2019-04-08 1516 瀏覽
好日都唔入青衣,今晚要去攞姊妹裙先發現原來宜家青衣城係分左一、二期,二期係巴士總站出面擴建既,入面9成都係食店黎,大部分都係連鎖式既快餐店。至於一期,商場整體都同我印象中差唔多,係行經2樓時,發現呢間同樣係連鎖式既餐廳同平時既好唔同,行埋去一睇,先知佢宜家既menu多左好多選擇,尤其係甜品tim呀餐廳空間感大,座位闊落,裝修又有自己既特式,而且環境舒服。Menu除左一般西式意粉、飯類之外,宜家仲加入左好多日式fusion元素既食物,款式多樣化;至於甜品同飲品都有超過五十種選擇鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋三文治$78呢份三文治賣相同menu張相差唔多,食落麵包鬆軟,鮮蝦芒果沙沙好fresh,而牛油果溫泉蛋就好健康自家製羅勒醬蜆肉意粉$122呢碟意粉份量適中,味道清新健康而且入味,意粉又爽口彈牙,係略嫌蜆肉太少榛子吉士格格多士伴雪糕$78呢個多士係成餐既精粹,多士烤得香脆可口,加埋d榛子果仁同埋橡皮軟糖就再增加個口感,配埋個百搭美味既吉士醬同雪糕,簡直係perfect凍朱古力咖啡$42呢杯凍mocha既咖啡比例同朱古力arm arm好,可以同時飲到特濃咖啡既基調又飲到香甜既朱古力凍士多啤梨白

餐廳空間感大,座位闊落,裝修又有自己既特式,而且環境舒服。

Menu

鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋三文治$78

自家製羅勒醬蜆肉意粉$122

榛子吉士格格多士伴雪糕$78

凍朱古力咖啡$42

凍士多啤梨白桃鮮果茶$45
至於呢杯鮮果茶就夠fresh夠清甜,可以用黎調劑返飯後既肥膩感
2019-03-28
晚上,由於是清明假日,周圍都是人。雖然要等七張桌號,用了十五分鐘就可以入座。 由於超餓,所以快速叫了「芝士咖哩炸雞蛋包飯」(菜名太長啦⋯只記得大概的)加了48元的優惠,加了「紫薯湯」和餐包,但是紫薯湯好像是熱左的溶成水的紫薯雪糕,得個甜字。至於餐包,只是有微暖而已,又硬。 我點的菜等了約十分鐘上菜,炸雞的雞肉和炸粉比例1:1,味道香又滑。咖哩好評,如果汁能放多點就好,只是蛋包飯是白飯蓋上蛋而已。總之味道不錯,但希望不要用白飯用炒飯做包飯會更好。之後是媽媽點的「滑蛋吉列豬扒定食」,味道唔錯,蛋味濃,豬扒炸得可以又唔老。而我家姐點的「咖哩吉列豬扒蛋包飯」等了二十分鐘都沒來,見隔壁遲過我們點的都已經上完菜,又見廚房的門裡廚師在休息,所以我們便催單。職員態度好好的回:「要等一分鐘⋯」 當然之後等了不止一分鐘,起碼十分鐘終於上菜,好在「吉列豬扒蛋包飯」是剛做好的熱,包飯是炒飯,味道香。大家都是蛋包飯,為什麼不是統一用炒飯做包飯呢? 另外,我見都有唔少人都在催單,有些人剛下單不久就能上菜,有些人明明四人的,三個人食跟,剩一人看著同伴食,其他人差不多食完催單後,又話要

另外,我見都有唔少人都在催單,有些人剛下單不久就能上菜,有些人明明四人的,三個人食跟,剩一人看著同伴食,其他人差不多食完催單後,又話要等一分鐘⋯之後先上菜⋯
其實,環境唔錯,菜式都唔錯,只是常要客「催單」要改善下。

