黑松露炒滑蛋超澎湃🥢仲要好滑😍黑松露味唔算好濃🤣中間嗰嚿大啡菇超好味🍄又厚又juicy🥰塊板係紫色嘅🟣但係就食唔出有咩特別嘅味道😹但係佢烘得剛剛好🤤外脆內軟👏🏻番薯條唔係好脆嗰d🍠但係就濕潤而且好甜 就咁食已經好好味🥺再加埋黑松露蛋黃omg🤣🤌🏻8.5/10🥑Avocado Toast $103望落去已經見到好足料啦!( ´ㅈ` )♩︎首先上面有兩隻水波蛋🥚成啖咬落去有爆汁蛋黃🤣有啲咸咸香香嘅cheese🧀然後有大量羽衣甘藍🥬佢個調味好香好味🤤牛油果匿埋咗喺佢下面😂牛油果已經被壓成蓉~好滑!塊包烘得外脆內軟🍞口感超好🧡Thai Cha Latte $50呢個拉花原來係一隻鸚鵡🦜😂好可愛ᙏ̤̫͚ 有陣泰茶香味~同時都有陣奶香😚同埋小編覺得佢哋個杯嘢飲喺其他cafe嘅特別大杯!😂 🤌🏻7.6/10——————————————————————————————#為食tips👻 上次年初四去都幾多人🤣公眾假期嘅話應該要等🙌🏻btw呢排大家都要小心啲呀❤️
Baked Partobello With Black Truffle Scrambled Egg Burger
🤌🏻8.5/10

🥑Avocado Toast $103

Thai Cha Latte
🧡Thai Cha Latte $50
#為食tips👻
Avocado Toast
  • Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger
2022-02-12 69 瀏覽
Afternoon Pastry Set (1 pastry + 1 drink)☕️Hojicha Latte🍪Oatmeal & Raisin Cookie................終於到訪 Reaction的尖沙咀店!除了主食以外 其實他們自家烘焙的出品也很出色例如曲奇、牛角包、scone等🍪🥐🥯之前吃過blueberry bagel超好吃!這次吃了軟曲奇 翻熱過後牛油味很香 夾著粒粒香甜的提子乾🥰一口暖暖的餅乾 一口滑順的焙茶鮮奶焙茶香氣甘醇 拉花亦很有心思☕️⁡P.S. 無論是尖沙咀還是跑馬地店 地方同樣寬敞舒服 絕對能夠慢慢chill✨
☕️Hojicha Latte
🍪Oatmeal & Raisin Cookie
................
終於到訪 Reaction的尖沙咀店!
除了主食以外 其實他們自家烘焙的出品也很出色
例如曲奇、牛角包、scone等🍪🥐🥯
之前吃過blueberry bagel超好吃!
Hojicha  Latte

P.S. 無論是尖沙咀還是跑馬地店
地方同樣寬敞舒服 絕對能夠慢慢chill✨
Hojicha  Latte
2022-02-11 73 瀏覽
又食個快閃ᒪᑌᑎᑕᕼ先😋😋係尖沙咀搵間好少少嘅ᑕᗩᖴE係有啲難度。。但呢間都ᗷOOKᗰᗩᖇK左好耐。。終於畀我去到喇😋😋佢地啲野食都有啲特別。。唔算係傳統的煮法。。所以係有啲驚喜👍🏼👍🏼🍔ᒍᗩᑭᗩᑎ ᕼᗩᗪ ᗷEEᖴ ᑭᗩTTY ᗷᑌᖇGEᖇ🥔ᗷᗩKEᗪ ᑭOTᗩTO ᗯITᕼ ᑕᑌᖇᖇY OᗰᑎIᑭOᖇK☕️IᑕEᗪ ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO 🍵TᕼᗩI ᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE📍 Reaction Coffee Roasters尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongc
又食個快閃ᒪᑌᑎᑕᕼ先😋😋
係尖沙咀搵間好少少嘅ᑕᗩᖴE係有啲難度。。
但呢間都ᗷOOKᗰᗩᖇK左好耐。。
終於畀我去到喇😋😋
佢地啲野食都有啲特別。。唔算係傳統的煮法。。
所以係有啲驚喜👍🏼👍🏼

