2016-06-24 317 瀏覽
隨著分子料理日漸普遍,相信香港人對分子料理既認識,絕對不淺。平價選擇,$100以內,便可以吃到分子雪糕。貴價有派頭的,可以付數千元,去酒店吃分子fine dining。但要用平民的價錢,吃有質素的分子料理,確實不容易。難得朋友說有好介紹,我當然捨命陪君子,排期赴約啦!餐廳位於佐敦廟街,平時有外出用餐的朋友,對這條街一定不會感到陌生。食店林立,有雲吞麵,有糖水店,但最搶眼的一定是sense cafe,不論外牆的木紋,室內的復古牆身,也是我喜歡的style,到達餐廳的時候大約晚上6:45,店內客人不多,可以揀選比較好的座位,但是進店後約15分鐘,整間食店已經full house,果然timing是很重要的呢!呵呵~在餐廳的board裡,店員畫上了很colouful的pictures,使整個店也遍佈了愉快的氣氛。而除了圖畫外,也有一些餐廳推介的菜色,可以讓客人簡單地了解餐廳的signature。甚至一些menu上沒有的「特選」菜色,你也可以在 「magic wall」上找到,這大概是餐廳用新菜色去把客人的心留住的技巧吧。menu的選擇很多,有港人最愛的all day breakfast, e

平價選擇,$100以內,便可以吃到分子雪糕。

但要用平民的價錢,吃有質素的分子料理,確實不容易。

難得朋友說有好介紹,我當然捨命陪君子,排期赴約啦!

menu的選擇很多,有港人最愛的all day breakfast, egg benedict,西餐必備的pasta, burger,salad,而甜品的選擇也有10多頁,由於大部分的食物,餐廳也附有圖片以作介紹,所以非常簡單易明。

士多啤梨乳酪飲 ($18) 9/10

士多啤梨味道很濃,而且是新鮮士多啤梨的感覺,不像某些餐廳會有藥水的感覺,而且整杯飲品也做得很甜,未必是否加了蜜糖,整杯飲品感覺須清新,而且大大杯,$18,絕對超級抵飲!

士多啤梨乳酪飲
巴馬臣火腿凱撒沙律 ($82) 7/10

凱撒沙律可說是我吃西餐必點的其中一樣菜色,可以讓自己的味蕾refresh,再嘗試其他比較濃味的佳餚,而這裡的凱撒沙律也絕對是水準之作,大大碗,而沙律菜也非常新鮮。

巴馬臣火腿凱撒沙律
法式煙海鰻 ($88) 8/10

這道法式煙海鰻我說第一次吃,感覺很創新,鰻魚上感覺到很濃的煙熏氣色,感覺健康又好味。

法式煙海鰻
紅蝦蓄茄青口燴扁意粉 ($158) 8/10

這個扁意粉是期間限定的,紅蝦十分大隻,爽口而肉質肥美,吃下去有一絲清甜的感覺,而扁意粉的軟硬度也煮得十分適中,配上4-5塊青口,絕對大滿足。
紅蝦蓄茄青口燴扁意粉
日式炸雞塊 (芝士醬) ($45) 7/10

炸雞塊面層的炸醬我覺得放得太多,所以咬下去,有4成也是表層的脆皮,只有6成是雞肉,但它的芝士醬分量非常多,大大pat芝士醬,絕對滿足到你每一塊雞的需要。

日式炸雞塊 (芝士醬)
紅白心太軟 ($78) 9/10

分子甜品首先到達的是紅白心太軟,碟上包括有米白色的分子vanila雪糕,和粉紅色的野莓雪葩,而中間則放有朱古力味心太軟。

由於分子雪糕/雪葩是加入了-197度的液化氮即時炒制的緣故,雪糕/雪葩是形粒粒狀的,店員有特別提醒,由於雪糕非常凍,所以最很不要即刻食,否則會「痴」住條痢,所以我地等佐2分鐘先開始食。

因為雪糕/雪葩非常凍,而心太軟就外凍內熱既關係,心太軟外層既蛋糕皮已經在2分鐘間雪硬佐,但係切開仍然有熱流心既朱古力醬流出,感覺非常特別,而粒粒雪糕吃在口裡,再感受到它慢慢溶化,變回雪糕,也十分有趣,好味有好玩!

