天氣成日都咁熱,最近我都鍾意食粉麵多,經過銅鑼灣見到呢間越南河餐廳,佢聲稱係來自多倫多,咁得意?越南河唔係來自越南㗎咩?😂見到佢個門面同環境幾靚就吸引左入去幫襯!內𥚃環境都好寬闊同埋乾淨,牆身掛畫以致燈飾睇得出佢有用心配搭裝飾,裝修走高檔路線,少有嘅越南河餐廳的座位咁闊落,至少我和友人們坐得舒服,不覺得擠迫。.它的餐牌只有一張,選擇唔算太多,飯麵類小食同埋飲品都印在同一張餐牌上,所以我哋好快就揀好了。.我地點左佢嘅特別牛肉湯河轉金邊粉($98)入面有生牛肉,牛腩,牛丸和牛柏葉,材料都幾新鮮,湯底有鮮味,金邊粉煙韌,係一碗幾地道嘅越南湯粉。.我地亦點左佢嘅咖喱雞扒湯檬($88),佢的咖喱湯濃到好似咖哩醬一樣,入面嘅香茅味都幾重,朋友話可以用來撈飯😂入面有幾小塊烤雞扒,湯檬食落有啲似米粉,不過都幾掛湯。.另外我哋揀咗佢嘅香茅烤豬扒飯($78),豬扒烤得嫩滑,頗有香茅味,加上半熟荷包蛋令整碟飯加分👍.重點左一個鮮蝦紙米卷($58)有四件,同平時我哋食開嘅紫米卷脆身有啲唔同,佢係用一啲煙韌嘅粉皮包著蔬菜同埋一啲米粉再加隻鮮蝦行中間,點佢哋配上特製嘅醬汁,我都第一次食煙韌嘅紙米卷👍成件事幾特別同

特別牛肉湯金邊粉

咖喱雞扒湯檬

香烤豬扒飯

重點左一個鮮蝦紙米卷($58)有四件,同平時我哋食開嘅紫米卷脆身有啲唔同,佢係用一啲煙韌嘅粉皮包著蔬菜同埋一啲米粉再加隻鮮蝦行中間,點佢哋配上特製嘅醬汁,我都第一次食煙韌嘅紙米卷👍成件事幾特別同埋幾清新😋
鮮蝦紙米卷

本來想試網上說不錯嘅牛油果冰沙,可惜店員話今日啲牛油果唔夠靚所以冇提供,我哋只好叫咗一杯熱咸檸龍眼蜜($28),足足有半個咸檸,龍眼蜜都幾多幾香, 食完啲熱氣野之後飲番啖龍眼蜜清熱都幾好。
咸檸龍眼蜜

整體來說講食物嘅味道都唔錯,環境都幾好,不過食物冇配餐飲,另外配嘢飲要正價,價錢方面亦較坊間嘅越南河餐廳貴一點,抵唔抵食真係見仁見智。
—————————————————
特別牛肉湯金邊粉
咖喱雞扒湯檬
香烤豬扒飯
2018-09-09 242 瀏覽
係利園做完野 經過呢間裝修得幾靚嘅越南野就入黎試下.🔹特別牛肉粉 $98🔝 (芽菜九層塔青檸另上)(生牛肉、腩片、牛丸、牛柏葉)首先飲左個湯先 真心 幾好飲 好重牛味1d都唔油膩👍🏻平時我無辣不歡 今次因為個湯無加任何調味料生牛肉幾滑 牛味都係算濃,牛丸好出色 幾彈牙,腩片同牛柏葉我就覺得普通河粉幼身幾滑 份量亦都好多 呢個價錢係銅鑼灣食飯絕對唔貴👌🏻🔹蟹膏湯檬 $118個湯係用六隻大蟹壓碎,再起肉及拆蟹膏煮成蟹味係有嘅 都幾鮮味 但如果可以再濃郁d就好了豬肉丸有兩大舊 肉質唔會好實 可能因為加埋蟹肉落去,仲有扎肉 豆卜 好豐富🤤🔹炸春卷 $38🔝好香脆 有肉碎紅蘿蔔同粉絲 包埋菜食減小左油膩感 即刻覺得健康d😂🔹鮮蝦紙米卷 $58鮮蝦加埋蘿蔔絲 青瓜 生菜等材料 配埋甜醬食 都唔錯,但我點左炸春卷配嘅酸酸甜甜嘅汁更好味🔹牛油果沙冰 $38🔝🥑好飲好飲好飲👍🏻 夠濃郁夠creamy 必嗌沙冰夠凍又唔甜 感覺好fresh 好飽但成杯飲哂🤤🔹芒果沙冰 $35相比起牛油果沙冰就普通左d 但都ok嘅8.5/10
係利園做完野 經過呢間裝修得幾靚嘅越南野就入黎試下

