餐廳: Shack Tapazaka
資訊:

2020-07-05 230 瀏覽
突然酒癮起,想搵間餐廳飲下酒,食下小食,耀華街角落頭正正有間岩我心水店舖唔大,燈光亦夠昏暗,店內既門都打開了,有點半開放式既感覺,感覺無咁焗促,正正就係飲酒relax moodAsahi先來杯透心涼既啤酒降降溫先,爽呀藍粟米片原來是包裝粟米片,加些生既紫洋蔥,再加個無咩特別既沙律醬,好hea既一度小食香蔥吞拿紫菜卷碎吞拿魚配上香蔥&紫蘇葉,味道夠濃,原來做佐酒小食都非常不錯牛脷 & 燒露荀牛脷好入味,好淋非常好食,要再encore!露荀就是燒得正正常常,但$58只得兩條露荀,感覺有點不值燒雞脆爽有別於平時食到既雞軟骨,佢係用上雞胸軟骨,所以口感硬加爽脆燒魷魚不是燒得好乾身那種食法,味道就是靠隔離的辣醬,個辣醬好辣好惹味,全碟小食既亮點地方唔太大,待應既面口都係麻麻,不過想飲杯酒,傾下計,食下小食,都可以不妨過黎試下

Asahi
先來杯透心涼既啤酒降降溫先,爽呀

藍粟米片

香蔥吞拿紫菜卷

牛脷 & 燒露荀
牛脷好入味,好淋非常好食,要再encore!
露荀就是燒得正正常常,但$58只得兩條露荀,感覺有點不值

燒雞脆爽
有別於平時食到既雞軟骨,佢係用上雞胸軟骨,所以口感硬加爽脆

燒魷魚

2020-07-04 112 瀏覽
星期五晚上的耀華街總是輕鬆熱鬧。這條街道雖短,但酒吧食肆林立,熱鬧程度不輸登龍街!這次飯聚是大學朋友的即興聚會,而碰巧Shack Tapazaka恰好有位置,二話不説友人就先拿檯了。我去到這條街前已知道這家是日本餐廳,卻想不到外表看起來如此西化,更像咖啡廳😂!雖然如此,食物卻是很有質素的日本菜,錯置得很有趣。一到埗,店員遞了紙袋給我裝口罩和用探熱器量度體溫,其實我不是從正門入都被他發現了,觀察力很強。我點了一杯辣椒梅酒,梅酒梅味濃,喝一口後辣味餘韻才慢慢滲出,但辣度不是很高,這個配搭我喝得非!常!過!癮!我很喜歡😛。但要注意的是這杯有一顆大大的圓冰保持冰度,如果不想飲品被沖淡的話要快快喝完。重點推介是清酒煮花蛤,大大隻的花蛤配上清酒的味道鮮甜滑溜,整碗份量充足,清酒湯很開胃,最後被我喝得一滴不剩😂。可惜的是其他菜,如黃金三蔬(炸苦瓜,炸餅和炸素餃)和炒麵水準平平,還有進步空間啊!

2020-07-03
$297.5 (晚餐)
2020-05-07 703 瀏覽
疫情持續明朗, 大家都湧晒出街, 我地都出去睇下D BB野行左一個中午係時候坐低tea一tea係時代廣場附近D cafe都排晒隊, 我又吾可以企太耐, 所以就去左耀華街呢間酒吧度HH可能呢間酒吧既牌照係餐廳所以佢仲可以營業, 而店員都好好有提我地如果叫酒精飲品就要叫食物我地叫左兩個小食, 老公飲啤酒我就要左青檸疏打之前都幫襯過呢間吾少次, 枝豆都係我一定會叫既, 以佢地俾既份量, 38蚊吾算貴, 最鐘意夠多粗鹽, 其實食烚枝豆都係食佢上面D鹽姐...至少我係另外食左松露芝士薯條, 薯條份量十足又夠脆, 粗身薯條啖啖薯肉, 雖然我係幼身薯條愛好者, 但有時食粗薯條都係幾滿足, Mozzarella芝士加埋松露醬淋面冇得輸, 但如果芝士可以再多D個拉絲效果就再勁D 其實我最鐘意食佢地個炸櫻花蝦, 但而家吾能夠食蝦所以就冇叫, 過多幾個月先返泥食啦
疫情持續明朗, 大家都湧晒出街, 我地都出去睇下D BB野