紅白心太軟
玻璃花瓣玫瑰慕絲 ($68) 9/10

這個甜品賣相十分討好,很像棉花糖的外表,但吃在口裡,它把棉花糖更有「空氣感」,所以店員也有特別向我們提示,要小口小口吃,不然很容易會嗆親。

這個甜品則是使用-197度的液化氮,把花瓣形成玻璃狀脆身,再利用分子儀器從玫瑰花中攝取天然玫瑰花精油,做成啫喱,慕絲和奶凍,再配合法式焦糖燉蛋泡泡而成。

單單是聽它的制作過程,已經覺得非常複雜,而吃落的口感也的確非常豐富,啫喱,慕絲和奶凍有非常濃的玫瑰味,和不常有使用的crabtree味不謀而合,非常有創意及誠意之作!

玻璃花瓣玫瑰慕絲
西式餐廳我吃過不少,但要把主菜和甜品也做得如此有質素的,其實沒多間可以,這間餐廳做的菜色絕對有sense,很期待下一次再來臨的時候,它會為我帶來甚麼新的驚喜呢!
2016-06-23
士多啤梨乳酪飲
巴馬臣火腿凱撒沙律
法式煙海鰻
紅蝦蓄茄青口燴扁意粉
日式炸雞塊 (芝士醬)
紅白心太軟
玻璃花瓣玫瑰慕絲
2016-06-23 234 瀏覽
大熱天去廟街,又不想吃煲仔飯,在附近找到一間CAFÉ,看見餐牌不錯就進去試試,避一避暑。焗密糖雞翼一碟四隻,密糖與雞翼真是天生絕配,烤得剛剛好,不會太乾身安格斯特厚鵝肝漢堡整個漢堡層次分明,烤過的麵包,味道濃郁的鵝肝蕃茄片及芝士加充滿肉汁的安格斯牛肉,好吃到停不了口梳乎厘焗飯配黑毛豬架個人不太喜歡梳乎厘的味道,但餐廳的拿手主菜試一下也無妨,當初以為梳乎厘很甜,吃了一口原來是咸的,有很多的蛋味,飯配上松露牛肉汁,味道也不錯。黑毛豬相當有驚喜,有彈性的口感,肉味甚濃凍水果茶濃度適中的水果茶,在夏日喝一口就透心涼。
焗密糖雞翼
一碟四隻,密糖與雞翼真是天生絕配,烤得剛剛好,不會太乾身
安格斯特厚鵝肝漢堡
整個漢堡層次分明,烤過的麵包,味道濃郁的鵝肝
蕃茄片及芝士加充滿肉汁的安格斯牛肉,好吃到停不了口
梳乎厘焗飯配黑毛豬架
凍水果茶

濃度適中的水果茶,在夏日喝一口就透心涼。
2016-06-14
2 分鐘 (堂食)
2016-06-23 1218 瀏覽
好耐都無同友人見面啦~ 兩個女仔就梗係要揀左舒舒服服o既地方傾計啦 仲要我地兩個都係甜魔一族! 上op見到呢間野有好多唔同款式o既甜品提供,就當然要黎試下佢環境尚算寬敞,枱與枱之間o既距離可以接受呢度只係小食同主菜menu,另外仲有一本大大o既甜品menu,頁數多到影唔到,可想而知甜品款式之多!記得要留意埋黑板上o既每日精選食品喔,d畫都畫得好靚,為餐廳點綴不少紅莓樂園 ($24)自己平時都飲開花茶同果茶,所以都要少許研究,呢個紅莓樂園係純天然莓乾,無加任何糖份,店家好細心驚你怕酸跟埋個蜜糖上,十分開胃士多啤梨乳酪飲 ($18)友人叫o既士多啤梨乳酪飲,佢話好濃士多啤梨味,$18大大杯,係街是但飲杯唔知好唔好味o既珍珠奶茶都可能唔只呢個價,好抵飲巴馬臣火腿凱撒沙律 ($82)都係貫徹本人每個晚餐都要食菜o既作風所以就叫左個沙律,俾左兩大塊巴馬臣火腿,age應該比較young,不過呢個價錢食到呢個質素絕對係對等的法式煙海鰻 ($88)見到個菜名幾特別所以就叫左黎試下,我仲以為會係一大條鰻魚咁上,估唔到佢個擺碟又present得幾好wor 海鰻唔係好食到個煙燻味,不過就勝左質感夠彈牙日式炸
環境尚算寬敞,枱與枱之間o既距離可以接受
紅莓樂園 ($24)
士多啤梨乳酪飲 ($18)
巴馬臣火腿凱撒沙律 ($82)
法式煙海鰻 ($88)
海鰻唔係好食到個煙燻味,不過就勝左質感夠彈牙
日式炸雞塊(芝士醬) ($45)
芝士醬份量足夠,雞塊個炸漿剛好,唔會好厚粉,如果三五知己黎到淨係想傾下計飲下野,呢個絕對係佐飲o既不二之選
紅蝦蕃茄青口燴意粉 ($158)
見到呢個意粉係期間限定,咁難得就梗係要試下佢啦,紅蝦個質感比一般o既蝦更為彈牙,蝦頭有好多膏
青口係已經起左肉燴落意粉度,唔知點解我食到個蕃茄汁有少少蝦膏味,唔通有加左蝦膏落去煮!?

