餐廳: Sake Bar MURA
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
不少市民趁着國慶公眾假期出外度假,截至昨日晚上9時,出入境人次逾79萬。儘管北上消費熱潮盛行,筆者仍然樂於留港消費,探索本地特色餐飲。位於尖沙咀的「Sake Bar MURA」是一間探索日本清酒文化的理想場所 (亦備有豐富多元的果酒及燒酎等),不能你是新手或是專業愛好者,品牌經驗豐富、友善健談的唎酒師會精選最合時的日本酒並同時提供佐酒小食,好適合親朋好友歡聚,享受微醺的樂趣。環境:✨門面設計沉實低調,以「貓咪」作標誌式記號,用餐區則配合不同的木材、石磚等元素,在暖黃的燈光下折射出更多層次感,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。服務:✨當天用餐體驗大概歷時3小時,唎酒師擁有豐富的知識,樂於分享,且健談友善富幽默感,整晚氣氛愉快和諧。食物:🍶 わかむすめ 特別純米 月草 (つきくさ) 無濾過生原酒✨來自山口縣的新谷酒造,傳聞中交由老闆的妻子釀酒後,出品才大受歡迎🤪✨酒標尤其漂亮,採用了由月草花染出的淺蔥色,因花期短 (在清晨綻放,一天之內就會枯萎),常被用在歌曲中作為轉瞬即逝的愛情的象徵。✨帶柔和清爽的香蕉味,隨後甜香伴隨溫和酸香四散,口感美妙,適合「輕鬆飲」。🍶 勝山 純米大吟醸 戦勝政

環境:

服務:

食物:
🍶 わかむすめ 特別純米 月草 (つきくさ) 無濾過生原酒

🍶 勝山 純米大吟醸 戦勝政宗 (せんしょうまさむね)
✨產自宮城縣的勝山酒造,印有伊達家的旗印,據知是非常富有的地主只為了興趣造酒,維持高品質低質量的原則,獲得2020 KURAMASTER 白金獎。
✨是以山田錦釀造的純米大吟釀,帶清新的柑橘果和香蕉大福香氣,質感濃鬱醇厚,又帶微碳酸的爽口感,展示品牌獨有的奢華品味。

🍶 松の司 純米吟釀 選別 荒走 生酒

✨來自滋賀縣的松瀬酒造,每年釀造季最先出品的極限量地元限定季節性商品。
✨充斥清新青色瓜果、蘋果奔放豐富的果香,內斂純淨,透明感十足,又帶點新鮮的酸度,非常荒走取向的酒款,令人愉悅。

🍶 森嶋 山田錦 純米吟醸 生酒

✨ 來自茨城縣的森島酒造,這款酒是他們限定流通品牌「森嶋」的重要作品。
✨口感清澈滑順,揉合飽滿的飯旨味和微微輕酸感,一切恰到好處,感覺蠻適合搭配關東煮同吃。

🍶 十四代 上諸白 純米大吟釀 中取り播州愛山

✨相信大家一定不會感到陌生!產自山形縣的高木酒造,有「清酒界Hermès」的美譽。
✨特選有「幻之米」之稱的稀有米種「愛山」釀製,擁有輕盈而微妙的荔枝果香,入口後會有一股梨子的甜蜜香縈繞在整個口腔、喉嚨,令人愉悅,令人陶醉。

🍶【夏季限定】久礼 特別純米酒 花火を見ながら晩酌する河童 生酒

✨來自高知縣最古舊的釀酒廠—西岡酒造的夏季清酒,是觀賞煙火時最適合喝的清酒No.1。
✨帶辛香感,超級清涼爽快,餘韻清脆利落。

🥣 關東煮 ($88)
✨喝酒,會好想吃熱烘烘的東西,一碗日式關東既暖心又暖胃。

🐔 唐揚雞軟骨 ($58)
✨爽脆有嚼勁,過癮。

🧀 芝士年糕 ($48)

✨煙韌綿糯,鹹甜交雜,是筆者喜愛的味道。

🍙 明太子飯團 ($48)
✨飯糰被燒得酥酥香香,內裏的明太子為其提味不少。

🍢 串燒
✨豬肉芫荽卷 ($38)
✨牛油粟米 ($38)

✨燒蘆筍 ($38)
✨燒冬菇 ($38)

🧀 酒盜芝士 ($48)
🥢 精美前菜 ($38)
尖沙咀Sake Bar Mura🌟美食篇1. 鱈魚乾✅口感層次豐富,搭配特製的沙律醬,更是美味加倍。2. 燒明太子配青瓜🥗這道菜是日本傳統的燒烤美食。明太子烤得恰到好處,搭配清爽的青瓜,使得整個口感既有魚的鮮美又帶著一絲絲清新的口感。3. 冷豆腐✨冷豆腐是道冷盤菜式。柔軟細膩的豆腐淋上特製的醬汁,口感清爽不膩,為你的味蕾帶來全新的體驗。4. 酒盜芝士🔥口感豐富,讓人回味無窮。5. 大蔥雞肉、厚燒牛舌、豬肉芫茜卷、雞胸軟骨🤩大蔥雞肉鮮嫩多汁,牛舌烤得恰到好處,豬肉芫茜卷口感豐富,雞胸軟骨更是酥脆可口,每一道都讓人流連忘返。6. 鹽燒金目鯛一夜乾經過特殊的醃制和烤制,外皮酥脆,內里鮮嫩多汁,獨特風味,讓人回味無窮。7. 關東煮🔥搭配特製醬汁,讓關東煮更具有日本風味的醇香。二、美酒篇👀1. 足立農醸 MIYOI CRAFT 草莓這是一款充滿果香的清酒,帶有淡淡的果香和一絲甜意,是女性朋友們的最愛。2. 寒菊 True white寒菊 True white是一款清雅的日本清酒。它有著清新爽口的口感和獨特的花香味道,讓人感到舒適宜人。3. 純米大吟釀品鑒日本傳統清酒的絕佳選擇。4. 樂器正宗 貴
尖沙咀Sake Bar Mura

