,估計有七成熟,而不是我們要的五成熟!不過,吃起來都充滿肉汁,而且一點也不乾!對我們來說剛好,而配上燒蒜頭,味道卻出奇地好!
慢煮三文魚
甜品方面,由於友人生日,我於訂枱時已經預訂了要加生日牌,餐廳會收取$38,將部份甜品裝一盤,並加上白朱古力的生日牌以及蠟燭和煙花一併送上!甜品拼盤上的甜品,其實可以在dessert bar 度找到!不過忘了影dessert bar!
最後,值得一讚的是職員的服務態度很好

2016-11-21
慢煮三文魚
  • 44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon
2016-11-21 1540 瀏覽
琴日同男朋友去食飯,佢話帶我去食好野😋佢帶左我去銅鑼灣食高級西餐廳 浪漫一下!就係身處係30樓既PENTHOUSE 💙有bar枱bar椅 岩岩想relax下飲杯野既客人餐廳亦都有外國人飲下酒傾下計好大空間比大家relax一下 唔會好迫 座位好闊我地一坐到入去,已經覺得勁好feel!啲staff亦都好好人好細心動作好快就set好哂啲野身處於30樓既PENTHOUSE果然無令我失望環境好舒服 好大 樓底高雖然無豪華裝修 但擺設同望出去既風景都能夠突顯佢地既高級程度岩哂情侶慶祝生日或者週年紀念日同樣地 食呢一餐期間都已經有三對情侶慶祝生日😂 我地坐定定叫哂野食之後職員會送碟法包比我地作為starter呢個法包真係好好食啊😍😍法包外脆內軟 我相信再翻熱一定會更加好食再配埋佢地自家製既香草橄欖醬 簡直係絕配隻醬好香 搽少少係法包上面簡直食唔停👍🏻Starter我地揀左呢個crab cake ($188)呢個crab cake真係無得頂!勁多蟹肉之餘 啲蟹真係好香好鮮味而且仲煎到岩岩好 好夠金黃香脆!另外 佢仲有三隻醬可以點分別有:Mango Salsa, Guacamole & Chi
琴日同男朋友去食飯,佢話帶我去食好野😋
佢帶左我去銅鑼灣食高級西餐廳 浪漫一下!
就係身處係30樓既PENTHOUSE 💙

有bar枱bar椅 岩岩想relax下飲杯野既客人
餐廳亦都有外國人飲下酒傾下計
好大空間比大家relax一下 唔會好迫 座位好闊
我地一坐到入去,已經覺得勁好feel!
啲staff亦都好好人好細心

呢個法包真係好好食啊😍😍
法包外脆內軟 我相信再翻熱一定會更加好食
再配埋佢地自家製既香草橄欖醬 簡直係絕配
隻醬好香 搽少少係法包上面簡直食唔停👍🏻
Starter我地揀左呢個crab cake ($188)
呢個crab cake真係無得頂!
勁多蟹肉之餘 啲蟹真係好香好鮮味
而且仲煎到岩岩好 好夠金黃香脆!
另外 佢仲有三隻醬可以點
分別有:Mango Salsa, Guacamole & Chipotle Aioli 而我自己就覺得Mango Salsa呢隻醬最好味 不過如果真係要我揀 我覺得唔點醬係最好食😋
主菜我叫左呢個Maine Lobster Tail ($388)
亦都係Pethouse既推薦菜式之一
呢個龍蝦尾係用Herbs with Tomota Crema Gnocchi烤出黎 一擺上枱果刻已經聞到好香龍蝦同蕃茄味❤
係蕃茄汁入面已經佈滿一粒粒既既意粉粒
侍應話我知原來呢啲一粒粒既意粉粒係由廚師一粒粒咁吱出黎 誠意同心機真係加哂分!

我地叫左另一個主菜就係呢個重頭戲
Stripoloin 12oz ($428)
呢個真係我食過咁多塊牛扒入面最好食既一塊
第一眼已經覺得好厚 煎得岩岩好
我叫左五成熟 肉既熟度岩岩好
唔會見到血水但唔會太熟 仲見到紅
一咬落去真係好夠淋好好味 唔會好韌
配埋個燒汁真係一流!

