2019-07-17 36 瀏覽
鋪面設計也非常特別,使用了草叢放上在鋪面上,感覺很綠田園。內裏的裝修設計也值得一讚,內裏的設計大多數都是木的製成品,牆身使用酒箱鑲嵌而成,好像走進了酒廠內試酒一樣,喜歡吃生蠔和飲酒的朋友一定很喜歡。清爽易飲意大利白酒為了吃生蠔更有口感,開了一支白葡萄酒,這支酒酸道平均,而且帶有一點甜味,非常清爽和容易入口,果酸味更提生蠔的鮮美,非常之匹配。法國吉拉多生蠔生蠔吃第一口的時候帶淡淡榛果香,在口中蠔味不會分發得太快,慢慢地留在口中,味道非常鮮味,質量屬於中級,如果接受不到太鮮味,可以在配搭上檸檬汁作為中和,令口感更佳。意大利肉醬千層麵千層麵的份量非常適中,千層麵上的芝士也顯得濃郁,當咬落去千層麵裏面都能夠感受到一層層滋味的蕃茄肉醬而且感覺不油膩,非常容易入口。日本一口牛牛肉粒口感非常豐富,而且油脂分布十分平均,牛肉味也十分濃郁,上邊灑上一些黑椒,令到口感也增加了層次。

清爽易飲意大利白酒

法國吉拉多生蠔

意大利肉醬千層麵

日本一口牛
2019-07-15 70 瀏覽
今日我好朋友生日,所以食番餐好嘅!睇到呢度有蠔食,cp值又高,評價又唔錯,所以一於嚟試吓佢。我哋點咗個2人套餐$650,再加1打生蠔,有平有貴,但都好好食,無話將貨就價,套餐有沙律,生蠔,日本枝豆,芝士海膽多士,焗扇貝,黑松露芝士焗大啡葫,西冷牛扒,千層麵,酒浸海蜆。仲有一枝白酒啊。食到飽飽!呢度舖仔細細,好快就坐滿喇,記得要訂枱先。服務都唔錯啊,有幫我哋換碟,收嘢,加酒,雖然佢得3個staff,但都手快快。下次同多啲朋友仔嚟,食多啲嘢。
下次同多啲朋友仔嚟,食多啲嘢。

2019-06-19
慶祝紀念
生日
2019-07-15 776 瀏覽
銅鑼灣一向都係美食嘅集中地,今日收工之後約咗一個朋友喺銅鑼灣買嘢就順便去咗呢間專食生蠔嘅餐廳食飯。我哋叫咗一個好抵食嘅廚師精選二人套餐,有前菜生蠔小食主食同埋飲品,都只係680。前菜方面,我哋叫咗一個芝士黑松露焗蘑菇,蘑菇香軟多汁,10分好食。至於呢度嘅主打生蠔,跟餐嘅係四隻美國中碼生蠔。身為蠔迷嘅我哋梗係要再叫另外嘅生蠔試吓,我哋分別叫咗價錢相宜嘅精選生蠔同埋比較貴嘅南非生蠔。精選生蠔雖然價錢比較平,但係都算係肥美,蠔味係比較淡,但係呢個價錢真係超值。至於中碼生蠔肉厚鮮甜,鍾意食好嘅可以過足口隱。最貴嘅南非生蠔無論礦物味同埋肉質都相對出色比得上一般來自法國嘅生蠔。小食方面,一共有四樣,分別係巴馬臣芝士焗扇貝,日式佐酒支豆,海膽芝士多士同埋我認為係今晚最出色嘅一道菜白酒煮馬尼拉蜆。基本來講小食都有一定嘅水準,但當中最好食嘅一定係白酒煮蜆,蜆肉超級鮮甜,而且10分大隻,係我最近食過最好食嘅白酒煮蜆。煮食方面分別有意大利肉醬千層麵同埋安格斯西冷牛扒。其實食到呢度已經相當之飽,佢嘅肉醬千層麵份量甚多,而且面質彈牙。牛扒相對論來講就比較普通,同一般出邊食到嘅差唔多。唔記得咗講呢個餐其實仲會送一

