Happy Friday嘅晚上當然要鬆放Relax一下(小新説法🤣),我同朋友去咗灣仔告士打道一間新開嘅酒吧餐廳「Primo」。天橋底以至附近幾個街口都見到易拉架嘅宣傳,Marketing功夫做到足!餐廳行型格路線,門口有少量户外座位,內裡就有兩層,不過我哋坐喺下層,所以唔知上層係點。下層環境色調偏昏暗🌃,有吧枱或普通餐枱,兩者都坐得舒服。再者,場內播住嘅英文歌首首都耳熟能詳,令人偷快。作為一間酒吧餐廳,佢提供嘅食物同飲品選擇一樣咁多。食物以意大利菜式為主🇮🇹,主食不外乎意粉Pasta同薄餅Pizza,另外亦有沙律、前菜小食同甜品等。價錢唔貴啊,一份主菜平均都係百頭至百中就有交易!意式開胃拼盤 Antipasti Platter ($138),小食拼盤內容好豐富🤤,包括煙三文魚、巴馬火腿、莎樂美香腸、香草菲達芝士、青瓜、車厘茄同薄片披薩麵包,每款份量均為四件,四個人食都無難度。我哋食得出煙三文魚Smoked Salmon同巴馬火腿Parma Ham應該係靚貨,而且大大片,出手唔孤寒。不過講到最驚喜一定係莎樂美香腸Salami🥓,呢片厚薄適中嘅香腸真係超好食,嗰種肉嘅鹹香濃得嚟唔纏人,仲
意式開胃拼盤
意式開胃拼盤 Antipasti Platter ($138),小食拼盤內容好豐富🤤,包括煙三文魚、巴馬火腿、莎樂美香腸、香草菲達芝士、青瓜、車厘茄同薄片披薩麵包,每款份量均為四件,四個人食都無難度。我哋食得出煙三文魚Smoked Salmon同巴馬火腿Parma Ham應該係靚貨,而且大大片,出手唔孤寒。不過講到最驚喜一定係莎樂美香腸Salami🥓,呢片厚薄適中嘅香腸真係超好食,嗰種肉嘅鹹香濃得嚟唔纏人,仲帶少少煙燻味,令人回味無窮。
意式開胃拼盤
我估計薄片披薩麵包Pizza Bread Slides即係指拼盤上圓形嘅波波?雖然我哋無汁沾,但反而食得出麵餅發酵後嘅香味,🍕從此我可以推斷呢度嘅薄餅皮應該幾有水準,只可惜今日唔餓就無食到。另外,酸酸嘅醃青瓜Pickles好開胃🥒,但我就略嫌份量少咗啲。菲達芝士Feta Cheese質感軟軟的🧀,奶味同鹹味一樣咁足。車厘茄Cherry Tomatoes就最普通,無乜好講🍅。
西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁緞帶麵
西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁緞帶麵 Mixed Seafood Gambas Fettuccine ($128),本身想嗌比較特別嘅Cannellon,但店員話暫時只提供DIY Pasta,任我哋自由選拼意粉底同醬汁🍝,我有少少失望,不過無所謂啦。
西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁緞帶麵
醬汁(餸料)有六款選擇,例如有素菜、肉醬、卡邦尼同我哋揀選咗嘅西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁🇪🇸。意想不到個醬汁辣味幾勁下🌶,如果唔食得辣就揀第款吧。另一邊廂,蒜味亦好重,所以整體係幾惹味嘅。海鮮有青口、蝦肉、魷魚同魚柳等,全部都幾新鮮。Pasta方面,我哋要咗Fettuccine,但感覺上似Linguine多啲,因為偏幼身,不過口感唔錯,夠彈牙。
反烤蘋果撻