我地都叫左呢個Fries ($78)
可能你覺得呢個炸薯角唔值得呢個價格
但我可以好肯定同你講
呢個價錢係 值!得!架!
首先,佢係新鮮炸出黎 唔會一上枱就淋哂
外皮真係脆卜卜 仲要真係辣口先夠吸引
本來要介口食炸野 但都忍唔住食左好多舊😋
佢呢個醬當中係有黑松露
點呢個醬完全令薯角味帶出黎!

最後好口痕好想試埋佢既果汁
左:Pineapple Juice ($48)
右:Orange Juice ($58)
Pineapple juice都好重菠蘿味
不過其實無咩特別🤔
最想介紹比大家既反而係Orange Juice
出奇地好驚喜!因為真係新鮮榨橙汁
飲得出完全無溝水之餘仲要落足料既新鮮橙汁
貴多十蚊都覺得值得!十分推薦😋

總括而言 如果大家想搵間餐廳同朋友慶祝生日或者同情人慶祝週年紀念 我十分推介大家黎Pethouse 係30樓既高空中食西餐 簡直係一流既享受💕
2016-11-13 2021 瀏覽
琴日係我同老公紀念日,我老公帶咗我去食一間高級西餐廳,當係比驚喜我。就係去咗食Penthouse一去到,已經被嗰度環境吸引着,由於餐廳係30樓,望出去個景好靚,好好氣氛,絕對適合情侶去慶祝紀念日或生日或一些特別日子。一去到坐低,服務員會過嚟同你講呢度有咩值得一試,於是我同我老公就叫左三樣野,同兩杯飲品。因為我同我老公好少去呢啲高級餐廳食飯,所以叫嘅都係呢間餐廳嘅招牌菜!叫完一陣,服務員會攞一啲麵包俾你地作為前菜,個麵包外脆內軟,本身已經好好食,再加上佢配埋個醬汁,搽上麵包到係一個好好嘅配搭!我哋叫咗一個前菜,叫做Crab Cake,起初以為普普通通好似煎薯餅加少少蟹肉咁,但食落完全唔係嗰回事,入面基本上啖啖都係蟹肉,唔會得少少,雖然佢另外配左三種醬汁俾你選擇,但個人認為唔點好食啲。有芒果醬,牛油果醬,仲有一種好似沙律醬咁。味道唔錯,啖啖肉!跟住我哋叫咗龍蝦食,隻龍蝦好好食,肉質好爽口彈牙,食落仲有少少海水鹹味。我哋初頭食龍蝦就咁食,冇點醬汁,之後服務員過嚟教我地要撈埋啲醬汁一齊食,撈埋醬汁一齊食,成件事唔同晒,龍蝦識落有醬汁味道,再帶少少海水鹹味,加龍蝦上面有少少香草,成碟餸又香又好味
跟住我哋叫咗龍蝦食,隻龍蝦好好食,肉質好爽口彈牙,食落仲有少少海水鹹味。我哋初頭食龍蝦就咁食,冇點醬汁,之後服務員過嚟教我地要撈埋啲醬汁一齊食,撈埋醬汁一齊食,成件事唔同晒,龍蝦識落有醬汁味道,再帶少少海水鹹味,加龍蝦上面有少少香草,成碟餸又香又好味。
最後我哋嘅主菜終於黎到啦,就係牛扒
塊牛扒又大又厚,雖然快牛扒又大又厚, 但食落一啲都唔難咬,唔會好似食緊口香糖一樣,我哋叫咗五至六成熟,雖然唔稱得上入口即溶,但食落塊牛扒好juicy,肉質鮮嫩,牛扒表面廚師整到有少少脆,感覺好似外脆內軟一樣,喺呢度必食!快牛扒仲有醬汁俾你配搭,加少許醬汁去牛扒度,更加帶出牛扒的味道!
我哋另外再叫多一個薯角配牛扒,個薯角係薯仔迷必食,熱辣辣,香口,再加上黑松露醬汁,非常好食!