行左一個中午係時候坐低tea一tea
我地叫左兩個小食, 老公飲啤酒我就要左青檸疏打

2020-05-02
上星期五嚟到呢一間酒吧,網民話過有善待學生,即使最低消費每人$280 ,星期五洗多啲有咩所謂呢🥳💛·相片最頭嘅係串燒雞肉同雞皮,加埋asahi成個一齊食。雞肉就尚算嫩滑,可惜雞皮燒得唔夠燶,再多啲調味料會好啲🤣·燒豬肉飯團就有啲似大腸包小腸,不過就冇腸嘅。原理係一層薄薄嘅豬皮包住飯團,再搽上燒汁燒製而成,味道香口又飽肚🤤·啤酒三寶就有齊韓式炸雞、燒墨魚圈、炸蝦干!特別推介後兩者因為炸粉唔厚,又食得出鮮蝦同墨魚嘅鮮味🤤重點係好少餐廳有做蝦乾,呢個真係抵讚😆·最後主食係日式嘅Fish and chips,薯條粗身又長!最長果條友成10 cm呀好誇張🤩!越炸魚呢就要用上麵包糠炸所以呢整體食物都唔會好濟,配埋蛋黃醬食就一流啦😎·另外叫咗一個枝豆,賣相同呢度太唔夾啦冇影相🤣·講到成餐咁正,唯一一個缺點就應該價錢有少少偏貴,不過如果係特別日子去食就冇壞啦😏💛好人一生平安,I am here💛·串燒雞拼加啤酒|$198燒豬肉飯團|$68啤酒三寶|$138日式炸魚薯條|$118枝豆|$38+1-Shack Tapazaka (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街1-1A號地下
串燒雞肉/雞皮配啤酒

燒豬肉飯團

日式炸魚薯條

另外叫咗一個枝豆,賣相同呢度太唔夾啦冇影相🤣
串燒雞拼加啤酒|$198
燒豬肉飯團|$68
啤酒三寶|$138
日式炸魚薯條|$118
枝豆|$38
Shack Tapazaka (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街1-1A號地下
串燒雞肉/雞皮配啤酒
燒豬肉飯團
日式炸魚薯條
2020-03-14 347 瀏覽
耀華街嘅角落有間居酒屋,長期都好多人😂自從被好酒嘅友人認證後,終於有機會試首先就當然係揀番枝sake,平日Happy hour做到9點,好抵下,要左枝女泣,冇乜點解,因為個名有趣🤣入口順滑,sake黎講甜度都算高,帶水果味,大概係清酒界嘅女仔酒啤酒三寶有河蝦、魷魚圈、炸雞,好鐘意河蝦,少少肉好脆口,感覺健康啲😂所以之後又再散叫左河蝦牛舌,好厚,外皮幾燒到乾身微脆,不過稍嫌唔係舌芯,有啲韌😐素串正正常常咁再多點嘅河蝦

女泣

啤酒三寶

牛舌,好厚,外皮幾燒到乾身微脆,不過稍嫌唔係舌芯,有啲韌😐
牛舌串

女泣
酥炸河蝦
  • 牛舌串
2019-12-01 1336 瀏覽
*openrice d 資料唔太update 補充返先*我地星期五晚去,不接受電話訂座,最低消費$280一位,要收加一服務費,要收切餅費。朋友生日終於約倒,開開心心揀左呢度唸住試下。食物其實冇大問題呀,但以慶祝生日黎講就有啲不歡而散。1.四人被安排到一張大枱撘枱,夜晚多人,要搭枱枱當然明白,但冇唸過一張大枱分三台,四個人只係可以縮埋一角,坐得唔舒服之餘,野食都唔夠位擺。(其實仲要係對住條街食多人多車多塵都算咯)2. 食切餅收service charge冇預先講,其後問店員點解唔預先講嘅原因,店員態度其差朋友生日嘛,買左三件切餅慶祝,食完野拎出黎先影相。我同朋友嘅經驗話我知正常餐廳要收切餅費/唔可以喺餐廳食都會見倒客人拎左出黎就話比客人知嘅。我地影左十分鐘(又送下生日禮物講下野,啲切餅攤左好耐)兩位店員分別行過多次,又曾經幫坐我地對面嘅客人落單(面對面嗰隻對面),亦都睇倒我地幾件切餅,冇人阻止冇人話要收錢。食完,自己清理好啲垃圾,就有人過黎話每個人收五十蚊共二百蚊切餅費。其實我地都覺得餐廳收切餅費正常不過,即使冇用餐廳嘅野,但食外來野嘛,完全明白理解。但係呢1.店員唔見倒就講,係食哂清哂
*openrice d 資料唔太update 補充返先*

