2020-12-22 896 瀏覽
和閨蜜做冬,閨蜜揀了可以坐室外的popinjays. 樣樣都唔錯不過main course真係可以不吃。頭盤類好適合開支酒enjoy, main course 個Risotto 係中下水平,失望,豬也只是一般,建議留位食多啲頭盤和甜品。中午都見到啲城中hip人,靚人靚景,閨蜜不停影相好開心。

2020-12-16 644 瀏覽
一向不喜好又不抗拒甜食的人我今次黎到呢到high 一 high tea,熱食好ok, 高水準,有95分。但去到甜食就有點兒出事了,太甜了吧,chef! 食一半已經要停。分數有待改進。飲品也是要upgrade 一下!
2020-12-16
1 分鐘 (堂食)
2020-12-15 682 瀏覽
自從成為vegan之後,身邊既朋友結婚時都會好主動咁幫我安排素食,婚禮完左後都會再確認我係咪有野食,真心覺得好幸福。本身搞婚禮已經好多野搞,加上疫情,婚期一拖再拖,喺安排座位同流程都多左好多變數,喺依個時候都仲記掛住我有冇野食,真係好感動。今次朋友既婚禮喺中環The Murray入面既Popinjays舉行。酒店都好貼心,除左提供酒精搓手液,仲有lotion可以比客人滋潤下對手。去到餐廳都一再提醒除左食野之外都要戴口罩,確保大家既安全。觀禮之後可以就坐食野。每一枱都分隔開一段距離,保持social distancing。坐低左之後職員就即刻黎確認我係食素既,之後好快就上菜喇。先黎既係Garden Salad,有多款沙律菜、櫻桃蘿蔔同牛油果,醬汁方面就落左意大利香醋,係一道簡簡單單既開胃菜。上湯之前職員再確認我係要走奶同芝士,之後就送上左依碗Creamless Roasted Tomato Soup。個湯本來配左芝士同炸麵包粒,走左芝士就得返蕃茄。湯係用蕃茄熬成既濃湯,加埋sun dried tomato,就另到個湯多左啲層次感。不過我唔小心一啖食哂成粒sun dried tomato,

上湯之前職員再確認我係要走奶同芝士,之後就送上左依碗Creamless Roasted Tomato Soup。個湯本來配左芝士同炸麵包粒,走左芝士就得返蕃茄。湯係用蕃茄熬成既濃湯,加埋sun dried tomato,就另到個湯多左啲層次感。不過我唔小心一啖食哂成粒sun dried tomato,陣鹹味同酸味濃到講唔到野,建議大家分開幾啖同埋連湯一齊品嚐會好啲。

主菜係Portobello Mushroom Panini,餡料包括大啡菇、羽衣甘藍、車厘茄同洋蒽。本身個羽衣甘藍係有cream,同埋會落Comté cheese,veganis左之後就變左做個咖喱醬,都幾特別喎,仲冇cream同芝士咁漏添。薯條有濃郁既黑松露香,其他唔係食素既朋友都比佢吸引到。主菜既份量太大,一個人絕對食唔哂。

比較可惜係冇甜品,如果有啲vegan cake或者pudding作結就更好。疫情持續左成年,好多人既婚禮已經一再延期,而部分餐廳只準改期一次,有啲甚至唔比改期,令到新人要硬住頭皮去解決問題。依段期間結婚既人都辛苦喇,希望大家經歷完依個挑戰後,感情會更加堅固。
Popinjays既afternoon tea,認真係出名..唔好食.亦唔好睇..環境亦唔係會令人嘩然個一種. 只知出名每一台客人都可以係烏籠到抽隻朱古力蛋,入面有機會會有優惠/飲品/禮物之類. 如果唔係staycation包左,一定一定唔會自費黎,食之前係咁諗.食之後更加係咁諗.佢唔係難食,但就稱不上好食. 好普通. 有小小對唔住個價錢.當日訂左3點半係26樓popinjays 食tea. 早左十分鍾, 職員就安排左我地係戶外坐位到吹風...直到3點半再安排入座, 本身係坐窗邊位, 但一來曬,二來窗邊位其實唔係好望到出面環境,所以就叫職員安排番係沙發位,好坐好多架!$698+10% for two persons including Illy coffee or Jing tea正價既話,加完一係$767.7 係絕對唔值呀,一來份量唔多,食物唔吸引,環境未去到好靚但以我所知,地下個層既garden lounge都有tea set.我望落好似...仲正...款式多之餘仲要幾特別...但價錢好似仲平D..640..我好努力想記番起邊隻味係屬於邊款甜品.但SORRY,上層甜點幾乎都係同一隻
入面有機會會有優惠/飲品/禮物之類.