到今日o既主角登場啦~~ 甜品時間
由於我地已經食左幾多野,所以唯有揀2款最特別o既分子甜品
紅白心太軟 ($78)
雪糕加入-197C液化氮炒成粒粒雪糕,店員細心提醒要等一等先好食d粒粒雪糕,因為太心急食會凍到痴住係個口入面架
雖然望住佢好吸引好想食晒佢地落肚,但係我地都乖乖地等一等先,等o既期間無野做用匙羹翻一翻d粒粒雪糕,仲有好多煙飛出黎架

好啦~ 終於可以食佢地落肚啦~ 白色為雲尼拿雪糕,而紅色為野莓,兩款味道都係淡淡咁滲出黎,切開心太軟,估唔到攤左陣都仲有流心效果wor
朱古力味好濃,成個甜品係色香味俱全!
玻璃花瓣玫瑰mousse ($68)
呢個再次係一個分子甜品,花瓣以-197C液化氮做成玻璃狀脆身,利用分子儀器 - 旋轉蒸餾儀攝取玫瑰精油做成啫喱、mousse同奶凍,面層大量泡泡為法式焦糖燉蛋

分子料理幾時都咁俾到人驚喜,第一啖食d泡泡即時係口中以不需1秒溶化
但成個口又充滿好似棉花糖咁o既味道!

玫瑰,無論係本身一枝花,又或者玫瑰o既製品,o個種香味、顏色、美態,都教人不能抗拒
特別係小妹

試完泡泡,再試下玫瑰啫喱奶凍,玫瑰味係十 分 濃 郁!!! 我忍唔住大叫好好味呀~~ 濃到我好似係玫瑰浴度游緊水咁
呢間餐廳除左甜品水準好高之外,其他食品亦無失場,另外我見到都有酒精類飲品提供,如果你想同朋友傾下計吸收下酒精,呢度都可以滿足到你

今次大大本甜品menu度淨係叫左2款甜品,其實我每款都好想試好吸引,唯有下次黎甜品當正餐啦!

2016-06-21
2016-06-22 233 瀏覽
***每次食野我都係攞出真金白銀,請管理員明察,唔該哂食完火鍋,口中帶咸,諗住食個甜品解一解。叫左個抹茶心太軟,配以蜜糖雪糕。蜜糖雪糕味道不錯,蜜糖味濃,甜而不膩。抹茶心太軟有d失望,等候時間長,上枱聞到好香抹茶味,但中間已幾乎全熟,剖開無流心,算是失敗之作。
***每次食野我都係攞出真金白銀,請管理員明察,唔該哂
食完火鍋,口中帶咸,諗住食個甜品解一解。

2016-06-22 893 瀏覽
Senses Dessert Cafe was originally from Yuen Long. When it first opened, boyfriend and I went to try it out as it featured molecular inspired desserts. In Yuen Long? How cool is that? We tried a couple and thought ... pretty good but a bit too far to return again. But they have since closed their original shop and moved to Jordan. A lot closer for us. But for some reason, we didn't give it another try. No idea why? Just too many places to eat and not enough time.One evening we decided to bite th

One evening we decided to bite the bullet and come give it a try. We noticed that they have expanded their menu to include savory items that are more commonly found in typical cafe settings. Things like burgers and all day breakfasts. Due to this, we decided to have dinner here as well. Menu is in English and Chinese. However, they have seasonal menu items that are in Chinese only and found on the chalkboard on the side wall.

If you order items off the savory menu, you can order a drink for half price. So, this is what we did.

