2013-11-14 268 瀏覽
約左2個好姊妹一聚,因為其中一位於葵芳居住,就簡左荃灣等大家方便。去到都5係太多人等,識逢店內週年紀念,抽取乒乓波可獲得折扣。由於姊妹們都5係好肚餓,我地就叫左菠蘿腸仔併鰻魚Pizza及腸仔意粉。腸仔意粉屬於正常之作,並沒有大驚喜。菠蘿腸仔併鰻魚Pizza令人好失望,鰻魚好腥,其中一位姊妹最能接受魚腥程度,食左一件就冇再食~同場所見,好多人都叫意大利飯,希望下次我食意大利飯情況會有好轉啦!
腸仔意粉屬於正常之作,並沒有大驚喜。
2013-07-10
2013-09-11 90 瀏覽
今日來到荃灣..感到餓了便去吃個下午茶Riso cafe的下午茶好似有很多款不過配搭不太合我的口味..但又想吃蒜容包於是入去單叫了兩份小食..$25選了蒜容包和香蜜腸兩款$25如果有TEA SET是這兩款配搭或可以自由配搭便好了都很便宜..但如果有TEA SET是這兩款配搭或可以自由配搭便好了首先來的是香蜜腸..味道加了蜜糖所以甜甜的但又不會過甜~腸是法蘭克幅腸,外層是脆皮而且十分香..蒜容包過了一會便來了..熱辣辣的十分好吃!外脆內軟!又有香蒜容味!實在沒有蒜容包拍得住這間的了!可以在港島區開多幾間分店便好了~
今日來到荃灣..感到餓了便去吃個下午茶

Riso cafe的下午茶好似有很多款

不過配搭不太合我的口味..

但又想吃蒜容包

於是入去單叫了兩份小食..$25

首先來的是香蜜腸..味道加了蜜糖所以甜甜的但又不會過甜~
香蜜腸
腸是法蘭克幅腸,外層是脆皮而且十分香..

蒜容包過了一會便來了..
蒜容包
熱辣辣的十分好吃!外脆內軟!又有香蒜容味!

實在沒有蒜容包拍得住這間的了!

可以在港島區開多幾間分店便好了~

2013-09-10
10 分鐘 (堂食)
香蜜腸
2013-07-04 48 瀏覽
          當天LUNCH好在不算難找位,ORDER份SET LUNCH 南瓜汁甘荀煙肉意大利飯第1次0係道試熱飲,選不用額外加錢的薄荷香草茶…. 不過沒有特色,只是用這個T字頭牌子的茶包便算了……自己有茶包都可以沖到呢….我們每隻熱飲杯也是很DIRTY似的….成隻杯仲要「濕 & 痴林林」,有D嘔心的感覺….. 職員也不太有熱誠SERVE 客……..態度又唔見得好~幸好每次吃意大利飯也不會教人失望的~~呢次選意大利飯 -濕, 很香濃的南瓜汁,幾CREAMY~有不少烘焗過的杏仁條,口感佳~甘荀煙肉切得很碎..所以很難看得見呢….味道OK GE~ 友人點的芝士火腿繪飯簡簡單單,味道也OK~

南瓜汁甘荀煙肉意大利飯
第1次0係道試熱飲,選不用額外加錢的
5 分鐘 (堂食)
2013-05-24 61 瀏覽
當晚同媽子去食dinner,當時未裝修,仲未使加1服務費~~ order左1份什菌雞肉燴意大利紅米飯~ $33, 再$3要是日果纖多/南瓜湯,我揀左南瓜湯~我揀左個紅米飯係濕~即係更creamy+軟身~不過cashier果個男職員竟不是著制服,專注在抄抄寫寫~可能佢係最大粒果個吧?之前都無見過佢,另外有幾個女的職員都幾有禮貌. 當全部食物到齊時,但南瓜湯仍未到果陣,就催左1次~職員有責任話我地知廚房好快得架喇 個湯終於到喇,無之前咁重cream,反而南瓜的鮮甜味更加突出~還有不少杏仁條呢~當我一飲完湯就即刻問「我要唔要?」就收走左隻碗~個紅米飯在什菌方面有兩種菇,黑色的不知名菇 + 意式磨菇,份量很多又大片 還有少許脆口的葵花籽tim~但蒜茸包無之前食咁脆口,金黃~淡味左d, 猜想應該係廚房換左人
order左1份
什菌雞肉燴意大利紅米飯~ $33,
再$3要是日果纖多/南瓜湯,我揀左
南瓜湯~我揀左個紅米飯係濕~即係更creamy+軟身~

