2016-01-19 1221 瀏覽
同朋友去左位於佐敦既一間cafe餐廳既熟食同甜食都相當特別!地方尚算寬敞 到左3,4點開始多人 怎至full house同朋友二人叫左兩個熟食、兩杯飲品同一個甜品share裡食鹿兒島薩摩赤雞腿梳乎厘飯配露荀蘑菇汁 (HKD 138)第一次食飯主菜係叫梳乎厘 亦第一次食有飯既梳乎厘😳 呢道菜主要係焗飯上面加上一大個梳乎厘😌 焗飯有三個汁可以選擇 分別係#松露牛肉、#露荀蘑菇同 #紅酒蕃茄汁 我就叫左露荀蘑菇 味道有d似白汁焗飯 再將上面既梳乎厘同焗飯攪勻 就咁食梳乎厘無咩味 但攪勻後會令焗飯既口感變得豐富!另外 我朋友就叫左 「軟芝士牛肝菌闊條麵」(HKD 118)嗯個闊條麵相比梳乎厘 味道同外表都比較普通有濃郁既芝士依附住係闊條麵上面而且都幾足料 好多牛肝菌芒果梳打 (HKD 14)香蕉士多啤梨乳酪 (HKD 17.5)飲品味道沒有太特別但餐廳有多款唔同味道既乳酪 十分健康玻璃花瓣玫瑰慕絲 (HKD 68)令我最滿意既就係甜品佢有極濃既玫瑰味 (真係好濃) 而且食落口有唔同既口感有D入口即溶 有D有咬口原來花瓣係-197度既液化氮處理 形成玻璃脆身一開始仲以為只係望不可食口感有d脆脆地
同朋友去左位於佐敦既一間cafe
餐廳既熟食同甜食都相當特別!

同朋友二人叫左兩個熟食、兩杯飲品同一個甜品share裡食

鹿兒島薩摩赤雞腿梳乎厘飯配露荀蘑菇汁 (HKD 138)
鹿兒島薩摩赤雞腿梳乎厘飯配露荀蘑菇汁
鹿兒島薩摩赤雞腿梳乎厘飯配露荀蘑菇汁
第一次食飯主菜係叫梳乎厘 亦第一次食有飯既梳乎厘😳
呢道菜主要係焗飯上面加上一大個梳乎厘😌
我就叫左露荀蘑菇 味道有d似白汁焗飯
再將上面既梳乎厘同焗飯攪勻 就咁食梳乎厘無咩味
但攪勻後會令焗飯既口感變得豐富!

嗯個闊條麵相比梳乎厘 味道同外表都比較普通
有濃郁既芝士依附住係闊條麵上面
而且都幾足料 好多牛肝菌

芒果梳打 (HKD 14)
芒果梳打
香蕉士多啤梨乳酪 (HKD 17.5)
香蕉士多啤梨乳酪
$17.5
飲品味道沒有太特別
但餐廳有多款唔同味道既乳酪 十分健康

玻璃花瓣玫瑰慕絲 (HKD 68)
玻璃花瓣玫瑰mousse
令我最滿意既就係甜品
佢有極濃既玫瑰味 (真係好濃) 而且食落口有唔同既口感
有D入口即溶 有D有咬口

原來花瓣係-197度既液化氮處理 形成玻璃脆身
一開始仲以為只係望不可食
口感有d脆脆地 味道好似食緊士多啤梨冰糖葫蘆咁 好特別!

另外 餐廳利用旋轉蒸餾儀 從玫瑰花中攝取天然玫瑰精油
從而做成三層不同口感同質感既甜品 例如 啫喱、慕絲及奶凍

上面既泡泡亦花盡心思 佢係法式焦糖燉蛋泡泡而成!
2016-01-17
玻璃花瓣玫瑰mousse
  • 玻璃花瓣玫瑰慕絲
2016-01-17 731 瀏覽
剛剛跟朋友在文英街那邊吃過晚飯 就跟友人走過來試一下她想吃很久的sense dessertwaffle控的她二話不說點了芒果waffle配朱古力醬跟oreo雪糕waffle即叫即做 要等15分鐘左右 熱烘烘上枱 香氣十足 外脆內軟 配上酸酸甜甜的芒果 還有大大球的雪糕 口感十足!店員親切的態度 值得一讚路經附近的朋友 不妨一試唷
店員親切的態度 值得一讚
路經附近的朋友 不妨一試唷
2016-01-10 982 瀏覽
「甜美的生活,有快樂的回味,也有無限的可能。」看到餐牌中的某一頁是這樣說著,而有美食作為生活其中一部分的就是屬於我的甜美生活﹔這幾句簡單句子跟我以來貫徹始終實行的一樣,看到心情都跟著愉快起來。來到這家餐廳,絲毫不感到丁點侷促,座位間隔寬闊舒服,而幾組食客也是三兩知己用餐,環境也不覺嘈吵﹔ 一邊牆壁全是黑板用粉筆畫上餐牌、簡單字畫而臉書和Instagram資訊也有可以方便追蹤,   最近天氣反常時冷時熱,一不小心就似小妹病足整整一星期,所以看到有美容、調理身體功效的花果茶就二話不說點選,雖然最後點的蘋果園($45),跟美容關係相連較多,不過對於體弱的小妹喝熱茶總算百利無一害﹔蘋果茶在浸泡時已發出陣陣蘋果香,其後再拌入峰蜜喝,味道帶微甜,而入口充滿蘋果香,值得一試﹔焦糖海鹽奶茶($33),綿密忌廉下的奶茶算幼滑,有濃厚的焦糖香,但稍為偏甜,這個要多留意一下﹔點了主菜- 水波蛋卡邦尼長通粉,卡邦尼汁總不會出錯,醬汁由煙肉碎加上芝士碎帶起味道,入口帶咸香,而蛋汁包住長通粉和醬汁一同食用,長通粉質地請確實不錯,是穩陣之作﹔ 另一個是安格斯漢堡扒梳孚厘飯($118),店員教我們梳孚厘可以拌勻底