🌟美食篇

1. 鱈魚乾✅
口感層次豐富,搭配特製的沙律醬,更是美味加倍。

2. 燒明太子配青瓜🥗

3. 冷豆腐✨

4. 酒盜芝士🔥
口感豐富,讓人回味無窮。

5. 大蔥雞肉、厚燒牛舌、豬肉芫茜卷、雞胸軟骨🤩

6. 鹽燒金目鯛一夜乾

7. 關東煮🔥
搭配特製醬汁,讓關東煮更具有日本風味的醇香。

二、美酒篇👀

1. 足立農醸 MIYOI CRAFT 草莓

2. 寒菊 True white

3. 純米大吟釀
品鑒日本傳統清酒的絕佳選擇。

4. 樂器正宗 貴釀酒 Refrain
樂器正宗的貴釀酒 Refrain是一款具有濃郁果香的日本傳統釀造酒。它的香氣四溢,入口順滑細膩,令人陶醉

5. 鳳凰美田 桃、中村屋 金澤梅酒 梅里
這兩款分別是甜美可口的果酒和甘醇香醇的梅子酒。鳳凰美田的桃味清甜;中村屋的金澤梅酒則帶有獨特的梅子香和淡淡的甜意,都是值得一試的美酒佳品。

🌟🌟定期舉行不同食物及主題的清酒活動如sake tasting
2024-09-12 97 瀏覽
上班忙碌一整日,到下班時間就想放鬆約朋友到「Sake Bar MURA」小酌幾杯專業唎酒師在場根據客人喜好口味推介合適的酒同時會講解清酒背後故事,了解清酒文化會定期更換酒款,每次都可以品嘗不同酒款✾ くどき上手JR.の摩訶不思議 特A山田錦44 純米大呤釀 $168酒廠共兩條酒線,JR就是兒子負責以日本傳統藝術「浮世繪」作為酒標帶柑橘香氣,入口滑順富水果香甜✾ 十九 長靴 C-Le Chat Batte-火入れ $88樽身穿長靴的貓酒標,夏天酒款之一選用美山錦米種,散發水果清新香氣帶優雅甜味,入口清爽輕盈✾ 日高見 純米大吟醸 コルー・ボトル $168以山田錦釀製,入口帶點蜜瓜甜香柔和淡雅口感,濃厚米香酒廠位於宮城縣港口城市,適合搭配海鮮而藏主更被當地人稱為「鮨王子」✾ 足立農釀 MIYOI CRAFT ORIGIN LIMITED EDITION $148新開「Craft Sake」品牌,是足立洋二第一款酒以酒米為原材料加入樹莓釀製入口柔順清爽,帶青蘋果和檸檬果香與乳酪酸度✾ 鳳凰美田 桃 $108|鳳凰美田 蜜柑 $98鳳凰美田的果酒是果酒界天花板兩款果酒都帶有果肉,味道
上班忙碌一整日,到下班時間就想放鬆
約朋友到「Sake Bar MURA」小酌幾杯
專業唎酒師在場根據客人喜好口味推介合適的酒
同時會講解清酒背後故事,了解清酒文化
會定期更換酒款,每次都可以品嘗不同酒款

酒廠共兩條酒線,JR就是兒子負責
以日本傳統藝術「浮世繪」作為酒標
帶柑橘香氣,入口滑順富水果香甜

樽身穿長靴的貓酒標,夏天酒款之一
選用美山錦米種,散發水果清新香氣
帶優雅甜味,入口清爽輕盈

✾ 日高見 純米大吟醸 コルー・ボトル $168
以山田錦釀製,入口帶點蜜瓜甜香
柔和淡雅口感,濃厚米香
酒廠位於宮城縣港口城市,適合搭配海鮮
而藏主更被當地人稱為「鮨王子」

新開「Craft Sake」品牌,是足立洋二第一款酒
以酒米為原材料加入樹莓釀製
入口柔順清爽,帶青蘋果和檸檬果香與乳酪酸度

✾ 鳳凰美田 桃 $108|鳳凰美田 蜜柑 $98
鳳凰美田的果酒是果酒界天花板
兩款果酒都帶有果肉,味道彷似果汁很易入口
桃酒濃濃水蜜桃幽香,保留桃天然甜味
蜜柑酒酸酸甜甜,口感較清爽

✾ 泉姬 柚子 $80|武内 おかめ果実物語 純草莓 $88
前者入口滿滿柚子清新香氣,酸甜沒有苦澀味
後者草莓酒加冰口感輕爽,帶淡淡草莓蛋糕香味

✾ 牛旁漬 $48|枝豆 $48
牛旁漬爽脆帶醬油鹹香;枝豆清甜飽滿
兩款都很適合作為佐酒小食

✾ 吉列三元豚豬扒 $68
豬扒炸得酥脆,入口發出「咔嚓」聲
肉質鬆軟富肉香,蘸點豬扒醬更香口
搭配沙律可減輕膩感

✾ 大蔥雞肉 $48|雞肝 $38|黑豚腩肉 $45|牛油粟米 $38
串燒即叫即燒,火喉拿捏得剛剛好
香甜大蔥搭配嫩滑雞肉,口感豐富鮮嫩多汁
雞肝外層微脆內粉嫩綿糯,帶照燒醬香氣
黑豚腩肉柔嫩且每口都充斥油脂甘香
牛油粟米鹹鹹甜甜很惹味

