2020-12-09 294 瀏覽
5點鍾黎到,成為第一台客人,唔洗等位.不過位址都幾難搵, 因為間店舖係屈左入去,要行上樓梯再左邊先見到.但就勝在自成一角.好似秘密花園咁.我地叫左兩打生蠔.其中18隻係精選生蠔 6隻係美國中碼生蠔美國中碼生蠔 好失望. 唔知係我唔好彩,定係來貨差. 我睇其他comment,人地既美國中碼係好漲卜卜,CREAMY而且大隻.我食呢次係..好瘦..無乜肉..無咬口..唔鮮甜..相反精選同佢差唔多.但性價比之下..精選我無野可以挑剔~USA ANGUS PRIME GRADE SHIRLOIN 5.16 $198/份叫左七成熟,黎到九成幾乎全熟咁濟. 控制得好差好差.塊牛好香肉味. 浪費左塊牛扒.虎蝦大啡茹意粉蝦肉比得好豪爽,都幾多幾大隻,而且好爽口. 意粉汁唔會多到水浸,岩岩好.少少酸甜.很不錯. 好開胃.
但就勝在自成一角.好似秘密花園咁.

我地叫左兩打生蠔.
其中18隻係精選生蠔 6隻係美國中碼生蠔
美國中碼生蠔 好失望. 唔知係我唔好彩,定係來貨差.
但性價比之下..精選我無野可以挑剔~

叫左七成熟,黎到九成幾乎全熟咁濟. 控制得好差好差.
塊牛好香肉味. 浪費左塊牛扒.

虎蝦大啡茹意粉
蝦肉比得好豪爽,都幾多幾大隻,
而且好爽口. 意粉汁唔會多到水浸,岩岩好.
少少酸甜.很不錯. 好開胃.

2020-12-07 2361 瀏覽
好耐冇食串燒燒物喇,好掛住燒烤嘅味道 丫!!今日就試下間喺尖沙咀有燒物食既西餐廳啦呢道只要點紅白酒就可以以優惠價食生蠔或者小食,好抵食喔除咗我最想食嘅燒物之外,餐廳仲有好多菜色選擇,頭盤呀,主食,牛扒全部都有好多海鮮喔主食有飯,意粉同埋扒類先點杯fruit punch~~果然非常fruity丫!!又唔會太甜唐揚手羽雞翼 $48 有六隻雞翼~~外皮炸得脆脆地, 雞肉就非常嫩滑仲可以配甜酸醬一齊食~~烤焗海鮮拼盤 $298最期待嘅海鮮拼盤終於嚟啦!!超興奮喔!!一上枱就見到非常澎湃~~海鮮拼盤包括有芝士焗原隻龍蝦,巴馬臣芝士焗扇貝,蒜蓉翡翠螺,芝士黑松露焗大蘑菇同埋牛油蒜蓉焗虎蝦全部海鮮都好新鮮!!虎蝦啖啖肉爽口彈牙翡翠螺肉肥厚實在又鮮甜大蘑菇非常juicy!!扇貝肉質鮮嫩 大大隻龍蝦!!超多膏芝士佈滿整隻龍蝦龍蝦肉鮮甜肥美,口感結實彈牙!!煙三文魚明太子意粉 $128好鍾意佢嘅明太子醬呀!!一啲都唔辣~忌廉夠多夠creamy,條條意粉都黏晒醬汁,食起嚟好juicy,好好味丫!!意粉嘅軟硬度又適中,唔會話太硬太淋,係我最鍾意嘅texture
好耐冇食串燒燒物喇,好掛住燒烤嘅味道 丫!!
今日就試下間喺尖沙咀有燒物食既西餐廳啦

呢道只要點紅白酒就可以以優惠價食生蠔或者小食,好抵食喔

好多海鮮喔

主食有飯,意粉同埋扒類

先點杯fruit punch~~
果然非常fruity丫!!又唔會太甜

唐揚手羽雞翼 $48
有六隻雞翼~~
外皮炸得脆脆地, 雞肉就非常嫩滑

仲可以配甜酸醬一齊食~~

烤焗海鮮拼盤 $298
最期待嘅海鮮拼盤終於嚟啦!!
超興奮喔!!一上枱就見到非常澎湃~~

全部海鮮都好新鮮!!
虎蝦啖啖肉爽口彈牙

翡翠螺肉肥厚實在又鮮甜

大蘑菇非常juicy!!
扇貝肉質鮮嫩

大大隻龍蝦!!超多膏

芝士佈滿整隻龍蝦

龍蝦肉鮮甜肥美,口感結實彈牙!!