2019-04-05
20 分鐘 (堂食)
2019-04-04 128 瀏覽
老友聚舊青衣城,隨選了 Pokka Cafe, 見到這個 Coffee 燈飾,令人啡癮大發,定要來一杯 ☕🤗🤗散點了酥皮海鮮湯 $68,湯底鮮甜,海鮮材料豐富,有鮮魷、蟹柳、青口……琳琳種種。酥皮香脆不太厚,宜趁熱快飲,凍了落差很大。是夜中選主菜是鹿兒島黑豚腸炸雞咖啡芝士奄列飯 $118,炸雞外層香脆,咬開肉汁豐富,有驚喜。黑豚腸味道亦較一般的香腸美味,整體高分。蛋包飯賣相可愛,日式咖哩汁不辣,伴飯一流,連小朋友都可以吃個夠 🖒西班牙海鮮飯 $148,味道較預計佳,鐵板上保持熱辣辣,醬汁的味有層次又討好,值得推介。主菜可以加$48,升級跟餐沙律及餐飲,是夜醒胃沙律是煙三文魚沙律,清新開胃。啡癮驅使,藍山一號是至愛,咖啡美人配以浪漫的咖啡杯,將優雅閑逸的氣色表露無違 💖蒸漏過的藍山份外順滑香醇,喜歡它薄身的口感,沒飲過是不會明白的。連水杯亦配合氣氛 🌹🍃🌹🍃🍃朋友點了紅豆宇治綠茶奶 $29,宇治的食法琳瑯滿目,但以熱奶為賣點還是首見……🤗🤗,想它亦應該不錯吧!芒果芭菲 $55,甜品總令人抗拒不來,絕佳的賣相配以討好的味道,人見人愛。聊天總時開心的,配以稱心的咖啡及甜品,實在幸福。

連水杯亦配合氣氛 🌹🍃🌹🍃🍃

聊天總時開心的,配以稱心的咖啡及甜品,實在幸福。
2019-04-04 770 瀏覽
其實不是經常去青衣,今日有事過來,順便在青衣城食飯,原來這裡都有這間的分店~店內裝潢不錯,適合喜歡拍照的人~座位是卡位,幾舒適~桌子夠大,不過碟子都很大XD先來跟餐的龍蝦湯,有好多龍蝦肉~味道ok~有附小餐包~炸桶~炸薯條、炸魷魚圈、炸雞翼一次過擁有~這個可以說是非常地邪惡的拼盤組合!愛吃煎炸食物的人必點之選~雞翼有把兩枝骨分開,吃起來好方便~蒜蓉牛油大蜆,好鮮嫩,重點是這個醬汁!沾麵包超好吃!不得了!!主菜之一辣蕃茄柚子汁牛柳意粉~牛柳不是全熟,所以非常對我的口味~口感讚~意粉配上辣蕃茄汁和柚子,味道微辣中帶有清新的酸甜~好開胃~別看輕伴碟的幾片菜,這提升了意粉的新鮮感,令人吃著不會感到膩味~重點推薦!!蟹膏龍蝦湯烏冬!!這個我覺我不能算是湯烏冬,因為湯超濃味!!比剛才那個跟餐的龍蝦湯更濃味!原因就是加了一大匙份量的蟹膏!湯汁濃得拌麵感十足!!烏冬好吸湯汁,整個味道好吸引!單是汁和烏冬的配合已令人難忘,其他配菜是甚麼都不那麼重要了!!絕對推薦~這家餐廳飲品必推咖啡,因為是咖啡館呀。我兩個人,點了一杯凍甜酒咖啡~不錯。另一杯是tiramisu配咖啡~口感豐富,就是咖啡果凍太多了一點,感
其實不是經常去青衣,今日有事過來,
順便在青衣城食飯,原來這裡都有這間的分店~

店內裝潢不錯,適合喜歡拍照的人~
座位是卡位,幾舒適~
桌子夠大,不過碟子都很大XD

先來跟餐的龍蝦湯,有好多龍蝦肉~
味道ok~
有附小餐包~

炸桶~
炸薯條、炸魷魚圈、炸雞翼一次過擁有~
這個可以說是非常地邪惡的拼盤組合!
愛吃煎炸食物的人必點之選~
雞翼有把兩枝骨分開,吃起來好方便~

蒜蓉牛油大蜆,好鮮嫩,重點是這個醬汁!
沾麵包超好吃!不得了!!