Passionfruit Fruit Ice ($19). I ordered this as my drink. It had a strong passionfruit taste. However, the ice wasn't pulverized completely and there were a few large chunks found.
Coconut Fruit Ice ($19). The coconut flavor was not as prominent but at least the ice was more fine and less chunky.
Honey Chicken Wings ($38). We shared an appetizer. The wings were very sweet from the honey and not over cooked.
Linguine with Grilled Asparagus and Bacon with Mushroom Sauce ($98). The linguine was cooked to al dente. Sauce was not too creamy and a bit on the sweet side. Asparagus was not over cooked.
Angus Prime Cheeseburger ($85) with portobello mushroom ($15). This was actually the highlight of the entire meal. Boyfriend and I have fairly high expectations for burgers and this was not bad at all. Not perfect but not bad. The bun was lightly toasted. The patty, though not cooked to a medium rare, it was still moist and juicy. The cheese was a processed cheese slice. The additoni of the portobello mushroom is a must as it was added even more juices to the burger. The lettuce was  bit limp though.
Sinking Chocolate in Red Sea ($78). Dessert was chosen and we did this. A little smoke always is my favorite. This was a chocolate lava cake in the middle between two shards of strawberry sorbet and vanilla ice cream that was made via liquid nitrogen method. A fun dessert though the strawberry and vanilla taste wasn't very intense. It's suggested to wait until the smoke dies down before eating so as not to have the ice cream stuck to your tongue. It is very cold after all. The lava cake was moist and the chocolately beauty just flowed right out.
Though they have expanded to savory dishes, the dessert is still the best. A much larger and comfortable setting than their original branch. As it's also more convenient to get to, a good option for late night desserts if in the area.
2016-05-25
2016-06-22 483 瀏覽
放工被朋友拉黎開餐, 黎到門口就知點解成間舖頭裝修到好似studio 甘, 店主好有心機, 手畫menu, 而且好多decoration, 朋友影相影到顛左但對於我黎講,食先係最緊要果仁布朗尼朱古力最底層係朱古力,之後有奶同cream, 上面有幾舊brownie 同d 果仁碎。 4舊brownie 都唔漏, 偏甜但好好味。開頭驚成杯野飲會好甜好漏,但攪勻之後我覺得杯野飲無想像中甘甜,甜度岩岩好Oreo 曲奇奶昔奶昔上面有cream 同一塊Oreo. 但飲落口感似沙冰, 而且成杯都充滿Oreo 餅碎, 好香Oreo 味。 朋友都話杯野飲唔太甜,岩岩好而且兩杯野飲賣相好好, 影相厄like 最岩薩摩赤雞肉芝士梳乎里焗飯朋友話係呢度既重頭戲,一定要試!我地揀左配蘆筍磨菇汁。 一黎到又係相機先食,梳乎里焗到好脹好高,賣相非常討好!上面全舊係蛋白,放入口有少少咸, 原來咸既梳乎里都幾特別!第一次食非甜品既梳乎里底層就係芝士焗飯同蘆筍。 一打開已經聞到好香芝士同蘆筍味! 熱辣辣好好食雞扒焗到外皮好脆, 但雞肉就好juicy, 一d 都唔乾身。 雞扒應該無乜點調味過,外有少少粗鹽,加埋充滿芝士
放工被朋友拉黎開餐, 黎到門口就知點解

但對於我黎講,食先係最緊要
果仁布朗尼朱古力
Oreo 曲奇奶昔

而且兩杯野飲賣相好好, 影相厄like 最岩
薩摩赤雞肉芝士梳乎里焗飯

雞扒焗到外皮好脆, 但雞肉就好juicy, 一d 都唔乾身。 雞扒應該無乜點調味過,外有少少粗鹽,加埋充滿芝士香味既飯唔會太搶,又食到雞扒既原味
炸薯條
最中意食厚切薯條
估唔到呢度都有, 新鮮炸起無得輸。其實可以加肉醬芝士等,但我最中意食原味薯條所以無加。
雪糕焗脆格
最後食埋甜品,我地揀左蜜糖脆脆雪糕, 香蕉同朱古力漿。 開頭唔知脆格係乜,原來係類似千層蘇皮。 一粒粒四四方方咬落好香奶油味同好脆, 加埋雪糕食真係perfect! 蜜糖脆脆雪糕好香奶味,加埋蜜糖,齋食雪糕已經好滿足。香蕉同朱古力本身已經無得輸,成日甜品好夾!真心想encore 無耐太飽喇
兩人埋單300幾,又main course 又甜品,又影相又呃like, 抵晒啦
2016-06-22 200 瀏覽
朋友約係呢度食飯,唔難搵,亦唔洗等位呢度既特色菜係梳乎哩飯,叫左個黑松露雞梳乎哩飯,all day breakfast 同意粉意粉同早餐都好好味,前者汁夠濃,露荀夠爽口,後者份量夠同夠款不過個招牌梳乎哩飯得個樣,加埋完全唔夾,結果要“不”晒啲梳乎哩走先食到雞肉太少,唔夠送一碗飯無左梳乎哩,個飯同雞係好食既
朋友約係呢度食飯,唔難搵,亦唔洗等位

