餐廳: Rooot
資訊:

餐廳: Rooot
資訊:

2022-04-17 316 瀏覽
文青聖地南豐紗廠其中一間充滿特色的CAFÉ,店家是動物友善餐廳可以放心帶同寵物一同用餐,店內環境設計精美,有不同的主題,也有衣物等售賣。點餐及取餐均是自助形式,用的餐具也是全紙製,用餐完畢也有專門的回收區,非常環保,也能教導小朋友養成良好習慣。假日一人套餐黑糖焗豬肋骨半份 - $218即叫即焗關係需要等十數分鐘。豬肋骨的肉質又瘦又嫩,塗滿惹味的黑糖BBQ醬,特別有種甜滋感,半份切開都有五條;用上較健康的蕃薯條,連著皮特別濃味,有天然的甜;跟的沙律菜更有羽衣甘藍。時令沙律沙律菜同樣有羽衣甘藍、紅椒絲,不過多了紅蘿蔔絲和車厘茄,有少許醋調味。不吃沙律的話,可以選擇餐湯。Iced Mocha +$24顏色層次分明充滿美感,有咖啡的醇香,又有牛奶的柔滑,更有甜蜜的朱古力,鋪面還有一粒粒的朱古力粉。甜品保留收據再向店員取甜品,一客冰凍的朱古力雪糕球,以軟滑綿密的朱古力味作今餐的完美句號。

黑糖焗豬肋骨半份 - $218
時令沙律

時令沙律
Iced Mocha

Iced Mocha +$24

2022-04-17
午餐
2022-04-10 39 瀏覽
此店感覺給人很放鬆,完全不像餐廳,餐廳門口賣衣服,特色手工製品……客人可以自己隨便找喜歡坐位,地方很大。坐位亦有3種,一種正式餐枱餐椅;一種落地豆袋/籐墊,還有民族色彩梳化佈置。食物飲品都是自助付款和自取。最得我心是可以帶寵物!食物水準不錯,價錢中上,但環境食物值這個價錢。首先我選了最原始蕃茄羅勒水牛芝士薄餅芝士很足有拉絲效果薄餅中間位特別香軟,喜歡它濕潤酸甜味道,而邊皮香脆!蕃茄煙三文魚意粉賣相精緻,三文魚夠凍而且不腥,不是平價貨,意粉彈牙茄醬好濃郁!香蕉菠蘿芒果汁是店員推薦,果味很濃郁,而且很香甜沒試錯玫瑰鮮奶咖啡,玫瑰很多粒在面,沒有玫瑰味道只像裝飾咖啡味比較濃,感覺用高質咖啡豆。
客人可以自己隨便找喜歡坐位,地方很大。
坐位亦有3種,一種正式餐枱餐椅;
一種落地豆袋/籐墊,還有民族色彩梳化佈置。

食物飲品都是自助付款和自取。

最得我心是可以帶寵物!

食物水準不錯,價錢中上,但環境食物值這個價錢。

蕃茄羅勒水牛芝士薄餅

首先我選了最原始蕃茄羅勒水牛芝士薄餅

芝士很足有拉絲效果
薄餅中間位特別香軟,喜歡它濕潤酸甜味道,而邊皮香脆!

蕃茄煙三文魚意粉

煙三文魚蕃茄意粉

香蕉菠蘿杧果冰

香蕉菠蘿芒果汁是店員推薦,果味很濃郁,而且很香甜沒試錯

玫瑰鮮奶咖啡,玫瑰很多粒在面,沒有玫瑰味道只像裝飾

玫瑰鮮奶凍啡

咖啡味比較濃,感覺用高質咖啡豆。
蕃茄羅勒水牛芝士薄餅
煙三文魚蕃茄意粉
香蕉菠蘿杧果冰
玫瑰鮮奶凍啡
2022-02-27 237 瀏覽
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑 🪞 ROOOT🪞 Forest Livelihood Carefree地址 :荃灣白田壩街41號南豐紗廠1樓119號舖 *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*呢間Cafe令我有點吃驚 😱面積好大 有好多特色小展覽 擺設咩叫生活態度 😂 Here is it R . O . O . O . T .綠化嘅地方好多 大大小小翠綠茂盛嘅植物周圍都係另外 佢地係動物友善CAFE歡迎帶埋pets pets尼2022年度 開心大發現‼️究竟ROOOT係乜嘢東東尼⁉️A. 🙊生活體驗館 ? 👀 ◉‿◉B. 🙈文化綠洲 ?🐥 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)C. 🐣文青博物館 ?🐸 (*☻-☻*)D. 以上皆是💯💯😂❇️ANS : D❇️餐牌我就唔po 出嚟. Po裡面既環境 都Po唔哂 真係好令同男店員吹左幾句先知道佢哋喺大埔有塊田餐廳提供既食物就係你知嗰塊田種植既菜蔬Real HKers eat HK 🍱Food 雞肉青草醬意大利麵⬇️凍
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑
🪞 ROOOT🪞
Forest Livelihood Carefree
地址 :荃灣白田壩街41號南豐紗廠1樓119號舖

