💞最近同朋友去咗黃竹坑搵美食,發現咗呢間係工廈入面嘅地中海私房菜,專門搞𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭/𝐠𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠嘅餐飲服務🍽️✨原來平日都有𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭食,選擇都幾多餐廳裝修用咗白色同木系為主,好簡單舒服又雅致~𝟑 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄 ($𝟏𝟕𝟎/𝐩𝐩.) /sᴛᴀʀᴛᴇʀ & ᴍᴀɪɴ & ᴅᴇssᴇʀᴛ ᴏʀ ᴄᴏғғᴇᴇ/𝑺𝑻𝑨𝑹𝑻𝑬𝑹❧𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 紅番石榴加牛油果🥑配埋藜麥⋯⋯,賣相色彩繽紛,令人食慾大開,用咗清新嘅柑橘醬汁,加埋芝士,味道更加濃郁🧡💛❧𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝紅菜頭絲配菠菜同青蘋果⋯⋯再撒上烤開心果同芝士碎,口感豐富,好清爽開胃🥗𝑴𝑨𝑰𝑵❧𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐍𝐨𝐫𝐭𝐡𝐞𝐫𝐧 𝐑𝐞𝐝 𝐒𝐧𝐚𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐬, 𝐌𝐢𝐱 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞𝐝 𝐘𝐨𝐠𝐮𝐫𝐭 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞🐟炸魚柳炸到金黃香脆,外層係薄薄一層調咗味嘅炸粉,入面魚肉嫩滑多汁💛,配埋佢哋特調嘅香辣乳酪醬,超夾超惹味。仲有啲外脆內軟炸薯條,簡單經典嘅配搭都好滿足🥰❧𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞

✨原來平日都有𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭食,選擇都幾多
餐廳裝修用咗白色同木系為主,好簡單舒服又雅致~

𝟑 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄 ($𝟏𝟕𝟎/𝐩𝐩.)

𝑺𝑻𝑨𝑹𝑻𝑬𝑹
❧𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

❧𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

𝑴𝑨𝑰𝑵

❧𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐚𝐠𝐮
𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 (+$𝟐𝟖)

上枱個陣已經聞到陣陣香味,意粉夾雜住滿滿嘅慢煮牛頰肉🥩,牛肉煮咗整整𝟏𝟐個鐘,口感特別軟嫩,吸晒好濃郁嘅醬汁,超𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲啖啖肉🤤
而且手工寬條麵充滿麥香,彈牙爽口又唔會太淋,仲加埋蘑菇同洋蔥做配料,好香好正🍝

𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻
❧𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧𝐢𝐞 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦

呢款巧克力布朗尼好香濃,朱古力味道濃外層香脆,入面口感則綿密又濕潤,好軟熟🍫

❧𝐂𝐢𝐭𝐫𝐮𝐬 𝐝𝐫𝐢𝐳𝐳𝐥𝐞 𝐀𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐂𝐚𝐤𝐞

依款蛋糕則口感輕盈,焦糖香比較出,柑橘醬汁帶嚟啲清新嘅風味,增加咗蛋糕嘅酸甜感,意料之外,幾好味🍊🍰

📍 𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 (黃竹坑)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #PomegranateKitchen
#sweetiedaily_wch
2024-01-16 976 瀏覽
Pomegranate Kitchen 位於黃竹坑工廠大廈入面,門面走低調路線,讓人忍唔住想走入去一探究竟。大門打開之後,會見到餐廳非常闊落,戶外有一個大露台,光線充足,適合三五知己聚會或者包場搞活動。餐廳以現代中東同地中海風味嘅菜餚而聞名,每一道菜都展示咗廚師們對食材嘅精心挑選,口味上從清淡到濃郁皆有,更以精緻方式呈現。菜單中可以看到口味鮮明嘅頭盤,有新鮮蕃茄湯🍅石榴牛油果沙律🥑紅菜頭沙律🥗及純素嘅石榴香草沙律🌿顏色繽紛嘅沙律由多款新鮮蔬菜拼湊而成,美味又健康。無論喜歡肉類或係素食,主菜都必定有一款啱心水。🔸Tandoori Spiced Roast Chicken - 口感豐富且風味獨特。烤雞配以坦都里調味料,味道更為濃郁且具有中東風味。呢道菜嘅令一亮點係芳香嘅黃飯。黃飯富米香加入了香料與調味料,散發出迷人香氣同金黃色澤。🔸 Slow Cooked Shredded Beef RaguFettuccine +$28 牛肉頰肉於低溫下慢慢熬煮12小時,肉質極致軟嫩,充分吸收了醬汁,口感豐富。手工寬條麵富麥香氣又柔軟,配上蘑菇同洋蔥,營造出滋味層次。🔸 Fried Northern R

