2021-05-11 40 瀏覽
前日好難得地淨係要返半日學,返埋之後就study break,溫習考試。於是落堂之後就跟同學一齊去左上環呢間餐廳食lunch,喺考試前食啲好野咁。🦞龍蝦傳統早餐$148呢個係一份all day breakfast,不過仲有埋半隻波士頓龍蝦食。另外仲有兩片法包、雞肉腸、原隻大啡菇、新鮮車厘茄、茄汁豆、煙三文魚沙律同埋黑松露炒滑蛋,相當豐富。龍蝦用芝士焗過,都幾香。法包好香脆,仲有蒜香,好食。另外我都好鍾意個黑松露炒蛋,黑松露味香濃,同埋炒得好滑。呢份all day breakfast感覺都幾清新,好似唔會太邪惡咁。🍛黑松露伴元貝意大利飯$98好大粒帆立貝,帆立貝都係用芝士焗過嘅。意大利飯好creamy,同埋都有好多菇。意大利飯個汁應該係白酒忌廉汁,酒味比較重。🍝意式巴馬火腿意大利粉$98鍾意食Parma Ham嘅我揀咗呢個,意粉上面有一大塊Parma Ham,鹹香十足。呢個意粉應該都係白酒忌廉汁,不過呢個嘅酒味就相對冇咁重,我比較鍾意呢個意粉。🥩日本一口和牛粒$88和牛粒牛味好重,油香十足,上面仲有啲炸蒜片,配埋啲蒜香嘅一口和牛粒好食。大家食到飽一飽,呢間嘅lunch都真係幾抵食。見到佢

🦞龍蝦傳統早餐$148

🍛黑松露伴元貝意大利飯$98

🍝意式巴馬火腿意大利粉$98

🥩日本一口和牛粒$88

大家食到飽一飽,呢間嘅lunch都真係幾抵食。見到佢仲有戶外嘅座位可以坐,不過我地今次就揀左坐室內,嘆下冷氣。
2021-04-30
午餐
2021-05-09 38 瀏覽
我與楓樹共晉浪漫午餐🍁1. All day breakfast with roasted beef $168賣相一流 打卡幾靚 有三文魚沙律 黑松露炒蛋 蒜蓉包 燒牛肉 大啡菇 茄汁豆 腸仔 同蕃茄仔 嘢食都幾多 絕對係一個豐盛嘅all day breakfast 最鍾意個牛同個蛋 個牛真係燒得幾嫩口 蛋就綿滑得黎帶有松露香 2. Pama ham spaghetti $98呢個個白汁好重菇味 而且有大量菇夾雜 意粉硬度適中 pama ham 味道咸咸地 所以三樣嘢一齊食就可以中和左個咸味 最吸引係佢個白汁唔膩 食完唔會飽飽濟濟咁3. 生果茶 $28一大壺 可以食完坐多陣嘆杯茶 味道就正正常常 入面都有橙 蘋果嘅料 酸酸甜甜咁 啲味唔會好假Overall推介指數:4/5去個陣冇咩人 咁啱坐到佢門外個位 條街又冇咩人 望下風景 食下飯 吹下水 都幾寫意
我與楓樹共晉浪漫午餐🍁

2. Pama ham spaghetti $98

3. 生果茶 $28

Overall推介指數:4/5
2021-05-09 24 瀏覽
今日約咗朋友一齊食生蠔西餐!去到上環區,餐廳門口有個打卡位幾靚~一定係餐廳環境都唔錯。午市呢度嘅all day breakfast套餐都幾多選擇,價錢有$88至$168。我哋揀咗▶️傳統早餐伴美國波士頓龍蝦$148呢個套餐相當豐富,有兩塊蒜蓉包。蒜蓉包好好食😋夠熱,充滿蒜蓉味,又有牛油味。我鍾意食!另外有黑松露炒蛋,蛋夠滑,黑松露幾香;仲有香腸、茄汁豆、沙律、車厘茄、大啡菇。當然唔少得主菜龍蝦,龍蝦有半隻,面上充滿芝士,芝士味濃。當然唔要少得叫生蠔🦪▶️ 揀咗三款生蠔,每款各兩隻!美國中碼生蠔$18/隻南非生蠔No. one $29/隻法國吉拉多3號no.0 $39/隻生蠔有海水味,幾夠凍~ ▶️炸薯條🍟配黑松露芝士醬$68炸到金黃卜卜脆、鍾意黑松露醬好香!▶️ 挪威煙三文魚沙律$58沙律份量非常多又夠新鮮配埋黑醋,幾好食!三文魚夠大塊~▶️牛油蒜蓉焗虎蝦5隻$78有蒜蓉牛油香味,蝦都算大隻!▶️美國特級安格斯肉眼$248/份叫咗五成熟,肉質夠林,切開紅紅地夠嫩;幾好食~ 牛扒有黑椒味。▶️蘋果汁🍹及水果茶兩款都味道都唔錯。水果茶熱,擺盤嘅靚。