反烤蘋果撻 Apple Tart Tatin ($62),甜品方面,餐廳有提供六款選擇,價錢只售$58或$62,好抵食,但如果有賣埋Tiramisu就更好了🙈。店員好細心,見我哋差唔多食完鹹食就問係咪可以準備定。甜品擺盤好靚,用上朱古力醬同水果作裝飾點綴,士多啤梨仲雕咗花添🍓。
反烤蘋果撻
蘋果撻幾有特色,撻底有别於平日比較常見嘅酥皮,我認為有啲似芝士蛋糕嘅餅底,帶點煙韌嘅口感。🍎蘋果肉並無切粒,反而係大大片咁鋪喺撻面,經焦糖焗製後嘅蘋果好淋、好入味。配角係大大球雲呢拿雪糕🍨,味道唔錯;再倒入埋熱嘅吉士醬,就造出一冷一熱嘅對比效果。
Alska - Apple Cinnamon & Winter Cider (HH $50),Cider蘋果酒好啱女仔飲,因為好易入口🍻,不過酒精含量都有4%㗎。我要嘅呢款偏重肉桂味,好香好正啊。最後介紹返呢枝酒係來自瑞典的🇸🇪。
總括嚟講,Primo係一間幾唔錯嘅酒吧餐廳,食物出品相當有質素,加上性價比高,幾值得推介啊👍!P.S.而家新開張有八折優惠,但唔知做到幾時。服務方面,外籍店員們好有禮貌,有密切關注客人進餐過程中有乜需要,更會主動斟水同換碟,抵讚😁。
2021-03-26
2021-03-30 40 瀏覽
-𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁-環境 :9/10服務: 9/10味道: 9/10影相: 9/10性價比 : 8/10回頭率 : 8.5/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖灣仔有間新開意大利餐廳見網評不錯就同男朋友黎呢間撐下枱腳💕.餐廳環境燈光昏暗,配上輕下音樂既有情調又可以令人放鬆心情☺️. ©雞肉牛油果潛艇堡 $128呢個潛艇都幾令我滿意👍選用煙韌脆口嘅法包為底中間嘅雞扒香燒過,兩面脆香,肉厚又嫩滑加上半溶嘅車打芝士,清爽生菜,青瓜同洋蔥濃郁嘅芝士香加上酥脆嘅口感,真係一流!仲有香脆粗薯條同沙律做伴碟添😋特別提下沙律,睇得出用了心思💕兩色椰菜絲條條都沾上沙律醬再灑上黑白芝士,味道更立體~.©西班牙辣蒜香雜錦海鮮意粉 $128呢間既意粉,由醬汁到意粉都可以隨意配搭😘有六款醬汁,我地揀左西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁而意粉方面都有四款分別係扁麵條,寬帶麵,意粉同緞帶麵意粉味道香辣而惹味,條條蒜香十足加上蝦仁,青口,帶子等嘅提鮮,正呀!.©𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $29𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 做緊$29一杯仲可以任限𝚛𝚎𝚏𝚒𝚕𝚕架🤣𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎上嘅𝚌𝚞𝚝𝚎 𝚌𝚞𝚝𝚎熊啤啤拉花真係勁吾舍得飲左佢😍咖啡香濃順口,滿滿嘅奶香
-𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁-
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
灣仔有間新開意大利餐廳
見網評不錯
就同男朋友黎呢間撐下枱腳💕
餐廳環境燈光昏暗,配上輕下音樂
既有情調又可以令人放鬆心情☺️