呢間Cafe令我有點吃驚 😱
面積好大 有好多特色小展覽 擺設
咩叫生活態度 😂 Here is it
R . O . O . O . T .
綠化嘅地方好多
大大小小翠綠茂盛嘅植物周圍都係
另外 佢地係動物友善CAFE
歡迎帶埋pets pets尼

2022年度 開心大發現
‼️究竟ROOOT係乜嘢東東尼⁉️
A. 🙊生活體驗館 ? 👀 ◉‿◉
B. 🙈文化綠洲 ?🐥 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
C. 🐣文青博物館 ?🐸 (*☻-☻*)
D. 以上皆是💯💯😂

朱古力心太軟配朱古力雪糕⬇️

芒果熱情果撻⬇️
  • 朱古力心太軟配雪糕
2022-02-22 1269 瀏覽
上文講過同舊同學行完山,去咗「愉景新城」嘅「Chef's Stage Kitchen」食晏,言談間,原來佢未去過「南豐紗廠 」,而且,佢話幾有興趣睇吓,既然就晌附近,帶佢行一轉,睇睇間紗廠變成點!閒逛完,搵個地方再打打躉,食個下午茶,傾吓偈,見呢一間「Rooot」幾得意,又有啲特色下午茶餐,就坐低試一試。我諗睇過其他人嘅食評都見,呢間餐廳嘅裝修好特別,周圍都掛上啲布條,色彩繽紛,充滿活力,而且,唔同角落,都放置咗好多植物,有大棵嘅,有小盆嘅,座地嘅又有,掛起嚟嘅又有,猶如小森林咁樣,再者,地方都幾寬敞,仲喺間寵物友善餐廳。而最入面,仲有一個區間,需除鞋先可以進入,地上放咗好多「咕臣」,仲有啲鼓同結他,原來,一到假日,就有Live Band,大家可以一邊食嘢,一邊聽吓音樂,相信都幾治癒。提一提,落完單後,俾個傳呼器你等攞嘢,而餐具 、調味料、飲用水及餐紙……等等,全自助,而呢度啲餐具、器皿都喺環保物料做(飲品膠杯除外)。食物方面,先介紹下午茶餐,價位分$58、$68、$78,包一杯花茶、咖啡或特飲,而選擇都頗有特色。由於無耐前先食完晏,所以,我哋就揀啲輕怡少少嘅嚟過吓口癮。另外,仲有一款
,再者,地方都幾寬敞,仲喺間寵物友善餐廳。
另外,仲有一款甜品餐牌,好適合下午茶時段享用,不過,就唔喺套餐嚟,亦無加配優惠
。由於舊同學未試話咩叫做牛角窩夫,所以,感覺喺唔平,亦點一客俾佢見識吓。
此外,仲有幾張散點嘅餐牌,就影埋出嚟俾大家參考吓。

小食拼盤半份 $78

想「些牙」嘅,揀呢一款小食拼盤就最好不過,可以一次過試到多啲嘢,而拼盤就包括咗港式水牛雞翼、豚肉梅菜馬蹄波、炸地瓜。啲雞翼幾好食喎,炸得甘香,好有辣勁,好彩嗌咗杯凍飲解吓辣;肉丸就頗有特色,混和咗梅菜及馬蹄粒,又打得鬆化,集鹹鮮爽,可以沾上少少自家製咖喱汁伴食,更添風味;至於啲蕃薯條炸得香脆不膩,又夠晒粉甜,好食。
小食拼盤半份、凍西柚紅茶
小食拼盤半份

凍西柚紅茶(跟餐)

