2020-03-23 859 瀏覽
難得到銅鑼灣食飯,當然想搵間好食,見到呢間餐廳評價不錯,而且價錢又適中,於是去試試。7點已到餐廳,地方不算太大,但一個人都無,有點擔心,因為其他餐廳都會有三、四枱客。不過大概8點,開始有兩枱客幫襯。點了三樣嘢:特別牛河,份量足夠,內有生牛肉、腩片、牛丸、牛柏葉,但湯底我不喜歡,覺得怪味,所以食到一半就放棄;蟹膏湯檬,份量比特別牛河少,味道不錯,但感覺唔到有任何蟹膏味道,只有蕃茄味道,肉丸係手打但不彈口,一咬就散開;特別紙米卷,有芒果味,味道不過不失,沒有驚喜。材料、味道與價錢不相符,不會再光顧。

點了三樣嘢:
特別紙米卷,有芒果味,味道不過不失,沒有驚喜。

材料、味道與價錢不相符,不會再光顧。
蟹膏湯檬
特別牛肉河
特別紙米卷
2019-12-20 748 瀏覽
叫了一客$80牛油果芒果軟蟹卷,吃及看也感覺不到有芒果在裏頭,跟他們了解之後,才發現了跟手指尾甲一樣大小的芒草粒。非常失望。我不會預計芒果的份量會少得如此,請大家不要期望太高!
2019-09-29 961 瀏覽
成日經過呢間舖睇環境唔太吸引 外賣網咁岩叫到呢間 每款麵都差唔多一百蚊 叫左招牌湯河粉 生熟牛河粉 雞翼春卷撈檬🍜 但一黎到全部麵就多肉勁少 食左一啖就明點解 因為根本唔會想食咁多 食到一半已經扔左😷 無論湯底麵定肉都完全無味 麵硬肉厚同韌 好低質 一百蚊食廿蚊貨色👎🏻 唔知係質素變差左定買好評❓但我真係未食過咁難食既pho 一定唔會再食 寫食評因為唔想咁多人中伏 寫二百字但諗極都諗唔倒有咩地方可以讚 留番個舖位比有質素既餐廳啦❗️
外賣送餐
又到中午,我係OpenRice外賣自取搵到呢間餐廳,做緊優惠幾吸引!餐廳環境不錯,職員有禮,中午12:30客人也不多,粗略估計最少有2/3餐檯沒有客人。包裝得很有心思,炸物的盒蓋有剪一角作預留氣孔,飲品和湯粉有再額外用膠袋包好,分湯外還有隔層放配料。生牛肉河:牛肉是全熟的(已分湯和隔開河粉和配料放),湯底直接喝也是清淡到不行,做成整碗粉沒有味道,但芽菜青檸等配料是有的只差在沒有辣椒。炸蝦餅:味道正常,不知是不是太足料,口感太硬扣分。凍咸檸龍眼蜜:有咸檸味但就唔係好飲到龍眼味,正常凍飲一杯。我實在想不到為何會有這麼多好評,如果考慮到價錢我會給負評,但看在整體服務和員工就給個中評吧!應該不會再吃第二次。
生牛肉河+炸蝦餅+凍咸檸龍眼蜜
炸蝦餅:味道正常,不知是不是太足料,口感太硬扣分。
凍咸檸龍眼蜜:有咸檸味但就唔係好飲到龍眼味,正常凍飲一杯。

應該不會再吃第二次。
題外話/補充資料: OpenRice外賣自取 x MasterCard x 中銀信用卡優惠
2019-08-15
15 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
信用卡優惠、優惠券
2019-08-02 847 瀏覽
Pho Metro餐廳是已簡約為主有幾張掛畫,柔和的燈光,帶給食客一種舒適的感覺。䉀蝦春卷撈檬䉀蝦味道一般,春卷有啲炸過頭,撈檬份量多,但魚露唔夠味道,所以令到撈檬整體感覺不好吃。芒果紙米卷一客4件,食材都好豐滿,加入鮮甜多汁的芒果,令本身口味清怡的紙米卷,多了一份甜美感!咸檸龍眼蜜第一次試咸的龍眼蜜,咸咸地又幾特別!这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民餐廳是已簡約為主有幾張掛畫,柔和的燈光,帶給食客一種舒適的感覺。

䉀蝦春卷撈檬

芒果紙米卷

咸檸龍眼蜜
第一次試咸的龍眼蜜,咸咸地又幾特別!