✾ 唐揚雞軟骨 $58|炸薯條 $48
兩款都炸至金黃香脆,份量也很足
適合和朋友聊天飲酒慢慢食

✾ 燒白飯魚干 $48
平時都是雞泡魚干,白飯魚干比較少見
入口焦脆乾身帶點魚香,蘸點蛋黃醬增添風味
2024-09-08 115 瀏覽
同朋友去了佐敦Sake Bar Mura 有駐場唎酒師·同你分享sake故事挑選合適口味Sake無論想單點·還是以omakase形式都任君選擇整個氛圍很輕鬆隨性·可以同唎酒師暢談一番唎酒師猶如行走式清酒百科全書·將清酒故事敘述得繪型繪星!就算是門外漢也能投入其中氣氛ꕺ水府自慢 10號純米大吟釀協會10號酵母的發祥地酵母帶來的新鮮香氣·甜味酸味相互平衡微微的碳酸氣泡感·帶有清新的水果fruity 香氣ꕺMIYOI Craft 以Pina Colada為基礎·加入鳳梨、椰奶、酸橙釀造入口有淡淡椰香·清甜果香有點像sake 做基底的cocktailꕺ武內果実物語純米草苺酒女生會超愛的口味釀造後加入士多啤梨· 香甜易入口有果肉的濃稠口感·超愛這種啊!ꕺ仙禽 野生酵母釀造·復刻江戶時代的味道 入口帶有天然微酸·帶有乳酸味口感柔潤流暢· 尾韻悠長飲酒怎能沒吃的.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪除了串燒還有一品料理·同每日精選食物調味都很有驚喜!串燒超推爽嫩厚切牛舌、超高質豚肉芫荽卷、彈牙爽口雞腎還點了燒汁牛小排、又脆又嫩的唐揚豆腐、一咬爆汁的炸雞皮餃子
同朋友去了佐敦Sake Bar Mura
有駐場唎酒師·同你分享sake故事
挑選合適口味Sake
無論想單點·還是以omakase形式都任君選擇
整個氛圍很輕鬆隨性·可以同唎酒師暢談一番
唎酒師猶如行走式清酒百科全書·將清酒故事敘述得繪型繪星!
就算是門外漢也能投入其中氣氛

ꕺ水府自慢 10號純米大吟釀
協會10號酵母的發祥地
酵母帶來的新鮮香氣·甜味酸味相互平衡
微微的碳酸氣泡感·帶有清新的水果fruity 香氣

ꕺMIYOI Craft
以Pina Colada為基礎·加入鳳梨、椰奶、酸橙釀造
入口有淡淡椰香·清甜果香
有點像sake 做基底的cocktail

ꕺ武內果実物語純米草苺酒
女生會超愛的口味
釀造後加入士多啤梨· 香甜易入口
有果肉的濃稠口感·超愛這種啊!

ꕺ仙禽
野生酵母釀造·復刻江戶時代的味道
入口帶有天然微酸·帶有乳酸味
口感柔潤流暢· 尾韻悠長

飲酒怎能沒吃的.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
除了串燒還有一品料理·同每日精選
食物調味都很有驚喜!
串燒超推爽嫩厚切牛舌、超高質豚肉芫荽卷、彈牙爽口雞腎

還點了燒汁牛小排、又脆又嫩的唐揚豆腐、一咬爆汁的炸雞皮餃子

2024-09-02 111 瀏覽
不論愛飲清酒或不懂清酒,都好適合來到Sake Bar MURA❣︎ 在這裡可以一嘗各款有趣獨特的優質清酒,可以聽聽清酒背後的故事趣聞… 還有不少好好味的下酒佳餚!一齊飲飲食食聊聊的時光,讓人流連忘返(¯ ³¯)♡▪️DATE SEVEN 2024 勝山 &墨廼江Style Set $198[精米步合45%]Date Seven是由日本沖繩7間酒廠在每年7月7(日本七夕)聯合推出的Sake🍶 以「牛郎」「織女」命名。Sake「織女」口感lady些,果香味多些,柔順易入口♥︎ 「牛郎」口感dry些,米香多些,男生會愛٩(◕‿◕。)۶▪️DATE SEVEN Season IIEpisode Il 山和萩之鶴Style $98 [精米步合47%]年年充滿話題趣味的清酒Date Seven上年之作亦非常值得飲呀!「山和」入口清爽通透♡︎ 「萩之鶴」甜度高些,口感較黏滑些♡︎ 兩款都好飲!而本yo更愛前者❣︎▪️大吟釀 超辛口 生詰 $98 日本山形縣百年老字號亀の井酒造的くどき上手 KUDOKIJOZU超辛口清酒,好好飲!清酒的超辛口是指超少糖,不太甜但口感亦不太dry (✯◡✯) 的確是款男女通吃的frui
(¯ ³¯)♡

▪️DATE SEVEN Season II
Episode Il 山和萩之鶴Style $98
[精米步合47%]

▪️大吟釀 超辛口 生詰 $98

清酒的超辛口是指超少糖,不太甜但口感亦不太dry
(✯◡✯) 的確是款男女通吃的fruity sake♡︎♡︎♡︎

▪️上手JR.の摩訶不思議 $98
特A山田錦44 純米大吟釀

上一支是第5代呀爸釀酒style,上手JR.則是亀の井酒造年青第六代呀仔開發的品牌
清酒偏甜,但仍是主打低精米步合,口感柔順清爽,一樣好飲!

▪️WAKAZE ISPAHAN $108

近年新出的手工清酒,與傳統日本清酒不同之處是,其以法國巴黎進口的米釀清酒,加入紅桑子、荔枝釀製而成,好特別,果酒般帶酸ت

▪️日日 秋津山田錦 $128

這是一款fruity sake. 充滿果氣,口感輕盈清爽,低酒精… 可以飲多2杯呢(*^‿^*)

▪️北島 純米吟釀 Turquoise Blue $80

新潮酒款!以日本內銷為主的夏酒,輕盈清爽辛口的味道真的很夏天呀!