唔記得咗講呢個餐其實仲會送一支紅酒或者白酒,大家都知道白酒配生蠔係一大享受,呢度嘅白酒比起一般喺超級市場買到嘅好飲可以更加帶出蠔嘅鮮味。
2019-07-09
2019-07-14 37 瀏覽
挪威三文魚沙律三文魚沙律一共有四片既三文魚,上面已經淋有黑醋醬汁但不會太多以致三文魚的鮮味被COVER掉,味道不錯下面是沙律,份量不算多,但勝在夠新鮮芝士黑松露焗大蘑菇一來到便聞到很香的芝士味和黑松露味道,蘑菇大約有手掌這麼大,而芝士是在上面鋪滿了整個大蘑菇!!被一起烤香後,香味和味道都是一等一的好味道!!美國中碼生蠔這個生蠔足足有手掌的那麼大,上面還有海水浸著,我習慣吃生蠔是連海水一起吃下,這樣才是真正的原汁原味!的確值回票價美國特級安格斯西冷七成熟的安格斯西冷,份量真的非常大肉質嫩滑,薯角亦是很香脆!裡面是粉粉的肉,不會過老,廚師控制火侯控制得剛剛好
挪威三文魚沙律
三文魚沙律一共有四片既三文魚,上面已經淋有黑醋醬汁
但不會太多以致三文魚的鮮味被COVER掉,味道不錯
下面是沙律,份量不算多,但勝在夠新鮮

芝士黑松露焗大蘑菇

美國中碼生蠔

美國特級安格斯西冷
七成熟的安格斯西冷,份量真的非常大
肉質嫩滑,薯角亦是很香脆!
裡面是粉粉的肉,不會過老,廚師控制火侯控制得剛剛好
2019-06-24
2019-07-13 60 瀏覽
餐廳有點小浪漫感覺 又舒服唔會太嘈吵估唔到會咁舒適我地係比佢既生蠔吸引左黎😍飲酒既朋友可以用依個優惠$50/1打 或者中碼生蠔$50/6隻但散叫都盡對唔貴啊!我地叫左美國中碼生蠔中碼已經好大隻喇!真係超值平時我老公都唔係樣樣生蠔都食佢竟然都大讚好食!生蠔好鮮甜 好新鮮海水味係適中 唔會過鹹 蠔味又重 好creamy 真係好高質!重點係開蠔開得非常好 唔會有蠔殻我地再叫左白酒煮蜆熟度剛剛好 蜆肉無過硬 白酒味又入到蜆鮮甜得黎又有白酒味 真係食過返尋味煙3文魚沙律非常開胃呀!佢有黑醋醬 酸酸地 係開胃之選!我地2個好快就清曬主菜係熊本霜降西冷牛扒牛味非常濃好香!我地叫左5成熟真係有5成 無過熟肉質唔硬 油脂分佈好好見隔離枱都有叫到黎食相信係大家大熱之選!
餐廳有點小浪漫感覺
又舒服唔會太嘈吵
估唔到會咁舒適

我地係比佢既生蠔吸引左黎😍

飲酒既朋友可以用依個優惠
$50/1打 或者中碼生蠔$50/6隻
但散叫都盡對唔貴啊!