蘋果園($45)
焦糖海鹽奶茶($33)
水波蛋卡邦尼長通粉
另一個是安格斯漢堡扒梳孚厘飯($118),店員教我們梳孚厘可以拌勻底下的炒飯,拌著吃似是韓國拌飯就更好味
安格斯漢堡扒梳孚厘飯($118)
揭起梳孚厘層,炒飯材料算豐富,有洋蔥、露荀和蘑菇等等,而炒飯質地算濕潤有濃厚的蘑菇香,不過再拌著梳孚厘吃,梳孚厘本來其無什麼味道,感覺兩者不太搭配,味道看來要再加努力﹔
安格斯漢堡扒一上碟時已切好幾件,漢堡扒肉質算硬實,脂肉比例應該可以稍作調較的話口感會更佳,而入口尚有少量肉汁,味道可接受。
到了期待的創意甜品,選了紅白心太軟($78),以分子雲呢嗱雪糕、野莓雪葩配朱古力心太軟的一款甜品,口感一冷一熱、一甜一酸,分子雲呢嗱雪糕和野莓味道大不同,雲呢嗱雪糕帶清甜、野莓則較酸,醒神開囿,用來配搭經典的心太軟,無疑是雲叱嗱香最夾,但再試野莓味道則可以減輕膩感,各有特色﹔
紅白心太軟($78)
這個晚餐最滿意的是長通粉和創意甜品,雖則兩款菜式都十分常見,但味道、賣相,每間餐廳總不可能相同一致﹔而餐廳環境方面,坐得舒服又無限時,是香港速食文化中,暫時僅存的,希望可以繼續保持。
2015-12-15
水波蛋卡邦尼長通粉
紅白心太軟($78)
2016-01-05 824 瀏覽
今日下雨天,來到廟街,忽然見到間好熟悉的cafe!咦,依間就係之前係元朗食過盆栽tiramisu個間餐廳!即刻沖左入去,睇下餐牌有咩吾同先原來餐牌無乜大分別,只係多左好多正餐同咸食-------------------------.............鹿兒島薩摩赤雞梳孚厘飯$138 👍👍👍👍(5分滿分).............maincourse 主菜 第1款 :一心黎到,當然要試下#招牌菜梳孚厘飯? 一開始見到 ,諗左好內係咸定係甜!好搞笑阿!fusion新菜式,估你吾到!梳孚厘 :用左大量既蛋白加空氣而整,一上台,嘩!好誇張阿!有我個頭咁大!當然相機食先蛋白好soft好香,好軟綿綿,好似雲朵咁飯 :可配#松露牛汁 ,#紅酒蕃茄 同#露荀蘑菇 。 選了紅酒蕃茄 ,紅酒味 不太重,吾驚醉哦! 只是飯太小, 吾夠喉阿!鹿兒島薩摩赤雞 : 雞肉約5件, 味道較清新,吾會太咸感覺較健康! 沙律菜加上黑醋,好開胃阿!-------------------------.............推介:焦糖香蕉朱古力$38👍👍👍👍👍😍(5分滿分).............drinks 飲品 第
今日下雨天,來到廟街,忽然見到間好熟悉的cafe!

原來餐牌無乜大分別,只係多左好多正餐同咸食

.............
鹿兒島薩摩赤雞梳孚厘飯$138 👍👍👍👍(5分滿分)

maincourse 主菜 第1款 :
一心黎到,當然要試下#招牌菜

梳孚厘
蛋白好soft好香,好軟綿綿,好似雲朵咁

.............
推介:焦糖香蕉朱古力$38👍👍👍👍👍😍(5分滿分)

.............
drinks 飲品 第1款 :#焦糖香蕉朱古力 聽個名都心心眼

一早已想飲,呵呵呵!

焦糖香蕉
:好好食!香蕉燒到焦糖化,帶來小小的甜香非常美味!而且十分大條用上一大條蕉,絕對底飲!
朱古力
:chocolate 味道香濃吾飲都聞到勁大香氣,加上一球大cream ,好邪惡阿!
---------------------------
.............
推介:軟芝士牛肝菌寬條麵$118👍👍👍👍👍😍( 5分滿分)

maincourse 主菜 第2款 :
嘩!估吾到依個咁好食

係餐牌上見到#素食
,一向對素食有點怕怕,覺得素既吾會太好食, 但依個絕對推介!

對於素食者同吾想食太多肉既人使一流
軟芝士 同忌廉 的配搭 好creamy好濃郁 每條麵條都帶有小小的芝士忌廉醬好好食!

牛肝菌 :份量好多,令成個菜有香濃的菇菌味!

寬條麵
:麵條熟度岩岩好,煙韌得來帶點勁不易斷身煮得很好哦!

.............
推介:士多啤梨乳酪$35👍👍👍👍👍😍(5分滿分)

drinks 飲品 第2款 :

凡叫一個主菜可半價加飲品一杯
當然要試下specialdrinks

媽咪選了#士多啤梨乳酪

strawberry :味道香濃,有濃郁又帶點甜甜的士多啤梨味!吾太酸,配上乳酪,好開胃阿!

