2018-07-10 366 瀏覽
Penthouse必點菜式:1️⃣crab cake🦀 太太太好吃😋整個用蟹肉做成,肉質超嫩超鮮的,旁邊配了三種醬料,綠色的是蔬菜醬比較清爽、紅色的是紅椒黃椒吃起來甜甜的、橙色那個醬吃起來creamy帶點點辣味,沾上不同醬料給你不同的味道。2️⃣黑松露蘑菇湯🍄 超濃的黑松露味,蘑菇打的很creamy,入口超級順滑,口感不要太好‼️3️⃣低溫慢煮三文魚,是我吃過最好吃的熟三文魚!三文魚本身就很難煮,肉質很容易煮得變老變硬,不像銀鱈魚怎麼煮都好吃。這家採用低溫慢煮得方法,煮出來的三文魚肉質居然入口即化😱😱超驚喜😍然後旁邊的配料醬汁用帶子番茄蟹肉以及歐洲大米烹調而成,搭配起來口感超棒 大家一定要試試‼️我們還點了生蠔、沙律,也都是超棒的。
Penthouse必點菜式:
3️⃣低溫慢煮三文魚,是我吃過最好吃的熟三文魚!三文魚本身就很難煮,肉質很容易煮得變老變硬,不像銀鱈魚怎麼煮都好吃。這家採用低溫慢煮得方法,煮出來的三文魚肉質居然入口即化😱😱超驚喜😍然後旁邊的配料醬汁用帶子番茄蟹肉以及歐洲大米烹調而成,搭配起來口感超棒[赞R] 大家一定要試試‼️
我們還點了生蠔、沙律,也都是超棒的。
  • Deviled Crab cake
  • 慢煮三文魚
  • Porcini Mushroom Bisque
  • 44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon
2018-07-08 498 瀏覽
已經拍拖2年,一直慣咗同男友一齊,無諗過,佢今晚竟比驚喜我,帶我食好嘢我地從來都未黎過咁高級嘅餐廳食飯,所以好多謝佢為我準備嘅驚喜覺得餐牌又唔算抵食,我地叫咗二人餐嘆盡佢先黎個特式餐包,偏硬,個醬用咗黑醋香草整,幾開胃好味兩個人都唔係少啊個份量前菜叫咗巴馬火腿,每人一片加哈蜜瓜份量雖少,但非常高質。Crab cake聽男友講係呢度出名嘅,上面係新鮮牛油果醬,個cake真係全蟹肉,唔會加咗洋蔥之類,非常鮮甜好味道個湯都好驚喜,非常重黑松露味道我地main dish加咗錢要Lobster risotto 除咗有龍蝦仲有鮮蝦唔會太咸佢有加到菜,增加個口感 其實甜品都有幾款 我最愛就係芒果布甸 唔會好甜反而好香鮮芒味多謝男友帶我黎食呢餐高質周年晚餐 下年到我準備囉!

覺得餐牌又唔算抵食,我地叫咗二人餐嘆盡佢

餐色

先黎個特式餐包,偏硬,個醬用咗黑醋香草整,幾開胃好味

兩個人都唔係少啊個份量

Parma  ham

前菜叫咗巴馬火腿,每人一片加哈蜜瓜
份量雖少,但非常高質。
Crab  cake

個湯都好驚喜,非常重黑松露味道

Lobster  risotto

除咗有龍蝦仲有鮮蝦
唔會太咸
佢有加到菜,增加個口感

芒果布甸

其實甜品都有幾款
我最愛就係芒果布甸
唔會好甜
反而好香鮮芒味

多謝男友帶我黎食呢餐高質周年晚餐
下年到我準備囉!

餐色
Parma  ham
Crab  cake
Lobster  risotto
芒果布甸
2018-06-24 320 瀏覽
I tried this restaurant for the celebration of my hubby birthday~~The reputation of this restaurant is very good so we decided to try it a tryAs we have booked the table in advance, i can get a window seat.The view outside is quite awesome!We ordered the steak and its most famous dish- crab cakeI highly recommend the crab cake!!!! The texture, taste are just perfect!But i forgot to take photoHere comes the steakThe soup is super creamy n niceAlthough the price is a bit high, the quality of the f