無論喜歡肉類或係素食,主菜都必定有一款啱心水。

🔸 Fried Northern Red Snapper Fillet - 鯛魚柳炸得酥脆金黃,內部嫩滑多汁,擁有淡淡嘅海洋香氣。薯條外脆內軟,經典配菜,提供滿足嘅美味。旁邊嘅沙律為呢道菜增添一份清爽同埋健康嘅元素。各種新鮮蔬菜提供豐富嘅營養,同時與炸魚柳嘅油脂平衡,使整個菜式更加均衡。

🍰 Citrus drizzle Almond Cake - 甜品蛋糕口感厚重,味道有啲似麥噹噹早餐嘅熱香餅,讓人有絲絲幸福感。

🍰 Chocolate Brownie with espresso buttercream - 朱古力味道唔會太濃,牛油忌廉軟滑,小小點綴,令整個午餐變得完滿。

值得一提嘅係餐廳免收服務費😍所以如果大家想享受一個CP值高而且風味特別嘅午餐,一定要嚟試吓啊!

Pomegranate  Avocado  Salad
Tomato  Soup
Citrus drizzle Almond Cake
Chocolate  Brownie
2024-01-12 572 瀏覽
Was recommended by a friend to try this new private kitchen at wong chuk hang and it did not disappoint! 😎Mushroom Cream Soup: 🥣 The consistency was smooth, creating a mouthfeel that was both comforting and satisfying. The natural flavors of the mushrooms shone through without compromising its creamy texture. ☺️Avocado Salad: 🥗 The avocado salad was a refreshing dish that really stimulated my appetite. The combination of flavors was outstanding, as the acidity of the dressing balanced the richnes

Mushroom Cream Soup: 🥣

Avocado Salad: 🥗
The avocado salad was a refreshing dish that really stimulated my appetite. The combination of flavors was outstanding, as the acidity of the dressing balanced the richness of the avocado. It definitely made my stomach ready for my main dish. 😋

Stewed Beef Cheeks: 🤤
The stewed beef cheeks definitely had both tenderness and flavor. The meat was braised to perfection, resulting melt-in-your-mouth beef that practically fell apart. The rich and savory sauce was both comforting and satisfying. The dish was accompanied by a generous portion of creamy mashed potatoes which balanced the saltiness of the sauce, making it a delightful and fulfilling meal. 🤩🤩

Tandoori Chicken Rice: 🐔🍚
The tandoori chicken rice was a flavorful and aromatic dish. The chicken was tender with a subtle smoky tandoori flavor. The rice was cooked to perfection as it had absorbed the essence of the spices, making it the perfect balance to the chicken.

Citrus drizzle almond cake: 🍰
The citrus drizzle almond cake was a harmonious combination of sweetness and tanginess. It was a moist almond-based cake that had a subtle nutty flavor. It had a slightly sticky texture and was a little sweeter than I expected, but that is when the coffee comes in to mellow down the sweetness

Overall a great experience and would love to come again with bigger groups of friends for a private kitchen experience. 🥳🥳

2023-09-12 491 瀏覽
Pomegranate Kitchen 係一間位於黃竹坑,主打地中海菜嘅私房菜~佢地本身係負責到會同宴會嘅餐飲,最近佢地仲開放咗午市堂食~ 🥰 <頭盤>✅Pomegranates soup of the day頭盤係一個忌廉蘑菇湯,呢個餐湯好creamy,而且蘑菇味都幾突出,令到成個湯都好香濃美味~😇✅Shredded Beetroot 菠菜同紅菜頭都好新鮮,面頭加咗啲幾開胃嘅沙律醬汁同mozzarella cheese,呢個沙律味道唔錯,用黎做頭盤都幾好~😍<主菜>✅Slow Cooked New Zealand Beef Cheeks 佢呢個牛面頰都幾嫩腍美味,而且牛味都幾濃;旁邊嘅薯蓉好細滑,而且偏重奶味~😝✅Tandoori Spiced Roast Chicken呢道菜睇落好似印度菜咁,面頭嘅烤雞有咖喱醬cover住,而底下嘅飯係用咗印度香米~ 紫色洋蔥放咗係上面令到成到菜都好香~🤩<甜品>✅Chocolate Brownie呢個brownie有好香濃嘅可可味,但又路會太過甜;面頭嘅cream可以令到brownie 更加有層次~