🍔ᒍᗩᑭᗩᑎ ᕼᗩᗪ ᗷEEᖴ ᑭᗩTTY ᗷᑌᖇGEᖇ
☕️IᑕEᗪ ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO
🍵TᕼᗩI ᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE

📍 Reaction Coffee Roasters
尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#reactioncoffeeroasters#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tsimshatsuicafe#coffeeroaster#tsimshatsuihongkong#hongkong#tsimshatsuirestaurant#尖沙咀cafe#尖沙咀美食
🍔ᒍᗩᑭᗩᑎ ᕼᗩᗪ ᗷEEᖴ ᑭᗩTTY ᗷᑌᖇGEᖇ 🥔ᗷᗩKEᗪ ᑭOTᗩTO ᗯITᕼ ᑕᑌᖇᖇY OᗰᑎIᑭOᖇK ☕️IᑕEᗪ ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO 🍵TᕼᗩI ᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
早排見好多人去咗呢間cafe打卡,覺得佢哋啲食物好靚好精緻,忍唔住拉埋男朋友過嚟食吓嘢嘆吓咖啡☕️可能週末嘅關係,去到舖頭已經見到門口好多人排隊,我哋都等咗起碼半個鐘先安排入座。今次嗌左一份burger、一碟扁意粉、一杯咖啡share:😋Classic B12 Burger先講個burger!其實我哋本身想嗌另一個日式和牛漢堡,不過已經sold out, 所以嗌咗呢一個。呢個係純素嘅burger, 無論醬料、芝士、配料、甚至裡面塊肉都係素,雖然係咁不過都幾飽,可能塊肉煎過都比較多油,兩個人share就OK,一個人食晒成個可能會有啲滯。不得不提嘅係,個漢堡包係手工麵包嚟,綠色嘅手工包配上紫色嘅炸蕃薯片,非常吸睛,真係好啱打卡📸😋Parma  Ham  Arugula  Linguine輪到扁意粉,簡簡單單用咗Parma Ham、火箭菜、車厘茄做配料,唔係啲好花巧嘅嘢,不過味道食落幾夾😋Flat white奶啡比例合宜,正常發揮Overall 兩個人埋單三百零蚊,個人覺得食物唔算特別出色,不過勝在賣相夠吸引。如果一心諗住打卡係OK,但如果係食嘢飲咖啡嘅話,可以有好多其他選擇
今次嗌左一份burger、一碟扁意粉、一杯咖啡share:

😋Classic B12 Burger

😋Flat white
奶啡比例合宜,正常發揮

Classic  B12  Burger
Parma  Ham  Arugula  Linguine
Flat  white
2022-02-07 70 瀏覽
#emily出街食 👅👅最近嘅飲食方法又減卡路里變成多protein!! 封gym 到年初三 好驚會流失肌肉😢😢見好多人推介就去咗試呢間個雞胸肉包想講佢份量真係超足料啲 雞胸肉勁大塊😍 基本上女仔食晒一個一定飽(個人認為自己都算幾大食)另外都食咗佢最出名嘅黑松露炒蛋大啡菇包配番薯條啲番薯條真係好好食(可能年本身好鍾意食番薯)🌞另外佢啲滑蛋炒得好滑 好有黑松露味大啡菇都好Juicy 😆不過呢個相對就無咁多蛋白質~人均消費:HKD100總括而言 推介呢間餐廳俾大家去試吓!
#emily出街食 👅👅
最近嘅飲食方法又減卡路里變成多protein!!
封gym 到年初三 好驚會流失肌肉😢😢

見好多人推介就去咗試呢間個雞胸肉包
另外都食咗佢最出名嘅黑松露炒蛋大啡菇包配番薯條
啲番薯條真係好好食(可能年本身好鍾意食番薯)🌞
另外佢啲滑蛋炒得好滑 好有黑松露味
大啡菇都好Juicy 😆不過呢個相對就無咁多蛋白質~