主菜之一辣蕃茄柚子汁牛柳意粉~
牛柳不是全熟,
所以非常對我的口味~口感讚~
意粉配上辣蕃茄汁和柚子,
味道微辣中帶有清新的酸甜~好開胃~
別看輕伴碟的幾片菜,這提升了意粉的新鮮感,
令人吃著不會感到膩味~

重點推薦!!
蟹膏龍蝦湯烏冬!!
這個我覺我不能算是湯烏冬,因為湯超濃味!!
比剛才那個跟餐的龍蝦湯更濃味!
原因就是加了一大匙份量的蟹膏!
湯汁濃得拌麵感十足!!
烏冬好吸湯汁,整個味道好吸引!
單是汁和烏冬的配合已令人難忘,
其他配菜是甚麼都不那麼重要了!!
絕對推薦~

這家餐廳飲品必推咖啡,因為是咖啡館呀。
我兩個人,點了一杯凍甜酒咖啡~不錯。

另一杯是tiramisu配咖啡~
口感豐富,就是咖啡果凍太多了一點,感覺不夠喝XD

總結,以這樣規模的咖啡店來說,價錢很值,
而且每樣菜式份量不是一般的多,基本一個主菜就夠兩人分食。
如果我一開始知道份量這麼夠,
一定會少點一樣,留肚子食甜品~
甜品就唯有下次有機會再來吃吧~
2019-03-29 694 瀏覽
門面有Set Dinner Promotion & 甜品櫃, 見到甜品已經好吸引~店內好多有關咖啡的裝修及擺設, 一塊大型"COFFEE" 放在店內, 凸出COFFEE SHOP的風格.大量卡位, 都算坐得幾舒服, 有極高樓底, 完全無壓迫感!MENU上包括了西日美食, 另有甜品及不同咖啡飲品~酥皮海鮮湯 - 即叫即焗, 十分熱, 仲有一個小法包, 十分鬆軟海鮮湯用料超十足, 蟹柳 魷魚 帶子 青口 大蝦!全部都好鮮味!明太子三文魚鐵板香味飯 - 香味飯即係把白飯預伴了有味紫菜粉, 用熱PAN上碟, 可以令飯底做成飯焦,  十分香脆~Topping加上煙三文魚花及明太子, 拌入飯中帶咸香, 少少辣味, 好好味~ 西班牙海鮮飯 - 大量海鮮, 大蝦實肉鮮味, 一樣有大量魷魚 帶子 青口 及 白蜆, 飯底帶微酸及份量超多,  味道幾開胃~鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋Open Face三文治 - 一盤2件不同味道的多士, 一邊係鮮芒果加鮮洋蔥及蝦仁, 口感又甜又帶少少郊, 呢個MATCHING幾特別~另一邊係牛油果溫泉蛋, 牛油果夠熟, prefect!仲有大量薯條, 掛得好整齊!Tirami

大量卡位, 都算坐得幾舒服, 有極高樓底, 完全無壓迫感!

MENU上包括了西日美食, 另有甜品及不同咖啡飲品~

海鮮湯用料超十足, 蟹柳 魷魚 帶子 青口 大蝦!
全部都好鮮味!

明太子三文魚鐵板香味飯
明太子三文魚鐵板香味飯

西班牙海鮮飯

另一邊係牛油果溫泉蛋, 牛油果夠熟, prefect!
仲有大量薯條, 掛得好整齊!
鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋Open Face三文治

Tiramisu格格多士伴雪糕 - 一粒粒麵包磚頭, 加上了奶油, 朱古力粉, 合桃碎及雪糕
麵包磚頭口感外脆內軟, 加上淡淡的奶油, 朱古力粉, 合桃碎及雪糕, 好好味呀!
份量夠曬2個人食!
Tiramisu格格多士伴雪糕