But i forgot to take photo

Here comes the steak

Although the price is a bit high, the quality of the food n the night view are worthy!
2018-04-16
生日
  • Deviled Crab cake
2018-06-14 1517 瀏覽
男朋友生日,特選Penthouse 慶生。皆因環境舒服,望海景,也想嚐嚐這兒有名的Crab cake。訂了8時兩人,也提前訂了蛋糕及生日牌,給一個小小驚喜。看過2人餐Menu,不過份量太多,散叫較合心意。先選了Soup of the day,是日是蘑菇湯;然後是必食Penthouse Crab Cake、MAC & Cheese 和Lobster Risotto。麵包,一盤五片,不太喜歡偏硬身的包邊。沾上酸微微醬,開開胃。 蘑菇湯,湯身濃郁厚身。至愛那份creamy 感。湯上的小脆物,令湯質感立體,又脆又綿。湯底下的大菇簡直至愛。Crab Cake 賣相精緻。 配有一共三款醬:Mango salsa、Guacamole 牛油果番茄醬 和 Chipotle Aioli 蒜泥蛋黃醬。Crab cake 全是大舊白嫩蟹肉,香口得很。個人喜歡配Guacamole 和Chipotle Aioli,不會搶了蟹肉本身的香甜,清清的點綴下味道。很好食。Lobster Risotto,一上碟已有豐富龍蝦湯香味,龍蝦汁完全下得毫不吝嗇。當中也加入了homemade蝦醬。大大條龍蝦肉彈牙嫩口,還有數隻蝦肉和

Soup  of  the  day  -  Mushroom

Penthouse  Crab  Cake

Lobster Risotto,一上碟已有豐富龍蝦湯香味,龍蝦汁完全下得毫不吝嗇。當中也加入了homemade蝦醬。大大條龍蝦肉彈牙嫩口,還有數隻蝦肉和西蘭花;飯身偏濕,但軟硬剛剛好。
Lobster  Risotto

來到MAC & Cheese,滿滿半溶芝士非常吸引。整鍋macaroni 充滿芝士。反而入面火腿腸肉,我不喜歡,味道太搶。
MAC  &  Chesse

待我們用畢主菜,店員十分快手替換上甜品餐具;也端上Valrhona Jivara 40% Milk Chocolate。砌上煙花蠟燭,加上整餅師寫下的朱古力牌,來一個火花的驚喜。店員也認真地替我們拍了很多照片,很高興呢!甜品上四個白色分子雪糕,有淡淡earl grey 味。蠻特別的!
Valrhona  Jivara  40%  Milk  Chocolate
2018-06-06
生日
2018-06-10 8297 瀏覽
今晚黎左呢間幾正既米芝連餐廳,環境好chill~未上starter 前 先有面包, 明顯有烘熱過, 配埋香草醬唔錯starter parma ham 都幾別出心裁, 好少可會佈置到一座山咁, 外面parma ham 圍住入面係哈蜜瓜用上 truffle honey 作點綴味道有驚喜, 第一次試呢個配搭主菜要左pork ribs, waiter好細心,比左好多濕紙巾, 因為食呢個可能會比較麻煩個汁好rich得黎又唔會太greasy. 美中不足係肉既份量比較少 另一個主菜係慢煮三文魚, slow-cooked 需要多d時間. 第1次試slow-cooked, 原來係入口即溶, 同平時食煎既感覺大不同! sauce 入面有fregola 幾有咬口, 令成個dish有更有層次既 texture. Crab meat份量都比想像中多!Side dish加左炸薯角,份量好多,配truffle mayo好好味!drink 要左Mocktail ge sweet life, apple juice 同cranberry 好夾, 唔會太甜, 感覺好chill

今晚黎左呢間幾正既米芝連餐廳,環境好chill~

2018-06-09
2018-06-07 397 瀏覽
今晚揀左銅鑼灣既Penthouse慶祝特別日子,餐廳係米芝連推介,所以都有一定期望 窗邊既位置可以望到少少維港夜景,環境富有情調~野食方面選擇都多,我地點左一份parma ham with melon, pork ribs 同slow-cooked salmon steak.先上餐前麵包,烘得香脆,配有香草醬。頭盤parma ham with melon賣相好似就1座山咁,入面有4大件哈蜜瓜,旁邊有黑醋汁同芝士,蜜瓜好熟好甜,配埋咸咸地既哈蜜瓜係唔錯既餐前小食。而slow-cooked salmon steak賣相好吸引,三文魚大大塊,下面個海鮮汁好special, 有蟹肉帶子同fregola, 所以都好飽肚。重點個slow-cook三文魚煮得好好,有入口即溶既感覺,好juicy!最後pork ribs就不過不失,肉質彈牙,個汁好rich, 但有d太濃味。整體呢度環境浪漫,係慶祝特別日子既好地方:)