我地叫左美國中碼生蠔
中碼已經好大隻喇!
真係超值
平時我老公都唔係樣樣生蠔都食
佢竟然都大讚好食!
生蠔好鮮甜 好新鮮

我地再叫左白酒煮蜆
熟度剛剛好 蜆肉無過硬
白酒味又入到蜆
鮮甜得黎又有白酒味 真係食過返尋味

煙3文魚沙律非常開胃呀!
佢有黑醋醬 酸酸地

我地叫左5成熟
真係有5成 無過熟
肉質唔硬 油脂分佈好好
見隔離枱都有叫到黎食
相信係大家大熱之選!
2019-06-09
2019-07-13 43 瀏覽
前陣子來到銅鑼灣鄰近維園附近,來到了一間藏於橫街內的的小店,門面放有一大幅綠葉牆十分搶眼,落地玻璃放滿了不同的紅白酒,感覺像一個酒窖多於餐廳。店內以木色系為主調,灰色的牆身配上紅酒木箱作裝飾,加上微黃昏暗的燈光,環境氣氛舒適到位。小店主打即開生蠔海鮮,門外放有宣傳板以$9一隻即開生蠔的優惠作招徠,另外惠顧餐酒亦可以換䐟價點選指定生蠔,相當吸引當晚的$9精選生蠔是來自法國的蠔種,雖屬優惠和換購價錢,但質素一點也沒有馬虎,新鮮甜美,端上來時裙邊還在動,蠔身雖屬小號Size但仍算肉厚爽脆,海水味不濃,鮮甜中帶少許金屬味,十分不錯,性價比很高。之後多點了六隻$29的南非生蠔,蠔身較一般的為大隻,屬中Size級數,蠔肉肥美厚身,入口鮮度十足,甜美Creamy,蠔味濃厚,清爽輕怡。即開生蠔果然跟一般Buffet預先開定的質素完全不同,連一向對生蠔沒大偏好的大夫也另眼相看,配上冰爽甜美富果香的白酒,未食熱盤已沉醉在美味氛圍當中。除了生蠔,小店還有其他小食和熱盤供應,鵝肝醬脆片,鵝肝醬綿滑富脂香,配上粟米脆片佐酒一流,唯一的是脆片有點點受潮變腍了,影響了口感,但味道仍算不俗。白酒煮馬尼拉蜆,蜆身飽滿煮

除了生蠔,小店還有其他小食和熱盤供應,

白酒煮馬尼拉蜆,蜆身飽滿煮得嫩滑,帶著淡淡的香草清香,清新鮮甜。

美國特級安格斯西冷,五成熟剛剛好,外焦香內裡鬆軟中帶咬口,肉質偏瘦但牛味尚算濃厚。伴碟的配菜亦算豐富,沙律清爽薯角粉脆,開胃香口。

威爾斯羊仔架,一碟4支骨份量十足,肉質粉嫩多汁,羶味不強,調味適中,蘸上薄荷啫喱更添清新,定價$168實算超值。

意大利肉醬千層麵,面層海量的芝土加肉醬和千層麵一層疊一層,口感軟滑豐盛,番茄肉醬還加入了Oregano香草,添上了獨特香氣更顯風味。

牛肝菌意大利飯,份量適中,菌香突出,醬汁亦稠身剛好,口感濃郁Creamy,唯意大利米粒煮得偏軟身,缺少了應有微硬的嚼感,略欠爽口,可能為了迎合中國人的口味吧?!雖則這樣說但其實味道仍算不錯。