🔹特別牛肉粉 $98🔝 (芽菜九層塔青檸另上)
(生牛肉、腩片、牛丸、牛柏葉)

🔹蟹膏湯檬 $118
個湯係用六隻大蟹壓碎,再起肉及拆蟹膏煮成
蟹味係有嘅 都幾鮮味 但如果可以再濃郁d就好了

🔹芒果沙冰 $35
相比起牛油果沙冰就普通左d 但都ok嘅

8.5/10
2018-09-07 34 瀏覽
行銅鑼灣見呢間越南餐廳好似幾新,入去試試炸春卷   $38特別牛肉湯粉 $98有生牛肉 、 腩肉 、 牛丸 、 牛柏葉 好大碗湯 ok  甜,唔太咸,有牛骨味加d青檸同香葉更好味河粉都幾滑蟹肉湯檬 $118除咗蟹肉,仲有扎肉 、 豬骨 、 豆卜。比平時食開d蟹肉湯清,冇咁濃,適合夏天食。煎蝦餅 $68煎蝦餅冇炸蝦餅咁油膩,少好多罪惡感~~~  而且冇咁熱氣!!!煎得唔多油,我鍾意!蝦肉彈呀,有口感,唔錯~
行銅鑼灣見呢間越南餐廳好似幾新,入去試試
炸春卷   $38

特別牛肉湯粉 $98
有生牛肉 、 腩肉 、 牛丸 、 牛柏葉 好大碗
湯 ok  甜,唔太咸,有牛骨味

加d青檸同香葉更好味

河粉都幾滑

蟹肉湯檬 $118
除咗蟹肉,仲有扎肉 、 豬骨 、 豆卜。
比平時食開d蟹肉湯清,冇咁濃,適合夏天食。

煎蝦餅 $68
煎得唔多油,我鍾意!

蝦肉彈呀,有口感,唔錯~
聽同事介紹在銅鑼灣新開的越南湯河味道幾好,所以今日在銅鑼灣行街行到攰想搵餐廳時,就諗起呢個介紹,就來到 Pho Metro~這間餐廳的裝修確實好新,門口有個大型魚缸,旁邊有一株株的植物,為店舖生息不少。牆身以藍色為主,有幾張掛畫,柔和的燈光,可見餐廳是已簡約為主,帶給食客一種舒適的感覺。飲品就叫了咸檸七 ($28) 和 牛油果沙冰 ($38),如果是牛油果愛好者,相信牛油果沙冰一定是必點,飲落去可以飲到打碎左的牛油果蓉,味道清新,又唔會太甜,加上凍冰冰的沙冰,真的消暑一流。而且唔多餐廳可以飲到以牛油果作為飲品,所以值得一試。芒果紙米卷 ($48) ,用一薄薄的米紙包住芒果、生菜、蘿蔔、青瓜和一粒粒的米粉,就咁食會食到芒果的清香味、蔬菜的新鮮爽脆感覺,但味道就偏清少少,所以紙米卷要點上甜甜酸酸的海鮮醬,味道就會更濃郁美味。順化牛肉粉 ($88),以我所認知的順化牛肉粉湯底會較越式湯河更濃味,而這個湯底飲落有辣中帶甜的感覺,而且有重重香茅味道,相信落了不少的越式香料一起秘製,牛肉質感好鬆軟嫰滑,札肉幾有咬口,相當唔錯。蟹膏湯檬 ($118),這個湯底金黃色,飲落會有一種蟹鮮味,在旁邊有很多

