2021-09-22 12 瀏覽
去到荃灣成身已經出晒汗熱辣辣真係好想食返啲凍嘅嘢咁啱見到呢一間新派嘅魚生飯走年青路線而且入面仲好似車仔麵咁樣可以有唔同嘅選擇而且睇佢個選擇比例亦都非常之多除咗佢已經訂咗嘅食物比例仲可以每一款食物自己揀可以創作超級多唔同嘅選擇而且啱晒我呢啲選擇困難症嘅人因為又想試唔同嘅嘢又有唔同嘅組合可以配合自己想食嘅嘢不過鑒於時間非常之倉猝所以就選擇左外賣返屋企食首先叫咗個彩虹四重奏就係貪佢有好多唔同食物嘅組合包括有吞拿魚三文魚中華沙律而且仲有半個牛油果咁多而且最愛值得期待就開嘅配菜就係有唔同嘅青椒紅椒黃椒切丁最鍾意就係食咁多蔬菜再配合埋沙律咁樣嘅組合鑒於天氣實在太熱所以我就冇選擇左飯大姨選擇左烏冬底果然冇選擇菜因為上面係凍冰冰嘅主菜再配合埋呢個烏冬非常之咁配合烏冬會吸收晒醬汁嘅味道所以非常之濃郁嘅麻油味另外同行嘅朋友就選擇咗天多來吼雞配上了亂畫嘅雞肉再加上辣辣地嘅印度醬汁非常之咁惹味另外因為屋企有小朋友嘅關係所以就選擇左一個細細份量嘅親子丼但係拎到返屋企發覺原來都唔係太細分因為佢嘅份量同大人版都係差唔多配上了慢煮雞肉粒小朋友食得非常之咁開心而且醬汁仲非常之咁溫和唔會泰龍味所以小朋友亦都食得非常之咁開
去到荃灣成身已經出晒汗熱辣辣真係好想食返啲凍嘅嘢

而且最愛值得期待就開嘅配菜就係有唔同嘅青椒紅椒黃椒切丁

最鍾意就係食咁多蔬菜再配合埋沙律咁樣嘅組合
鑒於天氣實在太熱所以我就冇選擇左飯大姨選擇左烏冬底

非常之咁惹味

另外因為屋企有小朋友嘅關係所以就選擇左一個細細份量嘅親子丼但係拎到返屋企發覺原來都唔係太細分因為佢嘅份量同大人版都係差唔多配上了慢煮雞肉粒小朋友食得非常之咁開心而且醬汁仲非常之咁溫和唔會泰龍味所以小朋友亦都食得非常之咁開胃完全係夏天不錯嘅選擇
2021-09-21 15 瀏覽
夏天總會想吃得清爽一點朋友推介這家夏威夷刺身bowl配料新鮮,款式不少口味配搭選擇多樣化既可自選,亦有已定配搭:)點選過後就可等待後自取朋友點了新推出的火炙系列她選了帆立貝蛋黃口味的丼飯,聽說很不錯呢我則點了自選bowl,選了和風三文魚及蒜香大蝦主食點了的烏冬很彈牙也推薦大蝦配料和蛋黃系列的配菜!!我倆也將bowl升級至套餐升至套餐後便會包有流心溫泉蛋和飲料~更有是日甜品呢!!!整體令人滿意 😊😊
夏天總會想吃得清爽一點

朋友推介這家夏威夷刺身bowl

配料新鮮,款式不少

口味配搭選擇多樣化

既可自選,亦有已定配搭:)

點選過後就可等待後自取

朋友點了新推出的火炙系列

她選了帆立貝蛋黃口味的丼飯,聽說很不錯呢

我則點了自選bowl,選了和風三文魚及蒜香大蝦

主食點了的烏冬很彈牙

也推薦大蝦配料和蛋黃系列的配菜!!