午餐飲咗杯咖啡,所以,下午茶就揀杯西柚紅茶,個茶底都幾香,配西柚,都幾爽,唔使次次都檸茶嘛。
凍西柚紅茶
雪糕牛角窩夫 $68

上過月曾食過一次牛角窩夫,亦知呢樣嘢晌香港都出現咗一段日子,先晌韓國大熱,再傳嚟香港,直接將牛角酥放入窩夫機製成窩夫。賣相就單薄少少,幸好,件窩夫都做得外層酥脆,食落多咗一份牛角包嘅牛油酥香,而雪糕球唔喺雲呢嗱,而喺荔枝口味,更加啱晒小弟。
雪糕牛角窩夫、青檸接骨木花梳打
雪糕牛角窩夫
雪糕牛角窩夫
青檸接骨木花梳打 $48

又喺好奇心驅使下,同學就揀咗杯接骨木花梳打,其實,接骨木花無乜味,但梳打配青檸,感覺就好清爽,但喺,佢話個青檸好難篤,浮嚟浮去,哈哈!
青檸接骨木花梳打
溫馨提示一下,晌度食完嘢,就需要自行收搭餐具、托盤等等,去到回收站,亦要幫忙分類,為環保,多行一步絕無問題啦。
好悠閒嘅一日,行吓山,食吓嘢,最搞笑舊同學話好似大鄉里出城,好多嘢今日都喺第一次去,第一次試!
2022-02-10 45 瀏覽
行南豐紗廠行過呢間Rooot,見到裝修好有特色,行異國森林風,播住香港流行歌,而且食材同菜單感覺上都好健康,價錢又唔算好貴,就試下佢😄呢度有素食,另外食材主打健康同本地食材,啱曬宜家啲人越黎越注重健康。1⃣️港式梅菜豚肉丸和風咖喱飯($98) 梅菜豚肉丸用本地豬肉、梅菜、麵筋、紫菜、馬蹄製成,同一出面食到既肉丸味道唔太一樣,食到豬肉既口感,食落唔會話好多汁,感覺比較輕盈啲😌另外咖喱汁係甜甜地既日式咖喱,撈飯食啱曬👍最鍾意係佢既便當配搭都好均衡好健康,飯係用藜麥飯,仲有跟沙律同埋火龍果,可以攝取到唔同既營養。沙律係配上黑醋汁而唔係沙律醬,感覺更加清爽。另外午餐仲有跟杯花茶,清淡解渴。  2⃣️港式素漢堡和風咖哩飯($98)素漢堡係用冬菇、豆腐、麵筋、紅腰豆、甜椒製成,本身以為會係好似impossible burger果種味道,但係完全唔同wor😯食到粒粒菇既味道,而且面頭鋪滿咖喱汁,口感同味道都唔錯。本身個人唔鍾意食甜椒,但係個素漢堡既甜椒味唔係好突出,對我黎講都好好食😋感覺健康又冇負擔。  3⃣️黃姜香草忌廉南瓜意粉($88)(加三文魚+$15) 意粉比我想像中驚喜,本身係從來都冇試過黃姜意粉呢樣

1⃣️港式梅菜豚肉丸和風咖喱飯($98)

港式梅菜豚肉丸和風咖喱飯

2⃣️港式素漢堡和風咖哩飯($98)
港式素漢堡和風咖哩飯

3⃣️黃姜香草忌廉南瓜意粉($88)(加三文魚+$15)

黃姜香草忌廉南瓜意粉
意粉比我想像中驚喜,本身係從來都冇試過黃姜意粉呢樣嘢,抱住好奇既心態一試,味道比我想像中好🤩材料用左南瓜、高良姜、黃姜粉、香茅、黃甜椒、忌廉、黃青瓜、椰菜花、亞麻籽油。食落姜黃味同香茅味好夾,感覺有少少泰式feel,但係意粉又好夠creamy wor,扁意粉掛曬啲南瓜忌廉汁好正,而且感覺雖然creamy但係一啲都唔漏🤤南瓜粒甜甜地,加埋甜椒、青瓜、椰菜花呢啲配料好健康😍另外加左煙三文魚,成朵花咁好靚,而且係幾厚既兩片😙  個意粉除左沙律同火龍果之外,仲有多個薯蓉,個薯蓉好好食!佢絕對唔係普通既薯蓉,除左食到細細粒薯仔既質感之外,入面竟然仲有啲唔同既蔬菜粒,好似有紅菜頭粒咁。好特別,但係係好好食!