煙三文魚明太子意粉 $128
好鍾意佢嘅明太子醬呀!!一啲都唔辣~

• 烤焗海鮮拼盤
  • 唐揚手羽雞翼
🌌市區附近的暗暗處,適合二人以上同行🍝無限時餐飲,隨心談心🍻$99指定cocktail及紅白酒各一款任飲◼️店內燈光氛暗,不太適合小朋友🚬有室外坐位,可以邊食邊飲邊呼吸⚠️室內近門口坐位會傳來煙味肉眼扒大大塊熟度剛好,有肉汁一口和牛沒有入口,一口油的感覺但這樣還好食,不會太膩餐牌好多選擇海鮮,生蠔,扒類,意粉,燒物當日出菜好快$298海鮮拼盤海鮮🦞賣相豐富肉質一般焗大啡菇,好食😋生蠔🦪不過不失三文魚明太子意粉🍝明太子超多,ok的。⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液⭕️座位間有透明膠板相隔
🌌市區附近的暗暗處,適合二人以上同行
🍝無限時餐飲,隨心談心
🍻$99指定cocktail及紅白酒各一款任飲
◼️店內燈光氛暗,不太適合小朋友
🚬有室外坐位,可以邊食邊飲邊呼吸
⚠️室內近門口坐位會傳來煙味

肉眼扒
大大塊
熟度剛好,有肉汁

一口和牛
沒有入口,一口油的感覺
但這樣還好食,不會太膩

餐牌好多選擇
海鮮,生蠔,扒類,意粉,燒物
當日出菜好快

$298海鮮拼盤
海鮮🦞賣相豐富
肉質一般
焗大啡菇,好食😋

生蠔🦪
不過不失

三文魚明太子意粉🍝
明太子超多,ok的。

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有透明膠板相隔
2020-11-17
2020-12-02 148 瀏覽
前幾天我朋友話曾經去過山林道附近一間餐廳很好吃,所以又叫我去一起吃,我們大約六點左右到,所以還不是太多客人,去到6:30打後人類客人陸續到達,幸好我們早一點到,所以有一些較好的位置。今次我們order了菠蘿梳打,還有一個西班牙海鮮炒飯、西班牙黑毛豬鞍、黑松露芝士大啡菇和一口和牛。菠蘿梳打甜甜地幾好味,而且它用菠蘿汁做的,不會是假甜的味道。西班牙海鮮燴飯製作需時,因為是新鮮熱辣做出來的,會用一個鐵平底鑊出爐,而且配了很多蝦、蜆和扇貝扇貝是用芝士焗,芝士味濃,蜆肉鮮甜,蝦很有彈性,喜歡吃海鮮的朋友應該會很喜歡。黑毛豬鞍大大份很飽肚,而且配薯角十分有誠意,豬鞍沒有醬汁來調味,而且肉質仍粉嫩,烹調技術需要很留意才煮到。芝士大啡菇是最好的,大大隻姑切起來不會令菇汁流失,而且黑松露味很濃配合芝士很夾,芝士有拉絲效果。另一個不錯的推介就是一口和牛,每一粒切到一口一口吃很方便,不用自己慢慢再切,而且肉質鮮甜,它還有配鹽和胡椒給點用。
 之前去過「Season Plus」旺角分店,覺得佢地生蠔同海鮮好抵食,所以今次又同蠔友一齊黎刷返餐勁嘅!💪🏻第一次黎尖沙咀分店,雖然要行後巷上去,好似有少少偏僻咁,不過其實更顯得像城市中嘅後花園,令人感覺耳目一新,可謂咁多間分店最感覺良好嘅一間。😂黎得「Season Plus」,梗係要享用生蠔白酒套餐優惠啦!最平$198,就可以有一支白酒和一打生蠔,真係好抵!上次試過意大利嘅Tini Bianco($148)覺得唔錯!今次我地再豪啲,叫左支澳洲嘅La Catrina Moscato($268)入口清甜易入口,帶有白花、荔枝、蜜糖、水蜜桃🍑等香味, 啱晒愛甜酒嘅foodie~配生蠔更一流!生蠔可以揀精選生蠔(一打)或中碼生蠔(半打),中碼生蠔顧名思義就梗係大隻啲啦!😂我地揀左中碼,真係大精選生蠔一個double 架!生蠔好肥美,又鮮甜,海水味比較淡,尾段有濃烈嘅礦物味,值得一試!Over 1年以上都冇加過價嘅烤焗海鮮拼盤($298),真係幾抵食!拼盤有:芝士焗原隻龍蝦 巴馬臣芝士焗扇貝 蒜蓉翡翠螺2隻 芝士黑松露焗大蘑菇1隻 牛油蒜蓉焗虎蝦2隻 好豐富呀!芝士與龍蝦係可謂最完美嘅配搭
 之前去過「Season Plus」旺角分店,