順帶一提,呢間餐廳,每一味餸菜,佢都會根據你的進食程度而上菜,唔會一次過上晒,當你食完一道餸菜,隔三4分鐘,就會上第二度餸菜,全餸菜上枱時都係熱辣辣,唔會放到凍哂!
另外,佢哋個廁所好有feel,睇得出連廁所一啲細微位置,都用心去設計擺設,值得一讚

雖然我哋今餐飯食左大約$1300,但我同我老公覺得非常值得,呢度個環境,食物質素,服務,都係非常好,特別係環境!雖然有少少貴,但特別日子,紀念等等,都可以去試,絕對適合二人世界的餐廳!
2016-11-11 381 瀏覽
星期五晚難得餐廳無咩客人坐得舒服又夠寧靜~ book 左窗口位置. 服務幾好. 職員幾主動又有禮. 點左個二人 set 另再加 steak 同意粉. 頭盤選左crab cake 同帶子.賣相精緻. 分量好 mini. . 主菜選左石鍋西班牙飯同慢煮三文魚. 三文魚好滑好好味👍🏻職員介紹既意粉. 但味道一般· 另 order 既牛肩. 份量都係好 mini. 牛味幾濃 juicy. 反而 side dish mushroom 份量超多😅甜品可以加錢寫名牌連煙火蠟燭~ 慶祝就一流~ 仲有室外座位. 飲野傾計好選擇. 原來餐廳有信用卡優惠. 但職員埋單時完全無提· 全店亦無卡仔牌仔等通知, menu 又無提. 感覺唔太老實👎🏻
點左個二人 set 另再加 steak 同意粉.
頭盤選左crab cake 同帶子.
賣相精緻. 分量好 mini. .
主菜選左石鍋西班牙飯同慢煮三文魚.
三文魚好滑好好味👍🏻
職員介紹既意粉. 但味道一般·
反而 side dish mushroom 份量超多😅
甜品可以加錢寫名牌連煙火蠟燭~ 慶祝就一流~
仲有室外座位. 飲野傾計好選擇.
2016-11-04 2949 瀏覽
Honey話好耐冇食西餐,週四晚約會就決定去銅鑼灣一幢食廈o既頂樓「Penthouse」度撑枱腳。餐店佔用面積全層,一出升降機門即為酒吧候座處。店子樓底極高,空間感足,加上柔和o既光線及潮格o既裝潢,氣氛極為輕鬆。位於三十樓高空當然有景睇,餐桌亦好順理成章地圍住窗邊排列。因外出設有露台,吸煙者唔洗落街都可以呼吸新鮮空氣。兩口子被安排入座弧形o既梳化式厚墊散座,高人一等都幾過癮。眼見散叫餐牌成本書咁厚,小肥就決定簡單啲食個二人套餐,頭盤要哂honey最愛o既海鮮,主菜就點咗三文魚同牛扒,一於黎個自選海陸大餐。套餐定價為$1,188,另收加一服務費,包咗兩杯果汁或汽水,小酒鬼XO仔就當然係揀咗貴一百蚊,但包有兩杯Moët香檳o既升級版啦!Cheers,晚餐隨即由麵包作序。麵包暖手又脆口,點上綠色o既自家製香草橄欖醬食,醒神又開胃。Hokkaido Scallop Carpaccio, Avocado, Tomatoes, Citrus & Granny Smith Dressing:生帶子滑溜非常,個人只係略嫌個酸汁調味蓋過咗帶子本身o既鮮甜。Deviled Crab Cake, Mang
餐店佔用面積全層,一出升降機門即為酒吧候座處。
位於三十樓高空當然有景睇,餐桌亦好順理成章地圍住窗邊排列。
因外出設有露台,吸煙者唔洗落街都可以呼吸新鮮空氣。
兩口子被安排入座弧形o既梳化式厚墊散座,高人一等都幾過癮。
眼見散叫餐牌成本書咁厚,小肥就決定簡單啲食個二人套餐,頭盤要哂honey最愛o既海鮮,主菜就點咗三文魚牛扒,一於黎個自選海陸大餐
麵包配自家製香草橄欖醬
Deviled Crab Cake, Mango Salsa, Guacamole & Chipotle Aioli:金黃色o既蟹餅煎得好夠香脆乾身