我倆也將bowl升級至套餐

升至套餐後便會包有流心溫泉蛋和飲料~

更有是日甜品呢!!!整體令人滿意 😊😊

2021-09-21 23 瀏覽
想健康清新既好選擇,食之前既擔心係好dry,但除左主食之外,仲有好多配料同醬汁令到成件事無咁單調。可以選擇自選,或者唔想煩就揀佢set埋比你,今次兩款都有試。.Classic Couple 經典雙拼 (三文魚+吞拿魚)升級仲有個溫泉蛋,布丁同埋昆布湯。份量大既,切粒既三文魚同埋吞拿魚唔係唯一主角。預設左既和風底有南瓜,玉子燒,豆腐,四季豆。最最關鍵係加埋溫蛋,成個set係加分好多。.而DIY自選組合就係Mayo 泰式熟蝦,西班牙蒜油三文魚,黃姜椰菜花加白飯。蛋黃汁用嚟撈飯係一流,另外仲加埋牛油果好match 。西班牙蒜油三文魚非常香口,配合埋好新鮮嘅熟蝦已經好好食,而估唔到食落係咁香甜嘅黃姜椰菜花都好值得一揀。

講起荃灣,就會諗起「天空之城」,因為只要行天橋,就可以去晒區內9成商場🙈今次我地唔咁「離地」,去咗間係荃新天地二期地下嘅沙律/日式西餐店食個晚餐😆同一個商場仲有donki,可以食飽去行下跑下,有得食又有得玩!其實menu都幾多選擇👍👍鋪頭採用先落單付款,後取食物嘅形式……落好order比完錢,就可以拎埋部取餐機坐低飲水! 呢到嘅水比其他餐廳嘅自來水更好味,因為佢係一大樽浸住西柚羽衣甘藍嘅水😛Tapas Origin 蒜片油三文魚+黃薑椰花飯及白飯呢個款賣相打卡一流,用料(彩虹組合) 都唔馬虎,有青瓜、菠蘿粒、三文魚等等……食落好fresh,粒粒都大小分明👍 個飯底幾特別,有花香同埋夠高纖,健康人生😎Thai Dragon 泰式青檸熟蝦+沾烏冬熟蝦加咗酸酸甜甜嘅青檸汁 (蛋黃組合) ,配料主要有蟹籽同青瓜,令人食指大動……然而,加埋沾烏冬令到配菜變成小小沾濕狀態,個人建議揀返「飯類」做basic,食落口感更佳🤪 另外,我地仲加咗$25變成套餐,多咗個溫泉蛋、鰹魚昆布湯同布甸。🥚:入口凍身,內裡流心🥣:味道較淡,唯海帶數量不小🍮:日本🇯🇵 pudding,好邪惡🙈鋪頭唔算太大,廚房用膳各佔

其實menu都幾多選擇👍👍

鋪頭採用先落單付款,後取食物嘅形式……

落好order比完錢,就可以拎埋部取餐機坐低飲水!

Tapas Origin
蒜片油三文魚+黃薑椰花飯及白飯

Thai Dragon
泰式青檸熟蝦+沾烏冬

🥚:入口凍身,內裡流心
🥣:味道較淡,唯海帶數量不小
🍮:日本🇯🇵 pudding,好邪惡🙈

鋪頭唔算太大,廚房用膳各佔一半,大約只有20個位……坐得幾舒服同埋夠寧靜😊
係到食住沙律,放輕步伐,正是都市人需要嘅調劑品🤧

2021-08-24
2021-09-19 319 瀏覽
2021年9月18日 晴今日去左荃灣, 見到有魚生飯就食下la有期間限定, 一定要試la都有好多款揀唔想食佢配好ge 飯都可以自選仲有得試下tim果汁都幾吸引睇住店員裝飯, 望到都流口水呢邊係配菜仲有水自己隨便針, 個水有淡淡ge 西柚味, 飲落好fresh 好好飲焦糖火炙帆立貝 $98, 配山藥wasabi 同黃薑椰菜花+半糙米飯火炙帆立貝真係好好食帆立貝鮮甜, 仲有好香火炙味山藥同椰菜花爽口, 仲有紅梅乾、枝豆同秋葵, 好足料好大碗山藥仲有拉絲, 好似食緊芝士咁煙薰油辣味雙併 $86, 有吞拿魚同三文魚, 唔會好辣, 配料有青瓜泡菜同紫菜, 好香好惹味呢碗揀左配沾烏冬, 感覺唔會好heavy, 份量arm arm 好仲升級左做套餐 +$25, 有蛋有布甸同湯, 但因為冇曬湯換左個飲品個布甸真係好好食, 好滑好香, 食完飯食arm arm 好個人比較中意食烏冬, 食飯太大碗好飽呢Red Dragon $35, 飲落好香蘋果味, 唔好以為咁多生果就好難飲好草青, 佢又冇喎同飲果汁差唔多, 而且都好大杯, 兩個人share 都夠
2021年9月18日 晴