覺得佢地生蠔同海鮮好抵食,

所以今次又同蠔友一齊黎刷返餐勁嘅!💪🏻

第一次黎尖沙咀分店,

雖然要行後巷上去,好似有少少偏僻咁,

不過其實更顯得像城市中嘅後花園,令人感覺耳目一新,

可謂咁多間分店最感覺良好嘅一間。😂
黎得「Season Plus」,

梗係要享用生蠔白酒套餐優惠啦!

最平$198,就可以有一支白酒和一打生蠔,

真係好抵!

入口清甜易入口,帶有白花、荔枝、蜜糖、水蜜桃🍑等香味,

啱晒愛甜酒嘅foodie~

配生蠔更一流!
La Catrina Moscato
生蠔可以揀精選生蠔(一打)或中碼生蠔(半打),

中碼生蠔顧名思義就梗係大隻啲啦!😂

我地揀左中碼,真係大精選生蠔一個double 架!

生蠔好肥美,又鮮甜,

海水味比較淡,尾段有濃烈嘅礦物味,值得一試!
中碼生蠔

拼盤有:

芝士焗原隻龍蝦
巴馬臣芝士焗扇貝
蒜蓉翡翠螺
芝士黑松露焗大蘑菇
芝士與龍蝦係可謂最完美嘅配搭,蝦肉爽彈,「芝」味十足,

扇貝只係得一隻,好難share食呢~

不過扇貝有勁多芝士🧀掩蓋着,係幾「芝」味嘅~

小編最鍾意食菇,芝士黑松露焗大蘑菇就梗係正啦!大蘑菇好juicy,芝士好有拉絲感~

🌟推薦❗日本🇯🇵一口和牛粒($88)

份量都算幾多,

牛肉粒成日好容易煮得太熟變嚡口,

但呢度嘅牛肉粒因為係日本和牛關係,

食落好肉香juicy,喜出望外!
日本一口和牛粒
🌟推薦❗炸雞軟骨串($68)

平時食開嘅雞軟骨多數都係煎,好少係酥炸,

而呢度嘅酥炸雞軟骨更香脆可口,值得一試!😋(雖然菜名叫做「雞軟骨串」唔係好啱😅)
炸雞軟骨串
見到隔離枱食呢個煙三文魚明太子意粉🍝($128)食到好吸引~

所以就order左個黎試下!

真係好正!

明太子沾滿每條意粉,脆卜卜嘅口感十足,加上明太子 鹹香嘅味道,🌟推薦❗
中碼生蠔
芝士焗原隻龍蝦
巴馬臣芝士焗扇貝
芝士黑松露焗大蘑菇
炸雞軟骨串
2020-11-30 123 瀏覽
今日朋友補祝我既生日,搵咗間食物質素高又有情調既餐廳。咁開心既日子梗係要對得住自己啦!叫左6隻日本中號生蠔,size同隻手掌咁大,味道都相當鮮甜食生蠔當然唔少得配白酒,店員推介我地飲一款幾易入口既白酒,味道偏酸,可以辟腥和提升生蠔既鮮味,好夾,令平時少飲酒既我都飲多左少少。仲叫左個炸雞軟骨配酒,估唔到好普通既菜式出奇地好好食,雞軟骨炸得超香脆,令人食極唔停,好邪惡又好滿足另外仲叫左個安格斯肉眼5成熟,份量估唔到相當充足,同埋煎得岩岩好,仲係juicy又滑嫩幾有驚喜既一餐,慶祝重要日子相當唔錯
今日朋友補祝我既生日,搵咗間食物質素高又有情調既餐廳。
咁開心既日子梗係要對得住自己啦!
叫左6隻日本中號生蠔,size同隻手掌咁大,味道都相當鮮甜