窗邊既位置可以望到少少維港夜景,環境富有情調~

先上餐前麵包,烘得香脆,配有香草醬。

整體呢度環境浪漫,係慶祝特別日子既好地方:)
2018-06-06
2018-06-06 6116 瀏覽
今次嚟到Penthouse搵食! 喺搵食方面我都算係貪新忘舊的人~但有些餐廳真的會令人念念不忘~Penthouse 就是其中一間~格局沒太大改變、木地板、黑金屬架、水泥磚及鎢絲燈造出帶有美國風的空間~連近期新興的Flamingo 的鎢絲燈也有~心心眼!餐前麵包微熱的麵包、外脆內軟~醬料是餐廳自家製的~有香草、醋~再加上少少檸檬汁和蒜非常開胃!Bluefin Tuna  Tartare ($218)近來很喜歡冷盤常見的tartare~這個藍鰭吞拿魚特別吸引眼球!吞拿魚已被醃過~一粒粒橙紅色的還以爲是蕃茄碎、原來全部都是吞拿魚肉!加上青瓜和洋蔥~很清新的感覺!怕太清新而單調?可以跟伴碟的芝士餅一起食~魔鬼與天使的化身!Penthouse  Crab  Cake ($198)Penthouse 頭號推介食物!蟹肉超級無敵的多~一絲絲跟一舊舊的蟹肉均等~擁有雙重口感~今次味道有點辣~亦更惹味!伴隨著牛油果醬、蛋黃醬跟芒果沙沙醬各可帶出多重味道、刺激味蕾!Wagyu  Croquette ($158)之前在日本吉祥寺吃過和牛薯餅一直念念不忘~想不到penthouse 竟然也有!一碟4件~比想像中
今次嚟到Penthouse搵食!
喺搵食方面我都算係貪新忘舊的人~
但有些餐廳真的會令人念念不忘~
Penthouse 就是其中一間~

連近期新興的Flamingo 的鎢絲燈也有~心心眼!

餐前麵包
微熱的麵包、外脆內軟~
醬料是餐廳自家製的~有香草、醋~
再加上少少檸檬汁和蒜
非常開胃!
餐前麵包

Bluefin Tuna  Tartare ($218)
吞拿魚已被醃過~
一粒粒橙紅色的還以爲是蕃茄碎、
原來全部都是吞拿魚肉!加上青瓜和洋蔥~很清新的感覺!
怕太清新而單調?可以跟伴碟的芝士餅一起食~
魔鬼與天使的化身!
Bluefin Tuna  Tartare

Penthouse  Crab  Cake ($198)
Penthouse 頭號推介食物!
蟹肉超級無敵的多~一絲絲跟一舊舊的蟹肉均等~擁有雙重口感~
今次味道有點辣~亦更惹味!
Penthouse  Crab  Cake

Wagyu  Croquette ($158)
之前在日本吉祥寺吃過和牛薯餅一直念念不忘~
想不到penthouse 竟然也有!
一碟4件~比想像中多~亦也想像中大!
Wagyu  Croquette

切開一看、皮薄餡多~
而其中和牛份量極多~接近看不到薯仔的程度!
比吉祥寺的豐富太多!
咬下去肉汁即時湧出~肉味十分濃~果然是和牛呢

Italian  Seafood  Soup($158)
飲過翻尋味的意大利海鮮湯!
湯以龍蝦為主、再加上青口、蜆、帶子等~
海鮮味極濃!
湯料中的蜆較鹹~
而帶子略為燒過、再多一層香氣
另外可以蒜香多士沾上湯品嚐~味道亦夾~
而且即使沾上湯汁仍然脆口!
Italian  Seafood  Soup

Lobster  Risotto  ($368)
有一段時間沒食過Risotto~一看到這個龍蝦意大利飯就立即下單!
滿滿的龍蝦汁令其味道濃郁~
每一粒飯都均勻沾上龍蝦汁
再加上意大利米本身略帶煙韌~非常有口感
如果龍蝦肉多一點會更完美~
Lobster  Risotto