4⃣️羽衣甘藍、青瓜、蘋果汁(午餐+$24)
羽衣甘藍、青瓜、蘋果汁
本身以為呢個蔬菜汁應該係榨汁出黎果種,但係佢應該隔左渣?🤔飲落係好順口清甜既。通常健康既嘢都唔好味,但係呢個係好味又健康😋好fresh好解渴。

5⃣️藕片甜地瓜條炸物($78)
藕片甜地瓜條炸物
鍾意食炸物😛見到又炸地瓜條就嗌左。炸藕片係好薄好脆既,真係好似食薯片咁😂另外地瓜條係連皮既,炸得脆,帶輕輕既甜味,點埋蜂蜜芥末醬好唔錯。
港式梅菜豚肉丸和風咖喱飯
港式素漢堡和風咖哩飯
黃姜香草忌廉南瓜意粉
羽衣甘藍、青瓜、蘋果汁
藕片甜地瓜條炸物
2022-01-30 32 瀏覽
【南豐紗廠|動物友善餐廳】 好多木系佈置, 好似走進小森林似的🌳~主打素食, 並提倡環保意識♻️, 只用可分解嘅餐具🍴。現場有live band, 一邊聽音樂🎵 一邊食嘢, 好chill~ 仲係 pet friendly, 可以帶埋寵物入去一齊用餐🐶 呢度係自助形式, 所以食完野記得要收拾餐具呀🍴~🥤蔬果汁 清新健康好選擇! 用上香蕉🍌、菠蘿🍍、芒果🥭打成, 飲落好fresh, 好清新~🍝蕃茄紅素菜意粉裏面有乾蕃茄、紅椒、車厘茄、洋蔥、紅蘿蔔等等, 意粉口感彈牙, 充分吸收到番茄醬嘅味道
【南豐紗廠|動物友善餐廳】
好多木系佈置, 好似走進小森林似的🌳~

呢度係自助形式, 所以食完野記得要收拾餐具呀🍴~

🥤蔬果汁

🍝蕃茄紅素菜意粉
2022-01-30
1K
2022-01-29 44 瀏覽
紗廠多打咭食店大家都知而最深刻印象嘅對我嚟講係一樓間ROOOT而家間間都走木系日系路線偏偏呢間就五顏六色,非常 #hippies任何一個角度影嘅相都唔洗執直出都靚到飛起ROOOT當然唔係淨係打咭餐廳咁簡單啦佢哋亦相當有理念:⭕️環保走塑減碳⭕️健康少肉多素⭕️pet friendly⭕️自助餐廳,自己枱面自己清潔回收⭕️多本地食材menu今日假日黎到咁啱撞到有liveband氣氛好到一個點😙🥬Jenga burger聽個名都feel到係層層疊到好高咁個漢堡包係每日限定,手慢就冇㗎喇點解?因為個漢堡扒唔係咁簡單入面係豆腐冬菇麵筋紅腰豆等等打成個味道有啲似北菇蒸肉餅好特別,而且都幾好味😋上下夾咗烤過嘅菠蘿圈茄汁紅洋蔥(咕嚕肉嗰啲)生菜等等個人覺得因為唔係撈飯嘅關係個汁偏甜左少少🤏個蕃薯條好特別一睇就知唔係急凍現成嘅貨色連皮嘅蕃薯條應該係自家製個醬就更家係不得了🤯加左檸檬汁酸酸地配甜嘅蕃薯條原來咁夾💯🥬黃姜忌廉南瓜意粉黃姜忌廉汁好特別如果唔係去印度餐廳嘅話,出面好少見之前有買過黃姜粉下廚都知唔平🙈(黃姜好有益㗎👍)扁意粉好味彈牙加$15可以加雞肉/三文魚/海鮮冇錯喇,呢碟本色都係素食黎㗎💁飲品有花茶,

紗廠多打咭食店大家都知
而最深刻印象嘅對我嚟講係一樓間ROOOT
而家間間都走木系日系路線

偏偏呢間就五顏六色,非常 #hippies
任何一個角度影嘅相都唔洗執直出都靚到飛起

ROOOT當然唔係淨係打咭餐廳咁簡單啦
佢哋亦相當有理念:
⭕️環保走塑減碳
⭕️健康少肉多素
⭕️pet friendly
⭕️自助餐廳,自己枱面自己清潔回收
⭕️多本地食材menu