咸檸七 &牛油果沙冰

順化牛肉粉

蟹膏湯檬

蟹膏湯檬 ($118),這個湯底金黃色,飲落會有一種蟹鮮味,在旁邊有很多一團團的蟹肉、蟹膏,味道鮮甜,絕對是好足料,相信這裡的員工花了不少心機做拆肉工作,係第二唔會食到,是款幾有驚喜的湯檬。
2018-09-01
咸檸七 &牛油果沙冰
順化牛肉粉
2018-09-06 20 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Pho Metro.清新小店。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 朋友說公司附近開了新的越南菜 知我中意食,特別推介我到此一吃 店子內裡裝修企理有特色 有用作擺設的越南醬汁櫃子 還有可愛的金魚缸,感覺帶點小清新 是夜2人前,於是點一碗特色麵食,,再以小吃為主食 炸春卷 香脆可口,點一些微酸的醋同食 除有越南風情,更添開胃的口感 蟹膏湯檬 此湯檬在外面少見,特點來一試 帶有香濃番茄鮮味 有扎肉、肉碎、蟹膏混入湯中 味道特別,湯水好好飲 煎蝦餅 即點即製,熱辣辣確是好吃 蝦肉切碎打成再煎,入口帶墨魚餅的口感 鮮蝦紙米卷 清新之選,鮮蝦是鮮甜的,是很地道的涼菜小吃 咸檸龍眼蜜 咸檸味道特別,卻與龍眼蜜出奇的配合 龍眼蜜很是滋潤,令人飲得舒暢 芒果沙冰 直接芒果打成沙冰 夠香甜,夠冰爽! 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★☆☆ 抵食:★★★☆☆ ❤

雜感女生 好味日記
˚*。Pho Metro.清新小店。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

朋友說公司附近開了新的越南菜
知我中意食,特別推介我到此一吃
店子內裡裝修企理有特色
有用作擺設的越南醬汁櫃子
還有可愛的金魚缸,感覺帶點小清新
是夜2人前,於是點一碗特色麵食,,再以小吃為主食

炸春卷
香脆可口,點一些微酸的醋同食

除有越南風情,更添開胃的口感

蟹膏湯檬
此湯檬在外面少見,特點來一試
帶有香濃番茄鮮味
有扎肉、肉碎、蟹膏混入湯中
味道特別,湯水好好飲

煎蝦餅
即點即製,熱辣辣確是好吃
蝦肉切碎打成再煎,入口帶墨魚餅的口感

鮮蝦紙米卷
清新之選,鮮蝦是鮮甜的,是很地道的涼菜小吃

咸檸龍眼蜜
咸檸味道特別,卻與龍眼蜜出奇的配合

龍眼蜜很是滋潤,令人飲得舒暢

芒果沙冰
直接芒果打成沙冰
夠香甜,夠冰爽!

小評:
味道:★★★☆☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★☆☆
抵食:★★★☆☆

2018-09-05 141 瀏覽
與在銅鑼灣工作的朋友相約,見面後她帶我去食Pho,即越南湯河。原來這間越南河粉店是大有來頭,在城中被譽為十大越式Pho之一。我去過歐洲幾次,卻從未去過北美,而朋友是從加拿大多倫多回來的,她說這家Pho在多倫多有多間分店,很有名氣,今年年中才由幾位自多倫多回流返港的店主,力邀該加拿大店的老闆娘到香港開分店。是拉差醬甜辣椒醬源自泰國,經改良後盛行於北美的Pho,這樣的一支放在每張餐桌上的辣椒醬,就成為帶有北美特色的Pho的象徵,從北美回來的人士大都認得它。餐牌的主食只得A至K共11款,原來是與多倫多店差不多,只是香港多了些小食。我們就要了特別牛肉湯河($98)、蟹膏湯檬($118)、煎蝦餅($68)、芒果紙米卷($48)及鹹檸梳打($28)。鹹檸梳打的檸檬味鹹淡適中,飲管是用紙造的。特別牛肉湯河的特別之處在於湯底是用牛骨加入八角及肉桂等配料熬煮八、九個小時,清澈不濁而帶香味,清甜好喝。湯河內的美國生牛肉片幾乎全生,只靠熱湯灼熟,所以嫩滑無渣及富牛肉味的。另外還有爽口不膩的牛腩片、大粒而彈牙的牛筋丸及爽脆的牛柏葉,河粉薄而爽滑,煙韌而彈牙。另上的配料還有芽菜、九層塔、鵝芥、洋蔥及青檸,可供客