▪️鳳凰美田 桃 $108

限量之作!果酒界天花板♥︎♥︎♥︎ sake base+粒粒香甜真桃果肉,作為是日晚餐最後一杯,絕對是完美ending♡︎♡︎♡︎

以下配酒美食,yo都推薦!!
▫️燒白飯魚干 Dried Silver Fish $48
好獨特. 味道咸香又脆口. 配酒一流!

▫️雞腎 Chicken Gizzard $38
▫️雞皮 Chicken Skin $48
▫️厚燒牛舌 Thick Cut Beef lonque $68
▫️燒露荀 Asparagus $38
串燒高質. 燒得油香微焦. 外脆內嫩🜸

▫️唐揚雞軟骨 Deep Fried Chicken Soft Bone $58
▫️雞皮餃子 Chicken Skin Dumplings $58

雞軟骨、雞皮餃子必食!必encore!

▫️吉列三元豚豬扒 $68
▫️芝士年糕 Cheese Mochi $38
吉列豬扒大份香脆
年糕軟糯亦很讚!
2024-08-27 100 瀏覽
勁有人情味嘅居酒屋🏮, 我好耐都未試過去過一間咁有人情味嘅餐廳😀👏🏻對於Sake 完全唔熟悉嘅我好在多得呢間餐廳嘅老闆咁詳細介紹俾我知🙏🏻😉, 而且佢揀咗一款係桃🍑味嘅Sake 俾我真係超級好飲可以一啖飲晒成杯🍹仲有佢哋啲嘢食真係好好食我最鍾意就係🥟雞皮餃子, 佢哋嘅關東煮都係好正, 唔知以為真係去咗日本🎌, 佢哋啲串燒都好好味, 而且份量都相當多, 仲有燒魚🐟肉質勁嫩, 我一個人食晒成碟😂雖然店舖唔係好大但係都坐得好舒服, 而且每個人入親嚟食嘢都超級開心🥳, 好耐未試過見到啲餐廳咁有氣氛, 我覺得係因為呢班老板們好有heart❤️呢間餐廳, 所以好得客人嘅支持, 呢間真係值得推介俾我身邊嘅好朋友👭

2024-08-22 105 瀏覽
愛酒之人必去既居酒屋😍餐廳有巨量Sake款式~~可以進行一場品酒大會😂🤓女士仲可以選擇水果酒🍹現場唎酒師仲會為你詳盡介紹一定揀到你心水既酒~~佢地個個月仲會有吾同既清酒主題活動有好多sake tasting(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🏮多款小食,串燒😋坐係bar枱邊食邊飲邊吹水🤣🤣同朋友黎之選,冇限時間✨芥末蝦沙律✨燒明太子配青瓜🥒好有特色嘅小食,青瓜配明太子一齊食濃味配清新,好夾✨鱈魚乾送酒必備~✨厚燒牛舌👅厚厚既牛舌心部位,津津有味✨燒冬菇✨燒露荀✨雞皮✨雞肝✨雞腎✨牛小排🐮✨關東煮🍢✨燒飯團🍙(醬油味)✨牛肉烏冬Sake 真係試到好多種🔻Date Seven 2024勝山&墨廼江Style Set1 set 兩杯🍻,一濃一淡,有層次感🔻初櫻 生配大郎 夏🔻群馬泉 舞風🔻三千盛 純米ドライ+18純米大吟醸🔻鳳凰美田 桃🍑 果酒,有果肉❤️女生之選
愛酒之人必去既居酒屋😍
餐廳有巨量Sake款式~~
可以進行一場品酒大會😂🤓
女士仲可以選擇水果酒🍹
現場唎酒師仲會為你詳盡介紹
一定揀到你心水既酒~~
佢地個個月仲會有吾同既清酒主題活動
有好多sake tasting(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🏮多款小食,串燒😋坐係bar枱
邊食邊飲邊吹水🤣🤣
同朋友黎之選,冇限時間
✨芥末蝦沙律
✨燒明太子配青瓜🥒
好有特色嘅小食,青瓜配明太子一齊食
濃味配清新,好夾
✨鱈魚乾
送酒必備~
✨厚燒牛舌👅
厚厚既牛舌心部位,津津有味
✨燒冬菇
✨燒露荀
✨雞皮
✨雞肝
✨雞腎
✨牛小排🐮
✨關東煮🍢
✨燒飯團🍙(醬油味)
✨牛肉烏冬

Sake 真係試到好多種
1 set 兩杯🍻,一濃一淡,有層次感
🔻初櫻 生配大郎 夏
🔻群馬泉 舞風
🔻三千盛 純米ドライ+18純米大吟醸
🔻鳳凰美田 桃🍑
果酒,有果肉❤️女生之選
2024-08-13
西式品酒師聽得多,日式品酒師叫唎酒師,專門在居酒屋🏮駐場,介紹日式酒精飲料🥃🍶天狗舞 純米大吟醸 涼吟$98.0作為石川的能登4天王之一 中三郎先生的天狗舞非常有名具米香雖然較Dry 但卻輕盈,入口相當Smooth,很適合夏天飲用🍶水府自慢10號 Pink(A) すいふじまん$78.0茨城縣產水府自慢是非常有名的協會10號酵母發源地也就是數百家日本酒廠使用的二十種原生酵母群的其中一家,所以叫自慢,也就是驕傲的意思這是低酒精版本酒款,只有13%具果汁般的甜潤口感,同時近似白葡萄酒 甜香濃郁🍶菊の司 肉の魅惑 (C)400年傳統酒廠最新一代藏主 是個大美女:山田貴和子偏輕柔帶點辛口,配肉食完全不會搶去食物味道,行中性酒香路線Appetizer @$38.0口味清爽不淡的龍蝦沙律吉列三元豚豬扒$76.0進口豚肉入口不肥膩,帶豚肉香$68.0鹽燒金目鯛一夜乾(半條)$158.0矜貴的金目鯛以一夜乾方式製作,保存肉汁又帶鹹香雞🐓類Chicken w/Leek$48.0雞皮 Chicken Skin$48.0雞肝 Chicken Liver$38.0燒雞頸肉 Chicken Neck Meat$4

