2021-05-01 28 瀏覽
位於灣仔告士打道的「Primo」,係一間酒吧西餐廳,除咗供應各式各樣嘅酒精及無酒精飲品外,仲有唔少Pizza、意粉、小食等等西式食品,同朋友嚟chill一下就啱哂啦牛油果鮮蝦沙律鮮蝦混入左芥末沙律醬,微微辣,爽口彈牙,好新鮮~牛油果熟度剛好,夠哂軟滑,配上新鮮碧綠羽衣甘藍及沙律菜,好爽脆,感覺好fresh焗素肉丸一客有四粒,烤焗後的素肉丸更加美味,肉味濃郁,口感同味道都好似真肉一樣!配上酸酸甜甜的蕃茄醬汁,簡直是絕配煙熏三文魚熱帶披薩10吋大嘅Pizza有六塊,適合同朋友開心share🥳配料有煙三文魚、菠蘿蜜餞、洋蔥、甜椒、水牛芝士🧀番茄醬同芒果酸辣醬。批底厚薄適中,pizza入口鹹鹹甜甜的,味道同口感都好豐富呢,好好食熱檸檬茶紅茶濃而不澀,浸泡着新鮮檸檬🍋酸甜開胃,去脂解膩

牛油果鮮蝦沙律

焗素肉丸

煙熏三文魚熱帶披薩

熱檸檬茶
紅茶濃而不澀,浸泡着新鮮檸檬🍋酸甜開胃,去脂解膩
2021-04-30 14 瀏覽
星期5,friday night,來到呢間小店~同朋友來食下野,吹下水~自選pizza:揀4款topping,全部都係肉類,pizza係簿批,我既至愛~但食落就鹹左少少~西班牙辣蒜香雜錦意粉:意粉都有幾款可以揀 ,今次揀左緞帶面,好香好辣,海鮮量豐富,可惜份量有d少~

2021-04-30 153 瀏覽
位於灣仔的Primo,是一間在二月才開張的意大利餐廳。適逢開業不久,餐廳推出不少迎新優惠,例如$29仼飲咖啡優惠、中午光顧有9折優惠 和 Happy Hour有9折酒精飲品優惠等等,經濟實惠,一齊試試新餐廳吧!小店走酒吧格局,有室外和室內坐位,更設有二樓,比想像中環境還要大呢。店內的薄餅和意粉匀由大廚自己親手製作,開放式廚房設有一個大型焗爐,想吃手工意大利菜,這裡就對啦~ 經典瑪格麗塔薄餅 $128 招牌手工薄餅,賣相和味道也相當不錯呀! 以新鮮蕃茄、水牛芝士和羅勒製造的經典口味,深得我和朋友喜愛。薄餅軟熟可口,即使放涼和放久後,也並沒有變硬,依然鬆軟有彈力哦! 香橙薑汁蜜糖雞翼 $82 口味特別的雞翼,並非普通貨色! 它並不是水牛城雞翼,亦不是蜜糖柚子雞翼,而是香橙薑汁口味。酸甜中帶有小微辣刺激感,味道很特別呀! 煙三文魚他他 $88 煙三文魚他他配上牛油果粒,色彩鮮艷,把食材放入小麵包之中,配起來會更好呢。不過煙三文魚油份不足,肥一點的話,相信會更美味。甜薯條 $62 香甜的蕃薯條,配上芝士醬和泰式酸辣醬,是下酒好菜呢。
位於灣仔的Primo
,是一間在二月才開張的意大利餐廳。