是拉差醬甜辣椒醬

($68)、芒果紙米卷($48)及鹹檸梳打($28)。

鹹檸梳打的檸檬味鹹淡適中,飲管是用紙造的。
鹹檸梳打

特別牛肉湯河的特別之處在於湯底是用牛骨加入八角及肉桂等配料熬煮八、九個小時,清澈不濁而帶香味,清甜好喝。湯河內的美國生牛肉片幾乎全生,只靠熱湯灼熟,所以嫩滑無渣及富牛肉味的。另外還有爽口不膩的牛腩片、大粒而彈牙的牛筋丸及爽脆的牛柏葉,河粉薄而爽滑,煙韌而彈牙。另上的配料還有芽菜、九層塔、鵝芥、洋蔥及青檸,可供客人隨喜好而加添。當然還有每枱都放有著名的酸辣的是拉差醬甜辣椒醬,但當不嗜辣的我慕名而試時,卻覺得不像平常在越式店食湯河時落的辣椒醋,其實都頗為辣的。

特別牛肉湯河

芒果紙米卷用越南米紙包著較為硬身的芒果肉、菜葉及米粉。米紙晶瑩剔透,卻包得穩妥,半透明的米紙可以見到裡面的配料,但拿起來又不易破裂或散開。食時可以點些餐廳附上自家製的花生海鮮醬,少少鹹味反而更突出到芒果嘅甜香。芒果應該是用青芒果,較為硬身而不易因熟透而變軟,但甜味較少,適合用來做沙律或酸菜,而青菜、甘筍絲及米粉就增加了口感層次,相當清新。

芒果紙米卷

另一主食蟹膏湯檬用蕃茄做湯底,據聞是要將鮮膏蟹舂碎,再去殼拆肉,用蟹肉同蟹膏加上蕃茄、洋蔥等材料熬煮兩三個小時而成,所以一上枱就聞到相當鮮味的蟹香。湯底是頗濃的橙色,但只是蕃茄而不辣。除了湯底講究外,用蟹肉、蟹膏加豬肉手工製成的肉丸亦是肉香夾著蟹味。越南檬粉亦很爽口,而大大粒的豆卜吸滿湯汁的鮮味,顯得脹卜卜的,不過就要小心裡面的湯很燙。
蟹膏湯檬

煎蝦餅煎得金黃而不會太乾身,皮脆肉軟,蝦肉爽甜而彈牙,可以用生菜包著,再蘸些魚露來吃,更加襯托出蝦肉的味道。
煎蝦餅

名氣Pho的一餐,平均每人消費$198。
2018-09-05 27 瀏覽
每次到銅鑼灣,如果想食泰國菜,多數會去蘭芳道食,因為每次都沒有失望,好食之餘價錢合理,但都想試1試呢間......點知我每次都會影相,今次唔記得影,應該話見到食物都唔想影,第一次寫食評就冇相,下次無論好唔好食都影咗先員工好有禮貌,環境都算乾淨。我朋友叫咗碗A1,d配料好少,同相完全差好多.....(牛丸,牛柏葉,牛肉), 起碼只收$68,就算中伏都冇我咁慘,我叫蟹膏湯檬,1嚟,試啖湯,失望,有件好似煲湯豬骨嘅嘢,我只食1口,再失望,檬粉似米粉,又失望,2個豬肉波嘅物體,所謂蟹肉做,完全唔覺得,點解可以收$128??? 蝦餅淡而無味,埋單$312! 1定冇下次浪費我同我朋友嘅胃,係銅鑼灣有咁嘅水準,勁!!!