所以就叫職員安排番係沙發位,好坐好多架!

正價既話,加完一係$767.7 係絕對唔值呀,
一來份量唔多,食物唔吸引,環境未去到好靚

我好努力想記番起邊隻味係屬於邊款甜品.
但SORRY,上層甜點幾乎都係同一隻味.....我真係無辦法分番出黎....
而且全部都幾甜下,好溜.
白色正方形,佢地有介紹係白朱古力mousse cake,入面我食到小小杏仁味
紅色個件,上面係chocolate mousse. 下面個舊咸咸地,有小小似鴨肝吁.
朱古力就極甜. 上面仲要再放朱古力. 仲甜.
中間個2款曲奇..好似係最好食...哈哈

圓形係咸tart,唔知係咩味. 反正就唔難食又唔出色.
長方形好似係鴨肝批咁既野,上面係紅酒jelly. 咸左小小,但味道唔差..叫左成個TEA最特別既
三文治就無野好講..係碎蛋三文治黎既...OK啦

第一次食丹麥scone.
好...唔...鍾...意...鬆餅一定係傳統最好食.
丹麥SCONE好似食緊牛角包咁.同cream & jam好唔襯呀.
唔好食!!!

iced mocha...很不錯

latte with almond milk. 咖啡好好好香..下單時知道有杏奶就轉左杏奶.
但杯咖啡好好好好耐都未黎先知原來無晒杏奶,特登去買..  我加左分....

呢段時間popinjays應該sell緊魚子醬,所以差唔多時間.
有職員推住餐車,每台客人都送上一客小班戟加魚子醬比我地試.
感覺唔錯,唔太咸.

黎到扑朱古力蛋既環節.
首先,個殼係可以食架!
之後就係......祝你好運....
我係乜都抽唔到,哈哈,但過程開心最緊要.
2020-12-07
2020-12-08 586 瀏覽
Staycation package所連嘅下午茶我係去尾班車嘅時間嘅店員服務態度都好好去到有幫手帶位及拉椅咁係staycation package包嘅固定下午茶 所以只需要order翻飲料就可以餐廳都有提供唔同選擇嘅手作咖啡鍾意咖啡嘅可以一試但我哋對咖啡冇乜研究所以就冇試另外tea應該都有整定 無幾耐就送到嚟店員送到後都有細心介紹每一款食品 更建議食用次序除左tea set之外 店員仲會每枱拎個針織嘅大鳥籠比客人選一個朱古力蛋可以扑 咁入面就有張抽獎紙仔大家可以撞撞運氣重點來了 就係個tea set...鹹點:- 鵝肝啫喱多士鵝肝味好濃郁 - 煙三文魚竹炭多士正正常常 但個包覺得可以做得脆口啲- 龍蝦包龍蝦肉頗多甜點:- 桑子撻紅桑子藍桑子係撻面 中間夾有檸檬吉士味道酸酸甜甜- 歌劇院蛋糕內面夾有藍莓醬,口味偏酸- 朱古力榛子蛋糕內面係慕絲蛋糕質感咁除tea set 同基本嘅鬆餅外店員會每枱拎個大鳥籠,內面有兩隻針織鳥仔同朱古力蛋客人就可以選擇其一 朱古力蛋入面有個小紙條係抽獎嘅大家可以食之餘仲可以玩扑朱古力蛋同碰碰運氣
Staycation package所連嘅下午茶

除左tea set之外 店員仲會每枱拎個針織嘅大鳥籠
比客人選一個朱古力蛋可以扑
咁入面就有張抽獎紙仔
大家可以撞撞運氣

重點來了 就係個tea set...
鹹點:
- 桑子撻
紅桑子藍桑子係撻面 中間夾有檸檬吉士
味道酸酸甜甜
- 歌劇院蛋糕
內面夾有藍莓醬,口味偏酸
- 朱古力榛子蛋糕
內面係慕絲蛋糕質感