經典瑪格麗塔薄餅 $128

香橙薑汁蜜糖雞翼 $82

煙三文魚他他 $88

甜薯條 $62

香甜的蕃薯條,配上芝士醬和泰式酸辣醬,是下酒好菜呢。
2021-04-23
2021-04-28 33 瀏覽
呢間新開嘅意大利餐廳樓高兩層,樓下係吧台同二人位,樓上就主要係四人以上座位,坐得幾舒服之餘又唔逼。樓下吧檯隔離係個焗pizza嘅焗爐,設計到成個太空艙咁,好有特色。墨西哥雞肉香腸Pizza呢個pizza餅底幾脆,以番茄醬加芝士做底,面上鋪滿紅椒、青椒、雞肉、辣肉腸,鹹辣味道之中尤以辣味較重,對我來講係偏辣,食左幾啖就要飲返啖水中和下。同埋佢都落左好多橄欖,除辣味以外最突出就係橄欖味,呢樣有d似以前係意大利食過嘅pizza。西班牙辣蒜海鮮意粉海鮮有青口、魷魚、蝦仁,辣蒜醬汁之中加入了白酒、檸檬汁去,食落有蒜嘅惹味之餘略有點點清新,比起pizza,呢個意粉辣度嘅係微辣,比較合我口味。榛子醬芝士蛋糕芝士蛋糕嘅芝士並唔係平時cheesecake個種較硬身嘅質感,而係貼近cream嘅鬆軟,芝士外面塗上了榛子醬,榛子芝士嘅配搭不太常見,呢種嘅鹹甜配搭,口感不膩,真係好好食!

墨西哥雞肉香腸Pizza

西班牙辣蒜海鮮意粉

榛子醬芝士蛋糕
係灣仔新開既bar and restaurant 🥰 係一間環境比較昏暗 真係好適合係附近返工既打工仔😂 收工後可以同同事們一齊chill下😚Create your own pizza $158今次我地叫左自選pizza 按自己喜好揀四款配料去整你專屬既pizza😜 我地今次叫左巴馬火腿、甜椒、煙三文魚同蘑菇☺️ 可以一選係佢既餅底好香而且好煙韌 充滿自家製的味道~Asparagas soup $58呢個係海鮮忌廉湯 味道一般般 忌廉味偏重~Scallop bacon wrap $82帶子煙肉卷上面有小小芒果汁 令成個小食口應更多質次同口感😋Nutella cheesecake $62呢個太甜🥲 唔係好岩我地既口味🤓

Create your own pizza $158

Asparagas soup $58
呢個係海鮮忌廉湯 味道一般般 忌廉味偏重~

Scallop bacon wrap $82
帶子煙肉卷上面有小小芒果汁 令成個小食口應更多質次同口感😋

Nutella cheesecake $62
呢個太甜🥲 唔係好岩我地既口味🤓
灣仔同銅鑼灣交界開左好多酒吧及西餐廳,好多時經過都會見到,今日就黎到呢間新開既Primo經典肉食愛好者披薩 $158所有pizza都係就一款尺寸,今日就叫左肉食愛好者披薩,餅皮脆脆🥰材料豐富,每啖都食到肉既香味,面頭既火箭菜又可以減低膩感覺,配搭得好好西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁 $128所有意粉都可以自己揀要咩麵條,寬帶麵麵條帶有少少硬,醬汁調味非常夠👍🏻海鮮亦都有好多種類香燈薑汁蜜糖雞翼 $82雞翼非常熱,但熱得黎做到外脆內嫩既效果😋食得出有少少薑既味道,但因為size唔算太大隻,所以略嫌有少少貴🙈薯條配芝士醬和哈里薩辣芒果醬 $62薯條好香脆,佢唔係實心咁既脆,佢係做到好似薯片既效果咁,配上芝士醬🤤

經典肉食愛好者披薩 $158

西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁 $128

香燈薑汁蜜糖雞翼 $82

薯條配芝士醬和哈里薩辣芒果醬 $62
2021-04-21
2021-04-26 23 瀏覽
又到開心星期五,和好友來灣仔食好西。依間酒吧餐廳格局精緻,柔和的燈光下播放音樂非常舒適。美食有不少選擇,薄餅、意粉、漢堡、小食和各式酒類飲品,價錢經濟樣樣都好食,CP值幾高。臨走前隔離枱點的薄餅剛到,傳來陣陣香味,聞到勁想食,唯有等下次啦。西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁扁麵條 $128蒜香味濃厚加上少少辣非常惹味,扁麵條口感煙韌,配料蝦仁、鱿魚粒、青口都好足料,好掛汁非常好味。雞肉牛油果潛艇堡 $128沙律一點也不馬虎,紫椰菜口感爽脆切成幼絲撈埋沙律醬好好食。潛艇堡切成兩份仍然相當大份,一個人食難以KO晒,法包外脆內軟,雞肉厚肉大塊帶點焦香,仲有芝士、生菜、蕃茄、紫洋蔥和牛油果,一啖咬落去口感味道豐富。薯條都炸得出色,外層非常香脆薯肉好淋,層次好分明,點茄汁食正。巧克力泥蛋糕 $62擺碟精緻賣相滿分,欣賞廚師其用心,值得一讚。蛋糕周邊放了多種生果粒。主角蛋糕口感綿密黏稠,巧克力味道濃郁,就咁食相當甜,溝埋雲呢拿雪糕食甜度就剛剛好了。
又到開心星期五,和好友來灣仔食好西。
依間酒吧餐廳格局精緻,柔和的燈光下播放音樂非常舒適。