今日去左荃灣, 見到有魚生飯就食下la

有期間限定, 一定要試la

都有好多款揀

唔想食佢配好ge 飯都可以自選

仲有得試下tim

果汁都幾吸引

睇住店員裝飯, 望到都流口水

呢邊係配菜

火炙帆立貝真係好好食
帆立貝鮮甜, 仲有好香火炙味
山藥同椰菜花爽口, 仲有紅梅乾、枝豆同秋葵, 好足料好大碗
山藥仲有拉絲, 好似食緊芝士咁

個布甸真係好好食, 好滑好香, 食完飯食arm arm 好

個人比較中意食烏冬, 食飯太大碗好飽呢

同飲果汁差唔多, 而且都好大杯, 兩個人share 都夠

2021-09-18
  • Red  Dragon
After a heavy meal yesterday, we planned to go for something light for dinner tonight. Since we were near Tsuen Wan, we suggested Pickabowl. It was located at Citywalk 2, few minutes walk from Tsuen Wan West MTR.It catered for dine in as well as take away. They have a transparent glass window at the counter showing their staff preparing our bowl, where all the ingredients were placed. They have a water drink counter for customers to drink too.For just selling salad bowl, we were spoilt for choic

For just selling salad bowl, we were spoilt for choice, allowing us to choose from a wide range of meat, vegetables, rice or udon and salad dressing, as well as drinks too.

We DIY both our salad bowl, with the first one consisting of honey mustard shrimp, garlic spicy octopus, kimchi spicy, half half yellow ginger cauliflower and brown rice mixed and afditional topping of dried berries. For a person who can take spicy food, this was quite spicy and appetizing. Rice was soft and chewy, shrimp was sweet and juicy and spicy octopus was chewy and spicy, with the garlic making it flavourful. Kimchi was crunchy and chewy as well. Orange juice was fresh and sweet, with orange bits in it.

Another DIY bowl consisted of smoked oil spicy tuna, tandoori chicken breast, rainbow dressing and tsukemen udon. It was not as spicy as the previous one, slightly spicy. Udon was very chewy, with the rainbow dressing containing alot of cut vegetables. Spicy tuna was oily and soft and tandoori chicken was spicy, juicy and chewy. I ordered a cup of cold pressed juice. Red dragon contained apple, red grape, blueberry, red cabbage, dragon fruit, with free topping of chia seed. It stated it aid eyesight, aid digestion and anti-oxidation. It was cooling and not too sweet, able to taste the freshness.
2021-09-16 17 瀏覽
日日放工都唔知食咩好,食茶餐廳又太heavy,沙律又太dry….終於穩到一間食得健康低卡路里但係又好味既健康餐啦。沙律黎講Pickabow選擇都算好豐富,淨係個底都有超過十款選擇。望住個餐牌十分鐘都唔知食咩好,因為樣樣都想食🤦🏻‍♀️…..環境都唔錯,堂食仲有西柚水提供,有D特別。不過今次我係外賣,下次再試西柚水😋🥗揀左個夏威夷四重奏$110,個沙律底係彩虹,而肉類就有辣味三文魚,吞拿魚和泰式熟蝦。呢個最適合我地呢D選擇困難症人士啦,咩都有。🥗屋企人叫左個DIY自選$88, 沙律底揀蛋黃組合,肉類就有吞拿魚同蒜辣八爪魚。如果平時中意食辣既人,想食得健康但係又唔想淡而無味,非常推薦食佢地個蒜辣八爪魚….好好味 總括黎講,非常推薦,好味又健康。💯💯