咁除tea set 同基本嘅鬆餅外
店員會每枱拎個大鳥籠,內面有兩隻針織鳥仔同朱古力蛋
客人就可以選擇其一 朱古力蛋入面有個小紙條係抽獎嘅
大家可以食之餘仲可以玩扑朱古力蛋同碰碰運氣
2020-11-14
2020-12-05 615 瀏覽
今次去出名打卡點@themurrayhk staycation,試埋佢酒店頂樓個下午茶老實講,真係好一般,除左個環境之外野食真係冇特別🤷如果你係為左食既野會有更好選擇,唔係唔好食但又唔係好食,食完冇咩印象,比較特別就係佢d scone係酥皮口感,除此之外就無了。我個人比較推薦去popinjays飲野,感受下比d高樓大廈圍住既感覺多d😂🤣或者做下港女影相打卡都不錯

2020-11-24 967 瀏覽
一直以來都好想試吓呢間餐廳,知道餐廳這個月份主題係White Truffle, 馬上訂位,因為我也從未食過White Truffle, 好想試吓😋, 再加上有wine pairing, 今次好玩了餐廳menu有4道菜第一道菜Knife Cut Veal Tartarefresh herbs emulsion and parmigiano 帕馬森奶酪Serve with Marchesi di Barolo, Roero Arneis 2017牛仔切成細條狀,肉質幼嫩,配上特別醬汁,令到肉身更滑👍 Wine comment: medium body, off-dry, medium acidity Aroma & Flavour : golden apple, apricot, white flower, peach白桃味第一次品嚐到Barolo white wine, 出乎地有清新果香味,作為餐飯第一支酒,好舒服第二道菜“Acquerello” RisottoServe with Marchesi di Barolo, Barbera D’Alba Peiragal 2017用陳年米煮

餐廳menu有4道菜

第一道菜
Knife Cut Veal Tartare
牛仔切成細條狀,肉質幼嫩,配上特別醬汁,令到肉身更滑👍

第二道菜
“Acquerello” Risotto
用陳年米煮Risotto, 煮出來的飯好香酒味,米身不太硬好煙韌,似日本米釀酒後再用來煮飯的感覺,能夠將酒香融入意大利飯,精彩👏
Wine comment: medium body, low tannin, off-dry, medium+ acidity
Aroma & Flavour: black fruit味好重(black currant, plum, blackberry), 遙多幾遙酒杯之後有oaky vanilla味
今次輪到食物是主角,支酒是配角

第三道菜
“Landes” Yellow chicken
Pot au feu vegetable, albufera sauce, shaved white truffle
Serve with Barolo “Coste di Rose” DOCG 2014
個sauce係意大利傳統家庭醬汁,配家禽好夾,雞肉嫩滑,但主角當然是white truffle👍
雞肉、sauce & white truffle三者配合得天衣無縫
Wine comment: medium body, medium tannin, medium- sweetness, high acidity
Aroma & Flavour: 我自己覺得有red fruit味(raspberry, red plum), green pepper, oaky
建議餐廳早點開呢支酒,支酒感覺未醒,但主角當然是white truffle 😁

第四道菜
Hazelnut and Chocolate Granache
Sable Breton, white truffle and mascarpone ice cream
Serve with Marchesi di Barolo, Moscato D’Asti Zagara 2018
朱古力做得好順滑,不太甜,個ice cream好好味,好香white truffle味
Wine comment: medium+ body, medium- acidity, high sweetness
Aroma & Flavour: 棉花糖,white flowers, 荔枝, peach, apricot味
四道菜當中以這道菜的wine&dine最成功,兩者可以話係perfect matched, 酒香同ice cream味結合得完美

總結:成餐飯不斷take note, 餐廳以我做咩😆
Wine&Dine好好玩,過了個精彩晚上,希望下次再來光顧
2020-11-21
2020-11-18 811 瀏覽
本來同朋友滿懷期待由九龍過中環食tea,點知失望而回😨環境一般,餐廳內影相位唔太靚,食物賣相差,杯有污跡,似係未洗乾淨,食物盤上發現有眼睫毛,整體感覺好差!性價比差,兩個人消費六百幾,但好似冇食過嘢
本來同朋友滿懷期待由九龍過中環食tea,
點知失望而回😨
環境一般,餐廳內影相位唔太靚,
食物賣相差,杯有污跡,
似係未洗乾淨,
食物盤上發現有眼睫毛,
整體感覺好差!
性價比差,兩個人消費六百幾,
但好似冇食過嘢
2020-11-13 1061 瀏覽
前排去咗位於中環Murray酒店頂樓嘅Popinjays hightea🍹同朋友慶祝生日餐廳設落地玻璃景觀開揚😍 Tea set由雲石玻璃盤同金色鐵框組成,賣相吸引🤤充滿藝術氣息👍🏻總共有五款鹹食、五款甜食同英式鬆餅,仲有每人一款飲品,味道、食物質素比一般Tea Set高,但係價錢偏貴。$728 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙬𝙤 𝙥𝙥 (原價)🍴五款鹹點包括有:✨紅菜頭撻✨蘆筍配健康穀物餅✨原隻鮑魚✨紅酒鵝肝糕✨黑松露煙三文魚撻🧁五款甜點包括有:✨榛子泡芙✨佛手柑朱古力蛋糕✨紅莓蛋白餅配薄荷醬✨冧酒士多啤梨椰子蛋糕✨石榴撻🍞Scones✨原味英式鬆餅✨玫瑰朱古力英式鬆餅鹹點方面,我最愛係原隻鮑魚👍🏻而且份量其實都幾足夠,整體食物質素亦為中上,有運用一啲好昂貴嘅材料,包括鮑魚、黑松露、鵝肝等等。甜點方面,個人認為比鹹點較為遜色,甜度偏高。✨Coffee/tea每人都可以揀一壺茶或者咖啡,選擇都算幾多,茶方面都幾大壺。好食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份之數: ⭐️⭐️⭐️抵食指數: ⭐️⭐️