雞肉太少,唔夠送一碗飯

無左梳乎哩,個飯同雞係好食既
2016-06-20 369 瀏覽
去完寶靈街買野突然落超級大雨原先經過諗住避雨見差唔多食飯時間索性坐低order 輕食今日初一朋友要食素軟芝士牛肝菌闊條麵 係佢最好嘅選擇因為已經問咗店員肯定係素食飄來陣陣牛肝菌香氣整碟闊條麵都沾滿芝士汁雖然份量不算多牛肝菌配以雜菌鮮甜帶出軟滑口感見到wall上邊嘅 黑板寫住推介感覺好新奇我 order 了芝士疏乎厘焗飯 西班牙黑毛豬架因為係期間限定Menu 無的原來仲可以揀 source我就揀咗紅酒番茄賣相夠晒特別好得意成個天空之城咁我個人好喜歡疏乎厘。食落口的空氣感撥開頂部嘅疏乎厘原來疏乎厘下藏著大大粒嘅珍珠米焗飯source 我就揀咗紅酒番茄酸酸甜甜的感覺好開胃而且味道好清新另有一番風味一鹹一甜兩者Max埋一齊食感覺很搭啊一件厚度十足的西班牙黑毛豬烹調時間拿掐得剛剛好肉質彈牙之餘仍能保持肉汁而且肉汁充滿果味肉味 濃郁而且肉質嫩滑吃得我津津有味低脂乳酪~~士多啤梨味抹茶牛奶 宇治金時果然係識貨之人原先最後想食甜品原來食物分量比我想像中大吃得 full full 已經放不下甜品了咁唯有下次甜嘅 疏乎厘就食得多鹹嘅真係第一次試呢個時間等得最耐差不多30分鐘有興趣試嘅朋友記得需要耐心等候
去完寶靈街買野
原來仲可以揀 source
我就揀咗紅酒番茄
賣相夠晒特別好得意
成個天空之城咁
我個人好喜歡疏乎厘。食落口的空氣感
撥開頂部嘅疏乎厘
有興趣試嘅朋友記得需要耐心等候
  • 芝士疏乎厘焗飯+西班牙黑毛豬
  • 低脂乳酪~~士多啤梨味
2016-06-20 143 瀏覽
最近去了這間蠻熱門的小店 在網路上很多打卡照片都相當吸引人呀~~ 菜單如下.賣的東西都蠻特別的還有多款甜點玫瑰奶茶喝起來蠻順口的,淡淡的玫瑰香安格斯特厚鵝肝漢堡配料給的很有誠意~薯條炸的也不錯,外酥內軟烤過後的麵包好香酥鵝肝煎的也剛剛好,外脆內軟漢堡配料一層層毫不含糊先是生菜番茄切片接著是厚實多汁的 安格斯牛肉,搭配邪惡的起司咬下去時很多汁非常的juicy 梳乎厘焗飯配黑毛豬架可選松露牛肉汁,紅酒蕃茄同露筍磨菇汁黑毛豬架具彈性肉質肉味極濃,鹹度剛好梳乎理咸味比較重,富蛋香飯選了松露牛肉汁,味道好清新但個人覺得飯濕了點!
最近去了這間蠻熱門的小店