<頭盤>
✅Pomegranates soup of the day

✅Shredded Beetroot

<主菜>

<甜品>
✅Chocolate Brownie
呢個brownie有好香濃嘅可可味,但又路會太過甜;面頭嘅cream可以令到brownie 更加有層次~ 🥳

𓈒𓏸𓐍過去𝗣𝗼𝗺𝗲𝗴𝗿𝗮𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗞𝗶𝘁𝗰𝗵𝗲𝗻一直都很受歡迎,地中海風格的到會服務實屬少見!以往一向主要提供Private event和婚宴的餐飲服務,口碑一直很好 食物質素有保證ദ്ദി^._.^)去到近來才開始開放午市套餐 終於有機會試試!這是朋友約我到他們在黃竹坑的樓上餐廳,環境非常光猛,而且有空間感𓉙𓉛白色的牆身和長木枱簡約優雅,如果想享受最美的日光預訂時可book在窗邊圓桌座位(՞ . .՞)੭"到訪當天是完全滿座!!不少是公司預先預訂的team lunch,份量足的餐飲和木製長枱非常適合聚餐𓀟𓀟他們的lunch Menu非常抵食,而且份量足,而且食材新鮮有營養,相信如果在黃竹坑工作的人一定會常常到訪( ੭˙ᗜ˙)੭𓆸⋆*SET LUNCH MENU𓆸⋆*Mon - Fri 12:00 - 15:00【 2 COURSE $150 - Starter & main course 】【 3 COURSE $170 - Starter, main & dessert or coffee 】꙳ ⋆ 𓈒𓏸 𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞𝐬 𝐬𝐨𝐮𝐩 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐲使用蘑菇打碎煮成,依然能

𓈒𓏸𓐍

過去𝗣𝗼𝗺𝗲𝗴𝗿𝗮𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗞𝗶𝘁𝗰𝗵𝗲𝗻一直都很受歡迎,
地中海風格的到會服務實屬少見!
口碑一直很好 食物質素有保證ദ്ദി^._.^)
去到近來才開始開放午市套餐 終於有機會試試!
這是朋友約我到他們在黃竹坑的樓上餐廳,
環境非常光猛,而且有空間感𓉙𓉛
白色的牆身和長木枱簡約優雅,

到訪當天是完全滿座!!
不少是公司預先預訂的team lunch,
份量足的餐飲和木製長枱非常適合聚餐𓀟𓀟

他們的lunch Menu非常抵食,
而且份量足,而且食材新鮮有營養,
相信如果在黃竹坑工作的人一定會常常到訪( ੭˙ᗜ˙)੭

𓆸⋆*SET LUNCH MENU𓆸⋆*
Mon - Fri 12:00 - 15:00

使用蘑菇打碎煮成,依然能吃到小小的蘑菇碎粒
風味非常濃郁,而且質地非常creamy๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘
Soup  of  the  day

꙳ ⋆ 𓈒𓏸𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
加進了招牌的紅番石榴 ( ੭˙ᗜ˙)੭
還有牛油果個藜麥等超級食物
加上新鮮的沙律菜 還有柑橘風味的醬汁
尤其加進了芝士之後味道更加濃郁開胃ᐡ⸝⸝› ·̫ ‹⸝⸝ᐡ
𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐫𝐨𝐜𝐜𝐨𝐥𝐢 𝐚𝐧𝐝 𝐐𝐮𝐢𝐧𝐨𝐚 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐁𝐨𝐰𝐥 𝐢𝐧 𝐚𝐧 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐯𝐢𝐧𝐚𝐢𝐠𝐫𝐞𝐭𝐭𝐞

꙳ ⋆ 𓈒𓏸𝐓𝐮𝐧𝐢𝐬𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐬𝐡𝐨𝐮𝐤𝐚 •
𝐓𝐮𝐫𝐤𝐢𝐬𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
這份北非蛋鍋實在超好吃又飽肚.ᐟ.ᐟ
看看這一疊土耳其麵包
加上茄子燈籠椒洋蔥等蔬菜,完全吸滿甜椒醬
還有poached egg和不同辛香料
味道濃郁但吃完不口渴ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧
𝐓𝐮𝐧𝐢𝐬𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐬𝐡𝐨𝐮𝐤𝐚 • 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐠𝐠𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐬𝐡𝐨𝐮𝐤𝐚 𝐢𝐧 𝐚 𝐇𝐚𝐫𝐢𝐬𝐬𝐚 𝐁𝐞𝐥𝐥 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐢𝐬𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐚𝐠𝐮 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 +$𝟐𝟖
又是非常好吃的一道料理!
慢煮過12小時的牛肉非常軟嫩入味𓃒
配上野菌和香甜的洋蔥
所有味道都滲進彈牙的麵條之中‪𓂃𓈒໒꒱‪𓏸
𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐚𝐠𝐮 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 +$𝟐𝟖 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 𝐑𝐚𝐠𝐮 𝐬𝐥𝐨𝐰 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐟𝐨𝐫 𝟏𝟐 𝐇𝐨𝐮𝐫𝐬, 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 & 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧𝐬

2023-08-22
  • 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐚𝐠𝐮 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞
位於黃竹坑既Pomegranate Kitchen主打地中海私房菜🌊餐廳主要接辦private event同banquet平日下午就會開放提供午市menu🍽️大部分人應該都對地中海比較陌生地中海菜菜單非常豐富多樣 有滿滿既營養🥗無論係素食主義者定係食肉愛好者 呢度都有適合既選擇🥰餐廳分別提供2道菜($150)及3道菜($170)選擇今次就黎試足3 course menu每道菜都呈現出地中海料理的獨特風味👍🏻 Starters前菜有齊Vegetarian 同Vegan choices岩曬🥑🥗Pomegranate Avocado Salad Pomegranate作為餐廳名 呢度其中一樣招牌菜就係石榴沙律沙律有滿滿既牛油果同mozzarella cheese 好滿足🥰餐廳以石榴同藜麥入饌 特別有地中海特色Portion 都好大份 記得留肚食main 🤣🥣Soup of the Day: Mushroom Soup 今日既湯品係鮮奶油蘑菇湯蘑菇湯使用滿滿新鮮蘑菇🍄鮮奶油令整體更加濃郁和柔滑 😋Mains🍝Slow Cooked Shredded Beef Ragu Fettuccine(+2
餐廳主要接辦private event同banquet

今日既湯品係鮮奶油蘑菇湯
蘑菇湯使用滿滿新鮮蘑菇🍄
鮮奶油令整體更加濃郁和柔滑 😋

Mains
🍝Slow Cooked Shredded Beef Ragu Fettuccine(+28)
和牛肉末同扁意粉永遠唔會令人失望🥹
醬汁夾雜着新鮮茄醬同紅蘿蔔
呢度既Fettuccine都好掛汁 😋
入口有齊蔬菜既鮮甜同牛面頰既油香🐮

🐮Slow Cooked New Zealand Beef Cheeks (+18)
比起意粉 呢道面頰肉就更加適合我呢d食肉獸
慢煮12小時牛面頰肉煮到非常軟腍 啖啖肉入口即溶🥹🥹
紅酒汁非常入味 醬汁同薯蓉好match 推推👍🏻👍🏻

Desserts
🍫Chocolate Brownie with espresso buttercream
兩款甜品分別係布朗尼同埋杏仁蛋糕
我同朋友都各有所好
喜歡朱古力既話 濃厚既brownie就啱曬你🍫
而almond cake就比較light 帶出淡淡既杏仁香👍🏻

🏡Pomegranate Kitchen
📍黃竹坑黃竹坑道44號盛德工業大廈4樓
2023-08-23 189 瀏覽
📍黃竹坑隱世地中海菜‼️· 惹味shashouka🤤 -- Pomegranate Kitchen👨🏻‍🍳•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃竹坑#pigfoodiexhk_西餐=========================一講起黃竹坑好多人都覺得係美食沙漠,無啖好食🤣🙈最近就發現工廈入面竟然有地中海菜餐廳!質素仲唔錯添😋------------------------------⭐️ Pomegranates soup of the day (4/5)當日嘅餐湯係蘑菇湯,飲落濃稠,菇香都幾香濃~·⭐️ Pomegranate Avocado Salad (4.3/5)好豐富嘅沙律,有西蘭花、牛油果、菠菜~酸酸甜甜好清新😝‼️·⭐️ Tunisian Shakshouka (4.3/5)好大盤嘅shashouka!有番茄、茄子、pepper、芝士等等嘅材料😋味道酸酸哋,惹味開胃,但就咁食會有啲重味~加落turkish bread一齊食就啱晒👍🥰•⭐️Slow Cooked Shredded Beef RaguFettucci

#pigfoodiexhk_黃竹坑
#pigfoodiexhk_西餐
=========================

當日嘅餐湯係蘑菇湯,飲落濃稠,菇香都幾香濃~

好豐富嘅沙律,有西蘭花、牛油果、菠菜~酸酸甜甜好清新😝‼️

Fettuccine +$28 (4.1/5)