個湯終於到喇,

當我一飲完湯就即刻問「我要唔要?」就收走左隻碗~

還有少許脆口的葵花籽tim~
但蒜茸包無之前食咁脆口,金黃~
淡味左d, 猜想應該係廚房換左人
1 分鐘 (堂食)
2012-12-03 50 瀏覽
我一向都鍾意享受下午茶,今日係city walk 練完琴3點幾,有點口痕就去附近搵野食,見到衣間野冇咩人,但下午茶2幾蚊咁抵,就入去坐抵左,見到餐牌好豐富,最後都點左8號餐。8號餐左:南瓜湯,沙律,意粉,都係$26元,嘩好豐富,野飲就加$6點左每日鮮果薈,我問個服務生係咩,佢話係藍莓加蘆薈。先黎個南瓜湯,好大碟………有南瓜味,但食得出有粉飲完之後再上個主菜…沙律配意粉。先食個沙律,生菜好爽脆,配上香草沙律汁好開胃。意粉係用青椒炒,份量雖然唔多,但我都剛剛夠飽。最後飲埋個飲品,藍莓同蘆薈加冰打碎,好冰而且仲飲到蘆薈粒,好滿足呢。
南瓜湯
8號餐左:南瓜湯,沙律,意粉,都係$26元,嘩
先黎個南瓜湯,好大碟
………有南瓜味,但食得出有粉
意粉係用青椒炒,份量雖然唔多,但我都剛剛夠飽。
2012-12-02
2012-11-09 72 瀏覽
話說陪老婆去完古法烘焙買嘢請同事食,都輪到我哋搵食醫肚,就去咗同晌地面層斜向幾個鋪位,食意大利嘢嘅Riso。Cafe小店格局,一室紅紅白白,不過枱櫈排得有點逼,牆上畫咗以「米粒」為主嘅圖案,色彩繽紛但感覺柔和,再細心睇,原來粒米就喺餐廳嘅標誌。店家走年青人路線,所以所賣嘅產品除主打意大利燴飯,仲包括薄餅、意粉,以及健康果露(Smoothie,我以前提過有餐廳譯咗個中文名俾Smoothie:思慕雪,雖然唔流行,但我都喺鍾意依個譯名好啲,因為多份詩意)、花果茶。晌門口睇到個大型「餐牌」都有幾多選擇,不過,又睇到佢有個二人套餐精選($128 / $148),主菜任揀兩款,仲包埋沙律,兩客甜品同兩杯餐飲。雖然服務好一般,但唔收加一算喺咁啦。意泰橄欖甜酸沙律沙律喺指定款式無得揀,咪睇個名好似好特別,只不過喺羅馬生菜,加洋蔥粒、粟米粒、車厘茄,橄欖油都唔多滴,只喺面面放有少少甜酸醬,就喺依啲醬叫意泰混合,有點誇大其詞。雖則沙律食落清爽,但醬汁味道只喺一般。橄欖油黑椒蜆肉芙莉特意粉芙莉特(Fritta)即喺意大利文乾炒之意,餐牌唔註明仲以為咩造型特別嘅意粉,原來喺個做法。確實,個意粉做得相當有水準,
,因為多份詩意)、花果茶。
$128嘅二人套餐
意泰橄欖甜酸沙律
橄欖油黑椒蜆肉芙莉特意粉