幾有驚喜既一餐,慶祝重要日子相當唔錯
2020-11-30 97 瀏覽
烤焗海鮮拼盤🎨 💲298美國安格斯西冷🥩 💲198✅ 招牌海鮮拼盤有齊龍蝦🦞·虎蝦🦐·翡翠螺🐚·扇貝·大啡菇等五款食材,一次過曬冷‼️✅ 西冷五成熟 火候控制得好好🔥 肉味濃郁之餘都唔會韌🤏🏻👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
烤焗海鮮拼盤🎨 💲298
美國安格斯西冷🥩 💲198

✅ 西冷五成熟 火候控制得好好🔥 肉味濃郁之餘都唔會韌🤏🏻

👅Taste:3.5/5
💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♂️Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2020-11-19
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2020-11-29 103 瀏覽
難得同行師姐約 Happy Hour,選了於鬧市內的一個綠洲盡興。L 選了一支易入口來自新西蘭 Mount Olympus Sauvignon Blanc 2019,其色澤呈淡綠色。最獨特的地方就是它帶有草本的味道,當中夾雜著熱情果的氣息,喝起來非常清新!聞起來更有濃郁的熱情果,葡萄柚,青檸和淡淡的香草味撲鼻而來。清爽的熱情果味在口腔散發,淡淡的香草收結令人滿足。此酒釀造過程是於不銹鋼容器內經低溫發酵,以保存清新的果味。故此不用經過待果味與木桶味變得成熟。冷藏後即時享用,配搭油膩的食物可以減低油膩的感覺;而配上海鮮更可帶出食材的鮮味,一枝酒便可配上多個菜式,絕對是宴客時必備的葡萄酒。南非生蠔 No. 1:肉質偏牛奶白,而口感很 Creamy, 鹹甜適中海水味不太重。法國生蠔 No. 0,據說 Gillardeau 經過約 36 個水池吸收不同營養,入口爽脆,清新的海水味盈滿口腔,風味甘甜無比,細味品嚐更感受到榛子與淡淡煙燻味。日本一口和牛粒入口即溶。牛肉粒脂肪分佈均勻,油花非常細密,鮮嫩多汁。牛味濃郁,肉質鮮嫩。西班牙厚切黑毛豬鞍扒,豬鞍是近肩肉和梅頭的位置,肉質帶點爽,本身脂肪極多,

西班牙厚切黑毛豬鞍扒,豬鞍是近肩肉和梅頭的位置,肉質帶點爽,本身脂肪極多,而透過放山飼養經常運動,所以脂肪都滲進肌肉裡,肉質呈「雪花」狀,均勻地分布在層層肉裡,充滿油肉的香味。配上以新鮮薯仔炸的薯角沙律菜,色香味俱全。

牛油焗比目魚扒,牛油令魚肉更香,外層香口,內裡肉質嫩滑。

配上沙律菜中和油膩感。

於戶外區晚膳感覺很自在,是工作後放鬆心情的地方。

2020-11-16
  • 牛油焗比目魚扒
  • 日本一口和牛粒
  • 西班牙厚切黑毛豬鞍扒
2020-11-29 67 瀏覽
星期日約左兩位好朋友去食好野,我地搵左一間隱世西餐廳食好野,嘆下靚酒,enjoy一個好chill既Sunday night!我地點左個炸雞軟骨串,雞軟骨炸到好香脆,勁有口感,好惹味!另外,仲點左個美國特級安格斯肉眼,牛排點左5成熟,牛排煎到岩岩好,肉質好嫩滑,又多汁,好好味!仲有勁吸引既生蠔,我地點左半打中碼生蠔,半打日本生蠔,日本生蠔真係超正,成隻手掌咁大,又鮮甜肥美,配埋白酒真係一流!我地點左白酒,所以就點多啲海鮮,我地點左白酒煮蜆同埋龍蝦,都好正!