🍶天狗舞 純米大吟醸 涼吟
$98.0

作為石川的能登4天王之一 中三郎先生的天狗舞非常有名

🍶水府自慢10號 Pink(A) すいふじまん
$78.0

茨城縣產水府自慢
是非常有名的協會10號酵母發源地

這是低酒精版本酒款,只有13%
具果汁般的甜潤口感,同時近似白葡萄酒 甜香濃郁

🍶菊の司 肉の魅惑 (C)

400年傳統酒廠
最新一代藏主 是個大美女:山田貴和子

偏輕柔帶點辛口,配肉食完全不會搶去食物味道,行中性酒香路線

Appetizer @$38.0
口味清爽不淡的龍蝦沙律

吉列三元豚豬扒
$76.0
進口豚肉入口不肥膩,帶豚肉香

$68.0
鹽燒金目鯛一夜乾(半條)
$158.0
矜貴的金目鯛以一夜乾方式製作,保存肉汁又帶鹹香

雞🐓類
Chicken w/Leek
雞皮 Chicken Skin
雞肝 Chicken Liver
燒雞頸肉 Chicken Neck Meat
雞腎 Chicken Gizzard
熟成阿波尾雞翼 Dry Aged
Chicken Wings

入口帶日本雞肉🍗的特式奶香,肥美卻不滯膩,下酒一流

蔬菜🥬類
日本小青椒 Sweet Green Pepper

爽脆的甜蔬跟肥美的肉類正是最佳組合

芝士年糕 Cheese Mochi
$38.0
邪惡爆漿!鹹香濃郁嘅芝士年糕!

厚燒牛舌 Thick Cut Beef Tongue
$68.0
牛舌肯定是本日最佳!可口多汁又爽彈!奶香超濃!

黑豚腩肉 Kurobuta Pork Belly
$45.0
肥美又爽脆,份量夠大!下酒名物!

Pork Sausage
日本宮崎縣豬肉腸 Miyazaki

富鹹香的日本產豬肉腸

豚肉年糕卷 Rolled Bacon-with Rice Cake
$48.0
原來培根跟年糕同步率那麼高,吸收了豬油香的年糕非常好吃!

Sake Bar MURA (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖

#Sake Bar MURA
#清酒#唎酒師#百年歷史#純米大吟釀#稀有日本酒

TST • Warm and Cozy Sake Bar 🍸 喺尖沙咀附近一個小小店面 擺放咗不同種類口味、有趣的各種清酒 大家圍住侍酒師 坐喺吧枱 氛圍輕鬆快樂✨旁邊嘅牆放置左唔同造型嘅清酒酒樽 都適合小拍一番📷菜單上面有唔同嘅日式居酒屋食品、串燒 可以選擇去配搭清酒🥢 今次揀咗啲串燒 味道正宗 特別喜歡燒飯團 口感香脆好吃🤍因為對酒類唔太熟悉,所以詢問咗侍酒師意見 佢哋好專業咁 根據我嘅口味 比出唔同嘅選項 可以飲到唔同類型嘅味道好有趣~~ 📍Sake Bar MURAAustin Ave, 15號Block B G/F Shop D Kimberley Mansion

旁邊嘅牆放置左唔同造型嘅清酒酒樽 都適合小拍一番📷

📍Sake Bar MURA
把酒言歡從來都是一件很開心的事!忙碌一天的結束,總希望可以找到一個,可以跟你把酒言歡的人!今次介紹這間居酒屋,有別於一般香港的居酒屋!環境方面:這間居酒屋好像日本一些小店一樣,地方不算大,只有一張Bar 枱,相信只容納大約10-12人左右!但就是因為這樣,老細和客戶就可以更多互動!食物方面:居酒屋主打Sake Bar ,提供多款日本清酒,果酒,燒酎等!而兩位老細就好像一本人肉清酒百科全書一樣!對每一款背後的故事,意義都瞭如指掌!進場一晚,我保證你長知識、坦白一句,的確是很特別的一個晚上另外,居酒屋亦提供佐酒小食及主食!當晚可能太開心,2個人除咗飲了很多淸酒之外,亦吃了很多東西!如果你要我每款食物都介紹一下,恐怕千字文都介紹不完,我就精選了好幾款心水推介!Sake:和可娘:無濾過生原酒,僅用米和米麴釀製,精米度60%,所以可以稱為純米吟釀。帶柔和的花類香氣,香氣清新,甜味和酸味平衡,恰到好處!味道略辛口。帶易入口!Sake:忠愛:純米大吟釀,口感帶有水果味道的同時,又保有酒米米香!Sake:旦:純米無濾過生原酒,口感清新,有一種清爽的味道!Sake:龍の尾:特別純米!山口男自慢酒造作品,

環境方面:

食物方面:

Sake:
忠愛:純米大吟釀,口感帶有水果味道的同時,又保有酒米米香!

Sake:
旦:純米無濾過生原酒,口感清新,有一種清爽的味道!

Sake:
龍の尾:特別純米!山口男自慢酒造作品,以40%精米度及55%精米度的酒米混釀而成!口感清新,層次感很豐富!

吉列三元豚豬扒
三元豚跟我們一般食開的豚肉是有分別的,三元豚是指三種不同品種的純種豬,進行交配繁殖出來的豬種,而三元豚會依據豬隻品種的特點進行培育優良肉質,所以肉質上肥瘦比例好適中!吉列豬扒,外脆肉嫩,香而不膩!將吉列豬扒用上三元豚肉,口感更佳!