2019-07-28
12 分鐘 (堂食)
午餐
用餐優惠
現金券
2019-07-12 720 瀏覽
今晚想食清啲,所以就搵下有無越南粉食,結果就搵咗位置銅鑼灣的這間小店。店內環境幾好,舒緩光亮又乾淨。我和朋友各自點了一個撈檬。䉀蝦春卷撈檬 ($78)䉀蝦味道一般,春卷有啲炸過頭,撈檬份量多,但魚露唔夠味道,所以令到撈檬整體感覺不好吃。扎肉撈檬($78)扎肉和其他越南餐廳的差不多,没有特別,同樣,因為露唔夠味道,所以令到撈檬失色了。另外,我們點了一個小食,雙色紙米卷 - 芒果+鮮蝦($68)這兩款也是没有特別,也没有什麼味道。試過一次就夠

店內環境幾好,舒緩光亮又乾淨。

我和朋友各自點了一個撈檬。

䉀蝦春卷撈檬 ($78)
蔗蝦春卷撈檬
蔗蝦
春卷

扎肉撈檬($78)

扎肉撈檬

雙色紙米卷

這兩款也是没有
特別,也没有什麼味道。

試過一次就夠
2019-07-11 468 瀏覽
見到裝修幾靚book咗枱三個friend慶祝生日, 我同friend 嗌咗牛頸脊湯河, 個牛肉真係好好食, 不過個湯就清D, 跟住見到話係真材實料煲出嚟嘅, 唔係用成桶味精開水, 即刻覺得健康曬, 另一個friend就嗌咗豬扒飯, 個侍應話即刻燒要等下喎, 個侍應幾好幫我哋雪住個蛋糕, 無收切餅費 之後再傾咗兩句, 個侍應居然話個老闆好好人,叫我哋下次支持下, 熱誠感動到呀 ,絕對唔係因為冇收切餅費而幫佢寫, 講真眼見香港啲小店經營一間比一間小, 我諗我啲friend睇到都會去支持下嘅.
慶祝紀念
生日
  • 生牛肉湯河
  • 炸雞翼
2019-07-06 334 瀏覽
本身很喜歡越南菜尤其是牛肉湯河,從小食到大,越食越精。今天路過這餐廳,看見門前展示的餐單上的粉面很是吸引,於是約朋友特地晚上去。結果是湯底無味,牛肉不好,咬不斷,牛丸冇味又細粒,收$138一碗特別粉,不應是這個水平。市面上集團式經營的那個越南河粉店,水平好高好多,收費比他便宜。請這間餐廳的老闆去參考參考。越南魚露像水一般,春卷雖炸得好,但餡料全碎冇口感。服務雖然殷勤但食物水平實在令我太失望了。就這樣浪費了我一個晚餐的quota,包括金錢和卡路里。
2019-05-20 418 瀏覽
睇到佢話溫哥華嚟嘅越南菜,諗住試下,試完嚇死人,價錢已經貴,仲要d湯完全無味叫左個蟹肉湯粉,竟然一d蟹味都食唔到,只有番茄味,仲要係常餐質素,而家可能租貴,食物完全沒質素,去茶餐廳都好食過佢。
2019-05-15 334 瀏覽
星期日夜晚7點都唔係好多人,坐得舒服既。兩個人嗌左:越式香茅烤牛肉湯檬($88)同越式香茅烤雞扒撈檬($78)。湯檬黎先,牛肉分開碟上十分好,不過肉既份量都唔多。但味道ok,唔會太油。至於雞扒撈檬,都係肉既份量唔多,不過檬粉就勁多實食得飽既😂佢隻檬粉有d似米粉🤔🤔另外魚露同出面食開個隻紅色既唔同、係黃色既。撈落淡d同無咁酸,重口味如我就要瘋狂落😂😂個人覺得雞扒好食過牛肉。鐘意辣椒既朋友仲可以加下辣椒醬。
越式香茅烤牛肉湯檬
越式香茅烤雞扒撈檬
2019-05-12
2019-05-01 394 瀏覽
本人一向都喜歡食越南牛河,在香港行到邊見到越南河都會去試吓。早兩星期行過銅鑼灣見到這店,覺得門面幾特別,上OpenRice check下見到好多comment都係話這是來自加拿大的店,一於入去試吓。因本人在加拿大生活多年,不同省份都能吃到濃郁牛味的湯河。在香港實在搵唔到可以比拼的(申報:在香港食的都是$100以內一碗,超過$100一碗的就未試過。)當天是星期六晚市,店舖六成滿,一家五口,點了 特別牛肉湯河;扎肉湯河; 香茅豬扒飯;香茅雞扒飯;炸春卷 和 鮮蝦芒果米紙卷。食物賣相是可以的(除了炸春卷外)。特別牛肉湯河的份量和配料都足夠,但最重要的湯就大鑊,淡的,失望極了,香港任何一間都俾佢濃郁。香茅豬/雞扒飯,普通,冇香茅味。炸春卷,冇嘢好講,賣相又衰,又幼。整餐晚飯唯一可取的是紙卷。食完離開發現在同一條街有另一間越南店,嗰間鋪頭就滿座,價錢比這店便宜少許。