人均消費:HKD100
總括而言 推介呢間餐廳俾大家去試吓!
雞胸肉滑蛋包
雞胸肉滑蛋包
  • Sous Vide Chicken Breast Toast
2022-02-06 68 瀏覽
有日同朋友想扮文青,碌碌吓見到呢間餐廳有個相當IGable嘅scrambled eggs burger, 自問冇本事挑戰佢嘅強大陣容,好鐘意飲earl grey亦都好鐘意飲朱古力嘅我,決定嚟試吓佢杯earl grey chocolate同其他嘢食。叫咗個慢煮雞胸蕃茄乾panini, 上枱一刻真係嚇咗一跳,攞盤好靚,但原來都相當大份。炒蛋同雞胸都好滑,蕃茄乾同火箭菜份量ok,但panini太濕啦。我最期待嘅earl grey chocolate出事,原來兩個加埋有D古怪,應該甜嘅朱古力unexpectedly苦咗叫咗extra hot但只係普通暖。整體體驗都唔錯,唔知如果杯earl grey chocolate變返extra hot會唔會好飲好多呢?

叫咗extra hot但只係普通暖。

Sous  vide  chicken  breast  tomato  panini
2022-02-05
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-02-04 121 瀏覽
呢間係我經常到訪嘅𝚌𝚊𝚏𝚎́ 之一無論係野食定野飲都整得好靚 完全感受到佢地嘅用心♡´・ᴗ・`♡-♡︎𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟿𝟾呢個𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 用左𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 做底煙韌有咬口加上水波蛋、羽衣甘藍同鷹嘴豆好味又健康💚🥑-♡︎𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟼平時黎呢度都係飲咖啡多呢日試左𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎茶味唔算太濃但都幾好飲喔🍵唔知點解呢間𝚌𝚊𝚏𝚎́ 去左咁多次都唔厭ʕ•ᴥ•ʔ有機會再介紹佢地其他野食~
呢間係我經常到訪嘅𝚌𝚊𝚏𝚎́ 之一
無論係野食定野飲都整得好靚
完全感受到佢地嘅用心♡´・ᴗ・`♡
♡︎𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟿𝟾
呢個𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 用左𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 做底
煙韌有咬口
加上水波蛋、羽衣甘藍同鷹嘴豆
好味又健康💚🥑
Avocado  toast

♡︎𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟼
平時黎呢度都係飲咖啡多
呢日試左𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎
茶味唔算太濃但都幾好飲喔🍵

唔知點解呢間𝚌𝚊𝚏𝚎́ 去左咁多次都唔厭ʕ•ᴥ•ʔ
有機會再介紹佢地其他野食~
2022-01-30
午餐
Avocado  toast
2022-01-30 79 瀏覽
午餐.難得喺附近 可以再嚟食1) Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Egg Burger記得蕃薯條好味 不過配有蕃薯條嘅選擇唔多就揀咗個之前試過嘅黑松露炒蛋+大啡菇漢堡整體唔錯 最好味依然係蕃薯條.2) Earl Grey Chocolate飲品揀咗extra hot 但似到一半已經唔夠熱了🥲earl grey同朱古力味都出 但可以再濃啲.QR code落單價錢少貴 仲要另外加一不過食物唔錯 同埋好大份
午餐

QR code落單
價錢少貴 仲要另外加一
不過食物唔錯 同埋好大份
2022-01-18 107 瀏覽
成日連過尼間店,都見好多人排隊等。第二次來這間食,今次同樣叫左黑松露egg burger 必食。 我是包既愛好者! 炒蛋也很多, 加上有蕃薯薯條,仲有埋黑松露沙律點。尼度既coffee 都正常意粉比較少,對男仔來就,應該5夠食。 相反黑松露炒蛋Burger 分量好足,雖然食完好邪惡,但真係好好食。 中午食完,都晚上都仲好飽肚。
成日連過尼間店,都見好多人排隊等。