西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁扁麵條 $128
西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁扁麵條

雞肉牛油果潛艇堡 $128
沙律一點也不馬虎,紫椰菜口感爽脆切成幼絲撈埋沙律醬好好食。

巧克力泥蛋糕 $62
巧克力泥蛋糕
2021-04-23
5 分鐘 (堂食)
西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁扁麵條
巧克力泥蛋糕
2021-04-25 29 瀏覽
終於食到Pizza 啦🤣🤣,仲做緊promo 嘅灣仔Primo。食左Margherita Pizza,熱辣辣當然係好味,但覺得比較淡,茄醬都又唔夠濃,但加左芝士粉之後就好啲。仲有mixed seafood gambas 西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁Linguine,同Pizza一樣,都係比較淡,蝦仁無乜蝦味,魚肉魷魚青口都有鮮味,但到打呢個post 先知道係辣蒜香,完全唔覺得辣,食到最尾先有蒜香。反而最似樣嘅係個沙律,Avocado and shrimp salad ,蝦有鮮味,加埋有少少wasabi 沙律醬嘅牛油果,creamy,好味。另外個Gin tonic 又靚又清新👍🏼,但個house lager 就淡左啲。八折後加一埋單400,就真係唔貴嘅。

Margherita Pizza

mixed seafood gambas

Avocado and shrimp salad

Gin  tonic

八折後加一埋單400,就真係唔貴嘅。
大合照
Margherita Pizza
Avocado and shrimp salad
Gin  tonic
2021-04-24 46 瀏覽
星期六同男朋友比較晏食lunch,好肚餓,所以叫左啲飽肚野。我地叫左經典肉食愛好者披薩、扇貝、蝦和煙肉卡邦尼醬意大利麵同Brunch Menu上既意大利All Day Breakfast三文治。經典肉食愛好者披薩10吋,切開有6件。材料好豐富,有意大利辣香腸、火腿、煙肉、香腸、洋蔥、甜椒、黑欖欖、水牛芝士、番茄醬,岩晒食肉獸。扇貝、蝦和煙肉卡邦尼醬意大利麵既醬好濃稠,都幾大碟,食完好飽,男朋友話好食。意大利All Day Breakfast三文治唔係我想像中個個樣,但幾好食。包外脆內軟,配以番茄醬、意大利辣香腸、培根、火腿、洋蔥、橄欖、馬蘇里芝士,材料之間好夾,我鍾意。Brunch Menu包飲品,揀左橙汁,有果肉,仲可以免費添加,好好。
經典肉食愛好者披薩10吋,切開有6件。
經典肉食愛好者披薩
經典肉食愛好者披薩
扇貝、蝦和煙肉卡邦尼醬意大利麵
橙汁
2021-04-24
午餐
扇貝、蝦和煙肉卡邦尼醬意大利麵
2021-04-22 475 瀏覽
今日和同事在灣仔做完嘢,行經告士打道見到Primo, 見到裏面裝修好似幾靚,一於入去食個lunch先。Primo set lunch有4款選擇,包Soup of the day or Chef salad, 我和同事各自揀選2款不同set lunch一起share.Soup of the Day~以青瓜,紅蘿蔔,蕃茄和紅鷹豆熬出非常濃稠的雜菜湯,酸酸的十分開胃。Fisherman Pizza$138~厚批,邊皮十分香脆,用料十分豐富,有煙燻三文魚,金倉魚片,蜆肉,西紅柿,甜椒,蘑菇,火箭菜和mozzarella cheese, 配以蕃茄醬,非常滋味。Spaghetti amatriciana意大利煙肉蕃茄麵$128~以洋蔥,煙肉碎,蕃茄碎,大蒜,辣椒,配以白酒和homemade蕃茄醬,酸中帶辣,十分惹味。Caramel Sundae$58~焦糖新地除了有軟滑的雪糕,還有大量的焦糖,nuts和士多啤梨,好好味呀!Coffee~餐後又點可以少得了一杯香濃幼滑的coffee?真是十分享受。
今日和同事在灣仔做完嘢,行經告士打道見到Primo,
見到裏面裝修好似幾靚,一於入去食個lunch先。