朋友生日終於約倒,開開心心揀左呢度唸住試下。
食物其實冇大問題呀,但以慶祝生日黎講就有啲不歡而散。

1.四人被安排到一張大枱撘枱,
夜晚多人,要搭枱枱當然明白,
(其實仲要係對住條街食多人多車多塵都算咯)

朋友生日嘛,買左三件切餅慶祝,食完野拎出黎先影相。
我地影左十分鐘(又送下生日禮物講下野,啲切餅攤左好耐)

但係呢
1.店員唔見倒就講,係食哂清哂先過黎講收你二百蚊喔
2.問店員點解唔見倒就講,店員回覆係店員間溝通唔好(?咁關客人咩事?),
店員仲話餐廳冇可能比你地食其他餐廳嘅野架嘛

其實係有其他餐廳唔收切餅費嘅。

*店員好似覺得冇預先講不是大問題喔,反而態度好似覺得客人想食完想唔比錢咁喔*

唸住開開心心過生日啫,幫襯左你千幾蚊,每人比多五十蚊,你驚我地賴地唔俾咩

野食好又點,搵唔倒人情味喔,再返黎?不了。

慶祝紀念
生日
星期五嘅晚上,放工悶悶地😒無野做,最好就係搵朋友出嚟飲番杯🍺,吹吹水🗣,解悶氣。路經銅鑼灣又未夠鐘食飯,於是乎就去咗呢間工業風味⚙️甚濃嘅日式酒吧食少少,食番杯先。😏.呢間位於耀華街街頭嘅酒吧,易搵又易認,一入去就會見到好大個好似摩天輪🎡咁嘅旋轉輪,每格都放咗啤酒桶🍻,非常raw嘅設計裝飾。網上搵資料先知原來酒吧名都好有意思,Tapazaka發音似西班牙文Tapas🥓加日文saka🍶,意即間示酒吧提供日式佐酒小食為主。.跟朋友一人一杯 #Asahi ($68)🍺,加埋一碟 #串燒雞拼🐔 ($),4款共8條分別有雞肉、雞皮、雞軟骨同埋雞腎($158),雞肉肉質鮮嫩,雞腎就爽口有嚼口,不過還是最愛雞皮,雖然非常邪惡,但香脆惹味,用嚟送酒一流!🤤🤤🤤
2019-05-18 1115 瀏覽
朋友說要來這裏,在一個小巷的中間,今天天氣很熱,坐在門口開放式方便抽煙。我們兩個先到先點了兩杯雞尾酒,朋友說他的普普通通,我依稀記得happy hour也需要$98,我點的是正價,應該是$128。我喜歡我那杯,只是份量太少。沒有拍下其他照片,除了這一張我喜歡的小食,這個小拼盤有兩款橄欖,芝士釀紅椒,還有油浸乾番茄。全部味道都很好,我們都很喜歡。如果沒有記錯的話我們吃了這些食物。炸雞 - 做得好好,很下酒,必點!枝豆 - 夠乾身,有鹽味,分量足夠吞拿魚茸 - 不錯!有驚喜,伴碟的紫菜份量也充足燒豆腐 - 豆腐不會太乾身,上面切碎的泡菜是亮點豚肉飯團 - 味道不錯,甜甜的醬油味道,如果不是太餓的話不用考慮我們其後再點了幾杯Prosecco,白酒,Brooklyn IPA。買單一人$620