芙莉特(Fritta)即喺意大利文乾炒之意,餐牌唔註明仲以為咩造型特別嘅意粉,原來喺個做法。確實,個意粉做得相當有水準,首先意粉煮得啱啱好,食落有咬口,油潤唔太乾,黑椒味唔太嗆。加上蜆肉質素不賴
,份量無將貨就價,絕對收貨!
芝士火腿腸意式燴飯
未講燴飯好唔好食,先借個位講講服務,就喺意式燴飯可揀紅米、正常白米,但晌收銀落單時侍應無問過我,此外,原來仲可以揀乾 / 標準 / 濕,不過亦都無問過我
。相比個意粉,依碟燴飯就走晒樣,配料只喺火腿腸、粟米粒同芝士,材料本身屬普通貨色,而飯粒煮得較為乾,煙韌度一般,而芝士刨出嚟屬粗條形,撈勻啲飯都未必溶得透啲芝士,用嚟食薄餅啱啲;小弟就覺得食意粉或意式燴飯,應刨出細膩啲嘅芝士碎,充分融入啲意粉或飯度。
餐牌寫明意式燴飯乾 / 濕都有得揀!
甜品
俾定張甜品飛仔予個客,可以幾時上甜品就幾時上,依個安排幾好。兩個甜品分別喺士多啤梨雪糕同芒果雪糕配暖心黑朱古力蛋糕,雪糕就幾香幾軟滑,但喺件暖心黑朱古力蛋糕就麻麻,暖心?首先就唔多暖,其次成舊黑朱古力蛋糕咁,即喺斑尼士,好實好硬,又做唔到冰火嘅口感,所以對個甜品都幾失望,只好當兩件獨立嘅甜品嚟看待。
chopstick:餐飲
餐飲可揀花果茶、花果蜜同咖啡,如果想試佢招牌健康果露,加$6就可升級
。老婆鍾意花果茶,所以一眼睇中甘菊草本茶,洋甘菊幽幽香,茶味屬偏淡類型;而食住甜品,小弟都喺心水於意大利即磨咖啡,香濃但較為苦澀,所以再求俾多少少奶,再拎過嘅奶喺打過,所以熱熱地。
Riso試咗一次,無論服務、食物都屬中等,應該未必再嚟喇。
$128嘅二人套餐
餐牌寫明意式燴飯乾 / 濕都有得揀!
2012-11-05 15 瀏覽
星期日一家三口逛荃新天地時被佢地d面具吸引住,於是就入去試下,裏面裝修簡單清潔。但菜式唔算多,於是Order左個蕃茄虎蝦意大利飯配蒜蓉包+即磨咖啡 / 卡邦尼火雞意粉配法蘭克福腸+柚子蜜 / 煙肉pizza配薯角+柚子蜜。味道OK!而且價錢都合理,不過份量就少左dd。反而最值得一讚嘅除左食物之外就係佢地d服務態度,响佢地面上有好多笑容我個人覺值得再去。
味道OK!而且價錢都合理,不過份量就少左dd。
我個人覺值得再去。
2012-11-04
2012-09-29 52 瀏覽
聽好多人講RISO CAFE好味又抵 今次約左好耐冇見既朋友 就揀左呢間試下我地揀左個二人餐個SALAD好大 好FRESH前面係MANGO 後面係STRAWBERRY 好清甜正PIZZA呢個好似叫燒春雞?? 正!最後仲有甜品 雪糕下面有個SMALL CHOCOLATE CAKE雪糕同CAKE都好甜 一齊食更甜 哈哈哈LOVE RISO ;)
聽好多人講RISO CAFE好味又抵
今次約左好耐冇見既朋友 就揀左呢間試下

我地揀左個二人餐
個SALAD好大 好FRESH
前面係MANGO 後面係STRAWBERRY 好清甜
PIZZA
呢個好似叫燒春雞?? 正!
雪糕同CAKE都好甜 一齊食更甜 哈哈哈