上次太飽吃不到甜品~今次特地留一點空間~
每樣都想試~如果人多一點就可以試Dessert Platter~

Light  &  Tasty($98)
是炒蛋嗎?(笑)其實是芒果味的份子雪糕~
造成炒蛋的形狀~吃下去入口即溶
還透出淡淡的芒果味~
雪芭是白桃味~食感介乎雪芭跟雪糕中央~
比雪糕多一點點煙韌~超乎想像的甜品
Light  &  Tasty

很喜歡店內環境、店員亦主動加水、換碟
果然米芝蓮推介餐廳除了食物、環境跟服務也是高班水凖!
2018-05-03
紀念日
Bluefin Tuna  Tartare
Wagyu  Croquette
Italian  Seafood  Soup
2018-05-27 423 瀏覽
一個好朋友話考到政府工,以後收入穩定好多,諗住請我食餐好既。一開始以為佢講下,點知真係食左餐勁既!成間餐廳個環境好舒服,望到海,每枱之間既空位都算大,唔怕比格離位影響到。枱面既擺位都算精緻,而且整體感覺係乾淨既。「翻天覆地」頭盤點左蟹餅,之前係第二啲地方食過,但果間餐廳似乎有取巧之嫌,用左蟹柳作為食材,整體口感一般,所以對蟹餅一直印象唔好。但今日呢個蟹餅係用真蟹肉整,食落有顛覆我口感既感覺。店員落左枱後有仔細介紹呢款蟹餅,蟹餅周圍有三種醬,食果陣可以蘸。我覺得最夾既係綠色既牛油果醬,清清地,幾吊得出蟹肉既甜,呢個作為前菜真係非常唔錯!「面面俱圓」龍蝦汁意大利飯係我成晚最鍾意既主食,雖然睇落份量唔大,但估唔到食落個感覺係夠哂喉,而且好滿足!龍蝦汁味夠哂濃,每粒飯都比龍蝦汁包裹住,中間做到未完全熟哂既效果,呢下幾考廚師既功夫,令成個意大利飯昇華。至於主角龍蝦,大廚將佢開左邊,用叉一吉就可以成舊肉食,好方便。肉質夠鮮甜,唔霉,同個意大利飯好夾,成件事係一定滿分!「恰到好處」燒小豬仔本身以為會好大份,兩個人食唔哂,點知店員話個量其實唔算好多,只係會比小豬最嫩既部份我地食,咁我地就決定照叫。黎到

枱面既擺位都算精緻,而且整體感覺係乾淨既。

「翻天覆地」

「面面俱圓」

「恰到好處」
燒小豬仔本身以為會好大份,兩個人食唔哂,點知店員話個量其實唔算好多,只係會比小豬最嫩既部份我地食,咁我地就決定照叫。黎到之後個量真係岩岩好,每人幾件就食完。個皮燒得好脆,肉汁豐富,而且加埋個蘋果配醬,兩者係估唔到咁夾,醬汁可以去除豬既油膩感,食果時蘸埋真係唔同哂。