©雞肉牛油果潛艇堡 $128
呢個潛艇都幾令我滿意👍
選用煙韌脆口嘅法包為底
中間嘅雞扒香燒過,兩面脆香,肉厚又嫩滑
加上半溶嘅車打芝士,清爽生菜,青瓜同洋蔥
濃郁嘅芝士香加上酥脆嘅口感,真係一流!
仲有香脆粗薯條同沙律做伴碟添😋
特別提下沙律,睇得出用了心思💕
兩色椰菜絲條條都沾上沙律醬
再灑上黑白芝士,味道更立體~

©西班牙辣蒜香雜錦海鮮意粉 $128
呢間既意粉,由醬汁到意粉都可以隨意配搭😘
有六款醬汁,我地揀左西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁
而意粉方面都有四款
分別係扁麵條,寬帶麵,意粉同緞帶麵
意粉味道香辣而惹味,條條蒜香十足
加上蝦仁,青口,帶子等嘅提鮮,正呀!
©西班牙辣蒜香雜錦海鮮意粉
©西班牙辣蒜香雜錦海鮮意粉

©𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $29
𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 做緊$29一杯仲可以任限𝚛𝚎𝚏𝚒𝚕𝚕架🤣
𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎上嘅𝚌𝚞𝚝𝚎 𝚌𝚞𝚝𝚎熊啤啤拉花
真係勁吾舍得飲左佢😍
咖啡香濃順口,滿滿嘅奶香🥳
©𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎

強烈濃郁嘅味道帶點芝士香同餅底嘅鬆脆💕
. ©𝙽𝚞𝚝𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎

2021-03-28
©雞肉牛油果潛艇堡
之前行過告士打道,記得有一次有一個外國人喺門口宣傳新開嘅餐廳,話有pizza有pasta, 新張期間有優惠,當時因為食飽飯,都冇再理佢, 但其後印象深刻,可能因為外國人派傳單比較少見掛,之後忽然記返起呢間餐廳,一於試下呢間新餐廳啲嘢好唔好食呢間餐廳其實唔止淨係一間餐廳,仲係一家酒吧,新張期間12點至8點係happy hour,點了一杯house IPA ($58)和一杯白酒white sauvignon blanc。超級鍾意house ipa,第一啖很重麥味,之後回甘,但唔苦,微酸,有一種很開胃的感覺, 選sauvignon blanc就係因為想飲比較酸的白酒,呢杯都真係重酸味,甜度低 。呢間餐廳有個「fat tony」焗爐用嚟焗pizza($128),仲有一個特別嘅地方係可以自選配料,不過如果有得揀,我多數都會嗌我最愛嘅margherita。pizza上菜,新鮮熱辣唔使講, 呢個瑪格麗特pizza非常juicy,但唔會有好酸嘅蕃茄味,芝士份量適中,羅勒味稍為弱了一點,餐廳還另外灑上了arugula ,雖然不是傳統的做法,但我頗為接受,餅底是薄身比較crunchy,總括嚟講這個pizz

呢間餐廳有個「fat tony」焗爐用嚟焗pizza($128),仲有一個特別嘅地方係可以自選配料,不過如果有得揀,我多數都會嗌我最愛嘅margherita。pizza上菜,新鮮熱辣唔使講, 呢個瑪格麗特pizza非常juicy,但唔會有好酸嘅蕃茄味,芝士份量適中,羅勒味稍為弱了一點,餐廳還另外灑上了arugula ,雖然不是傳統的做法,但我頗為接受,餅底是薄身比較crunchy,總括嚟講這個pizza都幾好食

Margherita

呢度嘅意粉都可以自選汁醬和意粉,醬汁我點了西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁($128),意粉有四款選擇,我點了fettuccine, 因為這種意粉,對比起普通意粉和寬條麵在其他餐廳比較少吃到,先講味道,比我想像中更辣,可能我其後灑了很多胡椒,不過連蒜香好惹味,意粉本身質感唔錯,更有驚喜的是有很多海鮮配料, 蝦、青口、帶子、魚、魷魚等,蝦都差不多有十粒,感覺配料還比意粉多,整體都很好吃

mixed seafood Gambas with fettuccine

最後想提一提,這裏的職員都很友善和熱情,不單介紹有什麼菜式,而且還會感受到他們喜歡客人欣賞他們的食物,感覺不錯

2021-03-28 16 瀏覽
Primo,係喺灣仔海傍的一間意大利餐廳,記得一年前喺附近食過一間西班牙餐廳,好好feel,喺度感覺好似喺外國,而呢間餐廳啲廚師,待應都係外國人,感覺更甚。餐廳燈光够情調,還好仲可以睇到餐牌啲字,由於唔係太肚餓,同朋友商量咗決定點二個餐湯,一個前菜,同一份主食。餐湯係忌廉雜錦海鮮濃湯,湯入邊有魚,蝦,魷魚,湯面有一隻大青口,仲配有4小個餐包,個湯好濃郁,好好飲亦飽肚,食完都差唔多飽到一大半。前菜係香橙薑汁蜜糖雞翼,三種口味溝埋一齊,好特别,未曾試過的味道,比較乾身香脆。主菜嗌咗個Pasta,間餐廳好特別嘅地方,係可以自選意粉,有4個選擇,另有自家製sauce有6個選擇,實在太好了,意粉揀咗Fettuccine,Sauce就揀咗扇貝,蝦,煙肉,洋葱,大蒜,白酒和奶油醬,配搭豐富味道香濃,好好食,滿意的一餐。