LOVE RISO ;)
2012-09-17
2012-09-17 13 瀏覽
臨近工商業區的食肆午飯時間總是人頭湧湧,去銀行順道在荃新天地吃午飯,大型商場裡多間食肆同樣一位難求,打定輸數要買日本麵包當飯時,這家紅彤彤快餐店卻仍有不少吉位,價位雖不算太便宜(其實場內有那間是便宜的?!),但當對面的連鎖快餐店的快餐飯也價錢相若時,在最緊要少人的理念下入內一試。在店外基本己選了近日推介的橄欖油黑椒蜆肉芙莉特意粉(單點$38/套餐$40),小妹店員仍主動地送上餐牌,不過還要先行到收銀處付款,拿著號碼牌回座等候食物這快餐模式。本來$40的套餐加$6有餐湯或蒜蓉包,+$8可加大意粉,+$10包括湯及包;是日胃口一般,只加$6要碗湯讓午餐完整一點好了。價值$6的一碟南瓜湯還算有點份量,橙色餐湯中有點條狀物,原來是杏仁,加了果仁後多了一點可咀嚼感,那口湯也會多了點果仁香,食味會特別一點,南瓜湯質感粉粉的像嬰兒糊仔,南瓜蓉也不太多沒有那種絲絲南瓜肉的綿密感,當然也沒有來自南瓜的天然瓜甜,味道不算得很好,合格以下的水準。名字很長的主菜有點西餐造型,$40好像好抵食! 大約八隻有殼小蜆似乎蠻足料,可惜有3-4隻是閉口不開的,那豈不是只有四粒蜆可吃?? 可吃的蜆肉蠻瘦並不飽滿,無沙不腥
被栽了

南瓜粉糊
沉默的蜆

可吃的蜆肉蠻瘦並不飽滿,無沙不腥也有點鮮味,只是上桌前發現有閉口蜆仔,是否應代挑走??? 幼身意粉煮得不是彈牙還是有點軟軟的,加了橄欖油每條意粉也不太油,當中加了很多蒜頭及黑椒同炒,本來只是微辣到最後也嘴唇微燙的效果;配菜是幾絲青紅椒,要是紅綠燈椒新鮮的話,就算幼幼一絲也能啖出其甜味,可是這幾絲則不算太新鮮,表面乾乾的不飽滿和欠缺光彩,似乎用料有點馬虎。
全日最好
整個午餐價值$2的凍芒果茶反而最好,西式紅茶中有點芒果味,明知是人工味道但又可接受,清清的像水果茶般,較咖啡奶茶輕怡一點,總不能為了芒果茶再來吧?? 類似飲品在鄰近的"快樂檸檬"可以有更多選擇唷。

飲品由年青女店員兼顧處理,所謂即磨咖啡也只是從咖啡機一按即有的出品,吃過後才明白為什麼這裡會那麼少人,只因水準真是不太好;唯一好處是坐得比較舒服,但裡面的座位會較熱,怕熱如我就要坐近玻璃窗那邊才會較涼快。
全日最好
被栽了
2012-08-03 3 瀏覽
特登約朋友嚟食呢間餐廳,因為見到好多好評同埋好多人都推介佢既意式飯 我地到既時候大約1點55分,我知道佢個2人餐下午茶時間2點有得減$20,所以就同朋友等多5分鐘 侍應都好好服務,雖然呢間餐廳係半自助式,但侍應都會serve下你,唔會當你透明 跟住我地嗌左個2人餐,1分鐘之後食物就黎到,好快!整體不過不失,意式飯無想像中咁好食,意粉相對地好食,基本上成碟意粉都係我食晒,朋友就食碟飯,最好食既係雪糕,雪糕下面有朱古力蛋糕,仲係熱ge,配埋凍冰冰既雪糕,口感都幾夾我諗我會食第二次,呢間餐廳都有好多選擇,我都想再試下
餐牌