餐廳設落地玻璃景觀開揚😍
總共有五款鹹食、五款甜食同英式鬆餅,仲有每人一款飲品,
味道、食物質素比一般Tea Set高,但係價錢偏貴。

$728 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙬𝙤 𝙥𝙥 (原價)

🍴五款鹹點包括有:

✨石榴撻

🍞Scones
✨原味英式鬆餅
✨玫瑰朱古力英式鬆餅

鹹點方面,我最愛係原隻鮑魚👍🏻

甜點方面,個人認為比鹹點較為遜色,甜度偏高。

✨Coffee/tea
每人都可以揀一壺茶或者咖啡,選擇都算幾多,茶方面都幾大壺。

好食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份之數: ⭐️⭐️⭐️
抵食指數: ⭐️⭐️

疫情下未能外遊,於閒日相約BFF一起High Tea也是賞心樂事!特別選址中環Murray Hotel的Popinjays,以為人較少,誰知餐廳坐滿休閒族,FULL HOUSE! High Tea時段3:30PM - 5:15PM,早到的客人都不能入座。餐廳環境及裝潢別綴 ,走Contemporary格調,優雅舒適,景觀開揚,可欣賞日落景致。Tea Set擺放有別於傳統High Tea層架,甜點 (3件) 和鹹點 (3件) 均擺放在顏色碟上,正好襯托枱上色彩繽粉的餐具,Pastry (3件) 則最後才送上。食物質素平均,視乎個人喜好。我和兩位朋友認為鹹點較出色,當中以龍蝦卷最為突出,鮮味的龍蝦肉及其他配料稍作調味,我的最愛;鵝肝Toast不是我杯茶,但友人說不俗;另一款貌似金莎的甜點,味道卻比金莎更甜,有點吃不消,建議最後才吃。Pastry方面,Butter Shortb日read看似平凡,但其淡淡的牛油味濃淡得宜,香脆可口;High tea怎少得Scone,這兒卻是Croiscones,即是Croissant + Scone的混合版,有Vanill及Chocolate Chips兩款

食物質素平均,視乎個人喜好。我和兩位朋友認為鹹點較出色,當中以龍蝦卷最為突出,鮮味的龍蝦肉及其他配料稍作調味,我的最愛;鵝肝Toast不是我杯茶,但友人說不俗;另一款貌似金莎的甜點,味道卻比金莎更甜,有點吃不消,建議最後才吃。Pastry方面,Butter Shortb日read看似平凡,但其淡淡的牛油味濃淡得宜,香脆可口;High tea怎少得Scone,這兒卻是Croiscones,即是Croissant + Scone的混合版,有Vanill及Chocolate Chips兩款口味,配Strawberry Jam或牛油,但我還是較喜愛傳統英式Scone。中場加設小驚喜,客人可於鳥籠裡抽出朱古力蛋,像幸運曲奇,用小鎚敲破,內有字句或餐廳優惠,可惜我們的運氣只得到字條一張