2021-03-27 73 瀏覽
灣仔新開意大利餐廳➡️ PrimoPizza 🍕相當出色拼盤的香草芝士很美味,熱呼呼的軟包很特別。推介👍🏻香橙薑汁蜜糖雞翼,但吃到的是肉桂味,蠻特別😋總結➡️酒🍷好飲,食材新鮮,性價比高
灣仔新開意大利餐廳➡️ Primo
Pizza 🍕相當出色
拼盤的香草芝士很美味,熱呼呼的軟包很特別。推介👍🏻
香橙薑汁蜜糖雞翼,但吃到的是肉桂味,蠻特別😋
總結➡️酒🍷好飲,食材新鮮,性價比高
羽衣甘藍凱撒沙律
經典肉食愛好者pizza
香橙薑汁蜜糖雞翼
羽衣甘藍凱撒沙律
經典肉食愛好者pizza
香橙薑汁蜜糖雞翼
3K
2021-03-25 22 瀏覽
灣仔開了一間披蕯兼酒吧專門店,又是要出動嘅時候。意式開胃拼盤巴馬火腿,沙樂美香腸,煙三文魚,香草菲達芝士,車厘茄,青瓜,薄片披蕯麵飽店員極力推介,果然好正!果然開胃。好喜歡披蕯麵包,造型有點似飛碟!配芝士同吃真一流。夏威夷披蕯帕爾馬火腿,菠蘿蜜餞,洋蔥,羅勒,披蕯草,水牛芝士,意式白醬和蕃茄醬披蕯係佢地鎮店之寶,佳因有一個傳統披蕯火爐,即叫即做。材料十足,邊位烤得脆脆,香口。Cappuccino 作為一間酒吧,估不到咖啡都有番咁上下。味道濃厚,大杯抵飲。
灣仔開了一間披蕯兼酒吧專門店,又是要出動嘅時候。

意式開胃拼盤

店員極力推介,果然好正!果然開胃。
好喜歡披蕯麵包,造型有點似飛碟!配芝士同吃真一流。

夏威夷披蕯

披蕯係佢地鎮店之寶,佳因有一個傳統披蕯火爐,即叫即做。
材料十足,邊位烤得脆脆,香口。

Cappuccino
作為一間酒吧,估不到咖啡都有番咁上下。味道濃厚,大杯抵飲。

2021-03-25
2021-03-24 12 瀏覽
位處告士打道側的這家小酒吧,食品的質素滿讚的,披薩跟意麵都很高質,而且性價比頗高,一份主食約$100-$150左右,新張還有八折優惠!環境:有清吧的清靜,fine dining 的環境服務:非常高質,有禮貌有效率 美國牛肉芝士漢堡 $148五分熟的漢堡非常高質,簡單的牛肉口感juicy 又不會過於油膩,生菜番茄不會出水引致包皮變稔Meat lover pizza  $158披薩底脆而不韌,麵粉香濃,配料夠充裕,軟而極香(看到他們正用炭爐烤製薄餅,非常專業!)西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁 $128這個是意麵來的!配以微微蒜香的海鮮跟扁麵,口感煙韌,麥香適中,芝士起了點綴的作用,很不錯!
環境:
有清吧的清靜,fine dining 的環境