今日假日黎到咁啱撞到有liveband
氣氛好到一個點😙

🥬Jenga burger
聽個名都feel到係層層疊到好高咁

個漢堡包係每日限定,手慢就冇㗎喇
點解?因為個漢堡扒唔係咁簡單

入面係豆腐冬菇麵筋紅腰豆等等打成
個味道有啲似北菇蒸肉餅
好特別,而且都幾好味😋
上下夾咗烤過嘅菠蘿圈

個醬就更家係不得了🤯加左檸檬汁
酸酸地配甜嘅蕃薯條原來咁夾💯

🥬黃姜忌廉南瓜意粉
黃姜忌廉汁好特別
如果唔係去印度餐廳嘅話,出面好少見
之前有買過黃姜粉下廚都知唔平🙈
(黃姜好有益㗎👍)
扁意粉好味彈牙
加$15可以加雞肉/三文魚/海鮮
冇錯喇,呢碟本色都係素食黎㗎💁

飲品有花茶,咖啡,同店自慢嘅各種蔬菜汁
不過今日真係好想飲熱嘢
有機會先再黎試😋
我連下次黎食乜都已經諗定🙈
你就知我幾期待再黎啦
ROOOT絕對係至好chill嘅餐廳
沒有之一✌️
2022-01-26 26 瀏覽
同同事做野經開荃灣,見到呢間在南豐紗廠入面嘅Rooot幾有特色咁,就入去試下。門面有個大大嘅招牌燈牌,夠晒搶眼,我地都是比佢吸引左入去haha店名叫Rooot,當然就同植物有關,所以門口已經放左超多植物係到,超有大自然感覺﹗至於入面嘅環境、裝修同擺設都好chill,好有屋企嘅感覺,而且逢星期六日仲有live band添﹗小編最歡喜呢幅牆,好說明到呢個世界嘅需要﹗港式梅菜豚肉丸‧和風咖哩飯配清香花茶 ($99)呢個梅菜豚肉丸好有特色,味道真是同食緊梅菜肉餅沒分別,不過就肉丸形式整成,好特別,而且個餐有沙律菜同埋雙色火龍果,夠晒健康﹗另外花茶真是好清香﹗食完之後要自己將碗碟分類回收,好環保。

小編最歡喜呢幅牆,好說明到呢個世界嘅需要﹗

港式梅菜豚肉丸‧和風咖哩飯

清香花茶(跟餐)

港式梅菜豚肉丸‧和風咖哩飯配清香花茶

港式梅菜豚肉丸‧和風咖哩飯配清香花茶 ($99)

另外花茶真是好清香﹗

食完之後要自己將碗碟分類回收,好環保。
2022-01-17
港式梅菜豚肉丸‧和風咖哩飯
清香花茶(跟餐)
港式梅菜豚肉丸‧和風咖哩飯配清香花茶
2022-01-26 27 瀏覽
喺荃灣南豐紗廠又一間好有特色同埋民族風情嘅餐廳 入邊唔知有嘢食仲有嘢買 仲有民族風特色嘅衫褲買 入邊嘅食物都好多元化 我哋揀咗梅菜豬肉波 邊個餡係梅菜豬肉餅 呢間餐廳將佢變成左炸既整法 估唔到好有特色 超好食 另外叫左蜜糖豬肋骨 呢個又係整得好好食不過略嫌焗耐咗少少 有d 硬度 set跟埋沙律同埋番薯條 好健康 另外叫咗杯americano同埋mocha 量杯都好好人都好好飲 最後叫咗個Oreo cheesecake 唔會太甜 呢遠食得好滿足 樣樣嘢都非常之高質
2022-01-23 40 瀏覽
Rooot 今天下午巧遇餐廳有提供live brand show 唱的是廣東歌 加上餐廳舒適的裝潢充滿特色田園波希米亞風 令食客心情輕鬆🤗假日一人套餐湯南瓜湯🎃本地南瓜🎃可能心理作用優質嘅南瓜製成的湯品特別甜 好味😋主菜 黑糖焗豬肋骨 黑糖焗豬肋骨即叫即整 肉質外脆內軟夠入味 黑糖香氣四溢 伴菜有羽衣甘藍🥬新鮮南瓜🎃伴菜 另有炸蕃薯條配蜜糖芥末醬 新鮮炸起 香脆無比🍠Drink短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️甜品流心榛子朱古力冬甩🍩不是脆皮口感 甜甜圈🍩🥯內有朱古力醬夾心 如果可以焗熱會更滋味
Rooot
今天下午巧遇餐廳有提供live brand show