2021-03-16
午餐
  • Caramel Sundae
  • Fisherman Pizza
  • 意大利煙肉蕃茄麵
2021-04-21 42 瀏覽
這次在灣仔去了一家新開的小店,店舖分為兩層,環境挻舒適的。小店主要是吃薄餅的,也有多款意粉和小食供應。飲品也有很多選擇,咖啡/酒精類飲品/果汁也有多款🙈。-💥巴馬火腿蜜瓜捲 HKD$88,這個用小碟子裝著,既特別又美觀的賣相。巴馬火腿包圍著蜜瓜和爆爆珠,所以口感豐富又有咬感。味道酸酸甜甜的,又帶點咸味,做餐前小食是個不錯的選擇。-💥製作自己風格的披薩 HKD$158,這個共有13款食材可供選擇,可選擇四款食材,配搭挻多的🙈。我們選擇了煙三文魚/莎樂美腸/菠蘿蜜餞/洋蔥,這個組合感覺不錯😋。薄餅面頭還有很多芝士和火箭菜,口感豐富又滿足。-另有點了熱朱古力咖啡和西柚汁,熱朱古力咖啡雖然沒有美美的拉花,但咖啡味道香濃,朱古力味重,兩者挻配合的。西柚汁味道酸酸的,可以中和油膩感。食物質素不錯,價錢一般。

2021-04-19
10 分鐘 (堂食)
2021-04-18 36 瀏覽
餐廳門面似酒吧西餐風格、入邊燈光偏暗,適合飲嘢~▶️ Antipasti platter$138有cold cut , cheese 🧀 Parma ham、煙三文魚、salami 、酸瓜、車厘茄、薄片Pizza麵包。每樣少少,做前菜幾好。由於入邊嘅食物都相對地偏鹹,所以食少少酸瓜同車厘茄就會開胃少少。鍾意個薄片Pizza麵包,入邊係通心的,可以放餡料入去食。▶️ Meatlover pizza 🍕 $158鍾意即叫即焗, 夠熱夠香脆。 Pizza 邊及底脆~ 有意大利辣肉腸、火腿、煙肉、香腸、洋蔥、黑橄欖🫒、甜椒、水牛芝士及番茄醬。呢個味道竟然食落去唔會太濃味,清清地。如果幻想佢係好多肉嘅就未必係好多肉嗰種豐富口感,因為啲肉唔夠出,偏少,所以食落去感覺其實清清地,橄欖味突出。▶️ Pineapple juice 🍍 $50菠蘿汁甜甜酸酸,正常~餐廳二人枱較細,叫了兩樣食品已經相當迫,所以想叫多啲嘢食就建議慢慢叫。
餐廳門面似酒吧西餐風格、入邊燈光偏暗,適合飲嘢~

▶️ Antipasti platter$138

▶️ Meatlover pizza 🍕 $158

▶️ Pineapple juice 🍍 $50
菠蘿汁甜甜酸酸,正常~

2021-04-18 26 瀏覽
是日等honey收工,honey話放工經開見到哩間primo多人食,就決定我地的晚餐,順便飲下酒Primo主打意大利食物,佢仲有手工整的pizza,另外都有happy hour,同honey點左個意式小食拼盤,夏威夷薄餅,home tequila,home house wineHome tequila,home white wine我的white wine 真係好飲,有少少果香味,home tequila 不過不失,意式小食拼算盤意式拼盤有煙三文魚,意式麵包,芝士,蕃茄,沙樂美腸,酸青瓜,帕馬火腿,款款味道唔錯,加埋白酒真係好夾,值得一叫夏威夷pizza 夏威夷pizza有帕馬火腿,加埋火箭菜,酸菠蘿、手做的pizza真係好好食,薄餅脆口哩度的pizza同小食真係好正,環境唔錯又坐得舒服,店員又nice,真係honey好介紹!