服務:
非常高質,有禮貌有效率

美國牛肉芝士漢堡
Meat lover pizza
披薩底脆而不韌,麵粉香濃,配料夠充裕,軟而極香
(看到他們正用炭爐烤製薄餅,非常專業!)
2021-03-23 11 瀏覽
近期在網絡上看到灣仔新開了一間以Pizza和意粉為主打的食肆,今晚便安排時間來到。意式開胃拼盤$138,煙三文魚、巴馬火腿、莎樂美香腸、香草菲達芝士、青瓜、車厘茄和薄片Pizza麵包。煙三文魚的煙熏香氣味道十足,三文魚味道鮮甜味美,如果份量在一點更好。薄片Pizza麵包配上火腿和香腸,可以減少鹹味,增加味道層次。香草菲達芝士,芝士味道十足,香氣四溢。扇貝、蝦和煙肉卡邦尼醬$118,可選擇扁麵條、寬帶麵、意大利麵、緞帶麺,緞帶麺比意粉口感硬一點,帶點嚼勁。卡邦尼醬味道香濃而不油膩,加上扇貝、蝦和煙肉的味道,配合得很好👍。肉醬扁麵條、肉醬、煙肉、蔬菜配慢燉番茄醬$118。扁麵條口感帶點軟腍,慢燉番茄醬,蕃茄味道香甜,帶點少少酸味,非常可口。

香草菲達芝士,芝士味道十足,香氣四溢。

肉醬扁麵條、肉醬、煙肉、蔬菜配慢燉番茄醬$118。

2021-03-23 227 瀏覽
放工同朋友約Happy Hour下,Primo Pizza and Bar從灣仔地鐵站行過來約5分鐘左右Cocktail- Que Passion (with passion fruit, dark rum, liquor lychee, lemon juice)一入座就先點了一杯cocktail 開啟這美好的一晚,cocktail 水準之上,味道詮釋的很好餐廳一進來會看到一個大烤爐,所有pizza都是現點現烤,還可以DIY自己要的口味組合Hawaii Pizza薄餅皮超酥脆,上面的配料搭配的恰到好處,另外比較特別的是餐廳不是用新鮮鳳梨🍍當配料而是用鳳梨蜜餞做的,和一般新鮮鳳梨口感略有不同Scallop, shrimp, bacon carbonara 除了pizza的料可以自己選,pasta的種類也可以自己選選了最寬的麵,麵條出寬又厚實,整個大❤️,味道好味,cheese足料,又不會有膩感,廚師功夫相當出色總體而言,餐廳環境好,略為昏暗的環境很有氣氛,檯與檯之間有些距離,坐的舒服食物水準之上,道道出色另外值得一提的是當日的waiter熱情有禮,在香港好久沒遇到這麼有熱情的waiter,

Hawaii Pizza
Hawaii  Pizza

除了pizza的料可以自己選,pasta的種類也可以自己選
Carbonara

食物水準之上,道道出色
另外值得一提的是當日的waiter熱情有禮,在香港好久沒遇到這麼有熱情的waiter,值得推介!原本只是來喝酒小酌,被餐廳的食物驚豔到,是美食美酒🍷一次滿足的好去處,推薦給大家

Hawaii  Pizza
Carbonara
2021-03-22 32 瀏覽
質素高又大份的意大利菜,在坊間真的已很難找到了;而且服務還要是超級好~煙三文魚沙律~有兩朵煙三文魚捲成的花,一大盤沙律菜;而最好味的一定是醬汁,酸酸甜甜帶一點點辣,很開胃~香橙薑汁蜜糖雞翼~熱點非常的高,甜絲絲的蜜糖雞翼,雞皮香也炸得很出,吃到最後雞皮還要是脆的,而肉質仍是嫩,五星級的雞翼🤣夏威夷薄餅~用傳統的炭火烤製,餅底香脆,不像平日吃到中間時的淋軟,而pizza的油份很輕,吃起來很舒服~未來肉漢堡~素漢堡肉足足有一吋厚,吃起來的口感,一點也不遜 真正的牛肉,而漢堡的麵包也很鬆軟~