闊條麵掛汁力強,但口感可以再煙韌一點😝牛肉絲份量都唔‼️😋

⭐️Citrus drizzle Almond Cake (3.5/5)

呢個較普通🙈杏仁蛋糕口感較厚實,唔算太濕潤
整體嚟講食物大份幾抵食,味道都唔錯~餐廳地方大,坐得舒服😆
賣相:3.5/5
名稱:Pomegranate Kitchen
地址:黃竹坑黃竹坑道44號盛德工業大廈4樓
前往方法:黃竹坑B出口
2023-08-19 149 瀏覽
🖤.好久沒外出用餐了💭今次去了黃竹坑的POMEGRANATE KITCHEN嘗嘗隱世高質的地中海私房菜啊🍴菜式主要走清新健康路線🌱每款都優雅別緻好味道🙌🏻尤其適合充滿儀式感的一天🧚‍♀️是情侶約會或朋友敘舊的好地方啊🤍主菜我選了Slow Cooked Shredded Beef Ragu Fettuccine🐄特別欣賞濃郁入味的醬汁👉🏻配上口感十足的意粉🍝整體出奇地驚喜好吃❕️還有皇牌自家製Herbed Mediterranean Meatball🧆更有素食肉丸提供 好貼心啊🍅重點是配搭Greek Yoghurt & Pita Bread💙這個菜式好有心思 本人推薦必點啊❕️整體我尤其喜歡這裡的環境 🌤白色為主調 開放式廚房 周圍佈滿花草植物🍀感覺好像去了一趟歐洲旅行🌎遠離繁忙的都市 度過了一個難忘悠閒的下午🌞.
🖤
白色為主調 開放式廚房 周圍佈滿花草植物🍀
感覺好像去了一趟歐洲旅行🌎
遠離繁忙的都市 度過了一個難忘悠閒的下午🌞
2023-08-18 119 瀏覽
以白色同埋木系設計的私房菜!Set Lunch 有兩款 2 course $150 or 3 course $170但都可以單點~私房菜嚟講,價錢都算幾平😳PS: 餐廳以英文溝通Soup or today 當日係忌廉蘑菇湯 夠濃蘑菇味同埋都幾CreamyShredded Beetroot 呢款沙律比較清新 有菠菜和青蘋果,配上烤開心果和碎羊乳酪Tandoori Spiced Roast Chicken呢款似係印度菜 配香黃米飯、青辣椒、紅洋蔥、櫻桃番茄~ 烤雞滑同入味Slow Cooked Shredded Beef RaguFettuccine 呢款係慢煮 12 小時架!不錯🙌牛臉頰肉配野生蘑菇和洋蔥 仲有意粉 推薦呢款~Slow Cooked New Zealand BeefCheeks 慢煮牛同上面差唔多味 不過多左淡淡的紅酒味同配薯蓉~Chocolate BrownieCitrus Drizzle Almond Cake兩款甜品我更加鍾意brownie 上面仲有espresso buttercream 另一款因為有蜜糖,所以比較甜Juices $38Apple juice an
以白色同埋木系設計的私房菜!

私房菜嚟講,價錢都算幾平😳
PS: 餐廳以英文溝通

Soup or today
當日係忌廉蘑菇湯 夠濃蘑菇味同埋都幾Creamy

Shredded Beetroot
呢款沙律比較清新 有菠菜和青蘋果,配上烤開心果和碎羊乳酪

Fettuccine

Citrus Drizzle Almond Cake

Juices $38
Apple juice and orange juice
2023-08-17 164 瀏覽
去旅行之前,我同朋友仔一齊去到大坑東食地中海菜。餐廳位於工廈,不難搵的,進店後見到窗邊落地玻璃,日間食野都顯得好光猛,開放式廚房令我們見到廚師為我們做菜。我哋叫左兩個lunch set, 3 COURSE 包括Starter, main & dessert or coffee ,其實都夠飽。不過見到人地叫左Dips覺得好想食,所以叫左先,傾下計,點下醬食塊麵包都好寫意。Dips 包含3種醬料,每種醬都好特別,中東香料辣辣地,茄子蓉配石榴甚有口感又柔滑,而梅子粒希臘乳酪酸酸甜甜。麵包都唔錯,烘得好香口,配醬食,別有一番風味。每日例湯蘑菇湯非常濃郁,每一口都係蘑菇蓉,加入奶油,更加滑溜。Pomegranate Avocado Salad 非常健康的沙律,滿滿都是新鮮的綠色蔬菜,喜歡牛油果的香味,柔軟既mozzarella,沙律上舖滿石榴粒,好清新。Slow Cooked Shredded Beef Ragu Fettuccine 慢煮12小時牛面頰肉很稔身,牛味依然是濃郁,蕃茄醬沾滿意粉,酸酸地都很開胃。Fried Northern Red Snapper Fillet炸魚是常見的地中菜之
去旅行之前,我同朋友仔一齊去到大坑東食地中海菜。