入面o既蟹肉幼嫩可口,配埋碟邊o既調味醬汁更覺鮮甜美味
Porcini Mushroom Bisque, Parmesan Panko & Alba White Truffle Oil:牛肝菌湯比較淡身,加上溫度只屬和暖
,唔夠熱辣,個人覺得唔係幾夠火候。
44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon, Braised Sardinian Fregola with Scallop, Crabmeat & Seafood Broth:呈鮮橙色o既三文魚魚肉柔軟幼滑中帶點彈性,而且鮮味無窮
,實屬好魚也。
Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak, Roasted Garlic & Truffle Sauce:五成熟o既肉眼扒鬆厚軟熟,肉味香濃肉汁夠,塗上碟角o既松露醬更覺芳香,只係松露醬份量唔多夠細佬點
Penthouse Mini Dessert Platter:四色甜品以拼盤上,建議食用次序為奶凍法式焦糖燉蛋芝士蛋糕布朗尼。由於情人唔多食甜品,拼盤就由小肥一人獨享
白雪雪o既奶凍微甜軟滑,奶味濃郁,十分輕巧
奶凍
法式燉蛋o既焦糖面好夠脆卜卜,底層薄薄o既咖啡味燉蛋亦甜潤討好。
咖啡味法式燉蛋
芝士蛋糕雖然細細粒,但芝味實在濃厚,一個人食兩粒真係有啲溜
芝士蛋糕
最後兩件朱古力布朗尼外皮乾巧,糕身厚潤甜美。
朱古力布朗尼
「Penthouse」環境優雅,服務貼身,二人海陸大餐精美豐富,週四晚上八時未到已全店滿座,極受情侶歡迎。
2016-11-03
朱古力布朗尼
  • Deviled Crab Cake
  • Mango Salsa
  • Guacamole & Chipotle Aioli
  • Braised Sardinian Fregola with Scallop
  • Crabmeat & Seafood Broth
  • Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak
  • Roasted Garlic & Truffle Sauce
2016-11-02 333 瀏覽
同朋友兩個人想夜晚想去間靚靚地既西餐廳, 坐低傾下計,揀左間近排好多朋友介紹既Penth house。黎間餐廳係Midtown既30樓,成棟大廈都好新,從大堂開始,環境已經好好,好舒適。上到30樓, 我同朋友見到個風景都讚不絕口。餐廳有落地玻璃, 從30樓望落去, 同平時睇既銅鑼灣好唔同, 好似去左第二個地方咁,對面係五光十色既玻璃大廈,望出去風景好有時代感。坐低後,waitress拎左面包加醬俾我地食,再慢慢揀菜,面包好新鮮,仲熱熱地。平時餐廳通常會俾橄欖油加醋,但黎間餐幾有heart,連唔洗錢既面包都調配特別既醬油。由於我地已經食左下茶,只係叫左兩個菜, 分別係Stone pot pork ribs paella($278) 同埋australian lamp chops($368)。第一個菜係Stone pot pork ribs paella($278),一間咁西式既餐廳入面,估唔到會有石頭鍋飯。所以特登試下佢手勢。始終係西餐,其實同韓國既石頭鍋飯好唔同。上面係豬肋骨,下面係炒飯。好中意食佢既豬肋骨,好入味,肉質又夠林。最最最特別,係佢個醬,我發現黎間餐廳對醬汁幾用心。個醬係牛