凍Tiramisu咖啡 - 杯內有用咖啡做的JELLY粒, 啖啖都飲到JELLY粒粒, 又唔太甜, 特別!
凍Tiramisu咖啡

店員十分親和有禮, 讚!
2019-03-27
10 分鐘 (堂食)
  • 凍Tiramisu咖啡
  • 酥皮海鮮湯
2019-03-29 470 瀏覽
位於青衣城一期201舖的Pokka Cafe, 主打日式西餐。 餐廳的環境頗有情調,適合情侶們來用餐。平日的晚上來用餐,入座率也有八成。落單後,侍應溫馨提醒食物約十五分鐘後便會來到。首先來到的是酥皮海鮮湯,酥皮焗得漲鼓鼓的,賣相吸引,而且吃落頗脆口。海龍蝦湯的味道鹹香濃郁,配料有青口、魷魚鬚、小帶子、蟹柳,每款約有兩件,頗為豐富和飽肚。旁邊更附有一個熱辣辣,充滿小麥香的小餐包。瀛風滑蛋吉列豬扒定食來到了,侍應是整個木盤子端來的,賣相整齊精緻。豬扒有五大件,肉質鬆化但又不會太過肥膩。滑蛋茨汁的味道鹹鹹的,洋蔥煮得熟透,頗易入口。白飯採用外型圓潤的珍珠米,略嫌飯的口感乾了點點,可以用少許滑蛋茨汁來送飯,增加飯的濕潤感。小心翼翼地把飯素和米飯攪勻後,便可享用。漬物是醃蘿蔔,口感爽脆,味道也不會過鹹。享用味噌湯前,建議先用筷子攪拌一下底部再享用。朋友點了一客自家製羅勒醬蜆肉意粉,上桌時還是熱騰騰的。吃了一口意粉,咀嚼了幾口後,羅勒味才會慢慢滲出,充斥整個口腔。本身擔心會有草青味,但吃落完全沒有這個情況,味道很容易入口。意粉軟硬適中,不會過生而吃落又有嚼勁,証明廚師烹煮技巧卓越。蜆肉的尺寸適中,

朋友點了一客自家製羅勒醬蜆肉意粉,上桌時還是熱騰騰的。吃了一口意粉,咀嚼了幾口後,羅勒味才會慢慢滲出,充斥整個口腔。本身擔心會有草青味,但吃落完全沒有這個情況,味道很容易入口。意粉軟硬適中,不會過生而吃落又有嚼勁,証明廚師烹煮技巧卓越。蜆肉的尺寸適中,頗為厚肉。

Tiramisu格格多士伴雪糕來到了,多士和雪糕疊得高高的,賣相吸引。雪糕的質感幼滑冰凍,吃落過癮,面頭還有些甜甜的花生碎、朱古力醬作甜綴,吉士醬的質感也十分幼滑。個人最喜歡把雪糕、淡黃色的吉士醬和多士一起放到口中,口感和味道也十分豐富。

2019-03-28
  • Tiramisu格格多士伴雪糕
2019-03-28 88 瀏覽
今日帶囡囡去青衣工業區整完野,我地就渣車過去青衣城食埋晚飯先返。青衣城我成十年冇黎過,以家商場裝修得好靚,好多餐廳進駐,中西日既餐廳都有,囡囡想食兒童餐,所以今日我地去pokka cafe 食晚餐雞肉忌廉湯荷蘭焗汁三文魚($186)一份定食,入面有一舊飯團、沙律同埋酸瓜,飯團微微煎過,三文魚用蕃茄汁焗,三文魚入晒味,而且肉質細膩,三文魚營養豐富,所含的奧米加三脂肪酸。餐廳有兩款兒童餐鬼馬砵砵車-入面好豐富,有照燒雞扒香味飯、火腿通粉沙律、雞翼、黑豚腸、紅豆牛奶布甸,橙汁,雞扒嫩滑,雞翼餐廳好細心,已經剪開左,方便小朋友食,紅豆牛奶布甸不太甜,囡囡食完話好飽,如果點了兒童餐會送玩具一份。凍朱古力($42)分開左3杯,一杯係細細粒棉花糖,另一杯係Cream,最後一杯係凍朱古力,自己溝埋黎飲,一倒落去D Cream 會自己浮上黎,又好玩又好味

雞肉忌廉湯

荷蘭焗汁三文魚($186)
一份定食,入面有一舊飯團、沙律同埋酸瓜,

餐廳有兩款兒童餐

凍朱古力($42)

2019-03-28 58 瀏覽
岩岩去完機場接親戚,之後我地搭車黎青衣站搵食,落完機再拎行李過到黎都已經9點啦,我地拿拿聲搵地方醫肚。親戚外國返黎都係鐘情西餐,所以第一餐帶佢地食pokka cafe ,pokka cafe 位於青衣城2樓。廚師每日創作餐湯-雞肉忌廉湯-麵包熱辣辣,雞肉忌廉湯粒粒雞肉,雞肉好滑香煎美國西冷牛扒配牛肝菌燒汁-5成熟,美國西冷牛扒火喉恰到好處,份量都足夠鮮雜菌忌廉湯-每啖都粒粒雜菌,雜菌味道好突出,不稀不稠香味飯團-親戚外國返黎真係好小食飯,今次點左以個比佢地食,飯團加了飯素,食落更香口凍Tiramisu 咖啡頂層灑上厚厚一層Tiramisu 朱古力粉,咖啡入面還有咖啡味啫喱,入口香滑濃郁,而且咖啡味很突出