------------------------
.............
推介:雪糕焗脆格$65👍👍👍👍👍😍(5分滿分)

Dessert 甜品 第1款 :

由於食過#分子雪糕 同#tiramisu ,所以試下其他野

#雪糕焗脆格
:#雪糕 #醬料 #生果 可由你配搭嫁非常個人化 呵呵
我選了#芒果#芒果醬#焦糖脆脆雪糕
依個係一個好食既配搭,可以跟下我

mango 切到一粒粒,好香甜 . icecream 有一球,好軟滑。

配上#杏仁 ,#朱古力粒 ,同脆到爆的多士粒 加埋一齊好正而多士粒 係真心值得一讚
2016-01-03
5 分鐘 (堂食)
除夕
2015-12-29 1355 瀏覽
今天經朋友的介紹下和女朋友到位於佐敦嘅 Cafe食晚餐,餐廳的門牌上由於名稱字型比較細,所以要望得較仔細先知搵啱餐廳。門外餐牌Menu 只顯示左幾款小食及幾張食物相片(講真如果唔係朋友ge介紹便會以為只是普通Cafe一間),店內環境舒適程度十分好,聖誕前夕,餐廳都有點簡單聖誕裝飾,而且人流吾算多,可以慢慢食同傾計,不會比人趕走。坐低後,待應十分貼心咁拎左兩杯溫水俾我地,之後亦為我地介紹左餐牌推介ge食物(加分,加分)經過一輪詳細講解後,我地最後order 左以下兩款主菜同甜品...一開始先上兩杯飲品,分別係蕉糖奶茶和布朗尼咖啡,值得推介ge係蕉糖奶茶上面ge香蕉鋪一層層的脆蕉糖,令本身而十分香嫩ge香蕉加添多一份甜,再配上奶茶ge香滑,簡值就係絕配!!!第一份ge主菜登場啦!! "軟芝士牛肝菌寬條麵" - 牛肝菌味道夠濃,芝士味吾算太出,汁芡方面同寬條面g配搭十分好,而且加埋軟芝士都唔會覺得太over太漏!! Good Taste!!第二款ge主菜亦隨後而上,呢款就係"安格斯漢堡扒梳乎厘飯",外型絕對夠吸引,因為平時梳乎厘就食得多,但梳乎厘飯真係未試過,本來叫個時有點擔心,因為梳乎厘屬
第二款ge主菜亦隨後而上,呢款就係"安格斯漢堡扒梳乎厘飯",外型絕對夠吸引,因為平時梳乎厘就食得多,但梳乎厘飯真係未試過,本來叫個時有點擔心,因為梳乎厘屬於甜品,驚味道吾夾,但食落有驚喜,梳乎厘味道是咸的,配埋蘆筍磨菇汁,入面仲有芝士(可以拉出黎架),單憑外貌已經值80分; 上枱個時梳乎厘同杯飲品係一樣高架,而味道分面亦不負眾望,漢堡扒煎得份外juice,梳乎厘ge個層蛋白十分多,加埋漢堡扒真係好特別,整個菜式真的十分好食=]
最後最後,亦係賣相與味道拎九十幾分ge 盆栽Tiramisu,單憑賣相真係同普通盆栽一模一樣!!我地Order左原味試下,發現而內裡ge朱古力亦唔會太甜,其實本來仲想試個分子雪糕心太軟,但無奈肚內位置有限,唯有留返下次啦!!
整體黎講,絕對會再Encore!!!!!!!!!!!!
2015-12-26 1477 瀏覽
平安夜當日,公司竟然有得早放半日 =]於是跟最 frd 既同事來到佐敦廟街一間 cafe 食 lunch ♥我地一開始點左2杯香蕉士多啤梨乳酪飲,味道有點酸甜,好開胃既感覺!♥ 煙三文魚班迪尼蛋伴沙律 ♥ $78因為我係個蛋怪,超中意食蛋,所以覺得佢既賣相極之吸引 =]一切開個班迪尼蛋,蛋汁慢慢流出,仲聞到蛋香。當煙三文魚 & 最底層既脆脆鬆餅沾上蛋汁,又淋又脆既口感好正!♥ 安格斯漢堡扒梳孚厘飯 ♥超得意,第一次聽梳孚厘有飯?梳孚厘不嬲都係甜品,估唔到呢間 cafe 咁創新,將佢融入飯上!賣相真係好特別,梳孚厘底下就係飯,飯可以揀番茄汁、黑松露汁、白汁,由於同事中意番茄汁,於是揀左佢!梳孚厘上層味道淡淡的,有d 芝士/蛋味,唔係我想像既甜,但都好好食,而個飯係焗飯,熱乎乎,食落好有飽滿既感覺!至於個安格斯漢堡,真心超正!漢堡外身煎到好脆,內裡好鮮嫩,軟林林,肉汁亦很多,唔錯 =]♥ 白朱古力盆栽 Tirimisu ♥ $45唔好講笑,呢個甜品真係好似一棟盆裝,像真度99.9%!上層既 "泥土" 其實是脆朱古力粒、花生、爆炸糖等,中層係 cream,而底層係蛋糕。"泥土" 可以令一路食
平安夜當日,公司竟然有得早放半日 =]
我地一開始點左2杯香蕉士多啤梨乳酪飲,
味道有點酸甜,好開胃既感覺!
♥ 煙三文魚班迪尼蛋伴沙律 ♥ $78
因為我係個蛋怪,超中意食蛋,所以覺得佢既賣相極之吸引 =]
一切開個班迪尼蛋,蛋汁慢慢流出,仲聞到蛋香。
♥ 安格斯漢堡扒梳孚厘飯 ♥
超得意,第一次聽梳孚厘有飯?
賣相真係好特別,梳孚厘底下就係飯,
而個飯係焗飯,熱乎乎,食落好有飽滿既感覺!
至於個安格斯漢堡,真心超正!
♥ 白朱古力盆栽 Tirimisu ♥ $45
唔好講笑,呢個甜品真係好似一棟盆裝,像真度99.9%!
"泥土" 可以令一路食cream + 蛋糕時,口感層次更豐富;不得不提 cream 十分幼滑,好好食!
2015-12-24
聖誕節
尋日晏晝同媽咪過咗海整少少野,咁啱有時間呢所以就食埋個晚餐,同媽咪食嘢最緊要就係食物穩陣,份量夠多一如果唔係呢佢實會嘈爆我架,先叫左兩杯野飲我飲嘅事金橘梳打,比較甜如果唔鍾意甜嘅朋友就可能要叫其他啦,而媽咪就叫咗個佢超級鍾意嘅玫瑰園花茶,呢度嘅花茶可以無限添水另外呢重附上蜜糖將一杯已經好香嘅玫瑰花茶嘅味道提升,而且更覺滋潤,因為媽咪平時都係屋企煮飯冇咩機會出去食飯架所以呢出得去食飯呢我多數都會揀食意粉啦或者牛扒等等,所以今次我就叫左水波蛋卡邦尼長通粉媽媽讚不絕口長通粉充滿口感唔會太淋,亦都唔會太硬,煮嘅時間真係剛剛好啊!配合中間留心嘅水波蛋同埋忌廉汁,雖然簡單但係配搭得宜!唯一美中不足嘅就係佢哋嘅煙肉粒真係比較硬,唔脆口!另外一個呢就係侍應生為我哋推介嘅疏乎厘焗飯,平時食開嘅疏乎厘其實都係甜品第一次見到以鹹點身分出現嘅疏乎里,先講埋上充滿驚喜,連媽咪都估唔到咁得意,選了沖繩阿古豚肉 ,飯汁就揀咗松露牛肉汁,軟綿綿的疏乎厘下,係吸睛的拉絲的芝士,飯底夠香,而且好足料,有蘆筍洋蔥等等,將疏乎里撈埋飯一齊食,感覺輕盈獨特!好玩又好食兩個煮食都識得我媽咪好開心,所以呢就即刻在點多一個佢鍾意食嘅