▶️傳統早餐伴美國波士頓龍蝦$148

當然唔要少得叫生蠔🦪
▶️ 揀咗三款生蠔,每款各兩隻!
美國中碼生蠔$18/隻
南非生蠔No. one $29/隻
法國吉拉多3號no.0 $39/隻
生蠔有海水味,幾夠凍~

▶️炸薯條🍟配黑松露芝士醬$68
炸到金黃卜卜脆、鍾意黑松露醬好香!

▶️ 挪威煙三文魚沙律$58
沙律份量非常多又夠新鮮配埋黑醋,幾好食!三文魚夠大塊~

▶️牛油蒜蓉焗虎蝦5隻$78
有蒜蓉牛油香味,蝦都算大隻!

▶️美國特級安格斯肉眼$248/份

▶️蘋果汁🍹及水果茶
兩款都味道都唔錯。水果茶熱,擺盤嘅靚。
2021-05-09 20 瀏覽
假日中午想吃All Day Breakfast 亦想吃扒類,即選了Seasonal Plus,午市套餐價格約百元,可選擇龍蝦、扒類、漢堡、意粉等。份量大而質素均不錯,定能填飽男女仕們。傳統早餐伴美國波士頓龍蝦開邊龍蝦🦞個頭不小、蝦膏豐富、蝦肉爽口,大啡菇厚身水份充沛、煙三文魚煙薰香氣撲鼻。黑松露炒蛋油潤香滑、配上香脆蒜茸法包,配搭合適。和牛漢堡配粗薯條和牛漢堡肉汁豐富、入口油潤甘香、咬下鬆軟有彈性,肉味濃郁。配上芝士、蕃茄、生菜等增加清爽感,減低油膩配搭合適。威爾斯羊西冷 配沙律 粗薯條羊西冷脂肪較厚、肉質鬆軟、少許羊羶味,整體較普通並不突出。英式炸魚柳配中薯條炸魚柳大件厚肉、炸皮香脆、內里魚肉嫩滑富肉汁。薯條幼身香口,沙律清爽減油膩感。生果茶真真切切生果茶,並無添加任何果醬、果糖等調味、茶底香而不澀,飄淡淡果香。總括來說,環境不錯、價錢實惠、食物質素佳,是聚餐聊天的好地方。

傳統早餐伴美國波士頓龍蝦

和牛漢堡配粗薯條

威爾斯羊西冷 配沙律 粗薯條
羊西冷脂肪較厚、肉質鬆軟、少許羊羶味,整體較普通並不突出。

英式炸魚柳配中薯條

生果茶

2021-05-08 14 瀏覽
約左朋友黎上環lunch,想搵個安靜既餐廳食嘢hea下傾下計,竟然俾我發現左呢間隱世小店。法國吉拉多生蠔 $39/隻哇呢隻生蠔真係好大隻,而且海水味重,鮮甜。肉質肥厚,口感爽脆鮮甜且結實有彈性,真係好正🤤🤤🤤。傳統早餐伴美國波士頓龍蝦 $148波士頓龍蝦🦞上台已經聞到香噴噴,啖啖肉,肉質爽彈及香口,再配上三文魚、英式豬肉腸、焗豆等,既營養又美味。威爾斯羊西冷配沙律粗薯條 $148來自英國的威爾斯羊,被譽為皇室羊肉,肉質纖維幼細,入口嫩滑,香而不羶。薯條夠晒大條,外脆內熱,食得好滋味。沙律新鮮,咬口爽脆。總結:餐廳環境舒適,具有異國風情,適合同閨蜜朋友一齊黎玩。