總括而言,環境簇新潔淨,型格舒適,最得打卡一族歡心,但當日(星期五)Full House,相對較嘈雜。食物質素平均,沒有太大驚喜,坦白說裝潢擺設比食物更吸引。

最後要重點批評服務水準絕對稱不上五星級酒店。由酒店大堂到餐廳,員工態度輕佻,缺乏應有的待客之道,連一間普通餐廳都不如。若酒店再不檢討,只會招徠更多投訴。
2020-11-06
2020-11-10 679 瀏覽
由酒店門口去到餐廳途中,職員都很友善,感覺親切。餐廳安排咗靠牆位置比我地,從後望落地玻璃嘅感覺唔錯,個人覺得好過坐窗邊位。鹹點同甜點質素都可以,scone同曲奇最有驚喜。飲品方面,叫茶嘅話佢唔係俾個茶壺你,亦都無茶包,雖然佢會refill俾你,但一間五星級酒店如果提供茶包或茶壺感覺會更加良好其實餐廳環境真的唔錯,食完Tea可以出去影相打下卡,夜晚涼涼地飲下酒都幾chill,不過個人覺得食tea時間真係唔係幾夠,只可以坐到5點,即係得個半鐘頭嘆
美利酒店是近年打卡或Staycaution熱門酒店😍我哋就嚟試試佢嘅Afternoon Tea Afternoon Tea地點位於酒店26樓,要上到25樓,再搭另一部𨋢上多一層,頂層風景可遠眺維港景,仲可以影到夕陽啊🌇一坐底,侍應就會送上welcome drink - NOC cold brew coffee! I love cold brew so much👍🏻先解構下Afternoon Tea有咩食🤩有3款鹹點◭ 鵝肝醬多士◭ 煙三文魚多士◭ 龍蝦包有3款甜點◭ 紅桑子撻◭ 朱古力藍莓蛋糕◭ 朱古力榛子蛋糕另附上一碟有牛油曲奇,原味及朱古力鬆餅,表面是酥皮,但入面是鬆餅,估唔到鬆餅好有驚喜,我同朋友大讚好好味👍🏻Tea Set鹹點及甜點不過不失,質素尚可環境同服務當然不錯,侍應會主動幫我哋影相😆📸️👍🏻

先解構下Afternoon Tea有咩食🤩

有3款甜點
◭ 紅桑子撻
◭ 朱古力藍莓蛋糕
◭ 朱古力榛子蛋糕

Tea Set鹹點及甜點不過不失,質素尚可
環境同服務當然不錯,侍應會主動幫我哋影相😆📸️👍🏻
2020-11-02 619 瀏覽
無得去旅行,就只好去酒店享受假日而今次staycation package 包埋個2人下午茶所以check out之後就上去餐廳食tea☕️❥我地上到去唔需要等,就即刻被安排入座雖然我地3個人,但當時有限聚令所以就分左兩張枱食野,2/1咁坐只係影相既時候先放埋啲食物一齊影❥枱面有杯咖啡,但我地都唔好咖啡,所以無飲鹹點就龍蝦包、煙三文魚餅呢兩樣最出色甜點就中意朱古力酒心慕絲蛋糕,雖然有啲太甜,但酒味都幾出然後有個抽獎遊戲,係鳥籠入面簡朱古力蛋,扑開佢有機會有餐廳優惠券,而個朱古力蛋扑完都可以食,但因為怕污糟,所以我地都無食🤣夏天我地無坐outdoor ,呢個係餐廳內部環境
無得去旅行,就只好去酒店享受假日
所以check out之後就上去餐廳食tea☕️

我地上到去唔需要等,就即刻被安排入座
雖然我地3個人,但當時有限聚令
所以就分左兩張枱食野,2/1咁坐
只係影相既時候先放埋啲食物一齊影

枱面有杯咖啡,但我地都唔好咖啡,所以無飲
鹹點就龍蝦包、煙三文魚餅呢兩樣最出色
甜點就中意朱古力酒心慕絲蛋糕,雖然有啲太甜,但酒味都幾出

夏天我地無坐outdoor ,呢個係餐廳內部環境
2020-08-08
2020-10-19 7644 瀏覽
五月買左Popinjays雙人下午茶$476,當場再俾原價加一$67.8,共$543.8。今日終於同男朋友黎食啦。我地訂左3:30,今次下午茶同NOC Coffee Co.合作,所以一黎就會送上welcome No. 18 canned cold brew coffee。事先講左寫上Happy 18/10/2020,因為係特別日子。Signature Vanilla And Chocolate Croiscones招牌原味同朱古力鬆餅,同平時既唔同,表面係酥皮,裡面係scone,食落似牛角包。Butter Shortbread食落係甜既牛油曲奇。Biscotti好脆好香口,有啲果仁係入面。三款鹹點uck Foie Gras Confit, Coffee Gelée, Toasted Brioche鵝肝醬啫喱多士味道濃郁。Coffee Salmon Gravlax, Red Current Cream Fraiche三文魚多士正常水準。Lobsterroll, Fennel And Celeriac龍蝦包軟熟,龍蝦肉都幾多。三款甜點:Baked Bergamot And Raspber