主菜
Drink
短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️
2022-01-22 17 瀏覽
今日來到南豐紗廠,想搵間打卡咖啡店嘆吓下午茶,周圍都排滿隊,見到依間裝修係森林風,周邊有好多植物同埋環境寬敞,就決定喺依間打卡了。同三個朋友都想輕食,叫咗一個甜品同埋四杯嘢飲。曲奇雪糕牛角窩夫如果大家都經常去咖啡店食甜品嘅話,就會知道牛角窩夫係依排新興嘅甜品,因為佢嘅牛角酥皮會比較香脆,我叫咗曲奇雪糕,配落個窩夫就好夾啦。青檸接骨木花梳打接骨木花本身味道係比較清香,所以咖啡店配左青檸落去,令到佢有個化學作用,酸酸地,同時亦都有花香味。羽衣甘藍青瓜蘋果蔬果汁依個簡直係健康之選啦,但估唔到佢嘅presentation都好靚,有把遮仔喺上面,打卡就好啱啦。雖然佢係健康但係完全唔難飲,亦都唔會用糖水完全遮蓋晒佢本身果汁嘅味道,值得一試!玫瑰花雪梨乾蜂蜜熱花茶呢杯係朋友覺得有少少感冒所以叫嘅熱花茶,佢就話飲落去好滋潤同埋舒服,對佢嘅喉嚨不適好有幫助。玫瑰花釀鮮奶咖啡又係好靚嘅拉花,淡淡的玫瑰花香配埋咖啡,為我嘅甜品完美落幕。

同三個朋友都想輕食,叫咗一個甜品同埋四杯嘢飲。

曲奇雪糕牛角窩夫

青檸接骨木花梳打

羽衣甘藍青瓜蘋果蔬果汁

玫瑰花雪梨乾蜂蜜熱花茶
2022-01-16 24 瀏覽
Rooot 服務有熱誠今天下午巧遇餐廳有提供live brand show 唱的是廣東歌 加上餐廳舒適的裝潢充滿特色田園波希米亞風 令食客心情輕鬆🤗假日一人套餐湯南瓜湯🎃本地南瓜🎃可能心理作用優質嘅南瓜製成的湯品特別甜 好味😋主菜 黑糖焗豬肋骨 黑糖焗豬肋骨即叫即整 肉質外脆內軟夠入味 黑糖香氣四溢 伴菜有羽衣甘藍🥬新鮮南瓜🎃伴菜 另有炸蕃薯條配蜜糖芥末醬 新鮮炸起 香脆無比🍠Drink短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️甜品流心榛子朱古力冬甩🍩不是脆皮口感 甜甜圈🍩🥯內有朱古力醬夾心 如果可以焗熱會更滋味
Rooot 服務有熱誠
今天下午巧遇餐廳有提供live brand show

主菜
Drink
短笛熱咖啡☕️細細杯咖啡 濃香奶味入口滑但咖啡味唔濃☕️
  • 南瓜湯
2022-01-16 41 瀏覽
禁晚市四個禮拜,啱啱到一半,大胃之母已經出現抗疫疲勞,係咁話好想養貓狗,大胃唯有帶佢去放吓電,嚟呢間親子同寵物友善餐廳,望狗止渴啦呢間奉行環保同自助形式,菜式多數都係本地食材,咁Green咁土炮,當然要試試啦好似呢碟咖喱飯,唔係一般嘅豬肉丸,而係用本地豬製作成梅菜肉丸,炸得香脆,裡面肉味香濃意粉煮得好掛汁,食到大胃之母成口都係番茄汁,仲有好多三文魚,大胃偷咗佢一大塊都唔覺,證明幾足料南瓜湯好甜好滋味,本地南瓜真勁揪,加上兩條蘆筍,作為頭盤真不錯除咗湯仲可以揀沙律作為前菜,新鮮爽口,仲有啲西柚肉,好清新跟餐有送一大杯花茶,雖然好大杯,飲落好香花味,花同茶葉係有落足大胃就半價加杯玫瑰latte,奶啡比例剛好,而且花香香得恰當好處𠻹好少見會用冬甩做餐後甜品,今次係朱古力味,咬開充滿朱古力餡,麵包又綿,呢個作結夠晒圓滿