餐廳:Primo (灣仔)地址:灣仔告士打道170號地舖開咗接近一個月嘅意大利餐廳🇮🇹,依家新開張期間買任何嘢食都有全單八折優惠😍,今次又食pizza又食意粉,平均一個人唔洗$200有找,而且餐廳好有酒吧氣氛🥂,昏昏暗暗傾偈最啱餐廳有個中年嘅女店員好好服務,雖然唔係本地人,但係都能夠聽到同埋講到少少廣東話,無論介紹餐牌定係上菜都一樣咁周到👍我哋兩個人叫咗一個頭盤、一個pizza同一個意粉,都食到幾飽:意式開胃拼盤 $138煙熏三文魚熱帶披薩 $150植物肉醬緞帶麵 $123PS 以上價錢喺未計8折拼盤有煙三文魚、巴馬火腿、莎樂美香腸、香草菲達芝士、青瓜、車厘茄同埋薄片披薩麵包,係一個典型意式頭盤會有嘅食物。薄片披薩麵包喺平時我哋食開pizza嘅皮,整成一個密封口袋形狀,裡面空心,咬開香脆可口,不過面頭就太多粉,有少少食唔慣🤏;莎樂美香腸有陣陣煙熏香,腸衣爽口,食落味道同口感都唔錯;菲達芝士用羊奶去整,味道強烈,鹹中帶有酸乳酪嘅味道,就咁食會太鹹,不過配埋薄片披薩麵包一齊食就會夾啲。呢個拼盤好豐富,可惜朋友要揸車,如果唔係配埋酒一定好正我哋食嘅呢個pizza十吋大,有煙熏三文魚、菠蘿蜜餞
餐廳:Primo (灣仔)
地址:灣仔告士打道170號地舖

意式開胃拼盤 $138
煙熏三文魚熱帶披薩 $150
植物肉醬緞帶麵 $123
PS 以上價錢喺未計8折

拼盤有
煙三文魚、

我哋食嘅呢個pizza十吋大,有煙熏三文魚、菠蘿蜜餞、芒果酸辣醬、洋蔥🧅、甜椒、水牛芝士同番茄醬,
pizza整體口感比較清新同plain,食每一啖都有甜甜地嘅菠蘿蜜餞香,中和咗平時pizza好濃烈嘅味道,Pizza邊邊都幾香脆🍕,不過一樣太多麵粉碎

植物肉醬口感同味道同普通肉醬無咩分別,仲唔會好油膩而食到成口油😋,相對仲健康啲添!
緞帶麵幾有咬口,煙韌得嚟比普通意粉粗身同扁身一啲,時不時轉換吓唔同意粉嘅種類都幾好,唔使成日食死同一樣嘅嘢🤪
2021-03-20
10 分鐘 (堂食)
📍 Primo📍 灣仔 • 告士打道170號地舖告士打道灣仔段(靠近杜老誌道、Renault/Porsche車廠)這邊新開了一家西餐廳《Primo》,提供披薩、意大利麵等等菜式🍕🍝現在是試業狀態,還有{八折優惠}哦!老闆說優惠應該會在三月尾完結,所以大家要把握機會來試試看了!餐廳有四個部分:• 店外:適合喜歡戶外用餐,或者是吸煙人士;• 吧枱• 裡面座位(下層/上層)一進餐廳,就可以看見吧枱裡面的{FAT TONY},店裡所有pizza就是在這個火候十足的烤爐新鮮出爐~~裝潢時尚,感覺乾淨衛生。可能因為是晚餐時段,所以把燈光調暗了,蠻有情調🤤看見上層有投影機、咪高峰🎤,應該可以在這裡舉辦party吧!!店員態度非常熱情友善,笑容可掬,讓顧客吃得愉快💓點完餐以後,店員還詢問我們想菜式以怎樣的次序上桌,好貼心喔!House IPA ($57/HH; $81/NH)Happy Friday Happy Hour,「啤啤佢啦」🍻•Kale Caesar salad w/ salmon ($72+$25)羽衣甘藍凱撒沙律 + 煙三文魚第一次吃以羽衣甘藍作食材的凱撒沙律,健康又好吃!🥗羽衣甘藍很新
📍 Primo
📍 灣仔 • 告士打道170號地舖

餐廳有四個部分:
• 店外:適合喜歡戶外用餐,或者是吸煙人士;
• 吧枱
• 裡面座位(下層/上層)

裝潢時尚,感覺乾淨衛生。
可能因為是晚餐時段,所以把燈光調暗了,蠻有情調🤤

店員態度非常熱情友善,笑容可掬,讓顧客吃得愉快💓

House IPA ($57/HH; $81/NH)
House IPA

羽衣甘藍凱撒沙律 + 煙三文魚
Kale Caesar salad w/ salmon
第一次吃以羽衣甘藍作食材的凱撒沙律,健康又好吃!🥗
羽衣甘藍很新鮮,而且不硬,跟凱撒醬一起吃也很搭。如果醬汁多一點,可以覆蓋全部蔬菜,那就是肥仔(像我)的福音了XD
美中不足的是croutons (麵包粒),口感可以脆一點那就好了😙