跟住我地嗌左個2人餐,1分鐘之後食物就黎到,好快!
好快到齊
雪糕
熱柚子蜜,好甜
意粉反而幾好食
辣的,味道普通
沙律,醬好咸

我諗我會食第二次,呢間餐廳都有好多選擇,我都想再試下
2012-06-28
意粉反而幾好食
雪糕
  • 意粉
2012-07-27 13 瀏覽
今天收早,約左朋友tea一tea,成日都經過呢間野,所以提意一下,點了兩個tea set,加錢轉飲smoothies,但都係under $40,試下個雲呢拿朱古力蛋糕,雪糕凍冰冰,加上暖暖的蛋糕,雪糕上加左粟米片,口感不錯!薯角併薄餅,薄餅都頗un,本來想斯文咁用刀鋸,但鋸極都鋸唔開,都係用手算啦,味道好一般smoothies好冰凍,但味道都係好一般!

smoothies好冰凍,但味道都係好一般!
2012-07-27
2012-07-21 54 瀏覽
經過見到門口有幾款二人套餐選擇,叫了一個$148的2人套餐有沙律, 兩個主菜, 2杯飲品, 2個甜品, 睇落都OK, 可以一試既...先來一個沙律, 大部份都是菜, 蕃茄、粟米及麵包康比較少, 但所有野都算叫新鮮, 食完都幾開胃第一味主菜是燒雞配薯仔燒雞半隻 (個人認為份量較少), 醬料特別, 好入味, 雞肉亦都好淋, 唔痴骨薯仔上台時己有些凍, 只是室溫第二味是唔記得乜野pizza硬得很, pizza底仲有好多黑色物, 應該是"鍋燶", 感覺不衛生, 除了pizza底之外, 上面的材料也是超硬的....仲差過7-11買果d叮叮pizza最後來個一口甜品不太好味, 算了, 只是一個點綴
入坐時都仲未太多人
經過見到門口有幾款二人套餐選擇,叫了一個$148的2人套餐

第一味主菜是燒雞配薯仔
薯仔上台時己有些凍, 只是室溫
第二味是唔記得乜野pizza
最後來個一口甜品
不太好味, 算了, 只是一個點綴
朱古力蛋糕上面一小球雀巢雪糕
入坐時都仲未太多人
2012-07-12 24 瀏覽
尋(11-7-2012 Wed)日男友休假,原本想o係我放工後一齊去睇戲,但最後決定唔睇,於是變o左出去食飯.同佢約o係荃新天地等,我去到o岩o岩見到呢間,睇吓餐牌,o野食唔貴,再睇環境,雖然細間,但啲位好似好舒服,咁決定呢間啦.我o地坐低後睇menu都用o左幾多時間,原本我想叫套餐,但男友提議散叫,好啦,我o地要o左:1. $49.00o既比卡多燒雞(半隻)Menu介紹呢個係微辣帶香甜,以橄欖油配製.呢個係食物中第三樣到o黎,size好細,係半隻春雞,呢隻真係微辣帶甜,係幾好食,不過汁就真係好少.2. $39.00o既紅綠吞拿魚烤薄餅(兩件)係食物中第二樣到o黎,.睇見佢有啲燶,唔緊要.拎上手,薄都算,啲粟米粒係咁跌落o黎,食落,奇怪,我竟然食到啲羶味,呢個口感有啲乾,而餅上o既材料少之餘亦食唔到味道,粟米粒一啲都唔甜.3. 要o左紅綠吞拿魚烤薄餅(兩件)只加$10.00就有o既蕃茄意式燴飯呢個係食物中第一個到o黎,份量好少,只有一碗仔,真係估唔到.飯煮到好軟熟同濕,微酸帶啲甜.4. 男友要o既熱帶三點色係士多啤梨+蜜桃+菠蘿,原價$22.00,但唔知咩事會變成$8.00o既套餐價.

1. $49.00o既比卡多燒雞(半隻)
Menu介紹呢個係微辣帶香甜,以橄欖油配製.
呢個係食物中第三樣到o黎,size好細,係半隻春雞,
比卡多燒雞
呢隻真係微辣帶甜,係幾好食,不過汁就真係好少.