Butter Shortbread食落係甜既牛油曲奇。
Biscotti好脆好香口,有啲果仁係入面。
三款鹹點:
Duck Foie Gras Confit, Coffee Gelée, Toasted Brioche
鵝肝醬啫喱多士味道濃郁。
三文魚多士正常水準。
龍蝦包軟熟,龍蝦肉都幾多。
三款甜點:
Baked Bergamot And Raspberry Tart
紅桑子撻啲紅桑子好大粒,夾住似檸檬味既吉士醬,酸酸甜甜。
Cassis Opera Cake
歌劇院蛋糕同平時既唔同,用左藍莓,幾特別。
Gianduja Chocolate And Hazelnut
朱古力榛子蛋糕偏甜左少少,係巨大版金莎。
途中有扑朱古力蛋既環節,入面會有張紙條,睇下會唔會中獎。因為第一次抽左呢句,所以可以抽第二次。
我飲桂花茶,雖然無桂花味,但沖極味道都無變淡。
Osmanthus Tea
男朋友飲Mocha,佢話幾好飲。
Mocha
2020-10-18
$271.9 (下午茶)
Mocha
2020-10-16 1257 瀏覽
呢次下午茶係 staycation package 包嘅,check out keep bag 之後就上去食lu上到去食頭圍,都好多人排隊等候入座,相信唔少都係staycation 客。坐低冇耐就有個專員去每張枱度介紹罐 NOC Coffee, 然後俾你試飲,睇佢枱枱都重覆咁講都鄧佢辛苦。 味道都ok嘅, black coffee黎講算易入口。係時候入正題講吓個tea set, 見到冇八婆層架表示失望🤣先講咸點 Lobster Roll, Fennel and Celeriac 個包幾軟熟,龍蝦幾新鮮,加少少芹菜爽爽地,成件事幾夾。Coffee Salmon Gravlax, Red Current Cream Fraiche 老實講,我食唔出咖啡味,只覺得佢比平時食嘅煙三文魚再smoky d。d red current 好酸同cream frachie 可以平衡返好重嘅魚味。Duck Firefox Gras Confit, Coffee Gelee, Tosted Brioche 都係嗰句,你唔講我都唔覺上面嗰層係coffee jelly🤣 應該係個個鴨肝醬濃到冚過晒d咖啡味。下面

個包幾軟熟,龍蝦幾新鮮,加少少芹菜爽爽地,成件事幾夾。

都係嗰句,你唔講我都唔覺上面嗰層係coffee jelly🤣 應該係個個鴨肝醬濃到冚過晒d咖啡味。下面塊toast脆脆地,令到件事冇咁一pat野。

食完咁濃嘅鴨肝醬就到甜點,食左舊酸酸地嘅Baked Bergamot and Raspberry Tart 沖淡吓先。 個tart幾香脆,Raspberry 幾酸吓,入面custard 甜甜地,側邊又有d開心果碎,口感幾有層次。

Cassis Opera Cake 冇乜特別,都係朱古力 opera cake, 藍莓加cream。

Gianduja Chocolate and Hazelnut, 呢舊野食落係金嘅外殼,繽紛樂嘅餡包住粒nut,下面有塊餅,that's it.

唔知係咪太多客搞唔掂,d pastries 喺我食到一大半先黎。

Signature Vanilla and Chocolate Croiscones,
佢地係scone形嘅croissants, 食落去層次分明又香,朱古力味嗰個又整得恰到好處,同clotted cream and jam都夾,雖然好想食返普通scone,因為太耐冇食,但呢個新野係好好味嘅。

Biscotti, Butter short bread,呢d都係用黎送吓茶,但食到就快飽先黎都係咬左一啖就算,咪道幾好。

佢地喺食食吓中途拎左個好大嘅雀籠出黎俾每枱客抽一隻朱古力蛋,佢每枱有個小搥仔,就係用喺扑爛你抽嗰隻蛋,入面有張字條寫左d正能量字句,我覺得呢個gimmick 幾好,喺呢個充滿負能量嘅疫情為你帶點安慰。

其實隻朱古力蛋食得嘅,起碼食得出唔係好cheap嘅朱古力,有誠意。

呢間野食物味道唔錯,款式又特別,但食唔到咖啡味咁啫😂