鮮雜菌忌廉湯-每啖都粒粒雜菌,雜菌味道好突出,不稀不稠

凍Tiramisu 咖啡
2019-03-11 117 瀏覽
舊同事離職,小編又山長水又遠入去青衣同佢食FAREWELL LUNCH, 佢地提議食呢度,小編心唸POKKA CAFE近年水準急降,都唔期望任何好味既野架啦,叫D比較冇甘危險既野就穩陣D所以小編就叫左煎三文魚,竟然味道不錯WOR,當然小編叫佢地分開D SAUCE唔好放落去條三文魚度,個SAUCE系點就唔知啦,可能OK啦,但三文魚真心不錯,煎得剛剛好唔會太乾,同埋真心抵食,我呢個餐只係138包沙律或湯,和一杯野飲,同事A和B叫LUNCH SET都係98元,味道都不錯。同事C和D就叫牛扒都非常OK,同事E叫左个汤面,果然冇期望既野往往就令你意想不到。呢間餐廳可以再戰。
2019-03-08
  • 煎三文魚
2019-01-15 275 瀏覽
同男朋友去左旅旅行,依家先得閒打返食評。本來都想算,但因為真係好食,搞到咁懶既我都忍唔住讚下呢間餐廳!果日係同男朋友拍拖仔去食既,見呢間幾多人等,環境又幾靚WO,就去禁飛等位。等緊既期間,望下D蛋糕仔,款款都好想試呀!! 好彩都唔使等好耐,15分鐘就入得啦!個男服務員又她Nice,好好笑容。 我同男朋友都想食酥皮海鮮湯,就每人都點一個。黎到飲第一啖湯,嘩!大讚呀!好濃郁的龍蝦味,飲得出落足料去煲!連我男朋友嘴雕都話好好味! 之後我點左西班牙海鮮飯,男朋友就揀左滑蛋吉列豬扒定食。兩個主食味道都偏淡,岩哂飲完濃郁酥皮海鮮湯之後食。如果唔係成餐都好濃味。最後食唔落甜品所以無叫到,下次黎一定會試! 整體黎講,好鍾意個環境同服務,D侍應都好nice,食物都唔錯,最鍾意酥皮海鮮湯,最有驚喜,推介!
同男朋友去左旅旅行,依家先得閒打返食評。

2018-12-31 209 瀏覽
同朋友想食西餐當然要去呢一間青衣城嘅polka cafe,佢裏面有啲dinner set,計起上嚟都幾抵。佢哋今日個餐湯係蟹柳薯蓉雜菌湯,好濃郁,飲下去好有感覺,蟹柳絲好多,雜菌打碎左,飲落去好似醬汁,好鮮!今日試咗呢度個本格日式番茄汁北海道魷魚軟殼蟹意粉餐,魷魚好大條,好多條觸鬚,咬落去好煙韌,軟殼蟹好大件,成個意粉都充滿蕃茄肉醬嘅味道,但係又唔會太鹹!另外叫埋甜品,試咗佢個Tiramisu多士伴雪糕,之前一直都好想試,佢嘅賣相真係超級吸引,啱晒港女打卡之用!甜絲絲的感覺真令人興奮。

2018-12-26
15 分鐘 (堂食)
2018-12-31 157 瀏覽
聖誕假期周圍都好多人同朋友去咗平時都會成日食嘅pokka cafe,點咗裏面好多唔同款式嘅好嘢食開聖誕大餐。叫左個自家製羅勒意粉,份量都好多每人可以食到兩碗,佢外表好清新,香草好多,仲有火箭菜,像在大草原上呼吸新鮮空氣一樣,配上幾隻大蜆,食落去份外有田園風味。我哋仲叫咗呢度嘅炸雞,呢度有四件,啱晒四個人食,配埋少少他他醬,同埋檸檬角食落去冇咁熱氣,雞件好熱,係剛剛炸起的。最後個餐跟杯餐飲,凍檸茶,茶味夠濃,正。