如果沒有記錯的話我們吃了這些食物。
炸雞 - 做得好好,很下酒,必點!
枝豆 - 夠乾身,有鹽味,分量足夠
吞拿魚茸 - 不錯!有驚喜,伴碟的紫菜份量也充足
燒豆腐 - 豆腐不會太乾身,上面切碎的泡菜是亮點

買單一人$620
2019-04-29 699 瀏覽
又來到這間了,喜歡在午間至黃昏時分到來飲幾杯。這裡的酒類還夠選擇, 食物的用料也不錯。這次; 叫來了有它們;黑蒜油炒飯配炸雞, 用個熱鐵窩上的, 來到時要將那個蛋跟飯一齊㧯埋, 那飯粒們的口感煙韌, 配上脆炸滑雞件很嘢味。燒雞中翼, 炭燒咸香而不太乾。燒蘆筍, 爽脆的。燒軟殼蝦, 連蝦殼一齊咬十分濃郁的蝦味, 肉質鮮甜,還不是道道都有這味。肉海縱橫, 它們的豬; 牛; 雞亂搭, 附上的辣醤汁, 好吊味。過程中要飲著白酒同啤酒啊。
又來到這間了,
喜歡在午間至黃昏時分到來飲幾杯。
這裡的酒類還夠選擇, 食物的用料也不錯。
這次; 叫來了有它們;
燒雞中翼, 炭燒咸香而不太乾。
燒蘆筍, 爽脆的。
過程中要飲著白酒同啤酒啊。
2019-02-12 804 瀏覽
超高級酒吧!本身之前來飲野食過佢啲食物覺得幾好食既,諗住再黎齋食野算,入到去睇menu,之後order, 點知唔叫唔知把幾火🔥🔥🔥,叫完野之後個waiter 話每人最少叫一杯drink,fine 無問題啦,但本身果日就唔係好想飲酒齋食野,咁諗住叫枝水算啦,佢同我講得樽裝水,都算喇,不過樽裝水收78蚊一枝,我心諗其實我都係想食野姐,我去fine dinner唔會收我依個價啦,78蚊一枝Bonaqua喎,街邊賣5蚊枝,賣貴15倍價錢,洗唔洗呀,我fine dinner 叫枝Perrier 都係60蚊左右啦。人地外國入貨都賣平過你本地入貨呀,之後個waiter 見我地未叫野飲,就好好服務咁每幾分鐘係我後面問想飲啲咩?我本身叫野食都叫左幾百蚊,過曬佢啲酒錢啦,仲係到執着個一兩杯野飲,原本仲想叫多幾樣野食,比佢問到無心情。俾過建議其實可以set minimum charge,例如最低消費100蚊一位,好過一人最少叫一杯野飲,唔係人人日日都想飲酒!本身啲野食價錢都唔係平!可以考慮下。
食物不錯,職員可怕.一位站在酒吧的男職員今天下午(Nov 29, 2018) 向著一名路人大叫 “出去啦,”那位路人正在穿過該店旁邊一條連接耀華街和勿地臣街的公眾行人通道.但該通道今天中途被封住,使該名路人要走店內試試找出口。男職員在當時喝叫。據知該路人偶爾光顧該店, 相信以後都不會了。店方管理層可能要處理這事件,涉及一名有鬍子的職員。如可以. 請在此回應,謝謝。Good food and location,  but bad staff.A male staff behind the bar was heard yelling  to a passerby “get out la (出去啦)” this afternoon. (Nov 29,2018) The passerby was trying to go through a public alley next tothe shop linking Yiu Wa Street and Matheson Street.It was closed this afternoon for a reason. The passerby r
食物不錯,職員可怕.