在網路上很多打卡照片都相當吸引人呀~~
菜單如下.賣的東西都蠻特別的
還有多款甜點
玫瑰奶茶

喝起來蠻順口的,淡淡的玫瑰香
安格斯特厚鵝肝漢堡

配料給的很有誠意~

薯條炸的也不錯,外酥內軟
烤過後的麵包好香酥

鵝肝煎的也剛剛好,外脆內軟

漢堡配料一層層毫不含糊

先是生菜番茄切片

接著是厚實多汁的 安格斯牛肉,搭配邪惡的起司

咬下去時很多汁非常的juicy
梳乎厘焗飯配黑毛豬架

可選松露牛肉汁,紅酒蕃茄同露筍磨菇汁

黑毛豬架具彈性

肉質肉味極濃,鹹度剛好
梳乎理咸味比較重,富蛋香

飯選了松露牛肉汁,味道好清新

但個人覺得飯濕了點!
2016-06-15
  • 安格斯特厚鵝肝漢堡
2016-06-20 123 瀏覽
一間以西餐為主既cafe , 有set餐點 仲有唔同類型野飲 仲有一d特式甜品。 我晚餐時段黎 所以主要點飽肚既食物All day breakfast 98 蚊有蕃茄豆 煎蛋 煙肉 辣香腸 香草腸 磨菇 , all day只要食物新鮮都唔會太差 尤其係磨菇夠爽口 蛋煎得夠軟滑, 腸 煎得夠香脆 中上之作軟芝士牛乾菌闊條麵 118 蚊闊既麵身食落比較有咬口。 牛乾菌味道濃烈, 醬汁除左有牛肝菌醬外 , 仲有好香既芝士味增加濃度 , 唔錯!水牛城雞翼 42 蚊同美式水牛雞翼有d唔同 比較乾身, 甩辣椒同辣粉多 雞翼煎得香口入面肉質嫰滑, 辣度中上 !香蕉士多啤梨乳酪飲 跟餐加17.5 蚊低脂飲品 香舊夠甜 士多啤梨有少酸 兩樣配搭而成, 甜酸度適中 , 而且食得出用新鮮生果做成乳酪 一個幾健康清新既夏天佳飲玫瑰園熱茶 餐 24 蚊用西式茶壼沖成既熱茶 有十分香既玫瑰香味 再可隋意加上自己適當份量既蜜度增加甜度。 口味獨特飲落舒服
All day breakfast 98 蚊
軟芝士牛乾菌闊條麵 118 蚊
水牛城雞翼 42 蚊
香蕉士多啤梨乳酪飲 跟餐加17.5 蚊
玫瑰園熱茶 餐 24 蚊
2016-06-14
2016-06-19 422 瀏覽
一直以為廟街上都是歌廳、茶舞與煲仔飯為主,居然被我發現一家隱藏在鬧市中的清新Café,從此又多個好去處!漂亮的格子門與原木裝潢,在這鬧市中別具一格,到達時未到7時人客尚少,更多了一分佐敦鬧區難得的清靜。滿滿一本menu圖文並茂,主菜、甜品、飲品選擇也不少,要是不滿足的話還有黑板上的手繪menu呢!焦糖香蕉朱古力咖啡 $38賣相非常驚喜的焦糖香蕉朱古力咖啡,輕輕烤過的焦糖香蕉面層焦糖脆脆、底層香蕉甜糯,未飲已先聲奪人。玻璃杯子透出一圈圈朱古力醬的花紋,應該是先在杯裡繞上朱古力才倒進飲料炸洋蔥圈 $35炸洋蔥圈表面有烤焦的黑黑部分,吃進口裡也帶有焦苦味,整體質感較硬,應該是炸得過火了。附帶的香草沙律醬偏酸,清新又可以中和炸物熱氣,作為醮醬是不錯的。西班牙黑毛豬架芝士梳乎厘焗飯 $158芝士梳乎厘焗飯有著相機食先的賣相,面層的泡沫帶有微微芝士香,綿軟的口感很特別。將泡沫撥開便可見沾滿松露牛肉醬汁的焗飯,味道濃郁非常下飯。西班牙黑毛豬架分量比想像中少不過尚算厚切,面層灑上香草與鹽再烤焗,肉質略靭但味道不錯。香蕉法式窩夫配朱古力果仁醬加蜜糖脆脆雪糕 $60(全份)有點意猶未盡,再點一客窩夫吧!法
焦糖香蕉朱古力咖啡 $38
炸洋蔥圈 $35
西班牙黑毛豬架芝士梳乎厘焗飯 $158
香蕉法式窩夫配朱古力果仁醬加蜜糖脆脆雪糕 $60(全份)
有點意猶未盡,再點一客窩夫吧!
法式窩夫質感鬆脆,口感不會過分死實,可以配軟糯的香蕉、帶清甜的朱古力果仁醬或蜜糖脆脆雪糕同吃,配搭多元化,大滿足!
食物飲品精緻用心,值得用心等待,更值得好好品嚐感受這份在鬧市中難得的細膩。
2016-06-06
是日與媽媽級護士朋友於護協親子天地入貨後,在附近覓食,看到這餐廳格局悠閒,而且又坐得舒服,於是便直接進內了~~餐廳裝修悠閒雅緻,座位十分寬敞,牆上掛上不少海報,另一邊的牆身則是採用黑板,將餐牌寫上,甚有特色黑板的手繪圖案及設計,可見餐廳心思~餐牌分了主菜餐牌 甜品&飲品餐牌主菜選擇不少,有意粉、all day breakfast、burger以及各款小食再加埋牆上黑板所列的 芝士梳乎厘焗飯及 各款新菜式真係有點心大心細呢~~看到其他食客的食物,份量好似都頗大份,所以我們先點了一份BURGER  加多一份小食因為之後要留肚食甜品,嘻嘻炸蝦長春卷 ($48)想不到有成7-8條咁多呢~~而且每條都內涵十足可蘸上 酸瓜沙律醬,更覺開胃安格斯芝士漢堡 加配大啡菇 ($85+15)賣相一流,用一支銀籤拮實整個BURGER,整個BURGER有半支叉咁高,層次分明,麵包漲卜卜,仲有熱辣辣薯條添~~由於我們2人share,所以拜託餐廳幫忙切開2份外脆內鬆軟的麵包,夾住大啡菇、蕃茄、微溶芝士、安格斯牛肉、生菜...真係一啖咬唔晒,要分層食先得塊安格斯牛肉漢堡夠厚身,煎香後鎖住肉汁,又不會鞋口,大啡菇烤至剛
是日與媽媽級護士朋友於護協親子天地入貨後,在附近覓食,
看到這餐廳格局悠閒,而且又坐得舒服,
於是便直接進內了~~
餐廳裝修悠閒雅緻,座位十分寬敞,
牆上掛上不少海報,
另一邊的牆身則是採用黑板,將餐牌寫上,甚有特色
黑板的手繪圖案及設計,可見餐廳心思~
餐牌分了主菜餐牌 甜品&飲品餐牌
再加埋牆上黑板所列的 芝士梳乎厘焗飯及 各款新菜式
真係有點心大心細呢~~
看到其他食客的食物,份量好似都頗大份,
所以我們先點了一份BURGER  加多一份小食
因為之後要留肚食甜品,嘻嘻