Home tequila,home white wine

意式小食拼算盤

夏威夷pizza

2021-04-17
  • 意式開胃拼盤
2021-04-18 41 瀏覽
自從疫情開始後好耐都冇去酒吧相關的餐廳到食野啦 見啱啱疫情好番少少 就約朋友去食住飯 吹下水🤪所以揀左灣仔呢間 呢到附近冇嘜其他餐廳 唔係太噪 幾合適黎坐下飲下野 氣氛又舒服👹我地總共嗌左個pizza 意粉同支cider•煙熏三文魚熱帶pizza🍕•-Pizza揀左煙熏三文魚熱帶pizza 我幾中意個批夠薄 料又足🤤配料有三文魚 菠蘿 火箭菜... 口感清爽唔濟 一個人食多幾舊都仲得 個大細都適合2人食 嗌多樣都仲得!🤫•扇貝、蝦煙肉卡邦尼意粉🍝•-之後仲有個扇貝、蝦煙肉卡邦尼意粉 我覺得意粉醬既分量拿捏得啱啱好 太多會驚好漏少又會乾 而家就啱啱好👍🏾海鮮都算鮮甜 煙肉又有炸過好香 而意粉都係適中既有少少咬口最後我地仲揀左荔枝梨既cider🍹甜甜地好易入口 荔枝既香氣都重😛適合想飲少少酒又絕對唔會醉既狀態 我幾推薦呢個味.而且呢到既人服務態度都非常有禮貌 又會問你需要額外既醬料之類 亦都充滿笑容 值得推介!

我地總共嗌左個pizza 意粉同支cider

•煙熏三文魚熱帶pizza🍕•

•扇貝、蝦煙肉卡邦尼意粉🍝•
之後仲有個扇貝、蝦煙肉卡邦尼意粉
海鮮都算鮮甜 煙肉又有炸過好香 而意粉都係適中既有少少咬口

Happy Friday 就揀咗位於灣仔嘅意大利餐廳 Primo一入餐廳就見到個吧檯同大烤爐,所有pizza都係即叫即烤!選擇呢間嘅原因係餐廳色調偏暗,播住耳熟能詳嘅音樂,最岩放工想放鬆relax 嘅聚會😜餐廳分上下間,門口亦有少量坐位主打手工pizza、意粉,飲品種類好多:cocktail、whisky等😜🌠Make your own style pizzapizza款式選擇多, 驚揀唔啱都可以選擇自選pizza由客人自選4款配料,創造個人喜愛嘅pizza! 當然要試下自選pizza,由煙燻三文魚、煙肉、 柏爾馬火腿、意大辣腸造成嘅pizza到底係咩味道?本嚟都諗會唔會味道會互搶?點知出奇好食,由於即叫即整,所以需要少許時間去等候,pizza餅底烤到微焦,外脆內軟,香口惹味!每口都食到各種配料,咸香帶微辣!效果非常唔錯!🌠 西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁呢間餐廳除咗自選pizza, 亦可以自選義大利粉推薦!今次就揀緞帶麵,食落香滑彈牙海鮮汁帶辣, 緞帶麵掛汁非常惹味!海鮮方面:青口、蝦等,絕對足料!🌠 榛子醬芝士蛋糕因為要求同時上菜,係食完正餐先食cheese cake口感同味道都keep得

一入餐廳就見到個吧檯同大烤爐,所有pizza都係即叫即烤!

餐廳分上下間,門口亦有少量坐位

🌠Make your own style pizza
pizza款式選擇多, 驚揀唔啱都可以選擇自選pizza

由客人自選4款配料,創造個人喜愛嘅pizza!

🌠 西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁
呢間餐廳除咗自選pizza, 亦可以自選義大利粉
推薦!今次就揀緞帶麵,食落香滑彈牙

🌠 榛子醬芝士蛋糕
因為要求同時上菜,係食完正餐先食cheese cake
口感同味道都keep得好好!
外面香滑嘅榛子朱古力醬,再配有質感嘅cheese cake,鐘意食甜品嘅朋友必點!

整體餐廳由服務到裝修都令人非常chill~除咗美食仲有不用款式嘅酒供大家選擇,想約知己老友把酒言歡最適合不過😜