第一個菜係Stone pot pork ribs paella($278),一間咁西式既餐廳入面,估唔到會有石頭鍋飯。所以特登試下佢手勢。始終係西餐,其實同韓國既石頭鍋飯好唔同。上面係豬肋骨,下面係炒飯。好中意食佢既豬肋骨,好入味,肉質又夠林。最最最特別,係佢個醬,我發現黎間餐廳對醬汁幾用心。個醬係牛油果做成,好香,我用左黎點豬肋骨,岩晒我d牛油果迷。個飯就正正常常,偏濕身,有少少似拌飯咁。

個羊架($368)黎嘅時候出乎意料,因為通常餐廳都只會得兩隻,但點知見到三隻肉嫩肥美既羊架,中間仲有好多薯蓉,羊架嘅汁滲落去薯蓉度,埋一齊食非常之好味。我地叫左成熟,肉質好林,又一d都唔蘇,但如果可以加埋薄荷醬就perfect 啦!
2016-11-01
2016-11-02 330 瀏覽
宜家去銅記食野,十次有九次都係去登龍街,今次唔食拉面,去飲食地標Midtown試下新餐Penthhouse。入到去midtown 大堂,有staff會好有禮貌會開門俾你,大堂又光鮮亮麗,個人心情都特別好,帶心儀對象去食飯,一定會加分 !Penthhouse係Midtown 30樓全層,一出life ,就有Staff serve 你,態度十分好。雖然一個人,但都揀左張窗邊位,自己浪漫下。望住個靚景,梗係要叫支白酒嘆下。叫左支316 Terrazas Tor($480),雖然唔係貴酒,但一個人黎飲下氣氛都唔錯,下次叫埋男朋友先叫支靚野。飲白酒,要配埋海既鮮味,先係一流,所以前菜叫左個Deep fried calamari ($178),用左木板做器皿,魷魚外層包左一層香草,食落去有微微香草味,加埋個醬,酸酸地幾開胃,但不足既係魷魚唔夠新鮮,肉質唔夠爽,一定要襯熱食。份量都唔算細,可以做兩個人既前菜。一路飲下白酒,等下一道菜。再叫多左個Linguine Vongole, 用大碟上,黎嗰陣見到香草佈滿係意粉上,碟身仲保持熱度。側邊有幾隻大蜆,雖然肉就唔係太多太厚,但係嗰種香草味配埋扁意粉,白酒

再叫多左個Linguine Vongole, 用大碟上,黎嗰陣見到香草佈滿係意粉上,碟身仲保持熱度。側邊有幾隻大蜆,雖然肉就唔係太多太厚,但係嗰種香草味配埋扁意粉,白酒煮,最值得讚既係個意粉蜆味好濃,同白酒真係絕配。

總括黎講,食物都ok,但比較係食環境,情侶黎就最好不過!
唔知由幾時開始,我哋成日都會覺得呢啲咁高級浪漫嘅西餐係應該同男朋友或者女朋友去食,有可能係某姊妹嘅生日飯選取場景。我都好鍾意去呢啲高級西餐廳,我亦都相信屋企人同樣都鍾意試吓呢啲咁高級嘅西方美食。正當四周圍全部都係姊妹團,隔離兩台響度切緊生日蛋糕,我嘅呢一台,就有爸爸。媽媽。同我。大家有留意我嘅食評都應該知道,我家嘅爸爸媽媽好少出街食飯,今次同樣又呃佢地出泥,理由就係朋友做經理,好平食牛扒。嚟到嘅呢一刻我阿爸的對話係: 乜咁靚啊,我以為你帶我食休扒餐咋喎!然後我瞬間用凌厲嘅眼神啤住佢!係呢度的確好靚位於30樓嘅高層,雖然而家已經冇靚景睇,不過環境舒適,座位闊落,配上陰暗的環境燈光,仲有入牆嘅大酒櫃。呢一度嘅環境真係十分之適合男女調情。呢個環境影嘅食物+靚女的相,呃like 指數極高有得呃like wor ~ 我有點可以執輸!然後我望住我爸爸再望着媽媽, 我嘗試叫爸爸幫我揸機。。。。亦都嘗試叫媽媽。anyway ~ 影左N 次。。算啦!先來嘅係麵包配香草醬,我好怕一啲軟淋淋嘅麵包,呢種就適合我了!香草醬比牛油更吸引!兩位老人家快速清碟。再來的係招牌沙律,10分新鮮爽脆嘅沙律菜配上美味大蝦,

再來的係招牌沙律,10分新鮮爽脆嘅沙律菜配上美味大蝦,沙美樂腸,粗條嘅芝士,仲有水覽同埋我之外嘅牛油果。配上少少嘅沙律汁,簡單美味!
仲有呢個白酒煮蜆,蜆用上新鮮本地貨,鮮甜無比,白酒汁濃, 配上牛油同香草,老爸話返屋企要自己跟住煮。我話; 嘩!你一陣整個潮州式煮蜆咪大鑊?
無花無假,蜆肉肥美,鮮味特別。
主菜叫咗西冷扒。即叫即整,香味撲鼻,帶有少少燶的外層,很香,肉質嫩嫩,肉味香濃,脂肪和肉的分佈剛好,不會太肥不會太乾!值得等待的牛扒
還有讚的是配菜,設成一粒粒正正方方的炸薯仔粒,比起薯條或薯蓉更加精彩!還有這個美味的焗蒜頭。成為主菜的好配角!