炸蝦長春卷 ($48)
想不到有成7-8條咁多呢~~
而且每條都內涵十足
可蘸上 酸瓜沙律醬,更覺開胃
安格斯芝士漢堡 加配大啡菇 ($85+15)
賣相一流,用一支銀籤拮實整個BURGER,
整個BURGER有半支叉咁高,
層次分明,麵包漲卜卜,
仲有熱辣辣薯條添~~
由於我們2人share,所以拜託餐廳幫忙切開2份
真係一啖咬唔晒,要分層食先得
塊安格斯牛肉漢堡夠厚身,煎香後鎖住肉汁,又不會鞋口,
大啡菇烤至剛熟,十分juicy
配埋其他蔬菜,整個burger一D都唔漏!!
兩個女生SHARE就剛剛好~~

好了~~到我們女生最愛的甜品時間!!
甜品menu更見精緻及特別,而且花款眾多,
要花點時間才能揀到最想食的一款
首頁便是這3款小盆栽甜品,賣相十足十家中的小盆栽!!!
其他甜品賣相都很精緻,3.7牛乳布甸、雪糕焗脆格、窩夫、還有很吸精的玻璃花瓣玫瑰慕絲~~
不過最後我們選了apple crumble 配雪糕!
apple crumble是繼窩夫後,我最喜歡在甜品舖點的甜品之一,
因為表面焗至香脆,內裡又有軟腍腍、甜甜酸酸的玉桂蘋果,
配埋凍冰冰的雪糕,真係口感同味蕾都同時滿足到
這次配了cream & cookie 雪糕!!
而旁邊這個,最初還以為普通cream,
但餐廳話這個原來是牛奶foam,奶香味濃郁,配埋crumble食就好夾了!