所以今次我就叫左水波蛋卡邦尼長通粉
先講埋上充滿驚喜,連媽咪都估唔到咁得意,
兩個煮食都識得我媽咪好開心,所以呢就即刻在點多一個佢鍾意食嘅綠茶甜品,今次叫咗綠茶心太軟,大家都知道啦媽媽呢架野呢就好難攪,有陣時唔捨得啲仔女嘥錢又會話自己唔想食呀飽啊呢樣果樣,所以我今次好醒目咁樣係點主菜嘅時候,已經幫佢點定甜品啦,
呢度嘅綠茶心太軟超好味,而且雪糕選擇亦都好多大家可以按個人需要揀唔同味道嘅雪糕,我地點左蜜糖脆脆,香甜軟滑,心太軟覺得剛好,裏面嘅流心十分之流!而且味道唔會太甜配埋隔離嘅紅豆同忌廉一絕啊!
呢度食物有驚喜有創意而且配搭得宜,可惜要過海,否則一定成為我平時忙裏偷閑嘅打躉處!
((被坤哥得獎洗版~連個TITLE都要有坤哥味道先得!! XD))生日要食好d!生日連埋聖誕節當然更有藉口食好d!這星期真的吃了很多餐~ 先分享這間吧!!除了尖沙咀、中上環、銅鑼灣呢d熱門地方之外~其實周邊地區都有很多特色餐廳~少了租金的壓力, 裝潢及用料更有空間提升喔!!!位於佐敦廟街286-294號的Sense Dessert Cafe灰白+wooden設計, 好似我屋企XD12月, 餐廳也換上聖誕佈置呢!! 超有氣氛~SENSE就是好出名盆栽甜品tiramisu的那間喔!!原來lunch、tea、dinner都有, 唔止係食甜品呢~~煙三文魚egg benedict ~~ my all time favour!!! XDXD一切就流心, 次次見到都好開心, 哈哈!!!煙三文魚份量好多, 流心蛋做得好靚, 上面既汁好creamy!正正正!!哈哈~~ 開頭點這個時, 覺得個名好得意 - 漢堡扒梳乎厘意大利飯~黎到超級驚喜!!! 好大個波波~~~ 連隔離檯都嘩左一聲~ ((笑))100%相機食先~~ 頂層是焗蛋白梳乎厘的作法, 底下是香濃芝士意大利飯!!好睇又好食!!!!! 漢堡扒是用
((被坤哥得獎洗版~

連個TITLE都要有坤哥味道先得!! XD))

生日要食好d!

生日連埋聖誕節當然更有藉口食好d!

這星期真的吃了很多餐~

先分享這間吧!!

除了尖沙咀、中上環、銅鑼灣呢d熱門地方之外~

其實周邊地區都有很多特色餐廳~

少了租金的壓力, 裝潢及用料更有空間提升喔!!!

灰白+wooden設計, 好似我屋企XD
12月, 餐廳也換上聖誕佈置呢!! 超有氣氛~
SENSE就是好出名盆栽甜品tiramisu的那間喔!!

煙三文魚egg benedict ~~

my all time favour!!! XDXD
一切就流心, 次次見到都好開心, 哈哈!!!

正正正!!

100%相機食先~~
頂層是焗蛋白梳乎厘的作法, 底下是香濃芝士意大利飯!!

好睇又好食!!!!! 漢堡扒是用上安格斯牛肉喔!!
飲品, 我們點了烤棉花糖朱古力 - 微焦的棉花糖+純白cream+熱騰騰的朱古力=prefect match!!!

另一款是焦糖香蕉咖啡, 頂上的焦糖香蕉超級好食!!