Mexican chicken & chorizo pizza ($150)
墨西哥雞肉和香腸披薩
這個披薩用上了雞肉、西班牙辣肉腸、墨西哥辣椒等等,配上辣番茄醬,每一口都帶一點辣勁🌶
厚度適中,不是太薄,但也不會過厚。
香脆的餅皮加上眾多的餡料,充滿口感🥰
而且十分喜歡它的邊皮,有volume卻又不是只有空氣,也不會充滿撐飽肚子的麵糰,平衡拿捏的很好!
{FAT TONY}烤出來的披薩,帶點焦香味,令人食指大開😋

Mixed seafood gambas ($128)
這裡的意粉可以選
• Spaghetti 意大利麵
• Linguine 扁麵條
• Fettuccine 緞帶麵
• Pappardelle 寬帶麵
Mixed seafood gambas fettuccine
這次我們選了{fettuccine 緞帶麵},比linguine寬一點點,也更適合配合濃稠一點的醬汁。
麵條充滿口感,很掛汁🍝;
配料有蝦仁、帶子、煙肉等等🍤
好吃👍

Apple tarte tatin ($62)
Apple tarte Tatin
最後點了這道甜點~
記得以前在網上看過{反烤蘋果撻}的故事,就是說一對姓Tatin的姐妹在弄蘋果撻時,忘記把撻皮先放進烤盤,於是只烤了焦糖蘋果。然後只好蓋上撻皮匆匆補救,最後倒扣在盤子上。
想不到事後這個翻轉了的蘋果撻大受歡迎,現在在Primo這裡也可以吃得到!
底部微軟的撻皮🥧,配上甜膩的焦糖蘋果🍎,還有香草冰淇淋🍨、吉士醬,冰火交融的感覺在口中呈現,值得一試喔!

Menu:
Kale Caesar salad w/ salmon
2021-03-21 43 瀏覽
今日去左銅鑼灣睇傢俬,行完都已經接近 6pm,唔想返屋企煮飯,一於食埋晚飯先歸家。有人話想食薄餅,但係又唔想食連鎖店嘅出品,上網搵到間新開嘅 Pizza & Bar。店子位於告士打道,佔地兩層,門面以落地大玻璃作設計,環境開揚舒適,門外設有兩張三人檯,如果天氣好嘅話,坐在那裡抖抖氣,邊吃邊傾,應該會都幾好 feel。先睇餐牌,餐廳主打薄餅同意粉,另外亦有前菜、餐湯、小食、漢堡、甜品、酒類和飲品等供應。我哋點左香橙薑汁蜜糖雞翼 ($82)、雞肉牛油果潛艇堡 ($128)、煙熏三文魚熱帶披薩 ($150) 同 一杯 Cocktail:Purple Lagon (HH:$88、NH:$115)。杯雞尾酒賣相好吸睛,迷人嘅紫色再配上面頭圓滾滾嘅泡沫,內有梨子口味的伏特加和蔓越莓汁等,味道酸甜恰好,最適合作為 Welcome Drink。香橙薑汁蜜糖雞翼 Orange Ginger Honey Chicken Wings:蜜糖雞翼就食得多,但加入左香橙同薑汁一齊炮製嘅雞翼,就真係第一次試。雞翼夠大隻,多汁又 Juicy, 入口帶陣陣薑辛和香橙及蜜糖嘅甜香,超惹味!另外個的煙熏三文魚熱帶披薩 Sm