2. $39.00o既紅綠吞拿魚烤薄餅(兩件)
係食物中第二樣到o黎,.睇見佢有啲燶,
紅綠吞拿魚烤薄餅(兩件)

蕃茄意式燴飯
飯煮到好軟熟同濕,微酸帶啲甜.

4. 男友要o既熱帶三點色
而最先到o既就係呢杯同下面o個杯飲品.
熱帶三點色
我未睇清楚男友呢杯有咩o野料時試吓,飲到少少苦味.睇真menu後再試,又好似試到有菠蘿味,不過感覺怪怪地咁.

5. 我要o既莓子集薈
原來上面變o左套餐後加$10.00就有,呢個係藍莓+士多啤梨+士多啤梨雪糕.
我呢杯o黎到後睇睇,點解冇士多啤梨雪糕o既?
莓子集薈
以我o既理解,應該有個雪糕球o係上面吧,問問女侍應,佢答攪勻o左.
啊,試吓先,嘩!味道好怪喎,有啲難飲,亦感受唔到雪糕o既存在.

6. 唔知咩o野意粉
我o地都唔知有,女侍應拎到o黎時話係跟餐,我印象中同男友決定叫o野食後,比卡多燒雞係冇加o野,o衣o家睇返張單,原來佢o地將比卡多燒雞打成燒雞套餐,收$59.00,呢個意粉就係加o左$10.00.我唔知男友出去畀錢落單時同收銀討論過啲乜,攪到變o左兩個套餐返o黎,但佢都好似唔知會攪成咁,因為佢都唔知有意粉o黎,到底係店員誤導定男友胡裡胡塗地應承要o左?我就真係唔知.
意粉份量比蕃茄意式燴飯多,
香濃南瓜意大利粉??
不過點解o係我o地乾哽o個半隻雞o既時候至o黎?而呢個係咩o野意粉?試吓先,辣o既,男友話佢都覺得辣到過o左啲火;我又試吓,係辣,只有黑椒o既辣就冇其他味道.

又o衣o家睇返menu,呢個唔係咩o野香濃南瓜意大利粉吧?

我o地食完份量咁細o既o野食後,覺得唔係幾夠,男友話搵過第二o度食多少少o野.唉!一個晚飯要分兩次食,真係奇.

呢餐埋單$126.00,冇加一,唔怪得質素麻麻啦.
2012-07-11
$63.00 (晚餐)
比卡多燒雞
2012-07-09 14 瀏覽
去荃灣上手工班前,先去古法烘焙買杏仁批,再去 Riso Café 來個又平又靚的晚餐 是日不太肚餓,於是選了比較 plain 一些的「鮮茄洋蔥意式燴飯」。每一粒意大利飯皆吸收了牛油 / 鮮茄精華,配上新鮮洋蔥,香濃爽口。只是略嫌醬汁太濃稠,以致飯粒偏稔,沒有粒粒分明效果。另加 $3 配洋甘菊茶,Twinings 的茶包一向水準不俗,清淡得來也滿有菊味。環境寬敞舒適,服務生笑容可掬。晚餐 $40 有找,性價比超高啊

2012-06-18 18 瀏覽
父親節四圍都人多,這間大把位,可能因為多數人都不會揀這類餐廳做節。入去叫了個128二人餐,好多嘢食,兩個人食飽無問題,不過質素就欠奉。凱撒沙律菜是生食的,但上枱時候生菜是暖的,即是沒有冷藏或放了久。而且不是西生菜,是唐生菜,中式凱撒沙律!?意大利pizza的靈魂是蕃茄膏和芝士,但來的pizza只有中間位有大約一片份量的芝士,而且沒有茄醬,食落似上海舖的蔥油餅,又中式意大利pizza!?南瓜意粉好重胡椒味,除了顏色似外看不出是南瓜意粉,質素似平價茶餐廳的午餐意粉。感覺這餐廳的食材都是最平最cheap的貨式,當然128兩位絕不算高價,但貨比貨,這價錢去其他餐廳一定可以食得更好。
2012-06-17