我哋叫左兩個lunch set, 3 COURSE

每日例湯
蘑菇湯非常濃郁,每一口都係蘑菇蓉,加入奶油,更加滑溜。

Pomegranate Avocado Salad

炸魚是常見的地中菜之一,魚肉肉質較薄,色澤雪白,炸至金黃,外脆內軟,蘸上香料醬汁提升了魚肉鮮味。

@pomegranatekitchenhk 最近由私人小型宴會場地地搖身一變變成一間高質素地中海菜餐廳提供多款午市套餐款款用心製作極之吸引室內環境雅緻還擁有一個比室內還要大的戶外場地雖然身在工廈卻感覺置身世外桃源午市套餐可選 2-course 或 3-course淘小姐當然要試埋佢地個甜品🤭先黎 Starter⭐️Pomegranate Avocado Salad 呢份牛油果沙律同平時食到嘅好唔同因為佢加咗西蘭花同埋藜麥口感上有唔同嘅層次嘅變化另外廚師選用左有橙同埋檸檬味嘅油醋汁令到成個沙律味道非常清新⭐️Shredded Beetroot 另外一個沙律主要以紅菜頭同埋菠菜為主加上青蘋果絲令到沙律更加清甜此外,呢個沙律仲有開心果、Feta Cheese同 Freekeh所以食落口幾香口同卜卜脆Main course:⭐️Slow Cooked New Zealand Beef Cheeks 慢煮牛頰肉嘅時間剛剛好咬落去入口即溶超好味廚師用咗非常creamy嘅薯蓉作為伴碟並係牛頰肉表面淋上廚師特別調製嘅紅酒汁令到肉質味道有所提升之餘整道菜式都有一個相當smooth嘅感覺⭐️Tandoori Sp
搖身一變變成一間高質素地中海菜餐廳

廚師用咗非常creamy嘅薯蓉作為伴碟
並係牛頰肉表面淋上廚師特別調製嘅紅酒汁
令到肉質味道有所提升之餘
整道菜式都有一個相當smooth嘅感覺

⭐️Tandoori Spiced Roast Chicken
另一道主菜我哋就揀咗源自印度嘅Tandoori烤雞
雞肉烤得恰到好處
另外再配上新鮮嘅綠辣椒、紅洋蔥同埋蕃茄仔
一啲都唔油膩
醬汁加埋係下面嘅長型印度香米都好好食

Dessert:
⭐️Chocolate Brownie ⭐️Almond Cake呢個午餐最後以兩款甜品作結
分別係朱古力布朗尼同埋杏仁蛋糕

兩個睇落好似好普通好簡單嘅甜品
其實更顯廚師嘅心機

布朗尼嘅朱古力味相當濃郁
但係絕對唔會覺得太甜
而最有驚喜嘅係廚師用咗Espresso嚟做上面嘅Butter Cream
簡直令人食到唔停口

另外嘅杏仁蛋糕非常芬芳可口
杏仁嘅味道相當突出

廚師用咗Citrus drizzle淋喺面
所以會食到清新又帶點微酸嘅橙同檸檬味

🍽️ Pomegranate Kitchen
📍黃竹坑黃竹坑道44號盛德工業大廈4樓

Tandoori Spiced Roast Chicken
黃竹坑有名是美食沙漠,這天放假找在黃竹坑工作的朋友午餐,已有心理準備只會吃到一些普通的菜式,豈料朋友帶我去這間位於工廈內的私房菜竟然相當有驚喜。店內裝潢以白色及木調為主,環境簡約舒適,空間感大,自然光從玻璃窗透入,營造寫意溫馨的氛圍。餐廳原來開業已近十年,更是CNN Hong Kong’s Top Private Kitchens之一,之前一直只做Private Event和婚宴,近期才開放平日午市時段。𓆩 3 Course Set Lunch ($170) 𓆪Starter|Main|Dessert or Coffee〴Starter〴ꗯ̤̮Pomegranate’s Soup of the Day🥣是日餐湯為蘑菇忌廉湯,口感順滑且味道濃郁,每一口都咬到一顆顆的磨菇。ꪔ̤̮Pomegranate Avocado Salad🥗軟滑細膩的牛油果配搭紅石榴、西蘭花、菠菜和藜麥,集Superfood於一碗,口感豐富又健康,簡簡單單用香橙檸檬醋汁調味已能帶出其清新感。〴Main 〴ꗯ̤̮Herbed Mediterranean Meatballs🐄可以選免治牛肉或Impossible Meat,連素食者也