「畫龍點睛」
最後因為我實在太飽,但朋友堅持食埋甜品,咁就只點左一份一齊食。餐廳比左份子雪糕我地食,感覺有啲似太空人雪糕,奶味偏淡。但朱古力部份夠濃,鐘意食朱古力既一家好鐘意!
好耐無同過屋企人食「好西」,佢地成日話想食米之蓮一星,對上一次食米之蓮好似都已經半年前了,所以就一早Book左呢晚位於銅鑼灣既Penthouse。餐廳環境餐廳裝修好別緻,一入去已經好有外國餐廳既感覺,餐廳係Building既頂層,一出lift已經即刻見到大大塊獎牌,行入去果陣感覺幾grand,餐廳望出去會見到海景,成個感覺好賞心悅目。一坐底就會有人serve你 問你要咩水,咁揀返tap/still/sparkling water, 坐多陣,就可以開始睇menu。餐廳餐牌餐牌食物款式好多,我同屋企人有諗過叫一個二人set,價錢1388/1888都值得考慮,但睇埋A LA CARTE menu之後我地決定散叫,主要原因係因為叫SET會包drink/酒,但我屋企人都prefer飲水,加上我地係叫still water,反正都要比錢,而我地又想飲水。另外係散叫可以叫多d自己想食既菜式,不得不講既係呢間餐廳有好多好吸引既菜式,但唔係全部都有寫係2人set入面。Penthouse Crab Cake $198呢個係其中一個必食推介,本身黎之前已經係openrice見過相,menu亦有標記呢個cra
餐廳環境
餐廳餐牌
Penthouse Crab Cake
Penthouse Crab Cake $198
呢個係其中一個必食推介,本身黎之前已經係openrice見過相,menu亦有標記呢個crab cake,上枱味道香,份量唔算多,我同屋企人share會覺得唔夠,佢kind of 係充滿蟹肉既軟糕餅,另外配上三種sauce,有牛油果、他他同spicy,個人覺得3種sauce都各有特色,都好好味!
Lobster Risotto
Lobster Risotto $368
呢個龍蝦risotto都超級好味,佢個龍蝦sauce真係調得好好味,濃得黎入味加唔痴口,另外飯整得好好,Risotto個質感係正宗risotto,口感超正,細蝦肉好爽口,龍蝦肉真心正!
Spanish Baby Pig
Spanish Baby Pig $498
呢個baby pig係全晚我最期待既,一向我都好鍾意食乳豬,呢個Spanish baby pig肉好嫩,皮好脆,真正既外脆內軟,佢仲有個apple sauce,配埋真係一流,雖然價錢有小小貴,但絕對係值,$500食到呢個質素既baby pig真心不得了!
Valrhona Jivara 40% Milk Chocolate $128
最後仲叫左個甜品share,呢個甜品係有earl grey味既分子雪糕再配lime sauce同chocolate mini cake,味道唔算好甜,分子雪糕好好味,感覺同出面食到既分子雪糕好唔同,幾粒真係有小小唔夠喉,兩個人share真心有d唔夠!
2018-05-23
Penthouse Crab Cake
Lobster Risotto
Spanish Baby Pig
2018-05-24 326 瀏覽
日前同另一半慶祝相識紀念,當然要搞大佢.......我指個晚餐。記得上年食過番尋味仲飽到上天靈蓋果份滿足,所以決定再次來到銅鑼灣Penthouse!這裏無論環境、氣氛、服務同菜色都係一流!不愧為米之蓮推介餐廳!首先係冷盤,面上的是鯷魚,紅卜卜的全部都係吞拿魚粒,一睇就知肉質鮮美,配合一些洋蔥青瓜粒和吞拿魚醬,放在芝士餅乾上吃,可以品嚐到不同層次的咬感和味道。重點推介之一,蟹肉份量比例超高!啖啖肉,而且生拆蟹肉鮮味,兩面煎得香脆,加上精心調配的三款醬汁,牛油果醬淸新、芒果沙沙香甜、微辣的蛋黃醬,各有特色。和牛份量比例又係超高,肉碎夾著香滑的薯蓉一起炸,外層香脆內裏充滿肉汁,由於肉的油份唔多,反而味道濃厚和有咬口。無得輸的重點推介,海鮮非常足料而且鮮味,有大蝦,帶子,蜆,青口,墨魚咀等,個湯充滿海鮮精華,鮮甜度爆燈,配埋蒜香多士,點少少湯雙重享受,可惜要share 唔可以自私飲。餐廳選用了優質的意大利米,飯味香醇和營養價值高,吸收了用蝦膏和龍蝦頭餚製的濃汁,味道一流,咬口唔太腍唔太硬,正宗的意大利煮法,加上又大又鮮甜的龍蝦肉,食到齒頰留香。最後見餐廳甜品都幾有創意,忍唔住點了一份,除了一球
日前同另一半慶祝相識紀念,當然要搞大佢.......
我指個晚餐。

藍鰭吞拿魚他他
首先係冷盤,面上的是鯷魚,紅卜卜的全部都係吞拿魚粒,
一睇就知肉質鮮美,配合一些洋蔥青瓜粒和吞拿魚醬,
放在芝士餅乾上吃,可以品嚐到不同層次的咬感和味道。