哈哈, 簡生要求我回家再整......=.=
Dessert Cafe, 當然甜品也是很重要的一環

所以有一整本的menu!! 除了鎮店的tiramisu盆栽外~

也有好好好多正點甜品~ 如奶凍、雪糕、梳乎厘、燉蛋、窩夫......
我們來點新意思, 點了apple crumble~~

因為是即製, 要等上25mins喔~

但都是值得的, 因為好好味!

蘋果肉香軟, 上面的脆餅吸收了蘋果汁但又有烤脆感!

配上冰凍雪糕, 一冷一熱, 好過癮呀!!

2015-12-20
生日
2015-12-23 907 瀏覽
最近朋友帶我來到這家有份子雪糕的餐廳,本來想試試看的,可是秋冬我還是點一些暖呼呼的熱菜吧。 有餐牌之外,店內還有超用心的黑板例明餐單,位置都算多,好岩一班朋友黎食飯聊天。先點了軟芝士牛肝菌寬條麵,看賣相都知道非常濃郁,陣陣牛肝菌的香氣嘆鼻,剛吃的時候已經覺得不錯,誰知道原來重頭戲在較底部,很多軟芝士溶化了,令醬汁更更更濃稠,所以記得搞件一下再吃喔! 另外點了安格斯漢堡扒梳孚厘飯,明顯地是因為好奇而點的,原來。。真的是梳孚厘耶,遠看還有點像椰菜花呢!哈哈梳孚厘很有彈性,蓋在充滿芝士的焗飯上,可選三款醬汁,而我選了松露味的,非常香! 安格斯漢堡扒煎得微焦,還保留到肉汁,嫩嫩的,這道創意滿分,有興趣也可以試試看。 最後甜品來了心太軟,選了抹茶口味,蛋糕口感軟軟的,裡面的流妯漿算中等,口味我覺得算是7分甜,配上旁邊的雪糕就剛剛好了。
最近朋友帶我來到這家有份子雪糕的餐廳,

本來想試試看的,可是秋冬我還是點一些暖呼呼的熱菜吧。

有餐牌之外,店內還有超用心的黑板例明餐單,

位置都算多,好岩一班朋友黎食飯聊天。
先點了軟芝士牛肝菌寬條麵,看賣相都知道非常濃郁,

陣陣牛肝菌的香氣嘆鼻,剛吃的時候已經覺得不錯,

誰知道原來重頭戲在較底部,很多軟芝士溶化了,

令醬汁更更更濃稠,所以記得搞件一下再吃喔!

另外點了安格斯漢堡扒梳孚厘飯,明顯地是因為好奇而點的,

原來。。真的是梳孚厘耶,遠看還有點像椰菜花呢!哈哈

梳孚厘很有彈性,蓋在充滿芝士的焗飯上,

可選三款醬汁,而我選了松露味的,非常香!

安格斯漢堡扒煎得微焦,還保留到肉汁,嫩嫩的,

這道創意滿分,有興趣也可以試試看。

最後甜品來了心太軟,選了抹茶口味,

蛋糕口感軟軟的,裡面的流妯漿算中等,

口味我覺得算是7分甜,配上旁邊的雪糕就剛剛好了。
2015-12-22
上星期難得放半日假, 便在做FACIAL前先去食野. 今次去了位於廟街的Sense Dessert Café食.踏入聖誕節月份, 餐廳內也充滿聖誕氣氛.望一望餐牌, 發覺這裡某些主菜和甜品的名稱都幾特別, 好難想像會係怎樣.我點了沖繩阿古豚肉梳乎厘飯配松露牛肉汁.梳乎厘甜品就食得多, 梳乎厘飯還是第一次食.上枱時完全未賣相嚇了一跳.真是巨型版的梳乎厘.梳乎厘是由蛋白整成, 口感和平日食的甜品梳乎厘完全不同. 入口帶點咸咸地, 而且蛋白幾滑身.切開後, 內裡是混入松露牛肉汁的飯.飯夠熱, 入口時, 帶有微微的松露香味, 味道適中.而飯帶有少許痴痴地, 這是我鍾意食的口感. 豚肉幾腍身, 肥瘦分怖幾平均, 若再瘦一點會更好, 因為我自己鍾意食偏瘦.這裡有一系列不包咖啡因的茶, 每種茶各有特色.我點了紅苺果園.這是用木板承載上枱.由於果茶帶有酸性, 所以附有蜜糖.上枱後, 壓着茶幾分鐘, 等茶味散出便可以飲用.食完飯, 飲這個帶點酸的茶, 幾能幫助消化.最後, 當然是甜品時間.一打開餐牌, 已被盆栽Tirimisu所吸引住, 當中有三款口味, 包括原味, 白朱古力和草苺味.我點了原味.上枱時

踏入聖誕節月份, 餐廳內也充滿聖誕氣氛.

我點了沖繩阿古豚肉梳乎厘飯配松露牛肉汁.
沖繩阿古豚肉梳乎厘飯配松露牛肉汁
梳乎厘甜品就食得多, 梳乎厘飯還是第一次食.

上枱時完全未賣相嚇了一跳.

真是巨型版的梳乎厘.
梳乎厘是由蛋白整成, 口感和平日食的甜品梳乎厘完全不同.

入口帶點咸咸地, 而且蛋白幾滑身.
切開後, 內裡是混入松露牛肉汁的飯.

飯夠熱, 入口時, 帶有微微的松露香味, 味道適中.
而飯帶有少許痴痴地, 這是我鍾意食的口感.
這裡有一系列不包咖啡因的茶, 每種茶各有特色.

我點了紅苺果園.

這是用木板承載上枱.
由於果茶帶有酸性, 所以附有蜜糖.