小店的出品算是不錯,店員招待熱心到位,亦很用心跟客人溝通,而且酒類選擇也算齊全,定價亦較一般餐廳的便宜,加上生蠔優惠性價比極高,一衆生蠔控閒來無事也可到來一解蠔癮享受一下。
今次黎到呢間係銅鑼灣嘅酒吧餐廳 可以食到唔貼海鮮同酒🙈對於飲開酒嘅人黎講 係呢到叫生蠔真係好抵因為佢會有酒set 108蚊 12隻南非生蠔 超抵 不過我地就唔係好飲酒 所以都係叫左兩隻!兩隻生蠔都係大大隻同 肉都係幾鮮甜嘅 食得出好新鮮 無腥味 呢個價錢都算唔錯美國安格斯肉眼牛扒5成熟 熟度都準 肥瘦都適中 都幾夠牛味 肉質就唔算好軟身 似西冷多啲 配有薯角炸得幾脆口 芝士焗原隻龍蝦呢個超值之選 168蚊可以食到一隻原隻龍蝦 龍蝦蝦肉夠彈牙😽 食得出好新鮮 配上厚厚芝士 豐富口感🤤🤤十分推薦大家去食芝士黑松露焗大蘑菇呢個都係十分推薦! 大蘑菇燒得超香🤤🤤🤤仲要係我最鍾意嘅黑松露味😍😍😍 配埋芝士簡直係一流
今次黎到呢間係銅鑼灣嘅酒吧餐廳 可以食到唔貼海鮮同酒🙈
對於飲開酒嘅人黎講 係呢到叫生蠔真係好抵
因為佢會有酒set 108蚊 12隻南非生蠔
超抵 不過我地就唔係好飲酒 所以都係叫左兩隻!
美國安格斯肉眼
炸得幾脆口
芝士焗原隻龍蝦
芝士黑松露焗大蘑菇
呢個都係十分推薦! 大蘑菇燒得超香🤤🤤🤤
仲要係我最鍾意嘅黑松露味😍😍😍 配埋芝士簡直係一流
2019-07-13 30 瀏覽
今次要品嚐嘅餐廳係為於銅鑼灣, 屬於半開放式嘅西餐廳店內格局不俗, 同一般酒吧餐廳大同小異, 基本上都算坐得舒適打開餐牌, 款式種類算係多式多樣, 坦白講有啲唔知點揀落手(太多野想食!!)不過作為一個牛肉控, 就梗係西餐廳食番塊牛排今次係嗌左兩樣野 美國安格斯肉眼($228)及日本一口和牛($88)先講一口牛啦, 以呢個價錢黎講個人覺得都算划算, 肉質唔錯牛味濃郁, 由於調味相對下較少亦保留到牛肉應有嘅鮮甜, 入口嫩滑亦唔覺韌不過以個人口味認為鹽可以落多啲就會更加吊起陣牛味啦而到主菜美國安格斯肉眼, 除左主角牛排外, 配菜仲有炸薯角同沙律菜要講成個主菜, 炸薯角令我有啲喜出望外, 口感外脆內軟, 同時唔會覺得太過油膩, 味道香口, 感覺係新鮮即炸 GOOD GOOD沙律菜基本上係正常水準,睇上去新鮮, 冇乾枯同發黃而到主食牛排, 份量充足, 厚度合宜, 同一口牛一樣, 肉嘅品質算係唔錯, 咬落去都多汁重味, 整體而言, 而味道同份量黎睇, 都食得我幾滿足當然有讚總有彈, 到於牛排嘅熟成就掌握得唔係太好, 今次牛排Order左5成熟, 結果出到黎係大慨3成熟左右, 個人對於幾成熟嘅接受程
今次要品嚐嘅餐廳係為於銅鑼灣, 屬於半開放式嘅西餐廳
不過作為一個牛肉控, 就梗係西餐廳食番塊牛排
先講一口牛啦, 以呢個價錢黎講個人覺得都算划算, 肉質唔錯
不過以個人口味認為鹽可以落多啲就會更加吊起陣牛味啦
沙律菜基本上係正常水準,睇上去新鮮, 冇乾枯同發黃
當然有讚總有彈, 到於牛排嘅熟成就掌握得唔係太好, 今次牛排Order左5成熟, 結果出到黎係大慨3成熟左右, 個人對於幾成熟嘅接受程度比較大, 所以都覺得冇咩問題, 食落去都係覺得好好味, 不過如果怕生嘅朋友就可能要留意下!
整體而言,呢間餐廳水準算係唔錯, 個人最中意用性價比去衡量值唔值得去食, 以呢個價錢, 呢個份量, 呢個味道, 對得住我個荷包嘅!!
2019-07-09 94 瀏覽
今日約咗朋友嚟到呢間位於銅鑼灣中央圖書館附近嘅西餐廳,呢間餐廳主要係食生蠔同飲酒,而且價廉物美。生蠔一向係我同朋友嘅至愛,所以今次都少少哋叫咗一打生蠔嚟食先,呢度只係嗌一枝酒就可以用$50食12隻蠔,真係幾抵食,仲要生蠔質素都幾高質而且唔算細隻。基本上枱枱都會叫一打生蠔。除咗食生蠔,呢度仲有好多唔同嘅嘢食可以揀。我哋仲嗌咗牛柳粒、海膽多士同埋千層麵。日本一口和牛粒,牛肉味道都算幾濃,肉質鬆軟,碟邊有黑椒粒可以點,入口味道更突出。海膽芝士多士,呢款多士係人氣菜式,多士烤到好脆,面頭有可以拉絲的芝士,內裡又有海膽,所以食落除咗有芝士嘅香味,仲有海膽嘅鮮甜味襯托。意大利肉醬千層麵,又係我食西餐成日會嗌嘅意粉。呢度嘅千層麵味道十分唔錯,肉醬夠多,但又唔會太酸,面層嘅芝士烤得少少脆,更加有咬口。