法國吉拉多生蠔 $39/隻

傳統早餐伴美國波士頓龍蝦 $148

威爾斯羊西冷配沙律粗薯條 $148
薯條夠晒大條,外脆內熱,食得好滋味。沙律新鮮,咬口爽脆。

總結:餐廳環境舒適,具有異國風情,適合同閨蜜朋友一齊黎玩。
2021-04-28
2021-05-07 21 瀏覽
之前已經去過銅鑼灣的餐廳,這次在中環放工後便來到上環西街的分店,門口有幾個室外座位,十分悠閒,店內的位置也比銅鑼灣的大亦有不少裝飾。餐廳有不少生蠔及白酒紅酒pairing,如果配酒的話可以以半價換購半打生蠔,十分划算。精選生蠔$9隻,美國中碼生蠔$18隻,生蠔性價比高,特別是美國生蠔,肉質飽滿,配上檸檬汁海鮮醬更加美味。明太子雞翼烤得香脆,內裏多汁,咬開雞肉感受到明太子啖啖香氣。海鮮拼盤份量大,芝士焗開邊龍蝦大大隻、扇貝翡翠螺彈牙、大蘑菇肉質厚實、虎蝦配上蒜蓉更惹味。美國安格斯西冷,配上薯角,咬落香脆。西冷牛扒切開粉紅,不鞋口,份量也驚人。總結食物質素性價比高,酒類飲品繁多,可以跟朋友談天說地開懷大吃大喝。

2021-05-04 30 瀏覽
SEASON PLUS一向食蠔好抵食,今次就同朋友試下上環分店上環分店既環境真係唔錯,淨係門口已經好適合打卡佢地既生蠔都好抵食,我地叫左以下生蠔各 2 隻,味道都唔錯幾新鮮美國中碼生蠔$18/隻南非生蠔No. one $29/隻法國吉拉多3號no.0 $39/隻上環呢間分店同其他有少少唔同,佢地有SET LUNCH 供應,而且都幾抵食我地叫左個傳統早餐伴美國波士頓龍蝦$148,有半隻芝士焗龍蝦,肉質都彈牙,芝士味好香最正係個蒜蓉包,脆卜卜, 蒜蓉同牛油味好香,加埋少少黑松露炒蛋上去食更加好味炸薯條配黑松露芝士醬$68完全估唔到個薯條會係咁大份,而且即叫即紮,個醬汁黑松露味都幾香美國特級安格斯肉眼$248上菜嘅時候真係嚇親,牛扒好大塊, 份量十足我哋叫咗五成熟,廚師煮得啱啱好,塊牛扒牛味同肉味都幾香飲品方面我會向大家推介水果茶$28裏面配咗新鮮水果, 茶味都幾香,而且唔會好甜最啱養生嘅女士以後去上環有多一個食嘢嘅好地方
上環分店既環境真係唔錯,淨係門口已經好適合打卡

美國中碼生蠔$18/隻
南非生蠔No. one $29/隻
法國吉拉多3號no.0 $39/隻

炸薯條配黑松露芝士醬$68
美國特級安格斯肉眼$248
上菜嘅時候真係嚇親,牛扒好大塊, 份量十足
我哋叫咗五成熟,廚師煮得啱啱好,塊牛扒牛味同肉味都幾香
飲品方面我會向大家推介水果茶$28
裏面配咗新鮮水果, 茶味都幾香,而且唔會好甜
最啱養生嘅女士
以後去上環有多一個食嘢嘅好地方
午餐
2021-05-03 21 瀏覽
跟尖沙咀分店的Season Plus比較,這裡地方雖然細一點,但環境相對比較光猛寧靜,門口仲有個打卡位。之前在尖沙咀食晚餐,餐牌選擇會比較多。今日食午餐,就只有一頁的餐牌。主要食All Day breakfast, 沙律,意粉,漢堡等。點了一份all day breakfast 配燒牛肉($168), 有蒜蓉包,有黑松露炒蛋,大啡菇,茄汁豆,燒車里茄,煙三文魚沙律,當然仲有主角燒牛肉。雖然價錢比較貴,但燒牛肉份量都頗多,大約八至九塊,生熟程度剛好,牛肉軟嫩,輕輕灑少少鹽已經夠味。另外點了意式巴馬火腿意大利麵$98),份量大碟,賣相不錯,意粉軟硬度剛好,有四至五塊咸咸香香的巴馬火腿配上大量蘑菇粒及蘑菇醬汁,好味。蘇格蘭煙三文魚沙律($88), 份量一樣大碟,新鮮爽脆沙律菜,配上煙三文魚,青瓜,車里茄及沙律醋,清新開胃。另外加$28 配上餐飲,一壺的生果茶最吸引,內有蘋果,橙及檸檬,很清新。