尼度既coffee 都正常
意粉比較少,對男仔來就,應該5夠食。

2022-01-15 108 瀏覽
Weekend 黎食lunch 原來都幾popular 等左大概一個鐘🕰Avocado toast $98層次豐富用左酸種麵包做base 麵包個邊比較硬少少🤏包上面有牛油果🥑然後再有一層羽衣甘藍🥬 而最頂係水波蛋旁邊仲有芝士 鷹嘴豆 同花做點綴可惜食緊果陣發現有條頭髮夾雜係菜道Black Truffle Scrambled Egg Burger $105黑松露味好香 而且個蛋好澎湃到滿瀉出個包道大啡菇亦好juicy 而且個包相比起avocado toast 亦較軟熟本身有諗過試另一款burger 不過果個burger 就襯薯片而非薯條 係QR Code 自己落單亦無得好flexible gum 揀薯片/薯條新年就到 食滿$200 仲送精美利是封🧧
Weekend 黎食lunch 原來都幾popular

大啡菇亦好juicy
而且個包相比起avocado toast 亦較軟熟

新年就到 食滿$200 仲送精美利是封🧧
2022-01-10 114 瀏覽
因為夜晚冇得堂食,反而呢幾日都同朋友去Cafe,食完lunch就行咗陣就行咗嚟呢間Cafe,飲杯coffee,傾吓計🤣都幾唔錯🤩我叫咗杯Mocha,我覺得都幾大杯🤣亦幾香咖啡味,咖啡多過朱古力🤣都唔錯,朋友叫咗Tonic,都不過不失,幾好飲呀🤣之後我哋仲叫咗個Scone😍,我好鍾意有提子呀🤣😍笑死,但朋友好憎😂好好!佢撩晒出嚟比我食🤣🤣🤣好鬆脆,我乜都冇搽都覺得好食🤣👍🏻-Mocha $56-Espresso Tonic $50-Butter Scone $25

-Mocha $56

-Espresso Tonic $50

-Butter Scone $25

💎總評分:10/10-呢間cafe真心推介!過兩次食物質素保持到水準,環境走木系文青風,呢次撞正聖誕節🎅🏻,餐廳仲好有心機佈置,內外都好有氣氛,門口棵聖誕樹🎄仲好啱打卡添呀!Menu好多選擇,想輕食嘅可以就咁叫bread & pastry🥐,亦有salad🥗、bagel & toast🥯、pasta🍝、同最受矚目嘅burger🍔!1️⃣ Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger $108
餐廳signature burger之一,scrambled eggs多到好似瀑㳍咁🌊,仲有食用花點綴,賣相吸引又啱打卡📸!Beetroot味漢堡包一樣係手工製,夾住大大隻好juicy嘅啡菇🍄,舖上膨湃嘅scrambled eggs,蛋炒得香滑,truffle味不算太濃但都可以,伴炸得香脆嘅蕃薯條🍟,極度推介!2️⃣ Teriyaki Spanish Duroc Pork Belly Burger $118 +scrambled eggs (+$20)
💎總評分:10/10

先講講賣相,大大隻太陽蛋放喺面好吸睛🍳,底下係主角照燒豬腩,伴炸蕃薯片。拎到嚟時己經聞到香噴噴嘅照燒味😋,竹炭漢堡包係手工製嘅,本來想拮爆隻蛋黃俾D視覺享受大家👀,但寶寶最後決定𠝹出嚟成隻啪,雖然少左蛋黃嘅味道,但係本身落左黑醋同honey mustard,仲有酸辣醃過嘅紫洋蔥🧅,絕對夠晒惹味。Pork belly可以燒得淋身少少,但係好入味🐽,再加上rocket salad leaves獨突嘅味道勾出層次感,成個burger好好食。值得一提係,餐廳可以俾客人加配食材,因為鐘意食scrambled eggs嘅關係🥚,小編追加左一個portion,水準依然!
3️⃣ Caramelised Banana with Cinnamon Bread $78