上枱後, 壓着茶幾分鐘, 等茶味散出便可以飲用.

食完飯, 飲這個帶點酸的茶, 幾能幫助消化.

最後, 當然是甜品時間.

我點了原味.
盆栽Tirimisu
上枱時與真盆栽無分別, 幾乎能夠假可亂真.

盆栽中的泥是朱古力, 口感不錯.
而入面就是芝士餅. 入口幾滑身, 帶有微微的酒味, 不過太濕或太乾.

這間Cafe的大廚好有創意, 又夠創新, 完全無諗過的配搭呈現係客人面前.

沖繩阿古豚肉梳乎厘飯配松露牛肉汁
盆栽Tirimisu
2015-12-22 709 瀏覽
休閒午餐@Sense下午到佐敦見完客戶後和同事找地方食飯,近寶齡街附近路經Sense Dessert Cafe ,見到入面人頭湧湧,門口放了午餐餐牌,價錢合理,好奇心下便決定試一下Sense Dessert Cafe 入面的仿懷舊美式裝飾,和原木主色裝潢的店舖看起來很夾,看得出東主的心思精美的MENU圖文並茂,看起來很吸引,價錢不貴,一杯飲料大約$30-40,甜品$50左右,還有大量主食供應,即是和大食的男士或者熱愛輕食的女士來也可以滿足他們不同的要求~二點左右的餐廳人頭湧湧,不過仍空間感十足,令人坐得舒適同事點的果仁布朗尼咖啡$38太吸晴了吧,上面放了很多杏仁和布朗尼蛋糕看見也開心呢再近一點~同事說超好飲呢,而且很咖啡濃味,口感滑而不會很甜我點的熱MOCHA,看起來比凍飲普通,不過飲起來味道不錯就是,朱古力味濃,千萬不要加糖,它本身已經很夠味了軟芝士牛肝菌寬條麵 $ 118今日是我的GREEN DAY,因此點了一份素的軟芝士牛肝菌寬條麵食一口,嘩,真的是素嗎?好香好濃味呀軟芝士加上牛肝菌是完美的組合同事點的黑豚肉梳乎厘飯份量驚人,看起來好QQ呢,甜的就食得多,咸的可是第一次食梳乎厘飯

休閒午餐@Sense
精美的MENU
二點左右的餐廳人頭湧湧,不過仍空間感十足,令人坐得舒適
同事點的果仁布朗尼咖啡$38
果仁布朗尼咖啡
太吸晴了吧,上面放了很多杏仁和布朗尼蛋糕看見也開心呢
再近一點~同事說超好飲呢,而且很咖啡濃味,口感滑而不會很甜
軟芝士牛肝菌寬條麵
軟芝士牛肝菌寬條麵 $ 118

同事點的黑豚肉梳乎厘飯
份量驚人,看起來好QQ呢,甜的就食得多,咸的可是第一次食
梳乎厘飯上面就是蛋白打出來的嗎,輕輕軟軟的
食一口梳乎厘,其實沒有什麼味道,不過就完全滿足了視覺效果,入面的飯,同事點了松露口味,我也食了一口,很香的黑松露包住每一顆意大利飯,加上那沒有味道但好滑溜的梳乎厘,竟意外地夾
黑豚肉看起來金黃色,而且超香,同事讚不絕口,份量也是很大方
玻璃花瓣玫瑰慕絲$68

看起來賞心悅目,店主運用了分子料理技術去做的(是什麼分子料理原理我不知道,不過女孩子看到實物就是會嘩一聲的)幼滑慕絲味道充滿玫瑰花香,不太甜,也沒有飽膩感,就為這餐晝上完美的句號

果仁布朗尼咖啡
軟芝士牛肝菌寬條麵
2015-12-22 605 瀏覽
早前驚聞前陣子元朗很受歡迎的排隊店Sense Dessert Cafe已結業, 原來在佐敦又開了店, 這店甜品是蠻不錯的, 便約了好友去食, 而原來佐敦店兼賣主食, 那更好, 就在這裡一條龍晚餐吧。完全想不到廟街有這麼精緻的cafe店木造的counter, 森林系cafe店的feel。座位舒適, 很闊落, 環境佈置有文青感覺。臨近聖誕, 應節的聖誕樹少不了。黑板上用不同顏色的筆寫上新菜式。玫瑰園 $48 補充每日所需之維他命B、C、E, 養顏美白。紅莓果園 $48 可保持皮膚彈性, 對於女性, 可舒緩經痛等不適情況。女生最愛的花果茶, 「玫瑰園」味道偏酸, 有淡淡玫瑰味, 「紅莓果園」味更酸, 莓類對女生身體很好, 喝起來更可清解食物中的膩滯感。兩者都附有蜜糖, 可隨個人口味添加到花果茶中。這杯子水容量不太多, 喝完了可叫店員添水, 第二轉沖出來還是很香濃呢。軟芝士牛肝菌闊條麵 $118闊條麵 軟腍適中, 忌廉醬汁豐盈, 咬下去還不時吃到軟芝士, 牛肝菌及一些雜菇份量蠻多的, 煮得軟腍, 菇味香濃滋味。安格斯漢堡扒 芝士梳乎厘焗飯 松露牛肉 $118梳乎厘 + 火焗飯, 真是個創意料理
完全想不到廟街有這麼精緻的cafe店
木造的counter, 森林系cafe店的feel。
座位舒適, 很闊落, 環境佈置有文青感覺。
臨近聖誕, 應節的聖誕樹少不了。
黑板上用不同顏色的筆寫上新菜式。

軟芝士牛肝菌闊條麵 $118
安格斯漢堡扒 芝士梳乎厘焗飯 松露牛肉 $118
梳乎厘 + 火焗飯, 真是個創意料理啊!