最後個餐跟杯餐飲,凍檸茶,茶味夠濃,正。
2018-12-20
2 分鐘 (堂食)
2018-12-27 174 瀏覽
因為媽媽在青衣住,好多時都要經青衣城轉車所以對青衣城一點都不陌生,每次探完媽媽後,就會轉戰青衣城食飯,自己愛西餐都會注重西餐廳Pokka Cafe是其中一個愛到的餐廳因為水準穩定價錢中等.服務不錯基本每月必到兩個人的晚餐都叫了4 款食物凱撒沙律配牛油果及煙三文魚蟹膏海鮮龍蝦湯稻庭烏冬西班牙海鮮飯鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋OPEN FACE 三文治,先來凱撒沙律配牛油果及煙三文魚因為太多澱粉質食物,以較為清新沙律打底,之後來個蟹膏海鮮龍蝦湯稻庭烏冬足料蟹膏煮成熱湯味道夠之餘不會太咸一定要盡快食.因為湯底較熱令烏冬快'淋'但不熱味道沒有甘出味.所以先食為主.海鮮材料好足.西班牙海鮮飯又是海解以意大利米煮成有咬口時,味道剛好.飯底夠香.不會有太濃蕃茄味.鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋OPEN FACE 三文治,造型超吸引以牛油果溫泉蛋的三文治來說,鮮牛油果下再配上牛油果醬,有些橄欖油沒有油膩感反而好清新較愛濃味朋友可以用些黑胡椒粉或餐鹽作調味用溫泉蛋的蛋漿拌點食.層次味道更大.鮮蝦芒果沙沙比較帶甜.因為混了些芒果醬,幸好有新鮮芒果配搭,有酸甜味道互相混合加上薄脆麵包又另一種味道自己較愛牛油果的三
因為媽媽在青衣住,
好多時都要經青衣城轉車
所以對青衣城一點都不陌生,
每次探完媽媽後,
就會轉戰青衣城食飯,

自己愛西餐

蟹膏海鮮龍蝦湯稻庭烏冬
鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋OPEN FACE 三文治,

先來
凱撒沙律配牛油果及煙三文魚
因為太多澱粉質食物,
以較為清新沙律打底,

之後來個蟹膏海鮮龍蝦湯稻庭烏冬
足料蟹膏煮成熱湯
味道夠之餘
不會太咸
一定要盡快食.
因為湯底較熱

令烏冬快'淋'
但不熱味道沒有甘出味.
所以先食為主.
海鮮材料好足.

又是海解
以意大利米煮成
有咬口時,
味道剛好.

飯底夠香.
不會有太濃蕃茄味.

鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋OPEN FACE 三文治,
造型超吸引
以牛油果溫泉蛋的三文治來說,
鮮牛油果下再配上牛油果醬,
有些橄欖油
沒有油膩感

反而好清新
較愛濃味朋友
可以用些黑胡椒粉或餐鹽
作調味
用溫泉蛋的蛋漿拌點食.
層次味道更大.

鮮蝦芒果沙沙比較帶甜.
因為混了些芒果醬,
幸好有新鮮芒果配搭,
有酸甜味道互相混合

加上Cream 的混合
幼滑的感覺
對於不愛飲酒的我
十分之喜愛
因為味道較特別而且又易入口.
你會不自覺地添飲
同朋友暢飲
是一個不錯選擇
加上餐廳地點方便,
一出就是西鐵站.
回家又快捷.
朋友聚腳點又多一個喇.
2018-12-19
30 分鐘 (堂食)
  • Bailey’s Coffee Freakshake
  • 鮮蝦芒果沙沙及牛油果溫泉蛋OPEN FACE 三文治
2018-12-27 955 瀏覽
去青衣城shopping預備聖誕禮物,行得耐有點餓,正在迷茫吃甚麼呢?回頭一看就見到Pokka Cafe,好像都有一段時間沒有吃過了,向來愛吃西餐的我就走近看看餐牌,咦?印像中Pokka Cafe都屬於中上價格,怎麼好像抵食了很多?所以就二話不說這晚就進入了Pokka Cafe享用豐富的晚餐了﹗以前常常幫舊公司到Pokka Cafe買咖啡豆,現在聞到咖啡香都會想起以前在公司沖咖啡的日子,餐廳入口放了餅櫃,雖然凍餅只有幾款,但賣相都很吸引,餐廳早已為迎接聖誕節佈置起來了⋯食物以西式+日式組合大玩Fusion菜式,單看餐牌食物款式已非常多元化,而且圖片精美,令人樣樣都好想食⋯就連甜品和飲品都超級多選擇,這次真的患上選擇困難症了⋯酥皮海鮮湯跟餐只需補回差價,餐湯送來時超熱,而且湯內的海鮮材料非常多和豐富,更驚喜的是海鮮湯原來是龍蝦湯,龍蝦味非常濃郁鮮味,正呀﹗是日餐湯則是雜菜湯,同樣超多雜菜,面加了cream令湯更滑~跟餐沙律也很fresh,沙律菜爽口,配合胡麻醬很美味啊﹗晚餐升級飲品可以選巨峰梳打,味道較清淡,適合怕甜的朋友⋯朱古力蕉糖布甸雪糕特飲都有晚餐升級優惠,底下的布甸非常綿滑,軟軟