小編好鐘意cinnamon,尤其適逢聖誕🎅🏻,呢個dessert雖然係長存喺menu上面但係好有應節feel❄️!遠望過去仲以為係6舊scallop以為係starter,原來係6舊蕉🍌caramelised左之後再沾上cinnamon powder,仲有D焦糖合桃灑喺面,麵包都係自家製🍞,軟熟之餘仲有好濃嘅cinnamon味,配反greek yoghurt同D fresh berries🍓,少少酸味調和反整體味道,都係俾滿分💯!
4️⃣ Iced Chocolate $50

連chocolate都可以㨂skim milk自我感覺良好左,唔會太甜,朱古力味好香!

餐廳用QR code落單好方便,店員亦好nice💖,雖然小店地方唔太,但都坐得舒服,每樣食物都擺得好靚,大多有食用花做裝飾,睇得出小店好有心思。衡量到食物賣相,質素,地段,性價比真係超高,十分推介💪🏻。
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 呢度泊車真係大把選擇,餐廰對面同後面(綿登徑)己經有咪錶,轉角有個凱譽停車場,遠少少可以去赫德道或者K11,小編嚟過兩次都無咪錶又懶得兜,有咩正得過泊正餐廳門口,坐窗邊望到實?
2021-12-25
同朋友聚個舊,大家都想食啲唔好太heavy嘅野,所以就揀間cafe仔,不過到最後出黎啲野食都太豐富我地叫左杯朱古力、Shrimp Spicy Toast + avocado(另加錢) 同埋Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger。野食嘅presentation係認真唔錯,好colourful,味道都可以㗎。Shrimp toast嘅蝦都彈牙,啲醬都好夠,我唔介意佢可以少番啲啲。至於個burger入面啲蛋多到瀉晒出黎,要用刀叉食,哈哈,側邊啲蕃薯條略嫌有啲偏凍,如果係土熱辣辣剛炸起就最好。

2021-12-27 835 瀏覽
Boxing day在商場全是人,去食店找個位都好困難,好彩朋友在網上找到這間Cafe, 決定去試下,可能已過了lunch time好耐,不用等位就可以入座,這裡空間感幾大,感覺好舒適,呢度係scan QR code落單,冇套餐,我們兩個人order了burger和toast加一杯coffee這個水波蛋我朋友至愛,拮穿蛋汁食好正這個大啡菇好多汁,加埋黑松露炒蛋和薯條,好味個pattern配合X'mas唔錯這裡的份量唔少,兩個人吃個Brunch加杯coffee已經好飽,晚餐都不用吃

Avocado Toast
這個水波蛋我朋友至愛,拮穿蛋汁食好正

這個大啡菇好多汁,加埋黑松露炒蛋和薯條,好味

Cappuccino
個pattern配合X'mas唔錯

2021-12-26
慶祝紀念
聖誕節
2021-12-16 350 瀏覽
🥞👼🏼 Pan Pan was attracted by the deliciously looking food pics of this aussie cafe and got to visit the TST branch for #greenmonday! Price: ~$150-200ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: Very nice & chill decor with warm tones, good for lunch or an afternoon coffee. Several vegetarian options available - generous portions of everything so you do leave with a full stomach! Not too busy on weekdays lunch time so walk-ins are fine 👌🏻DISHES:🍔Baked

Price: ~$150-200pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🍔Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger - the reason of Pan’s visit, 100% worth it. Just look at the avalanche of molten lava scrambled egg, very delicious mix with juicy portobello, beetroot infused burger bun and sweet potato fries. Flavourful with the truffle. Recommended 💯💯

🥪Sous Vide Chicken Breast Panini (not for Green Monday) -  interesting interpretation of “panini”, quite hard to cut/bite through the thick crust, but overall the amount of chicken breast, scrambled egg & rockets were generous.

☕️Coffee - available extra hot (for those who wish to enjoy your coffee slowly), flat white is Pan’s go to, nutty flavour with a hint of almond/hazelnut. Pretty decent
2021-11-29