雞皮餃子
外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁。雞皮油香十足,餡料亦都好飽滿

燒白飯魚干
用來佐酒相當不錯

各式串燒推薦:蒲燒鰻魚串/厚燒牛舌,蒲燒鰻魚串鮮嫩彈牙,厚燒牛舌牛舌有嚼勁!

關東煮
湯底絕不馬虎,鮮甜湯底加上充足配料,超絕美味

整體來說:高水準清酒清吧!加上兩位老細的熱情,你甚至可以與其他食客聊天互動,整體氣氛非常熱鬧,絕對是都市人把酒言歡解壓的好地方!
2024-07-30 81 瀏覽
不嬲同朋友出去飲嘢都會揀一啲普通酒吧嚟飲. 今次就經朋友介紹後嚟咗一間專飲清酒嘅居酒屋有啲似日本嘅居酒屋咁樣. 地方細細. 座位唔多. 但係店員同客人都會一齊傾偈❤️有親切感覺呢度嘅裝修都好有心思. 特別係嗰酒樽牆同燈. 真係好有feel呢度sake嘅種類好多. 好多我都未見過😳專業嘅唎酒師會先詢問客人嘅喜好再提供建議. 推介出最適合客人飲嘅sake . 而且佢連每支酒嘅出產資料同埋歷史全部都識. 就好似一本sake百科全書咁我就好滿意佢哋嘅推介. 特別係果杯山形縣嘅磐城壽. 米味香醇. 入口順喉唔會辛辣岩哂我口味除咗酒好飲之外. 呢嘅嘢食質素都唔錯🍢串燒串燒種類嘅選擇都唔少. 我本人最鍾意燒厚切牛舌. 有咬口得嚟唔會太韌燒雞皮都好特別. 唔係完全脆口嗰隻. 但好煙靭有咬口燒粟米一嚟到已經聞到好大浸牛油嘅香氣🥰🐮燒汁牛小排油脂同埋肉嘅分佈好平均. 入口充滿油香且肉味濃郁🐓雞皮餃子雞皮餃子熱辣辣脆卜卜. 入面餡料重好多送酒一流🐟油甘魚鮫外皮煎到香脆. 入面肉質鮮嫩. 而且油香好重最後店員重請我哋食日本朱古力🥰真係又好食又好feel嘅一餐. 而且店舖重會間中舉行唔同嘅活動. 鍾意飲sake嘅

呢度sake嘅種類好多. 好多我都未見過😳

雞皮餃子熱辣辣脆卜卜. 入面餡料重好多
送酒一流

🐟油甘魚鮫
外皮煎到香脆. 入面肉質鮮嫩. 而且油香好重

最後店員重請我哋食日本朱古力🥰真係又好食又好feel嘅一餐. 而且店舖重會間中舉行唔同嘅活動. 鍾意飲sake嘅朋友真係唔可以錯過呢度
2024-07-27 310 瀏覽
Sake Bar MURA 係一間提供多款日本清酒、果酒、燒酎嘅日式小酒館,最重要係有駐場唎酒師🙎‍♂️,會為客人提供日本酒專業意見,詳細介紹怎樣配搭清酒🍶和食品。店舖地方唔大,但環境舒適,燈光柔和,裝修也別具心思🥰,全店得一張L型大吧枱,方便唎酒師🙎‍♂️與客人溝通及斟酒🥰。薯仔沙律 $68口感綿滑,接近入口即溶。芝士年糕 $38用串燒方式慢慢將芝士年糕外層燒焦🔥至香脆金黃色,而內裡則是熱騰騰又柔軟嘅芝士年糕,口感層次豐富。厚切牛舌 $68牛舌👅燒得香口但唔乾身,肉質軟腍無筋,調味剛好又帶牛香味😍。大蔥雞腿肉 $48雞腿肉🐓燒得剛剛好,口感仍然柔軟滑溜,軟嫩多汁。燒汁牛小排 $128牛小排🐂肉質軟腍無筋,一口咬下油脂香味四溢,肉味濃肉汁滿滿😍。炸雞皮餃子 $58雞皮🥟焦香脆口,餡料飽滿香甜😍。關東煮 $88聽聞係店內名物😍,湯底好清甜,整體非常出色,大推💯。茶漬飯(醬油) $58最後叫咗個茶漬飯,熱辣辣🔥非常好食。清酒🍶方面,我地試咗8️⃣款,都係唎酒師🙎‍♂️根據唔同食物推薦我地嘅🥰。忠愛 雄町 純米大吟釀口感帶有水果嘅多汁感覺,收尾帶有水果嘅澀味及酸味。WA KA ZE入口帶着哈

薯仔沙律 $68
口感綿滑,接近入口即溶。

芝士年糕 $38

厚切牛舌 $68

大蔥雞腿肉 $48
雞腿肉🐓燒得剛剛好,口感仍然柔軟滑溜,軟嫩多汁。

燒汁牛小排 $128

炸雞皮餃子 $58
雞皮🥟焦香脆口,餡料飽滿香甜😍。

關東煮 $88
聽聞係店內名物😍,湯底好清甜,整體非常出色,大推💯。

茶漬飯(醬油) $58
最後叫咗個茶漬飯,熱辣辣🔥非常好食。

忠愛 雄町 純米大吟釀
口感帶有水果嘅多汁感覺,收尾帶有水果嘅澀味及酸味。

WA KA ZE
入口帶着哈密瓜、核果類香氣,隱約夾雜一絲花香,收尾帶有淡淡蜂蜜餘韻。

阿部勘 純米吟釀
口感輕柔清爽,十分適合夏天飲用,從透明瓶身看入去彷彿看見金魚在水中暢泳,甚具視覺享受。

空我 平六釀造
雖然味道清淡,但帶着明顯的甜味和酸味。

豊能梅 純米吟醸
使用100%高知縣原料釀造的土佐當地酒。 它具有蘋果果香和清爽的餘味。

群馬縣 山廃純米 舞風
使用群馬縣嘅「舞風」釀造,果香米旨味道平衡。

福田酒造 福海 雄町 生酒
福海新酒款,口感柔順。

初櫻純米吟釀初戀
味道甜甜酸酸,就好似初戀咁!