2021-05-01
星期天,想約朋友輕鬆地吃一餐,於是去到了上環的「Season Plus」,這裡門口有個楓葉打卡位,我們忙碌地拍照之後,就打算在餐廳內係咁hea係咁hea係咁hea係咁hea,直至永遠,餐廳還要是播著小野麗莎呢,好舒服⋯⋯Season Plus有好幾間分店,上環這一間位於較靜局的西街,門口有個橙紅色的楓葉裝飾,據店長介紹,不少人路過都會拍張照片。我當然也不會錯過這機會,趁食物來到,就坐了出去拍照,拍夠了才返回室內慢慢吃。英式炸魚柳伴粗薯條 $128我們這天點了兩個All Day Breakfast和一份炸魚薯條,三道美食之中,最喜歡這Fish n Chips,好大的一塊魚柳,炸漿夠薄,魚肉滑溜不腥,記得要蘸旁邊的他他醬,加了洋蔥和酸瓜碎,超美味,我們蘸得太瘋狂,還要請餐廳幫我們加醬。傳統早餐伴美國波士頓龍蝦 $148傳統早餐伴燒牛肉 $168這天早上聽商台《雲妮鍾情》,胡鴻鈞說他最愛的早餐是All Day Breakfast,因為食物很豐富,讓人吃得滿足,很同意他的說法,心多多的人,全日早餐確是不二之選。兩份全日早餐,一份是牛肉,另一份是龍蝦,個人覺得牛肉煮得熟了點,肉汁不夠豐富,乾了一

英式炸魚柳伴粗薯條 $128

傳統早餐伴美國波士頓龍蝦 $148

傳統早餐伴燒牛肉 $168

兩份全日早餐,一份是牛肉,另一份是龍蝦,個人覺得牛肉煮得熟了點,肉汁不夠豐富,乾了一點;所以我更喜愛龍蝦,有豐富的蝦膏,肉質也爽口彈牙。

伴碟食物好豐富,包括蒜蓉法包、雞肉腸、原隻大啡菇、車厘茄、茄汁焗豆、煙三文魚、黑松露炒蛋等,我超級推介黑松露炒蛋配蒜蓉法包,炒蛋做得非常好,嫰滑有蛋汁,帶松露香氣,蒜蓉包烤得香脆,蒜蓉鹹香惹味,雖然是簡單的食物,卻是十分impress到我;另外,都很喜歡那大啡菇,Juicy得來充滿菇香!

最後我們在餐廳Hea了兩小時,這樣才是假期啊!
2021-05-02
2021-05-02 22 瀏覽
星期六晚約咗男友去呢間西餐廳食飯,氣氛好有情調,仲有户外位,好似置身係外國咁。啱晒拍拖或者約咗朋友傾偈食飯。餐牌都有好多食物選擇,而最亮眼就係佢個酒+蠔嘅package,勁掋食!德國prosecco ($248)+中碼生蠔半打($50) - 真係好掋好掋好掋!餐廳推介嘅prosecco 比平時飲嗰啲無咁甜,似香檳,仲有個冰桶裝住非常貼心,兩個人飲傾住偈慢慢歎真係超正。個生蠔爽甜厚肉,鮮味十足。芝士焗原隻龍蝦($168)- 爽口彈牙而啖啖肉嘅龍蝦配上濃沃嘅焗芝士,真係超級好食,仲有拉絲。餐廳仲準備咗較剪,可以食埋個蟹鉗。黑松露雜菌意大利飯($128)- 呢個飯唔單止有好濃郁嘅黑松露味同份量夠多嘅雜菌,就連啲意大利飯都係好有口感同好煙韌。意式巴馬火腿意粉($128)- 估唔到有咁多巴馬火腿,令到成碟意粉好香,加上啲意粉又煮得唔會太淋,好有咬口。秘醬醬汁焗豬肋骨($168)豬肋骨焗都又淋又入味,有兩大舊,好掋食。配菜仲有薯角,一定夠飽。