我媽媽越吃越高興,到最後還爭俾錢。這頓飯大概$1000 , 我們是慳吃啊!(爸媽不在肯定不止吃這些)
雖然慳吃,但店員也超超超有禮貌,而且大部份是美男!高雅環境,優質食材,禮貌店員,雖然我們只付出$1000, 爸媽吃得高興無價,而且。。。說我請客但結果我不用付錢,更高興!哈哈。

2016-10-23 2350 瀏覽
之前為友人準備的賀生辰第一擊:即畫生日甜品畫令她很有驚喜。第一擊成功就要準備出第二擊:浪漫一夜。打算為友人安排一個可眺望夜景的餐廳, 享受一頓豐富的生日飯, 不知第二擊會否成功呢?餐廳位於大廈最高層, 上到30樓, 一出升降機門已看到以燈泡砌成的店名, 金光閃閃, 相當搶眼。內裏燈光柔和, 蠻有情調, 很適合情侶燭光晚餐, 而最吸引友人之處是可在高處眺望一望無際的景色。早點來到,可看到清晰的街景,令人醒神; 待晚一點,可望着絢爛的夜景,令人醉心。餐廳地方寬敞闊落, 設有多張二至四人枱、兩張長形的六人高枱、數張馬蹄形的二至三人卡座, 還有近門的一排吧枱座, 枱與枱之間距離甚多, 令人坐得舒適自在。另外, 亦設有露天用膳區, 客人可邊吹着涼風, 邊望着靚景, 在夜空下把酒談心, 多浪漫啊!安坐後便馬上細閱menu, 分啡色(食品)和黑色(飲品)兩本. 另外還有一份甜品menu。除了有二人晚巿套餐, 包了前菜、餐湯、主菜、甜品和果汁/汽水($1188)或酒類飲品($1288)外, 還有多個系列的菜式, 分別有Oysters、Crudo、Salad、Starters、Pasta、Risotto
安坐後便馬上細閱menu, 分啡色(食品)和黑色(飲品)兩本. 另外還有一份甜品menu。除了有二人晚巿套餐, 包了前菜、餐湯、主菜、甜品和果汁/汽水($1188)或酒類飲品($1288)外, 還有多個系列的菜式, 分別有Oysters、Crudo、Salad、Starters、Pasta、Risotto & Paella、Pizza & Burger、Seafood n Meat等等, 選擇頗多。其實晚巿套餐會較划算一點, 但友人卻想吃套餐以外某些菜式, 今晚當然由主角話事啦!

法包配自家製香草醬
點好菜式後,店員隨即送上一份法包,並配上自家製香草醬。法包煙煙韌韌,很有口感,若然翻烤至熱烘烘相信會更吸引。
一向也喜歡香草醬,也很想自家製,故問及所用的材料,原來除香草外,還加了橄欖油、白醋、蒜茸和麵包,材料都不算複雜,也可回家一試。香草醬散發着酸香,刺激味蕾。一嚐之後,略為偏酸,相信白醋份量不少,塗少許在法包 上就剛好。

不懂飲酒,但在咁有情調的環境下與友人慶祝生日,當然要有美酒相伴,烈酒就不能,Cocktail也可以。
Passion Baby
調酒師悉心的介紹下,我倆都選了酒度較輕的 Passion Baby ($98),是冧酒、荔枝酒、熱情果、西柚汁和蜜糖調製而成,並以半個新鮮的熱情果 和翠綠的薄荷葉 作裝飾,帶點夏日風情。啜一口,冰涼透心,充滿熱情果 的酸香,亦有冧酒 的香甜。本擔心會有西柚 的苦澀味,但因加入甜美的荔枝酒,有中和之效,配搭合宜,酸酸甜甜,清新怡人,很易入口,味道吸引,加埋混入卜卜脆的熱情果籽,連口感也吸引,很喜歡!