Penthouse 蟹餅
重點推介之一,蟹肉份量比例超高!
啖啖肉,而且生拆蟹肉鮮味,兩面煎得香脆,

和牛炸薯球
和牛份量比例又係超高,肉碎夾著香滑的薯蓉一起炸,

意大利海鮮湯
無得輸的重點推介,
海鮮非常足料而且鮮味,有大蝦,帶子,蜆,青口,墨魚咀等,
個湯充滿海鮮精華,鮮甜度爆燈,

龍蝦意大利飯

Light and Tasty
最後見餐廳甜品都幾有創意,忍唔住點了一份,除了一球香甜幼滑的白桃雪芭,
其他黃黃地色,似爆谷又似炒蛋的其實係芒果雪糕,分子料理都玩埋,真係要黎多幾次。
2018-05-19
藍鰭吞拿魚他他
Penthouse 蟹餅
和牛炸薯球
意大利海鮮湯
龍蝦意大利飯
Light and Tasty
平日我們的飲食也非常平民化,很少前往高級餐廳享用美食。 最近終於有機會,一邊看着美麗維港景色,一邊共渡晚餐。 Penthouse 位於銅鑼灣金朝陽廣場二期,雖然不是全棟海景大廈,但是其中一個角落,落地玻璃外,剛好對着九龍紅磡,東九龍的景色盡入眼簾。 這點之所以名明為 Penthouse, 正是因為它是複式單位,頂層連天台。客人可以選擇在頂層進食晚餐,之後到天台酒吧一邊暢飲一邊欣賞維港景色。 我們是傍晚時分,太陽還未下山的時候到達,可以看到日落的境況。 除了漂亮的海景之外,室內裝修亦非常現代化,簡潔實用得來,也有型有格。 首先出場的是所有客人都品嚐到的麵包。 新鮮焗製的麵包,香脆又有趙口。圖上綠色的橄欖油香草醬一起進食,既特別又好味。 Caesar Salad 凱撒沙律 (Sun-Dried Tomatoes, Smoked Anchovy, Croutons, Parmesan Cheese) 一直以來也不明白,到底凱撒沙律和凱撒大帝有什麼關係?不過豬豬卻知道它是雜菜沙律中最好味的一種。這沙律香濃的醬汁在於芝士王者~巴馬臣芝士,亦是這沙律的靈魂。 Truffle Ta
平日我們的飲食也非常平民化,很少前往高級餐廳享用美食。

最近終於有機會,一邊看着美麗維港景色,一邊共渡晚餐。

首先出場的是所有客人都品嚐到的麵包。

Truffle Tagliolini (Hand Crafted Pasta) 白松露豬面肉手工意粉 (Cured Pork Cheek, White Truffle Butter, Slow-Cooked Egg, Shaved Pecorino Cheese)

雖然並非第一次吃到白松露,但是份量這麼多和刨得這麼大片,還是第一次吃到。

香濃的白松露配上半熟蛋,讓人間美味昇華。

之前要認真把意粉拌勻,確保味道均勻分布。

把卷好的意粉,一小口一小口的放在口中,認真品嚐美味。

這時候夕陽已經西下,迷人夜景令人陶醉。

Bolognese 肉醬意粉 (Prime Minced Beef, Ripe Tomato, Slow-Cooked Egg, Starved Parmesan)

這道肉醬意粉同樣放了芝士王者~巴馬臣芝士,香濃的美味,和凱撒沙律互相輝映,前後呼應。

無獨有偶,我們各自所選的這兩款意粉,也同樣有半熟蛋。因此亦需要攪拌均勻,才開始食用。營養豐富,味道可口的半熟蛋,為肉醬意粉帶來不同的層次感。

我們一共點了兩款不同的 Pasta 及蔬菜沙律。本來還以為不會很飽,結果比想像飽肚很多,也許因為芝士的份量也不少吧。

在美景下進食,因為心情靚,味道自然變得更好。

這裏收費雖然不便宜,但是一分錢一分貨,食物品質有保證。在重要的日子,和重要的人來這裏享受一下,絕對值得。
2018-04-15
2 分鐘 (堂食)
2018-05-11 397 瀏覽
今日 去銅鑼灣睇中醫, 因為今日冇食中午飯, 所以睇完中醫已經好肚餓, 就行咗去登龍街食嘢,近期這條街開了很多高質素的餐廳,聽朋友講金朝陽二期30樓Penthouse,是間 米芝蓮餐廳,就上去。餐廳 連續三年也取得米芝蓮勁呀!餐廳環境大而舒服, 還有一個無敵景觀, 睇住黃昏靚景食嘢非常寫意, 還有一個 露台, 方便食煙的人士, 也可坐在這裏進餐, 如果不是夏天,我一定 選擇坐露台位置, 欣景觀非常好🤩🤩首先叫了 一個penthouse crab cake$198,蟹餅 精緻美觀還有牛油果醬,他他 醬和辣辣醬,牛油果醬最正,切開是一片片的蟹肉,非常豐富prime rib-eye steak$468,店員見意我5成熟,我說我怕生,店員問我是否怕血,我說是, 他說可以叫廚師弄五成熟而走血, 我真的未聽過,這樣敌。 果然是米芝蓮餐廳, 可以做到咁貼心。 牛扒真的很嫩,有牛香味而且真的没有血流出來架, 好犀利,整個蒜頭食落好濃的蒜味和牛扒 好夾,還有個芥末醬, 可提升牛味
勁呀!