總括黎講,非常推薦,好味又健康。💯💯
星期五晚公司要開會,夜晚開會梗係會肚餓,就決定去買啲健康嘅Poke Bowl同同事一齊食。荃灣西有Pickabowl店,之前喺荔枝角都食過,質素真係唔錯,荃灣都有店,就一於喺度揀幾款外賣。見着店員帶着手套幫手加入不同的新鮮食材,感覺相當衛生,安全。經典三文魚$82(和風組合)夏威夷海浪三文魚$82(彩虹組合)慢煮天多利雞$76(蛋黃組合)由於大家一齊開心share,就一於揀幾款唔同嘅特色組合。全部都揀咗黃薑椰菜花+糙米飯,等大家都可以食得特別健康,黃金椰菜花口感爽口,糙米飯亦相當健康。唔同組合有唔同食物,例如經典三文魚就有豆、豆粕,相當爽口入味;另一款夏威夷就多咗青瓜及中華沙律。鹹香十足特別清新。慢煮雞大家一齊開心share,比想像中嫩滑唔dry,上面亦都有好多汁,令味道更有層次,裏面亦都有好多水份十足嘅青瓜粒,令整體清新得多!

經典三文魚$82(和風組合)
夏威夷海浪三文魚$82(彩虹組合)
慢煮天多利雞$76(蛋黃組合)

另一款夏威夷就多咗青瓜及中華沙律。鹹香十足特別清新。

2021-09-16 13 瀏覽
和風組合經典雙拼經常食,貪佢魚生沙律夠健康,今次我揀咗個三文魚&吞拿魚。我選擇了沙律菜,不過好似陣風咁,輕飄飄唔夠食。如果怕唔飽,可以選擇半糙米飯,堅飽肚。或者加 avacado,中華沙律等。有太多選擇,有排簡。菜新鮮,爽脆。喜歡它的配料有好多款,菠蘿,豆卜,南瓜,豆角,車厘茄。樣樣都有 d。正。因為我至愛🍍,經常買。不過今次啲魚生切到好細粒,明顯縮咗水。無咬口,食得唔過癮。魚生比較少。三文魚肥美的,但吞拿魚就麻麻新鮮了。主要靠個汁令成個沙律/魚生更出味。偶然會食,因為市面上比較少同類沙律。質素OK,份量可以多返啲,因為價錢都唔平。
和風組合經典雙拼

經常食,貪佢魚生沙律夠健康,今次我揀咗個三文魚&吞拿魚。

有太多選擇,有排簡。

2021-09-15 11 瀏覽
喺荃灣呢頭返工,放工之後同事話想食健康啲,所以就揀咗呢間喺荃新天地新開冇耐嘅餐廳了😛Menu簡單易睇,而且仲有好多選擇,總有一款係你會鐘意嘅🤣除咗DIY套餐仲有set好嘅餐嘅,啱曬選擇困難症嘅人🤣野飲都好健康好多選擇,清腸胃一流☺️鋪頭入面嘅水都唔係普通野,入面加咗料,望落就知係健康野😆 賣相非常靚,望到就覺得好開胃😋我就揀咗煙燻辣味吞拿魚同西班牙蒜香油三文魚再加埋泡菜組合🥰不過我就覺得咁樣食好似太辣,大家要量力而為呀🤧之後我地都加多$25 upgrade咗升級套餐,咁就包埋野飲,温泉蛋同甜品🤩三文魚好嫩滑新鮮,加埋醬汁撈埋真係絕配🥰地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖
Menu簡單易睇,而且仲有好多選擇,總有一款係你會鐘意嘅🤣
除咗DIY套餐仲有set好嘅餐嘅,啱曬選擇困難症嘅人🤣
野飲都好健康好多選擇,清腸胃一流☺️
鋪頭入面嘅水都唔係普通野,入面加咗料,望落就知係健康野😆
賣相非常靚,望到就覺得好開胃😋
我就揀咗煙燻辣味吞拿魚同西班牙蒜香油三文魚再加埋泡菜組合🥰
不過我就覺得咁樣食好似太辣,大家要量力而為呀🤧
三文魚好嫩滑新鮮,加埋醬汁撈埋真係絕配🥰
地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖
2021-09-14
2021-09-15 29 瀏覽
夜晚不算太餓,就和朋友去pickabowl各自order了一個DIY自選,$88包兩款魚生,自選配菜和底層,控制卡路里也可以很輕鬆~1. 煙熏油辣味三文魚+泰式熟蝦 - 三文魚沒有腥味,但有少少筋,辣味不算太明顯。熟蝦🦐配魚露酸甜可口,非常開胃,蝦的個頭都很大👍🏻 - 配料選了彩虹,顏色果然非常豐富,最喜愛裡面的青瓜粒,爽脆清甜,配魚生吃很解膩。 - 底層選了黃姜椰菜花加糙米飯,椰菜花碎比我想象中容易入口,和其他配料也算夾,低卡之選。2. 煙熏油辣味三文魚+慢煮天多利雞+西班牙蒜油八爪魚 - 天多利雞選用的是雞胸肉,肉質不柴,但略嫌不夠入味,香料味道似乎只停留在表面。八爪魚爽口沒有腥味,配蒜油非常香,如果再切的大粒一點口感就更好了! - 配料選了泡菜,撈飯吃味道比彩虹濃郁很多,如果怕味道太淡選這個就沒錯了。 - 底層選了白飯,軟硬適中,正常發揮。Ps: 所有DIY自選都可以加$25配套餐,套餐有溫泉蛋,甜品和昆布湯。溫泉蛋沒有腥味,而甜品則是焦糖布丁,嫩滑可口。可惜當日昆布湯已經賣完,所以換成了飲品😢