就連甜品和飲品都超級多選擇,這次真的患上選擇困難症了⋯

是日餐湯雜菜湯

跟餐沙律
跟餐沙律也很fresh,沙律菜爽口,配合胡麻醬很美味啊﹗

巨峰梳打
晚餐升級飲品可以選巨峰梳打,味道較清淡,適合怕甜的朋友⋯

朱古力蕉糖布甸雪糕特飲
朱古力蕉糖布甸雪糕特飲都有晚餐升級優惠,底下的布甸非常綿滑,軟軟吸啜就可以,跟平常台式飲品的布甸完全兩回事⋯

鐡板紐西蘭牛柳(160g)
最吸引我們的就是這個人氣鐵板晚餐:鐡板紐西蘭牛柳(160g)
除了勝價比高外,質素還很不錯,牛柳軟腍而且能鎖住肉汁,牛肉味濃郁,配合燒汁更惹味,伴隨的飯也超級美味,混合日式醬汁,還有甜蛋碎,咸味中帶點甜,這個fusion組合非常出色﹗

鐵板極上豬扒
另一款鐵板極上豬扒同樣充滿肉汁,豬扒肉質軟滑不膩,在天冷的日子很適合食熱辣辣的鐵板餐呢﹗

Tiramisu格格多士伴雪糕

雖然吃得都幾飽,但這裡實在有太多甜品選擇,最後爭扎了很久,Tiramisu格格多士伴雪糕
香脆的多士伴著非常軟滑的芝士,還有脆卜卜的炸合桃,真是絕配﹗

這次再來Pokka Cafe,給我煥然一新的感覺,除了覺得價錢比從前優惠外,款式也令人很有新鮮感,質素亦繼續進步,吃過這餐我肯定自己日後會經常再來
2018-12-19
是日餐湯雜菜湯
跟餐沙律
朱古力蕉糖布甸雪糕特飲
鐡板紐西蘭牛柳(160g)
鐵板極上豬扒
2018-12-25 128 瀏覽
去完迪士尼玩,坐東涌線岀青衣城食嘢好方便,去食 Pokka Cafe 叉下電先order 左份晚餐,當然有餐湯、餐包、沙律是日精選餐湯:青口蕃茄濃湯,好多青口,蕃茄味幾濃郁人氣鐵板晚餐精選:$158鐵板紐西蘭牛柳 160g 配黑椒燒肉汁日式沙律、香味飯、野菜,份量幾多,我都食唔哂,牛扒都有熟成分,但要記得係用鐵板上,會越食越熟Dinner Set Set A$152 脆薯絲蟹肉長通粉,有蟹肉的鮮甜味又有野菌的清新味餐飲:朱古力焦糖布丁雪糕特飲,飲完好開心呀朋友飲的Bailey’s Coffee Freakshake餐牌款式很多,愛不釋手店舖對咖啡的知識很專業

order 左份晚餐,當然有餐湯、餐包、沙律
餐湯、前菜、餐包

是日精選餐湯:青口蕃茄濃湯,好多青口,蕃茄味幾濃郁
是日精選餐湯

Set A
$152 脆薯絲蟹肉長通粉,有蟹肉的鮮甜味

又有野菌的清新味
脆薯絲蟹肉長通粉

餐飲:朱古力焦糖布丁雪糕特飲,飲完好開心呀
朱古力焦糖布丁雪糕特飲

Bailey’s Coffee Freakshake

餐牌款式很多,愛不釋手

店舖對咖啡的知識很專業

餐湯、前菜、餐包