約咗朋友喺中環食嘢傾偈,結果佢帶咗我嚟上環呢間餐廳,不過由中環行過嚟都只係需要大約10分鐘😆我哋叫咗幾樣嘢share😋:- Oyster Set, 揀咗$148嘅 意大利白酒Paesello, 再加$50叫咗 原價$108嘅「精選生蠔🦪一打」:Paesello 好 fruity 非常容易入口,相當 refreshing😋;生蠔🦪有淡淡嘅海水味,幾新鮮😋;呢個組合總共 $198,真係好超值🤗- $58嘅「明太子雞翼(4隻)」:熱辣辣啖啖肉好好食😋- $78嘅「牛油蒜蓉焗虎蝦(5隻)」:蝦肉新鮮結實,連埋蒜蓉一齊食好香口,仲有濃郁嘅牛油香味😋- $88嘅「香草焗比目魚」:比目魚肉質鮮嫩又 juicy 😋- $18嘅「美國中碼生蠔🦪」x 2 :最後叫多兩隻生蠔🦪嚟完結呢一餐,我哋真係食得好開心😋,仲吹水吹到不亦樂乎😆

我哋叫咗幾樣嘢share😋:
- $58嘅「明太子雞翼(4隻)」:熱辣辣啖啖肉好好食😋
2021-03-19 100 瀏覽
一直都有幫襯season plus旗下既餐廳,因為覺得抵食,環境又好,知道上兩個月係新開分店,一定要幫襯下!上環分店以楓葉做主題,係一個唔錯既打卡位tim呀~環境簡約寬敞,頗有藝術格調,位置有D偏,所以呢到都比較靜。可以嗌番枝酒同朋友一齊chill,再嗌埋生蠔更加抵食,而晚市都有好多選擇~精選生蠔,黎到season plus點可以唔食生蠔!呢到生蠔出名抵食,而且味道鮮甜口感肥美~美國特級安格斯西冷,完美格網紋,望落去好吸引,嗌左五成熟,肉質口感岩岩好,香口又濃郁!烤焗海鮮拼盤,中意海鮮既朋友一定要試下~有龍蝦、田螺、扇貝、大啡菇,拼盤超豐富~田螺,新鮮又煙韌,仲要好香口!扇貝,帶淡淡芝香,食落鮮甜啖啖肉!龍蝦肉質彈牙,但味道略淡,芝士味唔夠香濃~
上環分店以楓葉做主題,係一個唔錯既打卡位tim呀~
環境簡約寬敞,頗有藝術格調,位置有D偏,所以呢到都比較靜。
精選生蠔
精選生蠔,黎到season plus點可以唔食生蠔!
呢到生蠔出名抵食,而且味道鮮甜口感肥美~
烤焗海鮮拼盤

田螺,新鮮又煙韌,仲要好香口!
烤焗海鮮拼盤

扇貝,帶淡淡芝香,食落鮮甜啖啖肉!
烤焗海鮮拼盤

龍蝦肉質彈牙,但味道略淡,芝士味唔夠香濃~
精選生蠔
2021-01-27 109 瀏覽
晚市禁堂食在即,我們幾個當然要捉緊聚餐的尾巴,吃一頓大餐,也慰勞一下辛苦了一整年的自己。最後選擇來到這家位於上環西街的蠔吧,十來分鐘的腳程,換來的是清靜舒適的氛圍。煙三文魚沙律爽甜嫩綠的沙律菜加上油潤咸香的煙三文魚及黑醋,酸酸甜甜的開胃菜。生蠔拼盤4款擺盤華麗fancy的生蠔拼盤包括有精選生蠔、美國中碼生蠔、南非生蠔及法國吉拉多生蠔,大體非常乾淨沒帶半顆砂,個人最喜歡南非生蠔,海水味清,肉質爽甜,而個頭最大的法國吉拉多生蠔則肥美肉厚,海水味濃厚更帶陣陣榛果香,與白酒同吃最搭調。日本一口和牛粒切粒的和牛煎成微焦,將豐富的肉汁完美封存,口感柔韌帶嚼頭,加上海鹽、香草及黑胡椒,非常惹味。白酒煮馬尼拉蜆新鮮肥美的馬尼拉蜆吸收了白酒香後,鮮甜味更出,入口柔軟滑溜,愈嚼愈香。牛油蒜香蜆肉意粉特意調製的蒜汁香甜惹味,意粉火喉控制得宜,麵條煙韌而不覺硬身,加上鮮嫩的大蜆及香草等配料,滿滿層次感,簡約而不簡單。總的來說,環境清幽,食物高質,有機會一定會再來。