員工好有禮貌,環境都算乾淨。
1定冇下次
浪費我同我朋友嘅胃,係銅鑼灣有咁嘅水準,勁!!!

2018-09-04 36 瀏覽
今日去開銅鑼灣行,又咁啱想食湯麵,朋友介紹左一間越南野俾我,所以決定去pho metro 食晚餐!喱到環境都幾舒服,喱到都唔算好多款野食。 我地最後揀左兩個麵食一個小食同兩杯野飲。特別牛肉粉:特別牛肉粉個湯底好好味,有好多款材料,有牛肉,牛栢葉,牛丸,牛𦟌等等,食材都好新鮮啊!蟹膏湯檬:湯底唔算好有蟹膏味,但就幾足料,有兩粒大肉丸。而喱度嘅檬粉似米粉,好幼身。我鍾意特別牛肉粉多啲。芒果米紙卷:味道相當不錯,芒果幾甜,食落好清新,幾開胃。熱咸龍眼蜜:因為喉嚨唔舒服,所以一定要飲熱飲,呢個鹹龍眼蜜好有驚喜,好滋潤,甜甜地鹹鹹地,有龍眼嘅清香,感覺好養生,比想像之中好飲好多。牛油果沙冰:呢個沙冰好特別,平時喺出邊都好少飲到牛油果沙冰,牛油果味唔算太重,奶味比較濃,但沙冰好滑身,都好好飲!人均消費大概$180。

特別牛肉粉:

蟹膏湯檬:

芒果米紙卷:
味道相當不錯,芒果幾甜,食落好清新,幾開胃。

熱咸龍眼蜜:

牛油果沙冰:

人均消費大概$180。
2018-08-20
2018-08-26 37 瀏覽
一向都好鍾意吃pho , 銅鑼灣開了間Pho Metro 、走時尚簡潔感覺、坐位幾舒服。順化牛肉扎肉粉 $88湯底偏深色、肉味好濃郁、裡面有牛肉和牛𦟌、河粉好滑、原來順化牛肉粉帶微辣、配鮮甜的湯頭幾好味!點了很喜歡的蟹膏湯檬 $88、只因不是常吃到這個。用上很多鮮茄、湯底酸酸甜甜、這個像肉丸的以蟹肉、蟹膏等制成、軟軟的有鮮味、連埋䓤粒、扎肉、檬粉一起超好吃! 炸春卷 $38 幾脆口越式香腸$48 有點像台式香腸、好香甜甜的👍🏻牛油果沙冰 $48以新鮮牛油果打成、吃到果肉、不過略嫌冰太多、味道溝淡了、反而之前吃過像奶昔質感的會更好喝。

順化牛肉扎肉粉 $88

炸春卷 $38 幾脆口

越式香腸$48 有點像台式香腸、好香甜甜的👍🏻

2018-08-26 24 瀏覽
上次經過已經看到這間店的存在 今次在經過決定一試特別牛肉粉 $98當你苦惱選擇那一碗牛肉粉的時候 一碗有齊生牛肉+牛腩片+牛丸+牛柏葉當然是你最好不過的選擇 牛肉片牛味濃 牛腩片爽口 不得不讚湯底香濃 味道清甜不油膩 蟹肉湯檬 $118朋友喜歡食蟹 點了這裏的招牌蟹肉湯檬 上枱時已經聞到陣陣蟹膏的鮮味 但飲落番茄味較得出 配料有好特別的蟹肉+蟹膏+豬肉丸子芒果紙米卷 4件$48芒果口感硬身微甜 附上自家調製的花生海鮮醬 味道意外地配合是好吃得的煎蝦餅 4件$68蝦餅彈牙香口 絕對有別於外出橙色造型的蝦餅
上次經過已經看到這間店的存在 今次在經過決定一試