打開來看, 質感和樣子是平常吃到的甜品梳乎厘的模樣。
就這樣取了點梳乎厘試味, 味道是咸的, 味蕾比較難接受梳乎厘是咸的這回事。不過混和其他材料一起吃, 感覺又好一點。
然後裡面見到露筍、芝士層和牛肉飯
飯粒平均沾上松露醬汁, 微甜的味道, 混入軟香的牛肉, 露筍爽口, 再和梳乎厘一起吃, 多了一份蛋白香。
安格斯漢堡扒 配上一點沙律菜及一片蕃茄
安格斯漢堡扒富肉汁、不「鞋口」, 有洋蔥及牛肉香味, 口感細膩。

這樣看來, 在這裡吃漢堡也該不錯呢。
玻璃花瓣玫瑰慕絲
玻璃花瓣玫瑰慕絲 $68

利用分子儀器從玫瑰花中攝取天然玫瑰精油, 做成啫喱, 慕絲及奶凍, 配合法式焦糖燉蛋泡泡而成。
外表漂亮得過份, 亦都甚有內涵的甜品, 可謂內外兼備。

玫瑰花瓣用分子技術處理過, 口感微脆, 有玫瑰天然香味。

泡泡吃下去很有趣, 焦糖燉蛋味道, 啫喱層很清新, 有清甜滋味, 最底的慕絲、奶凍很香濃幼滑, 甜度剛好, 每一啖都是享受, 令人有著幸福的感覺, 整晚的食物中最喜歡是這個甜品了。

平日晚上在人流不太多的廟街, Sense Dessert Cafe都全店滿座, 可見其魅力之強, 店內的環境及食物對年輕人的確很有吸引力, 我特別喜歡這裡的甜品, 今晚已吃得太飽, 下次再試其他!

題外話/補充資料: 曾問過店員花果茶中的「晨曦」是什麼味道, 店員說不出來, 說很難形容, 那麼我只好不選這一款, 店員的培訓有待加強。
2015-12-21
玻璃花瓣玫瑰慕絲
2015-12-22 446 瀏覽
約左朋友7點係SENSE度食晚餐, SENSE之前係元朗都食過, 排好奈隊, 為左一盤盤盆TIRAMISU, 順便又可以打打卡呃LIKE!今次係廟街的SENSE, 方便好多, 唔使山長山遠去元朗, 經WAITRESS介紹, 係壁佈板上面寫住個款梳乎厘飯, 竟然梳乎厘FUSION飯, 咁就要試下漢堡OK, 煎得剛剛好, 唔老又不失咬口,夠 JUICY, 最特別係梳乎厘, 原來係咸既!!!!我覺得梳乎厘蛋白咸左少少, 飯既SAUCE有少少似吉野咁, 既然蛋白又咸咸地, 不如就試下同D飯撈埋一齊食啦, 撈左黎食, 感覺好奇妙, 2樣食品撈埋一齊原來係幾好食!我叫既係玫瑰茶, 玫瑰香味濃, 酸酸地得黎幾開胃, 如果酸, 可以落少少糖漿重頭戲係這個份子料理: 玫瑰花瓣MOSSWAITRESS話花瓣經過份子處理, 可以食, 食落甜甜地, 脆脆地,粉紅色既奶凍, 內里混合啫喱, 加上一層薄薄既ROSE SAUCE, 極好食, 食完差不多8點半, 還未到甜品時間, 成間店己經坐滿人, 平日都咁多人, 的確好勁!
今次係廟街的SENSE, 方便好多, 唔使山長山遠去元朗,
重頭戲係這個份子料理: 玫瑰花瓣MOSS