我地點左個炸雞軟骨串,雞軟骨炸到好香脆,勁有口感,好惹味!

2020-11-29 65 瀏覽
💙 Season Plus餐廳位置比較隱蔽,如果唔係特登行上去,應該都未必會見到🙈💙 但係都有好多食客慕名而來😌💙 精選生蠔 🦪 $108/一打平均只係$9隻😳 價錢真係幾抵,唔怪得好似台台都有嗌嚟食🙈 我同🐼都食左一打😂💙 美國特級安格斯西冷 $198西冷都好大塊👍🏼西冷同豬肋骨有沙律菜 🥗 同埋薯角~ 薯角炸得幾脆口☺️💙 秘醬醬汁焗豬肋骨 $168食肉獸嗌左西冷仲嗌埋豬肋骨😂😂 醬汁好味😋 飽飽👍🏼

💙 但係都有好多食客慕名而來😌

💙 精選生蠔 🦪 $108/一打

💙 美國特級安格斯西冷 $198
西冷都好大塊👍🏼
西冷同豬肋骨有沙律菜 🥗 同埋薯角~ 薯角炸得幾脆口☺️

💙 秘醬醬汁焗豬肋骨 $168
食肉獸嗌左西冷仲嗌埋豬肋骨😂😂 醬汁好味😋 飽飽👍🏼
2020-11-29 142 瀏覽
今次介紹既係一間食海鮮生蠔都幾抵食既餐廳 雖然係係尖沙咀 不過就唔係係大街 隱藏於大廈中央 令餐廳多左一份寧靜既感覺🤩一場泥到一定要試下佢地既生蠔 我地就試左美國中碼生蠔同南非生蠔🦪 2款都算大隻飽滿 美國中碼生蠔味道軟甜 而南非生蠔海水味就濃d 2款都好食 抵試👍🏻小食方面我地就食左日本一口和牛粒 意想不到咁大碟😱 份量好足 味道岩岩好仲好juicy 旁邊仲有鹽同黑椒比你點🤩海鮮我地仲揀左白酒煮蜆同烤焗海鮮拼盤 白酒煮蜆份量同樣驚人 蜆肉唔大隻不過勝在無沙鮮甜 湯底加左香草令蜆肉更惹味😎 烤焗海鮮拼盤差唔多係每枱必點😂 入面有1大隻芝士焗龍蝦 2隻焗扇貝 2隻虎蝦 1隻芝士黑松露焗大蘑菇同蒜蓉翡翠螺😍 龍蝦新鮮 大隻彈牙👍🏻 大蘑菇黑松露味濃 仲好juicy 整體都算好抵食🌟

烤焗海鮮拼盤
極之underrated既bar and restaurant!! 系TST一個頗僻既位置, 但人流都幾多, 好岩姊姊淘去飲吓酒吹吓水~Gillardeau No. 0 ($39/隻)一 ! 定 ! 要 ! 食 ! 超級大隻同厚肉, D海水味係系口腔入面迴盪LOL 我地叫左一打每人食左四隻, 超滿足~ 酥炸雞軟骨 ($68)送酒超夾啊! 仲要要大碟, 雞軟骨炸到外脆內軟又唔會好鹹美國特級安格斯肉眼 ($248)叫五成岩岩好, RIB EYE 勁JUICY勁嫩一D都唔UN, 仲要勁多薯菜, 份量係巨人級 Bhanleigh Sauvignon Blanc ($198)口感偏乾, 但白酒來講酒味都算多, 唔會太甜, 配生蠔係一流!