8️⃣種清酒各有特色,不得不讚唎酒師🙎‍♂️嘅專業。另外,店舖仲會定期舉行不同食物及主題的清酒活動如sake tasting😍。
2024-07-16
2024-07-27 87 瀏覽
全店都係吧枱位,只有10多個座位,方便同唎酒師傾談互動,唎酒師會按客人喜好介紹適合的清酒、果酒及燒酎等。店鋪佈置用心,一邊是清酒牆,天花亦掛滿以清酒瓶為外殼的吊燈💡亦加入了不少貓貓的元素😻整體氛圍熱鬧,絕對是放工解壓的好去處。🔸滋賀 | 初恋 純米 生原酒 $88還記得初恋的感覺嗎? 這款酒帶你回味一下💕前調帶有蘋果🍎乳酸、香梨香氣🍐帶有甘甜及溫和的酸味,代表著初戀的甜蜜❤️After taste較dry,略帶苦澀🤫代表初戀總有總有許多不確定因素。🔸山口 | わかむすめ(和可娘) 二秘色 純米吟釀 生酒 $80由女性釀酒師釀製,口感清爽,味道以果香爲主,帶有和梨果調香氣🍐飲落柔和 ,質地帶有微微氣泡感🫧甘酸平衡。🔸青森 | 田酒 純米大吟釀 四割五分 古城錦$128青森縣酒皇,所有原料於田中提取,以最古老、曾一度消失的「古城錦」釀造🌾米旨味濃郁,餘韻細緻悠長🍶散發著淡淡低調的果香,口感滑順柔軟,果米平衡。🔸山形 | 十四代 赤磐雄町 純米大吟釀 $268清酒之王十四代,長期於Sake界中排第一名🥇採用頂級赤磐產雄町釀造, 精米步合 45%有著哈密瓜的香氣🍈入口時口感滑順濃郁,適合配搭肉類

🔸滋賀 | 初恋 純米 生原酒 $88

🔸青森 | 田酒 純米大吟釀 四割五分 古城錦$128

🔸山形 | 十四代 赤磐雄町 純米大吟釀 $268
清酒之王十四代,長期於Sake界中排第一名🥇採用頂級赤磐產雄町釀造, 精米步合 45%有著哈密瓜的香氣🍈入口時口感滑順濃郁,適合配搭肉類或重口味的食物。

🔸長崎 | 芳扇 友 旗印 TOMO-FLAG $98
這款强調米香爲主的傳統sake,完全沒有filter過, 入口米香味濃,同時帶有梨🍐荔枝的果香,味道酸甜豐富。

🔸廣島 | 九代目於多福 すずかぜ 涼風 $88
於多福最新夏季酒款,使用雄町米,味道清爽、乾爽、清涼😌口感清新,帶清爽花果香,亦帶微氣泡感🫧舒暢酸度,乾爽辛口感收尾

🔸鳳凰美田ゆず酒 $90
味道Fruity, 加上真果肉,含柚子爽口醒神的酸香,酸甜可口,酒精酒體質地圓潤而濃厚,芳醇沈穩

餐廳有多款佐酒小食,我地試左以下幾款:

🔸厚燒牛吉 $68
厚切牛舌,口感爽口有嚼勁,肉味香濃

🍡大葱雞肉 $48
軟嫩的鷄肉,與清香的大葱相間

🍡熟成阿波尾鷄翼 $48
鷄翼肉質嫩滑又Juicy

🍡燒冬菇 $38
烤得軟嫩,菇香味濃郁

🍡大葱 $28
大葱口感清脆爽口

🌽牛油粟米 $38
粟米味道鮮甜,同時帶有牛油的香氣

🐓唐揚雞軟骨 $58
雞軟骨外層酥脆,内裏有嚼勁

🥗和風火炙牛肉片沙律 $108
和風經過火炙,帶點焦香。配上新鮮沙律菜、番茄、洋葱、芝麻,口感清爽

🐟燒白飯魚干 $48
白飯魚干壓成一大片,燒過後口感香脆可口

🐷豚肉年糕卷 $48
年糕口感軟糯,外層包著豚肉,口感豐富

🐓唐揚炸雞 $68
外層炸粉不會太厚。内裏肉質嫩滑

2024-07-21 86 瀏覽
日前小編同咗個酒量好好嘅朋友仔去咗間日式居酒屋,摸下杯底,傾下計,飲返幾杯咁呢間居酒屋有多款sake、果酒同燒酎,除咗定期會入啲新款式,仲會搵酒廠一齊釀製「港式味道」嘅酒,配埋多款佐酒美食同串燒,真係快樂不知時日過😆如果唔知揀邊款酒好嘅朋友仔,可以搵在場唎酒師推介一下。由於位置大部分都係吧位,唎酒師好快會幫到你!另外,可以留意下佢哋嘅社交平台 page,定期都會有活動同折扣優惠,例如呢個月逢星期一會有premium sake 7折!鍾意嘅朋友仔唔好錯過呀😎♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 清酒Sake/果酒<清酒Sake>૪ 蕃薯糖水 $88呢款craft sake係用咗日本蕃薯,與福岡嘅日本LIBROM釀造廠一齊釀造,為咗夠「港味」,仲加左大量生薑,真係「夠薑」!飲到先有蕃薯香甜,後有薑嘅辛辣收尾૪ 三千櫻 完熱バナナ酵母 純米吟醸 $88嚟自北海道嘅一梳搶眼鮮黃色嘅香蕉印係樽身,同時都用咗成熟嘅香蕉酵母釀製而成,味道有香蕉蛋糕嘅甜味૪ くどき上手 亀仙人純米大呤釀 $108呢枝較有名氣嘅清酒嚟自山形,花果