使該名路人要走店內試試找出口。男職員在當時喝叫。
據知該路人偶爾光顧該店, 相信以後都不會了。

2018)
The passerby realised that the alley was cut by a barricade  in the middle,  making him trying to go into the shop’s area
to find a way out.  And then the male staff yelled at him.
I was told that the passerby  would sometimes bought drinks and food at this place. Probably will never again.
Hope that the shop management would handle this case relating to that male staff with mustache.
And if possible, please give the public a reply here. Thanks a lot.
2018-11-29
Thanks God This is Friday 一定每個香港人都需要!倖存者本身想同朋友食shisha, 但可惜無位,機緣巧合之下,見到呢間岩岩有人走,倖存者同朋友即刻衝咗入去;) 無得食shisha 唯有叫幾杯cocktail 調劑下心情,估唔到呢到啲cocktail 質素唔錯,喜出望外!經典cocktail齊款之外仲有自己店製cocktail, 倖存者同朋友叫咗3杯,3杯都無伏(好難得特色cocktail無伏), 所以倖存者十分意外! 店內裝修依照日本居酒屋,食物種類偏日式同西式。Vodka Base - Grey's Anatomy  $128外表花心思之餘,飲落陣陣甜甜香橙味,之後Vodka 甘味先出現,同香橙味互相平衡Gin Base - Kaffie & Lemon Grass $128飲完倖存者同朋友都以為自己去咗泰國,味道似冬陰公香葉,不過以酒形式呈現,俾十個趣!Old Fashion $128 傳統Old Fashion 不過不失,橙味突出

Old Fashion $128
傳統Old Fashion 不過不失,橙味突出
2018-11-02
$170 (宵夜)
2018-09-18 649 瀏覽
耀華街10次黎到有10次都系已經食飽飽直接去zing !飲酒 平時見到呢間野好多人 d人就算冇位坐要企都仲願意光顧 一定有佢既吸引力 呢間野去過兩次 第一次同朋友食 所有野都好好食 所以今次帶男朋友黎 但結果水準冇咁好喇牛他他 外面痴左大量黑同白既胡椒再輕輕辣到辣 所以外面系熟裏面依舊系生 但由於黑白胡椒搶晒d味 牛系淋淋地冇根易咬但就食吾到理想既牛鮮platter 炸雞 炸魷魚圈 蝦蘇炸雞雞肉系實在既 但就炸得吾夠 吾脆口炸魷魚圈 炸得夠但裏面既龜魚就一patpat 淋吱吱 蝦蘇依舊冇失準 送酒一流雞軟骨 同平時食開吾到 採用雞胸軟骨雞肉棒 雞肉加上雞軟骨雞翼 燒得好脆 得黎雞肉又吾會燒得老紫蘇葉加雞肉 (本身系叫豬架 但黎錯左由佢啦 趕時間 )紫蘇葉本身味重 所以吾洗加wasabi 醬會較好總刮食物水準吾穩定 同朋友chill下系吾錯既地方之選

platter 炸雞 炸魷魚圈 蝦蘇

雞肉棒 雞肉加上雞軟骨

雞翼 燒得好脆 得黎雞肉又吾會燒得老

總刮食物水準吾穩定 同朋友chill下系吾錯既地方之選
2018-08-21 507 瀏覽
每逢星期五晚,總喜歡找三五知己把酒談心,將整個星期的工作壓力和倦意一掃而空。今次來這間餐廳,除了為了酒精外,當然是它的串燒。本來對酒吧的食物沒有太大的期望,但看到這家網上的食評和照片,覺得可以一試。經過今晚之後,更加大力推介。
2018-07-20
用Gin作酒底的cocktail,  清新之餘,亦沒有假的葯水味
酥炸原隻小蝦,很脆很香口
炸雞配飯,亮點是中間的生雞蛋和爽脆的青蔥
2018-08-16 345 瀏覽
我成日都無乜idea食乜,咁就又係朋友揀,揀左呢間食串燒飲酒,話說原本真係食野飲少少,點知因爲呢隻清酒太好飲,足足飲左3round~中意飲酒,一定要試一試!之後叫左串燒雜錦,乜都有,好食好食,不過比較出面既串燒店,又好似無咁地度,所以,以一個送酒菜黎講!可以~ 我比較中意叫牛舌,呢間牛舌都幾好咬口,好嫩!另外,朋友中意食玉子,係做得幾好,不過我認為略貴,有錢就是任性最後,如果我再黎,會主打飲酒~ 吹水!環境舒適,樓底高,唔會好嘈