煙三文魚沙律

生蠔拼盤4款

日本一口和牛粒

白酒煮馬尼拉蜆

牛油蒜香蜆肉意粉

總的來說,環境清幽,食物高質,有機會一定會再來。
2021-01-16 53 瀏覽
今晚和朋友慶祝生日,於是選了一家新開的高級西餐店一起吃個晚飯。這家Season Plus是專門出名食生蠔和飲美酒的,價錢也十分抵。地點也算方便,在上環地鐵站附近。煙三文魚沙律賣相已經得精美,煙三文魚份量多,鮮甜而肥美,沙律菜爽脆香甜。白酒煮馬尼拉蜆馬尼拉蜆十分大隻鮮甜,多汁香甜,煮得剛好熟,入口嫩滑爽口,帶有淡淡的白酒味。烤焗海鮮拼盤食材很豐富,有芝士焗原隻龍蝦,巴馬臣芝士焗扇貝,蒜蓉翡翠螺,芝士黑松露焗大啡菇,和牛油蒜蓉焗虎蝦,香氣撲鼻,芝士很濃郁入味。特別是龍蝦,厚肉而彈牙,鮮甜無比,蝦膏飽满。生蠔拼盤我們叫了多款生蠔,精選生蠔,美國中碼生蠔,南非生蠔,法國生蠔等,價錢相宜而質素高。精選生蠔是中間的那款,口感較爽脆,入口香甜美味,帶有淡淡的海水味。法國生蠔是下面最大隻的那款,有手掌般長,口感較綿滑幼細,厚肉而香甜。美國安格斯西冷牛扒牛扒嫩滑香甜,多汁美味,肥瘦適中,入口油脂香味散發,牛肉味濃郁。牛油蒜香蜆肉意粉意粉炒得乾身爽滑,彈牙香甜,帶有微辣,蜆肉鮮甜彈牙。

煙三文魚沙律

白酒煮馬尼拉蜆

生蠔拼盤

美國安格斯西冷牛扒

牛油蒜香蜆肉意粉
意粉炒得乾身爽滑,彈牙香甜,帶有微辣,蜆肉鮮甜彈牙。
2021-01-04 63 瀏覽
還記得這晚是禁晚上堂食前的一晚,所以便會想大吃一頓,生蠔是堂食其中一個重點,因為外賣始終不會夠即開的新鮮。精選生蠔,美國中碼生蠔,南非生蠔No.1,法國吉拉多生蠔No.0餐廳由專人新鮮即開生蠔,充滿海洋氣息的海水與蠔汁混為一體,即使是盤上層精選的生蠔也很有板有眼,價錢方面可謂性價比極高。比較大一點厚肉一點的是美國中碼生蠔及南非生蠔No.1,海水味當然會較精選的更濃厚,而且質感更滑嫩。最高質的當然是法國吉拉多No.0生蠔,形狀較為長身,尺寸有一部電話之大,蠔汁豐富而且口感最為creamy。挪威煙三文魚沙律吃完那麼多蠔,吃個沙律清一下味蕾,用了有機沙律菜,更清甜健康,配以煙三文魚及意大利黑醋,更清新可口。烤焗海鮮拼盤性價比也是相當高,可以歎到原隻芝士焗龍蝦之餘,還有焗扇貝2隻,翡翠螺4粒,大蘑菇1隻及大大隻蒜蓉虎蝦2隻,全部用料都非常高質新鮮。美國特級安格斯西冷牛扒選了5成熟,牛扒網紋外貌討好,一切開即時看到豐富的肉汁流出,在口內完全感受到嫩滑香濃的牛肉味。牛油蒜香蜆肉意粉意粉也煮得很有水準,不會過淋或過硬,一放上枱時已飄來陣陣蒜香味,蜆肉份量也絕不吝嗇,而且厚身多肉。

挪威煙三文魚沙律