還有牛油果醬,他他 醬和辣辣醬,牛油果醬最正
,切開是一片片的蟹肉,非常豐富

,還有個芥末醬, 可提升牛味

2018-05-03
2018-05-08 468 瀏覽
As its name suggests, Penthouse is perched on the top floor of Soundwill Plaza and is an upbeat dining establishment most appropriate for casual gatherings. We walked in on a Saturday evening and the place looked a little gloomy with very few tables occupied. The menu looks like a balance of American and (continental) European and offers some classics and a handful of eye-catching dishes that you wouldn't easily find elsewhere. Waiting staff were reasonably attentive, albeit a bit clumsy at times and definitely not prepared to converse with diners as hosts, a shame given that hospitality could make all the difference for a restaurant like Penthouse.

In general, this was certainly not the best food and experience we could buy with the same amount of money in the area, but we don't regret giving it a shot. I wouldn't recommend a friend to come over for special occasions and romantic dates, but for casual meals this would be more than fine.

N.B. Interestingly, Penthouse refuses to offer "hot water" for free (and this probably wasn't to stop diners from not paying for bottled still water as we did order beer and bottled water). While a second host came over to explain that hot water would cost us HK$20, he offered to serve complimentary "warm water".

Food Rundown
Bread with pesto sauce
Very nice pesto sauce and the bread was perfect.
Scallop Carpaccio, $198
While avocado dices were a welcome addition, the granny smith (apple) sauce drizzled all over was questionable. This is one of those creative touches that won't be appreciated as much by actual diners as their descriptions might otherwise suggest. It reminds me of a recent meal at New York's newly opened Dadong (Beijing cuisine) where the chef combined blueberries with fish in one dish and it was really much more gimmicky than it was palatable.
Prime rib-eye steak, 12oz, $468
The rib-eye was 28 days wet-aged, USDA prime and Spanish in origin. It was nicely prepared and tasted fine. The roasted garlic (whole) on the side was very much appreciated. We do, however, suspect that our side of truffled fries was purchased from the nearest McDonald's.
"NYC" chopped salad, $178
A pretty limited and disappointing salad for a restaurant of this caliber. It was literally three pieces of mid-sized prawns drowned in oil sitting atop a small pile of chopped romaine lettuces. There were other ingredients but they were very limited in scope and portion. I would also suggest presenting this on a flat plate.
2018-04-21
2018-05-07 421 瀏覽
老婆生日特別為他訂一間美景而又浪漫的餐廳,還入圍米芝蓮,在金朝陽中心二期Midtown 30樓,咁高個景一定靚啦一帶她上去,佢第一時間問會唔會好貴㗎抵錫餐廳環境很舒服又大,還有露台座可坐,剛剛是黃昏我老婆擇咗$1388的套餐,她說可試多些菜和抵啲先來一個麵包,伴一個香草加橄欖和少少醋的醬,有點Fresh嘅感覺,結果我們也叫了牛油porcini Mushroom Bisque. 湯好香蘑菇味,非常鮮而濃郁,美味非常而有極香的松露味Starter2個:24 Months Aged Parma Ham&Deviled Crab Cake,parma ham配蜜瓜,非常配合,火腿軟又鹹香,配上甜美多汁的蜜瓜,正蟹肉餅非常豐富,不似普通餐廳的水準,切開是一片片的蟹肉,外表又漂亮,加上上面的牛油果🥑醬好美味呀!伴蝶還有他他醬和辣醬Slow-Cooked Akaroa King Salman,魚肉好鮮嫩,切開是粉紅色,顏色非常漂亮,個底好似係意大利飯,但用中東藜麥取代,煙煙韌靭,非常有口感,𥚃面還有帶孑、蟹肉、青瓜真好味Coal Grilled Aged U.S.Prime Rib-Eye Stea
一帶她上去,佢第一時間問會唔會好貴㗎
抵錫
餐廳環境很舒服又大,還有露台座可坐,剛剛是黃昏
我老婆擇咗$1388的套餐,她說可試多些菜和抵啲
Coal Grilled Aged U.S.Prime Rib-Eye Steak,牛扒很香肉味,整個蒜頭焗味道也很好味,松露醬和芥末醬配牛扒也很好味
最後之藝術品-甜品拼盤,每一樣都很出色,因為已經好飽,但好彩每件都細細份,可試晒全部,綠茶布丁、焦糖燉蛋、藍莓乳酪、朱古力布朗尼,款款都非常好味,清淡可口不會太甜
2018-05-01
The penthouse 今日約咗好姊妹,食好東西,要試下米之蓮推介餐廳。居民餐廳2015至2017年度都獲得米之蓮推介,必定有其原因,相信無論餐廳環境、服務、最重要的食品質素,也不會令人失望,所以約了好姊妹前來一試,新到談談最近的近況。時代廣場後後的登龍街食肆林立,要在樓上鋪成功突圍,最重要還是以食物的質素取勝,成日都會嚟登龍街,但係好似未曾到永光中心呢,店內裝修時尚雅致,一出電梯,便看到有燈泡砌成的餐廳名稱,非常耀眼。然後經過一排酒吧位置,在進入餐廳的內部,內有乾坤,環境都幾舒服,燈光篇暗,好適合情侶傾計,最喜歡餐廳有一有大量的窗口位置,雖然銅鑼灣的商厦林立,並不能看到一個寬闊的海景,但是看到落地玻璃的窗戶,心情總不會太差吧,餐廳在設計非常有心思,我哋半年前有一排座位,對面的座位是半圓形梳花,適合幾個朋友為着圓桌一邊吃飯,一邊聊天。餐廳還設有數張露台的桌椅,一邊可以觀看景色,又可以減去室內位置的侷促。點餐後,店員立刻奉上自家製的麵包,麵包係微暖,略嫌不夠鬆軟,口感像多士。Penth house crab cake $198Lump crab meat, mango salsa,