1. 煙熏油辣味三文魚+泰式熟蝦

2. 煙熏油辣味三文魚+慢煮天多利雞+西班牙蒜油八爪魚

- 底層選了白飯,軟硬適中,正常發揮。

收工後要去做運動,中間有些少時間真係幾難搵野食,喺出面食要有營養又要味道ok重要快嘅選擇真係好少。之前做完運動夜晚9點,經過呢間荃新天地店想食點知佢地關門🤦🏻‍♀️,今次做運動前食💪🏻。跟住餐牌次序叫,由底到面料到醬料,唔想煩就叫佢pre-set 個啲。我地要快所以叫經典三文魚飯加牛油果,兩樣都係Mr. Jun 最愛。經典三文魚飯+牛油果 The Omega + Avocado - 個底叫左白+糙米飯(唔食澱粉質嘅有椰菜/沙律底揀)- 和風材料(第一次食,揀日式無死😂重有其他重口味或者清新選擇)- 三文魚(魚生又得,蝦,素菜又得)- 加1/4 牛油果($12有點貴但想食無辦法)材料新鮮,可以食到乾乾淨淨食得有營養,再加運動,過個健康人生😜

經典三文魚飯+牛油果The Omega + Avocado

- 個底叫左白+糙米飯(唔食澱粉質嘅有椰菜/沙律底揀)
- 三文魚(魚生又得,蝦,素菜又得)
- 加1/4 牛油果($12有點貴但想食無辦法)

材料新鮮,可以食到乾乾淨淨

食得有營養,再加運動,過個健康人生😜
經典三文魚飯+牛油果The Omega + Avocado
2021-09-13 20 瀏覽
📍 餐廳:Pickabowl (荃新天地) (荃灣)地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖1️⃣Spicy Couple $86 + Meal it $25第一次食美式魚生蓋飯Poke Bowl,感覺都幾清新同健康,而且有多款選擇。Spicy Couple有煙燻三文魚同吞拿魚,配菜就有泡菜,底層就揀咗沾烏冬,味道唔錯,醬汁都幾惹味,辣度亦夠適中。另外加$25 upgrade咗做套餐,包括有溫泉蛋、堅魚昆布湯同甜品,可惜嗰日無湯,有汽水代替。2️⃣D.I.Y自選 $88 + Meal it $25另外仲可以自選Poke Bowl,所有配料都可以自行決定。我就揀咗泰式熟蝦配煙燻油辣味吞拿魚,加上Mayo配菜組合,底層就係白飯加糙米飯。大大碗,配料又多,食完都真係幾滿足。
📍
餐廳:Pickabowl (荃新天地) (荃灣)
地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖

2️⃣D.I.Y自選 $88 + Meal it $25

2021-09-12 14 瀏覽
🚶🏻由荃灣西行過去會近啲~位置好易揾!環境:入面都有幾多個位,而且一行到門口已經覺得好bright 好健康。食物:🟠I. Giant’s Bowl 夏威夷四重奏 — 沾烏冬底 $110呢個唔係第一次試,通常嚟都會食呢個配搭。四重奏係指辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦、牛油果。自己覺得最加分嘅位置係沾烏冬底同泰式酸辣大蝦,以為咁多樣唔同風格嘅食物加埋一齊一定會好奇怪,其實係超級好味。呢個配搭係連埋彩虹組合(顏色非常豐富嘅蔬菜),為成碗嘢帶嚟豐富嘅色彩。評分: 🌕🌕🌕🌕🌕回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗🟠K. Spicy Couple — 黃姜椰菜花+半糙米飯 $86椰菜花飯有幾健康就大家都知!就算啲飯係黃色,黃姜味都唔會勁到食唔到,半糙米飯有好豐富嘅fibre 同營養,每一啖都好有咬口,不過飯本身就會乾身啲,個人覺得配沾烏冬會夾啲。呢碗嘅配搭係煙薰辣味雙拼(三文魚、吞拿魚)配泡菜組合。再一次,以為會好唔夾,點知兩種魚生同泡菜係咁夾。而且魚生嘅份量都幾多,一啖飯配一舊魚生都好夠。評分: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑⚪️+25 Upgrade Meal It加餐包埋一枝嘢飲、一個是日甜品、一碗湯,份量超

🚶🏻由荃灣西行過去會近啲~位置好易揾!

食物:
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

⚪️+25 Upgrade Meal It
加餐包埋一枝嘢飲、一個是日甜品、一碗湯,份量超級夠同抵。
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗

P.S. 除咗餐外,亦可以自由配搭,自由度非常高。
同埋員工超級熱情有耐性,會逐個逐個解釋,欣賞!

——————————
👭🏻人數:2
💵總金額:$241
🍽份量:超級飽,細食女仔建議少飯

⏱到達時間:630pm
⏳等候時間:0mins
——————————
今日同女朋友黎到比較遠嘅荃灣,帶平時不出港島嘅佢睇下荃灣嘅一橋駁足大半個荃灣嘅商場。終點黎到荃新天地2期都餓係時候搵野食,咁啱俾我地見到喺D2 Place都有嘅健康魚生飯Pickabowl。女朋友而家生酮飲食揀餐廳唔係咁容易,見到呢間簡直係合哂合尺,就食pickabowl啦!餐廳主要供應自選嘅魚生飯,可以自選唔同protein,配菜,醬汁同埋base,唔鐘意食飯嘅都可以揀沙律菜或者烏冬。 如果有選擇困難症餐廳都有配好左嘅combination可供選擇 除左主食外pickabowl都有即整冷壓果汁 所有配菜放哂喺bar枱,即叫即整==============================煙燻味三文魚、薑汁松板豬、蛋黃組合、黃姜椰菜花+白飯 (加中華沙律) $96 三文魚配上切粒粒嘅青瓜同新鮮菠蘿,食落夠哂清新,松板豬肉質爽口似叉燒,另加既中華沙律足料又fresh~ 煙燻味三文魚、煙燻辣味吞拿魚、另加半份慢煮天多利烤雞、彩虹組合、牛油果、沙律 $118濃郁嘅煙燻味加埋清爽嘅沙律,濃淡味道平衡,而天多利烤雞雞肉爽口唔硬,醬汁滲落下層蔬菜,令成碗沙律味道豐富 Red Dragon $35Re
除左主食外pickabowl都有即整冷壓果汁

所有配菜放哂喺bar枱,即叫即整
Red Dragon $35
Red Dragon係用左好多大紅大紫嘅生果包括蘋果、紅火龍果、紅提子、紫椰菜同藍莓。生果天然甜味令成個meal都好fresh!

Pickabowl (荃新天地)
📍荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