煎蝦餅 4件$68
蝦餅彈牙香口 絕對有別於外出橙色造型的蝦餅
2018-08-24
2018-08-25 31 瀏覽
炎炎夏日,都係冇乜胃口,所以一切可以凍食既野都成為我既最愛😍食左幾日日本野,今日一於回歸越南撈檬既懷抱🤣講起越南野,銅鑼灣呢間開左冇耐既餐廳係我既「口袋名單」之一!Pho Metro 都幾得意,皆因佢係加拿大回流既😝um,我都有聽過話美國、加拿大既越南野好出色(朋友話正過當地,我未去過不置計啦!)我估可能老闆係加拿大華僑?!講返野食先,我多數係午市黎既,佢冇 lunch set,但可以加錢(大部份+$18)配飲品/小食。我點左個雞排撈檬,朋友叫左生牛河。佢地個雞排超超超好食,好多汁,雞肉都好嫩,唔會 overcook 😍 不過個檬粉底要扣返少少分,因為檬粉反而似米粉,有幾次仲結埋一舊,即係好似 D 面煮好左好耐缺水個情況。配菜方面,芽菜好多好生,一開始真係食唔慣,都有諗過冇下次,但因為雞排太好食,所以⋯⋯其實可以要湯檬既,但我鐘意食凍😅至於個生牛河,我冇試,不過見到切到好薄,朋友本身係牛魔王,見佢都食得津津有味,應該都唔錯。另外仲叫左個上湯芥蘭,湯底唔錯,但唔夠香唔夠濃。雖然整體唔係最好,不過為左個雞排,我會回訪再回訪!

雖然整體唔係最好,不過為左個雞排,我會回訪再回訪!
雞排撈檬
生牛河
2018-08-25 28 瀏覽
特別牛肉粉配料有生牛肉、腩片、牛丸、牛栢葉。 呢到食既生牛肉唔會太薄身, 有口感,腩片冧得黎彈牙無渣, 一定燜左好耐啦。 燒牛肉飯牛肉用左燒烤汁燒至全熟,甜甜地好開胃,飯上面放左半熟蛋,一啜入口,濃濃的口爆一下,正!煎蝦餅比起平時食既蝦餅厚好多,咬落非常彈牙蝦味出哂黎,非常鮮甜食完一件就想食多件啦。 絕對係外脆內軟。 熱咸檸龍眼蜜咸檸醃得夠哂時間, 比起外界好多魚目混珠值得加分,唔會老點食客,潤!