𓆩 3 Course Set Lunch ($170) 𓆪

〴Starter〴

ꪔ̤̮Pomegranate Avocado Salad🥗

〴Main 〴

可以選免治牛肉或Impossible Meat,連素食者也照顧到,不過我只愛吃真肉。肉丸每一粒都充滿肉味和香料味,可以直接吃亦可配搭Pita Bread來吃。底層還有混合了Greek Yogurt的青瓜和車厘茄,為整道菜增添一份清新口感。

ꪔ̤̮Slow Cooked New Zealand Beef Cheeks🥩 (+$18)
慢煮牛面頰肉十分軟腍入味,入口即溶之餘肉味亦十分濃郁。薯蓉幼滑綿密充滿牛油香,紅酒醬汁則味道較濃,兩者互相配合剛剛好。

〴Dessert〴

ꗯ̤̮Chocolate Brownie🍫
表面焗至酥脆,質地相對比較結實帶點濕潤,朱古力味濃郁,甜度適中。

ꪔ̤̮Citrus Drizzle Almond Cake🍰
蛋糕帶淡淡的杏仁味,口感非常鬆軟。

沒想到工廈內也有如此高質素的餐廳,最重要是價錢合理, 2 Course和3 Course Lunch Set都分別只是$150和$170。原本餐飲只有咖啡或茶,店員特地為我製作一杯奶茶,服務相當貼心。唯一美中不足的地方是店內油煙比較大,能改善一下通風系統就更完美了。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Pomegranate Kitchen @pomegranatekitchenhk
𖤣𖤥黃竹坑黃竹坑道44號盛德工業大廈4樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#pomegranatekitchen #黃竹坑美食 #黃竹坑 #工廈 #咖啡室 #西餐 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
香港係塊福地,我並唔係指🛜李氏力場保家衛國嘅貢獻,而係講緊四處都係食肆😋,仲要咩國家都應有盡有!今日由住係大西北嘅小妹🏃🏻‍♂️遠征港島黃竹坑,去找尋地中海味道。✨Pomegranate Kitchen✨ 主打地中海菜色,齋睇”pomegranate” (石榴)🔴 哩個英文係未必聯想起地中海,但其實係息息相關。話說原來石榴係喺公元前4世紀,由地中海傳入歐洲地區,之後西班牙人一見鍾情,仲將石榴花立為國花!Hm…扯得太遠添,不如由餐廳嘅Starter 開始講起。🥣Dips 包含3種醬料,分別係🟣石榴籽茄子蓉(左)、🟠印度香料(中)、⚪️梅子粒Greek yogurt(右),每種醬都各有特色,比如印度香料係帶少少辣🌶️,茄子蓉配石榴好有口感,而Greek yogurt 加上梅子粒酸酸甜甜,因為太好食同埋醬料份量都幾多嘅關係,有啲衝動想加$20要多一籃包啊!其實餐廳可以仿效魚旦舖咁賣腐乳,將啲醬料製成一樽樽賣出,應該有市場喎!🤭🥑🥗Pomegranate Avocado Salad , 碟面舖滿粒粒石榴,既有地中海特色以及呼應餐廳名稱,仲有小妹最喜歡嘅🥑牛油果同🧀mozzarella真係不得了!🐮🍝

🐮🍝Slow Cooked Shredded Beef Ragu Fettuccine🕛慢煮12小時牛面頰肉非常入味,配合埋超濃郁嘅🍅蕃茄醬,每一啖意粉都夾雜着茄醬同牛肉。

🐮🧆Herbed Mediterranean Meatballs
肉丸可以order正常牛肉,或😃者素肉impossible meat,牛肉非常新鮮肉味濃,配埋pita bread 同 Greek Salad 非常有地中海特色!