2019-07-09 661 瀏覽
友人是生蠔控,我又喜歡下班喝兩杯relax一下,我記得銅鑼灣信德街有間西餐廳不錯,所以我們就訂了位去吃晚餐!見到好多客人都有點生蠔!我們一坐底就見到一個廚師精選二人套餐,內容非常豐富又吸引,有前菜、生蠔、小食、主食,還要有一枝酒,都是$680,所以決定點來試試!可以選紅/白酒,我覺得白酒好似比較配生蠔,所以點了一枝白酒,易入口,甜中帶微酸,性價比甚高!前菜有兩樣,煙三文魚沙律和芝士黑松露大啡菇,沙律菜新鮮,煙三文魚加了橄欖油,不會很單調!一咬大啡菇就有多汁,加上黑松露香氣,食欲大增!套餐有四隻美國中碼生蠔,我們另外再點了精選生蠔和南非生蠔。精選生蠔價錢極吸引,$9/隻,但一點也不細隻,蠔味相對比較淡。南非生蠔蠔肉比較厚,味道很甜,很出色!小食有四款,實在太豐富,都是佐酒小食,支豆可以一邊吹水一邊食,巴馬臣芝士焗扇貝有好濃郁的芝士味,海膽芝士多士有四大件!推介白酒煮馬尼拉蜆,好肥美好鮮甜,份量又多!其實吃完小食都飽了一半,主食還有意大利肉醬千層麵和安格斯西冷牛扒。千層麵焗得好香,酸酸甜甜!安格斯西冷牛扒都好大件,肉味濃!伴碟的薯角好香脆!
見到好多客人都有點生蠔!

一咬大啡菇就有多汁,加上黑松露香氣,食欲大增!

套餐有四隻美國中碼生蠔,我們另外再點了精選生蠔和南非生蠔。

推介白酒煮馬尼拉蜆,好肥美好鮮甜,份量又多!

安格斯西冷牛扒都好大件,肉味濃!伴碟的薯角好香脆!
2019-06-29
2019-07-08 46 瀏覽
今日去銅鑼灣接好姊妹收工,佢話知道附近有間蠔吧好抵食,帶左我地黎Season Oyster,餐廳氣氛寧靜,很適合聊天呢。黎到蠔吧,點可以唔叫蠔呢,見到個優惠咁抵~我地叫左半打!  呢個係中碼生蠔,相當大隻~ 生蠔味道creamy,肉質爽口肥美,有淡海水味。巴拿馬火腿拼沙樂美雖然巴拿馬火腿和沙樂美都幾好味,但食太多覺得有太鹹,如果有蜜瓜中和一下鹹味會比較好。 由於太鹹關係,每人都叫左杯野飲,我叫左蘋果汁,唔太甜,不錯!韓式炸雞朋友話好想食炸野,叫左碟韓式炸雞,炸得好脆,粉漿好薄,咬落去有雞汁流出青酒煮硯d硯隻隻都好大粒,最重要係冇沙,食得安心,好重酒味,好味道美國特級安格斯西冷牛排油脂分佈平均,肉色紅嫩,肉質鮮嫩富口感,食起來牛香味濃海鮮拼盤龍蝦肉非常扎實新鮮,有芝士及膏蝦來豐富味道,倍添滋味。 虎蝦肉質彈牙,鮮味十足。翡翠螺彈牙有口感,味道清甜。總括黎講,每人2百幾,食到咁多高級食材,抵食!