❥ 清酒Sake/果酒
<清酒Sake>
૪ 蕃薯糖水 $88
૪ 三千櫻 完熱バナナ酵母 純米吟醸 $88

૪ くどき上手 亀仙人純米大呤釀 $108
呢枝較有名氣嘅清酒嚟自山形,花果香氣中帶濃厚米味,味道偏甜,口感圓潤

૪ 初恋 純米 生原酒 $88
想感受下/回味下初戀嘅味道,可以試下呢枝出產自滋賀縣,味道有甜有酸,最後飲到苦澀味就知道係時係要完結啦

૪ 風の森 山田錦807 笊籬採リ $98
奈良出產嘅風の森,用獨有嘅「笊籬採」去釀製,由於係釀製過程幾乎沒有接觸空氣,飲落帶有少少微碳酸口感,有果香味,幾清爽
<果酒>
૪ 鳳凰美田 桃 $108
不愧被職員稱為世一桃酒,桃味甜蜜超濃郁,啖啖都係桃肉,完全喺飲緊鮮榨桃汁
૪ 鳳凰美田 みかん蜜柑酒 $98
出自世一桃酒酒廠,飲落完全似就咁食原個蜜柑!重點係雙手唔會搣到污糟晒就食到蜜柑
૪ 鳳凰美田 ゆず柚子酒 $90
出自同一酒廠,繼對上兩枝果酒,小編已經鍾意咗呢間酒廠嘅果酒!
呢款酒精含量相對高啲,有13%,但飲落唔覺有酒精味,而且聞落好refreshing,好似有個柚子啱啱係面前剝好

❥ 串燒
૪ 大葱雞肉 $48
૪ 雞肝 $38
૪ 黑豚腩肉 $45
૪ 厚燒牛舌 $68

串燒份量好足料,雞肉軟嫩,雞肝綿密,腩肉大塊軟腍,牛舌爽口彈牙,呢兩款十分厚身,咬落多汁
❥ 前菜/小食
૪ 精美前菜 $38
૪ 牛蒡漬 $48
૪ 酒盗芝士 $48
૪ 枝豆 $48
૪ 唐揚雞軟骨 $58
૪ 秋葵八爪魚 $78
૪ 吉列多春魚 $78

食咗咁多小食,小編覺得較特別嘅係酒盗芝士同秋葵八爪魚,呢啲出面少見到。
酒盗芝士係傳統佐酒小食之一,用吞拿魚/鯛魚內臟醃製後,再加上cream cheese而成,味道鹹鮮,真係會係咁食係咁飲
秋葵八爪魚,有wasabi嘅香帶少少嘅辣,有嚼勁嘅八爪魚,愈咬味道愈香
雞軟骨同多春魚炸得香口;枝豆大粒爽甜。前菜仲會用時令食物去整,今次係青瓜蝦沙律,清爽鮮甜
Sake Bar Mura🍶位於尖沙咀,好靚好有feel既Sake bar,環境舒服,見到啲酒樽都好心心眼😍有唎酒師專業推介唔同既高質清酒仲有製酒故事聽😇全部by glass,配埋不同既和食、串燒,非常吸引🥳🎌清酒x和食🎌先黎兩杯薰酒淨飲,風の森807,無濾過生酒,果味極濃香,加埋微炭酸好優質👍🏻甲子白夜,香氣都濃清爽少少,酒體好厚,加個冷豆腐做配食,正☺️有個好開始,前菜小龍蝦沙律好好味,螢光魷魚沖漬🦑唔係度度有得食,濃味既海鮮漬物,燒牛小排,上枱好香,牛脂好夠好啱另一輪既清酒🍸豐香純米酒,相當醇既清酒,輕輕旨味,配牛食⼀流🐮阿部勘夏酒,純米吟醸,較爽身,米味同果味幾平衡🤞🏻🍢清酒x串燒🍢今日主角!LIBROM 港式蕃薯糖水Craft Sake🥃Sake Incident 清酒事變同3位老闆娘研發既港式味道,釀造過程到加入生薑,入口微甜,充滿香氣,真係幾蕃薯糖水味,幾特別🩵串燒黎喇,日本小青椒🫑日式串燒必食,特別又惹味,燒露荀,口感好爽調味好味😋燒雞頸肉都係必食,口感彈,好味,雞胸軟骨,軟硬兼備,相當唔錯,厚燒牛舌好多汁濃味正😄配特色酒芳扇友旗印,濁酒,唔易買到,酒精感好濃,好醇既酒🍸

風之森807
螢光魷魚

牛小排

🍢清酒x串燒🍢今日主角!LIBROM 港式蕃薯糖水Craft Sake🥃Sake Incident 清酒事變同3位老闆娘研發既港式味道,釀造過程到加入生薑,入口微甜,充滿香氣,真係幾蕃薯糖水味,幾特別🩵串燒黎喇,日本小青椒🫑日式串燒必食,特別又惹味,燒露荀,口感好爽調味好味😋燒雞頸肉都係必食,口感彈,好味,雞胸軟骨,軟硬兼備,相當唔錯,厚燒牛舌好多汁濃味正😄配特色酒芳扇友旗印,濁酒,唔易買到,酒精感好濃,好醇既酒🍸勝山鴒純米吟醸,「真 · 蜜瓜水」,聞同飲都好強既蜜瓜香🍈

串燒
日本青椒仔
LIBROM 港式蕃薯糖水Craft Sake

Goodbye Sake🍶玉川山廃本醸造,無濾過生原酒,及Time Machine 生原酒,山廢感覺就係鮮,幾fresh又夠層次,Sake bar黎講依度絶對高檔次🤤作為唎酒師既我亦高度推薦🤞🏻仲會定期搞唔同試酒、食物、主題既清酒活動,我應該會掛住依個地方!
風之森807
螢光魷魚