港式梅菜豚肉丸·和風咖喱飯

煙三文魚番茄扁意粉

除咗湯仲可以揀沙律作為前菜,新鮮爽口,仲有啲西柚肉,好清新

港式梅菜豚肉丸·和風咖喱飯
煙三文魚番茄扁意粉
2022-01-11 169 瀏覽
南豐紗廠係狗狗勝地,係唯一一個狗狗可以落地行既商場,加上裡面大部分餐廳都係pet-friendly,見好耐無帶小狗去街街,今日就黎左南豐玩。見到呢間Rooot裝潢好特別,啲座位好spacious,方便狗狗活動,就決定係度食個tea。我地叫左一人餐一齊share,另加一杯野飲。跟餐的南瓜湯好濃好滑,番薯條好甜,仲有2個source,分別係芥末醬同埋咖哩醬,我鍾意咖哩醬多啲,味道比較濃啲。黑糖焗豬肋骨個醬味道唔會太濃,同豬肋骨都好夾。跟餐飲品叫左美式咖啡。甜品係cookies and cream 雪糕,賣相好靚。另外再叫了玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜茶,甜甜地又幾好飲。另外值得一提既係可能今日係假日,有live band!一邊飲野一邊聽下live band,加上位歌手唱歌都幾好聽,感覺好舒服,疫情下好似好耐無聽過live band了。就係咁咁人狗一齊度過了好chill的下午,正睇到最尾有小狗沙龍

我地叫左一人餐一齊share,另加一杯野飲。

黑糖焗豬肋骨個醬味道唔會太濃,同豬肋骨都好夾。

跟餐飲品叫左美式咖啡。

甜品係cookies and cream 雪糕,賣相好靚。

另外再叫了玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜茶,甜甜地又幾好飲。

睇到最尾有小狗沙龍
2022-01-08
  • 黑糖焗豬肋骨
  • 玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜茶
  • 南瓜湯
  • 番薯條
2022-01-09 130 瀏覽
間中都黎南豐紗廠行下,但次次都係食飽先黎,印象中無係呢度食過野,是日放假特別過黎行下街兼搵下野食先。離遠見到商場中間放左好多枱櫈,原來有幾間食市响呢個位,見呢間Rooot外觀好型咁就去望下。睇睇餐牌唔貴喎,主打健康野同本地食材,低碳啲環保呀,餐具都係eco-friendly嘅。落完單就可以自己搵位置坐,店內好大,每個corner都有自己特色,有食客帶備電腦做下文書野,亦有食客同埋狗狗一齊hea,餐廳有提供寵物餐添㗎。自己就揀左張大枱坐,等個牌仔響就可以出去取餐了。點了主食,飲品同甜品,係咪好豐富呢?放假嘛梗係要對自己好啲!咁樣放埋一齊好有聖誕feel,哈哈,呢杯係桂圓紅棗茶,冬季限定喲~紅棗切半已去核,還有不少龍眼肉同杞子,是天然的甜味,唔係個啲玻璃樽嘅即沖野,呢杯微甜好好飲仲有淡淡幽香添。主食揀左青醬蘑菇烤雞薄餅,size都唔細喎,即刻懷疑食唔食得晒。薄餅好足料,蘑菇同雞肉都下得很多,仲有露筍添。餅底薄身但咬落唔會太脆,有麵包嘅口感,青醬很香同雞肉超夾,仲有一層厚厚嘅芝士,好正好好味。甜品揀了燉蛋撻,有個可愛的擺盤。睇名點個陣以為會似蛋撻或者焦糖燉蛋個類,食落有啲似水果批,可能係中間
自己就揀左張大枱坐,等個牌仔響就可以出去取餐了。
薄餅好足料,蘑菇同雞肉都下得很多,仲有露筍添。
甜品揀了燉蛋撻,有個可愛的擺盤。
睇名點個陣以為會似蛋撻或者焦糖燉蛋個類,食落有啲似水果批,可能係中間有片梨嘅關係,個批皮都幾厚,同埋唔係好食到蛋,不過好香同微甜,食係好食嘅,只係唔“燉蛋”啫。

店內地方大又好多枱,基本上任坐唔嬲,食物飲品都高質,好過坐又迫又嘈嘅連鎖店呀。
2022-01-07