最後,加多一杯熱的熱情果茶作結~~~
熱茶中充滿甜甜的果香,既消滯又清新!!!
無論主菜還是甜品,均十分出色,而且價錢十分相宜!!
日後去完九龍公園打波,都可以過來食嘢呢~
  • 安格斯芝士漢堡 加配大啡菇
  • 炸蝦長春卷
  • apple crumble
2016-06-18 140 瀏覽
放假最鍾意出街閒逛兼下午茶, 以前食過呢間甜品, 原來下午有其他輕食, 一於試下先.<煙三文魚碎蛋沙律牛角酥>, 期間限定款式. 牛角酥暖暖, 外面夠酥脆內里軟熟. 碎蛋唔會太細粒, 撈埋蛋黃醬酸酸甜甜好開胃, 煙三文魚唔會太咸, 整體配搭唔會太膩. 仲有沙律菜加左醋汁, 清新醒胃.<朱古力咖啡>, 而家熱飲多數都有拉花, 呢間都唔例外. 朱古力同咖啡味道參半, 唔會太甜, 口感不錯.
2016-06-18 102 瀏覽
Jordan一屢都多野食,朋友住係度就推介左呢間cafe。Weekday去不用等位就可以入座啦,不過越夜越多人,都係早D去啦! 呢度熱食主打有all day breakfast 和burger, 我order左Angus Prime Cheese Burger, 可以半價點飲品,我要左Blueberry Low Fat Yogurt。買相十分討好,用newspaper牛油紙來托底。先講burger, 個bun都做得唔錯,幾crispy又soft,Angus beef 和cheese份量充足,配新鮮tomato和lettuce,估唔到係呢間小店都可以食到呢個質素的burger。仲有個薯條先正,和burger 配合得唔錯。一向好怕飲milkshake的,見係yogurt就試下,真係幾好飲。Blueberry味都幾重,yogurt質感無好濃或好稀,調配得唔錯。下次試埋甜品!

Angus beef burger
Blueberry low fat yogurt
Angus beef burger
Blueberry low fat yogurt
2016-06-17 432 瀏覽
街市一角嘅西餐甜品店講起去佐敦塭食,成條街都係食肆,中西日韓差不多都有,加上開得密密麻麻嘅,兩,三步就有一家點,熱鬧非常。今日行經廟街買嘢,經過呢一間西式餐廳,儘管試試看。我覺得依一般的西餐廳來說,一係就專注於鹹食,一係就集中於甜品。這樣來說比較容易做出高的品質,但係呢間Sense令我改變左呢個想法。因為他們鹹,甜兩食都做得非常之好。士多啤梨香蕉奶昔--香蕉我一向不是十分喜歡,今次鼓氣勇氣試試看,估不到有意外嘅收獲,兩者混合味道很夾,再加上香蕉味令奶昔更加有質感,不錯不錯。漢堡包經常吃,軟殼蟹漢堡包都係第一定試,估唔到味道挺夾的。漢堡包一共有6層(如果加15蚊可再加小黑菇一個夾在包內),底層為芝士,然後為生菜,軟殼蟹,蕃茄,洋蔥,小黑菇。汁料吃出了是類似沙拉醬。軟殼蟹和脆多肉,加了嘅小黑菇係我嘅最愛,爽軟多汁,不會烤到很乾。十分值得一試!另配有炸薯條,熱辣辣,正!孜然雞翼,喺三哥就食得多,呢到嘅孜然雞翼又係另一種享受。呢到嘅製法,係先將雞翼炸香,之後就再灑上孜然粉同辣粉,有點中西合璧嘅味道。(還有店家很細心,雞翼有個揸手位,分便攞住嚟食^_^)甜品叫左我最愛食嘅什果雪糕窩夫。除了雜果外
街市一角嘅西餐甜品

甜品叫左我最愛食嘅什果雪糕窩夫。除了雜果外有單種嘅鮮果選擇,汁料同雪糕都可以自由配搭。推薦蜜糖脆脆雪糕配芒果醬,雪糕軟滑,蜜糖味道重,內面像有薄脆,十分美味(溫馨提示,如果已經食到半飽再加甜品的話就叫半份就夠,一分有兩大件窩夫,份量實在極之大,而我今次點了半份)
另外一個亮點就係--玻璃花瓣玫瑰慕絲.
名稱與樣貌一樣高雅,粉紅色慕絲加白色泡泡,再加玫瑰花瓣,簡直一見鍾情!再配合分子技術做出泡沫,白色泡沫吃落沒有感覺,但是味道卻是焦糖味道,好得意!慕絲裏有玫瑰花瓣,玫瑰味濃,感覺好浪漫啊。。
鹹甜同甜品都一樣甘正,簡直係一次過滿足唒兩個願望,再加上店內有分子料理甜品,價錢相宜,絕對超值。兩人消費才350元,吃個夠!