食物賣相是可以的(除了炸春卷外)。

香茅豬/雞扒飯,普通,冇香茅味。

炸春卷,冇嘢好講,賣相又衰,又幼。

整餐晚飯唯一可取的是紙卷。

2019-04-13
2019-04-29 313 瀏覽
我相約好姊妹食野傾計相聚,到了這間未食過的越南餐廳打算試試,地方方便易找,滿滿客人的。我們點了2個粉麵加2個小食及openrice訂位飲品買一送一優惠。(青檸可樂和青檸雪碧)清涼之選環境幾好,舒緩光亮又乾淨。點了特別牛湯河(有爽口牛柏葉、彈牙牛丸、新鮮香滑生牛肉及有咬口腩肉,味道香、河粉滑份量足,可惜是個湯不夠濃)越式香茅雞扒撈檬(雞扒乾身硬了點、撈檬份量多但用魚露汁撈唔夠味唔夠涼快,可惜有點失望)炸蝦餅(同相片不符,硬身了、但外脆口)芒果紙米卷(賣相靚,但芒果硬唔甜,無了理想清新的感覺,內有硬身米粉及生菜,點上配上醬汁,甜甜的醬)

環境幾好,舒緩光亮又乾淨。
點了特別牛湯河
炸蝦餅(同相片不符,硬身了、但外脆口)
2019-04-28
2019-04-19 237 瀏覽
We came here for a quick meal at around 5:30pm. There were only a few customers at that hour. The service was good but the food was really average. We ordered the crab noodle soup and the pho special. I liked the crab noodle soup a bit better, but the portion was small. The pho special was very bland. I liked the lime soda tho. it was light and refreshing. they served the Thai glass bottled soda. I read that this restaurant is a franchise from Toronto, maybe they like the pho this way in Toronto??? Anyhow, there are so many pho restaurants in cwb, I am not sure how long this one is going to last.
crab noodle soup
crab noodle soup
2019-03-28 257 瀏覽
近來愈來愈多越南餐廳,而且好多個名都好似,今次就試左一D唔係連鎖式既pho metro。晚飯時間,但餐廳唔算多人,一入去就有位。我地冇叫到signature 既特別牛肉湯河同蟹膏湯檬,只係叫左普通生牛肉河同埋香茅豬扒湯檬。聽聞餐廳係食加拿大式既越南河,所以湯底同平時食開既都好有分別。呢度既湯色較清澈,有牛骨香味,但食落就冇咩味。可能自己食慣濃湯既越南河。呢度成間店都好chill,店員都唔係好理你,但食同傾計就可以傾耐D,門口個魚缸都幾有特色。我地3個餐但佢只係俾左一份配料 (越南青檸、九層塔、薄荷葉、芽菜) ,我地要問佢拎多2份佢先俾,而且D配料一杯杯放係open area,我自己就一般般呢個做法…….

• 生牛肉湯河
2019-03-19 236 瀏覽
同男朋友行街,今晚想食清啲,就搵下有乜嘢粉麵啦🥰🥰行過依一間鋪頭,即刻俾佢啲裝修吸引住,好多水耕種植🌲🌲🌴🌱🌿🎄🌵環境舒服,喺櫥窗出邊仲有扭蛋機添!寫先試咗佢個單骨雞翼先!中規中矩!😂😂😂😂因為掛住睇佢啲裝修,唔記得影個主菜,整體來講佢個湯底都幾清,份量都適中!最鍾意係佢可以揀個麵食係米線,平時食開越南粉都係河粉,好少有得俾你揀其他麵!👍🏼😂😂😂😂😂😂😂😂

環境舒服,喺櫥窗出邊仲有扭蛋機添!

寫先試咗佢個單骨雞翼先!中規中矩!😂😂😂😂