Field Green Salad
店員推介很受大家歡迎的 "NYC" Chopped Salad, 但見到另一款沙律 Field Green Salad($138) 採用的食材都是我很喜歡的,一於選它吧!
食材色彩配搭豐富,一見到已令人胃口大開。有新鮮爽脆的雜沙律菜、極之爽甜的羅馬生菜、新甜爆汁的車厘茄、甜美的芒果、脆口兼富果仁的烤合桃,還有腍嫩多汁的有機紅菜頭,拌入意大利的白醋汁,比意大利黑醋味道溫和,酸味適中,吃起來更清新怡人,一客既健康有益,亦豐富美味的沙律令人相當滿意。

Bluefin Tuna Tartare
在Crudo系列中選了 Bluefin Tuna Tartare ($208), 鮮紅的吞拿魚他他 上放了一隻脹卜卜的慢煮蛋,還有兩條細小的煙鯷魚,底部舖了一層幼滑的吞拿魚忌廉醬,還有少許蕃茄乾 小菜苗 作點綴,旁邊配兩塊長形的玉米餅 伴吃。
先輕輕將慢煮蛋 刺開,鮮黃的蛋黃汁 緩緩流出,鮮香黏滑,很誘人。把眾食材拌勻,柔軟的吞拿魚他他 混入雞蛋 忌廉醬,黏在一起,鮮味中富有蛋香,還有煙鯷魚 的鹹香和蕃茄乾 的鹹酸,放在很有口感的玉米餅 上同吃,味道和口感同樣豐富。

對這客 44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon ($398)期待萬分, 果然要俾滿分。選材色彩豐富,加上上枱時散發陣陣香氣,相當吸引。
呈粉紅色的三文魚柳 以44度低溫的烹調方式炮製, 沒有再經香煎,色澤亮麗的魚肉片片分明,並無散爛,亦緊緊鎖住肉汁,啖啖鮮香,嫩滑兼油潤,非常美味。魚面塗上一層薄薄的香草醬,配搭更美味,又試伴上碟中燉汁,酸咪咪的味道平衡魚脂油膩感,配起來同樣美味。
主角美味,伴菜也同樣出色,以新鮮多汁的車厘茄、爽口鮮甜的帶子和蟹肉、鮮嫩的菜葉  燉口感特別的米形麵穀麥,口感豐富之餘,味道酸咪咪,清新開胃。
不得不提襯托在三文魚旁的幾條海蘆筍,也是第一次見,比一般平時蘆筍幼細得多,是超迷你版,很有趣,口感同樣爽嫩,帶點草青味。

一早已為友人安排好,諗住餐廳只是普普通通在碟上寫字句,但竟然精心安排,不但用朱古力牌寫上字句和插上蠟燭,還了一支迷你煙火炮蠟,需另付($38)也絕對值得。燃點起一刻,金光閃閃,絢爛閃耀,大家都很驚喜,非常高興。
Caramelised Apple
不單止安排有驚喜,連甜品 Caramelised Apple ($98)也有驚喜。以一個玻璃瓶盛裝,一層一層擺放,每層都有不同,而頂頭所插的蘋果乾,薄得透徹見底,很美麗;酸酸甜甜的味道,亦很美味。
第一層是冰涼透心,入口即溶的分子雪糕;接着有半爽半腍的蘋果粒;有Q彈香甜的蘋果酒啫喱;有一層輕盈的mascarpone芝士忌廉泡沫;底層是極之幼滑,香甜吸引的焦糖忌廉,還加入脆口的朱古力粒,非常豐富。舀一羹,混合所有食材,口感層次豐富,酸酸甜甜,配搭美味,甜度亦適中,但二至三人共享會較適合,皆因其份量十足,一人獨食的話都好飽滯。

Light & Tasty
女生總愛甜品,只有一客未能滿足,再㨂了多一款 Light & Tasty ($88)。賣相有點似雪地上放了一個雪球,再以色彩繽紛的"小花"相伴,加埋一朵紫色小鮮花點綴,很美麗。
其實中心是椰子的分子雪糕,啖啖椰子香,入口即溶,冰涼透心;頂頭是一大球菠蘿雪葩,同樣冰涼透心,酸咪咪的味道,清新怡人,還有周邊放滿不同顏色的水果,有火龍果、奇異果、草莓、藍莓和芒果,有酸亦有甜,跟雪糕和雪葩配起來更開胃醒神,很fresh!

餐廳環境好, 食物質素佳, 加上貼心的服務, 難怪能成為米芝蘭推介。今晚的確萬分驚喜, 滿分美味。不單止友人感到高興, 連我對餐廳的安排也很驚喜, 好像也為我慶祝生日, 同樣開心, 今次賀生辰第二擊:浪漫一夜完完全全成功, 準備出第三擊吧!
2016-10-16
Passion Baby