巴拿馬火腿拼沙樂美

韓式炸雞

青酒煮硯
d硯隻隻都好大粒,最重要係冇沙,食得安心
,好重酒味,好味道

美國特級安格斯西冷牛排
油脂分佈平均,肉色紅嫩,肉質鮮嫩富口感,食起來牛香味濃

海鮮拼盤
龍蝦肉非常扎實新鮮,有芝士及膏蝦來豐富味道,倍添滋味。
虎蝦肉質彈牙,鮮味十足。
翡翠螺彈牙有口感,味道清甜。

總括黎講,每人2百幾,食到咁多高級食材,抵食!
2019-06-25
10 分鐘 (堂食)
  • 生蠔
  • 韓式炸雞
  • 海鮮拼盤
2019-07-08 37 瀏覽
Tastes: 4 /5Service: 4 /5Environment: 4 /5黎到oyster 當然要食蠔 但如果厭蠔既味道太腥 就可以試試店內既炸蠔 味道都幾鮮剩咁而且炸度都幾夠 食落脆卜卜一咬落去啲汁湧哂岀黎 食得岀係即炸即整 味道都唔錯 適算新鮮 另外最值得推薦既係美國特級安格斯肉眼 價值$228一份 而今次就order咗五成熟 食落煮既熟度都適算適中 有半生熟既感覺 正正係我order既熟度 亦無過熟或者過生既情況岀現 而且肉眼扒食落去啖啖都係肉 肉質都幾嫩囗鮮甜 呢點已回本啦啦
Tastes: 4 /5
Service: 4 /5
Environment: 4 /5
2019-07-08 74 瀏覽
難得朋友約食飯,黎到銅鑼灣揾蠔食!首先頭盤當然係蠔啦,我地點左半打中碼蠔,本身有餐酒+蠔既套餐比較抵,但我2位朋友都唔飲得酒,唯有散叫了。我覺得呢個size既蠔都對得住個價錢了,同埋都幾鮮甜,仲想叫多幾隻添!跟住叫左3款前菜:韓式炸雞塊絕對係今晚既MVP,非常香脆,配埋泰式辣醬好開胃呢。白酒煮馬尼拉蜆都好重酒味而且肉質肥美,一啲偷工減料既感覺都冇。至於意大利巴馬火腿盤,份量好夠,如果有蜜瓜就更好了。主菜點左一份牛同一海鮮:份量都幾大,好彩只係叫左2個MAIN,唔係一定食唔哂。美國特級安格斯肉眼不過不失,烤焗海鮮拼盤就有驚喜,同埋可以試到幾款唔同既海鮮都幾滿足。呢幾年平價蠔食肆開到一街都係,但係有質素唔伏既真係唔多呢,朋友話想試下呢間Season Oyster & Wine Bar,都係膽粗粗黎試下,好彩冇中伏,比想像中好!
難得朋友約食飯,黎到銅鑼灣揾蠔食!
中碼生蠔

韓式炸雞塊
白酒煮馬尼拉蜆
烤焗海鮮拼盤
2019-07-06 44 瀏覽
先黎南非生蠔,本身諗先叫6隻試下,呀媽好豪氣話一打啦!可惜媽媽唔好酒,因為見叫酒set都好抵,下次可以同朋友再黎!大部分都係大大隻同飽滿的,都係鮮甜嘅,而且好夠凍,呢點好難得沙律拼盤好豐富,無論巴馬火腿,蝦定煙三文魚都屬於上承之選,唔會有起渣咬唔開筋嘅情況,醋汁酸甜開胃美國安格斯西冷都幾大塊,肥瘦適中,店員都會先詢問客人生熟度嘅要求,薯角意外地好食,相比之下冷盤做得比較出色酒精以外都有其他選擇,其中葡萄梳打相當出色,之後都忍唔住問番店員係自己調出定現成,原來係日本出品

沙律拼盤

美國安格斯西冷

2019-07-06 42 瀏覽
老婆想食生蠔,打oyster 出左幾間餐廳,見到好多好評,d相又ok,同老婆去慶祝下先。地點近天后多d,圖書館過兩條街,酒店隔離。雖然唔係set,但點一支酒,可以加$50!50蚊只可以加一次,但可以無限任加下面d正生蠔!清新香甜美國白酒$268...no.1配蠔就叫這個,老婆喜歡甜酒,好在易入口!唔係比老婆鬧死!幾甜好快飲下飲下飲哂。中碼生蠔$50 半打即叫即開!必點!開得乾淨,所以要等一陣先有得食,原來中碼都甘大隻。南非生蠔 $18 隻追加半打,因為半打唔夠食,一打影相又好睇d。南非生蠔原來仲大隻,有我隻手掌甘大,好飽滿的樣,一睇就知靚野,勁鮮!美國特級安格斯西冷 $198西冷煎五成熟,剛好唔會好熟,又外脆內軟的感覺!肉味比較重,除左燒汁味,有配菜沙律菜可以中和下,仲有薯角。

地點近天后多d,圖書館過兩條街,酒店隔離。

清新香甜美國白酒

中碼生蠔$50 半打

南非生蠔 $18 隻

追加半打,因為半打唔夠食,一打影相又好睇d。

美國特級安格斯西冷 $198

2019-07-04