The penthouse

Penth house crab cake $198
Lump crab meat, mango salsa, guacamole
呢個都算係餐廳嘅招牌菜,店員亦都有為推介呢一個前菜。
呢一個蟹餅是圓柱形,賣相與拼碟也顯出廚師的心思盤。每一啖都食到一梳梳的蟹肉,真材實料。廚師特別煎香了蟹餅,非常香口。最特別係伴碟的三種醬汁。顏色吸引,每一種醬料份量不算太多,令人可以淺嘗不同的味道配搭。牛油果醬味道清新,淡淡的牛油果味,並沒有搶出蟹肉的鮮味。個人最喜愛是帶有少許酸辣味道的醬汁,酸酸辣辣,更為醒胃。

NYC Chopped Salad $178
garlic prawns, romaine, roasted vegetables, cured meat, cheese, olives & Italian vinaigrette dressing
沙律用了好豐富,有大蝦、煎香左嘅黃辣椒、紅椒、黑橄欖、鮮蕃茄、新鮮生菜、竟然有筍片、仲有芝士條、牛油果切條、最特別係個汁,係將鮮蝦經過煎香之後,將蝦汁與新鮮蔬菜再拌勻。令味道的口感層次提升不少,不只是橄欖油、沙律醋與蔬菜的味道,還能吃出蝦的鮮味與香味,但又不會太油膩。

沙律包含新鮮爽脆的有機生菜, 有我最喜愛的牛油果, 極有口感的大蝦,爽口彈牙及毫不吝嗇的煙肉,再加上恰到好處的黑醋及橄欖油, 口感同味道配合得天衣無縫。

slow-cook akaroa king salmon steak $398
Braised Sardinian Fregola with scallop, crab meat in a seafood broth
個人很喜歡吃三文魚刺身,但經過高溫煮熟的三文魚,一般肉質較為鞋口,也不是特別喜愛,除了慢煮之外,才能鎖住肉汁。三文魚經過慢煮,非常嫩滑,能夠鎖住三文魚的鮮味與肉汁,特別一間廚師處理三文魚溫度拿揑非常好,不會過熟,也不會太生。最特別係個三文魚下面的藜麥,是非常健康的主食。店員為我們介紹,除了藜麥,還有石頭粉,有點類似小通粉。此外,還有蟹肉、海鮮汁,整個菜式是健康之選, 油份不多。