另外個的煙熏三文魚熱帶披薩 Smoked Salmon Tropical Pizza 亦做得一絲不苟。薄餅嘅邊位略帶厚度,不過食落都幾脆口,餅心香軟煙韌。面頭嘅 Toppings 用料好豐富,除了主角煙熏三文魚外,還有菠蘿蜜餞、芒果酸辣醬、洋蔥、甜椒、水牛芝士和番茄醬等。三文魚美味可口,煙熏香氣迷人;菠蘿蜜餞酸酸甜甜,入口帶果香,同嫩滑的三文魚好夾。
至於客雞肉牛油果潛艇堡 Chicken and Avocado Submarine 亦用料十足,潛艇堡內夾左大大塊雞肉、牛油果、車打芝士、生菜、番茄、青瓜和洋蔥。雞肉好嫩滑,鬆軟又多汁,入口味道香濃。牛油果果肉厚實,帶堅果味道,配埋爽脆清甜的椰菜沙律一齊食,清新又健康!
餐廳而家做緊開幕酬賓,新張期內到訪,可享 8 折優惠。
2021-03-21 36 瀏覽
今日同朋友去左銅鑼灣逛街,行完街就搵野食啦。見到呢間餐廳都幾多好評,門面都好有情調,所以就決定一試。餐廳環境好有情調,好岩傾計,又坐得好舒服。餐廳有地下及樓上。地下主要是bar檯為主。而樓上座位都不少,坐得好舒服。跟朋友相討過後,點了一份小食,一個pizza,一客意粉。全部賣相都好吸引。薯條熱辣辣脆卜卜,好惹味。薯條就咁食其實都已好好味,好正。仲可以沾上兩款醬,每款都好有特別風味。有芝士醬,濃濃的芝士味,yummy。另一款是辣芒果醬,都好惹味。另外pizza都好吸引,滿滿的食材鋪滿pizza,大量雞肉,辣肉腸,口感十分豐富,味道都好正。pizza薄薄脆脆,好好味。一啖又一啖,好正。芝士、肉類好夾。呢個pizza都好飽肚,可能太多配料。意粉都好好味,呢度可以先選了自己想要既麵條,如意粉、扁麵、寬麵等等,再配上不同既配料。所以呢間餐廳menu好處是無論pizza or spagetti 都可自己選擇食材,又或者選menu上預設了的食材。不錯不錯。彈性好大,總會搵到岩自己的口味。呢款西班牙辣蒜香雜錦海鮮扁意粉,配料好多,有青口、帶子、蝦、魚。而且味道十分惹味,香蒜味、微辣味,十分刺激好味。一

餐廳環境好有情調,好岩傾計,又坐得好舒服。
餐廳有地下及樓上。地下主要是bar檯為主。
而樓上座位都不少,坐得好舒服。
薯條

墨西哥雞肉及香腸pizza

西班牙辣蒜香雜錦海鮮汁

呢款西班牙辣蒜香雜錦海鮮扁意粉,配料好多,有青口、帶子、蝦、魚。而且味道十分惹味,香蒜味、微辣味,十分刺激好味。一啖又一啖,正。
是晚真的大滿足,可以係一間又好味又坐得舒服既餐廳用餐,happy dinner....
2021-03-19
薯條
墨西哥雞肉及香腸pizza
2021-03-20 45 瀏覽
Primo Soft Opening 20% off!我就係被呢個promotion吸引左,初時以為係Pizza only,原來呢度仲有salad... pasta等等,仲有特色cocktail ,平日放工都可以黎chill一chill!焗Pizza爐,感覺好pro...Pizza可以自選口味,懶人選擇有已經配搭好嘅款式。Meat Lover Pizza ($158)番茄醬做base,有辣肉腸、煙肉、黑橄欖等等嘅配料,pizza餅底厚薄適中,即叫即焗香噴噴。Kale Caesar Salad ($72) 煙三文魚 (+$25)用羽衣甘藍取代傳統Caesar Salad羅馬生菜,感覺比較新穎,雖然個人較喜歡羅馬生菜US beef cheese burger ($148)非常足料,有厚切漢堡牛肉、車打芝士同雞蛋等等,大胃王都一定夠飽!大到不能一手掌握!
Primo Soft Opening 20% off!

焗Pizza爐,感覺好pro...

Pizza可以自選口味,懶人選擇有已經配搭好嘅款式。

Meat Lover Pizza ($158)

US beef cheese burger ($148)

大到不能一手掌握!

• Meat  Lover  Pizza