特別牛肉粉

燒牛肉飯

熱咸檸龍眼蜜
2018-08-24 406 瀏覽
越南粉真係愈來愈多地方有,之前都唔覺公司附近開到咁多越南粉餐廳。唔係做完野五點幾,同事帶過黎食下午茶(其實接近晚餐先啱),都唔知平時同呢度擦身而過左咁多次。特別牛肉湯河:材料好豐富,牛肉/牛演/腩牛/牛百葉應有盡有。牛肉本身好香同滑,肉湯清甜不油膩,配上河粉就係好滋味。牛腩炆煮得非常腍滑,證明火候十足。撈勻上豆芽/鵝芥/九層塔味道更清爽。蟹膏湯檬:用上全蟹/瘦肉/雞骨熬成嘅湯頭,勁鮮甜層次深厚豐腴。肉丸鬆綿唔會死實死實咁,因為有加左啲蟹肉入去,所以咩道更鮮滋味。入口每一啖都係蟹膏嘅鮮香甘甜味道,仲有絲絲蟹肉碎嘅口感,用十足膏蟹長時間熬煮嘅湯底就係有呢個威力。配上吸湯力強嘅幼身檬粉,配搭得十分好。紮肉夠結實,同埋不得錯過豆卜!因為個質地同海綿咁吸收晒蟹湯嘅味道,正。芒果米紙卷:用上黏軟米紙包住香甜芒果/蘿蔔絲/青瓜/生菜/米粉,配上類似海鮮醬嘅酸甜醬汁,惹味得黎夠清爽,唔會好HEAVY。當中口感最出嘅米粉唔會太腍,仲有啲煙韌,同腍身嘅芒果形成對比,幾好食。單骨炸雞翼。都夠香脆同入味,啱晒點啲是拉差醬一齊食,可以令香口嘅味道更突出,少少辣嘅雞翼先係最好味嘅食法。牛油果沙冰/青檸梳打:牛油果
特別牛肉湯河
撈勻上豆芽/鵝芥/九層塔味道更清爽。
芒果米紙卷
炸雞翼
牛油果沙冰($38)/青檸梳打($28)
牛油果沙冰/青檸梳打:牛油果打得好幼滑,飲落去夠冰凍唔會太甜,當中加入左少少檸檬汁令牛油果本身嘅植物草味減低左啲,同無咁快氧化影響力味道。呢度亦響應環保潮流用上紙飲管,非常抵讚。
PHO METRO主打北美多倫多風味越南粉,情況就同廣東燒味一樣,移民令到傳統手藝越洋之後更加發光發亮。在越南當地一碗平凡嘅粉麵經過外地嘅歲月洗禮變化及改良,變得現在炙手可熱。
2018-08-18
芒果米紙卷
炸雞翼
牛油果沙冰($38)/青檸梳打($28)
2018-08-24 26 瀏覽
食評推介利園附近有間來自多倫多的過江龍Pho店,抱著一試無妨的心態光顧。店內有卡位和高枱,感覺乾淨。順化牛肉札肉粉在餐牌上標示著小辣,於是問店員可否選擇走辣。原來只是預先腌製的牛𦟌有辣味,湯底和其他配料是原味的。牛𦟌透出辣意,炆得夠腍,蔥花令其更香。札肉粉是中等軟硬度蟹膏湯檬很有越南地道風味,湯底也如當地Pho店般加入蕃茄熬製;肉丸大粒紥實,不會一夾就散開;檬粉幼滑滑溜。越式香腸肉質鬆化頗彈牙,味微甜,與Pho同吃很夾。炸雞翼用的是單骨雞翼,口感脆香。吃罷雞翼後,再嘗一下旁邊的酸蘿蔔和青瓜絲,可平衡炸物膩意。咸檸龍眼蜜內有半個檸檬,順喉滋潤。店員服務態度有禮,會主動加水。

牛𦟌透出辣意,炆得夠腍,蔥花令其更香。

札肉粉是中等軟硬度

越式香腸肉質鬆化頗彈牙,味微甜,與Pho同吃很夾。

咸檸龍眼蜜內有半個檸檬,順喉滋潤。

店員服務態度有禮,會主動加水。
2018-08-21 34 瀏覽
近年試多咗唔同地方嘅菜式,再加上去咗一趟越南,更加鍾意食泰國嘢同越南野呢間越南餐館嘅裝飾有草有魚,幾特別主要都係越式嘅麵或者飯,再加上地道小食^_^另外亦有唔同嘅醬料俾你調調味朋友叫咗順化牛肉扎肉粉$88,話個湯底十分惹味,辣度適中,米粉彈牙,猛讚好味😋而我就叫左越式香茅豬扒撈檬$78香茅豬扒煎得金黃,外面香脆,豬肉依然保持到肉汁,不錯👍🏻另外好鍾意撈檬嘅醬汁,放一放落去點一點,酸酸甜甜,令到檬粉更加彈牙入味,好味😋炸春卷$38,同中式春卷差唔多,配料爽口,不過外面就炸得更加香脆,同樣係配左甜酸汁炸雞翼$42 單骨雞翼一直都係懶人自選,香脆惹味,好快就清晒一碟🍗芒果紙米卷$48 紙米卷並唔係第一次食,不過配上芒果,更加鮮甜,比起一般嘅紙米卷好食😙依間餐館價錢唔貴,食物質素高,值得一試👍🏻

呢間越南餐館嘅裝飾有草有魚,幾特別

主要都係越式嘅麵或者飯,再加上地道小食^_^

另外亦有唔同嘅醬料俾你調調味

而我就叫左越式香茅豬扒撈檬$78
香茅豬扒煎得金黃,外面香脆,豬肉依然保持到肉汁,不錯👍🏻

依間餐館價錢唔貴,食物質素高,值得一試👍🏻