Gillardeau No. 0 ($39/隻)

炸雞軟骨 ($68)
送酒超夾啊! 仲要要大碟, 雞軟骨炸到外脆內軟又唔會好鹹

美國特級安格斯肉眼 ($248)

2020-11-29 51 瀏覽
紀念日,疫情都要出去食飯慶祝下🥂 有朋友介紹哩間餐廳唔錯,所以book去試吓~ 餐廳喺山林道,以黑色為主色,有氣氛~ 餐廳適合鐘意飲酒食生蠔的朋友,有$98任飲優惠🍺 又有叫紅白酒,生蠔半價優惠😍 生蠔 $18我叫咗中蠔,$18一隻,size 算大,味道新鮮甜美,正👍🏻 我食完再叫,totals食咗4隻😆😋挪威煙三文魚沙律 $58三文魚份量好足,個人覺得沙律加上黑醋會更好味~芝士黑松露焗大蘑菇 $58好多芝士😍 大蘑菇好juice, 熱辣辣,正😋牛油焗比目魚扒 $88比目魚扒非常滑😋👍🏻 焗得好香,$88兩塊幾抵食👍🏻牛油蒜蓉蜆肉意粉 $128餐廳推介,蜆肉非常足料🤩 真係好多👍🏻 意粉用牛油蒜蓉煮好夾,冇得輸😋
生蠔 $18

挪威煙三文魚沙律 $58
三文魚份量好足,個人覺得沙律加上黑醋會更好味~

芝士黑松露焗大蘑菇 $58
好多芝士😍 大蘑菇好juice, 熱辣辣,正😋

牛油焗比目魚扒 $88
比目魚扒非常滑😋👍🏻 焗得好香,$88兩塊幾抵食👍🏻

牛油蒜蓉蜆肉意粉 $128

以前去法國旅行時,曾經聽過當地人說12月分的生蠔是最新鮮肥美的,於是專程同老公找到了 Season Plus吃生蠔,位於山林道的盡頭,不是好好地找,也未必發現得到🙈夜晚時餐廳的氣氛幾好,我們決定坐戶外,先來半打生蠔🦪,剛好有法國生蠔和南非生蠔,且價錢好吸引,二話不說兩款都叫了。法國生蠔海水味道會較濃,而南非生蠔則會較為爽甜,有生蠔緊要配白酒,揀選了一支紐西蘭果香白酒,清爽帶著提子果香。凡order紅酒或者白酒,仲可以優惠價order燒日本一口和牛粒,肉質嫩滑,有牛味,不是求其的貨色,好抵食。西班牙厚切黑毛豬鞍扒,塊扒超厚,咬落去好有口感,肉質好嫩,一點都唔韌,配上黑椒粒,更突出黑毛豬肉味。牛油燒比目魚扒,簡簡單單用牛油去燒比目魚扒已經好好味,厚度十足,不是一般貨色,肉質嫩滑,但又不會一夾就散,抵讚👍🏼餐廳因為在山林道街尾位置,又有樹木相隔,所以相對寧靜,好適合同朋友、情侶傾偈食飯㗎!

2020-11-27 42 瀏覽
Season plus在山林道盡頭,再經過巷仔先到!有點柳暗花明又一村嘅感覺!店內都幾大,坐得幾舒服,$98有得free flow任似啤酒白酒紅酒,都幾抵飲!食下小食吹下水不失為一個好地方!最大吸引之處為精選生蠔!只係9蚊隻,性價比極高,味道為濃郁海水味再帶點礦物香!堅係唔會 將貨就價,真係好新鮮,不得之了!另外叫多3隻美國生蠔,味道偏為淡身但帶 creamy感覺,肉質幾飽滿!口感豐富,只加檸汁已十分足夠,非常享受。另外再叫咗烤焗海鮮拼盤, 有芝士焗原隻龍蝦,巴馬臣芝士焗扇貝,蒜容 翡翠螺,芝士黑松露大蘑菇,牛油蒜蓉焗虎蝦!龍蝦表面鋪上芝士,龍蝦頭多膏香!夠哂濃郁,龍蝦肉質地嫩,整體好吸引。巴馬臣芝士焗扇貝,topping芝士超香又唔膩,十分吸引,扇貝肉厚唔乾,幾好食。黑松露大啡菇菇香好突出,夠哂厚!而且仲好 juicy, 正呀!食下野飲下野,真係好 chill.

食下野飲下野,真係好 chill.