2015-12-21
2015-12-21 385 瀏覽
近期 BeautySearch 經常出沒各大小商店,目的在於購買聖誕禮物,任務總算完成,今天突然很上在街上逛逛,於是便往廟街逛逛,行得倦了,剛好被某餐廳門前的聖誕樹吸引著,可能因為去年搬家後,連聖誕樹也搬走了,今年,沒有聖誕樹的家,總是有點不足的感覺。。。由於臨近聖誕,餐廳佈置得極具聖誕氣氛,尤其門前,更放了大大棵聖誕樹,就是因為這聖誕樹,把BeautySearch吸進這餐廳內。餐廳以深色木作主調,環境清雅,氣氛不錯,店內還有大大幅的黑版牆,上面寫上廚師推介的不同菜式,今期推介是「梳乎厘飯」,聽落又幾有卓頭兼特別,一於點選一客見識一番。除了「梳乎厘飯」,這裡還有不少有趣的選擇,當中還有BeautySearch聽聞已久的Tiramisu盆栽甜品,於是,BeautySearch另外點選了「Tiramisu盆栽」及「煙三文魚班迪尼配沙律」。「煙三文魚班迪尼配沙律」上層配以香濃流心雞蛋,表層還塗滿酸忌廉,中間夾有煙三文魚,下層配以香脆的焗多士,多種不同口感的美食,搭配得美味異常,菜式的口感層次豐富。流心雞蛋的流心,最為滋味,BeautySearch喜歡把多士蘸上流心蛋,份外香口。香濃經烤製的綿
煙三文魚班迪尼配沙律
烤綿花糖朱古力(熱)
香濃經烤製的綿花糖外表香脆内裏鬆軟香甜,配以特濃朱古力,綿花糖的香甜更特顯了香濃朱古力的醇味。
沖繩阿古豚肉梳乎厘焗飯
特色芝士梳乎厘焗飯系列,感覺就像甜品梳乎厘與熱食芝士焗飯Crossover。每個梳乎厘焗飯均有一款主菜,包括安格斯漢堡扒、沖繩阿古豚肉和鹿兒島薩摩赤雞腿,而我點選了「沖繩阿古豚肉」。
表面經烤焗成金黃的雪白疏乎厘,外表如鋪滿了白雪的蒙古包,十分具有聖誕氣氛,鬆軟滑溜的疏乎厘內裏是一層香濃煙韌的芝士,最深處是黑松露牛肉汁焗飯,香濃可口,三層不同口感和味道混合一起品嘗,口感更豐富。
野菇森林(原味),是餐廳主打特色盆栽 tirimisu,外表看似真的小小盆栽,實際是朱古力木糠tirimisu,非常 Yummy 兼特色。
煙三文魚班迪尼配沙律
烤綿花糖朱古力(熱)
沖繩阿古豚肉梳乎厘焗飯
2015-12-21 402 瀏覽
最近試了好幾間走西式精緻風格路線的小型cafe,不過說老實其中有水準的卻並不太多。今天來到這間位於佐敦區內的甜品餐廳,發現除了甜品出色之外,就連鹹食亦做得相當不賴。也難怪此店是有能力去擴張其業務了 (此佐敦店是餐廳旗下的第一間分舖)....店內裝修擺設是十分正路的小餐館格局,座位亦坐得甚為舒適尚夠寬敞。是一個既適合兩口子拍住拖光顧,亦可容納一大班朋友前來寒喧聚會的地方....食物方面選擇是頗為多樣化 ----既有焗飯意粉亦有如全日早餐或漢堡包等飽肚之選。各式甜品當然是必備的;飲料方面除了有大路的咖啡奶茶及朱古力之外,還有一系列的花茶可供揀選....主菜未上,侍者先端來一小碗跟餐的忌亷粟米湯。常說這一類例湯的水平是一貫的比較行貨十分平庸,但料想不到這碗湯是甚為濃郁而creamy。用匙羹輕輕一撈便找到有不少甜到漏的粟米粒在內,誠為足料之作也....小友近來要戒牛,所以就點了一份深海魚柳芝士漢堡,以取代平時常叫的牛肉漢堡....小友急不及待要去拿炸薯條,小弟一睇便知不對路,這當然不是因為它不好吃,而是因一看便知它是剛啱炸起熱辣辣會燙爆嘴的貨色了....果然不出所料,薯條入口是又熱燙又粉糯又脆

果然不出所料,薯條入口是又熱燙又粉糯又脆的而且不算油淋淋。可以放心的讓小友食多幾條....

繼而用手按一下麵包,登時發現它是冷的,面上頓然閃過一絲失望的神色;不過幸好魚柳是處理得皮脆不膩而肉軟滑多汁且夠醃味的;夾在包身中間的蕃茄是夠嫣紅新鮮大大片亦十分juicy;芝士份量雖沒如預料中的下得重手但勝在呈半溶狀態其鹹香也夠突出;醬汁方面雖屬普通沙律奇妙醬但其味卻沒一味的死酸....
接著的蘆筍煙肉蘑菇意粉看似是平凡的款式但做出來的水準卻帶給人驚喜 ---- linguine說實在是可以弄得更硬身一點的但也未至於淰得很;忌亷蘑菇汁是相當的濃厚而甜度足且不會太水汪汪;蘆筍切成細段色澤翠綠口感爽脆;煙肉肥瘦相間層次分明,瘦肉部份難得在沒有過鹹且甚為爽彈,用料水平之高令人有驚喜;調味上下了不少的香草及黑椒在內,是明符其實的夠"香辣"....
這裡的招牌飯,竟是一道喚作"梳乎厘飯"的物體....
從幾種配菜選擇中點了來自日本沖繩亞古豚肉。至於醬汁方面則要了顏色雪白的露笋蘑菇汁....

究竟什麼是梳乎厘飯呢 ? 原來是在沾了醬汁的米飯上弄了一個梳乎厘作舖面。飯是下了牛油再加上芝士做成,嗅及吃將下去自然是香噴噴,而同樣呈半溶狀態的芝士亦能營造出拉絲的效果。米飯在汁液浸透底下也不會太濕爛,好吃;置頂的梳乎厘蛋白很細滑但味偏鹹。對比較吃慣甜味梳乎厘的我,感覺是有點怪怪的....
沖繩豬肉的缺失很明顯是太老偏韌了。事後廚師過來攀談時和他談了這個,他說將它弄至差不多全熟的原因原來是之前有人客投訴肉太生了,說甚麼豬肉一定要全熟才確保無菌....

唉....若這是普通(比方在街市買的)豬肉的話這當然是有其道理的,不過我們今天吃的是日本的豚肉,如將之弄成柴皮太熟的話那就絕對是暴殄天物了....
這兒是以做甜食起家的,故此眼前的這一小杯盆栽tiramisu,是絕對令人期待的....
之前也有在別處嚐過相類的有綽頭作品。於我來說,無論有甚麼綽頭或新奇的賣相與否,最重要的仍是它的味道。幸好這杯東西也算做得不俗 ---- 質感香滑軟溜酒香也挺突出的,而插在中央的花亦是可以吃的,入口有一股像來自薄荷的清新....
押尾的飲料點了熱朱古力及稱之作"玫瑰園"的花茶。對於前者個人口味是較愛濃重偏帶點苦的但這裡的就覺有點太稀薄;後者真的喝到有來自玫瑰的清香。茶在熱騰騰的溫度狀態底下香氣自然就更突出。最後添一點蜜糖下去來增加一點甜味,喝下去就不會那樣單調了....
總的來講,這是一所蠻有水準且食物有賣點的小cafe。在附近小店林立的這區內,我想她是能站穩陣腳的....