Last but not least, 餐廳嘅甜品唔可忽視!
🍫🧁Chocolate Brownie with espresso buttercream 出奇地唔會太死甜,比起我以往要送咖啡嘅brownie 口感清爽得多!🍰Citrus drizzle Almond Cake 淡淡杏仁香,質地鬆軟,同時有蜂蜜甜味,非常有層次。
🥣Dips
🍆Eggplant  Soup
2023-07-28
午餐
🥣Dips
🍆Eggplant  Soup
🍰Citrus drizzle Almond Cake
  • Slow Cooked New Zealand Beef Cheeks
  • Dips
2023-08-07 107 瀏覽
最近來到一間高質地中海餐廳🍴 , 聽朋友說之前只做婚宴時的飲宴招待,最近新開了午餐優惠🥰$150 兩個course 或$170 三個course,而且沒有加一,性價比好高🧡 Tandoori spiced roast chicken 🍗 是近來食過中東菜最好吃😋 烤雞香噴噴又惹味,配上薑黃飯好健康Slow cooked shredded beef ragu 慢煮牛粒入口溶化的感覺軟滑可口Chocolate Brownie 自家製甜品🍮不容錯過,尤其這朱古力🍫口味濃厚並有添加了espresso buttercream

Tandoori spiced roast chicken
🍗 是近來食過中東菜最好吃😋 烤雞
香噴噴又惹味,配上薑黃飯好健康

慢煮牛粒入口溶化的感覺軟滑可口

Chocolate Brownie

📍Pomegranate Kitchen @Wong Chuk Hang, Hong Kong🖤好食 (quality):😋😋😋😋😋🤍環境 (environment): ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🤎服務 (service): 💗💗💗 💗 💗Are you craving for some delicious Mediterranean food in Hong Kong? 👀Come check this out! I have got the best place for you! Pomegranate Kitchen serves Mediterranean cuisine with a modern twist to it! 😯Their interior was so nice and I liked that they have big windows, allowing the sunlight to shine in. 🌞They also do catering and host private events as they have a pretty outdoor patio a

🖤好食 (quality):😋😋😋😋😋
🤍環境 (environment): ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🤎服務 (service): 💗💗💗 💗 💗

Are you craving for some delicious Mediterranean food in Hong Kong? 👀Come check this out! I have got the best place for you! Pomegranate Kitchen serves Mediterranean cuisine with a modern twist to it! 😯Their interior was so nice and I liked that they have big windows, allowing the sunlight to shine in. 🌞They also do catering and host private events as they have a pretty outdoor patio and a big indoor space. 🤪They currently serve a lunch set menu that includes starter, main and/or a dessert (drinks require additional fee). I really love that they have many options that are vegetarian or vegan! 😎Definitely come and try their:

🥗Shredded Beetroot🥗
Out of all the starters, this is definitely the one that sparked my eyes when I went over the ingredients list. 😆It has green apples, spinach, freekeh topped with some pistachios and feta cheese. 🤤The salad was perfectly mixed, definitely opened up my appetite! 👅The apple added a spark of freshness to the salad and as a big cheese lover, I totally loved the feta cheese in it! I wished there were more green apples hehe~😆

🥣Soup of the day 🥣
Their soup of the day was eggplant soup topped with vanilla. 😆It was so rich and I totally loved it, I think they have different soup everyday so definitely ask them what their soup of the day is!😄

🤎Herbed Mediterranean Meatballs (Vegetarian)🤎
The meatballs were so soft and was served with chilli and sea salt labeh. A side of pita bread and a Greek salad was served alongside the meatballs. 😊I loved to take a bite of the meatball and then a bite of the Greek salad as the freshness in the Greek salad balances out the savoury taste of the meatballs. I keep going for more! 💗The meatballs could be made by either ground beef or impossible minced depending on your preference! 👍

🍝Slow Cooked Shredded Beef Raghu Fettuccine 🍝
This is definitely my favourite and you should definitely order this! I totally loved the texture of fettuccine, it was perfectly cooked, it was more on the chewy side and I was in love with it! 🥰The tomato sauce was balanced between the sour and savoury tastes. 😄Topped with slow cooked beef Raghu and some cheese, it was like heaven! When ordering a lunch set, this requires some additional fee but I can ensure you that this is definitely a must try!😊

🤪Dips to Share!!! 🤪
The dips were Babaganoush, Humus and Pistachio all topped with nice olive oil. 😊They serve the dip with some freshly baked bread, oh my, I gotta tell you that it was so delicious! 😆My personal favourite is definitely the pistachio! 🥰If you are a big fan of pistachio, this is definitely your go-to! 👀It tasted the freshest out of the three dips and was rich in pistachio flavour! Make sure to spoon out some olive oil along with the dip for the yummiest bite! 💗

I totally loved the interior of the restaurant! Not only it was very clean, it is very spacious and have big windows to have some sunlight shining in. 🌞This is perfect to enjoy a nice lunch, vibing to some music with friends! 😄Thank you for the awesome hospitality and all the yummy food! Totally fell in love with it!💗
Dips
2023-07-15